siyam kedisi / Siyam Özellikleri ve Bakımı » Petibom

Siyam Kedisi

siyam kedisi

Siyam Kedisi Cinsi Hakkında Tüm Bilgiler

Siyam kedisi, oldukça özel bir kedi türüdür. Kendine has ve bütün kedilerden farklı bir görüntüye sahiptir. Adı üstünde, Eski Siyam’da ( Tayland ) tapınak bekçisi olarak kullanılmışlardır. Bu yüzden tapınak kedisi olarak da bilinir. Tamamen saf ve doğal bir ırk olan Siyam kedileri, zaman içerisinde insanlarla bir arada yaşamaya başlamışlardır. Olağanüstü zekası ve ilgi çekici dış görünüşleri ile herkesin ilgisini çekmeyi başarmış olan bu minik dostlarımız, bütün dünya bilinir ve tanınır.

Bedensel güzellikleri kadar zekası ve uyumlu karakteriyle de herkesi kendine hayran bırakan siyam kedilerinin, iletişim yetenekleri de güçlüdür. Siyam kedileri hakkında daha fazla bilgi mi almak istiyorsunuz? Doğru yerdesiniz! Evinemama ailesi olarak sizler için hazırladığımız bu özel yazımızda, “Siyam Kedileri Fiziksel Özellikleri Nelerdir?”, “Siyam Kedileri Karakteristik Özellikleri Nelerdir?”, “Siyam Kedileri Bakımı ve Temizliği Zor mu?” ve “Siyam Kedileri Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?” gibi merak edilen soruları yanıtladık. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz!

Siyam Kedisi Özellikleri Nelerdir?

Siyam Kedileri Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Genellikle zayıf olan bu minik dostlarımız, buna rağmen oldukça kuvvetlidirler. En belirgin fiziksel özellikleri ise asalet akan duruşlarıdır. Vücutlarının bazı bölgeleri açık, bazı bölgeleri ise koyu renklidir. Siyam kedilerinin genetik yapılarında melezlik yoktur, safkan kedi türlerindendir. Sahiplerine karşı oldukça güçlü bir bağ oluşturan bu minik dostlarımız, sürekli sahiplerinin peşinde dolaşıp beraber uyumayı çok severler. Ortalama ağırlıkları 5 ila 15 kilogram arasındadır. Vücut yapıları ise uzun ve incedir. Safkan siyam kedilerinin gözleri ise koyu renktir. Parlak ve büyük gözleri ile dikkat çeken Siyam kedileri, en beğenilen ve en çok tercih edilen özel kedi türleri arasında yer alır.

Siyam Kedileri Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünümlerinin yanı sıra Siyam kedileri, karakter özellikleriyle de oldukça özel bir kedi türüdür. En belirgin karakteristik özellikleri ise fazlasıyla konuşkan olmalarıdır. Ses tonu diğer kedi türlerine nazaran daha kalın olan Siyam kedileri, sürekli sizinle iletişime geçmek ve konuşmak ister. Siyam kedileri oldukça uyumlu bir karaktere sahiptir. Diğer evcil hayvanlar ile anlaşabilir ve apartman dairesinde rahatlıkla yaşayabilirler. Sahibi başta olmak üzere, insanlarla yakın olmayı severler ve sürekli ilgi beklerler. Yalnız bırakılan ya da ilgi görmeyen siyam kedileri çok fazla konuşur ve mutsuzken konuştuğu zaman sesleri ağlak bir tondadır... Bunun dışında oldukça enerjik ve zekidirler. Siyam kedileri oyun oynamaktan çok hoşlanır. Öğrenme becerileri de fazlasıyla yüksek olan bu minik dostlarımız ile kolayca at – getir oyunu oynayabilirsiniz. Şirinlik amacı ile kendilerini yerden yere sürükleyen ve peşinizde dolanan Siyam kedileriniz, ilginizi çekmeye ve oyun oynamaya çalışırlar. Son olarak, Siyam kedileri ev değiştirmekten pek hoşlanmaz. İstisnai durumlar hariç çok fazla ortam değiştirmek psikolojilerini bozabilir.

Siyam Kedisi İsimleri Önerileri içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Siyam kedisi Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Siyam Kedileri Bakımı ve Temizliği Zor mu?

Siyam kedilerinin bakımı aslında oldukça kolaydır. Bakımları konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu beslenmeleridir. Kaliteli ve ihtiyaçlarını karşılayan bir mama ile beslendikleri zaman uzun ve keyifli bir yaşam sürebilirler. Yavru dönemlerinde yavru kedi maması ile beslenmeleri de oldukça önemlidir. Evinemama.com’da ırklara özel ve yavru kedilere özel birçok farklı çeşitte kedi mamasını bulabilir, kolayca sipariş verebilirsiniz! Siyam kedileri her gün aynı saatte yemek yemeyi, oynamayı ve uyumayı severler. İnsanlara fazlasıyla benzeyen bu sevimli arkadaşlarımızın, kendi rutinleri vardır. Diğer bütün evcil hayvanlarda olduğu gibi düzenli veteriner kontrollerini yaptırarak ve aşılarını düzenli vurdurarak, kedi hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları yaşamalarını önleyebilirsiniz.

Siyam kedilerinin tüyleri kısadır ve bu nedenle bakımı da kolaydır. Haftada iki defa tüylerini tarayarak ölü tüylerden kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Hareketli bir yapıya sahip oldukları için enerjilerini atmaları açısından egzersiz yapma ihtiyaçları vardır. Onunla sık sık oyun oynayabilir ve enerjilerini atmalarına yardımcı olabilirsiniz. Evinemama’da birbirinden farklı kedi oyuncaklarını inceleyebilir, dilediğinizi satın alabilirsiniz.

Siyam Kedisi Bakımı Nasıl, Bakımı Zor mu ?

Siyam Kedileri Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Siyam kedilerinin düzenli beslenmesi ve enerji atımı için egzersiz yapması gerektiğini unutmamanız gerekir. Her evcil hayvan ilgiyi çok sever fakat Siyam kedilerinin birazcık daha ilgiye ihtiyaçları vardır. Onu tüm kalbinizle sevdikten ve gereken ilgiyi ona gösterdikten sonra en yakın arkadaşınız olacağına eminiz.

Siyam Kedisi Beslenme ve Mama Önerisi

Siyam kedileri, her ne kadar özel kedi cinsleri arasında yer alsa da fizyolojik yapısı gereği özel bakım gerektiren bir tür değildir. Yine de sitemizdeki özel ırk kedi mamalarından siyam kedileri için özel üretilmiş çeşitleri inceleyebilirsiniz:

Royal Canin Siyam Kedisi Maması 2 kg

Siyam Kedisi (Siamese Cat) Genetik Hastalıkları

Siyam kedilerinde sıklıkla rastlanan genetik hastalıklar şu şekildedir:

  • cücelik
  • ağır kemik hastalıkları
  • kalça çıkığı
  • dejeneratif eklem hastalıkları
  • karaciğer büyümesi

Bu hastalıklar British shorthair cinsi ve Van kedilerinde de görülebilmektedir.

Siyam kedileri şık siyah aksesuarları ve tanzanit mavisi gözleriyle soluk bir akşamda, bir maskeli balo için giyinmiş gibi gözükürler. Ailesine karşı sevgi dolu ve dost canlısı olan bu kediler, konuşmayı severler. Eğer evde bir Siyam kediniz varsa, kendinizi onlarla yapacağınız bazı uzun muhabbetlere hazırlayın.

Siyam kedileri sevgi dolu ve dost canlısıdır.

Oyun vakti, Siyam kedileri için olmazsa olmazdır, bu yüzden eğer evinize yavru bir Siyam kedisi getirmek istiyorsanız, elinizde bolca oyuncak olması onların egzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olacaktır. Bu egzersizler kedinizi sağlıklı tutacak, ve onunla kaliteli zaman geçirip bağ kurmanıza yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Kedi Türleri ve Karakteristik Özellikleri

Siyam Kedisinin Tarihi

Tayland’da (eski adıyla Siam) yüzyıllardır açık renk kürk üzerine siyah maske, kulak, pati ve kuyruk özelliklerine sahip kediler biliniyordu. Antik metinler bu kedileri betimliyordu ama 19. Yüzyılın sonlarında Kristal Palas Kedi Yarışması’nda sergilenene kadar bu kediler batıda görülmemişti.

Sıra dışı görüntüsü herkes tarafından beğenilmese de, çabucak rağbet gören evcil hayvanlara dönüştüler. Siyam kedileri, 19. Yüzyılın sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de popülerleşmeye başlamışlardı bile.

Başkan Rutherford B. Hayes (1977 – 1881) ve karısı Lucy, 1878’de Tayland konsolosluğunda çalışan ABD’li diplomat David B. Sickels’den Siyam kedisi siparişinde bulunmuşlardır. Sickels’in bu gönderiyi detaylandıran bir mektubu Fremont, Ohio’daki Rutherford B. Hayes Başkanlık Merkezi’nde arşivlenmektedir.

İlk başlarda sadece koyu kahverengi benekli olanlar gösteriye katılırken, sonrasında mavi, çikolata rengi, leylak rengi benekleri olan Siyam kedileri geliştirildi ve podyumda sergilenmek üzere gösteriye kabul edildi. Bugünlerde Siyam kedileri, dumanlı ve tekir de dahil olmak üzere birçok farklı renkte kürk ve desenle karşımıza çıkabiliyor.

Siyam kedileri, orijinal noktalı kürklerinin genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıkmasından dolayı doğal bir türdür. Bu tür, Balinezya, Oriental Shorthair, İran kedisinin başka bir türü olan Himalaya, Tonkinese ve Havana kedisi gibi diğer kedi türlerinin ortaya çıkmasına da katkıda bulunmuştur.

Siyam kedisi, bütün kedi dernekleri tarafından tanınan bir kedi türüdür. Uluslararası Kedi Birliği (TICA), Thayland’ın orijinal yerli benekli kedisi olarak Thai türünü de tanımaktadır. Tayland’da kediler Wichienmaat olarak adlandırılır.

Bazıları Thai türünü eski bir Siyam kedisi türü olarak görür. Bu tür, modern Siyam kedileriyle benekli kürk ve baskın kişilik özelliği açısından benzerlik gösterse de Thai kedisinin daha yumuşak hatlı bir vücut tipinin olduğu söylenebilir.

Siyam Kedisi Davranışları

Siyam kedisiyiz, hoşunuza gitse de gitmese de.” Bu satırlar Disney’in Lady and the Tramp filminde kendini fazlasıyla beğenmiş iki Siyam kedisi tarafından söylenmiş olup Siyam kedilerinin kişiliğini mükemmel bir şekilde yansıtmakta.

Belki de bu kediler hakkında bilmemiz gereken en önemli iki özellik ne kadar konuşkan ve inatçı olduklarıdır. Bu kediler size düşündüklerini doğrudan yüksek ve kulak tırmalayan bir sesle anlatıp, sizden dikkatinizi vermenizi ve onların istediği şekilde davranmanızı beklerler.

Siyam kedileri insanlarına çok fazla düşkünlerdir. “Yardımsever” olmaktan hoşlanırlar ve bunun için sizi takip eder ve adeta her hareketinize danışmanlık yaparlar. Oturduğunuzda kucağınıza gelebilirler. Muhtemelen yastığa kafasını dayamış ve vücudu örtünün altında olacak şekilde, Gece yatağa yattığınızda da sizinle birlikte olmayı tercih ederler.

İlginizi çekebilir: Kediler Sahipleriyle Tıpkı Köpek ve Çocuklar Gibi Bağ Kuruyorlar!

Eğer geveze ve işinize burnunu sokan biriyle yaşamak sizi çılgına çevirecek ise, Siyam kedisi sahiplenmeyin. Öte yandan, sizinle gün boyu konuşacak birinin olması hoşunuza gidecekse, Siyam kedisi sizin en iyi arkadaşınız olmaya adaydır.

Sadece bu aşırı sosyal ve talepkar kediyle ilgilenmek için zamanınız olduğuna emin olun. Siyam kedileri uzun zaman yalnız bırakılmaktan hoşlanmazlar, eğer gün boyu süren bir işte çalışıyorsanız, birbirlerine yarenlik etmeleri için onlardan iki tane sahiplenmek daha akıllıca olabilir.

Siyam kedileri son derece zeki, atik, atletik ve oyun severdir. Onun zihnini meşgul ve zinde tutmak için bulmaca tarzı oyuncaklar, vücudunu diri ve dinç tutmak için kovalayabileceği muzip oyuncaklar ve tırmanabileceği büyük bir kedi ağacı kullanabilirsiniz.

Onu asla eğlencesiz bırakmamalısınız yoksa eve döndüğünüzde sizi “kedinizin dağıtmaya karar verdiği tuvalet kağıdı ruloları, veya boşaldığında daha iyi gözükeceğini umduğu mendil kutuları ve kurcalandığı için sadece doğa belgeselleri kaydetmek üzere yeniden programlanmış video kayıt cihazınız” karşılayabilir.

Eğer zaman geçirmek ve kedinizle etkileşim halinde olmak sizin hedefinizse, Siyam kedisini tercih edin. Bu sadık ve sevgi dolu kedi ilgi görmediği takdirde suratını asacaktır. Fakat doğru bir yuvada, yıllar boyu mutlu mesut yaşayacaktır.

İlginizi çekebilir: Kediler Hakkında Bilmediğiniz 8 Eğlenceli Gerçek!

Siyam Kedisi ve Sağlık

Hem safkan hem de melez kediler genetik nedenlere bağlı olarak birçok sağlık sorununa sahip olabilirler. Siyam kedilerini etkileyen sağlık problemleri şunları içerebilir:

  • Amiloidoz, amyloid proteinlerinin vücut organlarında birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık, Siyam kedilerinde özellikle karaciğerde birikme riski vardır
  • Astım/bronşit hastalığı
  • Aort darlığı gibi Konjenital Kalp Hastalıkları

Siyam Kedisi ve Bakım

Siyam kedilerinin kısa ve zarif kürkü haftalık tarama sonrasında ölü tüylerin atılması ve derideki yağın dağıtılmasıyla çok kolay bir bakıma sahiptir. Diş eti rahatsızlıklarını önlemek için, günlük fırçalama en iyisidir fakat olmuyorsa da haftada en az bir kere dişleri fırçalanmalıdır.

Diğer kedilerin bulaştırabileceği hastalıklardan, yabani hayvanların ve köpeklerin saldırılarından ve trafik kazalarından korumak adına Siyam kedinizi sadece evin içinde tutmanız iyi bir fikirdir. Evin dışına çıkan Siyam kedileri, hiçbir bedel ödemeden bu kadar güzel bir kediye sahip olmak isteyen insanlar tarafından çalınma riskiyle de karşı karşıyadır.

Siyam kedisi sizin en iyi arkadaşınız olmaya adaydır.

Kürk Rengi ve Bakımı

Siyam kedilerinin nasıl gözükmesi gerektiği her organizasyonun kendi tür ölçütüne göre değişmektedir. Birçok kedi birliği Siyam kedilerinin ince, narin ama uzun hatlı ve kaslı bir vücudu olduğunu söyler. Kama şeklindeki kafa yapısı, burnun dar noktasından uzanarak kulakların uçlarına doğru keskinleşerek bir üçgeni andırır.

Siyam’ın sıradışı biçimde büyük kulaklarının altta geniş, uçlarda sivrilmiş olmasıyla beraber bu üçgen yapı daha da belirginleşir. Orta büyüklükte olan badem şeklindeki gözleri her zaman canlı ve masmavidir.

Siyam kedisinin vücudu genellikle arka bacaklarının ön bacaklarından daha uzun olmasıyla, ince ve uzun bacaklarla desteklenen borumsu bir şekle sahip olmakla tanımlanır. Siyam kedisi uzun, ince, benekli kuyruğunu sallayarak; küçük, zarif ve oval patileri üstünde yürür.

Siyam kedilerinin kısa tüylü kürkü hoş bir dokuya sahiptir.

Kedi Hayranları Derneği’ne göre (Cat Fanciers Association, CFA):

Bu kürk dört farklı renkte görülebilir:

  • Alacalı kürk: Koyu kahverengi beneklerle birlikte soluk açık kahverenginden krem rengine uzanan tonlarda vücut tüyleri, koyu kahverengi burun ve patiler.
  • Çikolata benekli kürk: Çikolata rengini andıran beneklerle birlikte fildişi rengi vücut tüyleri, tarçın rengi ve pembe karışımı burun ve patiler.
  • Mavi benekli kürk: Koyu mavi beneklerle birlikte mavimsi-beyaz vücut tüyleri, arduvaz renginde bir burun ve patiler.
  • Leylak benekli kürk: Buz beyazı vücut tüyleri üzerine pembe-gri benekler ve lavanta rengi bir burun ve patiler.

Uluslararası Kedi Birliği (TICA):

CFA’nın tanıdığı dört kürk türünün dışında daha geniş bir kürk çeşitliliğini benimser. Bu çeşitlilik, hareli, kırmızı, krem rengi, gümüş çizgili, dumanlı ve çok renkli benekli kürkleri de içermektedir.

Geleneksel Kedi Derneği (TCA) ise:

İki tür Siyam kedisini tanır. Geleneksel ve Klasik olarak tanımlanan bu iki tür, CFA ve TICA’nın tanıdığı günümüz Siyam kedisinden çok daha farklı görünür. TCA’nın Geleneksel Siyam kedisi olarak tanıdığı tür, iri bir başa, iri kemikli ve yuvarlak bir vücuda sahiptir.

Klasik olarak tanımladığı Siyam türü yine Geleneksel Siyam’la ortak olarak iri kemikli olmakla birlikte, ondan daha uzun bir vücuda ve geniş, kama şeklinde bir kafa yapısına sahiptir. Bu iki tür de, albino kürk eklentisiyle birlikte CFA’nın tanıdığı dört kürk renginde karşımıza çıkabilir.

Peki ya Thai kedisi? TICA ölçütlerine göre bu kedi türü ortalama genişlikte kama şeklinde bir surata, yuvarlak yanaklara, adeta konik uçlu bir bahçe küreği gibi incelerek yuvarlaklaşan bir ağız yapısına sahiptir. Kafası uzunlamasına daha geniş olup, uzunluk-genişlik oranı aşırı boyutlarda değildir.

Gözleri tam olarak badem şeklindedir ve kulakları uçları biraz dışarı doğru bakacak şekilde ortadan iriye doğru bir büyüklüğe sahiptir. Esnek ve zarif vücudu uzun olmakla beraber silindir şeklinde değildir. Bu türün ortalama uzunluktaki zarif bacaklarını, yine ortalama büyüklükte oval pençeleri taşır. Gövdesi kadar uzun olan kuyruğu, ucuna doğru incelmektedir. Kısa tüylere sahip ipeksi bir kürkü, soluk kırık beyaz gövde rengi ve eşit renkli benekleri vardır.

Siyam Kedilerinin Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar ile İlişkisi

Hareketli ve sosyal Siyam kedileri, çocukları ve dost canlısı köpekleri olan aileler için mükemmel bir seçimdir. Bir av köpeği gibi yakalama-getirme oyunları oynayacak, yeni numaralar öğrenecek ve kendisine nazik ve saygılı davranan çocuklardan alacağı ilgiden çok hoşlanacaktır.

İlginizi çekebilir: Kediler Hakkında Bilmediğiniz 20 Şey…

Bizimle Kalın, Bilgi & Bilimle Kalın!

Sıla ÖZYEŞİL

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir