tenekulum nedir / Tenekulum Tek Dişli – Besa Medikal

Tenekulum Nedir

tenekulum nedir

Spiral Hakkında Sık&#;a Sorulanlar ve Cevapları

Rahim anomalisi olan kişilerin, 

Bakır alerjisi olanların,

Meme kanseri olan kişilerin,

Genitalenfeksiyonu olan kişilerin spiral kullanımı doğru kabul edilmez.  

Spiral Hakkında Sıkça Sorulanlar ve Cevapları

Spiral nasıl takılır?

Spiral, birçok kadın tarafından zor ve acılı bir işlem olarak görülse de, alında takma işlemi basittir. Spiral takmak isteyen kadının vajinasına metal veya plastik olan spekulum adında bir alet yerleştirilir. Tenekulum adı verilen bir alet ile rahim ağzı tutulur ve spiral rahmin içine yerleştirilir. Yaklaşık dakika arası süren bu işlem, istenildiği zaman iptal edilerek spiral çıkarılabilir.

Spiralin yan etkisi var mıdır?

Spiralin bilinen çok fazla yan etkisi yoktur. Bazı kadınlarda spiral takıldıktan sonra hafif bir kasık ağrısı meydana gelebilir. Bu kasık ağrısı bir iki ay içerisinden kendiliğinden geçer. Bunun dışında takılan spiralin bakır olması adet kanamasını artırabilir. Hormonlu spiraller ise adet kanmasının azalmasına yol açabilir. Her ne kadar yaygın bir inanış olsa da spiral bel ağrısına ve kilo almaya yol açmaz.

Spiral Hakkında Sıkça Sorulanlar ve Cevapları

Öte yandan spiralin takılması cerrahi bir işlemdir. Dolayısıyla işin ehli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde çeşitli sorunlara yol açabilirler. En belirgin sorunlar spiralin takılması sırasında enfeksiyon kapma riskidir. Böyle bir durumda ilaç tedavisi uygulanır. Diğer bir risk spiralin rahmi delmesidir. Eğer takılan spiral rahmi deldiyse hastanın kanama durumuna göre bir tedavi şekli belirlenmeli, gerekirse cerrahi müdahale uygulanmalıdır.

Spiral takıldığında karşılaşılan bir diğer risk ise spiral varken hamile kalma durumunda dış gebelik riskinin artmasıdır. Her ne kadar çok etkili bir doğum kontrol yöntemi olsa da hamile kalma durumunda dış gebelik riski, spiral kullanmayanlara oranla yüksektir.

Spiral ne kadar süre kullanılabilir?

Spirallerin ömrü eğer bakır olan tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu ise 3 yıl kadardır. Spiral taktırdıktan sonra takinini yapmak oldukça önemlidir. Düzenli olarak doktora gidilmeli, 6 ila 1 yıl arasında mutlaka muayene olunmalı, spiralin konumu ve doğru şekilde durduğu doktor tarafından onaylanmalıdır. Bunun için hem elle hem de ultrason ile kontroller yaptırılmalıdır.

False

Spiral takılırken sizi neler bekler

Herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamaya karar verdiğinizde yöntem seçerken arkadaşlarınıza ya da çevrenizdekilere değil mutlaka jinekoloğunuza danışmalısınız. Eğer jinekoloğunuz sizi uzun zamandır tanıyorsa size uygun yöntemi önerecektir. Eğer aklınızadaki yöntem spiral ise ve ilk defa jinekoloğa gidiyorsanız doktorunuz sizin tıbbi geçmişiniz, önceden kullandığınız doğum kontrol yöntemleri ve cinsel hayatınız ile ilgili bazı sorular soracaktır. Bu sorulara doğru cevaplar gereklidir. Bu sayede jinekoloğunuz spiralin (RİA, rahim içi araç) sizin için uygun bir yöntem olup olmadığına karar verebilir.

Spiral rahim içine yerleştirilen bir araçtır ve istenmeyen gebelikleri engellemekte yüksek etkinliğe sahip bir doğum kontrol yöntemidir.

Spiral kullanımı için en uygun adaylar
Spiral takılması için en uygun adaylar şunlardır:

Yukarıdaki koşulları sağlamak şartıyla doğum yapmamış olan kadınlarda spiral kullanabilir. Ancak kadının ya da partnerinin birden fazla partneri bulunması durumunda doğum yapmamış kadınlar için spiral uygun bir yöntem olmayabilir

Spiral takılması 
Spiral takılması işlemi dakika alan basit bir işlemdir. Jinekoloğunuz önce normal bir genital muayene yaparak rahimin şekil, büyüklük ve duruş pozisyonunu saptar. Daha sonra muayenede kullanılan spekulum&#;u takarak rahim ağzını gözler. Herhangi bir olumsuzluk olmaması durumunda rahim ağzınızı antiseptik bir solüsyon ile temizledikten sonra tenekulum adı verilen bir alet ile rahim ağzınızı tutarak çeker ve rahimi düz bir pozisyona getirir. Ardından spirali özel aplikatörü yardımıyla rahim ağzınızdan geçirerek içine yerleştirir.

Bu aşamada kramp tarzı bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı hafiftir ve pekçok kadın ağrıyı tahammül edilebilir olarak tanımlamaktadır. Ağrının süresi de oldukça kısadır. Spiral uygun şekide takıldıktan sonra ipi rahim ağzının santim dışında kalacak şekilde kısaltılır. İpler sizi ya da partnerinizi ilişki sırasında rahatsız etmez, ancak elinizi vajinanıza sokarak ipi hissedebilir ve yerinde olup olmadığını anlayabilirsiniz.

İşlem sonrası adet kanamanız bitmiş dahi olsa bir miktar kanamanız olabilir. Bu kanama engeç gün içinde azalarak kaybolur.

Spiral takılır takılmaz koruyuculuğu başlar ancak kanama devam ettiği sürece cinsel ilişkiden kaçınmanız önerilir.

İdeal olan spiral takıldıktan sonra ultrason ile yerinde olup olmadığı kontrol edilmesidir.

Spiral takılmasını takip eden ilk adet kanamnızdan sonra spiralin yerinde olup olmadığını kontrol etmek için muayeneye gitmeniz önerilir. Daha sonra ise herhangib ir problem olmadığı taktirde yılda bir kontrole gitmeniz uygundur.

Önemli güvenlik uyarıları



KÜRTAJ NASIL YAPILIR - OPERASYON PLANLAMASI

Kürtaj kararı, kadınlar ve çiftler için zor bir süreçtir. Eğer hasta veya çift kararsızsa, operasyonu ertelemeyi ve yasal süre sınırına kadar düşünmelerine zaman tanımalarını öneririz. Kürtaj kararı kesinleştiğinde ise, hastaya psikolojik destek sağlarız. Eğer hasta son anda kürtajdan vazgeçerse, bu durumu olumlu bir şekilde karşılarız, çünkü hastaların iyiliği bizim önceliğimizdir.

Karar verme sürecinden sonra, operasyon planlaması aşamasına geçilir. Bu aşamamada kürtajın nerede ve hangi anestezi yöntemiyle (lokal ya da genel anestezi) yapılacağına karar verilir.

Genel anestezi ile gerçekleştirilecek kürtaj işleminden 6 saat öncesinde hastanın aç ve susuz olması gereklidir. Mide dolu iken anestezi almak risklidir; kusma durumunda yiyecekler akciğerlere kaçarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, küçük bir çay ya da bisküvi tüketimi bile operasyonun ertelenmesine neden olabilir.

Doktor, işlem öncesinde rahim ağzını yumuşatmak ve kürtajın daha kolay gerçekleşmesini sağlamak amacıyla bazı ilaçlar kullanmanızı isteyebilir.

Kürtaj işlemi için saat planlaması yapıldıktan sonra, hasta kararlaştırılan saatte sağlık merkezine gelir. Yatış işlemleri gerçekleştirilir ve ebe-hemşireler tarafından damar yolu açılır. Onam formları okunup imzalanır ve anestezi uzmanı hastayı değerlendirir. Anestezi almasına engel teşkil edecek bir durum yoksa, kürtaj operasyonuna başlanır.

Operasyon, jinekolojik masada gerçekleştirilir. Damardan verilen anestezi ilacı ile hasta kısa süreliğine uyutulur. Kadın doğum uzmanı, rahim ağzını tenekulum adı verilen bir aletle tutar ve inceden kalına numaralı bujilerle rahim ağzını genişletir. Plastik pipet şeklindeki kanüller rahim içine yerleştirilir ve enjektör yardımıyla rahim içi aspire edilir. İşlem ultrason eşliğinde yapılır. Ultrason sayesinde, rahim içinde gebelik kalma ihtimali ortadan kaldırılır. Rahim içinde herhangi bir şey kalmadığından emin olunana kadar işlem sürer ve ardından operasyon tamamlanır. Hasta uyandırılıır ve saatlik dinlenme sürecinin ardından eve gönderilir. Bir hafta sonra hastanın rahim içini tekrar değerlendirmek için kontrole çağrılır. Anestezi aldığı için hastanın baş dönmesi yaşayabileceği göz önünde bulundurularak, araç kullanmaması gereklidir. Eğer hasta merkeze tek başına gelmişse, eve dönerken taksi kullanmalıdır.

Başka şehirden gelen hastaların kürtaj işlemini gerçekleştirip aynı gün evlerine dönmelerini sağlamak istiyoruz. Bu nedenle, hastanın açlık ve tokluk süresini ve operasyon randevusunu telefonla organize ediyoruz.


29/03/

KÜRTAJ GİZLİLİĞİ

Tüm tıbbi işlemlerde olduğu gibi Kürtaj işleminde de "Kürtaj Gizliliği" çok önemlidir. Hasta Hakları Yönetmelinin maddesi gereği tıbbi uygulama sürecinde edinilen hastaya ilişkin bilgiler gizli tutulmak zorundadır. Bu ilke gereğince, hastaya sağlık hizmeti verilirken edinilen bilgiler, kanun ile müsaade edilen haller dışında, hiçbir şekilde açıklanamaz.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir