sivas pusat / Pusat, Hafik - Vikipedi

Sivas Pusat

sivas pusat

Sivas'ta baraj kurudu, Belediye Başkanı Bilgin açıkladı: 15-20 günlük su kaldı

Haberin Devamı

Kuraklık nedeniyle Sivas’ın içme suyunu karşılayan 4 Eylül Barajı’nda su seviyesinin düşmesinin ardından kentin su ihtiyacı için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda kent merkezine 54 kilometre uzaklıkta bulunan Hafik ilçesi sınırlarındaki Pusat Özen Barajı'ndan su aktarımı için isale hattı planlandı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen ve Sivas Belediyesi'nin destek verdiği hattaki çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

Sivasta baraj kurudu, Belediye Başkanı Bilgin açıkladı: 15-20 günlük su kaldı

Şehrin son günlerde en önemli gündeminin içme suyu sıkıntısı olduğunu belirten Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, "Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Müteahhit firma projenin farklı bölgelerinde çalışmaları sürdürüyor. Adeta zamanla yarışarak bir çalışma takvimi yürütüyorlar. Barajda su bitti denecek kadar az. Yaklaşık 15-20 günlük bir su var. Tavra Deresi ve barajdan alınan suyla şehrin su ihtiyacını karşılıyoruz. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen çalışma Bölge Müdürlüğü kontrolünde yürütülüyor ama bizim ekiplerimiz de tüm çalışma saatlerinde sahada gerekli yardımda bulunmaya gayret ediyor. Müteahhit firmanın da bizim de amacımız planlı su kesintisine gerek kalmadan bağlantıyı sağlamak. Bu açıdan da farklı alanlarda çalışmalarımız var. Kazı çalışması bitmek üzere. Kaynak işlemleri devam ediyor. Pompa temini ve elektrik hatları çalışması eş zamanlı devam ediyor. Bu süreci sıkıntısız, su kesintisi olmadan atlatmayı düşünüyoruz. Planlı bir su kesintisi yapmamız gerekirse de kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşacağız. En kısa zamanda projenin bu kısmı tamamlanarak su bağlantısı gerçekleşecek" dedi.

Haberin Devamı
Sivasta baraj kurudu, Belediye Başkanı Bilgin açıkladı: 15-20 günlük su kaldı

'PUSAT BARAJI'NDA SORUN GÖRÜNMÜYOR'

Bu yıl içinde takviye su getirilmesi planlanan Pusat Özen Barajı'nda da su seviyesinin düşük olmasını değerlendiren Başkan Bilgin, "Pusat Barajı planlanırken, Sivas'a da belirli bir miktarda su ayrılarak planlanmış. Geçen yıl barajdaki su seviyesi doluluk oranı yüzde 90 seviyesine kadar gelmişti. Bu dönem de yağış durumuna göre yükselecektir. DSİ'den aldığımız bilgilere göre Pusat Barajı'nda bir sorun görünmüyor ama bu uzun vadede de sorun olmayacağı anlamına gelmiyor. Sadece Sivas merkez değil, uzun vadede bölgemizin içme suyu konusunda sıkıntı yaşamaması için yeni projeleri devreye alacağız. Şimdilik kısa vadede Pusat Barajı'ndan gelecek suyla ilimizin su sıkıntısını çözeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı
Sivasta baraj kurudu, Belediye Başkanı Bilgin açıkladı: 15-20 günlük su kaldı

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

İHA

Baraj gölünün ortasında yapayalnız kalan minare fotoğrafı ne kadar üzmüştü bizi. Güzelim köy Pusat-Özen Barajı'nın suları altında kalmıştı. "Dili olsa da konuşsa" denecek bir yerleşim burası. Pusatlılar her ne kadar yıllarca başlarına gelen felaketlerle uğraşmış olsalar da, 300 senelik geçmişindeki bozulmayan dostluklarıyla yeniden ayağa kalkmayı başardılar.

Bakınız köy, hakim bir tepeye taşınarak yeniden kuruldu. O eski halinden eser yok şimdi. Köylülerin büyük bir çabasıyla yeni yerine kurulan Pusat, tatil köylerini andırır hale geldi.

Köye dışarıdan gelen ve hayran kalan vatandaşlar muhtardan arsa bile istiyor.

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

SULAR ALTINDA KALMIŞTI

Sivas’ın Hafik ilçesindeki Pusat-Özen Barajı 2009 yılından itibaren su tutmaya başladı. Barajın su tutması ile birlikte Pusat Köyü sular altında kaldı.

Su seviyesinin artması nedeniyle baraj kapakları açılınca Pusat Köyü'nden kalan bazı evler ve cami minaresi gün yüzüne çıktı. Ancak aniden köyün sular altında kalmasından sonra apar topar evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlar, devletten aldıkları istimlak paraları ile bölgede ortak bir yer belirleyip kendi imkanlarıyla köylerini oluşturdu.

Nereden nereye...

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

KAVGA GÜRÜLTÜ YOK, HERKES, HER YER DOSTHANE

Köyde hem kır hayatı hem de deniz hayatını yaşıyorlar. Burası 140 hane civarında, yazın nüfusu artar. Kışın nöbetçi gibi muhtar ve bir iki tane yaşlı insan kalıyor. Herkesin bahçesi var.

İsmini silah anlamına gelen pusattan almış olsa da, bu köyde vukuat hiç olmazmış. Köyün 300 senelik geçmişinde tek bir kötü anısı yok. Tabii dostluklardan bahsediyorum.

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

YENİDEN DOĞAN KÖY

Ekonomik ve geçim açısından çok zor günler geçirmiş Pusat Köyü. Elektriksiz kalmış, okulsuz kalmış, camisiz kaldığı dönemler olduğu gibi, suların altında akıp gitmiş. Geçirdiği bunca zorlu zamandan sonra tepeye tekrar kurulan köy adeta yeniden doğdu.

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

BARAJ MANZARASI ADETA BİR TATİL BELDESİ

Şimdi Pusat daha sağlıklı bir noktada varolmaya devam ediyor. Köy değişti ama, dostluk baki kaldı. Buranın insanı kendine has yaşıyor. Zorluklara birlikte göğüs geriyor. Onca felaketin ardından evlerini kaybeden insanlar zor günler yaşadı ama artık her şey yolunda.

Köylüler yazın geliyor evinde kalıyor. Dinleniyor seyahatini yapıyor. Bir dağın başında olup da İstanbul Boğazı yaşamak harika. Şu virajdan köyü gören herhangi yabancı bir insan buraya gelip gezip dolaşıyor. Yolunuz düşerse bu anılarla dolu köyü bir ziyaret edin derim. Köylünün bir çayını için, başından geçenleri dinleyin. Pusat hem yaşanmışlığıyla hem insanıyla oldukça etkileyici...

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

Sivas’ın yeniden doğan köyü: Pusat

sivasköytatil

Google News ile Takip Et

Sivas'ın su sorununu çözen projenin ikinci etabında çalışmalar sürüyor

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı'na, Hafik ilçesindeki Pusat-Özen Barajı'ndan su takviyesi yapılması amacıyla başlatılan isale hattı çalışma projesinde ikinci etabın da yıl sonuna kalmadan tamamlanacağını söyledi.

Bilgin, AA muhabirine, projenin 14 kilometrelik birinci etabının tamamlandığını ve yaklaşık 15 gün önce şebekeye buradan su verildiğini anımsattı.

İlk etapta döşenen 14 kilometrelik hatla sulama yapılan bir alandan bağlantıyla suyu kente taşıdıklarını anlatan Bilgin, 50 kilometrelik hattın tamamının bitirilmesiyle barajdan direkt suyu alacaklarını kaydetti.

Bilgin, "Şu anda mevsim şartları el veriyor, çalışmalar devam ediyor. Seyfebeli'den Hafik Pusat-Özen Barajı'na kadar 36 kilometrelik kısımda da çalışma hummalı şekilde devam ediyor. İnşallah yıl sonuna kalmadan o kısmı da tamamlayarak direkt Pusat-Özen Barajı'ndan 4 Eylül Barajı'na 50 kilometrelik hattı tamamlamış olacağız." diye konuştu.

Bilgin, "Hafik Pusat-Özen Barajı'ndan Sivas'a tahsis edilen yıllık 12 milyon metreküp su var. Yani bu verilere göre önümüzdeki 5-10 yıllık sürede su sorunu görünmüyor." dedi.

Son yılların en kurak kış aylarının yaşandığına dikkati çeken Bilgin, kısa vadede su sorununu çözdüklerini ancak iklim koşullarını da göz önünde bulundurarak Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü ile farklı projeleri de değerlendirdiklerini söyledi.

Farklı projeler gündemde

Bilgin, bu projelerden birinin de kente yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki İmranlı ilçesindeki İmranlı Barajı'ndan 4 Eylül Barajı'na su takviyesi yapılması olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"İmranlı Barajı'ndaki suyun kalitesi, içilebilir olup olmamasıyla ilgili tetkikler devam ediyor. Yine bunun dışında Beydilli Barajı'nın yapımını hızlandırıp Pusat-Özen'le entegre hale getirilmesi projelerini DSİ yürütüyor. Biz de bu noktada kendilerine gerekli desteği veriyoruz. Yıldız Irmağı'ndan Sivas'a su gelip gelemeyeceği noktasında yine DSİ'yle çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız ve muradımız projeleri hızlandırarak önümüzdeki süreçte Sivas'ın su sorunu yaşamaması için tedbirleri hızlı şekilde almak."

Vatandaşlar arasında 4 Eylül Barajı'nda su kaçağı olduğu şeklinde bir şehir efsanesinin dolaştığını anlatan Bilgin, defalarca açıklama yapmalarına rağmen bu yanlış algıyı yok edemediklerini söyledi.

Proje, yaklaşık 1,8 milyar liraya mal olacak

Sivas'ın su sorununu çözmek için başlatılan projenin 600 milyon liraya ihale edildiği bilgisini veren Bilgin, tamamlandığında ise yaklaşık 1,8 milyar lirayı bulacağını belirtti.

Bilgin, şehir merkezinde geçen yıl aralıkta yaklaşık 15 gün su sıkıntısı yaşandığını anımsatarak, suyun tasarruflu kullanılması uyarısında bulundu.

Belediye olarak şehirdeki su kayıp kaçak oranını en aza indirmeye çalıştıklarını vurgulayan Bilgin, "Bu noktada ilgili firmalardan da lojistik profesyonel destek alıyoruz. Onun dışında su kullanımına yönelik olarak özellikle halı yıkama, yün yıkama, şebeke suyuyla bahçe sulama gibi alanlarda gerekli tedbirleri ve cezai müeyyideleri katı şekilde uygulayacağız." ifadelerini kullandı.

Bilgin, Kızılırmak'tan şebeke suyu kullanma konusunda da DSİ'nin gerekli çalışmaları yapabileceğini, belediye olarak bu noktada üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir