teknoloji zararlari / Teknolojinin Zararları Nelerdir? | IIENSTITU

Teknoloji Zararlari

teknoloji zararlari

Şu bir gerçek ki telefonlarımız, tabletlerimiz, bilgisayarlarımız elimiz ayağımız konumunda. Kimi zaman “Ben teknolojinin esiri değilim” gibi iddialı cümleler kuruyor olsak da cep telefonumuzdan ayrı kaldığımız 1-2 saatte neler kaçırdığımızı içten içte hesaplamıyor da değiliz laf aramızda. Öyle ki, telefonsuz dışarı çıkmayı “yarım kalmış” gibi hissedecek kadar bağımlı bile olmuş olabiliriz. Teknolojinin yararları saymakla bitmez şüphesiz. En basiti şuan bu yazıyı sizinle buluşturuyor olmamız bile teknolojinin verdiği nimetlerden. Korona virüs mücadelesi ile uğraştığımız ve gerçek bir savaş verdiğimiz şu günlerde özellikle teknolojinin tıp alanında gerçekleşen gelişiminin meyvelerini de yiyoruz. Bugün hastalığın tanı, teşhis ve tedavisinde kullanılan teknolojiler sayesinde yarınlara dair inancımızı korumaya devam edebiliyoruz. Keza konu iletişim olunca da yine kardayız. Korona virüs hasta sayısı, korona virüs son durum, korona virüs Türkiye durumu vs. gibi pek çok bilgiye tek tıkla ulaşabiliyor ve var olan önlemlerimize daha da özen göstererek mücadelemizi sürdürüyoruz. Korona virüs ile teknoloji örneğinden ilerledik çünkü konu insan sağlığı olunca teknolojinin yararları yadsınamayacak kadar çok, bunu biliyoruz. Elbette “her şeyin fazlası zarar” mantığını hayatımızın her anında görüyoruz. Yediklerimizden içtiklerimize, kullandıklarımızda tükettiklerimize kadar geniş bir döngü içindeyiz. Bu döngü içinde durmaksızın üretiyor, gelişiyor ve aynı hızla da tüketiyoruz. Teknoloji gibi ışık hızı gelişmeler sayesinde de bu tüketim miktarı artmakla beraber bir hayli hızlanıyor da. Dün aldığımız cep telefonunun 1 ay sonra yeni versiyonunun ya da bir üst modelinin çıkmasını hayretle ve hararetle izliyoruz. Hal böyle olunca, “tüketim” kelimesini bu kadar kullanınca ister istemez teknolojinin zararları da bizi etkilemiyor değil. Önce teknoloji kavramını ele alalım ve sonra belki de farkında olmadığımız zararlarını…

Teknoloji nedir?

Teknoloji nedir kısaca tanımlayalım. Teknoloji sanayide, üretimde ya da günlük yaşamımızda hayatımızı kolaylaştıran bilimsel bilgilerin güzel bir harmanıdır. Belirli bir amaca ulaşmak için bilimsel bilgimizi kullanıyorsa bunda teknolojinin parmağı vardır. Teknoloji genel olarak bir ekipman parçasını içerir ancak bu ekipmanı kullanabilecek donanıma sahip olmak da teknolojinin bir parçasıdır. Tekerleğin keşfedilmesinden tek tıkla dünyayı parmaklarımızın ucuna getirdiğimiz döneme kadar geçen süreç, teknolojinin hayatımızı nasıl derinden etkilediğinin de bir göstergesi aynı zamanda. Sayısız faydası var mı? Elbette. Peki ya zararlarını hiç düşündük mü? Gelin birlikte göz atalım.

Teknolojinin zararları nelerdir?

Teknoloji başlı başına hayatımızı bu kadar kolaylaştırıyorken, zararları üzerinde durmak belki çok da işimize gelmiyor olabilir. Ancak durumun genel tablosuna baktığımızda aslında sağlığımıza kadar dokunan zararları olduğunu görebiliyoruz zira teknolojinin zararları bireysel ilişkilerimizden tutun da günlük yaşantımıza kadar tüm hayatımızı etkileyen cinsten. Teknolojinin zararlarını birkaç başlık altında inceleyelim.

  • Dış dünya bağlantı hatası!

Teknolojiyi elimize aldığımız anda konsantremizin direkt dağıldığını itiraf edelim. Dış dünya ile bağlantımız ciddi bir kopma yaşıyor. Favori dizimizi izlerken, oyun oynarken, sosyal medyada gezerken kendimizi bile unutabiliyoruz. Bu da bizi olaylardan koparmaya itebiliyor. Dış dünya ile bağlantımız, internet bağlantımız ile entegre; internet bağlantımız koparsa, dış dünya bağlantımız devreye giriyor desek yeri.

Arkadaşlarımıza buluştuk. Şahane bir mekânda, hoş bir sohbet hedefliyoruz. Fakat içimizden biri “bir fotoğraf çekelim mi?” dediği anda iletişim birden dağılıyor. Fotoğraf çekme telaşı, ardından onları sosyal mecralarda paylaşma furyası derken zaman nasıl geçiyor anlamıyoruz. Günün sonunda elimizde şahane fotoğraflar kalıyor kalmasına ancak geçen sürede ne kadar sohbet etmiş oluyoruz işte orası muamma.

Bilgisayar başında geçirdiğimiz saatleri düşünürsek belimizin, boynumuzun, sırtımızın, gözlerimizin bize söylemek istediği şeyler olabilir! Teknoloji ile bazen o kadar çok haşır neşir oluyoruz ki duruş bozukluğundan sebep her yerimiz ağrıyor. Aslında farkına varıyoruz ancak teknoloji bağımlılığından olsa gerek hareket etmeye mecalimiz kalmıyor. Hâlbuki her 15 dakikada bir kalkıp dolaşsak belki bu şikâyetlerimiz olmayacak ama ya o 15 dakikada sosyal medyada bir şey kaçırırsak?

Tabi kafamız karışmıyor değil. Kullandığımız teknolojiler yeni dahi olsa bir sonraki çıktığında beynimiz direkt “en iyiye” odaklanabiliyor. Hal böyle olunca mutsuz olabiliyor ve kendimizi yıpratabiliyoruz. Teknolojinin ruhsal zararları sadece “en iyiyi alma hırsından” ibaret değil elbette. Teknolojilerin yaydığı radyasyon ile daha depresif olabiliyoruz ya da uyku sorunları yaşayabiliyoruz. Bu da otomatik olarak ertesi günümüze sirayet ediyor ve güne puanımız -10 oluyor!

Teknoloji bağımlılığının çocuklara 4 büyük zararı

Pandemide artan teknoloji kullanımının çocuklar için pek çok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Nazan DOĞANER HALICI

Yayınlanma: 05:30 - 04 Mart 2021 Güncellenme:

Teknoloji bağımlılığının çocuklara 4 büyük zararı

Pandemi süreciyle birlikte yetişkinler kadar çocukların da teknolojik cihazlara maruziyeti arttı. Online eğitimin dışında çocuklar evden dışarı çıkıp, sosyalleşme imkanı bulamadıkları için telefonla ve bilgisayarla oyalanmaya başladı. Ancak bu durumun kısa ve uzun vadede çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu sorunları ve çocukları teknoloji bağımlılığından koruma yollarını şöyle anlattı:

Prof. Dr. Derya Uludüz

1- BEYİN GELİŞİMLERİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Ekran bağımlılığının en kötü yanı çocuklarda beyin yapısını değiştirerek gelişimini etkiliyor olması. Teknolojinin aşırı kullanımı, beynin farklı bölümleri arasındaki bağlantıları bozarak; kişiliği, dürtüleri, kuralları ve sosyal davranışları kontrol eden ‘prefrontal alanı' baskılıyor ve bilgilerin beyinde işlenmesini zorlaştırıyor. Bu da çocuklarda sosyal anksiyeteyi tetikliyor.

2 – SANAL İLE GERÇEKLİĞİ AYIRT EDEMİYORLAR

Biz çocukken çok istediğimiz oyuncaklar alınmaz, her istediğimiz yapılmazdı. Bu geleneksel çocuk yetiştirme şekli bize üzüntü, kızgınlık, hayal kırıklığı gibi duygularla baş etmemizi öğretti. Oysa günümüzde ellerindeki telefondan sürekli oyun oynayan çocuklar sanal ile gerçekliği ayırt etmekte güçlük çekiyor. Oyunda her istediğine ulaşan çocuk, gerçek hayatta da her istediğine hızlıca ulaşmak istiyor. Gerçek hayatla karşılaştığında ise hemen demoralize oluyor, öfkeleniyor ve sabırsız davranışlarda bulunuyor.

3 – DİKKATLERİ DAĞINIK VE AŞIRI HAREKETLİLER

Dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin ne olduğunu bilmediğimiz yıllardan, tüm çocuklara dikkat eksikliği ve hiperaktivite teşhisi koyulan yıllara geldik. Bu sorunların çocuklarda teknolojik cihazlarla aşırı görsel ve renkli uyarıcılara maruz kalmaları nedeniyle tetiklendiği araştırmalarla desteklenmiştir.

4 – SIRT VE BEL AĞRISI ÇEKIYORLAR

Teknoloji ile zaman harcarken ortaya çıkan duruş bozukluklarından kaynaklanan sırt, bel ve boyun ağrısı gibi yakınmalar artık küçük yaşlara indi.

NELER YAPILABİLİR?

– Çocuk sevgi, ilgi ve değer görme ihtiyacını sosyal medyadan karşılamaya çalışıyor olabilir. Durum böyleyse onlarla yeterince vakit geçirmiyorsunuz demektir. Öncelikle onlarla daha iyi zaman geçirmeye, konuşmaya anlamaya çalışın.

– Onları kitap okumaya, spora, müziğe ve dansa yönlendirin.

– Beraber yapabileceğiniz ortak etkinlikler bulun çünkü kalabalık oyunlar çocuklara ilişki ve iletişim kurmayı öğretin.

– Çocuk 2 yaşına kadar hiçbir şekilde ekrana maruz kalmamalı. Ancak 2 yaşından sonra çocuğun günde 1 saati geçmeyecek şekilde örneğin bir-iki çizgi film izlemesine izin verebilirsiniz.

beyinboyun ağrısıÇocukfilmSağlıkTeknoloji

Bilim ve teknolojinin bugün hayatımızın çok önemli bir parçası olduğu yadsınamaz bir gerçektir. İnsan yaşamları her zaman teknoloji ve teknolojik başarılardan etkilenmiştir. İnsanlık teknolojinin önemli olmadığı bazı dönemler görmüş olsa da, günümüzde teknolojisiz bir hayat hayal edemeyeceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Günümüzde yaptığımız şeylerin büyük bir çoğunluğu teknoloji sayesinde gerçekleşir. Örneğin, teknoloji olmasaydı şu anda bu yazıyı okuyamazdınız. Dolayısıyla teknoloji hayatımızın çok büyük bir parçasıdır. Bu nedenle teknolojinin ne olduğunu analiz ederek yararlarını ve zararlarını anlattık. İşte teknolojinin yararları ve zararları.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Teknolojinin Tehdit Ettiği 17 Meslek Grubu”

Teknoloji nedir?

Teknolojinin yararları ve zararları

Teknolojinin yararları ve zararları nelerdir konusuna geçmeden önce teknoloji nedir öğrenelim. Teknoloji, mal veya hizmetlerin üretiminde veya bilimsel araştırma, günlük kullanım vb. gibi farklı amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan tekniklerin, becerilerin, yöntemlerin ve süreçlerin toplamı olarak tanımlanabilir. Bir girdi alarak teknolojiyi uygulayan, sistemin kullanımına göre değiştirilebilen ve daha sonra bir sonuç üreten sistemlere (örneğin makineler) teknoloji sistemleri veya teknolojik sistemler denir. Görüldüğü gibi günümüzde teknolojinin tanımı çok geniştir ve çok çeşitli yönleri kapsar.

Teknolojinin en basit şekli, insanlık tarihinde görüldüğü gibi temel araçların geliştirilmesi ve kullanılmasıdır. Ateşin nasıl kontrol edileceğine dair tarih öncesi keşif ve daha sonraki Tarım Devrimi, mevcut gıda kaynaklarını arttırdı ve tekerleğin icadı, insanların seyahat etmelerine ve çevrelerini kontrol etmelerine yardımcı oldu. Matbaa, telefon ve internet dahil olmak üzere tarihi zamanlardaki gelişmeler, iletişimin önündeki fiziksel engelleri azalttı ve insanların küresel ölçekte özgürce etkileşime girmelerine olanak tanıdı. Burada teknolojinin çok basit bir şekilde başladığını ve bugün sahip olduğumuz ve kullandığımız şeye yavaş yavaş geliştiğini görebiliriz.

Teknolojinin hayatımıza birçok etkisi vardır. Günümüzdeki gelişmiş ekonomiler, teknolojinin yararları konusuna iyi bir örnektir. Ancak, yine de teknolojinin bazı istenmeyen yan etkileri bulunur. Birçok teknolojik süreç, kirlilik olarak bilinen istenmeyen yan ürünler üretir ve doğal kaynakları tüketerek dünyanın çevresinin yok olmasına neden olur. Yenilikler her zaman bir toplumun değerlerini etkilemiş ve teknoloji etiğinde yeni sorular ortaya çıkarmıştır.

Teknoloji hakkında biraz bilgi sahibi olduğumuza göre teknoloji insan hayatını nasıl etkilemektedir ve teknolojinin yararları ve zararları nelerdir öğrenelim.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Harika Slaytlar Oluşturup Başarılı Sunumlara İmza Atmak İsteyenler İçin 11 Program”

Teknolojinin yararları

Faydaları

Artık teknolojiyi tanımladığımıza ve tanımın zaman içinde nasıl değiştiğini anladığımıza göre, teknolojinin insan yaşamındaki bazı olumlu yönlerine bakalım. İşte teknolojinin yararları.

1. Teknoloji bilgiye erişimi kolaylaştırdı

Eski günlerde, insanlar bazı bilgilere erişmek için bir kütüphaneye (veya kitaplarının olduğu bir yere) gitmek zorundaydı. Her şehrin, ilçenin veya köyün kendi kütüphanesi olsaydı bu bir sorun olmazdı, ancak durum böyle değildi. Kitaplar birincil bilgi kaynağıydı ve bilginin sahip olduğu güç nedeniyle kitaplar yaygın ve kolay erişilebilir değildi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte istediğimiz bilgilere evimizin konforunda kolayca ulaşabiliyoruz. İnternet sayesinde tüm dünyayla etkileşim halindeyiz ve birçok bilgi pratik olarak her zaman emrimize amade.

2. Teknoloji zamandan tasarruf etmemizi sağladı

Teknoloji sayesinde birçok şey daha hızlı. İletişim, baskı, günlük işler, üretim, ve bilgiye erişim, teknolojinin sağladığı hızdan yararlanan şeylerden sadece birkaçıdır. Eski zamanlarda insanlar, artık birkaç saatte ulaşabildiğimiz bir yere günler veya haftalarca seyahat etmek zorundaydılar. Uzak yerlere haftada yalnızca bir kez posta iletilirken, günümüzde e-postaları kullanarak herhangi biriyle çok hızlı bir şekilde iletişim kurabiliyoruz.

Eski zamanlarda insanlar kitapları kopyalamak için çok fazla zaman harcıyorlardı. Artık sadece bir gecede binlerce, hatta milyonlarca kopya basan matbaalarımız var ve bunlar binlerce örnekten sadece birkaçı. Teknoloji gerçekten birçok şeyi hızlandırdı ve modern çağın gelişmesine yardımcı oldu.

3. Teknoloji sayesinde ulaşım gelişti ve kolaylaştı

Teknolojinin yararları ve zararları denince ilk akla gelen şeylerden biri de ulaşım oluyor. Ulaşımda ve araçlarda yapılan teknolojik gelişmeler, sadece daha hızlı seyahat etmemizi değil, aynı zamanda daha önce ulaşamadığımız yerlere de seyahat etmemizi sağladı. Gemi icat edilmeseydi, Güney Kutbu’na asla seyahat edemezdik. Uzay mekikleri icat edilmeseydi, uzaya asla gidemeyecektik. Dolayısıyla teknoloji sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmadı, aynı zamanda daha önceden gidemediğimiz yerlere de seyahat etmemize olanak tanıdı.

4. Teknoloji sayesinde yeni iletişim yolları icat edildi ve geliştirildi

Teknoloji sadece iletişimi geliştirmekle kalmadı, tamamen değiştirdi. İlk aşamalarda, insanlar yalnızca sözlü veya sözsüz iletişim kullanarak iletişim kurdular. Daha sonra, yazılı iletişim biçimlerini kullandılar. Ancak teknolojik alandan önce mesajlar, ya haberciler aracılığıyla ya da çok yavaş olan posta servisi (ki bu da nispeten yeni) aracılığıyla gönderildi.

Telgraf, telefon ve internet gibi teknolojik gelişmeler, iletişim algımızı yeniden tanımlamayı başardı ve ve nerede olurlarsa olsun sevdiklerimizle farklı şekillerde iletişim kurabilmemizi sağladı.

5. Yenilik ve iyileştirmeye katkıda bulundu

Teknoloji zincirleme bir reaksiyondur. Bir şey mutlaka başka bir şeye yol açar. Teknolojinin nefes kesici bir şekilde yenilikçi olmasının nedeni budur. Çünkü her adımda yaratmayı teşvik eder ve yeni bir şey geliştirme rekabeti, halihazırda sahip olduklarımızın da gelişmesine yol açar. Bu açıdan, teknolojinin bize ve toplumumuza nasıl faydalı olduğu ve yenilikle birlikte iyileştirmeyi nasıl teşvik ettiği anlaşılabilir. Bu, teknolojinin yararları ve zararları konusunu için verilebilecek iyi bir örnektir.

6. Daha çok bilgi edinmemizi sağladı ve eğitim sistemini geliştirdi

Teknoloji sayesinde evren ve etrafımızdaki şeyler hakkındaki genel bilgimizi artırmayı başardık. Bilgimiz hala sınırlı olmasına ve tüm sorularımızı cevaplamamasına rağmen, tüm teknolojik gelişmeler sayesinde yarım yüzyıl öncesine göre çok daha fazlasını bilmeyi ve anlamayı başardık. Bunun ne kadar büyük bir fark olduğunu bir düşünün ve yüzyıllarla veya bin yıllarla karşılaştırın. Tabii ki, elde edilen tüm bu bilgiler eğitim sürecinde kullanıldı ve eğitim sistemlerimizi hem teorik hem de pratik olarak geliştirmeye yardımcı oldu.

7. Tıp ve sağlık alanlarının gelişmesini sağladı

İnsanların hastalıkları nasıl kan salarak ve sülük kullanarak ya da şüpheli otlar kullanarak tedavi ettiğini hatırlıyor musunuz? Eğer bunları hiç duymadıysanız, bu teknolojik gelişmenin çok önemli bir işaretidir. Teknoloji, insan vücuduyla ilgili anlayışımızı geliştirdi ve tıbbın, bazı süreçleri daha iyi anlamasını sağladı. Bu, aşıların ve ilaçların yaratılmasında ve dünya çapında milyonlarca hayat kurtaran tedavi formlarında kullanıldı. Bu nedenle, teknoloji sadece bizi kurtarmakla kalmadı, aynı zamanda yaşam beklentimizi de büyük ölçüde artırdı ve hatta bazı insanlar bunu daha da artırabileceğini düşünüyorlar.

Teknolojinin zararları

Teknolojinin yararları ve zararları

Teknolojinin yararları ve zararları konumuzda teknolojinin yararlarına örnekler verdik, şimdi teknolojinin bazı zararlarına bakalım. Unutmayın ki, faydalı olan herhangi bir şeyin zararı da vardır. Bu durum, teknoloji için de geçerlidir. Sizler için teknolojik ürünlerin zararları nelerdir anlattık.

1. Teknoloji, başta devletler olmak üzere herkese gözetim imkanı verdi

Yevgeny Zamyatin, Aldous Huxley ve George Orwell tarafından yazılan distopik romanları hatırlıyor musunuz? Bütün bu romanlar, insanların devlet tarafından tam kontrol altında olduğu fütürist bir toplumu tartıştı. Bu romanlarda devletler, denetimde ve halkın gözetiminde acımasızdı ama unutmamak gerekir ki, bu romanlar teknolojinin bugünkü kadar gelişmediği, gözetleme ve denetim olanağının o döneme göre çok daha az olduğu bir dönemde yazıldı.

Modern teknoloji o kadar ilerledi ki insanları, eylemlerini ve hareketlerini denetlemenin ve hatta bir dereceye kadar hayatlarını kontrol etmenin sayısız yolu var. Elbette bunlardan bazılarını bilsek de, birçoğunu maalesef bilmiyoruz. Bu, teknolojik gelişmenin çok olumsuz bir yan etkisidir ve uygun şekilde kontrol edilmezse toplumumuz için potansiyel olarak yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

2. Teknoloji geliştikçe ona olan bağımlılık daha da arttı

Teknolojiye olan bağımlılık, teknolojinin yararları ve zararları denildiği zaman hemen akla gelmektedir. Bu, teknolojinin çok sosyopsikolojik bir yan etkisidir ve kesinlikle kendi kararlarımızın sonucudur. Elbette teknoloji hayatımızı daha iyi ve daha hızlı hale getirdi ama biz de ona bağımlı hale geldik. Teknolojiye güvenerek kim olduğumuzu unutmamalıyız, yani sosyal temasa ihtiyaç duyan ve teknolojiye bağımlı olmamamız gereken insanlar olduğumuzu unutmamalıyız. Çünkü teknoloji nadiren gerçek hayattaki sorunların çözümüdür.

3. Fiziksel olarak sosyalleşmeyi azalttı

Hayatımızdaki insanlardan uzaklaşıp teknolojiye yöneldikçe, sosyalleşmek yerine aslında tam tersini yapıyoruz. Teknoloji insanları birbirine bağlamak için çok şey yapabilir, dostluklar ve farklı ilişkiler kurmaya ve güçlendirmeye yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda bizi arkadaşlarımızdan ve toplumdan uzaklaştırır. Sosyalleşmemek ciddi bir sorun haline gelebilir ve insan olarak bizler için doğal olmadığından kaçınılması gereken bir şeydir.

4. İşgücü azaldı

Teknolojik gelişmeler sadece üretimin otomasyonunu sağlamakla kalmamış, aynı zamanda üretimde robotların kullanımını da sağlamıştır. Daha önce insanlar tarafından yapılan iş, şimdi onu eşit derecede verimli yapan ve aslında her ay bir kişiye ödeme yapmaktan çok daha ucuza mal olan robotlara verildi.

Elbette bu, tüm alanlar için geçerli değildir, ancak geçerli olduğu alanlarda insan emeğinin potansiyelini ve maliyetini büyük ölçüde azaltmıştır. İnsana olan ihtiyacın azalması ve işsizlik, bunun en üzücü sonuçlarından bazılarıdır.

5. Teknolojiden kaynaklanan sağlık sorunları ortaya çıktı

Teknolojiyle, özellikle bilgisayar teknolojisiyle ilgili birçok sağlık sorunu var. Elbette bunlar çoğu zaman ölümcül olmasa da, fazlasıyla olumsuz etkileri vardır. Görme bozukluğu, sürekli sinirli olma durumu, filmlerdeki ve TV dizilerindeki parlak ışıklar yüzünden yaşanan epileptik nöbetler ve psikolojinin bozulması, bu olumsuz etkilere verilebilecek örneklerden bazılarıdır. Ancak bu sorunların hepsi, teknoloji doğru şekilde kullanıldığında önlenebilir veya çözülebilir.

6. Gizlilik diye bir şey kalmadı

Gizlilik çok önemlidir, hatta bazı insanlar için hayatidir. Daha az gelişmiş teknolojiye sahip bir dünyada insanlar daha fazla mahremiyete sahipti. Çünkü onları denetleyecek ve gerekli verileri kategorilere ayıracak bir sistem yoktu. Sunucular, ağlar ve veritabanlarıyla dolu, insanların çevrimiçi bir şeyler yazdıkları ve her seferinde dijital bir iz bıraktıkları bir dünya olan günümüz dünyasında mahremiyet ciddi şekilde tehlike altındadır.

İnsanlar gözetleniyor ve sürekli olarak mahremiyetlerini ifşa etme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Bazı şeyler fark edilmeyebilir, ancak sizi tehdit edebilecek ve özel verilerinizden nasıl yararlanacaklarını bildikleri için başınızı belaya sokabilecek çok kötü niyetli insanlar var. Bu nedenle elinizden geldiğince gizliliğinize dikkat etmeye çalışmalısınız.

7. Yepyeni bir suç biçimi ortaya çıktı: Siber suç

Modern teknolojinin gelişimi aynı zamanda tamamen yeni bir suç biçimi de yarattı. Siber suç, bilgisayar ağlarıyla bağlantılı bir suçtur. Çoğu dolandırıcılık, hırsızlık ve kimlik hırsızlığı gibi bilinen suçların siber biçimleridir. Siber suç büyüyen bir olgudur ve dünyanın her yerindeki insanların verilerini ve paralarını tehlikeye atmaktadır. Siber suç, dünyanın her yerindeki insanlar için ciddi bir tehdit olan siber terörizm biçimini bile alabilir. Özetlemek gerekirse, siber suçlar büyüyen tehlikeli bir olgudur ve hiç şüphesiz teknolojik gelişmenin en büyük dezavantajlardan biridir.

Teknolojinin yararları ve zararları nelerdir öğrendik. Kısaca özetlemek gerekirse, teknoloji doğru şekilde kullanıldığında yararlıdır. Ancak bazen, biz teknolojiyi en doğru şekilde kullansak bile zararlarından etkilenebiliriz. Bu nedenle teknolojinin yararları ve zararları nelerdir öğrenmek ve teknolojinin zararlarından etkilenmemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Kaynak: 1

Teknolojinin zararlı etkilerini azaltmanın 4 yolu

Cep telefonunu yoğun kullananlarda ve baz istasyonlarına yakın bölgelerde yaşayanlarda baş ağrısı, hafıza değişiklikleri, sersemlik ve uyku problemleri gibi nöropsikiyatrik şikayetler sık görülüyor. Telefonla uzun süre konuşanlarda baş ağrısı, kulakta ve başta yanma hissi oluşabiliyor.

Gebelik dönemindeki kadınlarda ve çocuklarda kontrolsüz akıllı cep telefonu kullanımının migren ve farklı karakterlerdeki baş ağrılarına neden olabileceğinin çalışmalarla kanıtlandığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Birsen Aydın, cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik cihazların zararlı etkileri ve korunma yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor:

PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

“İş yaşamının vazgeçilmez parçası olan bilgisayarlar da önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bilgisayarın uzun süre ve kontrolsüz kullanımı; baş ve eklem ağrısı, işitme kaybı, sersemlik hissi, baş dönmesi, sıkıntı, stres ve gerginlik hali ile ilişkili sorunları ortaya çıkarmaktadır. Cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların sınırsız kullanımı, kadınları erkeklere göre daha yüksek oranda olumsuz etkiyle karşılaştırmaktadır.

İYİ HUYLU TÜMÖR OLUŞUMUNA ZEMİN HAZIRLIYOR

Cep telefonu, özellikle baş bölgesinde hafif şiddette baskı veya yanma tarzında ağrılara sebep olabilir. Bu şikayetler, kullanıma paralel olarak artmaktadır. Uzun süreli cep telefonu kullanımı, “akustik nörinom” yani sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokuda çok az bir ihtimal de olsa iyi huylu tümörlerin oluşumunu tetikleyebilir.”

TEKNOLOJİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT

1.Kulaklık kullanın: Cep telefonu ile kulaklık takılarak konuşulabilir.

2.Çekim alanı düşük ise telefonla konuşmak için zorlamayın: Çekim alanının düşük olduğu yerlerde konuşma yapılması sakıncalıdır. Çünkü telefon karşı tarafla iletişim kurabilmek için daha fazla güç harcar ve bu durum kişinin daha fazla radyasyona maruz kalmasına yol açar.

3.Uyurken telefonla aranızdaki mesafe uzak olsun: Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır.

4.Bilgisayar kullanımını sınırlayın ya da konforlu hale getirin: Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir. İş gereği gün boyunca bilgisayar başında bulunanlar ise yarım saatte bir mola vermeli, gözleri kırparak kurumayı engellemeli ve bilgisayar ekranına uzun süre odaklanmamalıdır.

VİDEO: CEP TELEFONU KANSERE YOL AÇIYOR MU?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir