teknoloji zararlidir / Teknoloji Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Teknoloji Zararlidir

teknoloji zararlidir

Teknolojinin Sağlığa Zararları Nelerdir? Teknolojinin Fiziksel Zararları Engellenebilir Mi?

Teknolojinin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Teknolojinin bilinçsiz bir şekilde kullanılması özellikle de çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlardan bazıları ise,

Zihinsel Becerilerde Bozukluk: Telefon, tablet ve bilgisayarın başında çok uzun vakit geçirmek dikkat eksikliğine ve konsantrasyon bozukluğuna neden olur. Bu durum, çocuğun eğitim hayatını ve tüm sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler. Tabii ki bu durumdan tek başına teknolojiyi sorumlu tutmak doğru değildir. Bunun asıl nedeni, teknolojinin bilinçsiz bir şekilde kullanılmasıdır. Teknolojik gelişmeler, insana faydası olması için üretilir. Bu nedenle teknolojinin doğru zamanda doğru miktarda kullanılması zararlı değil yararlı bir kullanım şeklidir.
Sosyal Becerilerde Bozukluk: Bilgisayar başında sürekli oyun oynayan bir çocuk gerçeklikten kopuk yaşamaya başlar. Bu süreç sonucunda da sosyal becerileri önemli ölçüde azalır. Çevresi ile yeteri kadar iletişim ve etkileşim içinde olmayan çocuk tüm ihtiyaçlarını sanal ortamda karşılamaya çalışır.
Öfke ve Korku: Çocuklar siz fark etmeden izledikleri herhangi bir çizgi filmde ya da videoda Momo gibi ürkütücü karakterlere maruz kalabiliyor. Gerçek ile hayal ürününü tam olarak ayırt edemeyecek yaşta olan çocuklar için bu karakterler korku verici olabiliyor ve psikolojisini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu tür karakterlere maruz kalan çocuklar tek başına kalmaktan korkabiliyor, tek başına tuvalete gitmeye çekiniyor ve gece sık sık kabus görebiliyor. Benzer şekilde şiddet içeren videolar da çocuğu öfkeli olmaya itebiliyor.
Teknoloji Bağımlılığı: Teknolojiyi aşırı kullanmaktan dolayı ortaya çıkan teknoloji bağımlılığı, kişilerin teknolojiye ulaşamadığı anlarda yoksunluk yaşamasına ve kendini huzursuz hissetmesine neden oluyor. Teknoloji bağımlısı olan bir kişi internete girmediği ve bilgisayar ile vakit geçirmediği her an kendini mutsuz hisseder.

Teknolojinin Fiziksel Zararları Engellenebilir Mi?

Teknolojinin zararları sadece ruhsal ve psikolojik olarak insanları etkilemiyor. Yürüme, koşma, atlama gibi fiziksel aktivitelere ayrılması gereken zamanı teknolojiye ayırarak cihaz karşısında hareketsiz bir şekilde oturmak kas gelişimini olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda yeteri kadar kalori yakamayan çocuk obezite sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Teknolojiye uzun süre maruz kalmanın bir de fiziksel zararları bulunuyor. Özellikle de hatalı oturma pozisyonlarında uzun süre TV ya da bilgisayara bakmak, tablet ya da telefon kullanmak gibi olumsuzluklar beraberinde bazı fiziksel sorunları getiriyor. Bunlar ise;

Göz ve görme bozuklukları
Bedenin iskelet yapısında önemli ölçüde bozulma
Boyun ağrıları
El, kol ve parmaklarda uyuşma hissi
Aşırı yorgunluk

Sanal Zorbalıktan Uzak Kalın!

Teknolojinin aşırı kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan pek çok güvenlik sorunu ve siber zorbalıkla da karşılaşabilirsiniz. Online iletişim özelliği bulunan oyunlarda ve uygulamalarda çocuklar, çeşitli zorbalıklara ve istismara maruz kalabiliyor. Kötü niyetli kişiler, çeşitli yollarla çocuğa ve ailesine ait pek çok bilgiye bu yolla ulaşabiliyor.

Teknolojinin Yararları

Teknoloji doğru bir şekilde kullanıldığı zaman istenilen pek çok bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyor. Bu da özellikle çocuklarda zeka ( IQ ) seviyesinde yükselişe sebep oluyor.
Zihinsel beceri gelişimini hızlandırır.
Öğrenmeyi öğrenerek merak ettiğiniz her ne varsa internetteki uçsuz bucaksız bilgilerden istediklerinize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Yaratıcılık
Güvenlik
Eğitici ve öğretici içerik zenginliği

Teknoloji Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Teknoloji Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hayatımızın her alanını esir alan teknolojiden kopmak imkânsız. Zararlarını düşünmeden, sınırsızca “faydalarını” kullanmaya devam ediyoruz.

Tarihte bilim ve mühendislikten önce ortaya çıkan teknoloji; insanoğlunun ihtiyaçlarına uygun yardımcı alet ve araçların yapılması veya üretilmesi için gerekli bilgi ve yeteneklerdir. Endüstri dallarıyla ilgili üretim yöntemleri, araçlar, gereçler ve aletleri kapsayan bilgilerdir. Bilimin uygulamacı yönlerini ifade eder. Günümüzde veri paylaşımının, keşiflere yön veren etkin bir parçasıdır. İnsanların ihtiyaçlarından ortaya çıkan teknoloji, yaşamı kolay hale getirmeyi amaçlar. Makalemizde, sınırı olmayan bir bilim dalının özetini bulacaksınız.

Teknolojinin Faydaları

Son yüzyıllarda teknolojinin insanlara neler kazandırdığını, ne gibi faydaları olduğunu anlatmak için sayfalar yetersiz kalır. Sadece televizyon ve bilgisayarın faydaları bile, teknolojinin hayatımıza katkılarını özetlemeye yeter. Doğrudan ve dolaylı olarak insanlara on binlerce faydasından söz edebiliriz. Bazıları şunlar;

Teknolojinin Zararları

Teknolojinin Tanımı ve Önemi

Teknoloji; çeşitli mal veya hizmetlerin üretiminde, bunlara yönelik amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan teknikleri, işlemleri, becerileri ve yöntemleri içerir. Bunların derlenmesine veya bilimsel araştırmalara genel olarak “teknoloji” adı verilir. Her türlü teknik süreç, bilgi, makine, bilgisayar ve cihazlar gibi teknik materyaller teknoloji ile bağlantılıdır. İnsanların bilimi kullanarak hayatlarını kolaylaştırmak için yaptığı her türlü teknik işlem, genel olarak “teknoloji” olarak açıklanır.

Doğal kaynakların kullanılmasıyla başlayan teknoloji, genel olarak insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Her ihtiyaç, farklı bir teknolojinin gelişmesine yol açmıştır. Tekerleğin icadı, teknolojik bir devrimdir. Matbaa ve telefonun icadı adeta toplumların kaderini değiştirmiştir. Nihayet internetin keşfi ile iletişim devrimi yaşandı. Toplumlar arası etkileşim ve iletişim kaynakları bir anda internete evrildi. Nükleer ve askeri teknolojilerdeki gelişmeler, ülkeleri yeni teknolojiler icat etmeye sevk etti. Günümüzde artık yapay zekânın insanları yöneteceğini, nano-teknolojileri ve parçacık teknolojilerini konuşuyoruz.

Teknolojinin önemine dair birkaç örnek verelim. Örneğin; ’lı yılların ikinci yarısında ortaya çıkan cep telefonları olmadan nasıl yaşıyorduk? İnternet de aynı dönemlerde hayatımıza girdi ve her alanda çığır açtı. İnternetsiz günleri yaşayanlar, internetin önemini daha iyi fark edecektir. Daha geriye gidelim. Edison’un elektriği icat etmesi, teknolojik açıdan dönüm noktasıdır. Elektriksiz kalınca önemini daha iyi anlıyoruz. Günlük hayatta kullandığınız teknolojik cihazları birkaç gün kullanmayın; teknolojinin önemini daha iyi fark edeceksiniz. Her şeyden öte artık ülkelerin gelişmişlik düzeyi, sosyal yapısı, askeri harcamaları teknolojik gelişmelere göre belirleniyor.

Teknoloji Hakkında Kısa Notlar

FacebookTwitter

Gösteri&#; Dü&#;künü Melankolik Bir Neslin Mimar&#;

Teknolojinin Kötüye Kullan&#;m&#;

&#;üphesiz gündelik hayat&#;m&#;zda hepimiz teknolojik cihazlar&#; kullan&#;yoruz. Esas&#;nda bu cihazlar hayat&#;m&#;z&#; gerçekten de çok ama çok kolayla&#;t&#;r&#;yor. Ancak teknolojiyi gerçekten de sadece ihtiyac&#;m&#;z oldu&#;unda m&#; kullan&#;yoruz? Hayat&#;m&#;z&#; kolayla&#;t&#;rmak için geli&#;tirdi&#;imiz bu cihazlar sizce de zamanla hayat&#;m&#;za çok fazla müdahil olmaya ba&#;lamad&#; m&#;?

Gelin birlikte teknolojiyi araç olarak de&#;il, amaç olarak alg&#;lad&#;&#;&#;m&#;zdan beri teknolojinin, sosyal hayat&#;m&#;z&#; olumsuz yönde nas&#;l etkiledi&#;ini incelemeye çal&#;&#;al&#;m!

1) D&#;&#; Dünyadan Kendini Geri Çekme – Asosyallik

Elektronik birçok cihaz&#;n hayat&#;m&#;za girmesiyle birlikte d&#;&#;ar&#;da ak&#;p giden ya&#;ama de&#;il, daha çok telefonlar&#;m&#;zdaki sosyal medya hesaplar&#;m&#;za, oyunlar&#;m&#;za odaklanmaya ba&#;lad&#;k. Hatta bayramlar, dü&#;ünler gibi özel günler için topland&#;&#;&#;m&#;z zamanlarda bile ilk on be&#; – yirmi dakikan&#;n geçmesiyle birlikte telefonumuza neredeyse iki saniye bile bakmadan duram&#;yoruz. Bu durum özellikle de teknolojinin içerisine do&#;mu&#; çocuklar&#;m&#;z için insanlar aras&#; ili&#;kilerde ileti&#;im becerilerinin geli&#;memesine sebep oluyor. Böylece metroda, otobüste, kafede, okulda, restoranda, evde, orada burada kula&#;&#;nda kulakl&#;&#;&#;yla müzik dinleyen, tabletinden videolar izleyen, telefonundan sosyal medya hesaplar&#;na bakan ve d&#;&#; dünyadan kendisini soyutlayan ileti&#;im becerisi eksik bir insanl&#;&#;a dönü&#;müyor muyuz?

teknolojinin zararlar&#;

2) Yeme Kültüründeki De&#;i&#;im

Teknolojik cihazlara bakt&#;&#;&#;m&#;zda mesela be&#; dakika içerisinde yapaca&#;&#;m&#;z bir i&#;i belki de on saniyede yap&#;p, halletmemize sebep oluyor. Teknolojik cihazlardaki h&#;zl&#;l&#;k ve dakiklik durumu gitgide hayat&#;m&#;z&#;n her alan&#;na girmeye ba&#;lad&#;&#;&#; gibi yemek alan&#;na da tesir etmeye ba&#;l&#;yor. Böylece sa&#;l&#;kl&#; yemekler tüketmek yerine pratik ve h&#;zl&#; olarak dü&#;ündü&#;ümüz fast-food ürünlerinden sipari&#; vermeyi ye&#;liyoruz ya da marketten dondurulmu&#; bir pizza almay&#;… Bir de çal&#;&#;t&#;&#;&#;n&#;z i&#; de bilgisayar ba&#;&#;nda ise vay halinize! Çünkü hareketsizlik ve sa&#;l&#;ks&#;z beslenmeyle birlikte obezite gibi modern ça&#;&#;n hastal&#;klar&#; kap&#;n&#;zda demektir.

yemek foto&#;raf&#;

3) Karamsar Ruh Hali – Melankoli

Sürekli telefonuyla, bilgisayar&#;yla, tabletiyle vakit geçiren insanlara dönüp bakman&#;z&#; öneriyoruz. Belki bu s&#;rada bir dönüp kendimize bakabilir, öz ele&#;tiri yapabiliriz. Kesintisiz bir &#;ekilde bu teknolojik aletlerle ha&#;&#;r ne&#;ir olan ki&#;iler, d&#;&#; dünyayla da pek bir ileti&#;imde de bulunmad&#;klar&#; için bunal&#;m dolu bir ruh haline sahip olabiliyorlar. Böyle olmas&#; asl&#;nda çok do&#;al de&#;il mi? &#;nsan dedi&#;imiz canl&#; robot gibi davranamaz ki… &#;nsan&#;n biyolojik kodlar&#; buna uygun de&#;il her &#;eyden önce. &#;nsan; sohbet etmek, gülmek, a&#;lamak, payla&#;mak, dertle&#;mek ister. &#;nsan&#;n do&#;as&#;nda var bu duygular. Bu yüzden karamsar, umutsuz, hayattan zevk almayan bir haliniz varsa, teknoloji hayat&#;n&#;z&#;n ne kadar içinde bir bak&#;n deriz.

melankoli

4) Uyku Bozukluklar&#;

Herhangi bir sa&#;l&#;k sorununuz yok ama deliksiz ve güzel bir uyku çekemiyorsan&#;z; odan&#;zdaki teknolojik aletlerin say&#;s&#;na, aç&#;k olup olmad&#;&#;&#;na, kapal&#; olsa bile fi&#;e tak&#;l&#; olup olmamas&#;na dikkat edin! Çünkü teknolojik aletlerdeki elektro manyetik dalgalar uyku düzeninizi etkiliyor olabilir.

teknolojinin zararlar&#; k&#;saca

5) Apaç&#;kl&#;k – Özel Anlar&#;n (?) Bile!

Ev adresimiz, telefon numaralar&#;m&#;z, i&#; yerimiz, mesle&#;imiz, okudu&#;umuz okul, ismimiz herkese aç&#;k durumda. &#;&#; için e-mail kullanma ya da di&#;er uygulamalar&#;n kullan&#;lmas&#;nda sorun yok. Evet, orada da bilgilerimizi veriyoruz; fakat gerçekten gerekli oldu&#;u için. Peki, neden mesela arkada&#;lar&#;m&#;z&#;n, sevdiklerimizin hatta ailemizin bile do&#;um günlerini sosyal medya hesaplar&#;m&#;zdan kutluyoruz? Ya da evlenme teklifi töreninde iki ki&#;iye ait o özel anlar&#; neden herkesle payla&#;ma gere&#;i duyuyoruz? Halbuki bu anlar bizim gizlimiz, mahremimiz ve en önemlisi de de&#;erlerimiz de&#;il miydi?

teknolojinin zararlar&#;

6) Gösteri&#; Dü&#;künlü&#;ü – Materyalizm

Sizce de duygular&#;n yerini, sat&#;n alabildi&#;imiz &#;eylerin di&#;erleriyle payla&#;ma iste&#;i almad&#; m&#;? Buradaki payla&#;ma tabii ki sosyal medya dilindeki payla&#;ma! Çok pahal&#; bir restorana gitti&#;imizde sunumuyla göz kama&#;t&#;ran bir yeme&#;i payla&#;&#;rken, sala&#; bir restorana gitti&#;imizde neden ayn&#; hareketi yapm&#;yoruz? Ya da neden asgari ücretle geçinen bir ki&#;inin elinde son model bir telefon var? Çünkü art&#;k tüketti&#;imiz ve tüketti&#;imiz &#;eyleri de sergiledi&#;imiz zaman sayg&#;nl&#;k kazand&#;&#;&#;m&#;z&#; zannediyoruz. Bu bizim iyi hissetmemize sebep oluyor. Böylece gerçeklik alg&#;m&#;z da de&#;i&#;iyor. Materyalizm geliyorum der ;)

teknolojinin zararlar&#; ve yararlar&#;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir