sonbahar meyveleri / Sonbahar Meyveleri ile Yapabileceğiniz 3 Sağlıklı Tatlı

Sonbahar Meyveleri

sonbahar meyveleri

Sonbahar sebze ve meyveleri ile kışa hazırlanın

Sonbahar sebze ve meyveleri ile birlikte kış aylarına özgü gıdalar da artık marketlerde pazarlarda görülmeye başladı. Sağlıklı beslenmenin gerek çocuk gerek ise yetişkin için en doğru yolu bilindiği gibi mevsiminde sebze ve meyve kullanmak. Bu aynı zamanda mutfakta daha az harcama yapmanızı da sağlayacaktır. Mevsiminde üretilen sebze ve meyveler genellikle daha bol oldukları için daha ucuz da olurlar.

Sonbahar aylarında pazarlarda, marketlerde bizi hangi gıdalar bekliyor

Eylül meyveler;

Elma,üzüm, karpuz, kavun, şeftali, mürdüm eriği, kayısı, armut, taze ceviz, taze fındık, böğürtlen, frambuaz incir.

Eylül sebzeler;

Dolmalık biber, kapya biber, domates, sakız kabak, salatalık, patlıcan (patlıcan çocuk beslenmesinde değerli bir sebze değildir)

Ekim meyveleri;

Mandalina, muz, hurma, nar, üzüm, greyfurt, elma ,armut

Ekim sebzeleri;

Domates, havuç, lahana, patlıcan, kereviz, patates, ıspanak, turp, karnabahar, brokoli

Kasım meyveleri;

Ceviz, kestane, elma, üzüm, mandalina, nar, kivi, armut, greyfurt, portakal, ayva, Trabzon hurması (Cennet hurması)

Kasım sebzeleri;

Bal kabağı, lahana, pırasa, kereviz, ıspanak, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, turp ve pazı.

Sonbaharın gelişiyle balık mevsiminin de geldiğini hatırlatmakta fayda var. Ekim itibariyle balık tezgâhları dolmaya başlar. Bu mevsimde balık daha ucuz olur. Balık alıp iyice temizleyip derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu işlem sırasında temizlik ve saklama koşullarına çok dikkat etmek gerekir. Uygun şartlarda dondurulmayan yahut elektrik kesintisi gibi sebeplerden dolayı dondurulduktan sonra çözülen gıdalar mikroorganizma üremesine zemin hazırlar ve yenildiğinde zehirlenmelere yol açabilir. Bu sebeple dondurduğunuz gıdaları mümkün olduğunca çabuk tüketmekte fayda vardır.

Bebek ve çocuk yemeklerini hazırlarken mevsiminde sebze ve meyve kullanmak sağlıklı beslenmeleri için önemli. Gelişme çağında olan çocuklara taze, katkısız, bekletilmemiş yemek sunmak gerekir. Gıdalardan maksimum fayda sağlayabilmek için ne kadar az işlem görürlerse o kadar iyi olduğunu da unutmamakta da fayda var.

Kış aylarına yaklaştıkça portakal renkli sebze ve meyvelerin çoğaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bu yaklaşan kış ayına vücudu hazırlamak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğanın bize bir armağanıdır. Portakal renkli sebze ve meyveler bol miktarda Beta-karoten içerirler. Bu madde vücutta A vitaminine dönüştürülür. Bağışıklık sistemimizi soğuk kış aylarına hazırlayan önemli bir maddedir.

Sonbahar Meyveleri Ve Sebzeleri: Sonbahar Sebze Ve Meyveleri Nelerdir?

Sonbahar aylarına özgü bir şekilde yetişe birçok ürün bulunur. Bunlar hem yemeklerde tüketilmek hem de yemek sonrasında meyve olarak tüketilir. Sonbahar sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketildiklerinde çok daha besleyicidir. Sonbahar meyveleri ve sebzeleri tüm merak ettiklerinizi yazımızın devamında…

Sonbahar Meyveleri ve Sebzeleri

Sonbahar meyveleri ve sebzeleri son derece lezzetli ürünlerdir. Aynı zamanda oldukça besleyici olduklarını da söylemek mümkündür. Bu meyve ve sebzelerin tam mevsiminde tüketilmesi kişilerin sağlık açısından gereksinim duydukları mineralleri ve vitaminleri daha kolay şekilde alabilmelerine yardımcı olur.

Sonbahar Sebze ve Meyveleri

Sonbahar mevsimine özgü olan meyve türleri oldukça fazladır. Bu meyveler arasında şunları saymak mümkün olabilir:

  • Ayva: Dünyada en fazla ayva üretimi Türkiye'de yapılır. Sonbahar aylarının da vazgeçilmezleri arasında yer alır.
  • Nar: ılıman bir iklimde yetişen meyvelerdendir. Kınagiller familyasına ait olan nar sonbaharda oldukça fazla tüketilir.
  • Mandalina: Mandalina lezzetli ve C vitamini bakımından çok zengin bir meyvedir. Sonbahardan itibaren yetişmeye başlar ve kış aylarında da tüketilebilir.
  • Greyfurt: sonbahara özgü meyveler arasında yer alsa da kışın da tüketilebilir. Altıntop olarak isimlendirilen bir meyvedir.

Sonbaharda Yetişen Meyveler ve Sebzeler

Kış mevsimine özel olarak yetişen ve lezzet bakımından çok önemli olan birçok sebze türü bulunuyor. Bu sebze türleri arasında ise şunlar yer alır:

  • Karnabahar: Eylül ayında mahsul veren bir bitkidir. Turpgiller ailesi içerisinde yer alır.
  • Pırasa: Sonbahar aylarına özgü sebzelerden olan pırasa besin değeri yüksek ürünler içerisinde bulunur. Eylül aylarında çok fazla üretilir.
  • Lahana: Besleyici bir sebze olan lahana birçok farklı türde yetiştirilir.

Sebze ve meyve bakımından sonbahar önemli mevsimlerden biridir. Bunların yanında kuşburnu, frambuaz, muşmula gibi bitkiler de sonbahara özgüdür.

Sonbahar Sebze ve Meyveleri Nelerdir?

Sonbahar sebze ve meyveleri tüketilirken dikkat etmeniz gereken çeşitli detaylar bulunur. Her meyve ve sebzenin kendi mevsimine uygun şekilde tüketilmesi büyük bir önem taşır. Cildin ve vücudun deformasyonlara karşı korunmasında mevsime göre beslenmek son derece önemlidir.

Sonbahar Meyveleri Nelerdir?

Sonbahar Meyveleri

Sonbahar artık yaz mevsiminin geride bırakıldığı, serin havaların kapıda olduğunu işaret eden hem hala sıcak hem serin hissettiren geçiş mevsimidir. Sonbahar meyveleri bu geçiş dönemini tatlandırır, besin değerleriyle sağlığınızı destekler. Peki, kısa sonbahar döneminde sizleri hangi meyveler bekliyor, biliyor musunuz? O zaman birlikte ekşi, tatlı, sulu lezzetleriyle sonbahar meyveleri neler, inceleyelim.

Nar

Ilıman iklim meyvesi nar, soğuk havalarda kendini gösterir. Sonbaharda çıkan ve kış boyu tüketilen nar, dayanıklılığıyla mutfaklarda uzun süre kalabilir. A, B, C, E, K vitaminleri; potasyum, demir, kalsiyum mineralleri içerir. Cilde, kalbe, gözlere, kemik sağlığına destek verir, antioksidan içeriğiyle vücudunuzu korumaya yardımcı olur.

Mandalina

Narenciye ailesinin ekşi, tatlı üyesi mandalina, sonbahardan kış sonuna kadar bolca tüketilir. Mandalina her bir tanesinde C vitamini barındırır, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca demir eksikliği tedavisini destekler, demir emiliminin artmasına yardım eder. 

Ayva

Türkiye, ayva üretiminde öncü listeler arasında yer alır. Dayanıklı meyvelerden ayva, sonbahar ve kış mevsiminde hasat edilir. A, C, E, K vitamini; sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor desteği sağlar. Kalp ve damar sağlığını destekler, ağız kokusunu gidermeye çalışır, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur, tokluk hissini destekler, hücrelerin tazelenmesine ve yaşlılık belirtilerinin gecikmesine destek verir. Ayva çok yönlü zengin bir meyvedir, mevsiminde tüketerek birçok etkisinden faydalanabilirsiniz.

Greyfurt

Tıpkı mandalina gibi sonbaharda ortay çıkar kış boyu tüketilir. C vitamini bakımından epey zengin olan greyfurt; A ve B5 vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir mineralleri içerir. Greyfurtun hafif acımsı tadı bağışıklık sistemini destekler, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur, çözünebilir lifleriyle kilo verme sürecini kolaylaştırmaya çalışır. Ancak greyfurt düzenli ilaç kullanan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir meyvedir. İlacın etkinliğini olumsuz yönde etkilemeye müsait olan greyfurt, mutlaka hekime danışılarak tüketilmelidir.

Üzüm

Sonbahar meyveleri üzüm türleriyle zenginleşir. Farklı türde üzüm türleri A, B1, C ve E vitamini; sodyum, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor desteği verir. Üzüm aynı zamanda zengin bir antioksidan meyvesidir. Mevsiminde tüketilen yaş üzüm mikropları öldürmeye, görme kalitesini artırmaya, hazımsızlığı gidermeye, cilt sağlığını korumaya, saç yapısını güçlendirmeye, migren ataklarını azaltmaya, kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.

Cennet hurması

Turuncu rengi, yumuşacık yapısıyla cennet hurması sonbahar meyveleri arasında özel bir yere sahiptir. Cennet meyvesi A, B kompleks vitaminleri ve potasyum, bakır, magnezyum, kalsiyum mineralleri bakımından zengindir. Sonbahar ve kış döneminde tüketebileceğiniz cennet hurması bağırsakların çalışmasına, görme yetisinin güçlenmesine, tansiyonun dengelenmesine, kemik sağlığının korunmasına, iltihapların temizlenmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur, gebelik sürecini destekler.

Kivi

A, E, C, K vitaminleri ve fosfor, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum mineralleri barındırır. Yüksek besin değeri sebebiyle sağlıklı yaşam için oldukça destekleyicidir. Kivi günlük C vitamini ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaya yardımcı olur. Aynı zamanda göz sağlığını, sindirim sistemini, cilt sağlığını, saç sağlığını korumaya yardım eder, göz sağlığını destekler.

Elma

Her mevsimde en az bir tür elma bulabilirsiniz. Elma A, B, C vitaminleri; demir, bakır, fosfor mineralleri ve lif desteği verir. Diş sağlığını korumaya yardımcı olur. Lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenlemeye, metabolizmayı hızlandırmaya yardım eder, zayıflama sürecini destekler. Uyku kalitesini artırmaya, hafızayı güçlendirmeye, vücut direncini artırmaya yardımcı olur.

Muz

Sonbahar meyvelerinden muz tam bir besin kaynağıdır. A, B1, B,2, C, E vitaminleri ile birlikte fosfor, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot desteği verir. Potasyum içeriği kasları, kalsiyum ise kemik sağlığını destekler. Muz uyku kalitesini artırmaya, stresi dağıtmaya, mutluluk hormonlarının salgılanmasına, cildin nem dengesini korumasına, kolesterolü dengelemeye, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Ancak yoğun tüketimde bağırsakları çalıştırmak yerine kabızlığa sebep olabilir. Dikkatli tüketilmelidir.

Kızılcık

Sonbahar meyvesi kızılcık, kırmızı taneciklerinde şifa depolar. Kıpkırmızı kızılcıklar zengin bir C vitamini kaynağıdır. Süper besin olarak da anılan kızılcık diş çürüklerini engellemeye, enfeksiyonu gidermeye, bağırsakları düzenlemeye, kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Kızılcık sonbahar meyvesi olmasına karşın reçel, marmelat, konserve, meyve suyu formlarıyla tüm yıla yayılarak desteğinden yararlanılır.

Hünnap

A ve C vitamini deposu hünnap, sağlık destekçisidir. Lifli yapısı sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur, zayıflama sürecini destekler. Sinir sistemi üzerinde doğal antidepresan desteği verir. Antioksidan desteğiyle cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığını korumaya çalışır.

BLOG

sonbahar meyve ve sebzesi

Yaz mevsimine veda etmekte olduğumuz şu günlerde, beslenme alışkanlıklarımız da yavaştan değişmeye başladı. Sofralarımızdaki yaz meyve ve sebzelerinin yerini, artık sonbahar mahsulleri alıyor. Peki bu mahsuller; yani sonbahar sebze ve meyveleri hangileri? Dilerseniz bu soruyu yanıtlamadan önce, mevsiminde taze sebze ve meyve tüketmenin önemine değinelim.

Vücudumuzun sebze ve meyvelerden tam anlamıyla yararlanabilmesi için, bu besinlerin mutlaka zamanında tüketilmesi gerekiyor. Çünkü zamanında tüketilen meyve ve sebzeler, diğer zamanlarda tüketildiklerine kıyasla vücuttaki vitamin oranını daha fazla artırıyorlar. Ayrıca sebze ve meyveleri zamanında tükettiğimizde, hormonlardan da en düşük seviyede etkileniyoruz. Pazarlara ve manavlara sürekli uğrayan insanlar gayet iyi bileceklerdir ki; yılın farklı zamanlarında sebze ve meyveler sürekli olarak değişikliğe uğrarlar. Yani birçok meyve ve sebzeyi mevsimi dışında raflarda görmemizin nedeni, çoğu zaman hormonlu olmaları. Tüm bu nedenlerden dolayı sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek, sağlığımız açısından oldukça önemli.

Peki, sonbaharda tüketebileceğimiz hem lezzetli hem de sağlıklı sebze ve meyveler hangileri?

 

1. Kabak

Kabak

Bir sonbahar sebzesi olan kabak, vücudumuz için yararlı birçok madde içerir. gramlık bir kabakta ortalama 45 kcal enerji bulunmaktadır. Kabak; A, C, E, K vitaminleri ve magnezyum, demir, bakır gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Kabağın bu zengin içeriği sayesinde sağlığımıza da sayısız faydası vardır. Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucudur ve kalp sağlığı için de son derece faydalıdır. Bağırsak sağlığını, göz sağlığını ve cilt sağlığını destekler.

 

2. Ispanak

Ispanak

Sonbahar sebzelerinden ıspanak, gerçek bir C vitamini deposudur. Bunun yanı sıra içeriğinde K, A, E vitaminleri ile potasyum, sodyum, bakır, magnezyum, kalsiyum, demir, manganez, çinko, karoten- b ve lutein- zeaksantin bulundurmaktadır. Ispanağın zengin içeriği, sağlığımıza da birçok fayda ile yansır. Bu faydalardan en önemlileri; kansere ve kalp- damar hastalıklarına karşı koruyucu olması, metabolizmayı hızlandırması, göz sağlığını koruması, kemik sağlığını desteklemesi, sinir sistemine dost olması olarak sayılabilir.

 

3. Pırasa

Sonbaharda sıkça karşımıza çıkan sebzelerden pırasa, tam bir K vitamini deposudur. Bu özelliği ile kemik sağlığı ve kan akışının düzenlenmesinde büyük rol oynar. Ayrıca oldukça düşük kalorili olduğu için diyetlerin vazgeçilmez besinidir. Pırasanın zengin içeriği ile vücudumuza sağladığı faydalar ise damar sağlığını koruması, kan akışını düzenlemesi, kemik sağlığını ve göz sağlığını desteklemesi olarak sayılabilir.

 

4. Mantar

Bir sonbahar sebzesi olan mantar, gerek lezzeti gerekse zengin içeriği nedeniyle sofralarımızda sık sık yer almaktadır. Mantar D vitamini içeriğine sahip ender sebzelerden bir tanesidir ve gram mantarda bulunan D vitamini, günlük D vitamini ihtiyacımızın yaklaşık olarak %20'sini karşılamaktadır. Kalorisi düşüktür ve yaklaşık %90'ı sudur. Ayrıca kolesterol, doymuş yağ içermez; karbonhidrat ve protein bakımından zengindir.

 

5. Üzüm

Özellikle eylül ve ekim aylarında tüketebileceğimiz üzüm; bol miktarda enerji ve lif içerir, protein açısından da zengindir. Ayrıca folatlar, niasin, pantotenik, piridoksin, riboflavin, tamin ve C, E, K vitaminleri içerir. Potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko gibi önemli mineraller bakımından da zengin olan üzümün sağlığımıza sayısız faydası bulunmaktadır. Beyin sağlığını koruması, sindirim sistemini ve cilt sağlığını desteklemesi, meme kanserine karşı koruması, göz sağlığını koruması bunlardan bazılarıdır.

 

6. Elma

Sonbaharın gelmesiyle daha sık gördüğümüz elma; tam bir A, B6, C, E ve K vitamini deposudur. Elma zengin içeriği ile metabolizmayı hızlandırır, bağırsak sağlığını destekler, bağışıklık sistemi sağlığını geliştirir, diş sağlığı için faydalıdır, kötü kolesterolü düşürür ve demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur. 

 

7. Greyfurt

Greyfurt

Hem lezzetli hem sağlıklı bir meyve olan greyfurt, tam bir C vitamini deposudur. Yoğun miktarda su içerir, bu nedenle diyetlerin vazgeçilmez meyvesidir. Greyfurt ayrıca zengin içeriği ile saç ve cilt sağlığı için son derece faydalı, kansere karşı koruyucu, göz sağlığına faydalı, diş sağlığı ve solunum sistemine faydalı, karaciğer sağlığını destekleyicidir. 

 

8. Armut

Mevsiminde tüketildiğinde sağlığımıza sayısız faydası olan armut, kabuğu ile birlikte bolca lif içerir. Ayrıca iltihap önleyici özelliğe sahiptir, C vitamini kaynağıdır, kanın pıhtılaşmasını engeller, kemiklere iyi gelir ve gerçek bir antioksidan deposudur. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kış Mevsiminde En Çok Yenmesi Gereken Yiyecekler

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir