türk einstein ı / "Türkiye'nin Einstein"ı hayatını kaybetti - Son Dakika Haberleri

Türk Einstein I

türk einstein ı

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu kimdir? Türk Einstein'ı Prof. Oktay Sinanoğlu'nun hayatı

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu kimdir? Türk Einstein'ı Prof. Oktay Sinanoğlu'nun hayatı

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu kimdir?

25 Şubat yılında Bari İtalya''da doğan Oktay Sinanoğlu, Türk kurumsal kimya mühendisi ve moleküler biyologdur. yılında İtalya''da II. Dünya Savaşının başlamasıyla ailesiyle birlikte Türkiye''ye dönmüştür.

yılında burslu olarak TED Koleji olan Ankara Yenişehir Lisesine öğrenci olarak giren Oktay Sinanoğlu, okulu birincilikle bitirmiştir. Daha sonra okulun bursu ile Kimya Mühendisliği okumak için ABD''ye gitmiştir.

ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliğini yılında birincilikle bitirmiştir. yılında yüksek kimya mühendisi olan yazar, yılında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley''de kurumsal kimya doktorasını tamamlamıştır.

Oktay Sinanoğlu''na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilmiştir. yılında Japonya''ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderilmiş ve Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır.

Aynı zamanda Amerikan Bilim ve Sanat Akademisinin ilk ve tek Türk üyesi olan Oktay Sinanoğlu, Meksika hükumeti tarafından yüksek bilim ödülü "Elena Moshinsky" ile ödüllendirilmiştir.

Akademik kariyeri

''ta Yale Üniversitesi''nde öğretim üyesi oldu. 1 Temmuz tarihinde kimya alanında tam profesörlük unvanı alarak, yüzyılda Yale Üniversitesi''nde "tam profesörlük" unvanını en genç yaşta kazanan öğretim üyesi olduğu açıklandı[7]. İlerleyen zamanlarda, son yüzyılda tam profesörlük unvanını alan en genç ikinci öğretim üyesi olduğu ortaya çıktı. Yale Üniversitesi''nin son yıllık tarihinde tam profesörlük unvanını alan üçüncü en genç öğretim üyesi olduğuna inanılmaktadır.[8]

senesinde Yale Üniversitesi''nde teorik kimya bölümünü kurdu. Yale''deki görevi boyunca, atom ve moleküllerin çok-elektron teorisi ()[9], Çözgeniter teorisi ()[10], kimyasal tepkime mekanizmaları teorisi ()[11], mikrotermodinamik () ve değerlik kabuğu etkileşim teorisi ()[12] çalışmalarını gerçekleştirdi. senesinde, laboratuvar ortamında birleştirilecek olan kimyasalların, birleştirmenin ardından nasıl tepki vereceklerini öngörebilmek amacıyla, kendi geliştirdiği matematik teorilerine dayanan devrimsel[8] bir yöntem olan ve Sinanoğlu indirgemesi[8] olarak adlandırılan yöntemini yayınladı. Yale''de 37 sene çalıştıktan sonra, ''de emekli oldu.

Yale''de çalıştığı süre boyunca, çeşitli Türk üniversitelerine, TÜBİTAK''a ve Japan Society for the Promotion of Science (JSPS)''ye[8] danışmanlık yaptı. yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti Oktay Sinanoğlu''na danışman profesör ünvânı verdi.[13]  yılında çıkartılan özel kanunla devlet tarafından kendisine "cumhuriyet profesörü" unvanı verildi. ''da kimya dalında "TÜBİTAK Bilim Ödülü"nü[14], ''te kimya dalında "Alexander von Humboldt Research Award"ı ve ''te "International Outstanding Scientist Award of Japan"ı kazandı. ''te "fahrî büyükelçi" olarak Japonya''ya gönderildi. Sinanoğlu ayrıca Nobel ödülü için iki defa aday gösterildiğini söylemiştir.[15]

yılında Yale''den emekli olmasının ardından Yıldız Teknik Üniversitesi''nde profesör olarak çalışmaya başladı ve senesine kadar Yıldız Teknik Üniversitesi kimya bölümünde çalışmaya devam etti.[15]

Sinanoğlu birçok bilimsel kitap ve makale yazdı ve birçoklarına da katkıda bulundu. Ayrıca Hedef Türkiye ve Bye Bye Türkçe () gibi eserlere de imza attı.

Yaşamı boyunca kuantum mekaniğine birçok katkıda bulundu. P.A.M. Dirac''in de üzerinde uğraştığı ancak çözemediği Kuantum mekaniği''nde Hilbert uzayının topolojisi ve içerdiği yüksek simetrileri problemini çözdü.

Ayrıca Türkçenin matematiksel yapısından dolayı en iyi bilim dili olduğunu söylemiştir.

Politik görüşleri:

Türkiye''de bulunduğu dönemde çalışmalarını daha çok toplumda bir Türkçe bilinci oluşturmaya adadı ve Türkçenin yabancı dillerin istilası altında olduğunu vurguladı. Eğitim dilinin Türkçe olması gerektiğini ve yabancı dilin takviyeli olarak öğretilmesinin gerektiğini savundu. Türkçede bulunan yabancı kökenli olduğunu söylediği bazı kelimelere çeşitli karşılıklar önerdi.

Ölümü:

Ölümü hakkında eşi Dilek Sinanoğlu''nun açıklamalarda bulunmuş. Hekimler Oktay Sinanoğlu''nun yeterince beslenemediği için beslenme tüpü takılmasının gerekli olduğunu söylediler. Beslenme tüpünün tıkanması sonucu besinler ciğere dolması sonucunda derin komaya girdi ve 19 Nisan tarihinde 80 yaşında öldü. Ölümü hakkında hiçbir tıbbi açıklama yapılmamış. Ve cenazesi Türkiye''ye gönderilmiştir.

Eserleri:

Akademik

Modern Quantum Chemistry : Istanbul Lectures (Academic Press,)

Sigma Molecular Orbital Theory (Yale Press,)

Three Approaches to Electron Correlation in Atoms and Molecules (with seafoodplus.infoner,Yale Press,)

New Directions in Atomic Physics (with seafoodplus.info,Yale Press,)

Diğerleri[değiştir 

GÜNCELLEME:

19 Nisan 'te aram&#;zdan ayr&#;lan Sinano&#;lu, moleküler biyoloji, kimya ve matematik ile Türkçe alanlar&#;ndaki çal&#;&#;malar&#;yla biliniyor. &#;&#;te Türk Einstein'in ya&#;am öyküsü:

1/ 13

seafoodplus.info Oktay Sinano&#;lu  'te babas&#; Nüzhet Ha&#;im Sinano&#;lu'nun Türkiye Ba&#;konsoloslu&#;unda görev yapt&#;&#;&#; &#;talya'n&#;n Bari kentinde do&#;du.

Ankara'da 'te Türkiye E&#;itim Derne&#;i (TED) Yeni&#;ehir Lisesi'ni birincilikle bitiren Sinano&#;lu, TED taraf&#;ndan Amerika'ya burslu kimya mühendisli&#;i e&#;itimi için gönderildi.

2/ 13

ABD'de 'da Kaliforniya Üniversitesi'nde (Berkeley) Kimya Mühendisli&#;i bölümü ile 'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nü birincilikle bitiren Sinano&#;lu, yüksek kimya mühendisi oldu. Berkeley'de 'da "Kuramsal Kimya" üzerine doktora yapan Sinano&#;lu, iki y&#;lda tamamlad&#;&#;&#; doktoras&#; süresince ABD Atom Enerjisi Merkezi'nde ara&#;t&#;rmalarda bulundu.

3/ 13

26 YA&#;INDA PROFESÖR OLDU

Harvard ve Yale üniversitelerinde 'de genç ya&#;ta dersler veren Sinano&#;lu, yeni bulu&#;lar&#;n&#;, verdi&#;i dersler ve yay&#;nlar&#;yla dünyaya tan&#;tt&#;. 26 ya&#;&#;nda profesör olan Sinano&#;lu, Türkiye'de de kuramsal kimyan&#;n geli&#;mesinde öncülük etti.

4/ 13

'Türk Einstein' Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu anılıyor

-

Hayatını bilime ve milli kültüre adayan, 26 yaşında "Dünyanın en genç profesörü" unvanını alan ve Türk Einstein olarak anılan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, ölümünün 4. yılında anılıyor.

'Türk Einstein' Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu anılıyor

"Dünyanın en genç profesörü" unvanını 26 yaşındayken alan ve Türk Einstein olarak anılan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, ölümünün 4. yılında anılıyor.

Hayata 19 Nisan 'te veda eden Sinanoğlu, moleküler biyoloji, kimya ve matematik ile Türkçe alanlarındaki çalışmalarıyla biliniyor.

Sinanoğlu, 'te babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu'nun Türkiye Başkonsolosluğunda görev yaptığı İtalya'nın Bari kentinde doğdu.

Ankara'da 'te Türkiye Eğitim Derneği'nin (TED) Yenişehir Lisesini birincilikle bitiren Sinanoğlu, TED tarafından Amerika'ya burslu kimya mühendisliği eğitimi için gönderildi.

ABD'de 'da, Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley) Kimya Mühendisliğini de birincilikle bitiren Sinanoğlu, 'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden de birincilikle mezun olarak yüksek kimya mühendisi oldu. Berkeley'de 'da "Kuramsal Kimya" üzerine doktora yapan Sinanoğlu, iki yılda tamamladığı doktorası süresince ABD Atom Enerjisi Merkezinde araştırmalarda bulundu.

26 yaşında profesör oldu

Harvard ve Yale üniversitelerinde 'de genç yaşta dersler veren Sinanoğlu, yeni buluşlarını, verdiği dersler ve yayınlarıyla dünyaya tanıttı. 26 yaşında profesör olan Sinanoğlu, Türkiye'de de kuramsal kimyanın gelişmesinde öncülük etti. 'te de Almanya'nın en önemli ödüllerinden biri olan "Aleksander Von Humboldt Bilim Ödülünü" kazanan ilk kişi olarak tarihe geçen Sinanoğlu, 'te Japonya'nın Uluslararası Seçkin Bilim Ödülünü kazandı ve aynı yıl özel kanunla kendisine "Türkiye Cumhuriyeti Profesörü" unvanı verildi.

Sinanoğlu ulusal ve uluslararası birçok unvana layık görülürken kuantum fiziği ve kimyası, moleküler biyoloji ve matematik alanlarında yüzlerce teorem geliştirerek, dünya bilim literatürüne önemli katkılarda bulundu.

Nobel Kimya Ödülü'ne iki kez aday gösterilen Sinanoğlu, canlılara biyolojik kimliğini veren DNA'ların şifresini çözerek, bilinmeyen türden canlılar yaratmanın teorisini kurdu.

Ömrünü milli kültüre adadı

Oktay Sinanoğlu, bilimsel çalışmaların yanı sıra hayatı boyunca Türkçe ve milli kültürün korunması için de çaba sarf etti. Çok sayıda konferansa katılan Sinanoğlu, buralarda Türkçe eğitimin önemine işaret ederek, kültür sömürgeciliği tehlikesine vurgu yaptı.

Bir söyleşisinde "Bir millet her nesilde yeniden doğar. Bir milleti yaşatan kendi gelenekleridir. Binlerce yıllık tarihinden süzülerek gelen kültürüdür." diyen Sinanoğlu, her fırsatta milli kültürün inşası ve korunmasında Türkçe'nin önemine dikkati çekti.

Sinanoğlu, hayatını anlattığı bir röportajında ise İngilizler ve Amerikalıların tek gayesinin dünyayı sömürgeleştirmek olduğunu savunarak, "Aslında benim en büyük buluşum, İngiliz ve Amerikan numaralarıyla Türkçeyi yok etmek üzere yola çıktıklarını anlamam. Modern dünyada bir ülkeyi sömürge haline getirmek için savaşla, topla uğraşmayacak, dilinden başlayacaksınız." ifadelerini kullandı.

Milli ve yerli olmayı önceleyen Sinanoğlu bir konuşmasında da "Bizde sahte çağdaş ve aydın sınıf yetiştirilmiştir. Her sömürgede böyle sahte bir aydın sınıfı yetiştirilmiştir. Bunlar kendi kültüründen kopuk, kendi halkından tiksinen, kendi kültürüne yabancı ama arada halkçılık edebiyatı yapan tipler yetişmiştir." eleştirilerinde bulundu.

Sinanoğlu çoğu, Türkiye'deki eğitim sorunları ve siyasi sorunları konu alan "Adam", "Göçmen Hamamı", "Bye Bye Türkçe", "Hedef Türkiye", "Dayatmalar Kabusu", "İlerisi İçin", "Ne Yapmalı", "'ye 5 Kala: Dünyanın Yıllık Tarihi" ve 3 ciltlik "Yeni Bilim Ufukları" kitap dizisini de kaleme aldı.

Oktay Sinanoğlu, 19 Nisan 'te, ABD'nin Miami kentinde, solunum yetmezliğine bağlı olarak tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. Naaşı Türkiye'ye getirilen Sinanoğlu, İstanbul'da Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

AA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.