tripitaka nedir / Sesli Sözlük - tripitaka

Tripitaka Nedir

tripitaka nedir

İnsanoğlu, geçmişten beri sürekli merak eder ve sorgular. Bu durum, insanlık tarihini belirler ve insanın dünyasını aydınlatır. Geçmişten günümüze kadar gelen dini, ahlaki öğretiler de hayatımızı belirleyen unsurlardır. Bu gelenekler dahilinde işlenmiş, eski bir yapıt olarak karşımıza çıkan Tripitaka da, hem tarihi hem de dini açıdan önemlidir. Budizme ilgili kişilerin merakını giderecek bir konuya değinmek istiyoruz: Tripitaka nedir? Tripitaka ana başlıkları nedir? Hazırsanız, başlayalım.

Tripitaka Nedir?

Tripitaka

Tripitaka, Budist kutsal metinleri olarak bilinir. Budist yasalarının belirlenmesi açısından yazılmış metinlerdir. Tripitaka, Budizm öğretilerini, yaşam tarzını ve diğer unsurları oluşturan kanonik metinler olarak da karşımıza çıkar. Her manastır için farklı olarak 32 kitap vardır. Bu kitaplar sayesinde Budizm öğretilerinin nesilden nesle aktarılması amacı taşır. Hem dini, ahlaki açıdan hem de kültürel yönden önemli eserlerdir.

Tripitaka, oldukça köklü bir geçmişe sahip olmasıyla da bilinir. İlk eserin 1. yüzyılda yazıldığı düşünülmektedir. İlerleyen aşamada ise her Budist’in kendi saghnasını yazdığı bilinir. Böylece her manastıra ait 32 farklı eser oluşmuştur. Bu eserler, Pali dilinde yazılarak günümüze kadar değişmeden gelmiştir. Budizm’in ortak değer ve yargılarını barındırdığından günümüzde de hala kullanılan dini, ahlaki eserler arasındadır.

Eser içinde Buda’nın hayatıyla ilgili bilgiler vardır. Nasıl bir yaşam sürdüğü, vaazları, konuşmaları, yorumları eserde bulunur. Ayrıca Budist rahip ve rahibelerin yaşamlarının nasıl olması gerektiği anlatılır. Budizm felsefesini ayrıntılı bir şekilde açıklayan Tripitaka, üç bölümden oluşur. Bu bölümler; Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka ve Abhidhamma Pitaka şeklindedir.

Tripitaka Ana Başlıkları Nedir?

Tripitaka, Budizm’in kutsal kitabı olarak düşünülür. Bu eser, üç bölümden oluşarak Budizm felsefesini ayrıntılı bir şekilde öğretilmesini sağlar. Üç bölümde de farklı öğretiler mevcuttur. Bu öğretilere göre Budizm şekillenmiştir.

Vinaya Pitaka

vinaya pitaka

Vinaya Pitaka, Tipitaka’nın ilk bölümünü oluşturan metindir. Vinaya Pitaka bölümü, Buda’nın rahipler ve rahibeler için oluşturduğu disiplin kurallarını barındırır. Ayrıca Budist rahip ve rahibelerin hayatları hakkında çeşitli hikâyeler bulunur. Bu hikâyeler, Budist rahip ve rahibelerin nasıl yaşaması gerektiği hakkında bilgiler taşır. Giyimden yeme, içme düzenine kadar her türlü yaşam tarzı Vinaya Pitaka bölümündedir.

Vinaya Pitaka bölümü, Buda’nın yaşamı boyunca yazılmamıştır. Rivayete göre; Buda’nın öğrencisi olan Upali, Buda’nın anlattığı kuralların hepsini biliyordu. Bu kuralları derinlemesine hafızasına kazımıştı. Buda’nın ölümünden sonra Upali, kuralları keşişlere anlattı. Böylece Vinaya Pitaka’nın temeli atıldı. Vinaya Pitaka’nın temeli atıldıktan sonra zaman içinde yeni versiyonlar ortaya çıktı.

Vinaya Pitaka bölümünün versiyonları arasında:

  • Pali Vinaya Pitaka Pali Canon’un bir parçası olarak sunulur. Ardından Theravada Budistleri bu versiyonu izlemiştir. Pali Vinaya Pitaka’nın orijinal dilinde korunan tek versiyonu olduğu düşünülür.
  • Tibet Vinaya Pitaka ise Tibet Budist ve rahipler ve rahibeler tarafından izlenir. İlk olarak Mulasarvastivada isminde bir Budist Okulu tarafından korunmuş olan Vinaya’nın Tibetçe çevirisidir.
  • Çince Vinaya Pitaka, Dharmagruptaka adında bir Budist Okulu tarafından korunmuştur. Çin’de var olan Budist Okulları’nda bu versiyon kullanılır. Zamanla Çince Vinaya Pitaka Kore, Tayvan ve Vietnam’da da oluşan Budizm’i içine alır.

Sutta Pitaka

Sutta Pitaka

Tripitaka eserinin ikinci bölümünde Sutta Pitaka vardır. Sutta Pitaka bölümünde Buda’nın yaşamı, vaazları, diyaloglarına yer verilir. Ayrıca Buda’nın doğumu ile alakalı yazıları barındırır. Buda’ya ait olan ilk vaaz “Hikmet Yolu” da bu bölüm içinde bulunur. Bu vaaz ahlaki öğretiyi sunmasıyla bilinir. Birçok Budist rahip ve rahibe tarafından bu bölüm öğrenilmiştir.

Sutta Pali ve Sanskritçe dilinde “iplik” anlamına gelir. Bu metafor, düşünsel anlamda “bağlayıcı çizgiyi” ifade eder. Yani bu iplik ile diyalogların, vaazların ana temasını oluşturur. Ayrıca Sutta Pitaka bölümünde bulunan bu vaazlar ve diyaloglar, beş farklı gruba ayrılmıştır. Bu gruplar;

  • Dingha Nikaya: Sutta Pitaka bölümünde Buda’nın 34 tane uzun vaazını kapsar.
  • Majjhima Nikaya: Buda’ya ait tane orta uzunluktaki vaazlarını içerir.
  • Samyutta Nikaya: Konularına göre düzenlenerek sınıflandırılmış vaazlardır.
  • Anguttara Nikaya: Konularına göre düzenlenen vaazları kapsar.
  • Khuddaka Nikaya: 15 tane küçük kısa hikayeden oluşan gruptur.

Abhidhamma Pitaka

Abhidhamma Pitaka

Abhidhamma Pitaka bölümünde etik, epistemoloji ve psikoloji gibi konulara rastlanır. Suttalarda değinilen konular burada ayrıntısıyla anlatılır. Budizm felsefesinde ele alınan bu konular, Buda’ya dayandırılır. Mantıksal ve psikolojik analizler bulunur. Ancak Abhidhamma Pitaka bölümü uzun tartışmalara neden olmuştur. Çin’de benimsenen Abhidhamma Pitaka, Tibet’te farklılık gösterir.

Abhidhamma Pitaka bölümünde yedi tane alt başlık bulunur. Bunlar;

  • Dhammasamgani: M.Ö yıllarında oluşturulduğu düşünülen ahlak kurallarının psikolojik analizleridir.
  • Kathavatthu: M.Ö yıllarında düzenlendiği tahmin edilen dönemin Budist mezhepleri arasındaki tartışmaları barındırır.
  • Vibhanga: Farklı öğretilerin analiz edildiği bölümdür.
  • Dhatukatha: Budist öğretiyi sınıflandırmaya çalışan eserlerdir.
  • Puggalapannatti: İnsanları özelliklerine göre ayıran bölümdür.
  • Yamaka: Temel Budist öğretilerinin açıklamalarını bulundurur.
  • Patthanapakarana: Budist öğretilerini 24 bölüm halinde analiz eden kısımdır.

Tripitaka, Budizm için en önemli eserdir. İçinde barındırdığı dini, ahlaki öğretiyle büyük bir etki yaratmıştır. Bu yüzden taşımış olduğu özellikler sayesinde kültürel bir özelliğe sahiptir. Buda’nın sevgi, merhamet gibi konularda verdiği vaazlar da eserde bulunur. Eserde var olan konular hala etkilidir. Bu yüzden günümüzde de hala birçok Budist rahip ve rahibe bu kitabın bölümlerini bilir. Hayatlarını bu kitaptaki öğretilere göre yaşamayı sürdürür.

Budizm felsefesine meraklıysanız, ilginizi çekecek bir içerik daha: Dharma Nedir? Dharma Çarkı Neyi İfade Eder?

Sıkça Sorulan Sorular 

Tripitaka'nın Tarihi Nedir?

Tripitaka&#;nın yazılı olarak derlenmesi MÖ 1. yüzyıla kadar uzanabilir. Budizm&#;in sözlü geleneklerden yazılı geleneğe geçiş sürecinde, Budist metinlerin derlenmesi ve korunması önemli bir rol oynamıştır.

Tripitaka'nın Diğer Budist Metinlerden Farkı Nedir?

Tripitaka, Budizm&#;in en kapsamlı ve otoriter metinleridir. Diğer Budist metinler, Tripitaka&#;nın altında yer alır ve genellikle bölgesel veya okul bazlı farklılıklar içerebilir.

Tripitaka'nın Okunması ve Çalışılması İçin Özel Bir Eğitim Gerekli midir?

Tripitaka&#;yı anlamak ve çalışmak için özel bir eğitim ve öğrenim gerekebilir. Budist rahipler ve akademisyenler, Tripitaka&#;yı derinlemesine incelemek ve yorumlamak için genellikle özel bir eğitim alırlar. Ancak Budizm&#;e ilgi duyan herkes Tripitaka&#;dan faydalanabilir ve temel öğretileri anlamak için yaygın olarak mevcut olan tercümelerini kullanabilir.

Tripitaka Nedir, &#;zellikleri Nelerdir? Tripitaka Hangi Dilde Yazılmıştır?

Haberin Devamı

Tripitaka Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Budist kutsal yazıları adına kullanılan geleneksel bir terim tripitaka olarak bilinmektedir. Aynı zamanda yetkili olarak bilinen kanonik metinler şeklinde de ifade etmek mümkün. Bununla beraber Budist yasalarını belirleyen önemli metinler içerisinde de yer alır. Tabii her Manastır için Budizm açısından 32 farklı kitap bulunmaktadır. Bu kitaplar öğretileri ve diğer tüm unsurları taşır. O yüzden taşımış olduğu bu özellikler ile beraber önemli ve kültürel, aynı zamanda geleneksel terimlerdir.

Tripitaka Hangi Dilde Yazılmıştır?

Oldukça eski yazıtlar ve öğretiler olarak öne çıkan tripitaka, köklü bir geçmişe sahip dil üzerinden yazılmıştır. Bu doğrultuda pali dilindeki şekli ile korunmuş olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Budist yazmalarının standart bir ilerlemesi olarak öne çıkar ve günümüzde hala önemli bir şekilde kullanılır. Bu sebepten dolayı Tamamen orijinal dili ile beraber yazıtları üzerinden günümüzde önemli bir yer tuttuğunu ifade etmek mümkün.

Tripitaka anlamı ne?

İçindekiler:

  1. Tripitaka anlamı ne?
  2. Hangisi Tripitaka nın ana başlıklarından biridir?
  3. Üç sepet hangi din?
  4. Üç sepet nedir?
  5. Budizm in inanç esasları nedir?
  6. Üç sepet kutsal kitabın adı nedir?

Tripitaka anlamı ne?

Tipitaka(Sanskritçe: त्रिपिटक), Budist kutsal yazıları için kullanılan geleneksel bir terimdir. Bunlar, Theravada Budizmi'nde münhasırla yetkili sayılan kanonik metinlerdir. Her Budist alt geleneği, manastırları için kendi sanghası ile yazılan 32 parça kitaptan oluşan, üç bölüm halinde kendi Tripitaka'sına sahiptir.

Hangisi Tripitaka nın ana başlıklarından biridir?

Tripitaka: topluca Budist Canon oluşturan metinler üç anakategoriden oluşmaktadır Sutta Pitaka , Vinaya Piṭaka ve Abhidhamma Piṭaka .

Üç sepet hangi din?

En eski Budist kutsal metinleri Pali Kanun olarak isimlendirilir ve yaklaşık dört milyon kelime içerir. Bu metinler antik Pali dilinde yazılmıştır ve Tripitaka olarak adlandırılmıştır. Tipitaka “üç sepet” anlamına gelmektedir ve bu metinlerin üçfarklı bölüme bölünmesini ifade etmektedir.

Üç sepet nedir?

Pali Derlemesi, Pali Kanonu ya da Tipitaka, Theravada geleneğinde kabul edilenPali dilindeki şekliyle korunmuş Budist yazmaların standart bir derlemesidir. Bu nedenle de geleneksel olarak Tipitaka (Tipiṭaka; üç sepet) adıyla anılır. Üçpitaka şunlardır: Vinaya Pitaka, rahip ve rahibelerle ilgili konuları ele alır.

Budizm in inanç esasları nedir?

Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. Farklı bakış açılarına göre din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm'in hedefi; hayattaki acı, ıstırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir.

Üç sepet kutsal kitabın adı nedir?

Budizm Kutsal KitaplarıBudha, kast ayrımı yapmaksızın 45 yıl boyunca anlatımlarda bulunmuş, Tipitaka ve Mahayana'da bu anlatılara yer verilmiştir. Pali Kanon, Buda vaazlarının toplandığı kitapTripitaka, Budizmin Kutsal Kitabı, üç sepetanlamına gelir. Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka, Abhidhamma adlı üçbölümden oluşur.
Tez NoİndirmeTez KünyeDurumu
Hinduizm, budizm ve ilahi dinlerde kutsal kitap anlayışı / Hinduism, buddhism and holy books in religions
Yazar:ÜMİT ŞEVİK
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZE UYGUN
Yer Bilgisi: Süleyman Demirel Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Konu:Din = Religion ; Felsefe = Philosophy
Dizin:Budizm = Buddhism ; Hinduizm = Hinduism ; Hristiyanlar = Christianies ; Hristiyanlık = Christianity ; Kitab-ı Mukaddes = Kitab-ı Mukaddes ; Kutsal kitaplar = Holy books ; İlahi dinler = Divine religions ; İslamiyet = Islam Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe

s. Din insan hayatına yön veren en önemli unsurlardan birisidir. Kutsal kitaplar dinlere ait öğretilerin, ibadet ve uygulamaların bulunduğu kitaplardır. Din müntesipleri hayatlarını kutsal kitaplarda yer alan bilgilere göre yaşamaktadırlar. Kutsal kitapları anlamak için öncelikle "kutsal" ın ve "kutsal kitab"ın ne demek olduğunu anlamak lazımdır. Hinduizm ve Budizm aynı coğrafyada ortaya çıkmış iki eski dini gelenektir. Uzun yıllar şifahi olarak nesilden nesile aktarılan bu dinler daha sonra yazıya geçirilmiştir. Hinduizm'in geniş bir kutsal kitap külliyatı bulunmaktadır. Hindular'a göre bu dinin kutsal kitapları, Şruti ve Smiriti olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Budizm'in kutsal kitabı, Pali Kanon veya Tripitaka diye isimlendirilmektedir. Hinduizm ve Budizm'de kutsal kitapların yorumu neticesinde farklı mezhepler ortaya çıkmıştır. Hinduizm'de yaygın olan üç temel mezhep; Vişnuculuk, Şivacılık ve Şaktıcılık'tır. Budizm'de ise iki temel mezhep olup bunlar; Hinayana ve Mahayana mezhepleridir. Hinduizm ve Budizm dünya üzerinde yaygın olan, aynı zamanda vahiy kaynaklı olmayan iki dindir. İlahi dinler olan, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet'te kutsal kitap anlayışı Hinduizm ve Budizm'den farklıdır. Yahudilik'in kutsal kitabı Eski Ahit/Tanah ve Talmud'dan meydana gelmektedir. Hıristiyanlık'ın kutsal kitabının ismi, Kitab-ı Mukaddes'tir. Hıristiyanlar, Yahudiler'in kutsal kitabı Eski Ahit'i kabul etmektedirler. Kitab-ı Mukaddes, Eski Ahit ve Hz. İsa'dan sonraki dönemde çeşitli yazarlar tarafından yazılmış olan Hıristiyan yazılarından oluşan Yeni Ahit'ten meydana gelmektedir. İslamiyet, ilahi dinler içinde en son vahyedilen ve vahyi esnasında yazıya geçirilen tek ilahi dindir. Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta böyle bir durum sözkonusu değildir. Hatta Hıristiyanlıkta, Yahudilik ve İslamiyetten farklı olarak Hz. İsa bizzat vahyin kendisidir. İslamiyet'in kutsal kitabının ismi Kur'an'ı Kerim'dir. Bu çalışmamızda konu edilen dinlerin, vahiy süreçleri, derlenmeleri, yazıya geçirilmeleri, mezheplerin kutsal kitaplara yaklaşımları, kutsal kitapların muhteviyatları ve kutsal kitapların birbirlerine bakış açıları ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler Kutsal Kitap, Budizm, Hinduizm, Yahudilik, Hıristiyanlık, İslamiyet. Religion is one of the most important factors that shape human life. Holy books are books of religious teachings, worship and practices. Religious followers live their lives according to the information contained in the scriptures. To understand the holy books, first of all it is necessary to understand what "holy" and "holy book" means. Hinduism and Buddhism are two ancient religious traditions that emerged in the same geography. These religions, which were passed down from generation to generation verbally for many years, were later written. Hinduism has a large collection of holy books. According to Hindus, the holy books of this religion are divided into Shruti and Smiriti. The holy book of Buddhism is called Pali Kanon or Tripitaka. In Hinduism and Buddhism, different sects emerged as a result of the interpretation of scripture. The three basic sects that are common in Hinduism are; Vaishnavism, Shaivism and Shaktism. In Buddhism, there are two main sects: Hinayana and Mahayana sects. Hinduism and Buddhism are two religions that are widespread throughout the world, but also are not originated from revelation. The concept of the holy book in Judaism, Christianity and Islam, which are divine religions, differs from Hinduism and Buddhism. Judaism's holy book consists of the Old Testament/Tanah and the Talmud. The name of the holy book of Christianity is the Bible. Christians accept the Old Testament, the Holy Book of The Jews. The Bible consists of the New Testament, composed of Christian writings written by various authors in the period after the Old Testament and Jesus Christ. Islam is the only divine religion in the divine religions that was the last revelation and was written during the revelation. This is not the case in Judaism and Christianity. Even, in Christianity, unlike Judaism and Islam, Jesus himself is the revelation. The name of the holy book of Islam is the Quran. In this study; the religions mentioned above are discussed in terms of revelation processes, compilations, transcriptions, approaches of sects to the holy books, the contents of the holy books and the perspectives of the holy books. Keywords Holy book, Buddhism, Hinduism, Judaism, Christianity, Islam.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir