saçkıran ne / Saçkıran nedir, neden olur, tedavisi var mı? İşte saçkıran belirtileri

Saçkıran Ne

saçkıran ne

Saçkıran (Alopecia Areata) başlıca saç olmak üzere  sakal, bıyık, kaş, kirpik ve vücudun diğer kıllı bölgelerinde görülebilen bölgesel kıl  dökülmesidir. Dökülen bölgelere göre kaşkıran, sakalkıran gibi isimler de kullanılmasına rağmen genel adı saçkırandır. Dökülen alanlar genellikle keskin sınırlı ve para gibi yuvarlak şekildedir ve büyüklükleri değişkendir. Bir veya daha çok alan aynı anda etkilenebilmektedir. En sık etkilediği bölge saçlı deridir. Eğer sadece saçların tamamı bu hastalığa bağlı dökülürse bu duruma alopecia totalis, vücuttaki tüm kılların dökülmesine sebep olursa  bu duruma alopecia universalis denir.

Saçkıran tüm çocuklarda ve gençlerde cinsiyet ayrımı olmaksızın görülebilmektedir. Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte günümüzde kabul gören görüş vücudun kendi bağışıklık sisteminin kıl köklerine zarar verdiği teorisidir. Ancak sadece belirli alanlarda sınırlı kalmasının açıklaması halen günümüzde yapılamamaktadır. Yapılan araştırmalar stres, korku ve üzüntü problemi yaşayan insanların bu sorunla daha sık karşı karşıya kaldıklarını göstermiştir.

Saçkıran hastalığının belirtileri oldukça nettir. Dikkatli bir anamnez ve  fizik muayene ile hem teşhis konulabilmekte  hem de tedavi başlanabilmektedir. Kısa sürede dairesel şekilde ciddi oranda saç dökülmesi ve dökülen saç zemininin beyaz ve parlak olması saçkıranın tipik belirtisi olup tanı koydurucu olmaktadır.

Saçkıran Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? Saçkıran Tedavisi Ne Kadar Sürede Geçirir?

Bağışıklık sisteminin zayıflığı, kalıtsal etmenler, egzama, sedef hastalığı ve daha birçok farklı sorundan dolayı saçkıran problemi ile karşı karşıya kalmak mümkün. Hem kadın hem de erkekte görülen saçkıran büyük bir oranda 40 yaşın altındaki kişilerde yaygındır. Bu konuda ele alınabilecek belli başlı bazı yöntemler saçkıran tedavisinde oldukça etkilidir.

Saçkıran Nasıl Geçer?

Pek çok insan saçkıran nasıl geçer sorusunu merak etmekte ve tedavi yöntemlerini öğrenmeye çalışmaktadır. Saçkıran bir deri hastalığı olduğu için öncelikle buna sebep olan mantarların yapısal olarak yok edilmesi hedeflenir. O yüzden yapılan tetkik ve teşhisler neticesinde uzman doktor kontrolündeki tedavi yöntemi, farklı seçenekler üzerinden ele alınır. Özellikle krem ve tablet ile beraber toz biçiminde ilaçlar ön plana çıkar. Saçkıran sorununun meydana geldiği bölgeye bu ilaçları uygulanması, sorunun kısa bir zaman içinde geçmesine imkan verilmektedir.

Saçkırana Ne İyi Gelir?

Özellikle tabletler şeklinde ilaç yöntemi tedavi açısından önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Ayrıca iğne tedavisi de yine yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle saç köklerini desteklemek amaçlı bitkisel içeriğe sahip spreyler bu konuda değerlendirilir. Tabii bitkisel açıdan doğal yöntemler ışığı altında da birçok farklı seçenek ön plana çıkmaktadır.

Özellikle sarımsak kullanımı saçkıran tedavisinde en önemli doğal besin kaynaklarından biridir. Tabii tek başına tam bir yöntem olmaması ile beraber, önemli bir katkı sağlar. Bu sebepten dolayı öncelikle uzman bir doktor kontrolü altında yapılacak tedavi yöntemleri ile beraber, belirli aralıklarla özel uygulama altında sarımsak kullanılabilir.

Saçkıran Tedavisi Ne Kadar Sürede Geçirir?

Hastanın bünyesi ve tedavi yöntemleri ile beraber hastalığın ne kadar ilerlediğini bağlı olarak saçkıran sorunu farklı zamanlarda iyileşir. Aynı zamanda genetik ve yatkınlık ile beraber yaş faktörleri de yine süreç açısından büyük bir öneme sahiptir.

Özellikle stres nedeniyle yaşanan saçkıran problemi ve bağışıklık sistemini düşük olmasından kaynaklı durumlar hızlı şekilde iyileşir. Çocuklarda ve gençlerde bu süre en fazla 6 aydır. Yetişkinlerde ise 1 yıl kadar sürebilir. Ancak ele alınacak olan doğru tedavi yöntemleri, saçkıran sorununu kısa bir süre içerisinde geçirme imkanı veriyor.

Alopesi (Saçkıran) Nedir, Tedavide Ne Yapılır?

Son günlerde Will Smith’in eşinin hastalığı olarak duyulan, halk arasında saçkıran olarak da bilinen Alopesi, en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Toplumda alopesi areata ile yaşam boyu karşılaşma riskinin yüzde 2 olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Alopesi areata, saç, sakal, bıyık, kaş, kirpik bazen de göğüste, sırtta, bacak ve kollarda görülebilen, ani başlangıçlı, kalıcı olmayan kıl dökülmeleri ile karakterize bir hastalıktır. Toplumdaki yaygın inanışın aksine bulaşıcı değildir. Alopesi sıklığı 100 bin kişide ortalama 20’dir. En sık görülme yaşı ise 25-36 arasındadır” açıklamasında bulundu. Dr. Kübra Esen Salman konuyla ilgili önemli bilgiler verdi...

Alopesi nedir, belirtileri neler?

Saç ve kıl dökülmeleri, oval/dairesel, ağ biçiminde, ense bölgesinde geniş bir alanı tutan ya da kaş ve kirpiklerin dökülmesi şeklinde görülebiliyor. Bazen de Alopesi totalis dediğimiz; tüm yüz ve saçlı derideki kıl dökülmeleri şeklinde ya da Alopesi üniversalis denilen; tüm saç ve vücut kıllarının dökülmesi şeklinde görülebiliyor. Beraberinde tırnaklarda değişiklikler de meydana gelebiliyor.

Alopesinin nedenleri neler, kimlerde görülür?

Alopesi areatanın sebebi tam olarak bilinmese de ailede öyküsü olanların alopesi areata sorunu ile karşılaşma oranı yüksektir. Otoimmün hastalıklar, kişinin kendi bağışıklık sisteminin kendi dokularına karşı olan toleransını kaybetmesi sonucu görülen hastalıklar olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle gençlerde görülüyor. Vitiligo, atopik dermatit, otoimmün tiroid hastalıkları, lupus gibi romatolojik hastalıklar, diyabet, pernisiyöz anemi gibi diğer otoimmün hastalıklarla birliktelik gösterebiliyor.

Tedavide ne yapılıyor?

Tedavi, hastalığın yaygınlığına, süresine, hastanın yaşına, kadınlarda gebelik ve emzirme durumuna göre değişiyor. Saçkıran kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olmasıyla birlikte, sosyal ve psikolojik etkileri nedeniyle tedavi edilmesi gerekli. Tedavide; topikal tedaviler yani kortizonlu ya da kortizonsuz krem/sprey tedavileri, bazı kıl köklerini uyarıcı kremler ya da majistral solüsyonlar uygulanabilir. Saçlı derinin yüzde 50’sinden fazlasının tutulduğu, yaygın hastalık durumunda topikal immünoterapi solüsyonları da uygulanabiliyor.

Uygun hastalarda PUVA, UVB gibi ışık tedavileri de kullanılabiliyor. Topikal tedavilere yanıt vermeyen hastalık durumunda iğne ya da ağızdan alınan ilaç tedavileri de uygulanabiliyor. Uygun hastalarda, problemli bölgelere, uygun dozlarda kortizon enjeksiyonları yapılabilir. Bunun dışında PRP, mezoterapi gibi saç dökülme tedavileri alopesi areatada tedaviyi destekleyebiliyor.

Alopesi önlenebilir mi?

Alopesi areata, ani başlangıçlı bir saç hastalığıdır. Saçkıranı önleyecek bir tedavi ise yoktur. Ancak stresle ilişkisi bilindiğinden, hastalara stresten uzak durması, baş edilemeyecek stres varlığı durumunda profesyonel destek alınması, yeni saç çıkışının hızlandırılması ve alopesi areatanın tedavisi için dermatoloğa başvurmalarını öneririz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir