toktağan kar / toktağan kar - Nedir Ne Demek

Toktağan Kar

toktağan kar

"En önemli ve en feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu suretle olur".    Mustafa Kemal ATATÜRK

 Türkiye de buzul coğrafyası

  Buzul;sıcaklığın yıl boyunca 0 °C’un altında olduğu yerlerde yağışlar kar şeklinde gerçekleşir. Düşük sıcaklıktan dolayı karlar erimediğinden üst üste birikir. Yıl boyunca erimeyen bu kar yığınlarına kalıcı ya da toktağan kar denir. Kalıcı olan bu karların çok uzun süre üst üste birikmesiyle de buzullar oluşur.
  Dünya çeşitli dönemlerde soğumuş ve buzullar geniş alanlara yayılmıştır. Dünyamız şimdiye kadar, en az dört büyük buz devri yaşamıştır.
- Buzulların kalınlıkları yer yer 5 km kalınlığa ulaşabilmişlerdir. 
- Buzullaşma Güneş ışınlarının yansıttığı için soğumayı artırmıştır.
Türkiye'de buzullaşma ve buna bağlı olarak oluşan yer şekilleri incelendiğinde aşağıdaki noktalar öne çıkmaktadır;
- Dünya'da yaşanan dört buzul dönemi orta kuşakta olmasına rağmen Türkiye'yi de etkilemiştir,
- Buzul döneminde düşük sıcaklıktan dolayı buharlaşma azalmış ve bundan dolayı göllerin seviyeleri yükselmiştir. Van Gölü 70, Tuz Gölü yaklaşık metre civarında yükselmiştir. Bu durum deniz ve okyanuslar için suları donmasından dolayı geçerli olmamıştır.
- Düşük sıcaklık suların buzul haline geçmesine neden olduğu için deniz seviyeleri metre alçalmıştır.
- Türkiye'deki buzullaşma özellikle yüksek yerlerde(dağlık alanlarda) daha etkili olmuştur. Batı Anadolu'da , İç ve Doğu Anadolu'da ,  Karadeniz kıyı kesimlerinde ise metreden itibaren yerler buzullarla kaplanmıştır.
- İç ve Doğu Anadolu'da metreden itibaren olmasının nedeni karasallıktır.
- Türkiye'nin güncel buzulları daha çok Kuvaterner buzullaşması olarak
adlandırılır. 
- Türkiye arazilerinde buzul bölgeleri başlıca 3 guruba ayrılır.  Toros Dağları (Akdeniz kıyısı ve Güneydoğu Anadolu), Doğu Karadeniz Dağları ve volkanlar ile Anadolu'nun bazı bağımsız dağlarıdır.
- Buzulların en önemli eseri sirk gölleridir.
- Doğu Karadeniz'de Kaçkar Dağlarında, Giresun Dağlarında, Erzurum kuzeyinde Mescit ve Yanlızcam dağlarında, Süphan, Ağrı dağlarında, İç Anadolu'da Erciyes Dağında, Marmara Bölgesi'nde, Uludağ'da ve Toroslar'da sirk göllerine rastlanır. 
kaynağı değiştir]

Enlem

Başlığın diğer anlamları için Paralel sayfasına bakınız.

Ekvator'un kuzeyindeki ve güneyindeki enlemler üzerindeki her bir çembere paralel denir.

Enlem, Ekvator'un kuzeyindeki veya güneyindeki herhangi bir noktanın Ekvator'a olan açısal mesafesi.[1][2] Enlemler, kuzey ve güney enlemleri olmak üzere ikiye ayrılırlar; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilirler.[1] Dünya üzerindeki aynı enleme sahip noktaların birleşmesi ile oluşan varsayımsal çemberlere ise paralel denir.[2]

Özellikleri[değiştir

(Pülümür Haber)

Pülümür Buyerbaba Krater Gölü, yaklaşık üç bin iki yüz rakımlı. Buyerbaba&#;ya, Pülümür-Kocatepe kara yolundan ulaşılabiliyor. Buyerbaba Krater Gölü&#;ne, Kocatepe&#;den sonra ortalama iki saat yürüyerek gidilebiliyor. Aşağıdaki görseller, 16 Temmuz&#;da çekildi. Gölü çevreleyen kar, genelde tamamen erimiyor. Kalıcı (toktağan) kar, önümüzdeki kış yağacak taze karın yolunu gözlüyor.

(Pülümür Haber, 8 Ağustos )

İlgili

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir