ronesansin nedenleri / Rönesans Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı? Rönesans Nedenleri ve Sonuçları Nelerdir?

Ronesansin Nedenleri

ronesansin nedenleri

R&#;nesans Nedir, Nerede Ortaya &#;ıkmıştır? Nedenleri Ve Sonu&#;ları Nelerdir?

Rönesans başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına almış olan tarihi bir dönemdir. Rönesans, Orta Çağ’dan sonra Avrupa'nın kültürel, sanatsal, politik, ekonomik, bilim ve sanatta yenilenme dönemidir.

Rönesans Nedir?

Rönesans, kelime anlamı olarak “yeniden doğuş” demektir. Rönesans kelimesi ilk kez dini bir terim olarak kullanılmış. Yaşamını yitirmiş bir kişinin yeniden hayata gelmesine Rönesans denilmiştir. Gerçek anlamda rönesans nedir ölüp yeniden dirilmek yerine daha çok günahlardan arınmak gibi bir anlama karşılık gelmektedir. Yenilenme ‘regeneration’ kelimesi ile de eş anlamlıdır. Avrupa’da Orta Çağ sonrasında; siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir. yüzyıl ile yüzyılı içeren bu yenilenme dönemi de Rönesans dönemi olarak adlandırılmıştır.

Rönesans Nerede Ortaya Çıkmıştır?

Rönesans İtalya'da ortaya çıkıp tüm Avrupa'yı etkisi altına almıştır. Yani tarihçe olarak Orta Çağ Avrupası'nda başlar. O dönemdeki yoğun kilise baskısı sadece din konularına önem ve öncelik vermektedir. Toplumsal yaşam ve sanat konuları göz ardı edilmiştir. İtalya'da ortaya çıkan Rönesans ile birlikte kilisenin etkisi azalmıştır.

Rönesans Nedenleri ve Sonuçları nelerdir?

Rönesans dönemi etkili olduğu süreç içerisinde dünya üzerinde kayda değer düzeyde değişiklik yapmıştır.

Nedenleri:

- Kağıt ve matbaanın bulunmasıyla birlikte düşüncelerin kolay bir şekilde yayılması ve bir çok kişi tarafından bilinmesi.
- ve yüzyılda Avrupa'da birçok düşünürün ortaya çıkması ve sanattan zevk alan bir kesimin oluşması. Avrupa'da sanatı ve edebiyatı sevip, koruyan "Mesen" adlı bir topluluğun oluşması.
- Coğrafi keşifler ile birlikte Avrupa'da insanların birçok konuda zenginleşmesi, yaşam artlarının iyileşmesi ve düşünce biçiminin gelişmesi.
- İtalya'da çıkmasının sebebi birçok kültürü içinde barındırması, kilit nokta olması. İtalya'nın ticaret yolları üzerinde bulunmasından dolayı refah seviyesinin artması, buna bağlı olarak da sanata ve kültüre olan ilginin yükselmesi.

Sonuçları:

- Avrupa kilise baskısından kurtulup modernleşme çağına geçmiştir.
- Kilisenin oluşturduğu skolastik düşünce yapısı yıkılmıştır.
- Reform hareketlerine alt yapı oluşmuştur.
- Ekonomi ve eğitimde gelişmeler olmuştur.
- Deney ve gözleme dayalı bilim gelişmeye başlamıştır.
- Özgür düşünce ile yeni sanat akımları ortaya çıktı.

kaynağı değiştir]
Rönesansın doğduğu yer olan Floransa'nın görünümü

Birçoğu, Rönesans'ı niteleyen fikirlerin kökeninin ve yüzyılların başında Floransa'da, özellikle Dante Alighieri () ve Petrarch’in yazılarında () ve Giotto di Bondone’in () resimleri olduğunu iddia eder. Bazı yazarlar Rönesans'ı kesin olarak tarihlendirir; önerilen başlangıç ​​noktası, rakip dahiler Lorenzo Ghiberti ve Filippo Brunelleschi'nin Floransa Katedrali'nin Vaftizhanesi için bronz kapıları inşa etme sözleşmesi için yarıştığı 'dir. (O zaman bu sözleşmeyi Ghiberti kazanmıştı).[4] Diğerleri Brunelleschi, Ghiberti, Donatello ve Masaccio gibi sanatçılar ve bilginler arasındaki daha genel rekabetin, Rönesans'ın yaratıcılığının kıvılcımını oluşturduğuna bakar. Yine de Rönesans'ın neden İtalya'da ve neden başladığı çok tartışılır. Buna göre, kökenlerini açıklamak için çeşitli teoriler ileri sürülmüştür.

Rönesans sırasında para ve sanat el ele dolaştı. Sanatçılar tamamen patronlara bağlıyken, patronların sanatsal yetenekleri geliştirmek için paraya ihtiyacı vardı. Ticaret Asya ve Avrupa'ya yayarak, , ve yüzyıllarda zenginlik İtalya'ya getirildi. Tirol'deki gümüş madenciliği para akışını artırdı. Haçlı Seferleri sırasında İslam dünyası’ndan yurda getirilen lüks mallar Cenova ve Venedik'in refahını artırdı.[5]

Jules Michelet yüzyıl Fransız Rönesansını, Orta Çağ'dan kopuşu temsil eden, modern insanlık anlayışını ve dünyadaki yerini yaratan Avrupa'nın kültürel tarihinde bir dönem olarak tanımladı.[6]

Rönesans hümanizminin Latin ve Yunan evreleri[değiştir

Rönesans Rezidans'ın yıkılma nedeni ortaya çıktı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay'da yerle bir olan Rönesans Rezidans'ın yıkılma nedeni ortaya çıktı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yaptıkları incelemede, “Hatay’da gördüğümüz Rönesans binasında bodrum ile üstteki 1 ve 2 katın hiç hasar almadığını, ama yetersiz bindirme boylarından dolayı, üst katların arkaya doğru devrildiğini gördük” dedi.

-

Son Güncelleme : -

Haberler - DHA

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan depremler sonrası bölgeye gidip inceleme yapan KTÜ Yapı İşleri Daire Başkanlığı'ndan bilim insanları, sahadaki gözlem ve tespitlerini rapora dönüştürdü.

Ekipte bulunan KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ile KTÜ Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Hamazizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Kahramanmaraş Depremleri ve Trabzon İçin Deprem Riski ve Alınması Gereken Önlemler’ konulu konferansta konuştu.

'KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ ÖNCESİ VE SONRASI' DİYE İKİYE AYRILACAK'

Konferansın açılış konuşmasını yapan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, deprem sonrasında oluşan can kayıplarında her kesimden insanın sorumlu olduğunu kaydederek, “Burada sadece müteahhidin değil, onu yapan işçinin, belediye görevlilerinin, siyasetçilerin, yapı kontrolünden sorumlu kişilerin, satın alanların dahi sorumluluğu var. Bizler ev aldığımızda dışına bakarız, mermere bakarız. Herhalde artık bundan sonra temelden karot alacak, dayanıklılığına bakacak. Türkiye artık Kahramanmaraş depremi öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılacak. Depremden sonra Cumhurbaşkanlığı külliyesinde çalışma grupları oluşturuldu. 13 grup var ve bu gruplardan birisinin başkanı Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık hocamızdır ve 54 akademisyene başkanlık yapacak. Bu durum üniversitemiz ve Trabzon için çok güzel bir olay, övünç ve gurur kaynağımız” dedi.

Rönesans Rezidans'&#x;n y&#x;k&#x;lma nedeni ortaya ç&#x;kt&#x; - 1

‘ZEMİN, DÜŞÜK MALZEME KALİTESİ, YETERSİZ DONATI’

Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık da konferansta, bölgedeki hasar tespit çalışmalarındaki izlenim ve değerlendirmelerini paylaşarak, "İncelemeler sonucunda gördüğümüz çok basit bir ve çok net kavramlar var. Öncelikle zemin, depremde bir binanın hasar almasını tetikleyen en önemli noktalardan birisi. Maalesef yılı öncesinde inşa edilen yapıların birçoğu, malzeme kalitesinin oldukça düşük olduğunu, yönetmeliğin izin verdiği değerlerin yarısından dahi düşük beton kalitesine sahip olduğunu, donatıların da yeterli akma dayanımlarına sahip olmadığını ve özellikle binaların alt katlarında, fazla kat yüksekliğine sahip binaların yıkılmasında özellikle Nurdağı bölgesinde çok önemli ve büyük etken oluşturduğunu gördük” diye konuştu.

‘YETERSİZ BİNDİRME BOYLARI NEDENİYLE ÜST KATLAR ARKAYA DEVRİLDİ'

Binaların giriş katlarına yapılan işletmeler ve asmolen döşemelerin de yıkıma neden olduğunu belirten Prof. Dr. Altunışık, şunları söyledi:

“ Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş tabanından yukarıya doğru konsol olmadan çıkan, yeterli beton kalitesine sahip binalarımızın depremden hasar almadığını gördük. Hatay’da gördüğümüz Rönesans binasında bodrum ve üstteki bir ila iki katın hiç hasar almadığını ama yetersiz bindirme boylarından dolayı üst katların arkaya doğru devrildiğini gördük. Bu nedenle deprem yönetmeliğinde bunun gibi veya asmolen döşeme gibi bazı kriterlere sınırlama getirilmiş. Mühendisler olarak görevimiz, yönetmeliğe uygun projeler üretmek ve aynı zamanda bu yönetmeliğe uygun projelerin birebir ve yerine uygulanmasını sağlamak için gerekli denetim hizmetlerinin verilmesi olduğunu düşünüyorum.”

‘TÜM İLLERDE BİNALARI DEPREME HAZIR HALE GETİRMELİYİZ’

Trabzon’un deprem riskine yönelik değerlendirmeler de yapan Prof. Dr. Altunışık, “Şu an ülkemizin herhangi bir noktası ve ilinde içerisinde can kaybı yaşayacağımız binaların yıkılmasına neden olabilecek bir deprem meydana gelebilir. Bu nedenle Kahramanmaraş depreminden sonra, ‘Trabzon ve İstanbul deprem bölgesidir, şurası değildir’ diye kesinlikle demememiz lazım. Bizim artık bütün illerde kamu binaları ve öncelikli binalarımız başta olmak üzere yılında inşa edilmiş binaları da bunun içine katarak hepsini depreme hazır hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

Rönesans Rezidans'&#x;n y&#x;k&#x;lma nedeni ortaya ç&#x;kt&#x; - 2

YAPILAR HAZIRLANMALI

Konferansta Doğu Karadeniz’in deprem riskiyle ilgili değerlendirmeler yapan KTÜ Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy da yer kabuğundaki hareketlilik nedeniyle biriken enerjinin ne zaman ve nerede açığa çıkacağının bilinmediğini ve yapıların depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti.

Konferans sonunda sunum yapan bilim insanlarına KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı tarafından plaket takdim edildi. Konferans çıkışında, deprem sırasında hasar gören ve yıkılan çok sayıda yapının bilim insanlarınca çekilen fotoğrafları da sergilendi.

Rönesans Rezidans'&#x;n y&#x;k&#x;lma nedeni ortaya ç&#x;kt&#x; - 3

BİNDİRME BOYUTU NE DEMEK?

Mühendislikte kenetlenme kavramı betonarme sistemler için tarif edilmiş bir kavram. Betonarme bir yapı elemanının, gerektiği gibi davranabilmesi için (betonarme davranış gösterebilmesi için) donatının betona kenetlenmesi gerekir. Anlaşıldığı üzere kenetlenme kavramı, beton ile donatı arasındaki ilişkiyi tarif eder. Kenetlenme doğru ise, yeterli ise, beton ne kadar uzar ise donatı da o kadar uzar, beton ne kadar kısalır ise, donatı da o kadar kısalır.

Eğer kenetlenme sağlanmamışsa beton ile donatı arasındaki uzama-kısalma ilişkisi eşit olmaz, kısaca donatı sıyrılır. O halde donatının beton içerisinde belli bir uzunlukta olması gerekir ki kenetlenme sağlanabilsin. Kenetlenme, donatının gereksinme duyulmayan noktadan itibaren belli uzunlukta uzatılmasıyla sağlanır. 

Bindirme boyu ise, birbirine bindirmeli ek yapılan iki donatının ortak bölgedeki uzunluğunu belirtiyor. Yani bindirme boyu iki donatı arasındaki ilişkiyi ifade ediyor.

TÜRK&#x;YE HABERLER&#x;

kaynağı değiştir]

  1. Arap eserleri ve Arapça'ya çevrilmiş Antik Mısır ve Roma (Yunan) eserlerinin tercüme edilmesi ve yayımlanmasıdır.
  2. Matbaanın geliştirilmesi çok önemlidir, bu sayede bilim ve düşünce yayılmıştır.
  3. Pusulanın geliştirilmesiyle birlikte, coğrafi keşifler sonucunda zenginleşen ve güzel sanatlar gibi alanlara destek veren, bu alanları koruyan bir sınıfın oluşması (coğrafi keşifleri yapan Burjuva sınıfının oluşturduğu 'mesen' adlı sınıftır).
  4. Orta Doğu'ya düzenlenen Haçlı Seferleri (Skolastik düşünce ürünü dogmaların çökmesi, yeni üretim ve yeni tekniklerin öğrenilmesi)
  5. Endülüs Emevileri'nin kıta Avrupası'na taşıdıkları kültür (Astronomi, devlet-vatandaş ilişkisi, hukuki ve sosyal haklar, mimari, sanat, bilimsel bilgi ve yöntemler gibi konuların bütün Avrupa Kıtası'na taşınması).
  6. yılları sırasında Avrupa'yı saran ve daha çok farelerce taşınan vebada Papa 9. Gregorius'un kaleme aldığı Papalık mektubunda şeytanın kedi kılığına girdiği ve bunun için kedilerin yakılması gerektiğini söylemiştir. Bunun sonucunda vebadan evlerinde kedi besleyen ve Papanın aldığı kararı dinlemeyen aileler (Mediciler gibi) kurtulabilmiştir. Bu durum Papanın kararlarının sorgulanmasına ve özgür düşünce ortamının doğmasına yardımcı olmuştur.[60]

Rönesans’a etki eden düşünceler[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir