rodin kimdir / Auguste Rodin Kimdir? Fransız Heykeltraşın Hayatı ve Eserleri Hakkında Bilgi

Rodin Kimdir

rodin kimdir

Rodin kimdir, Düşünen Adam heykelinin Heykeltıraş&#;ıdır.

Rodin, Auguste Rodin 12 Kasım tarihinde Fransa, Parnin oğlu olarak doğmuştur. Tam adı François-Auguste-René Rodin&#;dir.

Rodin, 14 yaşında girdiği La Petite École (Küçük Okul) isimli Özel okula gittiğinde heykele olan becersini farketti ve desenler üzerine olan yeteneklerini geliştirmeye yöneldi. Resimle başladı her şey, desen becerisi gittikçe geliştirdi. yılında mezun oldu. Bu okulda hareketli modelleri akıldan resimleme üzerinde çalıştı. arasında üç kez girdiği Ecole des Beaux-Arts&#;ın (Güzel Sanatlar Okulu) sınavını kazanamayınca Constant Simon&#;dan heykelin derinlemesine görünüşü ve kısaltmayla ilgili dersler aldı.

Sanat alansürdüremeyeceğini anlayınca yılında Sevres Kenti&#;ndeki porselen fabrikasında çalışmaya başladı. Aynı yıl ilk eseri olan Kırk Burunlu Adam&#;ı yaptı.

yılında ilk atölyesini kiraladı. O atölyede ileride evleneceği 20 yaşındaki Rose Beuret ile tanıştığında Auguste Rodin 24 yaşındaydı. Fransa-Prusya Savaşı&#;na katıldı. Savaştan sonra Belçika&#;ya gitti Brüksel&#;de ressam Carrier Belleuse ile Belçika Borsası`nın dekorasyonu üzerinde çalıştı.

yılında ilk eserleri ile ilk kez Belçika&#;da sergi açtılar. yılında Tunç Çağı ismini koyduğu bronz heykelini yaptı. yılında İtalya&#;ya gitti. Michelangelo Buonarroti ile ilgili araştırmalar yaptı. &#;de ise Adem, Havva ve Düşünen Adam adlı heykelleri yaptı. &#;de Paris&#;teki Salon Sergisi&#;nde Bronz Çağı adlı eserini sergiledi. Bu eserin üzerine yapılan tartışmalar ünlenmesine yol açtı. Ardından Savunma () adlı eseri yaptı. Bir süre sonra sevgilisi, daha sonra da en büyük rakibi olacak Camille Claudel&#;le tanıştı. yılından sonra portre heykelcisi olarak tanındı. yılında Victor Hugo&#;nun büstünü yaptı. yılında Calais Belediyesi, Calais Burjuvaları adlı anıtı yapması için ısmarladı.

yılında “Öpüşme” adlı heykeli, yılında Balzac heykelini yaptı. &#;de Fransa devleti, uluslararası bir sergi için Öpüşme&#;nin mermerini ısmarladı. Sanat çevrelerindeki namı çoktandır büyümüştü. O yılların büyük Fransız ressamlarından Claude Monet, ortak sergi açmayı teklif ettiğinde yıl &#;du.

Kurulacak bir müze için “Cehennem Kapıları” adını verdiği ve 37 yıl üzerinde çalıştığı dev boyutlu eser üzerine tane figür yerleştirdi (ölümünden sonra bronza dökülebildi). Bu çok boyutlu eserinde sanatçı, mimarlık çerçevesine sığdırılmak istenen heykel üslubu tutmadığını açıkça gösterdi.

&#;dan sonra çeşitli ödüller kazandı. Ulusal Güzel Sanatlar Topluluğu&#;nun yıllık heykel sergilerinde genç sanatçıları etkiledi. &#;lerde heykelin insan figürünün tümü yerine bir bölümünü ortaya koyabileceği sonucuna vardı. Sanatçının dramatikliği vurgulayan el gibi kısmi ve eksik yontuları modern heykelciliğe en büyük katkılardan biri oldu. akademik düşünceye karşıt olarak eserlerin bitmemişliğini savunan Rodin, geleneksel figüratif sanattan yüzyıl heykelciliğine geçişte kişiliği ve eserleriyle en etkin rolü oynadı.

İlerleyen yıllar çok çeşitli Fransız şehirlerinde ardı ardına açtığı sergiler açmakla geçti. Ve bugün hala her yıl binlerce turistin ilgisini çeken, Türkiye&#;de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi&#;nin bahçesinde de bir kopyası bulunan ünlü “Düşünen Adam” heykelinin büyük boy alçıdan yapılmış halini ilk kez Londra&#;daki International Society&#;de sergiledi. Bronz versiyonunu da yapmıştı ve o da Salon de Paris&#;de sergilendi.
&#;te Meudon&#;daki Villa des Brillants&#;ı satın alarak resim ve antik heykel koleksiyonunu oluşturmaya başladı.

yılında terzi Rose Beuret ile tanıştı, yıllarca Rodin&#;e modellik yaptı yardımcılık yaptı işlerini takip etti. yılında oğulları Auguste-Eugíne Beuret doğdu.

Rodin, 29 Ocak tarihinde Rose Beuret ile evlendi. Rose çok hastaydı ve evlendikten sadece 16 gün sonra sevgililer günü olan 14 Şubat&#;ta hayata veda etti. Aynı yıl, 17 Kasım&#;da ölen Rodin, Meudon&#;daki Villa des Brillants&#;ın bahçesine, eşi ve aşkı Rose&#;un yanına gömüldü.

Rodin, 17 Kasım tarihinde Fransa, Meudon&#;da 77 yaşında ölmüştür. Meudon&#;daki atölye evinin bahçesindeki Düşünen Adam adlı heykelin altına gömülür.

Bugün Düşünen Adam heykeli hala &#;da yerleştirildiği Paris&#;in Quartier Latin bölgesinde bulunan bir yapı olan Panthéon&#;un önünde duruyor. Koleksiyonlarını ölürken devlete bırakan Auguste Rodin adına devlet Biron Konağı&#;nı Rodin Müzesi&#;ne dönüştürdü.

Rodin düşünce adamıdır ve eline matkap çekiç alıp hiç taş ya da mermer yontmamıştır. O tasarlamış ve araştırmıştır. (Örneğin, Balzac heykeli için 6 yıl araştırma yapmıştır). Antika eser ve belge toplamış, sürekli çizim yapmış, sonra ulaştığı sentezi, üç boyutlu kilden, alçıdan yaratmıştır. Taşı yontmak, mermeri işlemek, bronzu dökmek atölyede çalışanların işidir. Her eserini farklı boyutlarda, farklı ölçeklerde gerçekleştirdiği gibi, bunlar üzerine çeşitlemeler uygulamıştır.

En önemli heykeli:
Düşünen Adam (le Penseur), ta yapıldı. 2× m boyutlarında bronzdandır. Dekoratif Sanatlar Müzesi için büyük bir bronz kapı yapması istenen Rodin, Dante&#;nin Divina Commedia&#;sından sahnelerin yer alacağı alçak kabartmalardan oluşan bu kapıya Cehennem Kapısı adını verdi. Üst bölüme Dante&#;nin oturan heykelini koymayı tasarladı ve önceleri “Ozan” adıyla bilinen Düşünen Adam&#;ın alçısını &#;de tamamladı. Heykel &#;te Paris&#;te Pantheon&#;un sütunlu avlusuna, daha sonra da Rodin Müzesi&#;nin şeref avlusuna yerleştirildi. Eserin ikinci bir dökümü Rodin&#;in Meudon&#;daki mezarındadır.

Yazan Yasemen Çavuşoğlu

Aşk kimine iyi ama kimine bedbaht gelir. Kimini en tepelere çıkarır, birken bin eder ama kimisini yerlerde süründürür. Tabiri caizse rezil eder.

Aşk bu arkadaşım herkese yaramaz, her yürek kaldıramaz bütün olmayı, bir olmayı, bin olmayı… Peki kim istedi ki sizden bir elma olmayı?

Sanat tarihine bakınca, inişli çıkışkı aşklarıyla isimlerinden söz ettiren sanatçılarımızdan her ay size bir çiftin hayatından bir kesit aktaracağım. Bakalım aşkları ile sizlere ne kadar ilham olacaklar ya da aşktan soğutacaklar mı?

Takıntılı Aşk!

Yakan cazibe,

Yıkılan bir ruh,

Sonu akıl hastanesinde biten bir öykü…


Camille Claudel

Herkes bu dünyaya bir şey olmak için gelir. Camille Claudel ise heykeltraş olmak için gelenlerdendi.

Küçüklüğünden beri taş ve çamurla oynardı. Hani mayasında var derler ya o misal, ruhunda sanat aşkıyla beraber gelmişti 8 Aralık günü Fransa’nın Aisne kasabasında bu dünyaya.


Camille Claudel

O devrin Fransası, kadınlar icin pek parlak değildi. Kızların Paris’te ki Sanat Akademileri’nde eğitim almaları yasaktı. Ancak parasını ödedikleri taktirde ünlü heykeltraşlardan özel ders alabilirlerdi. Camille şanslıydı, çünkü onu bu konuda destekleyen bir babası vardı. Çevrenin baskısına, dar görüşlü insanların görüşlerine aldırmadan kızının büyük bir sanatçı olmasını canı gönülden istiyordu.

Koyuldu araştırmaya, kizi için özel ders alabileceği bir heykeltraş bulmaya…

Babasının attığı bu adım kizi için bir başlangıç mı? Yoksa bir kapan mı? Bilemeden kızının hayatının tümünün şekillenmesi icin rotayı Paris’e çevirmeye…


Auguste Rodin

Rodin ise 43 yaşında istediği üne hiç bir zaman kavuşamamış ama bir o kadar da basarılı bir heykeltraştı. Camille, Rodin adını sık sık duyar olmuştu. Nereden bilecekti ki çilekeş hayatı bu aşk ile başlayacaktı.


Camille Claudel

19 yaşındaydı daha, güzel mi güzel. Büyük bir heykeltraş olabilecek yetenekte Camille. Rodin’in atölyesinde ders almaya başladı.

Rodin’in kadınlarla arası çok iyiydi. Rose Beuret’le yirmi yıldır beraberdi. Ondan çocuk yapmış ama onunla evlenmemişti.

Rose ise diğer kadınlar gibi değildi. Rodin gibi haylaz, ipe sapa gelmeyen, sürekli başka kadınlarla beraber olan, meyve sepetinde bir elmaya değil tüm meyvelere talip olan bir adamdı.


Auguste Rodin

Rose ise onu elde tutmak için üç maymunu oynuyordu. Görmedim, duymadım, bilmiyorum… Tek derdi Rodin’i kimselere yar etmemekti.

Edebildi mi? Rose açısından bakınca durum belki de onun lehineydi. Ama atölye de durum hiçte öyle değildi.

Camille, Rodin’in siparişlerine yardımcı oluyor. Ona modellik bile yapiyordu. Karşılıklı hayranlıkla başlayan öğretmen-öğrenci ilişkisi, sanatsal paylaşımlar ve dostlukla perçinlendi taki Rodin, Camille’e aşık olana kadar… Artık ondan sonrası tutkulu bir aşka donüşmüştü.

Birbirini izleyen sergiler de Rodin’in işlerine büyük katkısı oluyordu. Artik Camille onun ilham perisiydi.


Rodin, The Kiss,

Bir tarafta da süre gelen bir birlikteliği vardı büyük heykeltraşın. Rose onu bekliyor ve onun sadık bir elçisi olarak yerinde duruyordu. Tabii Rodin genç ve yetenekli öğrencisini ve aşığını kandırabilmek için ona türlü türlü yalanlar söylüyordu hatta günümüzde de çok revaçta olan “Mutlu değilim. Rose’dan ayrılacağım.” sözleri ile mazlum bir delikanlıyı oynuyor ve ilham perisini kandırıyordu. O bir hırsızdı, Camille’in kalbini çalan bir hırsız.

Aşk bir yana dursun Rodin artık Camille’i en büyük rakibi olarak görmeye başlamıştı. Eee boynuzda kulağı geçmişti, aşkta savaşa dönmüştü. Şiddetli kavgalardan tükenen Camille, “ İşte kapı, işte sapı” deyip Rodin’i terk etmişti.


Rodin, Piédestal des Titans

Aşk acısı Camille için bir başlangıç oldu. Bu acılı dönemde her sanatçı gibi ruhuyla, acıyla beslenip, en büyük eserlerini verdi.

Rodin ise bütün sanatçı kıskançlığına rağmen orada bile kendinden paye çıkardı. “Ona altını nereden bulacağını soyledim, altın kendisinin içindeydi!” diyerek. Dosta, düşmana duyurdu.


Camille Claudel, La Valse (The Waltz) (–before ) 

Büyük aşklar böyle biter mi? Bu şekilde bir sayfa kapanır mı? Pek tabii bu ayrılık ikisi içinde uzun sürmedi. Birbirlerinden kopamıyorlardı. Delice bir tutku, delice bir aşktı bu. Ama Camille‘de her kadın gibi sevdiğini paylaşmak istemiyordu. ‘’Artık ona başka kadınlar yok Rodin! Rose yok! Sadece benim ol…’’ dedi. Dedi demesine ama kim değişmiş ki Rodin değişebilsin.

Camille, bu aşktan bir meyve verecekken, geçirdiği bir kaza sonucu bebeğini kaybetti. Aksi ya herşey ard arda geliyordu, genç kadının artık ruhu kaldirmiyordu. Kendini sanatsal anlamda da bir erkeğin baskısı altında hissetmesi cabası bir de Şair Paul’un kız kardeşi, Rodin’in ise metresi olarak anılması. Tek başına bir heykeltraş kadın kimliği edinememe ve yaşadığı gel gitli ilişki Camille’in psikolojisini bozmuştu.


Camille Claudel, L’Âge mur (The Age of Maturity) (–) 

Rodin ise bütün dünya nimetlerini istiyordu. Efsane olmayı, tarihte Rodin diye anılmayi ve tüm kadınları.

Rodin’in istediği oldu. Tarihe altın harflerle girdi. Dünyanın en büyük müzelerinde eserlerini halen görürken ve gelecek nesiller de görecekken bir şeyi hesaba katamadı. Her bir eserin üzerine işlemiş Camille’in ruhu.

Hayatının aşkı olarak gördüğü adamın, son dönemlerde esinlenmekten öte kendi eserlerine yakın eserler vermesi ve sanat çevrelerinde övgüler toplamasıyla hırçınlaşan Camille tutkuyu ve aşkı takıntıya çevirdi.

Ruhu yoruldu, bedeni eridi, paranoya onu sarmaşık gibi sardı ve olan oldu sinir krizine girip bir çok eserini paramparça etti.


Auguste Rodin, The Thinker

Bir taraftan da ailesi Camille icin endişelenip, artık onun akıl sağlığının iyi olmadığına karar verip onu akıl hastanesine yatırdılar.

Uğruna akıl hastanesine düştüğü “Düşünen Adam“ heykelinin yaratımcısı Rodin ise Camille’ini düşünüyor muydu derseniz?

Onu ömür boyu sorgusuz ve sualsiz bekleyen aşığı Rose ile evlendi. Kimine gore sabır bana gore ise mükafatının karşılığını almıştı Rose. Ama çok uzun sürmedi. Ne yazık ki zatüre oldu ve evlendikten sadece 16 gün sonra hayata veda etti. Bu acıya dayanamamış olacak ki Rodin de aylar sonra ışıklara yürümüş ve isteği uzerine sevgili karısı Rose’un yanına gömülmüştü.

Camille Claude ise 19 Ekim ’te tam 33 yılını akıl hastanesinde geçirdikten sonra tek başına öldü.

Şimdi soruyorum size, Aşk mi? Aşksızlık mı?

Bir gün yeniden kavuşurlar mi? Bilinmez…

Aşk fedakarlık mı? Sorulmaz…

Böylesine aşklara da çok rastlanmaz…
 

Yazı: Yasemen Çavuşoğlu

Paylaş:


Yazan Nurdan Ateş

Modern heykel sanatının öncüsü Auguste Rodin, The Making of Rodin sergisi ile Tate Modern‘de. Tate Modern ve Musée Rodin organizasyonu sergide, Rodin’in heykeli yapım aşamasında kili ve çamuru işleyişi, parmaklarıyla kile kattığı ruh, eseri oluşturan birbirinden farklı unsurları bir araya getirme biçimi sergileniyor.

fotoğraf makinesinin icadı ile sanat kavramında kökten değişiklikler yaşanmaya başlamış, sanatçılar doğayı taklit etmek, kopyalamak yerine onu yeni bir biçim ve estetikle yorumlamayı tercih etmişlerdir. Rönesanstan beri gelen resim ve yontu sanatı ile ilgili tüm bilgileri, kuralları, teknikleri biçim ve içerik olarak, bazen reddederek, kimi zaman kendi süzgeçlerinden geçirip yeni bir üslupla sanat tarihinde yeni bir dönemin açılmasına, Modernizm‘in başlamasına sebep olmuşlardır.

Modern heykel sanatının öncüsü Auguste Rodin’de işte bu dönem Paris’inde ‘da dünyaya gelir. Bir polis müfettişinin oğlu olan Rodin‘in desen konusudaki yeteneği, ailesinin dikkatini çekmiş, onu La Petite École ismi ile bilinen desen okuluna yazdırmışlardır. Orada heykeli keşfeden sanatçı, École des Beaux-art başvurmuş ama reddedilmiştir. Bu sırada dekoratif duvar süsleme ustalarının yanında çalışırken bir yandan Louvre Müzesi’nde, antik dönem yapıtlarının desenlerini çizer. ’te Rokoko tarzı ile bilinen, Fransız Heykeltraş Albert Carrier -Belleuse atölyesinde çalışmaya başlar. İlk çalışması, ustasının tasarladığı ‘Piedestal des Titans’ çalışmasındaki titanlar Rodin tarafından yapılmıştır. Bu dönemde atölyesinde çalışan Bibi’nin Kırık Burunlu Adam heykelini yapar. Heykel sanatçının bilinen ilk eseri olması sebebiyle çok önemli olup, bu heykele yöneltilen olumsuz eleştiriler, sanatçıyı akademik anlayıştan uzaklaştırmıştır. Bu dönemde atölyesine modellik için gelen  Rose Buuret ile beraber olur ve bu beraberlikten oğulları dünyaya gelir. ’te İtalya’ya, çok sevdiği Michelangelo’nun eserlerini incelemeye gider. İtalya’da ustanın eserleri karşısında “Louvre’da antik yunan heykellerini inceleyerek öğrendiğim her şeyi Michelangelo yerle bir etti” der.

The Kiss, Le Baiser

Salonun girişinde bizi sanatçının Kiss adlı eseri karşılıyor. Sanatçının tam ölçekte çalıştığı 3 versiyonundan biri. Pek çok çalışmasında olduğu gibi kendi çamur versiyonunu hazırlayıp, mermere yontu işini zanaatkarlara yaptırır. Dante’nin ‘İlahi Komedya’ isimli eserinde bahsi geçen Paolo Malatesta ve Francesca Rimini’nin tutkulu ve yasak aşkından esinlenerek yaptığı çalışması Hikayede Francesca ve Paolo (Francesca’nın eşi Giovanni’nin ufak kardeşi) Kral Arthur’un eşi Kraliçe  Guinevere ve baş şövalyesi Lancelot arasındaki yasak aşkı anlatan kitabı okurken aralarındaki çekime dayanamaz ve beraber olurlar. Bunu öğrenen Giovanni ikisini öldürür ve cehenneme giderler.

 

L’Age d’Arain

Sanatçının en önemli eserlerinden Tunç Çağı (L’Age d’Arain) ile devam ediyoruz. Rönesans dönemi ustalarını aratmayacak sağlam ve inceliklerle bezenmiş bu eserle sanatçı eserin modelin kalıbı  dökülerek yapıldığı iftirasına uğrar ve Paris salonuna sergiye kabul edilmez. Figürüne modellik yapan genç  Belçika‘lı asker Neyt ile heykel arasındaki anatomik farklıları göstermek ve eserin kalıptan  yapılmadığını kanıtlamak için fotoğrafçı Marconi ile hem canlı modeli hem de heykeli fotoğraflayıp sunmasıyla sergiye kabul edilir ama yine de devlet tarafından satın alınmaz. Bu suçlama Rodin üstünde etkisi büyük olur ve klasik heykel ve idealleştirilmiş güzelliğin geleneklerinden ayrılır.

Küçük yaşlarda heykelle tanışan Rodin ilk karşılaşmasını şöyle anlatır; ”Kolları, kafaları ve ayakları farklı birer parça olarak algıladım ve sonra figürü bir bütün olarak ele aldım.” şeklinde ifade eder. Çağdaşı pek çok heykeltraş için yontulmuş kil, içine bronz veya alçı dökülecek kalıbı oluşturmak için kullanılır, sonrasında çoğu zaman kaybolurdu. İşin içine dökümhane ve başka zanaatkarlar girmesiyle bir heykel pek çok elin bir sonucu olarak ortaya çıkar ve asıl kalıp önemsenmezdi. Bir kez yontulmuş kilden çıkarılmış olsa da, alçı heykellerini çoğaltma ve yeni kompozisyonlar elde etmek, yeni birleştirme fırsatlarına izin verdiği için Rodin tarafından ayrıcalıklıdır. Bu nedenle Rodin heykel pratiğinin bir örneği ve elinin bundaki merkezi rolü olarak alçılarını sergilemeyi tercih etmiştir. Çamur modellerinden yapılmış birden fazla alçı kalıpları sayesinde eserlerini birçok kez değiştirebilmesine ve gözden geçirebilmesine olanak sağladı. Rodin için çok önemli olan bu alçı kalıplar yy’a kadar geleneksel malzemelerdeki eserler kadar önemli kabul edilmedi.

The Thinker

Rodin’i tanımayanlar bile, sanatçının ‘Düşünen Adam’ heykelini bilirler. Heykelin Türkiye‘de bambaşka bir anlamı vardır. Bakırköy’lü ressam ve heykeltraş Kemal Künmat ’de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesine yatar, hastanede kaldığı sürede Düşünen Adam heykelinin benzerini yapmaya karar verir ve yapmaya başlar. Birtakım aksilikler nedeniyle eser yarım kalır. Hastaneye yatan Mehmet Pişdar heykelin kalan kısmını tamamlayarak ‘de açılışı yapılır.

Gelelim eserin orjinaline. Sanatçı, Dekoratif Sanatlar Müzesi tarafından ‘Cehennemin Kapıları’ eserinin yapılması için teklif alır. Bu yapıtı oluşturken konu kaynağı Dante’nin İlahi Komedya’dır. Sanatçının tamamlanmadığını düşündüğü eserinin yapımı 40 yılını alır. 

 

Musée de Orsay’da geçmişte çektiğim Porte de I’Enfer

Bu eserin en üstünde gördüğümüz cehennemin karanlıklarını izleyen Dante’yi temsil eden heykel, buradan ayrılarak tek başına sergilenir. Bu heykeli diğer çağdaşı çalışmalardan ayıran temel özellik izleyiciye verdiği yoğun duygu ve bir mermer yontunun etrafını saran bu psikolojik hal Bu nedenle modern dönem heykelin en önemli yapıtlarından biri olarak kabul edilir.

 

The Three Shades,

Yine kapıların üstünde cehennem bakan 3 figür ayrı olarak çalışılmış.

 

The Walking Man, büyük versiyonu

Rodin’in ‘Vaftizci Yahya’ heykelinin bir başka yorumu ,Yürüyen Adam. Rodin bir heykele başlamadan önce konu hakkında bol desen çizerek çalışır. Karar verdiği zaman kil ve alçı ile 3 boyutlu hale gelen eser bronza dökme veya yontma aşamasında zanaatkarlar devreye girer. Parçalama ve birleştirme ile adeta bir yapboz gibi eserlerden pek çok çeşitlemeler yapar. Esere yakından bakıldığında parçaları birleştirilmiş noktaları görülür.

 

Balzac,

Rodin’in en sansasyonel çalışmalarından çıplak olarak tasarladığı Balzac ve Victor Hugo heykelleridir. Edebiyatçılar Birliği ısmarladığı Balzac heykelini sonra giydirse de Fransız sanat çevreleri eser  hakkında fikir ayrılığına düşer. Sanatçıya en büyük destek Emile Zola ‘dan gelir.

 

Sanatçının çalışma pratiği ile ilgili detaylar. Atölyesinde çalıştığı binlerce figürden bir kısım. Rodin onlara ‘abattis’(sakatat) demeyi tercih ederdi. Her uzuvdan çoklu alçı kalıpları üreterek çalışan sanatçı, modelleri fotoğraflamak için fotoğrafçılardan yararlanırdı. Musee Rath‘da  yılında bir sergisinde eserlerin yanına bu fotoğraflarıda sergilemiştir.

  

Camille Claudel maskı, Pierre de Wissant sol eli

Ve Farewell (Veda)

yılında heykeltraş Camille Claudel ile tanışır. Hem model hem asistanı olarak çalışmaya başlayan genç kızla aralarında ilişki başlar. Rodin evli olmamakla birlikte uzun süreli bir birlikteliği ve o birliktelikten bir çoçuğu vardır. Rodin için bir heves olarak başlayan bu ilişki maalesef genç ve yetenekli genç kızın sonunu hazırlar. Hamile kalan genç kız önce bebeğini sonra aşık olduğu erkeği kaybeder. ‘te akıl hastanesine yatırılan genç kız, ölene kadar orda kalır. Birlikte çalıştıkları sürede ‘Cehennem Kapıları’ üzerinde çalışan Rodin‘e yardım ettiği hatta çoğunlukla Camille‘nin yaptığı söylenir.

Yüzyıl Savaşları sırasında Fransa’nın Calais limanı İngiltere Kralı 3. Edward tarafından kuşatılır. Kral şehri koruyan vatanseverden altısının kellesi karşılığında, kasaba halkının canını bağışlamayı kabul eder. Eustache de Saint Pierre ve 5 kahraman bu görev için gönüllü olur. Bu kahramanlığı ölümsüzleştirmek için Calais Belediyesi bir anıt sipariş eder. Rodin bu kahramanlığı tek bir kişi üzerinden ölümsüzleştirmek yerine grubun toplu fedakarlığını tasvir etmeye karar verir. Başlangıçta yüksek kaide üzerinde sergilenmesi planlanan eser daha sonra kaideden arındırarak erişilmezlikleri yerine ortak insanlıklarını vurgu yaparak anıtsal heykelde bir devrim yarattı. Eserin bir bronz dökümü Westminster Parlementosu yanında Victoria Tower Gardens‘ta sergileniyor. 

 

Sanatçının azda olsa resim çalışmalarının sergilendiği bölüm. ‘da  çalışmalarını, empresyonizmin öncüsü Claude Monet ile birlikte birlikte sergilemişlerdir.

Study Movement, known as dance Movement,

Rodin, hareketi ve vücudun iç dinamiklerini incelemek için çizimi kullandı. Modellerine stüdyosunda sabit pozlar vermelerini söylemek yerine, özgürce hareket etmelerini isterdi. ’lardan sonra öncelikle kadın figürlerine odaklanmıştır. 

Helen von Nostitz,

Alman aristokrat yazar Helen von Nostitz sanatçının sergisini ziyaret eder ve “Işık dalgaları mermeri kaplıyor gibiydi. Hayatımda ilk defa bir heykel parçasından bu kadar derinden etkilendim, gözlerim doldu” diyerek Rodin’in sanatına olan hayranlığını dile getirir. Kalıcı dostluk kurarlar ve hem kendi hem de ailesi için pek çok heykel sipariş eder. 

Ohta Hisa, Hanako 

Aktris ve dansçı Ohta Hisa, Hanako ismi ile ünlüdür, Avrupa’ya geldiğinde 33 yaşında ve  hala tanınmamıştı. Bir performansı sırasında sahnede  geleneksel Japon intihar ritüeli harakiriyi sergilediği sırada yüzündeki ızdırabın görüntüsünü yakalamaya çalıştı. Rodin müzesinde Ohto’nun 50’den fazla büst maskı yer alıseafoodplus.infoe ellere, kollara ve harekete odaklanan Rodin Ohto’nun yüzünün tasvirine yönelmiş.

Modern heykelin öncüsü Rodin’in müthiş eserlerini görmek için online bilet organize etmenizde fayda var. Sergi Kasım ‘a kadar izlenebilir.

Paylaş:


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir