sirken bitkisi / Sirken Otunun Faydaları Nelerdir? Sirken Otu Bitkisi Nerelerde Kullanılır? - Sağlık Haberleri

Sirken Bitkisi

sirken bitkisi

Sirken [Chenopodium album]

1,5 metre uzunluğa kadar büyüyen sağlam bir kazık kökle her yıl baharda yaz sonuna kadar çimlenen son derece değişken tohumlu bir yabani ottur. Tüm topraklarda bulunur, iyi sürülmüş, nitrojen açısından zengin, humus açısından zengin yumuşak ve kumlu toprakları tercih eder. Topraktan özellikle yüksek miktarda besin çeker.

Sirken şu özellikleriyle tanımlanabilir:

  • Çenekler etli, uzun-oval, gövdeli ve yaklaşık 15 mm uzunluktadır; alt kısmı kırmızı-kızıl, üst kısmı gümüşi, tozlu renktedir.
  • Yapraklar ilk olarak uzunlamasına ila ovate yapıda, mavi-yeşil renkte, tozlu, çoğunlukla öne doğru bakan dağınık dişlere sahiptir.
  • Sonraki yapraklar oval ila mızraksı, son derece düzensiz, enine değil boyuna, uzun gövdeli, en baştaki mızraksı yapıdadır ve yaprak kenarları pürüzsüzdür.
  • Çiçek demetleri küçük, kulak veya talkım oluşturan yapıdadır ve 5 parçalı bürgülerle çevrilidir.
  • Her bir bitki civarında siyah tohum oluşturur ve bu tohumlar toprakta uzun bir süre ( yıl, istisnai durumlarda 40 yılı aşkın süre) canlı kalır.
  • Çimlenme °C'de başlar, optimum sıcaklık °C'dir.

Sirkenin genellikle görüldüğü yerler (alanlar): Pancar, mısır, bahar ekilen kolza, bahar ekilen tahıllar, patates, baklagiller, bahar tahılları

Adını bilmediğimiz onlarca ottan biri sirken otu. Adı çok bilinmese de şifalarıyla, faydalarıyla bir hayli göz dolduruyor. Çevremizde varlığını sürdüren ancak bazen farkına bile varmadığımız bir sürü bitki türü var. Sirken otunu bugüne kadar hiç görmemiş ya da tatmamış olabilirsiniz ancak faydalarını öğrendikten sonra mutlaka sofranıza katmak isteyeceksinizdir. Korona virüs pandemisi nedeniyle evde kaldığımız uzun bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçte kimimiz evde ekmek yapma işine girdi, kimimiz farklı tariflerle kendi mutfağının şefi oldu. Diyeceğimiz o ki bu aralar evde geçirecek çok zamanımız var ve haliyle yeni lezzetlere ve tariflere de bir hayli açığız. Daha önce duymadıysanız bugün size şahane bir bitkiden bahsedeceğiz; sirken otu. Öncelikle sirken otu nedir kısaca değinelim. Sirken otu bitkisi ıspanağa benzeyen bir bitki türüdür. Doğada kendiliğinden yetişir ve ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege bölgesinde görülür. Ilıman bir iklime sahip olan bölgelerde kolaylıkla yetişir. İçerisinde A vitamini, B vitamini, C vitamini, protein, kalsiyum, lif, potasyum ve demir gibi birçok yararlı vitamin ve mineral bulunur. Sirken otu halk arasında yabani ıspanak, ak pazı, tel ıspanak, tellice otu, yabani ıspanak ya da yalancı ıspanak adıyla da bilinir. Sirken otuna ovalarda, çayırlarda ve hatta yol kenarlarında bile rastlamak mümkündür çünkü yazımızın başında da dediğimiz gibi kendiliğinden ve zahmetsizce yetişir. Sirken otu besin değeri açısından oldukça zengin bir yeşil bitki türüdür. Ispanak kadar hatta ıspanaktan daha faydalı olduğu söylenir. Bu kadar vitamin ve mineral zengini olan bir bitkinin faydaları da elbette sonsuz olacaktır. Şimdi gelin bu faydalara değinelim.

Sirken otunun faydaları nelerdir?

Sirken otunun pek çok faydası bulunur. Öncelikle belirtmek gerekir ki vücut kanını temizleyici bir etkisi vardır. Bu etki sayesinde vücutta oluşan iltihaplanmalara iyi gelebilir. Vücutta oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yarayabilir özellikle de mide rahatsızlığına iyi geldiği söylenir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağladığı için kabızlık sorununa olumlu etki ettiği bilinir. Aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücü olabilir. Doğal bir ağrı kesici olduğu söylenir özellikle diş ağrısı çekenler için kısa süreli doğal bir ilaç olabilir. Romatizmal ağrıların azalmasına destek olabilir. Yanı sıra sirken otu cilt sağlığı için de önemlidir. Demir ve kalsiyum açısından zengin bir bitkidir bu nedenle ıspanak gibi tüketilebilir. Lifli bir ot türüdür bu nedenle bağırsak problemlerini giderebilir. Ülkemizde yaklaşık 10 farklı sirken otu çeşidi olduğu bilinir. Rengi koyu yeşil tonlarında olan bu bitki ıspanak ile benzerdir. Sirken otunun anne sütün miktarını ve kalitesini arttırdığı da söylenir. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarından kaynaklanan cilt lekeleri üzerinde de iyi bir etkiye sahip olduğu bilinir. Sirken otunun faydalarından bahsetmişken zararlarına da değinmeden geçmeyelim. Sirken otunun zararlarına baktığımızda aslında çok büyük etkiler görülmüyor. Sadece her şeyin fazlası zarar mantığından çıkmamak gerekir. Sirken otu çok tüketildiğinde mideyi yorabilir ve mide rahatsızlıkları oluşabilir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı yaşayanlar için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kronik rahatsızlığı ya da alerjik bir bünyeye sahip kişilerin de dikkatli tüketmesi gerekir. Fazla tüketimi neticesinde sirken otu zehirlenmesi görülebilir. Sirken otunu çiğ tüketmek ya da pişmiş halini aşırı miktarda yemek sirken otu zehirlenmesine yol açabilir. Sirken otunu sofranıza katmadan önce olası yan etkileri için doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sirken otu nasıl kullanılır?

Aslında ıspanağın kullanıldığı tariflerde sirken otu kullanılabilir çünkü dediğimiz gibi ıspanakgiller familyasındandır zaten. Sirken otunu haşlayarak tüketebilirsiniz. Üzerine yoğurt dökebilir baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Düzenli kullanımda bağırsak sorunlarınıza da olumlu etki edecektir. Ispanağı kullandığınız hemen her tarifte sirken otu kullanabilirsiniz; sirken otu yemeği yapabilir ya da kavurup zeytinyağlı bir yemek yapabilirsiniz. Nefis börek tarifleri yapabilir yanı sıra gözleme gibi pratik lezzetler de yapabilirsiniz.

Sirken otu nerede yetişir?

Sirken otu yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ılıman iklimlerde zahmetsizce ve kendiliğinden yetişir. Ova ve çayırların yanı sıra yol kenarlarında dahi sirken otuna rastlamak mümkündür. Sirken otunu almak için ovalara, tarlalara gitmeye gerek yok. Piyasada satılan sirken otu tohumunu alabilir ve saksıda kendiniz de yetiştirebilirsiniz.

Sirken Otunun Faydaları Nelerdir? Sirken Otu Bitkisi Nerelerde Kullanılır?

Sirken otu bitkisi ılıman iklimde daha yaygın yetişmekte olan ve kullanımı sık olan bir bitki olmaktadır. Sirken otu halk dilinde ak pazı ve yalancı ıspanak şeklinde de adlandırılmaktadır.

Sirken Otu Nedir?

Sirken otu bitkisi, ıspanağa benzeyen bir görünüme sahip olan bitki olmakla birlikte oldukça yararlı bir sahiptir. Doğada kendiliğinden yetişmekte olan bu ot genel olarak Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde yetişmektedir. Ilıman bir iklime sahip olan bölgelerde zahmetsiz biçimde yetişmektedir. Sirken otu içeriğinde bulunan A vitamini, B vitamini, C vitamini, protein, kalsiyum, lif, potasyum ve demir gibi birçok yararlı mineraller açısından da çok zengin olup mutfaklarda sık sık yer almaktadır.

Sirken Otunun Faydaları Nelerdir?

Sirken otunun günümüzde çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydalar şu şekilde aşağıdaki gibidir.
Sirken otu günümüzde insan vücudunda bulunan kirli kanın temizlenmiş olmasına yardımcı olmaktadır. Bu faydası sayesinde insan vücudunda bulunan iltihapların hızlı bir şekilde düzelip iyileşmesine destek olmaktadır.

Sirken otu ayrıca insan vücudunda sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmakta ve boşaltım sistemine de olumlu etkiler vermektedir. Sirken otu bitkisi, düzenli kullanıldığı zaman bağırsakların sağlıklı olarak çalışmasına yüksek bir katkı sağlamaktadır. Sindirim sisteminin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalışmanın yanında bir de mide rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Bağırsak hareketlerinin genel olarak olumlu bir şekilde çalışmasını sağlar ve buna bağlı olarak kabızlık problemlerine bir çözüm olarak görülmektedir.

Sirken otu, idrar söktürücü bir özelliğe sahip olmaktadır. Aynı zamanda romatizmal ağrıların kişilerde en az seviyede hissedilmesine olanak sağlamaktadır. Buna ek olarak sirken otu, kişilerin cilt sağlığı için çok önemli faydalara sahip olmaktadır.

Sirken Otu Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Sirken otu, ıspanakgiller familyasından olan sindirim sistemini ve boşaltım sistemini genel bir düzene sokan beraber idrar söktürmek için kullanılmaktadır. Sirken otu, yaraların iyileşmesi amacı ile de kullanılmaktadır. Sirken otu günümüzde diş ağrısı ve romatizmal hastalıkların en aza indirilmesi için kullanılabilir. Sirken otunun kullanım şekli için öncelikle bu otu haşlamak ve sonrasında bu şekilde tüketmek önerilmektedir. Sirken otu haşladıktan sonra genel olarak içine sarımsaklı yoğurt ya da sadece yoğurt ilavesi yapılıp tüketilmektedir. Sirken otu bu şekilde düzenli olarak kullanıldığı zaman kabızlık sorunlarına da çözüm olmaktadır. Bu nedenle sirken otu bitkisi ülkemizde çok sık olarak kullanılması önemle tavsiye edilmektedir.


Sirken Otu Çayı

Öncelikle sirken otunu bir tutam alıp önceden kaynatılmış olan bir bardak suyun içine ilave edip ardından dakika arası demlenmesi beklenir. Demlenen sirken otu süzülerek afiyetle içilir. Ayrıca Sirken otu bitkisini oral şekilde tüketmenin haricinde birde cilt sağlığı için maske şeklinde uygulay da kullanmak mümkündür.

Günümüzde ve ülkemizde arzu edildiği takdirde ise sirken otu bitkisi önce haşlanarak bir blender yardımı ile püre haline getirilebilir ve ardından bu sirken otu püresi kullanan kişinin cildinin üzerinde istediği bölgeye maske şeklinde kullanılabilmektedir. Bu şekilde hazırlanmakta olan sirken otu cilt maskesinin, cilde olan faydası saymakla bitmeyecek kadar oldukça fazladır. Sirken otu bitkisi bu şekilde cildin parlamasına, cilt lekelerinin çok azaltılmasına, ciltte oluşacak ışıltılı bir görünüme ev sahipliği yapmasına destek olmak için yer almaktadır.

Sirken Otu (Yabani Ispanak)

Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek olmasıdır. Sirken otu Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişen bir bitkidir. Hindistan'da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Sirken otuna, ak kaz ayağı ve ak pazı olarak da isimler verilmektedir. Sirken otu, çiçeklenmeden önce toplanmalıdır. Sirken otunun yaprakları yayvan, kenarları tırtıklıdır. Sirken otu yüz elli santimetreye kadar uzayabilmektedir. Sirken otunun havucu andıran güçlü bir kökü vardır. Sirken otunun gövdesinde kırmızı çizgiler olabilir.  Sirken otunun çiçekleri üzüm görünümündedir. Türkiye'de on kadar sirken otu türü vardır.  Sirken otunun çok eski bir geçmişi bulunmaktadır. Sirken otunun romalılarda sebze olarak tüketildiği bilinmektedir.  Sirken otu lifli bir sebzedir.  Sirken otu börek yapımında kullanılır.

Sirken Otu İçerisinde Bulunan Maddeler; 

Sirken otunun içerisinde, A vitamini, B vitamini, C vitamini, B6 vitaminleri, Demir, niasin, kalsiyum, sodyum, protein, eterik yağ, betain, fosfor, karbonhidrat, yağlı maddeler, albümin, askaridol bulunmaktadır. Sirken otu yüksek oranda vitamin ve mineral içermektedir.

 Sirken Otu Faydaları;

  • Sirken otunun tohumu bağırsakları yumuşatır. (Sirken otu bağırsakları yumuşatmak için bir su bardağı suya on gram kadar tohum kullanılarak demlenir.)
  • Kanı temizler, 
  • Bağırsakları temizler,  
  • Bağırsakta bulunan parazitleri düşürür,
  • Romatizmaya iyi gelir, 
  • İdrar söktürücüdür,  
  • Diş ağrısını azaltır,  
  • Cilt sorunlarında kullanılabilir,  
  • Çil ve güneş lekesi ne iyi gelir, 
  • İltihap ve yara kurutucu özelliği vardır,
Sirken Otu Bitkisinin Zararları;

Sirken otu aşırı kullanılırsa sindirim sistemine zarar verebilir. Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin sirken otundan uzak durması gerekir. Sirken otu çiğ olarak ve fazla tüketildiği zamanda içerisinde bulunan saponin ve oksalik asit zararlıdır.  Sirken otu sinir sistemine zarar verebilir.

Sirken Otu Nasıl Kullanılır;

Sirken otu, iyice yıkayıp temizledikten sonra kavrulur ve üzerine yoğurt dökülerek tüketilebilir. Sirken otunu, un, yoğurt ve yumurta ile terbiye ederek çorbasını yapabiliriz. Sirken otunun çiğ olarak yenmesi zordur. Çünkü yapraklarının üzerinde tüyler vardır. Ayrıca tadı da buruktur. Sirken otunu hafif bir şekilde kavurduktan sonra tüketmek daha kolaydır. Sirken otu sebze olarak kullanıldığı gibi, sabun yapımında, ispirto üretiminde de kullanılmaktadır. Emziren annelerde süt üretimini artırdı da bilinir.

Son Güncelleme :

Sirken Otu (Yabani Ispanak) ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


2 Yorum Yapılmış "Sirken Otu (Yabani Ispanak)"

Sirken otunu iki senedir pişiriyorum ,bütün arkadaşlarım çok beğeniyor . Ben önce kaynar suya atıp iki dakika kaynatıyorum,süzüp incecik kıyıyorum zeytinyağı tencereye koyup içine bol soğan veya bolca pırasa doğruyor ve kavuruyorum sirken otlarını ilave ediyorum tuz karabiber koyup servis tabağına alıyorum ,üzerine sarımsaklı süzme yoğurt koyup tereyağda kırmızı biber kızdırıp üzerine döküp sıcak servis yapıyorum çok lezzetli oluyor afiyet olsun .8
Bahar Güçlü.

CEVAP YAZ

Sirken otunu bilirim ve kaçırmasını da çok severim. Bilmediğim şey ciltte nasıl uygulanır, beni aydınlatırsanız sevinirim.?
Fatma.

CEVAP YAZ

Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Karadeniz Bö
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Bat
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu

Popüler İçerik

Cırtatan Otu

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu

Adam Otu

Adam Otu

Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir.

Bit Otu

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla

Acı Yavşan Otu

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana

Ot Kavurması

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha

Radika Otu

Radika Otu

Radika otu, diğer bilindik adı ile karahindiba otu, farklı şekiller de kullanılan faydalı bir ottur. Bu otun özellikle kök kısmı kullanılmaktadır. A

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir