sakal yosun / Akvaryumdaki yosunlarla nasıl savaşılır - CO2Art.eu

Sakal Yosun

sakal yosun

Siyah Fırça Yosunu – Sakal Yosunu;  siyah, kahverengi, kırmızı yada yeşil olabiliyor. Bitkili akvaryumda Bitkilerin eskimiş yapraklarından başlayıp diğer yapraklarınıda hızla kaplayıp zamanla tankı sarma ihtimali olabiliyor.

Sebebi:
Aşırı Nitrat, fosfat ve Demir.
Besin Dengesizliği
Düşük Ph
Düşük Co2 miktarı

Besin Değerlerinin şu seviyelerde tutulması tavsiye edilir:
Nitrat: 10-20ppm arası
Fosfat: 0.5-2 ppm arası
Potasyum: 10-20 ppm arası
Kalsiyum: 10-30 ppm arası
Magnezyum: 2-5 ppm arası
Demir: 1ppm

Diğer Tedbirler :
Co2 miktarını artırmak: 30 ppm seviyelerinde tutmak gerekiyor bu sayede bitkiler gelişme eğiliminde olacaklar ve yosunlar ile olan rekabette öne çıkacaklardır.
Excel/H2O2 tedavisi: Oksijenli su veya Exceli bir şırında yardımı ile yosunlu bölgeye lokal olarak sıkıp bir süre bekledikten sonra ölü duruma geçen yeşil beyaz tondaki yosunları elle toplayıp tanktan uzaklaştırmak iyi sonuçlar verecektir.
Su değişimleri: Su değişimlerini normalde yapılan oran ile aynı oranda yapıp imkan var ise haftada 2 yada 3 defa yapmak.
Alg yiyici canlılar: Sae ve Amano karidesleri eklemek bu yosunların azalmasına yardımcı olacaktır.

Yosunun yüksek ph lı tanklarda bu alge pek rastlanmamış, asidik ortamları sevdiği kanısına varılmıştır.

Konu ile ilgili kafanıza takılan soruları forumumuzda buradan sorabilirsiniz.

(Makale tamamen kendi araştırma ve tecrübelerime dayalı olarak yazılmıştır iznim olmaksızın bir parçası veya tamamı alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz.)

 

 

 

 

 

Kategoriler Makaleler, Üyelerimizin Paylaşımları

Akvaryumda yosunla nasıl savaşılır?

Bir akvaryumunuz olduğunda doğal sıra, görünüm ve yosun büyümesidir. Bu durum kaçınılmazdır ve yosunsuz akvaryum yoktur. Sadece akvaryumunuzun sağlıklı ve dengeli olduğunu kanıtlar.

Yosun büyümesini kontrol etmezseniz bir tehdit ortaya çıkar ve yosun patlamaları akvaryum suyunun tamamını kaplar. Ancak aşırı yosun oluşumunu önlemenin bazı yolları var ve bunu bu yazıda belirleyeceğiz.

akvaryumdaki yosunlar

Yosun büyümesinden hangi faktörler sorumludur?

Öncelikle akvaryum yosunları birçok nedenden dolayı oluşur. Bazıları düşündüğünüz kadar net değil, bu yüzden akvaryumu kurmadan önce bunları bilmek akıllıca olacaktır.

Birkaç örnek sıralayabiliriz:

  1. Hem makro hem de mikro elementler olmak üzere fazla besinler, sırasında verilir. dölleme. Genellikle canlı bitkilerimizi başarılı bir şekilde büyütmek için gereklidirler, ancak çok fazla besin onlar tarafından emilemez ve bir yosun sorunu ortaya çıkabilir.

  2. Akvaryumda çok fazla ışık var - akvaryumu doğrudan güneş ışığı alan pencerenin yanına koyarsanız, kesinlikle yosun oluşumu meydana gelecektir. Yapay akvaryum ışığının fazlası aynı sonuçlara yol açabilir.

  3. Düzenli su değişimlerinin olmaması. Her hafta yapmazsanız zamanla nitrat ve fosfat seviyeleri yükselir ve yosun oluşumunu tetikler.

  4. Tank boyutuna uygun olmayan zayıf bir filtre.

  5. Akvaryum bitkileri yosunlar için doğal bir rekabet olduğundan, yalnızca balık içeren tanklar yosun yetiştirme eğilimindedir. Canlı bitkiler, alglerle aynı besin maddelerine ihtiyaç duyar. Bu, yosunlar için daha az olduğu anlamına gelir.

  6. Yenmemiş balık yemi, balıkların ürettiği tüm atıklar ve çürüyen yapraklar, bitkilerin ve alg büyümesinin ana bileşeni olan azot seviyelerinin yükselmesine yol açar.

Yukarıda belirtilen tüm faktörler, farklı yoğunluklarda, aşırı yosun büyümesine neden olabilir, bu nedenle hemen hemen her şeye göz kulak olmanız önerilir :)

Ne tür algler var?

Tatlı su akvaryumlarında birkaç tür akvaryum yosunu görünebilir. İşte onlardan bazı örnekler:

  • Yeşil alg- Kontrol altında tutulursa faydalı algler ve hemen hemen her tank bir noktada bunu deneyimleyecektir.

  • Mavi-yeşil algler- smear alg olarak da bilinir. Bunlar gerçek alg değil, siyanobakterilerdir. Sudaki fazla nitrat ve fosfat nedeniyle hızla yayılır. Su kalitesini iyi tutarsanız bu yosunla ilgili bir sorununuz olmaz. Mavi-yeşil alglere karşı savaşmak için bazı benzersiz tedavilere ihtiyaç duyulacaktır. Eritromisin, doğru kullanıldığında oldukça etkilidir.

  • Kahverengi alg olarak da bilinen çakıl veya silika algleri nispeten zararsızdır ve çıkarılması kolaydır. Yeni tanklar arasında yaygındır. Tank olgunlaştığında genellikle kaybolur.

  • Saç yosunu, akvaryumdan çıkardığınızda ıslak saç gibi hissettirdiği için bu şekilde adlandırılır. Özellikle demir açısından zengin olanlar olmak üzere çok fazla besin içeren suda görünürler.

  • Siyah sakal yosunu- yumuşak, kaygan ve çıkarılması zor. Bu algler yoğun yamalar halinde hızla büyüyecektir. Adı da buradan gelmektedir. Bitkilerde, dalgaların karaya attığı odunlarda ve tankınızdaki herhangi bir sert yüzeyde yamalı bir sakal gibi görünüyor. Düşük nedeniyle ortaya çıkıyorlar CO2 seviyeler ve tutarsız ışık.

  • Yeşil su- başka bir deyişle- yosun çiçeği. Bu mikroskobik algler suyun rengini yeşile çevirir. Onları manuel olarak çıkaramadığınız için zorlu rakiplerdir. Yeşil su durumunda, bir UV sterilizatörü yardımcı olacaktır.

yeşil su

Akvaryumdaki algler nasıl kontrol edilir ve önlenir?

Yosun büyümesini kontrol etmek veya sadece yosunların aşırı büyümesini önlemek için üstlenebileceğiniz bazı adımlar ve benzersiz tedaviler vardır.

Su kalitesini test etme

Öncelikle su parametrelerini sık sık test etmelisiniz. pH seviyelerine özellikle dikkat ederek akvaryumunuzdaki kimyasal süreçlerin seviyelerini ölçmek önemlidir. Şimdi bir test kiti satın almayı düşünüyorsanız, sitemizi ziyaret edin ve aynı zamanda aşağıdakileri de yapabileceğiniz bir damla kontrol yöntemi hakkında bilgi edinin. satın al.

Verimli filtreleme

İkincisi, boş yere para harcamayın. filtre ortamı. Yüksek performanslı filtre, yosunları tanklarımızdan çıkarmanın en iyi yollarından biridir. Yüksek kaliteli bir filtre, bu satın alma işleminin karşılığını alabilmesi için diğer kalıntıları temizlemek gibi başka şeylerde de fark yaratabilir.

Yosun yiyiciler

Ayrıca yosunları akşam yemeğinde servis edebilirsiniz. Sorununuzu tüketmekten memnun olacak yosun yiyen balık türleri vardır. Yosun yiyen balıkların birçok çeşidi vardır:

  • çoğu melek balıkları

  • Siyam uçan tilki olarak da bilinen Siyam yosunu yiyiciler

  • Otocinclus yayın balığı

Ek olarak, başka yosun yiyiciler de vardır. Takashi Amano karidesi veya kırmızı kiraz karidesi gibi yosun yiyen karidesimizi gösterebiliriz.

Son olarak, mükemmel yosun yiyiciler olan ig Ramshorn salyangozları gibi salyangozlar vardır.

keler

ışık

Bir sonraki şey, bitkili tanklarımızın veya balık tanklarımızın yerleştirilmesidir. Algler çok hızlı büyürse akvaryumunuz çok fazla ışık alabilir. Try doğrudan güneş ışığından kaçınmak için biraz daha uzağa yerleştirmek için. Bu mümkün değilse, pencerenizi perde veya benzeri bir şeyle kapatabilirsiniz. Aşırı ışık, muhtemelen aşırı yosun büyümesinin ana nedenidir, bu nedenle doğru yeri bulun.

Temizlik

Yosunları mekanik olarak uzaklaştırmak da onlardan kurtulmak için mükemmel bir seçenektir.

İlk olarak, yosunlar yapraklarda ve gövdelerde büyüyorsa bitkilerinizi temizleyin. %5 çamaşır suyu solüsyonu fazla algleri yok etmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca, akvaryum duvarlarından ve diğer süslemelerden onları çıkarmak için yosun temizleyiciyi kullanın. Algleri bir alt tabaka üzerinde otururken görürseniz toplayabilir veya alt tabakayı vakumlayabilirsiniz.

tankın temizlenmesi

Su değişiklikler

Sık sık gerçekleştirmeyi unutmayın su değişiklikleri. Tüm suyu bir kerede değiştirmemelisiniz. Musluk suyunda bulunan klor balıklar için zararlıdır. Akvaryum suyunda biriken nitrat gibi tüm bileşiklerden kurtulamazsınız ama bu seviyeleri kontrol altında tutmak için su değişimleri ile seyreltiyoruz. Aksi takdirde, çok yüksek seviyeler yosun gelişimine katkıda bulunabilir.

bitkiler

Daha önce de belirtildiği gibi, bitkiler yosunların üzerinde geliştiği besinleri emer, bu nedenle tankınızda bazı bitkiler olması iyidir. Bitkili tankların alglerle balık tanklarından daha az sorunu olabilir.

Özet

Suyu ve ışığı bulduğumuz her yerde algler vardır - doğal fenomen. Yani istesek de istemesek de bu bizim akvaryumlarımızda da oluyor. Algleri yok etmek imkansızdır, ancak kimse bundan hoşlanmaz. Besin kaynağı veya oksijen üreticisi olarak ekosistemimize bile faydalı olabilirler.

Bununla birlikte, hiç kimse bir tankta alg istilasını istemez çünkü bu, su peyzajımızın genel görünümünü bozabilir ve bu nedenle, yukarıda bahsedilen ve açıklanan bazı adımları dikkate almanız gerekir.

temiz bir akvaryum

SAKAL YOSUNU

 

SİYAH/KIRMIZI SAKAL YOSUNU  (BLACK BEARD ALGAE, BBA)

 

Forumda yosun bölümünde en çok sakal yosunundan şikayet ediliyor...

Genelde sorulan sorular yosunumun türü nedir ve tedavisi nedir şeklinde,

Bu tip sorulara bir kolaylık olsun diye yine bu forumdan  Sakal Yosunu fotoğraflarını ekliyorum, isteyen arkadaşlar net olmak şartıyla kendi sakal yosunu fotoğraflarını ekleyebilirller...

 

 

kemal türkoğlu  http://www.akvaryum.com/Forum/bu_yosun_Icin_ne_yapmaliyim_k327859.asp

 

 

ftursin    http://www.akvaryum.com/Forum/anubiaslarimdaki_sakal_yosunlari_k319087.asp

 

 

 

muyat   http://www.akvaryum.com/Forum/sakal_yosunuyla_mucadele_k319856.asp

 

 

crypto 

http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryumumu_sakal_yosunu_sardi_(_k285777.asp

 

 

 

emreutku   http://www.akvaryum.com/Forum/%3Cfont_color=red%3E%3Cb%3Eyosun_(alg)_guncesi%3Cb%3E%3Cfont%3E_k279947.asp?PN=1

 

Bitki yapraklarındaki klasik görünüm, yaprak kenarklarında noktasal siyah odaklar, ve buradan yukarı çıkan siyah tüyler..

 

 

Aşağıdaki fotoğrafta ise sakal yosunun camda, hemen yanında ve çeversine yeşil spot algleri var.

Sakal yosunu camda, kumda, borularda genbelde böyle görülüyor..

 

Bana göre iki tip görüntüsü var

1- Bitki yapraklarında olan ve bitkiye bağlı bir yaşam süren

2- Serbest (cam, kum, boru yüzeylerinde olan) ve serbest beslenen

 

 

 

Bitki yapağı kenarında;

Alpgemini

 

http://www.akvaryum.com/Forum/%3Cfont_color=red%3E%3Cb%3Eyosun_(alg)_guncesi%3Cb%3E%3Cfont%3E_k279947.asp?PN=3



 

 

 

mmoner  

Kum yüzeyinde;      

http://www.akvaryum.com/Forum/%3Cfont_color=red%3E%3Cb%3Eyosun_(alg)_guncesi%3Cb%3E%3Cfont%3E_k279947.asp?PN=3

 

 

Nedeni; Eksik CO2 yada İstikrarsız CO2 dir.

 

CO2in  istikrarsız verilişiyle ilgili uygulamalar;

1-Mayalı CO2 kullanımı

2-Sabah ışıkla birlikte CO2 i açmak (Geceleri kapalıysa normalde ışıklar yanmadan 2 saat önce açılması tavsiye ediliyor yada sürekli açık kalacak)

3-Tank içinde iyi bir sirkulasyon olmaması  (dış filtre kullanımı ile uygun dolaşımı sağlamak)

4- Su değişimden hemen sonra ışıkları açmak...

 

Tom Barr bitkili akvaryumda yosun oluşma sebebini %90-95 oranında CO2 in yetersiz yada istikrarsız bulunmasına bağlıyor.  Bunu daha çarpıçı anlatabilmek için yosun yapan nedenler listesine bu şıkkı iki kez yazmıştır.

 

Tedavi;

--Sakal yosunun ortadan kaldırmanın en iyi çözümü CO2 miktarını artıtrıp (30-40 ppm), tank içinde uygun bir sirkulasyon sağlamaktır.

--Ayrıca günlük excel (normalden fazla) katkısı iyi gelecektir.

--Bilinen yiyicisi yavru SAE lerdir.

 

  

Ayrıcı Tanı: Sakal yosunu en çok saç ( hair ) yosunu ve geyik boynuzu (staghorn) yosunu ile karışır..

Saç yosununu pek çok balık çeşidi tüketir..

 

 

 

 

 

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

6 Adımda Akvaryumda Yosundan Kurtulun

Bitkili akvaryumda yosun oluşumu kaçınılmaz bir gerçektir. Her tankta bir miktar yosun vardır. Ancak bu yosunlanmanın miktarı rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Unutulmamalıdır ki yosun bir sorun değil, başka bir sorunun sonucudur. Piyasada satılan yosun giderici kimyasal ilaçlar, anlık olarak etkili olsa da yosun oluşumuna sebebiyet veren ana etkenleri ortadan kaldırmadığı için yosunlanma tekrar yaşanacak demektir.

Yosunlanmanın Sebepleri

Yosunlar (algea) uygun koşullar oluştuğunda bitkilerinize kıyasla daha kolay ve hızlı bir şekilde besin ve ışık kullanabilir. Bu yüzden besin, ışık miktarı ve süresi kontrol altında tutulmalıdır.

Nitrat ve Fosfat

Bitkili akvaryumunuzdaki besinlerden Nitrat ve Fosfat yosunların en sevdiği besindir. Bu yüzden kontrol altında tutulmalıdır. Yosun sorunu yaşadığınız tankınızdaki sorunu tespit etmek için nitrat ve fosfat test kitleri kullanıp hangi besinin normal değerlerden daha fazla olduğunu bulmanız gerekiyor. Önlem olarak da eğer bu besinleri tankınıza sıvı gübre olarak veriyorsanız dozlamanızı azaltabilir ve/veya su değişimi yaparak ideal seviyelere çekebilirsiniz. Bu değerlerin yüksek olmasının bir diğer sebebi de aşırı yemlemedir. Canlılar tarafından tüketilmeyen yemler bir süre sonra bozulur. Aşırı yemlemeden kaçınarak da bu konuda bir önlem alabilir, otomatik yemleme makinesi ile balıklarınıza verdiğiniz yem miktarı ve zamanını sabitleyebilirsiniz.

Nitrat ve Fosfat’ın Bitkili Akvaryumdaki İdeal Değer Aralığı

Bitkili akvaryumlarda,

aralığında olmalıdır.

Işıklandırmanın yoğun olduğu tanklarda fosfat yoksunluğu ise yeşil nokta yosunu oluşumuna sebebiyet verebilir.

Işıklandırma

Fotosentezi başlatan ve yosun üremesini artıran bir diğer etmen de ışıktır. Eğer tankınız doğrudan gün ışığı alan bir yerde ise mutlaka tankınızın yerini değiştirmelisiniz. Işıklandırmayı kontrol etmeden yosunlanmanın önüne geçemezsiniz. Işıklandırmayı kontrol etmenin en etkin yollarından biri de zaman ayarlı priz kullanmaktır. Henüz yeni kurulmuş tanklarda ışığın şiddeti ve fotoperiyodu (günlük tankın ışıklandırılma süresi) düşük tutulmalıdır. Bitkilerin kök sistemleri henüz gelişmediğinden besin tüketimi konusunda yosunlarla rekabet edemezler. Tavsiye ettiğimiz ışıklandırma süresi ise yeni kurulan tanklarda günde 6 saattir. Oturmuş tanklarda bitki yoğunluğu ve besin durumuna göre 8 ila 12 saat arasında bir fotoperiyod uygulanabilir.

Yosunla Mücadele

Yukarıdaki önergeleri okuyup yosun oluşumunun nedenini tespit ettiyseniz eğer, geriye tanktaki mevcut yosunlardan kurtulmak kalıyor. Bununla ilgili uygulayabileceğiniz adımlar ise:

1. Fiziksel Temizlik

Tankın içine yapacağınız müdaheleleri daha net görmek adına ilk yapacağınız iş cam temizliği olmalıdır. Yosun kazıyıcı gibi bir araç ile camınızı temizledikten sonra; sadece akvaryum için kullandığınız bir diş fırçası ile kaya kütük gibi dekor malzemelerinin üstüne oluşan yosunları temizleyebilirsiniz. Bu işlemleri yaparken filtrenizin çalışıyor olması faydalı olacaktır, yüzeyden kazıdığınız yosun ve yosun sporları filtre tarafından çekilecektir.

2. Filtre Temizliği

Filtrenizin içine hapsolan yosunlardan kurtulmanız gerekiyor. Normal bakımlarda tanktan çekilen su ile filtre malzemelerinin temizliğini öneriyoruz, ancak alg sporlarından kurtulmak için içinde alg olmayan bir suya ihtiyacımız var. Bunun için 1-2 gün dinlendirerek zehirli olan klorunu uçurduğunuz çeşme suyunu kullanabilirsiniz. Sadece filtre malzemesi değil, harbi yardımıyla filtre hortumları ve kafa motoru gibi filtre parçalarını da temizlemek daha yararlı olacaktır. Bu işlemin ardından filtreyi çalıştırmadan önce büyük bir su değişimi yapmalısınız.

3. Su Değişimi

Yosun problemi yaşanan tanklarda eğer tankınız oturmuş bir tank ise %60-70 oranında su değişimi öneriyoruz. 2-3 gün aralıklarla, 2-3 kez de %30-40 oranında su değişimi yapmanız hem yosun sporlarından kurtulmak hem de suyunuzda fazla miktarda bulunan nitrat ve fosfat gibi besinlerinizi seyreltmenize yarayacaktır. Ancak hem filtre temizliği hem de su değişimi ile tankınızdan büyük oranda yararlı bakteri kültürü eksilecektir. Bunu telafi etmek için canlı bakteri kültürü ve bakteri besini takviyesi yapmanızı öneririm.

4. Yosun Yiyen Canlı Takviyesi

Yukarıdaki 3 adımı uyguladıktan ve nitrat/fosfat dengenizi ve ışıklandırmanızı kontrol altına aldıktan sonra halen daha yosunlanma sorunu yaşıyorsanız yosun yiyen canlı ekibiniz zayıf olabilir. SAE (Siamese Algea Eater – Siyam Yosun Yiyeni), Amano Karides, Cüce Vatoz, Ottocinclus gibi canlılarla yosun oluşumunu biraz daha kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca günlük sıvı karbon kullanımı tankınızdaki yosunları yumuşatıp, yosun yiyenlerin daha rahat tüketebileceği bir kıvama getirecektir.

5. Karartma Yöntemi

Uzun süre müdahele edilmemiş ve yeşil su sorunu oluşmuş bir tankınız varsa ek olarak karartma yöntemini de uygulayabilirsiniz. Tankınızı 3 gün boyunca hiç aydınlatmadan ve etrafını uygun bir malzeme ile sarıp ışık almasını engelleyerek, yosunlarınızın ölmesini sağlayabilirsiniz. Kararmanın da ardından büyük oranda bir su değişimi ölü yosunların tanktan uzaklaştırılması konusunda yararlı olacaktır.

6. Sterilizasyon

Olmazsa olmaz bir yöntem olmamakla birlikte, twinstar ve/veya UV Filtre gibi sterilizasyon ekipmanlarıyla tankınızı donatmak, yosunların üremesini destekleyen bakteri kültürleriyle mücadelenizi destekleyecektir.

Yosun ile ilgili yaşadığınız sorunları ve kafanıza takılan soruları bize aşağıya yorum yazarak iletebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir