sedir adası / Marmaris Kleopatra Adası Turu | Öğle Yemeği | Sedir Adası Tekne Turu

Sedir Adası

sedir adası

Marmaris Sedir Adası Hakkında

Marmaris’te Sedir Adası olarak bilinen bu yerin ilk çağlardaki adı Cedrae olarak biliniyordu. Cedrae Adası yani Türkçe anlamıyla Sedir Adası, yüzyıllar öncesinde adanın her yanını kaplayan Sedir ağaçlarından dolayı bu ismi almış ve bu şekilde günümüze kadar gelmiştir. Tarihi eserlerinin yanında altın sarısı özel kumu ve mavinin çeşitli tonlarıyla insanın içini açan denizi ile Cleopatra adası yılda binden fazla misafiri ağırlıyor. Bu ada Marmaris’e 25 kilometre mesafededir. Özel araçla gitmek biraz daha meşakkatli olduğundan dolayı misafirler bu yere gitmek için tekne turlarını tercih ediyor.

Zeytin ağaçları ile kaplı Cleopatra Adası’nda Romalılardan ve Helenistik Dönem’den kalma antik tiyatro, agoralar yani halk meydanları ve antik limanlardan kalıntılar bulunmaktadır. Adanın tarihi yapısına burada yaşayan birçok uygarlık katkı sağlamıştır.

Marmaris Sedir Adası Koruma Altındadır

Adanın bu kadar ünlenmesini sağlayan, çokça konuşulan ve beğenilen aslında plajındaki özel kumudur. Kum sadece Kızıldeniz’de ve Sedir Adası’nda bulunmaktadır. Kumlar 24 saat gözetmenler tarafından korunuyor. Sahile inen tahta yolda kumların alınmasının ve taşınmasının yasak olduğu alındığı takdirde yasal işlem uygulanacağına dair bir tabela yazısı mevcuttur. Söylenene göre kumun birçok özelliği var. Ateşte yanıyor, büyüteçle bakıldığında hareket ediyor ve sodalı suda kendiliğinden çoğalıyor. Dışarıya taşınmaması konusunda çok titiz davranılıyor. Öyle ki denizden çıkıldığında duşlarda üzerinizdeki kumu atmanız gerekiyor. Kumsala terlik ve havlu sokmak, kumlara uzanmak yasaktır.

Marmaris Sedir Adası Efsanesi

Rivayete göre Mısır Kraliçesi Cleopatra burada denize girmiş, doğasına ve suyuna hayran kaldığı bu yerin plajında kum tanesi bile yokmuş. Bunun üzerine Cleopatra’nın sevgilisi Mark Antonius adanın tek eksiği olan kumsalı Mısır’dan 60 gemiyle getirttiği, altın rengi, özel kum ile donatmış.

Marmaris Sedir Adasına Nasıl Gidir ?

Hem yerli hem yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören ada sık sık haberlere konu oluyor. Yakınlara gelen misafirler mutlaka burayı görüp gidiyor. Tekne turları yerine kendi aracıyla gitmek isteyen misafirler Marmaris merkezinden yaklaşık 25 kilometre bir mesafe gittikten sonra köye varıyor. Burada 25 TL ödeyerek teknelere binen ziyaretçiler Cleopatra Adası ören yerine girmeden önce 36 TL daha ödüyor. Bunun sebebi adanın müze statüsünde olmasıdır. Bunun dışında Marmaris&#;ten organize edilen Marmaris Kleopatra Adası Tekne Turlarınıtavsiye ederiz.

Sedir Adası hakkında merak edilenler

Sedir Adası nerede ve nereye bağlı?

Sedir Adası nerede ve nereye bağlı?

Sedir Adası Marmaris'e yakın olsa da aslında Muğla'nın Ula ilçesinde bulunur. Gökova Körfezi ise Ege Bölgesi'nde yer alıyor. Sedir Adası, Gökova Körfezi'nin doğusundaki üç adadan en büyüğü. Adaya ulaşmak için Akyaka'ya 27 km ve Marmaris'e yaklaşık 23 km mesafe katetmek gerekiyor.

Sedir Adası’nın tarihi

Sedir Adası, Cedrae olarak da bilinir ve adını Sedir Ağacından (Cedrus) alır. Bugün adada sadece çam ve zeytin ağaçları bulunuyor. Adada Helenistik-Roma dönemine ait kalıntıları görebilirsiniz. Adanın tarihi, Peleponnesos Savaşı sonrasında Spartalılar tarafından ele geçirilmesi ve halkının köle tacirlerine satılmasıyla başlar.

Daha sonra Roma Eyaleti'ne dahil edilen ada, birçok savaş ve kuşatma sonucunda M.Ö. yılında Romalılar tarafından ele geçirilmiş. Sonraki dönemlerde ise Bizans dönemi ve Türk kuşatmalarıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiş. Bugün hala adada Bizans dönemine ait eserler mevcut.

Sedir Adası nasıl bir yer?

Sedir Adası nasıl bir yer?

Sedir Adası tarihi kalıntılar ve doğal güzelliklerle dolu. Zeytin ağaçları, beyaz kumlu plajlar ve koruma altındaki ormanlarla turistler için çekici bir yer. Özellikle Kleopatra plajı popüler. Ancak, yaz aylarında çok kalabalık olabiliyor. Ada'da çok fazla tesis yok ve yeme içme bakımından tedarik sınırlı. Adaya giderken yeme ve içme için tedarikli olmanda fayda var.

Sedir Adası gezilecek yerler

"Sedir Adası’nda ne yapılır?’’ diye merak ediyorsan kısaca adaya geldiğinde yapabileceğin aktiviteleri sıralayabilirim.

1-Kleopatra Adası ve Plajı

Kleopatra Adası ve Plajı

Kleopatra Plajı, Sedir Adası’nda bulunan bir plajdır. Turkuaz denizi ve fosforlu oolittik* özelliğe sahip beyaz kumlarla kaplı. Ayrıca, Kleopatra ve Mark Antonius'un burada güneşlenerek yüzdüğü rivayet ediliyor. Plaj derinleşmeyen ve ılık deniz suyu ile çocuklu aileler için de uygun.

Kleopatra Plajı'na giriş ücretsiz ve Sedir Adası'na girdiğin için ada içinde ekstra ücret ödemenize gerek yok.

*Oolitik kireçtaşı, dünya çapında popüler bir yapı malzemesidir ve neredeyse tamamen ooid adı verilen milimetre büyüklüğünde karbonat kürelerinden yapılmıştır.

2-Cedrae (Kedrai) Antik Kenti

Cedrae (Kedrai) Antik Kenti

Kedrai Antik Kenti Adanın batı ucunda yer alan ve deniz yoluyla ulaşılabilen bir antik kent. Romalılar tarafından kurulan bu kent, Karia döneminin önemli bir yerleşim merkezi olarak biliniyor ve M.Ö. 'lü yıllarda kurulduğu düşünülüyor. Kale duvarları ve güçlü surlarla çevrili, turkuaz manzaralı Sedir Adası'ndaki Antik Tiyatro ve Apollon Tapınağı gibi kalıntılar halen ziyaret edilebiliyor.

3-Çamlı Köyü

Çamlı Köyü

Sedir Adası yakınında bulunan yerler içerisinde Muğla-Marmaris yolu üzerinde, Sedir Adası’na geçmek için kullanılan Çamlı Köyü’nü de gelmişken gezebilir, tertemiz ve daha sakin olan denize bu köyden de girebilirsin.

4-Boncuk Koyu

Çamlı Köyü’ne yaklaşık 9 km uzaklıkta bulunan Boncuk Koyu, sakin ve berrak deniziyle tatilciler tarafından tercih edilen bir alternatif koy. Sedir Adası giriş ücretli olduğu için, bu koydaki denize girerek keyifli bir gün geçirmek mümkün.

Sedir Adası giriş ücreti

Sedir Adası, ören yeri statüsünde ve çevre koruma kapsamında olduğundan, giriş ücretli hale getirilmiş.

yılı için giriş ücreti TL olarak belirlenmiş ve müzekart ile ücretsiz giriş yapmak mümkün değil. Ancak 65 yaş üstüziyaretçiler,18 yaş altı çocuklar ve engelli vatandaşlar için giriş ücretsiz. 

Sedir Adası’na nasıl gidilir?

Sedir Adası

Sedir Adası’na ulaşım sadece deniz yoluyla gerçekleşiyor. Sedir Adası’na ulaşabileceğin birkaç farklı alternatif yolu senin için sıraladım.

  • Çamlı Köyü Rotası: Muğla-Marmaris yolundaki Çamlı Köyü'ne aracınla gidip Kleopatra Plajı İskelesi'ne ulaştıktan sonra arabanı park etmelisin. Ardından iskeleden tekneyle yaklaşık 20 dakikada Sedir Adası'na ulaşabilirsin.   yılı için gidiş-dönüş tekne fiyatı kişi başı TL. Adaya arabayla giriş yapmak mümkün değil, sadece yürüyerek girebilirsin. Araban yoksa Marmaris'ten Çamlı Köyü'ne dolmuşla gidebilirsin.
  • Tekne Turları: Sedir Adası'na iki yolla ulaşabilirsin. İlki, Marmaris veya Akyaka'dan düzenlenen günübirlik tekne turları. Akyaka üzerinden gitmek daha kolay olacaktır. İkincisi, aracın yoksa Marmaris'ten Çamlı Köyü'ne dolmuşla gidip iskeleye ulaşmak.

Öneri: En iyisi Sedir Adası'na günübirlik tekne turuyla gitmek. Yeme-içme dahil olan bu turlar daha ucuz ve İncekum Plajına da gitme şansı sunuyor.

Sedir Adası ziyaret saatleri

Sedir Adası

Yaz aylarında adaya gitmek istiyorsan erken saatlerde gidip adanın keyfini çıkarman daha kolay olur.  Ancak, itibariyle kalabalıklaşan Kleopatra Plajı’nda yer bulmak zor, mümkünse erken saatlerde gitmeni öneriyorum.

Haftanın her günü ziyarete açık olan Sedir Adası ziyaret saatleri ise şu şekilde:

Yaz Dönemi:(Nisan-Ekim)

Kış Dönemi:(Ekim-Nisan)

Sedir Adası konaklama seçenekleri

Sedir Adası

Sedir Adası ören yeri olarak korunan statüsü nedeniyle yapılaşmaya açık değil. Bu sebeple otel seçenekleri bulunmuyor. Sedir Adası’nda kamp yapmak, ateş yakmak da yasak. Bu nedenle Sedir Adası’na yapacağın ziyaretler günübirlik olmalı. Marmaris Otelleri veya Akyaka Otelleri içerisinden sana en uygun tesisi tercih ederek Sedir Adası ziyaretini günübirlik tekne turlarıyla gerçekleştirebilirsin.

Sedir Adası’na gitmeden önce bilinmesi gerekenler

  • Adadaki kafeteryalarda fiyatlar yüksek ve çeşit sınırlı. Bütçen sınırlıysa ve tüm gün adada kalmayı planlıyorsan kendi yiyeceğini ve içeceğini getirebilirsin.
  • Adanın keyfini çıkarmak için özellikle yaz mevsiminde mutlaka ilk tekne seferiyle çok kalabalık olmadan gelmelisin.
  • Akyaka’dan kalkan yemekli tekne turlarıyla adaya ulaşmak daha hesaplı. Plan yapmadan önce Akyaka’dan kalkan tekne turu firmalarıyla görüşebilirsin.
  • "Müze Ada’’ statüsünde yer alan Sedir Adası’nda çevreye zarar vermemeli ve adada çöp bırakmamalısın. 24 saat koruma altında olan Sedir Adası’ndan kum almak yasak değil.

Sedir Adası

Sedir Adası (eskiden Sideyri, Grekçe: Κλεοπάτρα Kleopatra), Kerme Körfezi'nde (Gökova Körfezi) bulunan görülmeye değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür.[1]Muğla'nın Marmaris ilçesi sınırları içinde yer alır.[2] Antik Çağ'daki ismi Kedrai olup, adada bu dönemden kalma kentin kalıntıları bulunmaktadır.

Tarihi[değiştir

Kleopatra&#;nın Plajı: Sedir Adası

Makedonya Tatil

Sedir Adası, Muğla&#;nın Ula ilçesi sınırlarındaki Gökova Körfezinin doğusunda, altın sarısı rengindeki ince kumlu Kleopatra Plajı ile tanınan, bölgenin en sıradışı yerlerinden. Akyaka&#;ya 27 km, Marmaris&#;e ise 23 km uzaklıktaki adada Kedrai Antik Kenti&#;nin kalıntıları bulunuyor.

Rivayete göre Antik Mısır&#;ın son Helenistik kraliçesi Kleopatra ile Romalı Komutan Marcus Antonius&#;un birlikte yüzdüğüne inanılan ada bu yüzden Kleopatra Adası olarak da anılıyor. Adanın altın renkli kumlarının özel olarak Mısır&#;dan getirildiği rivayet ediliyor.

Sedir Adası

Sedir Adası 🏝

Sedir Adası, Muğla&#;nın Ula ilçesine bağlı ünlü tatil merkezi Akyaka Mahallesi sınırlarında, Gökova Körfezinin doğusunda, antik dönem kalıntılarının bulunduğu üçlü ada grubunun en büyüğü. Çevresi maki, zeytin, çam ve sedir ağaçlarıyla kaplı olduğu için önceleri Cedrae olarak adlandırılan adanın ismi Latince sedir ağacı anlamındaki Cedrus’tan geliyor.

Anadolu’nun yerli halklarından Karyalıların önemli kentlerinden biri olan Sedir Adası, Helen ve Yunan kültüründen izler taşıyor. Sedir Adasının tarihi geçmişi MÖ 6. yüzyıla uzanıyor. Antik çağda Kadrae ve Cedrae isimleriyle tanınan ada, Kedrai Antik Kenti kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.

MÖ ile MÖ yıllarında Antik Delos Birliği&#;ne katılan adanın sahilinde yer alan benzersiz altın sarısı renkli kumların Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius için Mısır’dan gemiyle getirildiği söyleniyor.

Adada yapılan araştırmalarda bu kumların jeomorforlojik kayaçlardan oluştuğu belirlenmiş. Yüzyıllar önce oluşan kayaların aşınması sonucu oluşan bu kumlar, adanın muhteşem bir kumsala sahip olmasını sağlamış.

Bu özelliğiyle koruma altında bulunan ada özellikle Kleopatra Plajı ile ünlü. metrelik kıyı uzunluğuna sahip adanın kumsalı ve çoğu ayakta kalmış arkeolojik kalıntıları birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında.

Bunun yanında kesme taşlardan yapılmış kule, sur duvarları, Apollon tapınağı, kilise, antik tiyatro, agora ve antik liman kalıntılarından oluşan Kedrai Antik Kenti’ni içinde barındıran Sedir Adası, farklı kaynaklarda Şehir Adası, Şehroğlu Adası, Şiir Adası, Aşk Adası, Balayı Adası gibi isimlerle de anılıyor.

flyistaSerbia

Kedrai Antik Kenti
sedir adası nasıl gidilir

Sedir Adası Plajı

Sedir Adası Plajı, kristal berraklığında turkuaz suya sahip enfesi bir yer. Kıyıdan 20 metre kadar ancak insan boyuna geliyor. Hayatınızda girdiğiniz en temiz ve berrak denizden biri olabilir. Denizde balıklarla beraber yüzüyorsunuz. Varsa yanınıza şnorkel veya deniz gözlüğü alın.

Suyu sıcak, ılık, üşümezsiniz. Oldukça güzel, temiz bir koy. Kumu çok özel, ancak kumluk alana giremiyorsunuz. Sedir Adasında şezlong, şemsiye, tuvalet ve duş var. Hepsi de ücretsiz. Palmiye ağaçları altında güneşlenin ve keyfini çıkarın.

Müzenin cafesi var, fiyatları dışarıya göre biraz pahalı tabi. Bazen su ve dondurma dışında yiyecek bir şey olmayabiliyor. Yanınıza bir şeyler almanızda fayda var. Yüzme keyfinden sonra adanın antik şehir kısmına kısa bir yürüyüş yapın mutlaka.

Sedir Adası tekne turları ile gitmek isterseniz TL ödüyorsunuz. Bu tekne turlarına yemek dahil, adada 2 saat kalıyorsunuz. Denize girilen kısım çok geniş bir alan değil, öğleden önce kalabalık olabiliyor.

Eğer kendi imkanlarınızla adaya gidecekseniz öğleden sonrayı tercih edin. En erken tekne sanırım saat da. Saat 11 den sonra kalabalıklaşıyor. Öğleden sonra gibi adaya gelip &#;ye kadar kalabilirsiniz. Bu saatler daha sakin. Pandemi döneminde adada 3 saat kalabiliyorsunuz.

sedir adası kleopatra plajı
sedir adası nerede

Sedir Adası giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Sedir Adası, Akyaka, Ula, Muğla
📲 seafoodplus.info ☎️ +90 () 69 48
🕘 Ziyaret saatleri: Sedir Adası ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan &#; 1 Ekim) , kış dönemi (1 Ekim -1 Nisan) Sedir Adası, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶 Sedir Adası bilet ücreti: Sedir Adası giriş ücreti 70TL. Müze Kart geçerli.

MaltaFlyista

Sedir Adası nerede

Sedir Adası, Muğla&#;nın Ula ilçesi sınırları içerisinde, Gökova Körfezinin doğusunda yer alan üçlü ada grubunun en büyüğü. Konum olarak Marmaris&#;e daha yakın olmasına rağmen ada grubu idari olarak Ula ilçesine bağlı.

Sedir Adasına nasıl gidilir

Sedir Adası&#;na en yakın havalimanı Muğla&#;nın Dalaman ilçesinde. Dalaman Havalimanı, Sedir Adası&#;na 90 km uzaklıkta. Dalaman Havalimanı&#;ndan MUTTAŞ ya da HAVAŞ&#;ın Marmaris servislerine binip Akyaka Kavşağı&#;nda inerek otostop, taksi gibi seçeneklerle adaya ulaşabilirsiniz.

Marmaris&#;e bağlı Çamlı köyünden teknelerle ulaşılan Sedir Adası&#;na arabayla gitmek için Marmaris-Muğla Karayolu&#;nun kilometresinde bulunan yol ayrımından Çamlı yönüne doğru sapmanız ve 6 km giderek Çamlı iskelesine varmanız gerekiyor.

Tekneye kadar aracınızla geldiyseniz burada 40TL () ödeyerek adaya geçebiliyorsunuz. Ada müze alanı olduğundan ayrıca giriş için 70TL ödemeniz gerekiyor. Kesinlikle değer. Müzekart varsa ücretsiz.

Geliboyu köyünden kalkan tekneler de ulaşım için alternatifler arasında. Adaya Akyaka sahilinden kalkan tekne turlarıyla ulaşabilirsiniz. Akyakadan kalkan günlük gezi tekneleri adada kısa süre duruyor. Odağınızda adada uzun süre kalmak varsa aracınızla kendiniz gidin.

Otobüsle Sedir Adası&#;na ulaşım için ise Akyaka ya da Marmaris&#;e gelip bu iki noktadan kalkan dolmuşları kullanarak Çamlı köyüne gidip, teknelerle adaya geçebilirsiniz.

Türkiye&#;nin en etkileyici yerlerinden olan Sedir Adası, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra efsanevi öykülere de konu olan, mavinin farklı tonlarının arasında serinleyebileceğiniz muhteşem bir ada.

MaltaFlyista
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.