tirozi turşusu / Mardin Trozi Turşusu - Mato Et Restaurant

Tirozi Turşusu

tirozi turşusu

Acur Turşusu

25 Ağustos 2022

Kabakgiller familyasına ait bir bitki olan acur, yeşil, koyu yeşil ve beyaz renklidir. Tadı salatalığa benzer. Hem çiğ, hem de pişirilerek yenilebilir. Düşük kalorili bir besin olan acur, kan basıncını da dengeler. Nörolojik hastalıklara karşı vücudu koruyan acur, aynı zamanda kalp sağlığına da iyi gelir. Güneydoğu Anadolu'da 'tirozi' ismiyle bilinir. Acurun en yaygın kullanımı ise turşu yapımıdır. Tarifte verdiğimiz ölçülerden 3 kiloluk turşu bidonları hazırlayabilirsiniz. Peki, acur turşusu nasıl yapılır? Malzemeleri hazır ettiyseniz acur turşusu tarifine geçebiliriz.

Farklı turşu çeşitleri arayanlar için, yeşil erik turşusu ve pratik közlenmiş biber turşusu tarifini de buraya bırakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 5 dakika

Pişirme Süresi : 5 dakika

Kaç Kişilik: 6 Kişilik

Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

  • 2 kilo ince acur
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2 baş sarımsak
  • Bidonun 3'de 1'i oranında sirke
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Taze fesleğen
  • 1 avuç nohut
  • Su
  1. İlk olarak sarımsakların kabuklarını soyun ve küçük diler haline getirin.
  2. Ardından acurların üzerine kürdan yardımıyla delik açın. Ve deldiğiniz acurları bidona yerleştirin.
  3. Üzerine soymuş olduğunuz sarımsakları ekleyin.
  4. En üst kısma ise taze fesleğen dalları koyun.
  5. Tuz, sirke, limon tuzu ve suyu da bidonun içerisine ekleyin.
  6. Bidonun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve güneş almayan serin bir yerde 3 hafta saklayın.
  7. 3 haftanın ardından kapağı açarak tadına bakabilirsiniz. 
  8. Acur turşusunu, güveçte kuru fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Acur Turşusu Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Öncelikle tarifte kullanacağınız acurların taze olmasına özen gösterin.
  2. Turşu yapımında kaya tuzu kullanmak, daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
  3. Turşuyu hazırlarken metal eşya kullanmamaya özen gösterin.
  4. Acur turşusu ortalama 21-24 gün içerisinde tamamen hazır olur. Bu süre içerisinde turşunun kapağını açmayın ve hava almadığından emin olun.

1 Porsiyon Acur Turşusu Kaç Kalori?

  1. Acur turşusunun bir porsiyonu, yaklaşık 40 kaloridir. Bir porsiyonun içerisinde 3 adet acur bulunmaktadır.

Acurun faydaları nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre Acurun içerdiği maddeler sayesinde nörolojik alt yapılı olan hastalıkların çoğalmasını engeller. İleri yaşlarda görülen alzheimer hastalıklarının önüne geçer. Güneydoğu bölgesinde bu besine genellikle tirozi derler. 

ACURUN FAYDALARI NELERDİR? 

-Mevsim geçişlerinde vücuttaki sıvı değişir. Bu değişim bazı hastalıklara davetiye çıkartır. Uzmanlar bu yüzden hem sıvı tüketimini hem de sıvı bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesini öneriyor. Karpuz ve salatalık gibi acurda bu bakımdan etkili bir besindir. İçeriğinde yüzde 80 oranda su bulunur. Bu da böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar. 

-Genetiksel, sağlıksız beslenme ve bazı ilaçların ayn etkileri nedeniyle yaşanan idrar yapmada zorlanma gibi durumların yaşanmaması için acurun içerindeki çekirdek kısmı kaynatılıp süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde hem idrar söktürür hemde idrar yollarında biriken iltihabı vücuttan atar. Mesanede taş ve kum oluşumunun da önüne geçer.

-Taze ve olgunlaşmış acur yaz ve sonbahar aylarında düzenli tüketildiğinde içerdiği potasyum kanın temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kan basıncını dengeler. Böylece inme, felç, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır. Ayrıca potasyum kötü kolesterol oranını da  düşürerek kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. 

-Acurun yaprağı köpek, böcek ve sivrisinek gibi hayvanların ısırığına iyi gelir. Antibakteriyel özelliği sayesinde ısırığın neden olacağı enfeksiyonu önceden önler. Bazı alternatif tıp kitapların da ormanda çok vakit geçirmek zorunda kalan insanlar hep yanlarına bu yapraklardan alırlarmış. 

-Acur sinir hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bu sayede beyne giden sinyaller güçlenir. İleri yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan unutkanlık gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçer. 

-Vitaminler bakımından zengin olan acur, bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Uzmanlar özellikle taze halde acurun yılda bir kaç ayda olsa vücudun alması gerektiğini vurguluyor.

-K vitamini çok nadir besinlerde bulunur. Acur K vitamini bakımından oldukça zengindir. K vitamini kemik ve kasların yapısını güçlendirir. Kanı ne çok pıhtılaştırır ne de seyreltir. Bu sayede ciddi hastalıkların yaşanmasını engeller.

-Kalorisi düşük, lif bakımından zengin olan acur, diyet yapmak isteyenler için ideal bir besindir. Turşusu probiyotik bakımından da zengin olduğundan uzmanlar diyet yapmak isteyenlere çiğ halinden ziyade turşusunun tüketilmesini önerir. 

Mardin'e kısa bir tur yapalım... 667 kişi tarafından bu hafta okundu

Güneydoğu’nun kıyısında, Mezopotamya’nın yüreğindeki Mardin’deyiz…

Tarihin büyüsünden sıyrılmamış, onunla birlikte yaşamanın yollarını bulmuş dünyanın çok dışında bir şehir burası. Geçmişinin özelliklerini iyi muhafaza etmiş Midyat ve Savur’daki kemerli pencereleri Mardin evleri, dağ-insan arasındaki anlaşmanın birer şaheserleri sanki! Kurnalı, hamamlı, kümbetli evler, kenarlı, oymalı, taş işlemeli tavanlar, gömme dolaplar ve derin izler taşıyan çehreler… Gezene bu ilkel dokunulmamış taş işlemeciliği sanatının enerjisini hissettiriyor Mardin sokakları. Yeri gelmişken rahmetli Yusuf Ustayı da anmış olalım buradan…



🚗 Biz böyle zevkten dört köşe yolculuk ederken, Midyat’ta yol boyunca yer yer güzelim üzüm bağları görüyoruz. Mümkün olan her aşamada insan elinin, özeninin, şefkatinin izlerini görmek bu memleketin gönlümüzdeki yerini daha da artırıyor…



Yapacak çok iş, az zaman var. Sokaklar dardır ve merdiven merdivendir Mardin’de. Kadim kültürel niteliklerle dolu bu güzel şehrin tarihi havasını soluyup, akşam enfes Mardin yemekleri ile yorgunluk atıyoruz, çok ince bir zevkle restore edilmiş Mardius Tarihi Konak’ta. Yerel değerlere tutku ile bağlı özel bir konak burası. Üzerine çok yazılır çizilir, belgeseller yapılır. Diyalekt konuşan bir mutfakları var. Yerel üretimlerden, yerel tekniklerden şaşmayan güzel menülerindeki ‘’Peyran’’ isimli yemekleri en orijinal lezzetlerinden. Her tabak bambaşka bir ayrıntı Kam’or Restoranlarında. Ulu Cami’nin de neredeyse tam yanında bulunuyor Mardius Tarihi Konak. İki dakikada merkeze ulaşabiliyoruz yürüyerek. Üstelik enfes Mezopotamya’nın uçsuz bucaksız görünümdeki manzarası ile uyanıyoruz her sabah.



Tarih Mardin’de coşkulu bir nehir gibi akıyor. Önce Kırklar Kilisesi’ni geziyoruz, oradan Mort Şmuni Kilisesi’ne uğruyoruz. Sonrasında da Hatuniye Medresesi’ni Derik Srup Kevork Ermeni Kilisesi’ni, Mardin Müzesi’ni, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ni, Abdüllatif Camii’yi görmeye gidiyoruz. Her şey öyle güzel öyle heybetli ki… Varsın hava biraz soğuk olsun.



🏘  Mardin Otel ve Konaklama: Mardius Tarihi Konak ve Selçuklu Konağı. Detaylar https://www.kucukoteller.com.tr/mardin-otelleri  sayfasında.

Cumhuriyet meydanı boydan boya her çeşit dükkandan taşan rengarenk eşyalarla, esnafın sohbetleriyle, cıvıl cıvıl bir meşher. Tam Fikret Mualla’nın hoşuna gideceği bir canlılık var burada. Özenle sebze-meyve tezgâhları, fırıncılar, gümüş-telkari işlemeciliğinin en nadide örnekleri, kilim dükkânları, restoranlar, kuruyemişçiler ve kahveciler/çaycılar var burada. ‘’Dağlı’’ adıyla anılan güzel leblebilerinden de bolca alıyoruz eşimize-dostumuza götürmek için. Mardin insanı en güzel şefkat ifadeleri ile uğurluyor bizi. Bu huzurla günü göğüslemek daha kolay oluyor bizim için.

Mardin’de ne, nerede yenir, ne içilir?

Mutlaka yöresel yemekleri denemelisiniz. Kaburga dolması, aluciye soslu kuzu kol, kuzu Tandır, tirozi turşusu, sembusek, içli köfte çeşitleri ve mumbar dolması tadılmalıdır.... Yemek konusunda Mardius Tarihi Konak'ı tek geçerim. Cercis Murat Konağı'nda yöresel pek çok yemeği bulabilirsiniz. Erik yahnisi, çağla ve kuzu eti'nden yapılan yemekleri oldukça değişik ve lezzetlidir.
Bagdadi en iyi restoranlardan diğeri, kaburga dolmasını tatmanızı tavsiye ederim. Caddenin sonunda Yusuf Usta’da kebap yiyebilirsiniz, fiyatlar uygun ve cok lezzetli. Fıstıklı kebabı çok meşhur. Antik Sur Restaurant yemekler süper (Mardin tabağı isteyin) semmüsek yiyin. Ana caddede Rido kebap’ta zırhta çekilmiş kebap yemin. Şişlere geçirilen satırla kıyılmış etlerden yapılan bir kebap. Yanında da ayran! Kredi kartı geçmiyor. Yeni şehirde Ebrar lokantasında mumbar. Mardin’in meşhur mırra kahvesi çok acı ama denemeye değer. Mardin mutfağı ciddi anlamda özel ve güzel çeşitli bir mutfak. Midyat'ta Bahar Restaurant’da yedik, mükemmeldi. Mardin’in cevizli sucukları çok bambaşka. Gözünüz, gönlünüz, damağınız bayram edecek. Mardin'e özgü bir yemek olan etli ekmek yemek isterseniz, Cumhuriyet caddesinde yer alan tüm lokantalar bunu yapıyor. Tamamen el yapımı, et ve çeşitli baharatlar ile harmanlanan malzeme fırına veriliyor ve sonrasında afiyetle yeniyor. Porsiyonlar lahmacun büyüklüğünde ve 1 tanesi rahatça doyuruyor adamı. Ve o kadar lezzetli ki..Hormonsuz etin lezzeti başka, ve yanında çanakta verilen yayık ayran. Mardin sıcağında kendine getiriyor insanı. Şahreman Lokantası: Mahalli yemekler servis eden bir esnaf lokantası. Mardin Tabak adlı yemeklerini isterseniz sembusek, irok, etli ekmek, ekşili dolma, Mardin türlü ve kaburga dolma ile işkembe dolmasını bir arada deneme fırsatınız olur…Cihan Lokantası: Midyat'a giderseniz yemek yemek için en iyi adres Cihan Lokantası. Mardin tandır, kuzu gerdan, kuzu kaburga ve perde pilavı inanılmaz lezzetli. Sonunda da irmik helvasını mutlaka deneyin. Artuklu Kahve: Burada Mardin'e özgü Dibek kahvesinden tadabilirsiniz. Yada satın alıp eve götürebilirsiniz. Burası aynı zamanda bir kuruyemişçi. Mardin'in nefis cevizli sucuklarından ve hayalet denilen mavi badem şekerlerinden de buradan alabilirsiniz. Bu şekerlerin tarçın ve zencefilli olanları da mevcut.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir