segem ücreti / SEGEM sınavı ne zaman? SEGEM 2022 ücreti

Segem Ücreti

segem ücreti

SEGEM Teknik Personel Yeterlilik Sınavı Eğitimi

“Eğitimin Amacı”

Banka, Sigorta veya SPK tabi şirketlerde kariyer yapmak isteyen tüm adayları % 100 garanti vererek sınava hazırlamak.

“Kimler Katılabilir” 

  • Banka, Sigorta veya SPK Tabi şirketlerde kariyer yapmak isteyen tüm adaylar katılabilir. 

“Eğitim İçeriği” 

  • Sigortaya Giriş
  • Sigortanın İşlevleri
  • Sigorta Sözleşmesi ve Sigortanın Tarafları
  • Sigortalana bilirlik Kavramı
  • Sigortanın Temel Prensipleri
  • Temel Reasürans Bilgisi
  • 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nda Acenteler
  • Sigorta Acenteleri Yönetmeliği
  • Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin Uygulanmasına İlişkin Genelge
  • Acentelere İlişkin İkincil Düzenlemeler
  • 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Acentelere İlişkin Hükümleri (Birinci Kitap Yedinci Kısım, 102-123 numaralı maddeler)
  • Acentelerin Hak ve Yükümlülükleri
  • Türkiye’de Sigorta Uygulamaları
  • Aracıların Sistemdeki Yeri
  • Sigorta Fiyatlaması ve Banka Uygulamaları
  • Hasar
  • Sigortaya İlişkin Teknik Terimler

“Dersler” 

  • Sigortaya Giriş
  • Sigortanın İşlevleri
  • Sigorta Sözleşmesi ve Sigortanın Tarafları
  • Sigortalana bilirlik Kavramı
  • Sigortanın Temel Prensipleri
  • Temel Reasürans Bilgisi
  • 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nda Acenteler
  • Sigorta Acenteleri Yönetmeliği
  • Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin Uygulanmasına İlişkin Genelge
  • Acentelere İlişkin İkincil Düzenlemeler
  • 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Acentelere İlişkin Hükümleri (Birinci Kitap Yedinci Kısım, 102-123 numaralı maddeler)
  • Acentelerin Hak ve Yükümlülükleri
  • Türkiye’de Sigorta Uygulamaları
  • Aracıların Sistemdeki Yeri
  • Sigorta Fiyatlaması ve Banka Uygulamaları
  • Hasar
  • Sigortaya İlişkin Teknik Terimler

“Açıklama” 

  • Sınav Başvuruları http://www.segem.org.tr/ web adresinden şahsen yapılacaktır. Sınav Harcı ilk girecekler için 181,00 TL. dir. İkinci defa girecekler için 109,00 TL dir. Bu Linkten Detaylara Ulaşabilirsiniz!
  • Sınav tarih değişikliği tek taraflı olarak SEGEM tarafından yapılabilmektedir. SEGEM Sınav Merkezlerine Bu Linkten Ulaşabilirsiniz!
  • Eğitimi satın aldıktan sonra sistem otomatik açılacaktır.
  • World, Bonus, Paraf, Axess, Maximum, CardFinans Kredi Kartlarına 3 – 6 veya 9 ay şeklinde ödeme yapabilirsiniz. Ödemek istediğiniz vade sayısına göre komisyon banka tarafından yansıtılmaktadır.

5684 sayılı Sigortacılık Kanununa dayanılarak hazırlanan 22.04.2014 tarih ve 28980 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sigorta Acenteleri Yönetmeliği hükümleri kapsamında sigorta acenteleri ve bankalar nezdinde sigorta ürünlerine yönelik pazarlama, bilgilendirme ve satış işlemlerini gerçekleştirecek teknik personel için “Teknik Personel Yeterlilik Sınavı’’ düzenlenecektir. İlgili yönetmelik hükümleri gereği kişilerin teknik personel olabilmesi için söz konusu sınavda başarılı olmaları gerekmektedir.

* SınavaİLK KEZgirecek olanlarHALK BANKASI'NDAN 181 TL;

* DAHA ÖNCEKİ SINAVLARA GİRİP başarısız olanlarGARANTİ BANKASI'NDAN 109 TL yatıracaklardır.

* Bilgi işlem altyapısı kişiye ait TC numarasını SEGEM sistemindeki kayıtlarla kontrol etmektedir. Adayın "2.kez girecek olanlar" statüsünde kabul edilmesi için daha önceki sınavlara BİZZAT GİRİP BAŞARISIZ OLMASI gerekmektedir.

Daha önceki sınavlara sadece ücret yatıran ya da ücret yatırdıktan sonra form doldurmasına rağmen sınava girmeyen adaylar BAŞARISIZ KABUL EDİLMEMEKTEDİR. Bu nedenle hatalı para yatırılması, sadece kişilere ek işlem yükü doğurmaktadır.

Yanlış ücret yatıran aday, iade sürecini beklemeden doğru ücreti tekrar yatırıp, iade için dilekçeyle [email protected] adresine başvurması gerekmektedir. Adayın ilk kez mi yoksa 2.kez mi gireceğini bilmemesinden kaynaklanan gecikmeden/kontenjan dolmasından SEGEM sorumlu değildir. Bu nedenle adayların kılavuzu detaylı incelemesi gerekmektedir.

***

PANDEMİ SEBEBİYLE SINAVLARDA GERÇEKLEŞEN GÜNCELLEMELER

Sınav tarihinden geriye doğru son 30 gün içinde Covid-19 teşhisi konmuş ya da Covid-19
 taşıma riski sebebiyle karantinada olan kişilerin sınava girmemesi gerekmektedir. Bu kişisel bir sorumluluk olup sınavlarımızın yıl içinde birden fazla kere yapıldığını hatırlatırız. Covid-19 riskini atlattıktan sonraki dönem sınavlarımıza başvurabilirsiniz.Bu konuda göstereceğiniz hassasiyet hem bireysel sağlık hem de toplum sağlığı açısından salgınla mücadelede büyük önem arzetmektedir.

Covid-19 tanısı ya da Covid-19 taşıma riskinin, sınav başvurusu yapılmasından sonra ortaya çıkması halinde; bu kişiler, sınavdan önce Merkezimize durumlarını beyan eden bir belge sunmaları halinde sınav için yatırmış oldukları ücretler kendilerine iade edilecektir.

Sınav günü sınav binasına gelirken adayların yanlarında maske bulundurması zorunludur.  Maskesi bulunmayan aday sınav binasına alınmayacaktır. Binaya girişten başlamak üzere binadan çıkana kadar maske takılması zorunludur. Maskenin ağız ve burnu örtecek şekilde takılması gerekmektedir. Maskesini çıkaran kişinin sınavı sınav görevlileri tarafından iptal edilir ve kişi bina dışına çıkarılır. Sadece, sınav görevlileri tarafından kimlik kontrolü yapılması amacıyla, maskenin çok kısa bir süreliğine çıkarılması talep edilebilecektir. Bu durum haricinde, her zaman maskeler ağzı ve burnu örtecek şekilde takılı kalacaktır. Adaylar tarafından getirilen dezenfektan şişeleri, mendilleri sınav binasına alınabilecektir.

Sınavlar, toplu olarak kapalı bir ortamda gerçekleşmektedir ve Kurum olarak gösterdiğimiz titizlik ve aldığımız önlemlere rağmen, azalmış olmakla birlikte, sınava katılacak kişilerin belli bir bulaş riskiyle karşı karşıya olduğu açıktır. Sınava katılmak tamamen kişisel bir tercih olup, salgın riskinin devam ettiğini kabul ederek sınava geldiğinizi önemle hatırlatırız.


Sınav ve eğitim ile ilgili tüm detaylara aşağıdaki kılavuzu inceleyerek ulaşabilirsiniz.

>> Başvuru yapmadan önce sınav merkezlerindeki kalan KONTENJAN durumunu sorgulamak içinlütfen tıklayınız...

>> Başvuru ve Uygulama Kılavuzu için lütfen tıklayınız...
>> Online başvuru için lütfen tıklayınız...

2023 HAKEMLİK SINAVI
(Hayat Dışı Branşı Sigorta Hakemliği)
SINAV DUYURUSU VE BAŞVURU KILAVUZU


Hayat dışı branşında sigorta hakemi listesine kaydolmak üzere 18.03.2023 tarihinde sınav yapılacaktır.Alınacak hayat dışı branşı sigorta hakemi kontenjanı 100 olarak belirlenmiştir. Sınav sonucunda 70 ve üzeri puan alan adaylardan puan sıralamasına göre yukarıda belitilen kontenjan kadar aday ilgili sınavda başarılı olmuş sayılır. Başarılı sayılan son aday ile aynı puanı alan başka adaylar olması durumunda bu adaylar da başarılı olmuş sayılırlar. Sınava girmek isteyen adaylar, gerekli belgelerle Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuracaklardır. Belgeleri tam olan ve sınava girmek için gerekli şartları taşıdığı tespit edilen adaylar,  Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM)’in internet sitesinden duyurulacak ve sınav için Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM)’e başvurarak sınava gireceklerdir.

Sınav için Sigorta Tahkim Komisyonuna ve SEGEM’e başvuru tarihleri, başvuru yeri, adaylarda aranan nitelikler, adaylardan istenen belgeler ve sınava ilişkin süreç aşağıda açıklanmıştır.

1-SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’NA BAŞVURU TARİHLERİ VE YERİ:
Sınava girmek isteyen ve aşağıda 2 numaralı maddede belirtilen nitelikleri taşıyan adaylar, aşağıda 3 numaralı maddede belirtilen belgelerle birlikte 25.11.2022 – 23.12.2022 tarihleri arasında Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuracaklardır. 23.12.2022 tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir. Posta/kargo ile yapılan başvurularda 23.12.2022 tarihinden sonra Komisyona ulaşan başvurular işleme alınmayacaktır.

Sigorta Tahkim Komisyonu’nun adres ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir:
Sigorta Tahkim Komisyonu: Altunizade Mah. Kuşbakışı Cad. Rainbow Plaza No: 4 Kat:3
34662 ÜSKÜDAR / İSTANBUL
TEL: 0216 651 65 65
FAKS: 0216 651 42 22


2-ADAYLARDA ARANAN NİTELİKLER:


Sigorta hakemliği sınavına, aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan kişiler girebilecektir. Adaylar sınava ilişkin başvuru formunu doldurup gerekli belge ve bilgileri başvuru formu ile birlikte Komisyon’a vermelidir.

Adayların;

1-Malî güç dışında sigorta şirketi ve reasürans şirketi kurucularında aranan nitelikleri taşıması,
a)    Müflis veya konkordato ilan etmiş olmaması,

b) Tasfiyeye tâbi tutulan finansal kuruluşlarda ve hakkında 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 20 nci maddenin ikinci ve üçüncü fıkrası hükümleri uygulanan sigorta şirketlerinde oy hakkının ya da sermayesinin doğrudan veya dolaylı yüzde on ve daha fazla bir oranda veya bu oranın altında olsa bile denetim ve yönetime etkili olabilecek şekilde denetim ve yönetim kurullarına üye belirleme imtiyazı veren pay sahibi olmaması,

c) Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsalar dahi süreli hapis veya sigortacılık mevzuatına aykırı hareketlerinden dolayı hapis veya birden fazla adlî para cezasına mahkûm edilmemiş yahut cezası ne olursa olsun basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, görevi kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı suçlar ile kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, Devlet sırlarını açığa vurma veya vergi kaçakçılığı suçlarından dolayı hüküm giymemiş olması,  
2) En az dört yıllık yüksek okul mezunu olması,
3) Sigorta hukukunda en az beş yıl veya sigortacılıkta en az on yıl deneyim sahibi olması ve bu deneyimin kesintisiz olması gerekir.

Sigortacılıkta en az on yıl kesintisiz deneyim şartının sağlanmasında;

1) Sigortacılığa ilişkin düzenleme, denetleme ve uygulama alanlarında görev yapan ve mesleğe özel yarışma veya yeterlik sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan meslek personelinin,
2) Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinde genel müdür veya genel müdür yardımcısı olarak görev yapanlar ile bu şirketlerin hasar, iç denetim veya hukuk birimlerinde görev yapanların,
3) Birlikte veya sigortacılıkla ilgili özellikli kuruluşlarda genel müdür, genel sekreter, kurum müdürü veya aktüerya, teknik, hasar veya hukuk birimlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı, genel sekreter yardımcısı, kurum müdür yardımcısı veya koordinatör, raportör olarak görev yapanlar ile başka unvanlarla anılsa da bunlara denk unvana sahip görev yapanların,
4) Özel kanunlarına göre sigortacılık faaliyetinde bulunan diğer kuruluşlarda genel müdür veya asli görevi aktüerya, teknik, hasar veya hukuk birimlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev alanlar ile bu birimlerde görev yapanların,
5)  Üniversitelerde sigortacılık ve aktüerya alanında öğretim üyesi olarak ders veren ve akademik çalışması bulunanların,

bu görevlerde geçirdikleri süreler değerlendirmeye alınır.

Sigorta hukukunda en az beş yıl deneyim sahibi olduğu kabul edilecekler, Türkiye Cumhuriyetinde eğitim veren hukuk fakültelerinden veya denkliği kabul edilen diğer ülkelerdeki hukuk fakültelerinden mezun olanlardan;

1) Sigortayla ilgili davalara bakan mahkemelerde hâkim olarak görev yapmış olanları,
2) Sigortacılığa ilişkin düzenleme ve denetleme kuruluşlarında mevzuatın hazırlanmasında, uygulanmasında ve denetimde görev alan ve mesleğe özel yarışma veya yeterlik sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan meslek personelini,
3) Sigorta davalarında fiilen vekillik yapmış veya sigorta uyuşmazlıklarında sigorta hukuku alanında bilirkişilik yapmış olan avukatları,
4) Üniversitelerde sigorta hukuku ve ticaret hukuku alanlarında öğretim üyesi olarak ders veren ve akademik çalışması bulunanları,

kapsar.

Açıklamalar :

1-    Meslek öncesi eğitim ve staj, fiili süre hesabında dikkate alınmaz. Vekâlet ilişkisinde çoğunlukla rücu, acente takibi, icra ve ceza davalarıyla ilgilenenler ile sigorta hukuku dışında danışmanlık hizmeti verenlerin bu faaliyetleri deneyim şartının belirlenmesinde kabul edilmez.

2-    Öğretim üyelerinin sigorta hakemliğine ilişkin yeterliliği; sigortacılıkla veya sigorta hukuku ile ilgili çalışmaları ve yayınları ile verdiği dersler göz önünde bulundurularak değerlendirilir.

3-    Zorunlu haller nedeniyle (askerlik, doğum, hastalık ve benzeri sebeplerle ücretsiz izin, resmi görev, yurt dışı yüksek lisans) mesleki faaliyete ara verilmiş olması deneyime etki edecek şekilde ara verilmiş sürelerden sayılmaz. Zorunlu haller nedeniyle ara verme süresi her hâlükârda 2 yılı aşamaz.

4-    Zorunlu haller dâhil sigorta hukukunda kesintisiz 3 yıl ve üzeri ara verme, sigortacılıkta ise kesintisiz 5 yıl ve üzeri ara verme, mesleki deneyime etki edecek süre olarak kabul edilir.

3-SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’NA BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER:


Adayların, aşağıda sayılan belgelerle birlikte Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmaları gerekmektedir. Komisyon’a sunulan belgelerin güncel olması gerekmekte olup daha önce başvurulan hakemlik sınavları için verilmiş olan belgelerin, bu başvuruda kullanılması yönündeki talepler dikkate alınmayacaktır.

a) Sigorta Tahkim Komisyonu internet sitesinden indirilen başvuru formu.
b) Özet olarak özgeçmişi belirtir imzalı beyan.
c) Deneyim şartının belirlenmesi için, ilgili kuruluşta çalıştığına ilişkin sosyal güvenlik kaydı yanında, kuruluşta çalıştığı dönemlerde hangi görevleri hangi süreler içinde yaptığını görev, yetki ve sorumluluğu gösterecek şekilde ilgili kuruluşun yetkili temsilcisinin imzasını taşıyan yazı.
ç) En son mezun olunan yüksekokula ait diplomanın noter tasdikli örneği.
d) Konkordato ilan ve iflas etmemiş olduklarına dair belge.
e) 5684 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendinde belirtilen durumu sağladığına dair imzalı beyanı.
f) 5684 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (4) numaralı alt bendindeki suçlardan mahkûm olmadığına dair arşiv kaydını içeren adli sicil belgesi.
g) Nüfus cüzdanı örneği.
ğ) Sigorta hukukunda en az beş yıl veya sigortacılıkta en az on yıl deneyim sahibi olduğunu gösteren belgeler.
h) Serbest çalışan avukatların, takip ettikleri davalara ilişkin mahkeme ve dosya numaraları ile her yıla ait sigorta konulu en az beş davanın hükmü veya Tüketici Hakem Heyetleri ya da Komisyonda görülen uyuşmazlıklara ilişkin karar örnekleri. (***)
ı) Bilirkişilerin, sigorta hukuku alanında bilirkişi olduğuna dair ilgili Bilirkişilik Bölge Kurulundan alınmış yazı ve bu alanlarda her yıl en az 5 kere görevlendirildiğini gösterir UYAP bilirkişi portalından alınmış görevlendirme dökümü ya da bilirkişi yemin ve teslim tutanağı.
i) Terör suçlarıyla ilgili hakkında soruşturma bulunmadığına dair savcılıktan alınacak belge.

(*) İstenen belgelerin aslını veren kurum veya kuruluş tarafından “aslı gibidir” ibaresi yazılarak onaylanan örneği de kabul edilecektir.
(**) Serbest çalışan avukatların, takip ettikleri davalara ilişkin mahkeme ve dosya numaraları ile her yıla ait sigorta konulu en az beş davanın hükmü veya Tüketici Hakem Heyetleri ya da Komisyonda görülen uyuşmazlıklara ilişkin karar örneklerinin karar tarihine göre sıralanması gerekmektedir.



4-SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’NA YAPILAN BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE İTİRAZ

Adayların Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurusu 25.11.2022 – 23.12.2022 tarihleri arasında alınacak ve istenen belgelerin tamam olup olmadığı Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından incelenecektir. Sınava girebileceklere ilişkin nihai karar ise Aday Değerlendirme Komisyonu tarafından verilecektir. Aday Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenen adayların listesi, sınavı yapacak olan Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM)’e bildirilecektir.

Aday, Aday Değerlendirme Komisyonu tarafından sınava kabul edilip edilmediğini 27.01.2023-03.02.2023  tarihleri arasında Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM)’in internet sayfasında “Duyurular” bölümünde yayımlanacak “2023 Yılı Hayat Dışı Sigorta Hakemi Başvuru Durumu” alanından T.C. Kimlik numarası ile sorgulayarak  öğrenecektir.

 Sınava kabul edilmeyen adaylar, varsa itirazlarını 27.01.2023 – 08.02.2023 tarihleri arasında Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapacak ve itirazlar Aday Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilerek karara bağlanıp Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM)’e bildirilecek ve 20.02.2023- 24.02.2023 tarihleri arasında Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM)’in internet sayfasında “Duyurular” alanında konuya ilişkin bilgilendirme yapılacaktır.

Gerekli nitelikleri taşımadığı veya ibraz ettiği belgelerde usulsüzlük olduğu sonradan tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılır, sınavda başarılı olsalar dahi sigorta hakemi olmaya hak kazanamazlar. Sadece sınavda başarılı olunması, adaylar bakımından kazanılmış hak hüviyeti taşımaz. Gerekli nitelikleri taşıyan ve sınavda başarılı olan adaylar sigorta hakemi olmaya hak kazanır, ancak dosya üstlenmesinde hukuki veya fiili engeller bulunanlar, özellikle; 5684 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinin ondokuzuncu fıkrası uyarınca sigorta hakemliği yapması yasaklanmış kişiler, fiilen hakemlik yapamazlar.

5-  SINAV

Hayat Dışı Sigorta Hakemliği Sınavı Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından 18.03.2023 tarihinde yapılacaktır.

Sigorta Tahkim Komisyonuna yaptığı başvuru Aday Değerlendirme Komisyonu tarafından kabul edilen adaylar, sınava girmek için, SEGEM’in internet sitesinde (www.segem.org.tr) yer alan Başvuru ve Uygulama Kılavuzunda belirtilen usul ve esaslara göre 27.01.2023 – 03.03.2023 tarihleri arasında SEGEM’e başvuracaklardır.

 Sınavda başarılı olanlar SEGEM tarafından ilan edilecek ve başarılı olan adayların listesi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumuna bildirilecektir. Kurumun kabul etmesi halinde, uygun görülenler sigorta hakemliği listesine kaydedilmek üzere Sigorta Tahkim Komisyonuna bildirilecektir.

Sınav hakkında (yeri, zamanı, usulü, kapsamı, soru adedi, konu başlıkları, değerlendirme yöntemi vb) ayrıntılı bilgi, Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikten ve SEGEM’in internet sitesinde (www.segem.org.tr) yayımlanacak Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzundan öğrenilebilecektir.

(25.11.2022)

 

Hayat Dışı Branşı Sigorta Hakemliği Başvuru Formu için lütfen tıklayınız.

 

Sınav duyurusu ve başvuru kılavuzunun pdf formatına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

 


 

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir