trafiğin yazılışı / Yolculuk Duaları: Uzun Yola Çıkarken Hangi Dualar Okunur?

Trafiğin Yazılışı

trafiğin yazılışı

Trafik Kuralları

Trafik kuralları, yayalar ve arabalarını süren tüm sürücülerin dikkat etmesi gereken, aksi halde ceza alabilecekleri yazılı maddelerdir.

Bu kurallar trafiğin doğru akması ve güvenli olabilmesi için çok önemlidir. Ne yazık ki her gün gördüğümüz ve izlediğimiz trafik kazaları; uyulması zorunlu olan bu kuralların pek çok sürücü ve yaya tarafından unutulduğunu veya uyulmadığını gösteriyor.

Biz de bu kuralları tekrar hatırlatmak için en önemli 10 trafik kuralını sizin için hazırladık.

Trafik Kuralları

  • Sağa Dönüşte Yayaya Yol Ver
  • Yaya Geçitlerinde Yavaşla
  • Diğer Araçlarla Araya Mesafe Koy
  • Tek Yönlü Yollarda Tabelalara Bakarak İlerle
  • Boş Yere Korna Çalma
  • Alkollü Araç Kullanma
  • Hız Limitlerine Dikkat Et
  • Şeridinden Git
  • Hatalı Sollama
  • Emniyet Kemerini Tak

Hatalı Sollama Cezası Nedir?

Trafikte en çok yapılan ihlallerden biri de hatalı sollamadır. Yapılan bu hata ciddi kazalara yol açabilir, yaralanma ve ölümlere neden olabilir. Hatalı sollama yapan sürücülere Trafik kanunu kapsamında yılı için TL trafik cezası kesilir ve ehliyetine 20 ceza puanı eklenir.

Trafik Kuralları Araba Oyunu

Kuralları erkenden öğrenmek çok önemlidir. Çocuklarımız henüz araba kullanmıyor olsalar bile, trafikte yaya olarak yer alıyorlar. Ayrıca çocukken öğrenecekleri kuralları, gelecekte sürücü olduklarında hiç unutmayacaklar. Atalarımızın dediği gibi ağaç yaş iken eğilir. Bu yüzden siz de kuralları çocuğunuza kendi oluşturabileceğiniz oyunlarla veya internette olan araba oyunlarıyla öğretebilirsiniz.

Trafik Kuralları İşaretleri ve Levhaları

  • Tehlikeli Uyarı İşaretleri
  • Trafik Tanzim İşaretleri
  • Bilgi İşaretleri
  • Durma ve Parketme İşaretleri
  • Yatay İşaretleme
  • Yeni Standart Trafik İşaretleri

Yayaların Uyması Gereken Kurallar

  1. Yollarda sokaklarda kaldırımlardan yürünmelidir. Karşı tarafa geçilecekse yaya geçidinden geçilmelidir.
  2. Karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa bakı araçlar kontrol edilip öyle geçilmelidir.
  3. Eğer kaldırım yoksa yolun sol tarafından yürünülmelidir.
  4. Trafik görevlilerine, trafik levha ve işaretlerine dikkat edilmelidir..
  5. Eğer trafik lambası yayalar için kırmızıysa geçilmemelidir, yeşil yandığı zaman geçilmelidir..
  6. Karşıdan karşıya geçerken ağır ve yavaş yürünülmemeli, oyalanma yapılmamalı, hızlı bir şekilde geçilmelidir..
  7. Duran araçların önünden veya arkasından geçilmemelidir, her an hareket edebilirler.
  8. Otobüs dolmuş gibi araçlara binerken veya inerken aracın tam olarak durması beklenmelidir.

TRAFİK İŞARET LEVHALARI VE ANLAMLARI

Trafik İşaretiAnlamı
Sağa tehlikeli viraj
İleride sağa kıvrılan dönemeçli bir yola yaklaşıldığını bildirir. Bu uyarıyı gören sürücünün hızını azaltması ve diğer trafik işaretlerine(hız sınırı, geçme yasağı, durma ve duraklama yasakları) dikkat etmesi gerekir.
Sol Tehlikeli Viraj
İleride sola kıvrılan dönemeçli bir yola yaklaşıldığını bildirir. Bu uyarıyı gören sürücünün hızını azaltması ve diğer trafik işaretlerine(hız sınırı, geçme yasağı, durma ve duraklama yasakları) dikkat etmesi gerekir.
Sağa Devamlı Tehlikeli Virajlar
İleride ilki sağa olmak üzere birbirini takip eden virajlı(dönemeçli) yol olduğunu bildirir. Öncelikle hız yavaşlatılmalı ve diğer trafik işaret ve işaretçilerine dikkat edilmelidir.
Sola Devamlı Tehlikeli Virajlar
İleride ilki sola olmak üzere birbirini takip eden virajlı(dönemeçli) yol olduğunu bildirir. Öncelikle hız yavaşlatılmalı ve diğer trafik işaret ve işaretçilerine dikkat edilmelidir.
Tehlikeli Eğim İniş
Tehlikeli eğim iniş ve tehlikeli eğim çıkış trafik işareti tehlikeli olduğu düşünülen eğimli yollara konulur. Bu işaretler özellikle büyük araçların iniş esnasında vites düşürmesi, tırmanma esnasında ise aracın uygun viteste kullanılması gerektiğini bildirir. Genelde iniş ve çıkış işaretlerinin hemen altında eğimli yolun uzunluğunun ne kadar olduğu bilgisi yer alır.
Tehlikeli Eğim Çıkış
İki Taraftan Daralan Kaplama
Bu işaretler, devamlı veya geçici nedenlerle yol kaplamasının her iki taraftan veya sağdan-soldan önlem alınmadığı takdirde araçların yan yana geçemeyebilecekleri kesimleri belirtmek amacı ile kullanılır. Bu işareti gören sürücünün hızını yavaşlatması ve diğer trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmesi gerekir.
Sağdan Daralan Kaplama
Soldan Daralan Kaplama
Kasisli Yol
Hendek, kasis, çukur ve benzeri üst yapı bozukluklarını uyarmak için kullanılır. Kaplama ile köprüler arasındaki trafik güvenliğini tehlikeye düşürebilecek kot farkları da bu işaret levhası ile bildirilebilir. Bu uyarıyı gören sürücünün hızını düşürmesi gerekir. 
Kaygan Yol
Bu levha yolun kaygan olduğu bilgisini verir. Sürücülerin yolun durumuna göre hızlarını ayarlamalarını, ani frenden, ani manevradan ve ani hızlanmalardan kaçınmaları gerekidir.
Gevşek Malzemeli Zemin
Bu levha yol üzerinde gevşek malzeme olduğunu ve öndeki araçlardan taş fırlayabileceğini bildirir.
Gevşek Şev
Taşıt yolu üzerine taş ve kaya parçaları yuvarlanabileceğini veya kaplama üzerinde taş ve kaya parçaları olabileceğini gösterir. Yani iki anlamı vardır.
Yaya Geçidi
İleride yaya geçidi olduğu uyarında bulunur. Bu uyarıyı gören sürücünün yayalara geçiş için müsamaha göstermesi gerekir.
Okul Geçidi
Okul ya da oyun alanları gibi çocukların sık sık geçtiği yol kesimlerini belirtmek için kullanılır. Bu işaret levhasını gören sürücüler hızlarını düşürmeli ve ani bir duruş için hazırlıklı olmalıdırlar. Lütfen trafikte bu uyarıyı görünce dikkatli olunuz. Yavrularımıza kıymayın.
Ehli Hayvan Geçebilir
Yol üzerinde evcil hayvan olabilir veya yol üzerinden evcil hayvan geçebilir. Bu işaret levhasının bulunduğu yer evcil hayvanların geçiş noktasıdır. Yolda aynı zamanda hayvan pisliği, kir ve çamur da olabilir. Bu nedenle yol kaygan veya yükseltili olabilir. Hızınızı azaltınız ve dikkatli geçiniz.
Vahşi Hayvan Geçebilir
Yol üzerinde vahşi hayvan olabilir veya yol üzerinden vahşi hayvan geçebilir. Bu işaret levhasının bulunduğu yer vahşi hayvanların geçiş noktasıdır. Yolda aynı zamanda hayvan pisliği, kir ve çamur olabilir.
Yolda Çalışma
Bu işaret levhası, ileride yol çalışması olduğunu, kaplama üzerinde kir ve/veya çamur nedeniyle yol yüzeyinin kaygan olabileceğini belirtir. Aynı zamanda çalışma nedeniyle yol soldan veya sağdan daralabilir. Bu durum ilave tabelalarla bildirilir.
Işıklı İşaret Cihazı
Sürücülerin beklemedikleri bir anda önlerine ışıklı bir kavşağın çıkacağını belirtir. Genelde şehir girişlerinde bu tabelaya sıkça rastlanır. Aynı zamanda virajlı bir yolun devamında ışıklı bir kavşak varsa öncesinde bu trafik işaretiyle sürücü uyarılır. Şehir içi yollarda kullanımı çok yaygın değildir.
Yandan Rüzgar
Yanlardan kuvvetli rüzgarlar esen yüksek köprüler ve dolgular gibi kesimlerini belirtmek için kullanılabilir. Bu işaret, sürücülerin hızlarını düşürmeleri ve öndeki araçları geçmekten kaçınmaları gerektiğini bildirir. Rüzgarın şiddeti araçların yoldan çıkmasına neden olabilir. Bu işareti ciddiye alınız çünkü yüksek hızlarda araç kontrolü zorlaşır.
İki Yönlü Trafik
Trafiğin iki yönlü işlediği yol kesimlerini bildirir. İki Yönlü Trafik levhası, tek yönlü yol kesiminin geçici ya da sürekli olarak iki yönlü yola dönüştüğü zaman kullanılır.
Dikkat
Dikkat levhası ile belirtilen tehlikenin cinsi mutlaka ilave bir panelle belirtilir. Tek başına bir anlamı yoktur. Esas gayesi farklı bir tehlikeye dikkat çekmektir. Bu nedenle bu trafik işareti farklı bir işaret ile beraber kullanılır.
Kontrolsüz Kavşak
Bu işaret levhası, ileride genel geçiş önceliği kuralının yürürlükte olduğu, diğer bir ifadeyle sağdan gelmekte olan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu ve hızın düşürülmesi gerektiği kontrolsüz kavşakları bildirmek için kullanılabilir.
Ana Yol - Tali Yol İşaretlemeleri
Üsteki işaretlerin hepsi tali yol-anayol kavşağına yaklaşıldığını bildirir. Bu işaret hangi yolda kullanılıyorsa o yol ana yoldur ve bu yoldaki sürücü ilk geçiş hakkına sahiptir. Tali yoldan gelen sürücüler ana yoldan gelen sürücülere yol vermeli veya durarak anayoldan geçen aracın geçişine engel olmamalı, trafiği tehlikeye düşürmemelidir. Tali yoldan ana yola girecek sürücülerin yolları üzerinde "yol ver" veya "dur işareti" bulunur. Bu trafik işaretleri aynı zamanda öndeki araçları geçmenin yasak olduğunu bildirir.
Sağdan Ana Yola Giriş
Tek yönlü ve bölünmüş yola dahil olan yan yollar veya köprülü kavşakların bağlantı yollarını bildirmek için kullanılır. Sağdan veya soldan ana yola giriş işaretidir.
Soldan Ana Yola Giriş
Dönel Kavşak Yaklaşımı
İleride dönel kavşak olduğunu bildirmek için kullanılır. Dönel kavşağın tehlikeli olabileceği veya kavşağın yeterince görüş alanında olmadığı durumlarda kullanılır.
Kontrollü Demiryolu Geçidi

Demiryolu hattının her iki tarafında bariyer tarzı bir sistemle kontrol edilen bir hemzemin geçit olduğunu bildirir.

Kontrolsüz Demiryolu Geçidi
Bu işaret levhası, bariyersiz olan hemzemin geçit hakkında uyarıda bulunmaktadır. Kontrolsüz demiryolu geçidi uyarısını gördüğünüz zaman tren yolundan çok dikkatli geçiniz.
Tehlikeli Viraj Yön Levhaları Bu levhalar, görüşü artırmak ve sürücülere daha iyi kılavuzluk sağlamak amacı ile güvenli seyir olasılığı bulunmayan keskin virajlarda kullanılır. Sağa Tehlikeli Viraj veya Sola Tehlikeli Viraj ile birlikte yolun durumuna göre kullanılabilirler. 
Düşük Banket
Kaplama ve bariyer arasında seviye farkı olduğunu bildirir. Bu fark trafik güvenliğini tehlikeye düşürebilecek nitelikte olduğu için sürücülerin yolun kenarına dikkat etmesi gerekir. Sürücü kontrolü kaybederse yolun dışına çıkabilir.
Gizli Buzlanma
Bu işaret, yol yüzeyinde tahmin edilemeyecek nitelikte buzlanmalar olabileceğini bildirmektedir. Köprü üzeri, rakımı yüksek dağ yolları, güneş görmeyen yamaçlarda bu tehlike işaretinin görülme olasılığı yüksektir. Bu işaret levhaları tercihen ekim ve nisan ayları arasında kullanılır.TRAFİK TANZİM İŞARETLERİ  
Yol Ver
Bu işaret levhası, ana yol-tali yol kavşaklarında, tali yoldan kavşağa yaklaşmakta olan sürücülerin gerekmediği durumlarda kavşakta durmaksızın, ana yolda seyretmekte olan araçlara yol vermesi gerektiğini belirtir.
Dur
Bu levha sürücünün kavşağa girmeden önce durarak diğer araçlara yol vermeleri gerektiğini bildirir.
Karşıdan Gelene Yol Ver
Bu levha, iki yönlü trafik akışının zor ve imkansız olduğu durumlarda ayrıca bazı dar yol kesimlerinde önceliğin karşıdan gelen araçlara ait olduğunu bildirmek için kullanılır.
Girişi Olmayan Yol
Her türlü taşıt trafiğine yasak olduğunu bildirir. Genelde bu işaretin bulunduğu yolun karşı istikameti tek yönlü bir yoldur. 
Taşıt Trafiğine Kapalı Yol
Yolun her iki yönden de taşıt trafiğine kapalı olduğunu bildirir.
Motosiklet Hariç Motorlu Taşıt Trafiğine Kapalı Yol
Motorlu bisiklet ve sepetsiz motosikletler dışındaki tüm motorlu araç girişinin yasak olduğunu bildirir.
Motosiklet Giremez
Motosiklet girişinin yasak olduğunu bildirmektedir.
Bisiklet Giremez
Bisiklet girişinin yasak olduğunu bildirmektedir.
Motorlu Bisiklet Giremez
Motosiklet girişinin yasak olduğunu bildirmektedir.
Kamyon Giremez
Kamyonların giremeyeceğini bildirmektedir. Kamyonlar azami yüklü ağırlığı 3,5 tondan fazla olan araçlardır.
Treyler Giremez
Çekici(tır) ile römork çeken araç girişinin yasak olduğunu bildirir.
Otobüs Giremez
Otobüsler giremeyeceğini bildirmektedir.
Yaya Giremez
Otoyol, kaldırım bulunmayan yollar veya her türlü yaya geçişinin tehlike arz ettiği yollarda kullanılır. Yayaların girişinin yasak olduğunu bildirir.
Motorlu Taşıt Giremez
Bisikletliler ve hayvanla çekme yapılan(at arabası gibi) araçlar girebilir. Bunun dışında motora sahip olan hiç bir araç giremez.
Taşıt Giremez
Motorlu bisiklet ve el arabalılar girebilir. Bunun dışındaki hiç bir araç giremez. 
Genişlik Sınırı
2,30 metreden daha geniş araçlar giremez. Bu levha dar bir köprü veya dar bir geçişte bulunabilir.
Yükseklik Sınırı
3,50 metreden daha yüksek araçlar giremez. Alt geçit ve tünellerde yaygın şekilde kullanılır. Yükseklik gabarisi olarak ele alınır.
Sağa Dönülmez
Sağa dönmenin yasak olduğunu bildirmektedir. Sağa dönüşlerin uygunsuz veya trafiği tehlikeye düşürme riskinin olduğu yollarda kullanılır.
Sola Dönülmez
Sola dönmenin yasak olduğunu bildirmektedir. Sola dönüşlerin uygunsuz veya trafiği tehlikeye düşürme riskinin olduğu yollarda kullanılır.
U Dönüşü Yapılmaz
U dönüşü yapmanın yasak olduğunu bildirmektedir. U dönüşünün uygunsuz veya trafiği tehlikeye düşürme riskinin olduğu yollarda kullanılır.
Öndeki Aracı Geçmek Yasaktır
Mopedler, sepetsiz motosikletler ve bisikletlilerin dışındaki tüm araçların geçilmesinin yasak olduğunu bildirmektedir.
Yük Taşıtlarının Öndeki Aracı Geçmesi Yasaktır
Azami ağırlıkları 3,5 ton üzerinde olan araçların(kamyonların) öndeki araçları geçmelerinin yasak olduğunu bildirir.
Azami Hız Sınırı
Yolda hız sınırı olduğunu bildirir. Hız sınırının değişiklik gösterdiği yollarda kullanılır. Eğer hız sınırı uzun bir yol boyunca geçerliyse 10 km'de bir levha tekrar edilir. Yandaki işaret azami hız sınırının 50 olduğunu bildirir. Azami demek en yüksek demektir.
Sesli İkaz Cihazlarının Kullanımı Yasaktır
Sesli ikaz(Genellikle korna) cihaz veya cihazlarının kullanımının yasak olduğunu bildirir.
Bütün Yasaklama ve Kısıtlamaların Sonu
Var olan kısıtlamaların ve yasakların bittiğini göstermektedir.
Hız Sınırlaması Sonu
Var olan hız sınırlamasının bittiğini gösterir. Bu tabelada 50 olan hız sınırı kalkmıştır.
Geçme Yasağı Sonu
Öndeki aracı geçme yasağının ortadan kalktığını bildirir.
Sağdan Gidiniz
Sağdan gidilmesi gerektiğini bildirir. Yol üzerinde bulunan fiziki ayıcıyı ve adaları bildirmek için kullanılır. Sürücülerin bu ayıcılara çarparak kaza yapmamaları için bu levhalara dikkat etmeleri oldukça önemlidir.
Soldan Gidiniz
Soldan gidilmesi gerektiğini bildirir. Yolda yapım, bakım, çalışma varsa veya mobil ekipler tarafından geçici çalışmalar gerçekleştiriliyorsa trafiği yönlendirmek amacıyla kullanılır.
Her İki Yandan Gidiniz
Arada bir ayırıcı olmasına rağmen trafiğin her iki yönden aktığını bildirmektedir. Sürücü her iki yönden birinden gitmeyi tercih edebilir. Kaza riskine karşın ortadaki ayırıcıya dikkat etmek gerekir.
Ada Etrafında Dönünüz
Dönel kavşaklarda izlenmesi gereken yönü belirtir. Dönel kavşağın her girişine konulur. Dönel kavşak içerisindeki aracın geçiş önceliği vardır. Bu nedenle dönel kavşağa giren araçların kavşak içerisindeki araçlara yol vermesi gerekir. Yolun durumuna göre kavşak girişinde "yolver" veya "dur" işaretiyle birlikte bu işaret levhası kullanılabilir.
Mecburi Asgari Hız
Otoyol veya benzer yollarda asgari(en az) gidilebilecek hız sınırını gösterir. Bu işaret için asgari sınır 30'dur.
Mecburi Asgari Hız Sonu
Asgari hız sınırlamasının bittiğini belirtir.
Zincir Takmak Mecburidir
Zincir takmanın mecburi olduğunu bildirir. Eğer araç önden çekişli ise ön tarafa 2 adet, arkadan çekişli ise arkaya 2 adet zincir takılabilir. En az 2 zincir takılmalıdır fakat 4 lastiğe de zincir takılabilir.
Zincir Takma Mecburiyetinin Sonu
Zincir takma zorunluluğunun son erdiğini bildirir.
Park Etmek Yasaktır
Bu trafik işaretinin bulunduğu yerde duraklama yapılabilir. Fakat araç park edilip gidilemez. Bu kurala uymayan sürücünün aracı çekilebilir, sürücüye ceza kesilebilir veya plakaya ceza yazılabilir.
Duraklamak ve Park Etmek Yasaktır
Bu trafik işaretinin bulunduğu yerde duraklama dahi yapılamaz. Fakat araç park edilip gidilemez. Bu kurala uymayan sürücünün aracı çekilebilir, sürücüye ceza kesilebilir veya plakaya ceza yazılabilir.
Park Yeri
Bu trafik işaretinin bulunduğu yere aracınızı park edebilirsiniz.
Mecburi Yön Tabelaları
Bu tabelalar sürücülerin belirtilen yönlere doğru araçlarını sürmelerini mecburi kılar. Sürücüler bu yön tabelalarıyla önceden uyarılırlar.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir