tobramisin damla / Ulusal Tez Merkezi | Anasayfa

Tobramisin Damla

tobramisin damla

Özet

Bu çalışma, korneal kollajen çapraz bağlama (KÇB) tedavisinin deneysel bakteriyel keratit modelindeki etkisinin araştırılması, topikal antibiyotik tedavisi ve kombine tedavi ile karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. 40 adet genç erişkin dişi Sprague Dawley sıçanın, her iki gözünün santral kornea epiteli kazınarak 2 mm çapında epitel defekti oluşturuldu. Sıçanlar rastgele iki gruba ayrıldı. 20 sıçanın her iki gözüne standart Pseudomonas Aeruginosa (PA) suşu ile hazırlanan süspansiyondan ml (Grup1), 20 sıçanın her iki gözüne standart Metisilin Rezistan Staphylococcus Aureus (MRSA) suşu ile hazırlanan süspansiyondan ml (Grup 2) damlatıldı. Grup1 kendi içinde dört gruba ayrıldı: Grup 1A kollajen çapraz bağlama (KÇB) ile, grup 1C KÇB + KÇB sonrası topikal tobramisin damla ile, grup 1D topikal tobramisin damla ile tedavi edildi ve grup 1B tedavisiz bırakılarak kontrol grubu olarak ayrıldı. Grup 2 kendi içinde dört gruba ayrıldı: Grup 2A KÇB ile, grup 2C KÇB + KÇB sonrası topikal % 5’lik fortifiye vankomisin damla ile, grup 2D topikal % 5’lik fortifiye vankomisin damla ile tedavi edildi ve grup 2B tedavisiz bırakılarak kontrol grubu olarak ayrıldı. Mikroorganizma süspansiyon damlatılmasını takiben 3. gün KÇB uygulandı ve topikal damla tedavisi başlandı. Mikroorganizma süspansiyonu damlatılmasını takiben 3. gün ve 7. gün biyomikroskobik ve mikrobiyolojik değerlendirme yapıldı. Tedavi ettiğimiz tüm gruplarda tedavi öncesine göre keratit odağındaki küçülme, korneal ödemdeki gerileme, korneal sürüntü örneklerinden elde edilen kültürdeki üremede azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,01). 7. günde keratit odağında grup 1C ve 1D’de 1B’ye göre, grup 2A, 2C ve 2D’de 2B’ye göre istatistiksel olarak anlamlı küçülme olduğu görüldü (p<0,01). 7. günde korneal ödemde grup 1D’de 1B’ye göre, grup 2A, 2C ve 2D’de 2B’ye göre istatistiksel olarak anlamlı gerileme olduğu izlendi (p<0,01). 7. günde korneal sürüntü örneklerinden elde edilen kültürdeki üremede grup 1C ve 1D’de 1B’ye göre, grup 1C ve 1D’de 1A’ya göre, grup 2A, 2C ve 2D’de 2B’ye göre, grup 2C’de 2A’ya göre istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu görüldü (p<0,01). Klinik ve mikrobiyolojik olarak KÇB tedavisinin etkinliğini değerlendirdiğimiz çalışmamızda, KÇB tedavisinin, KÇB tedavisi ile kombine topikal antibiyotik tedavisinin ve topikal antibiyotik tedavisinin Pseudomonas Aeruginosa (PA) ve Metisilin Rezistan Staphylococcus Aureus (MRSA) keratitlerinde enfeksiyonun yoğunluğunu ve şiddetini azaltmakta etkili olduğu sonucuna ulaştık. Bu sonuçlar ışığında dirençli bakteriyel keratitlerin tedavisinde topikal antibiyotiklerle birlikte uygulanan KÇB tedavisinin daha etkili olabileceğini düşünmekteyiz.

Bağlantı
seafoodplus.info

Bare sklera yöntemi ile yap&#;lan piterjium ameliyat&#;nda nüks % oran&#;ndad&#;r 15.

Nüks oran&#;n&#; azaltmak için de&#;i&#;ik yöntemler denenmektedir. Bunlar konjonktival otogreft, amniotik membran transplantasyonu ve adjuvant ajan (mitomisin C, 5- floraurasil, tiotepa ve beta radyasyon) uygulamas&#;d&#;r 16,17. Adjuvant ajanlara ba&#;l&#; görmeyi tehdit edebilecek komplikasyonlar olu&#;abilir. Bu komplikasyonlar skleral nekrozis, enfeksiyöz skleritis, iritis, sekonder glokom, korneal ödem ve korneal perforasyondur 18. Bu komplikasyonlar erken dönemde veya geç dönemde ortaya ç&#;kabilir. Bundan dolay&#; bu hastalar&#; uzun sure takip etmek gerekmektedir.

Amniyotik membran transplantasyonuna ba&#;l&#; HCV, HBV ve H&#;V kontaminasyonu olabilir ayr&#;ca bu yöntem hem pahal&#; hem de her yerde uygulanamamaktad&#;r. Ayr&#;ca amniyotik membran&#; skleral yata&#;a sütüre etmek daha zor ve daha fazla zaman almaktad&#;r.

Konjonktival otogreft yöntemi güvenli ve etkili bir yöntemdir. Üst kapak alt&#;ndan konjonktival otogreft al&#;nmas&#; ilerde olas&#; glokom operasyonu için dezavantaj olu&#;turabilir. &#;leri ya&#; grubunda glokom riski artmaktad&#;r. Bu hastalar&#;n bir k&#;sm&#;na glokom ameliyat&#; gerekebilir. Üst konjonktivadan al&#;nan konjonktival otogreftle yap&#;lan piterjium ameliyat&#; sonras&#; nüks oran&#; % olarak bildirilmi&#;tir 19,20. Bizim çal&#;&#;mam&#;zda da nüks oran&#;n&#; % olarak bulduk. &#;ki yöntem nüks aç&#;s&#;ndan kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#;nda arada fazla fark olmad&#;&#;&#; görülmektedir.

Bizim hastalar&#;m&#;zdan iki tanesinde sembleferon geli&#;ti. Sembleferon geli&#;imini kapak serbest kenar&#;n&#;n greft al&#;nan bölgeye temas etmesine veya greft al&#;nan bölgede olu&#;an a&#;&#;r&#; fibröz dokuya ba&#;l&#; olabilece&#;ini dü&#;ündük. Bu iki hasta yan bak&#;&#;larda olu&#;an diplopiden rahats&#;zd&#;lar. Bunlara sembleferon ayr&#;lmas&#; ve mitomisin C uyguland&#;, bu hastalar&#;n 1 y&#;ll&#;k takiplerinde sembleferon nüks etmedi. Mitomisin C sembleferon geli&#;en kapak bölgesine uyguland&#;. Takiplerimiz s&#;ras&#;nda mitomisin C uygulad&#;&#;&#;m&#;z hastalar da herhangi bir komplikasyonla kar&#;&#;la&#;mad&#;k. Dellen geli&#;en iki olgu suni gözya&#;&#; verilerek tedavi edildi. Donör sahada a&#;&#;r&#; fibröz doku geli&#;en hastalarda uzun süre devam eden sulanma, batma ve k&#;zar&#;kl&#;k olu&#;tu. Bu hastalar 3 ay süreyle dü&#;ük potentli steroid damla kulland&#;. Üç ay sonra sulanma ve k&#;zar&#;kl&#;k geçti, fakat hastalar&#;n hala batmas&#; devam etmekteydi. Batma içinde suni gözya&#;&#; reçete edildi.

Bu yöntem üst kapak alt&#;ndan al&#;nan konjonktival otogreft yöntemi ile k&#;yasland&#;&#;&#;nda nüks oran&#; birbirine yak&#;n olmas&#;na ra&#;men postoperatif komplikasyon oran&#; yüksektir. Bu komplikasyonlardan dolay&#; hastalar&#; uzun süre takip ve tedavi etmek gerekmektedir. Alt temporal bölgeden al&#;nan konjonktival greft yöntemi ile yap&#;lan piterjium ameliyat&#;n&#;n üst kapak alt&#;ndan al&#;nan konjonktival greft yöntemine bir üstünlü&#;ü yoktur. Litaretür tarand&#;&#;&#;nda üst temporalden al&#;nan konjonktival otogreftli hastalarda sembleferon ve donör bölgede a&#;&#;r&#; fibröz doku geli&#;imi bildirilmemi&#;tir.

Hem üst hemde alt temporelden al&#;nan konjonktiva otogrefti ile yap&#;lan piterjium ameliyat&#; uzun zaman almaktad&#;r. Bu yöntemi temporal yerle&#;imli piterjium hastalar&#;na uygulanamaz. Bu yöntemi glokomu ve piterjiumu olan hastalarda uygulayabiliriz. Glokom riski olmayan primer piterjiumlu hastalarda bu yöntemi uygulaman&#;n bir avantaj&#; görülmemektedir. Kesin karara varmak için daha fazla say&#;da hastaya ve uzun süreli takip be gerekmek duyulmaktad&#;r.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir