saatlik ücret / Fazla Mesai Hesaplama 2023 Fazla Çalışma Ücreti Hesaplama

Saatlik Ücret

saatlik ücret

Maaş Hesaplama Aracı

Maaş Hesaplama Aracı

Anında, hızlı, doğru, güvenilir Netten Brüte, Brütten Nete Maaş Hesaplama...Asgari Geçim İndirimi, Vergi Hesaplamaları, Hesaplanan Kesintiler, Aylık/Yıllık Raporlar, Kıdem/İhbar Tazminatı bilgilerine ulaşabilirsiniz. Logo Yazılım’ın Yeni Bordro Uygulaması ile entegre çalışan programımız verilerin güncel hesaplanabilmesi için online çalışmaktadır.

UYGULAMA HAKKINDA

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

+

Kıdem tazminatını hesaplayabilmek için toplam çalışma süresi göz önünde bulundurulur. Çalışan birey, çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücrete tekabül eden kıdem tazminatı kazanır. Bir yıla tamamlanmamış geri kalan süreler ise oranlanmak suretiyle kıdem tazminatı hesabına katılır. Kıdem tazminatı hesaplanmasında, çalışana yapılan bütün ödemelerin brüt tutarı göz önüne alınır.

-

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

+

İhbar tazminatı ise yalnızca işveren değil, icabı halinde çalışan tarafından da ödenen bir tazminat türüdür. Kanuna uygun olmayan işe son verme veya işten çıkma durumlarında, anlaşmayı bozan taraf ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. İhbar tazminatı, çalışma süresi 6 aydan az olan çalışanlar için 2 hafta, 6 ay ile 18 ay arasındaki çalışanlar için 4 hafta, 18 ila 36 ay arasında çalışanlar için 6 hafta, 36 aydan fazla çalışma süresine sahip çalışanlar için ise 8 hafta üzerinden hesaplanır. İhbar tazminatı, tazminatı hak eden tarafın sahip olduğu hafta sayısı kadar brüt ücretin ödenmesiyle gerçekleşir.

-

Brüt maaş nedir?

+

Brüt maaş, vergiler ve kesintiler yapılmadan önce işveren tarafından çalışana ödenen maaştır. Brüt maaşın tamamı çalışanın eline geçmez. Çünkü brüt maaş işveren tarafından ödendikten sonra çeşitli vergi ve kesintilere uğrar.

-

Brütten nete, netten brüte maaş nasıl hesaplanır?

+

Netten brüte maaş hesabı yapabilmek için; net maaşın üzerine SGK primi ve işsizlik priminin yanı sıra damga ve gelir vergisi tutarı eklenir. Ortaya çıkan rakam net maaşın brüt maaşa dönüştürülmüş halidir. Brüt maaş ise tam tersi olarak, brüt maaş tutarından SGK primi, işsizlik primi, damga vergisi ve gelir vergisi tutarlarının çıkartılmasıyla net maaşa çevrilir.

-

Net maaş nedir?

+

Net maaş, işveren tarafından ödenen brüt ücret üzerinden vergi ve kesintiler yapıldıktan sonra çalışanın eline geçen ücrettir.

-

Brüt maaş alanlar yılbaşında neden daha çok maaş alır?

+

Brüt maaş alanların yılbaşında daha çok maaş almasının sebebi, yılbaşında vergi oranlarının daha düşük olmasıdır. Yıl sonuna doğru vergi oranlarındaki artış nedeniyle çalışanların eline daha az para geçtiği için, yılbaşında çalışanların eline geçen ücret daha fazla olur.

-

AGİ nedir?

+

Asgari Geçim İndirimi açılımına sahip olan AGİ, çalışanın evli veya bekâr olmasından çocuk sayısına kadar değişen kriterlere göre ve çalışanın 16 yaşından büyük olması kaydıyla kişinin aldığı maaştan minimum geçimini sağlayacak miktarının vergiden muaf tutulmasıdır. Maaşı vergilendirilen her çalışanın AGİ’den yararlanma hakkı vardır. AGİ, çalışana devlet tarafından ödenir ve ödenen tutar işverene ait gelir vergisinden düşülür.

-

Damga vergisi nedir?

+

Damga vergisi, iki gerçek kişi, iki tüzel kişi veya biri gerçek biri tüzel kişiler arasında yapılan yasal işlemleri belgeleyen evrak veya kağıtlardan temin edilen bir vergi türüdür.

-

Net ve brüt maaş arasındaki fark nedir?

+

Brüt maaş işveren tarafından çalışan için ödenen toplam tutarı ifade eder. Net maaş ise çalışanın eline geçen tutarı ifade eder. Brüt maaş ile net maaş arasında fiyat farkı bulunur. Çünkü çalışanın ödediği toplam tutar olan brüt maaş, vergi ve kesintilere uğrayarak net maaşa dönüştürülür. Ortaya çıkan net maaş ise çalışanın eline geçer.

-

2021 AGİ ne kadar? AGİ oranları

+

2021 yılı minimum ücreti 268,31 TL olarak belirlenmiştir. AGİ ücreti kişiden kişiye ve durumdan duruma değişebilir. AGİ oranları ise; birinci ve ikinci çocuk için yüzde 7,5, üçüncü ve dördüncü çocuk için ise yüzde 5’dir. Çocuk ibaresi, 18 yaşından küçük veya tahsili devam etmek suretiyle 25 yaşından küçük olan çocuklar için geçerlidir.

-

Net ve brüt maaş arasındaki fark nedir?

+

Net maaş, çalışanın eline geçen ücreti ifade ederken brüt maaş ise işveren tarafından çalışan için ödenen toplam ücreti ifade eder. Brüt maaş ile net maaş arasında fiyat farkı vardır. Çünkü çalışanın ödediği toplam tutar olan brüt maaş, vergi ve kesintilere uğrayarak net maaşa dönüştürülür. Ortaya çıkan net maaş ise çalışanın eline geçer.

-

2021 damga vergisi ne kadar?

+

2021 yılı itibariyle KDV beyannamesi kapsamındaki damga vergisi önceki yıla kıyasla yüzde 9,11 oranın artış göstererek 64,15 TL olarak belirlenmiştir. Geçici vergi beyannamesi kapsamındaki damga vergisi ise gene aynı oranda artış göstermek suretiyle 100,05 TL olmuştur.

-

2021 asgari ücret ne kadar?

+

2021 yılına ait brüt asgari ücret tutarı 3.577,50 TL iken, net asgari ücret tutarı ise 2.825,90 TL olarak belirlenmiştir.

-

Günlük ve saatlik maaş hesaplama nedir nasıl yapılır?

+

4857 sayılı İş Kanunu'nun 63 üncü maddesine göre, haftalık çalışma saati en çok 45 saat olarak belirlenmiştir. Haftalık 45 saatlik çalışma, çalışma günlerine eşit şekilde bölüştürüldüğünde İşçinin bir günlük çalışma süresi 7,5 saat olarak hesaplanır. Buna istinaden aylık çalışma saati 30 X 7.5 = 225 saat olarak hesaplanır. Günlük ve saatlik maaş hesaplamaya örnek verecek olursak; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin saatlik ücreti 3500 / 30 / 7,5 = 15,55 TL'dir. Bu hesaplamaya göre; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 15,55 X 7,5= 116,66 TL'dir. Bu rakam çalışma günü ile çarpıldığında ödenecek ücret ortaya çıkar.

-

Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

+

Emekli maaşı hesaplama yöntemi şöyle özetlenebilir;
4A SGK girişi 2000 yılından önce olan kişinin maaşının hesaplanması için aşağıdaki formül kullanılmaktadır;
Gösterge rakamı X Aylık bağlama oranı X Katsayı = 4A emekli maaşı. 4A Sigorta girişi 2008 yılından olanların emekli maaşı hesaplamaları ise üstteki yönteme göre biraz daha farklı bir formül ile yapılmaktadır. Emekli maaş hesaplamasında aylık kazancın ortalaması ile bağlanma oranı baz alınır.

-

İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

+

Sigortalı çalışanın son dört aylık kazançları dikkate alınarak, brüt kazanç üzerinden hesaplanan günlük kazancın %40’ı işsizlik maaşı olarak hesaplanmaktadır. İşsizlik ödeneği alınacak gün sayısı ile bu rakam çarpılınca hesaplanan bedel aylık olarak işçiye ödenir

-

Asgari Ücret Nedir? 2023 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. 2023 Ocak-Haziran dönemi için asgari ücreti ise 8.506,80 TL olarak belirlenmişti, 2023 Temmuz-Aralık dönemi için ise asgari ücret 11.402,32 TL olarak belirlendi. Böylece asgari ücret ara zam oranı %34 oldu. Konut, gıda, ulaşım ve sağlık gibi ihtiyaçların güncel fiyatları, asgari ücretin hesaplanmasında kullanılır. İşverenlerin ve çalışanların her yıl merakla beklediği asgari ücretle ilgili tüm ayrıntıları sizin için derledik.

Asgari Ücret Nedir?

Çalışma hayatına dâhil olan kişiler için her yıl belirlenen asgari ücret miktarı merak konusudur. Asgarinin anlamına bakıldığında bu terimin "en düşük" şeklinde tanımlandığı görülür. Asgari, iş sektörü fark etmeksizin çalışanlara ödenen minimum ücret tutarıdır. Bu tutar, yasal olarak belirlendiğinden işverenler çalışanlarına söz konusu miktarın altında maaş ödemesi yapamaz.

Asgari ücret belirlenirken çalışanların temel gereksinimleri göz önünde bulundurulur. Bunlar arasında konut, gıda, ulaşım ve sağlık harcamaları ön plana çıkar. Maaş düzenlemesinde en temel ihtiyaçlara odaklanılarak söz konusu masrafların güncel fiyatları dikkate alınır. Sigortalı çalışanların alabileceği bu en düşük maaş tutarı, yasal belgelere dayandırılarak belirlenir.

2023 Asgari Ücret Kaç TL’dir?

Çalışanların merakla beklediği 2023 asgari ücreti, 2022 yılının Aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkinlendirilen komisyon tarafından belirlenmişti. Komisyon tarafından belirlenen %54'lük zam oranıyla asgari ücret 8.506,80 TL olmuştu. 2023 Haziran itibarıyla toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 Temmuz-Aralık dönemi için ara zam yaptı. 2023 ara zammı ile net asgari ücret 11.402,32 TL olarak belirlendi. Yani 2023 Temmuz-Aralık döneminde çalışanlar minimum 11.402,32 TL maaş alacak.   

2023 Net ve Brüt Asgari Ücret Ne Kadar?

2023 yılında uygulanan işçi minimum maaş tutarı, 8.506,80 TL olarak belirlenmişti. 2023 Haziran itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan %34'lük ara zamla asgari ücret net 11.402,32 TL ve yeni brüt asgari ücret ise 13.414,50 TL oldu. 

Günlük Asgari Ücretin Brüt Tutarı Ne Kadardır?

Çalışanlara minimum ödenmesi gereken maaş tutarını belirten asgari ücret, günlük olarak belirlenir. Buna göre, günlük ücret üzerinden aylık ve saatlik ödeme miktarı hesaplanır. Çalışma süresi ise standart olarak haftalık 45 saat kabul edilir. Söz konusu 45 saat, haftada 1,5 gün izin yapıldığı varsayılarak diğer günlere eşit olarak dağıtılır. Bu hesaplamaya göre de günlük çalışma saati 7 saat 30 dakikadır. 

2022 Aralık ayında ilan edilen ve 2023 Ocak itibarıyla ödenmeye başlanan asgari maaşın günlük tutarı 333,60 TL'ydi. 2023 Haziran itibarıyla ilan edilen yeni asgari ücret ile beraber, 2023 Temmuz-Aralık döneminde günlük asgari brüt ücret 447,15 TL oldu. Günlük asgari net ücret ise 380,07 TL'dir. 

Saatlik Asgari Ücret Ne Kadar?

Saatlik asgari ücret tutarına ulaşmanın en kolay yolu, günlük asgari ücret tutarını bulup elde edilen tutarı 7,5'e bölmektir. Çünkü Türkiye'de çalışanların günlük çalışma süresi 7 saat 30 dakikadır. 2023 Haziran ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından ilan edilen yeni asgari ücretle beraber, saatlik asgari brüt ücret tutarı 59,62 TL olmuştur. Hesaplama ise şöyledir:  

447,15 TL / 7,5 = 59,62 TL

Saatlik asgari net ücret ise 50,67 TL'dir. Hesaplama ise şöyledir: 

11.402,32 TL / 7,5 = 50.67 TL

2023 Net Asgari Ücret Ne Kadardır?

2022 Aralık ayında alınan karara göre asgari maaş ödemeleri, 2023 için 8.506,80 TL olarak belirlenmişti. Haziran 2023'te %34'lük ara zam yapılmıştır. Asgari ücret ara zammı kararının ardından belirlenen net tutar ise 11.402 TL olmuştur. Buna göre minimum brüt-net maaş tutarı, sigorta payı ve işveren maliyeti aşağıdaki tabloda sıralanmıştır.

01.01.2023 - 30.06.2023

01.07.2023 - 31.12.2023

Brüt Asgari Ücret

10.008,00 TL

13.414,50 TL

Asgari Ücret Sigorta Primi (SGK) İşçi Payı (%14) (Brüt Asgari Ücret x 0,14)

1.402,12 TL

1.878,03 TL

Asgari Ücret İşsizlik Sigortası İşçi Payı (%1) (Brüt Asgari Ücret x 0,01)

100,08 TL

134,15 TL

Asgari Ücretlinin İşveren Maliyeti

11.759,40 TL

15.762,04 TL

Net Asgari Ücret

8.506,80 TL

11.402,32 TL

Yeni asgari ücret tutarı, Temmuz ayından itibaren yürürlükte olacak. Bu ücret belirlenirken damga ve gelir vergisi ödemelerine istisna uygulanmıştır. Söz konusu vergi istisnası uygulaması ise çalışan maaşları konusunda önemli avantajlar yaratmıştır. 

2023 Brüt Asgari Ücret Kesintisi Ne Kadar?

13.414,50 TL’lik brüt asgari ücretten SGK primi ve işsizlik sigortası primlerinin işçi payı kesilir. 2023 yılı asgari ücretinde SGK primi işçi payı (%14) 1.878,03 TL; işsizlik sigortası işçi payı ise 134,15 TL’dir. 2023’te brüt asgari ücrete uygulanan kesinti ise 2.012.18 TL’dir. 

Zamlı Asgari Ücret Ne Zaman Alınır?

Özel sektörde maaş, çalışılan ayın sonunda yatırılır. Yani Temmuz maaşı ay tamamlandığında hesaba yansıtılır. Genellikle içinde bulunulan ayın son günü veya gelecek ayın ilk günü maaş alınır. Örneğin Temmuz maaş 31 Temmuz veya 1 Ağustos tarihinde yatırılır. Bu durumda da zamlı asgari ücreti ilk olarak Temmuz ayının sonunda yatırılacaktır. 

Maaş uygulaması ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu ise resmi tatillerdir. Birçok şirket, maaş günü resmi tatile denk gelirse erken ödeme yapar. Örneğin ayın son günü Cumartesi gününe denk geliyorsa işverenler Cuma günü ödeme yapmayı tercih edebilirler. 

Yıllara Göre Asgari Ücret Değişimi Nasıldır?

Çalışanlara ödenmesi gereken minimum maaş tutarı, her yıl yapılan komisyon toplantısı sonucunda yeniden düzenlenir. Asgari maaş tutarlarının yıllara göre değişimi ise işçilerin temel masrafları göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Buna göre Türkiye’de asgari ücretin son yıllardaki değişimi aşağıda yer alan tabloda listelenmiştir.

Yıl

Net Ücret

Brüt Ücret

2023 (01.07.2023 - 31.12.2023)

11.402,32 TL

13.414,50 TL

2023 (01.01.2023-30.06.2023)

8.506,80 TL

10.008TL

2022 (01.07.2022-31.12.2022)

5.500,35 TL

6.471 TL

2022 (01.01.2022-30.06.2022)

4.253,40 TL

5.004 TL

2021

2.832,90 TL

3.577,50 TL

2020

2.324 TL

2.943 TL

2019

2.020 TL

2.558,40 TL

2018

1.603 TL

2.029,50 TL

2017

1.404 TL

1.777,50 TL

2022'nin sonunda asgari maaşa %54 oranında zam yapılmıştır ve brüt asgari ücret 10.008 TL’ye ulaşmıştır. Enflasyon gibi nedenlerle 2023 Haziran itibarıyla asgari ücrete %34 oranında ara zam yapılarak 2023 asgari brüt maaş tutarı 13.414,50 TL'ye, 2023 asgari net maaş tutarı ise 11.402,32 TL'ye çıkarılmıştır. 

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Kaldırıldı mı?

Asgari Geçim İndirimi kısaca AGİ, yasal olarak çalışan kişilerin tabi tutulduğu vergilendirmeye yapılan indirimdir. Çalışması sonucu aldığı maaş vergilendirilen bir işçi, bakmakla yükümlü olduğu kişilere göre Asgari Geçim İndirimi’nden yararlanabilir. Söz konusu indirim için 2007 yılından beri işverenlere devlet tarafından ödeme yapılmaktadır. Bu işlem sonucu işverenin de gelir vergisine indirim uygulanır. AGİ, 7349 Sayılı Kanunu’nun 3. Maddesi gereği Ocak 2022’den itibaren asgari maaş ödemeleri için yürürlükten kaldırılmıştır. 

En Düşük Asgari Ücret Ne Kadar?

Yeni işe başlayan çalışanlar tarafından sık sık sorulan "en düşük asgari ücret ne kadar oldu?" sorusunun cevabı asgari ücret tutarı ile aynıdır. Çünkü asgari ücret, yasal olarak ödenebilecek en düşük ücreti tanımlamak için kullanılır. Yani bir çalışanın Türkiye'de alabileceği en düşük net ücret, 11.402,32 TL'dir. 

2023 Asgari Ücret Ara Zammı Ne Zaman Olacak?

Haziran ayı itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplandı. Komisyon tarafından alınan kararla asgari ücrete zam geldi. Böylece 1 Ocak 2024 tarihine kadar yeni asgari ücret uygulanacak. Özel sektör çalışanları, ücretlerini çalıştıkları ayın sonunda aldıkları için ilk ödeme Temmuz 2023 maaşında yansıtılacak.

Yeni Asgari Ücret Belirlendi mi?

Yeni asgari ücret henüz belirlendi. Asgari ücreti belirleme sürecinin en önemli ayağı olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları sonunda 20 Haziran 2023 günü zamlı maaş tutarı açıklandı. 

Maaş Zammı Nasıl Hesaplanır?

Birçok işletme, çalışanlarına -asgari ücret versin veya vermesin- asgari ücrete göre maaş zammı yapar. Maaş zammı hesaplaması ise şöyle yapılır. 

  • Var olan maaş tutarını, artış oranıyla çarpın.
  • Çıkan sayıyı yüze bölün.
  • Sonucu önceki maaş tutarına ekleyin.

Yani 20.000 TL net maaş alan bir çalışan, asgari ücret zam oranı kadar zam alırsa yeni maaşı 26.800 TL olur. Maaş zammı ile ilgili detaylı bilgi almak ve maaş zammınızı hesaplamak için "Zam Hesaplama" sayfamızı ziyaret edebilir ve zam hesaplama aracımız ile yeni maaşınızı öğrenebilirsiniz.

Asgari Ücret Artışından Hangi Ödenekler Etkilenir?

Çalışanlara ödenmesi gereken minimum maaş tutarına yapılan zamlar, işverenler için personel maliyetini artırır. İşçilere ödenen en düşük maaş tutarında gerçekleşen artış miktarı farklı ödenekleri de etkiler. Zira çalışan maliyeti hesaplamalarının birçoğu asgari maaş miktarı baz alınarak yapılır. Bu da çok sayıda ödemenin asgari ücretle ilişkili olmasını beraberinde getirir. En düşük maaş ücretlerine yapılan zamla şu alanlarda yapılan ödemeler artar:

  • İşsizlik maaşı
  • Bireysel emeklilik sigortası için uygulanan devlet katkısı
  • Evde bakım ve engelli maaşları
  • Emekli maaşları
  • İş göremezlik ödeneği
  • Askerlik borçlanması
  • Doğum borçlanması
  • Stajyer maaşı

Asgari ücret; yaşlılık aylığı ve sigorta primleri gibi ödemelerin belirlenmesiyle doğrudan ilişkilidir. Söz konusu ücretlerde yapılan zam oranı kendi sigorta primini ödeyen bireyleri de etkiler. İsteğe bağlı ödeme yapanlar veya Bağ-Kur’lular, ücret artışı doğrultusunda daha fazla sigorta primi yatırırlar.

Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?

Çalışanlara işverenler tarafından ödenen minimum maaş tutarı, günlük bazda belirlenir. İşçilerin günlük kazancı hesaplanırken ise temel ihtiyaçlara ilişkin güncel piyasa fiyatları dikkate alınır. Belirlenen bu tutar üzerinden saat başı ücret hesaplaması yapılır. Ayrıca iş başı, haftalık veya aylık olmak üzere de minimum maaş ödemeleri ayarlanır. İşverenler, çalışanlarına yapılan güncel düzenlemelere bağlı kalarak verilebilecek minimum maaşı ödemekle yükümlüdür. 

Çalışanlara yapılan minimum ücret ödemelerinin belirlenmesinde iş kolu ayrımı yapılmaz. Ayrıca yapılan gerekli maaş ayarlamaları sadece 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olan çalışanları kapsamaz. Bunun yerine her türlü işçinin çalıştığı bütün çalışma kollarını kapsayacak şekilde maaş düzenlemesi yapılır. Yasal olarak faaliyet gösteren tüm iş alanlarında çalışan bireylere belirlenen asgari maaşın ödenmesi zorunludur.

Asgari Ücreti Kim Belirler?

Çalışanlara ödenecek minimum maaş tutarı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Asgari ücret belirleme görevini üstlenen bu komisyon, her yıl toplanır. Yapılan toplantılar neticesinde belli kriterler çerçevesinde bir sonraki yılın asgari maaş tutarı belirlenerek kamuoyu ile paylaşılır. İlgili komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından tespit edilen üyelerden birinin başkanlığında toplanır. Bahsi geçen komisyonda yer alan kişiler şöyledir:

  • ÇSGB Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı
  • ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı
  • Hazine Müsteşarlığı temsilcisi
  • En çok üye sayısına sahip işçi kuruluşundan 5 temsilci
  • En çok üye sayısına sahip işveren kuruluşundan 5 temsilci
  • Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı
  • Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından asgari maaş konusuyla ilgili dairenin başkanı veya yetkilendirilen bir görevli

Toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonundan en az 10 üyenin katılımı sonucunda oy çokluğu ile karar alınır. Yapılan oylamanın eşit çıkması hâlinde ise komisyon başkanının bulunduğu tarafın görüşü kabul edilir. Söz konusu toplantılardan çıkan asgari maaş kararı kesindir. Bu karar bilgilere ve belgelere dayandırılarak verilir.

Asgari Ücret Değişikliği Ne Zaman Uygulanır?

Tüm iş kollarında uygulanan asgari ücret, en fazla 2 yılda bir güncellenir. İş kollarının bazılarında asgari ücret, fazla olabilir. Örneğin yer altı iş kolunda faaliyet gösteren bazı işletmeler için asgari ücret, belirlenen asgari ücretin iki katıdır. Söz konusu güncelleme zorunlu olarak yapılır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde toplanan komisyon, yapılan toplantıların ardından kararını bildirir. Alınan karar doğrultusunda yeni minimum işçi maaşı tutarı, Resmî Gazete’de yayımlanır. Yasal çerçevede ilerleyen bu süreç sonucunda ise alınan son karar yürürlüğe girer.

Asgari maaş tutarında yapılan değişiklik, Resmî Gazete’de yayımlanma tarihi göz önünde bulundurularak uygulamaya konulur. Buna göre ilgili komisyonca belirlenen yeni ücret, kararı takip eden aydan itibaren geçerli kabul edilir. Bu karar, tüm çalışma kollarını ve işçileri kapsayacak şekilde uygulanır. Bu bağlamda işçilere verilen asgari maaştan herhangi bir kesinti yapılması mümkün değildir. Ek ödemeler ve sosyal yardımlar gibi masraflar, asgari maaş tutarından düşülemez.

Multinet Up Hizmetleriyle Asgari Ücretli Çalışanlarınıza Avantajlı Olanaklar Sunun!

Multinet Up, şirket çalışanlarınıza avantajlı olanaklar sunmanız için birçok farklı çözümle sizi buluşturur. Maaş dışı ödemelere yeni nesil çözümler sağlayan Multinet Up dünyasında, şirketinize mali avantaj sağlayan ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz. Bu noktada MultiGift Kurumsal Hediye Kartı gibi özel hizmetleri tercih ederek %45’e varan vergi tasarrufundan yararlanmanız mümkündür. Ayrıca ister 1 isterseniz 1000 çalışanınız olsun, MultiNet Yemek Kartı ile yılda 38.000 TL’ye varan tasarruf da elde edebilirsiniz. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir