scuba açılımı / Scuba Kumaş Nedir, Nasıldır Ve Terletir Mi? Scuba Kumaş Özellikleri Ve Kullanım Alanları - Mahmure

Scuba Açılımı

scuba açılımı

Scuba Diving Nedir?

Scuba Diving son dönemlerde adı sıklıkla duyulan ama anlamı herkes tarafından bilinmeyen bir olgu haline gelmiştir. Bu noktada Scuba Diving olgusunun ne anlama geldiği hakkında bilgi verecek olursak, şu ifadeleri kullanmak yerinde olacaktır; Scuba Diving dalış türlerinden birisidir. Scuba kelimesi bir kısaltmadır aslında açılımı "Self-Contained Underwater Breathing Apparatus" yani "Kendi Kendine Yetebilen Sualtı Solunum Ekipmanları" şeklindedir. Scuba`nın anlamındaki "Kendi Kendine Yetebilen" ifadesi, su altında, başka bir ekipmana gereksinim duymaksızın, bağımsız bir halde hareket edebilmeniz anlamına gelir. Elbette su altında, yüzeyden bağımsız bir halde soluk alabilmeniz için birtakım ekipmanlara gereksinim duyacaksınız. Bu ekipmanlara çoğunlukla "Scuba Diving Ekipmanları" denir. Scuba Diving anlam olacakta aslında basit bir şeydir.

Scuba Diving Nasıl Bir Spor?

Scuba Diving sporunun nasıl bir spor olduğu konusuna açıklık getirecek olursak; Scuba Diving bir su sporudur. Suya nefes alınmasını sağlayacak ekipmanlar, deniz gözlüğü ve dalgıç kıyafetleri ile dalınarak yapıl bir dalış sporudur. Bu sporu hobi olarak yapan kişiler en fazla metre derin kadar dalmaları gerekmektedir. Daha derine dalmayı düşünen ve bu sporda uzman olmak isteyen kişilerin mutlaka ileri seviye bir eğitim almalarını gerektiren bir spordur. Bu spor yapılırken yeni başlanıyorsa mutlaka bir uzman ile yapılması gereken bir spordur çünkü yanlış yapılan bir hareket çok büyük tehlikelere yol açabilir.

Scuba Diving Nasıl Yapılır?

Scuba Diving yapmak isteyen pek çok insan vardır. Scuba Diving yapmak isteyen kişilerin en sık araştırdığı konular arasında yer alan Scuba Diving nasıl yapılır sorusuna cevap verecek olursak; Scuba Diving yapmak için ilk gereken şey ekipmanlara sahip olmaktır. Bu ekipmanlar dalış takımları ve nefes almayı sağlayan birtakım aletlerdir. Bu aletlere sahip olduktan sonra ilk defa yapılıyorsa bir kursa veya bu işin öğretimini yapan bir dalış hocası ile suya dalınarak yapılabilir. Ancak bu konuda bilgi sahibi olan kişiler ekipmanlarını giyerek dalış gerçekleştirebilirler.

Scuba Diving Nerede Yapılır?

Scuba Diving yapmak istiyorsanız, ilk olarak nerede yapılacağını bilmeniz gerekmektedir. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki; Scuba Diving yapılırken amaçlardan biri de salış sırasında denizin içindeki güzel manzarayı görebilmektir. Bu yüzden de size Türkiye'de olan güzel manzarası olan ve dalış yapılan bazı yerleri örnek olarak gösterecek olursak; Fethiye-Akvaryum Koyu, Çeşme-Fener Adası, Bodrum- Delikli Mağara, Bodrum- Küçük Reef, Kalkan- Sakarya Batığı, Saroz- Minnoş Adası bu yerler hem en çok beğenilen hem de en çok dalınan noktalar olarak gösterilebilir.

Yorumlar

FacebookTwitterWhatsapp

Scuba (Aletli Dalış) Nedir?

SCUBA İngilizce (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus: Kendinden Yeterli Sualtı Solunum Aygıtı) kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Su altında bağımsız ve taşınabilen bir tüpte taşıdığımız basınçlı hava ve/ veya gazların ortam basıncına regüle edilerek solunmasını sağlayan sistemi tarif eder. Scuba, scuba ekipmanı, scuba yapmak gibi farklı kullanımlarla yapılan sporu, kullanılan ekipmanı yada rekreasyonel aktiviteyi tanımlayabilir. Günümüzde tüplü dalış, aletli dalış olarak da tanımlanır. 

Scuba ile dalış; populer, kolay ve eğlenceli bir aktivitedir. Pek çok rekreasyonel outdoor aktiviteye olan ilgi azalırken scubaya, başka bir deyişle dalgıçlığa olan ilgi gittikçe artmaktadır. 

Dünyanın %70′ den daha fazlası sularla kaplıdır. Sualtı dünyasının gizemi tarih öncesi çağlardan günümüze, mitolojik varlıklardan deniz yolculuklarına, Jules Verne romanlarından Hollywood filmine hep varlığını sürdürmüştür. Sualtında geçirilebilen zaman daha önceleri sadece nefesin yettiği kadar olup sualtı zemininden inci, sünger ve benzeri kıymetli malzemenin çıkarılması için bu yöntem uygulanmıştır. Tüplü dalış sualtındaki süreyi uzatarak amaca hizmet etmiştir. 

Sualtı araştırmaları neredeyse 3 asır once dalış çanı ve hantal sualtı elbiseleri kullanarak yüzeyden hava pompalanması yöntemiyle başladı. Aslında yüzeyden desteksiz ve kendinden yeterli hava kullanımı, teknoloji ve mekanik alanında çok yakın zamanda meydana gelen gelişmeler sonuncunda mümkün olmuşseafoodplus.infoıçlar tarafından hava kullanarak yapılan sualtı araştırmaları ve keşifleri ’lerden beri yapılsa da, pek çok kişi için ulaşılamazdı, ve rekreasyonel scuba dalışı  düşüncesi bile imkansız bir lüks aktivite idi. Sibop, vana ve basınçlı hava kaplarının mühendislik alanındaki gelişmeleri müteakip ’larda ilk Kendinden Yeterli Sualtı Solunum Aygıtı denilebilecek sistemler oluştu. bugünkü tüplü dalışa kadar gelindi. 

Bu tüpler dalıcının yüzüne hava işleyen, hantal ve yetersiz sistemlerdi. – yılları arasında Fransız Deniz Subayı Jacques-Yves Cousteau ve mühendis Emile Gagnan Aqua Lung (su akciğeri) olarak adlandırılan, basınç sibopları kullanan ve sadece dalıcı nefes aldığında  uygun basınçla hava veren bir cihaz geliştirdiler. Daha sonraki 20 yıllık dönemde Aqua Lung güvenirliği ve emniyetini tamamladı ve larda ‘Sportif Dalış’ doğdu.

larda bu yeni sporun kuralları ve emniyetli öğretimini sağlamak için NAUI (Milli Sualtı Eğitmenleri Birliği) ve de PADI, Profesyonel Dalış Eğitmenleri Birliği) kuruldu.

lerde gelişim devam etti ve scuba sistemine denge yelekleri, daha iyi sibop sistemleri ve basınç göstergeleri devam etti. lerde ve larda ise daha iyi, daha güvenli, daha hafif ve daha rahat ekipmanların geliştirilmesi scubanın popülaritesini artırıp milyarlarca dolarlık bir sanayi haline gelmesini sağladı.Günümüzde scuba (aletli dalış), sualtının gizemini keşfetmek için çok cüzi bir harcama ile neredeyse herkes için yapılabilir bir aktivite haline gelmiştir. Dalmak istediğinizde, deniz olmayan illerde dahil olmak üzere heryerde bir yetkili dalış merkezi bulabilir, eğitim alabilir, ekipman kiralayabilir, rehberli dalış yapabilir, tekneden yada kıyıdan dalabilirsiniz.


SUYUN MERKEZİNE YOLCULUK : SCUBA DIVING

Hepimiz için gökyüzü ve ötesi her zaman en çok merak edilen bölüm olmuştur. Fakat şöyle bir gerçek vardır ki insanoğlu ekzosfer dediğimiz tabakaya ( KM) kadar canlı olarak ulaşabilmiş iken denizin altına ekipmanla max 30 - 45 metre civarı inebilmektedir. Tabi bu durumdan tüplü dalışta dünya rekoru kıran ( metre ) Ahmed Gabr’ı saymıyorum :) Yani bahsetmek istediğim dünyamızda var olan bir bilinmezlikle birlikteyiz.

Biz yine istikbal göklerdedir prensibiyle ilerlemeye devam edelim ama su altının da bilinmezliklerini keşfetmeyi ihmal etmeyelim deyip, asıl bahsetmek istediğim konu “SCUBA DIVING’E ” dönelim.

Scuba diving; sık kullanılan bir başka terimle tüplü dalış, suyun altında nefes almayı mümkün kılan bir tüp ve dalgıç elbisesi, deniz maskesi gibi ekipmanlar ile yapılan bir aktivitedir. Bu arada bu bilgiyi vermeden de geçmeyelim. Scuba’ nın açılımı Self Contained Underwater Breathing Apparatus (Bağımsız Sualtı Solunum Aygıtı) şeklindedir.

Peki Scuba Diving Yapmak İçin Nasıl Bir Eğitimden Geçmeliyiz ?

Öncelikle insan vücudu ne kadar mükemmel yaratılsa da su altına uygun tasarlanmamıştır. Örneğin solungaç sistemimiz olmadığı için nefes almayı sadece tüp gibi yardımcı bir ekipman ile sağlayabiliyoruz. Bunun dışında yüksek basınca dayanıklı bir sisteme sahip değiliz. Bu yüzden bu durumlarla başa çıkmak için bir eğitimden geçmemiz gerekmektedir.

O zaman gelin eğitim nasıl bir sistemde ilerliyor ona bakalım.

Öncelikle bu sporu ilk defa deneyecekseniz size uygunluğunu test edebileceğiniz bir deneme dalışı yapılması önerilir. Deneme dalışında sizlere su altına özel ekipmanların tanıtımı, su altında iletişim için gerekli işaret dili, tüp hava kontrol eğitimi, şnorkel kullanımı ve olası acil durum gerektiren durumlarda nasıl manevralar yapılacağı ( örnek deniz maskesi içine su kaçması, kulağının tıkanması vs. ) öğretiliyor. Peki eğitim verildi, o zaman şıp diye suya atlayayım diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü önce bedeninize ve boyunuza uygun dalış kıyafetinizi seçmelisiniz.( Hadi benden size güzel bir bilgi,dalış kıyafetleri su içinde uzun süreler kalabilmek ve soğuk sularda vücut ısısını düşürmemek için azot ile şişirilmiş neoprenden ve naylondan üretilir.

Ayrıca neopren kumaş esnek bir kumaş olduğu için daha mobil hareket etmemizi de sağlar. ) Dalış kıyafetimizi giydikten sonra tüpümüzü sırtımıza geçiririz (eğitmenler bu konuda yardım etmektedir). Yaklaşık 12 kg olan tüpün üzerine eğitmenler bel çevremize ağırlık kemeri takmaktadır. Bunun sebebi suda kolay şekilde batabilmektir. Son olarakta deniz maskemizi ve paletlerimizi giydikten sonra eğitmenimiz ile birlikte suya geçebiliriz.

Deneme dalışında Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu kuralları gereği 5 metreden fazla dalış yapmak yasaktır. Bunun dışında kontrol tamamen en az iki yıldızlı dalgıç tarafında sürdürülür. Dalış yaklaşık dk sürmektedir. Deneme dalışı sonrası sporcu dalış kursunu almak isterse 1 yıldızlı başlangıç dalıcı kursuna kayıt olup gerekli pratik ve teorik sınavlar sonucunda yıldızlı dalıcı olabilir. Eğer 1 yıldızlı dalıcı olursanız 3 yıldızlı bir dalıcı ile 18 metreye kadar derine dalma şansınız oluyor. Kademe arttıkça bu mesafeler 30 metreye kadar artabilir.

Kısacası Sualtı dünyasının büyüleyici atmosferini keşfetmek için kesinlikle dalış yapmanızı tavsiye ederim.

Kaptan Cousteau’nun da söylediği gibi ‘Dünyanın %70 ini keşfetmek istiyorsanız tüplü dalış yapmanız yeterlidir! ‘

GENES FZT. Kadir Aral

LifeOn Concept

Serbest Dalış ve Tüplü Dalış

Dalış, başka türlü kolayca keşfedemeyeceğimiz sualtı dünyasını keşfetmemizi sağlayan hem keyifli hem de heyecan verici bir aktivitedir. Büyüleyici, dingin ve dünya dışı bir deneyim sunan bu spor, doğal ortamında olağanüstü deniz yaşamına şahit olmanıza, gökkuşağı rengindeki balıkları ve bitki çeşitlerini gözlemlemenize ve okyanusların gizemli dünyasına tanıklık etmenize benzersiz bir fırsat sunar. Serbest dalış veya tüplü dalış olarak ikiye ayrılan dalış türlerinin her ikisi de Akdeniz ve Ege kıyılarında gerçekleştirilebilir.      

seafoodplus.info yat & tekne kiralama

Serbest dalış

Serbest dalış, dalgıçların herhangi bir hava kaynağı olmadan su üzerinde aldıkları tek nefesle su altına doğru inmeleri ile gerçekleştirilen dalış türüdür. Dalış genel olarak yüzeyde alınan tek nefes ile tamamlanır. Serbest dalış yapabilmek için çok iyi seviyede yüzme bilmek, soğukkanlı ve tedbirli olmak, hızlı karar verebilmek ve hareket edebilmek, sağlıklı bir vücut yapısı, su altı korkularının bulunmaması gibi özelliklerin yanı sıra su altındaki canlıları yakından tanımak da gerekmektedir. Bu dalış türünde amaç, alınan tek nefesle su altında gidilebilecek en uzun mesafeyi kat edebilmektir.

Serbest dalış; dikey, sabit ağırlıklı dikey, değişken ağırlıklı dikey ve yatay dalış olmak üzere 4 ana gruba ayrılmaktadır.

Serbest dalış yapabilmek için balık adam elbisesi, maske, şnorkel, ağırlık kemerleri, palet gibi temel ekipmanlar gerekmektedir.

Tüplü dalış

Açılımı Self-Contained Underwater Breathing Apparatus (Kendinden Yeterli Sualtı Solunum Aygıtı) olan “Scuba”, nefes almanın sırtta taşınan tüp yardımıyla gerçekleştiği dalış türüdür. Scuba dalışında, tüpteki hava miktarına göre su altında kalış süresi belirlendiğinden dolayı serbest dalıştan daha güvenli kabul edilmektedir. Tüplerin içerisinde soluduğumuz hava gibi %21 oksijen ve %79 azot içeren hava mevcuttur.

Tüplü dalış yapabilmek için su altı spor kulüpleri ya da dalış eğitim merkezleri tarafından verilen temel eğitimleri başarı ile tamamlayarak sertifika almak gerekmektedir. Sertifika bulunmuyorsa, eğitmenler eşliğinde yapılan ve “discovery” olarak adlandırılan tur dalışlarına katılma seçeneği de mevcuttur. Eğitmen eşliğinde yapılan dalış esnasında en fazla metreye kadar inilirken, sertifika bulunması halinde yaklaşık 18 metreye kadar inmek mümkündür.

Tüplü dalış için maske, şnorkel, paletler, patik, ağırlık kemeri, balık adam elbisesi, denge yeleği, dalış eldiveni, regülatör, su altı basınç göstergesi, dalış bilgisayarı gibi çok sayıda ekipman gerekmektedir. Dalışa yeni başlayanlar belirli bir tecrübe kazanana kadar tüm bu ekipmanı kiralamayı tercih edebilir.

60 ülke ve lokasyonda bulunan tekne arasından size en uygun olanı seçin, hayalinizdeki tekne tatilini şimdi planlayın!

 

Tekne Kiralamak için tıklayın: seafoodplus.info

Share with friends

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir