tetanoz belirtileri / Tetanoz Nedir? Tetanoz Türleri Nelerdir?

Tetanoz Belirtileri

tetanoz belirtileri

Tetanoz belirtileri, hastalığı nedir? Tetanoz hastalığı bulaşıcı mı, tetanoz aşısı ne zaman yapılır?

Haberin Devamı

Tetanozun daha nadir olarak görülen belirti ve bulguları arasında ateş, terleme, yüksek tansiyon ve hızlanan nabız vardır

TETANOZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Dünyanın gelişmiş bölgelerinde düzenli uygulanabilen tetanoz aşısı sayesinde tetanoz vakası çok nadir görülürken, aşısını güncellememiş bireyler ve gelişmekte olan ülkeler için halen bir tehdit olarak varlığını sürdürmektedir. Tetanozun aşı ile alınan önlem haricinde doğrudan bir tedavisi yoktur. Bu sebeple yapılan tıbbi müdahaleler tetanoz toksinin etkileri ortadan kalkana kadar komplikasyonları yönetmeye odaklanır.

Bebeklik ve çocukluk döneminde yapılan tetanoz aşısı, bacak dış yüzeyinden kas içerisine uygulanırken, ergen ve erişkinlerde tetanoz aşısı koldan kas içine doğru yapılır. Doz eksiği bulunanlar, aşı olup olmadığını bilmeyenler ve bazı özel meslek gruplarının da (gübreyle teması olan tarım işçileri, itfaiye çalışanları, inşaat işçileri, orman çalışanları vs) aşılanması gerekir.

Riskli sayılabilecek yaralanmalarda kişinin yaptırdığı son dozun üzerinden 5 yılın geçmediği durumlarda, sadece yaranın iyileştirilmesine yönelik tedavi uygulanır. Bunun sebebi ise son yapılan aşılamanın hâlen hastalığa karşı yeteri kadar bağışıklık sağlamasıdır. Bu durum dışında, risk taşıyan, üzerinden 6 saat geçmiş 1 cm’den derin yara; yıldız şeklinde yara; mermi, yanık ve donmaya bağlı yara ve özellikle toprak, kir, pas, tükürük kaplı yara durumlarında hemen aşılama yapılması büyük önem taşır.

Tetanoz Belirtileri Nelerdir? Tetanoz Nasıl Tedavi Edilir?

Haberler

Gündem

Tetanoz Belirtileri Nelerdir? Tetanoz Nasıl Tedavi Edilir?

Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunan Clostridium tetani adlı bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon olan tetanoz ölümcül sonuçları olan tehlikeli bir enfeksiyondur. Peki, tetanoz belirtileri nelerdir? Tetanoz nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Tetanoz Nedir?

Tetanozun gelişen teknolojiye rağmen özellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir toplum sağlığı sorunu olmaya devam ettiği söylenebilir.

Hastalık, aşılama ile bağışıklık kazandırılarak % oranında önlenebilmesine rağmen hastalığa yakalanıldığında ölümcül olduğu için çok önemlidir. Aşılanmanın yetersiz olduğu ülkelerde her yaşta, aşılanmanın yeterli olduğu ülkelerde ise sadece ileri yaşlarda görülmektedir. Tanı ve tedavisi zor, ağır seyirli ve ölüm oranı yüksek bir hastalıktır. Tetanoz özellikle bebeklik çağı ve ileri yaşlarda, ilaç bağımlılarında ağır ve ölümcül seyretmektedir.

Tetanoz Nasıl Bulaşır?

Hastalık etkeni bakteri, özellikle toprakla bulaşmanın olduğu çeşitli yaralanmalar sonucunda doku bütünlüğü bozulmuş bölgelerden insan vücuduna girer. Bakteri çoğalmaya başladıktan sonra salgıladığı toksinler sinir sistemini etkiler.

Tetanoz, tüm dünyada görülen bir hastalık olmasının yanında nüfusun çok olduğu, toprağın yoğun organik madde içerdiği, nemli, sıcak bölgelerde, özellikle yaz aylarında daha sık görülmektedir. Organizma esas olarak toprakta, insan, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının bağırsak florasında ve dışkısında, dışkı ile bulaşmış topraklarda, sularda bulunabilir. Çivi, diken, kıymık batmaları, yanıklar, kesikler, delinme, çarpma, toprakla kirlenmiş çeşitli aletlerle yaralanmalar, cerrahi girişimler, hijyenik olmayan doğum, düşük ve kürtajlar, hayvan ısırmaları sonucunda hastalık bulaşabilir.

Tetanoz Belirtileri

Tetanoz belirtileri enfeksiyondan 4 ila 21 gün sonra (ortalama olarak 10 gün sonra) görülmeye başlar. Ortalama olarak 10 gün sonra başlar. Ana belirtiler çene kaslarında sertlik, 38°C ve üstünde yüksek ateş, terleme ve hızlı kalp atışıdır. Tedavi edilmezse belirtiler gelecek günlerde daha kötüye gidebilir. Bazı durumlarda nefes alamama, ani kalp durması gibi yaşamı tehdit eden durumlar oluşabilir.

Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Nasıl Uygulanır?

Ülkemizde tetanoz aşısı çocuklukta rutin aşı programındadır ve 10 yılda bir ek doz önerilmektedir. Tetanoza karşı bağışıklama Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Ocakları ve Ana Çocuk Sağlığı birimlerinde; doğumdan sonraki 2, 4 ve 6. aylarda birer doz ve ay arasında bir doz olmak üzere toplam dört doz aşı şeklinde uygulanmaktadır.

Referanslar:

  1. Öncü S. Birinci basamak sağlık kuruluşuna başvuran hastalarda tetanoz immünitesi. Ocak tarihinde seafoodplus.info%C3%96NC%C3%seafoodplus.info adresinden ulaşılmıştır.
  2. National Health Service UK. Ocak tarihinde seafoodplus.info adresinden ulaşılmıştır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir