tütsü özellikleri / Tütsü Nedir? Faydaları ve Özellikleri Nelerdir? - Hopi Blog

Tütsü Özellikleri

tütsü özellikleri

Hem Tütsü Citronella (sivrisinek Savar) Tütsü hem

Hem Tütsü Citronella sivrisinek savar tütsü, aromatik limon otu kokusu sayesinde ortamın havasını değiştirir. Sivrisineklerin hoşlanmadığı bu koku, yaşam alanından haşereleri uzak tutar. Ayrıca meditasyon veya yoga yaparken, dinlenirken ya da biyoenerji seansları sırasında da tercih edilebilir. Oldukça kullanışlı olan tütsü çeşidi, yakıldıktan sonra odanın uzak bir köşesine yerleştirilir. Ürünü, havalandırmaya kapalı ortamda yakmanız önerilmez. Yanıcı ve patlayıcı maddelerden ise uzak tutmanız gerekir. Doğru kullanım hâlinde bu tütsüden maksimum düzeyde verim almanız mümkün olur.

  • Cymbopogon bitkisinin citronella türü aromalı
  • Taze tütsü
  • 40 dakika yanma süresi

Hem Tütsü Citronella Sivrisinek Savar Tütsünün Özellikleri

Hem Tütsü Citronella Sivrisinek Savar Tütsünün Özellikleri

Hem Tütsü Citronella sivrisinek savar tütsü, çubuk formda bir ürün olarak karşınıza çıkar. Silindir bir karton ambalajda gönderilen ürünün kutu içeriğinde 20 adet çubuk yer alır. Hem Tütsü markasının ithal ettiği model, küçük sevkiyatlar hâlinde alındığı için tazeliğini korur. Citronella tütsü, organik içerikli maddedir. Tütsünün içeriğinde limon otu olarak da bilinen cymbopogon bitkisinin aroması bulunur. Soğanlı bir bitki olan bu otun kokusu, sivrisineklerin hoşuna gitmez. Aynı zamanda kara sineklerin de sevmediği bu kokunun yayıldığı ortamdan haşereler uzak durur. Parfümlerde sıklıkla kullanılan limon otu, insanların ve diğer canlıların sevdiği bir koku olur. Bu tütsüyü çocukların ve evcil hayvanların bulunduğu ortamlarda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Her tütsü çubuğunun 40 dakika yanma özelliği bulunur. Çubuğu kullanırken söndürerek belli bir zaman sonra yeniden yakabilirsiniz.

Hem Tütsü Citronella Sivrisinek Savar Tütsü İşe Yarar mı?

Hem Tütsü Citronella tütsü, özellikle yaz aylarında birçok kişiyi rahatsız eden sivrisineklere karşı etki gösterir. Bu ürün ile tütsüleme yapılan ortamlarda sinek barınamaz. Mevcut sinekleri ise kaçıran ve yenilerinin gelmesini engelleyen koku, canlılara zarar vermez. Ürünün sinekleri zehirlemek veya uyuşturmak gibi kötü etkileri bulunmaz. Yardımcı bir ürün olarak tercih edeceğiniz kokuyu farklı ortamlarda yakabilirsiniz. Ürün, sizi ve çocuklarınızı rahatsız eden sinekleri, en güvenli şekilde ortamdan uzaklaştırmayı kolaylaştırır. Kokuyu kullanmak için paketinden çıkardıktan sonra bir çakmak veya kibrit yardımıyla yakmanız yeterli olur. Ürün alev aldığında yanma işlemini durdurmak gerekir. Alevi üfleyerek veya sallayarak söndürdükten sonra çubuk yavaş yavaş stabil bir şekilde yanmaya devam eder. Ürünü yanmaz bir kaba alarak kullanabilirsiniz.

Hem Tütsü Citronella Sivrisinek Savar Tütsü Kokusu Nasıldır?

Hem Tütsü Citronella sivrisinek savar tütsü, cymbopogon aromasını taşır. Cymbopogon, Avrasya ve Afrika’nın ılıman ve tropik bölgelerinde yetişir. Limon otu olarak da bilinen bu bitki, Asya ve Güney Amerika mutfaklarında kullanılır. Yemeklere limon tadı vermesi için tercih edilen bu bitkinin ferah bir kokusu vardır. Cymbopogon aromasına sahip olan sivrisinek savar tütsünün kokusu da narenciyeyi andırır. Limonun ferahlatıcı aromasını taşıyan bu ürün, kısa sürede ortamı kaplar. Sineklerin hoşlanmadığı bu koku sayesinde kimyasal temelli spreyler kullanmanıza gerek kalmaz. Antiseptik özelliğe sahip olan bu bitkinin kokusundan farklı alanlarda da faydalanılır. Cymbopogon bitkisinin böcek spreylerinde, sabunlarda ve mumlarda kullanıldığı da görülür. Sinirleri gevşetme ile bilinen limon otunun kullanıldığı tütsüler, aromaterapi amacıyla da tercih edilir. Eğer bu ürünü daha önce satın alan kullanıcıların görüş ve deneyimlerinden faydalanmak isterseniz Hem Tütsü Citronella sivrisinek savar tütsü yorumlarına göz atabilirsiniz. Dilerseniz siz de bu mis kokulu tütsüyü Trendyol’dan satın alabilirsiniz.

Tütsü Nedir ?

"Tütsü" kelime anlamı olarak eski kaynaklara göre "tütmek" fiilinden türemiş ve "duman çıkaran nesne" anlamına gelmektedir.

Tütsü yanarken bıraktığı kokulu dumanı için yüzyıllardır farklı sebepler ile kullanılmaktadır. Zaman içerisinde tütsünün kullanış biçimleri ve türleri farklılaşmıştır.

Tütsünün Kısa Tarihi

Tütsü, ilk olarak bitki buketleri(Smudge Stick) şeklinde Antik Mısırlılar tarafından pragmatik ve mistik güçler için kullanılmıştır.

Kötü kokulu alanları arındırmak ve aynı zamanda inanılan kötü niyetli varlıkları kovmak ve hoş kokusuyla Tanrı'ları onurlandırmak için kullanılırdı. Tarih boyunca ayrıca Şamanik kabilelerinin de ritüellerinde alanı temizleme ve frekansını arttırmak için tütsü kullanıldığı bilinmektedir.

İlerleyen dönemlerde M.Ö. 'lilerde uzakdoğuda tütsü dini anlamda ibadet için kullanılmaya başlandı. Daha sonrasında yayılmaya devam etti ve şu anda dünyanın en iyi tütsülerinin üretildiği kabul edilen Japonya'da önem verilen bir sanat haline geldi. Japon tütsü sanatında "Tütsü Seremoni"lerine verilen isim; Kōdō/Koh-do'dur.

Japonya ve Çin'de tütsünün kullanımı diğer bölgelere nazaran daha yaygın olmakla birlikte alanı arındırmak ve temizlemek için evlerde, tapınaklarda bolca kullanılmaktadır.

Uzakdoğu'da Hindistan, Tibet, Japonya, Çin gibi farklı ülkelerde, bulundukları kültürel yapıya göre farklılık gösteren, üst kalite doğal tütsüler üretilmektedir. Bu tütsülerin bazılarının adeti $'a kadar çıkabilmektedir.

İslam, Hristiyanlık, Budizm, Taoizm, Hinduizm dinlerinde çeşitli ritüellerde tütsülerin yakıldığı bilinmektedir.

Müslümanlıkta özellikle Sufi'lerin Zikir/Meditasyon ritüellerinde buhur kullandıkları bilinmektedir, daha çok Ud ağacı ve çeşitli reçineler yakılmaktadır.

Hristiyanlıkta Katolik ve Ortodoks mezheplerinde kutlamalarda tütsü kullanılmaktadır ve özellikle günlük reçinesi en çok kullanılan malzemelerdendir.

Taoizm, Budizm ve Hinduizm'de tütsü kullanımı sadakat ve şükran göstergesi olarak neredeyse her yerde geleneksel bir uygulama halini almıştır. Meditasyonlarda olmazsa olmazlardan biridir.

Günümüzde tütsü yaygınlaşmış olup özellikle çeşitli meditasyon, terapi, masaj vb ritüellerde farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Ayrıca güzel ve doğal koku yayması sebebi ile de yaygınca tercih edilmektedir. Tütsü yakıldığı alanın enerjisini niyetlere göre değiştirdiği bilinmektedir.

Tütsü Neden Yakılır?

İnsanda 5 duyu bulunmaktadır. Duyularımız çok karmaşık bir sinir sistemi süreci ile beyne bilgi göndermektedir. Diğer duyulardan farklı olarak koku, beyne doğrudan bilgi gönderir ve bağlanır. Belleğimiz ve koku duyumuz birbirleri ile iç içedirler. Koku ile beyninize hızlı bir bağlantı gerçekleşir ve bazı kokular bizi anılarımıza, farklı yerlere götürürken bazıları da bünyemizde ciddi değişimler yaratabilir, modumuzu değiştirebilir, duygusallaştırabilir, motive edebilir, rahatlatabilir, huzur getirebilir veya dinginleştirilebilir. Kokunun direkt beyne bağlantısı ile bizde uyandırdığı çağrışımlar sayılamakla bitmez ve herkeste farklılık göstermektedir.

Tütsü, Carl F. Neal'ın da dediği gibi "Odanızı/alanınızı saniyeler içinde dekore etmenin bir yoludur." Ben ayrıca buna "kendinizi" kelimesini de eklemek istiyorum. Kendinizi ve odanızı saniyeler içinde değiştirmenin yoludur. Güzel yönü de her yaktığınız tütsüde tekrar dekore edebiliyor, değiştirebiliyor olmanızdır.

Tütsü, meditasyon, yoga, terapi, masaj, şamanik ritüel gibi çeşitli aktivitelerde harika bir yardımcıdır. Sandal ağacı ve Sedir Ağacı'nın tatlı, nazik kokusuyla sizi derinleştirebilir. Adaçayı ve Lavanta ile alanı arındırıp yatıştırabilir. Ayrıca alandaki negatif -istenmeyen- enerjileri uzaklaştırıp, yenilenmeniz için idealdir.

Düşünceler, niyetler, bitkiler, hayvanlar, insanlar, doğa, evrendeki her şey kendince farklı titreşime ve enerjiye sahiptir. Doğadan gelen titreşim ve enerji, doğrudan tütsü yolu ile hissedilebilmektedir. Doğada yetişen adaçayı, sedir ağacı, lavanta, defne, günlük gibi doğal malzemelerin her biri farklı titreşimlere ve bünyemizde etkilere sahip ve bu materyaller alanda yakıldığında doğal olarak titreşimleri ve enerjileri alana yayılmaktadır.

Tabii ki tüm bunları enerjisel anlamda yapmak durumunda değiliz bazen sadece kötü kokuları gidermek isteriz veya kendimizi sevdiğimiz kokularla mest etmek. Tütsü de bu gibi durumlar için muazzam bir kurtarıcıdır.

Tütsü Sağlığa Zararlı Mı ?

Araştırmalar sonucu Doğal Tütsülerin sağlığa herhangi bir zararı olmadığı bir ölçüde, sigara içenlerde akciğer kanseri riskini azalttığı gözlemlenmiştir.

Kaynak; seafoodplus.info

Yapılan araştırmalar sonucu sentetik madde katılmadan yapılan doğal tütsülerin sağlık açısından herhangi bir zararı olmadığı açıklanmıştır.

Ancak sentetik/parfüm esansı içeren tütsülerin çeşitli kaynaklarda sağlığa yarattığı olumsuz etkiler hakkında araştırmalar bulunmaktadır.

Bir çok mağazada satılan ucuza tütsülerin içerisinde, tütsülerin kokularını arttırmak amaçlı sentetik esans yağları kullanılmaktadır. Biz de uzun süre bu tür tütsüleri kullananlardan olarak en sonunda kendi doğal tütsülerimizi üretmeye başladık ve sonrasında sizlere sunmaya karar verdik. Bu tür sentetik yağ içeren tütsüleri kullanmaktan kaçınmanızı şiddetle öneriyoruz.

Sentetik/parfüm yağlarının içinde kimyasal madde; Propilin Glikol bulunmaktadır ve ileri düzeyde maruz kalındığında kanser'e sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca çoğu doğal tütsü diye markete sürülen tütsülerde de kokuyu kalıcı yapmak için parfüm esansı yağı kullanıldığı tespit edilmiştir.

Doğal olup olmadığından emin olmadığınız tütsüleri almaktansa, kokusundan hoşlandığınız bitkileri, ağaçları, reçineleri doğrudan kendiniz yakarak kullanmanızı öneririz.

#tütsü#tutsu#dogaltutsu#doğaltütsü#zensotütsü#tütsünedir#tütsütarihi#buhur#tütsüzararlımı#tutsu#meditasyon#sufizm#yoga#tao#dao#koku#doğalkoku#dogalkoku#şifa#doğa#doga#titreşim#sevgi#zen#zenso#zen#şifa#bereket#aromaterapi

İçindekiler

Çok eski zamanlardan beri, özellikle alternatif tıp yöntemi olarak tütsü çeşitleri ve faydaları önemli olmaktadır. Tütsüler eşsiz kokularını bulunan ortama getirerek ortamın sadece güzel kokular ile tanışmasını değil, aynı zamanda da pek çok fiziksel ve zihinsel yararda bulunmaktadır. Tütsülerin bu koku özellikleri bakımından gerek dini gerekse din dışı ritüellerde kullanmak mümkündür.

Birbirinden güzel kokulara ve faydalara sahip olarak sunulan tütsü çeşitleri sayesinde bulunduğunuz ortamın havasını değiştirebilir, daha güzel bir havaya sahip olabilir, ortam enerjisini yenileyebilir, odaklanma sorunlarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Tüm bunların yanında ise tütsüler daha derin düşünmenizi de yardımcı olmaktadırlar.

Tütsü Faydaları Nelerdir?

Tütsü çeşitleri farklı olmalarına rağmen hepsinde ortak fayda özellikleri görünmektedir. Buna göre tütsü faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Tütsüler enfes kokuları ile birlikte etkili bir sakinleştirici ve rahatlama sunmaktadırlar.
  • Tütsü kullanılan ortamda negatif enerji çok kısa süreler içerisinde dağılır ve yerini hem kişiler hem de nesneler nezdinde olumlu kokulara bırakır.
  • Tütsüler meditasyon ve yoga gibi seanslarda daha kolay bir şekilde odaklanma sunarlar.
  • Tütsülerde kullanılan içerikler organik oldukları için tamamen insan sağlığı için zararsız özellikler taşırlar.
  • Ortama daha egzotik ve otantik bir hava katarlar.
  • Kullanımları pratik ve zahmetsizdir.
  • Günün mutsuzluklarından ve yorgunluğundan kurtulmak isteyen günümüz insanına müthiş bir imkân sunarak, daha mutlu ve huzurlu bir ruh haline girmesine neden olurlar.
  • Özel tütsü çeşitlerinin afrodizyak ya da solunum yolları gibi çeşitli alanlarda etkileri bulunmaktadır.

Tütsü ve Çeşitleri Nedir?

Tütsü kadim zamanlardan beri kullanılan ve yanma esnasında kokusu ile kötü kokuları gideren, aromatik biyotik özellikleri olan bir üründür. Tütsülerin çok farklı kullanım alanları bulunmaktadır; astetik nedenler ile kullanıldığı gibi terapide, meditasyonda ve çeşitli törenlerde de kullanıldığı gibi aynı zamanda ortamdaki kötü kokuların da giderilmesi amacıyla da doğal özellikleri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca tütsünün olduğu yerde böceklerin de olmaması bakımından böcekleri kovmak için de kullanılmaktadır.

Tütsüler doğal içeriklere sahiptir ve sağlık açısından zararlı değildirler. Bu bakımdan her yaştan insanın rahatlıkla kullanacağı özelliklere sahiptirler. Bu bakımdan tütsüler dünyanın pek çok kültüründe, başta Asya ve Uzakdoğu olmak üzere Ortadoğu, Antik Yunan, Mısır ve Roma gibi uygarlıklarda da tercih edilmişlerdir. Tütsü çeşitleri ise koku ve yapı özelliklerine göre ikiye ayrılmaktadır.

Yapılarına göre ayrılan tütsü çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Çubuk tütsüler,
  • Konik tütsüler,
  • Ağaç tütsüler,
  • Bitki tütsüler,
  • Geri akışlı tütsüler,

En sık olarak tercih edilen ve çok eski zamanlardan beri kullanılan tütsüler bu şekildedir. Bu tütsüleri kokuları üzerinden açıklamak ise daha yararlı olacaktır.

Çubuk Tütsüler

Çubuk tütsüler yaygın olarak “stick” olarak da adlandırılırlar ve pratik oluşları nedeniyle pek çok kimse tarafından tercih edilirler. İnce bir çubuk oldukları için bu isimle anılırlar ve genelde yaygın olarak kullanılan tütsü çeşidini oluştururlar. Çubuk tütsülerin kullanımı için iki bin yıl öncesine kadar kayıtlar bulunmaktadır. İnce bir çubuğun etrafına el yöntemi ile yapılan tütsüden oluşan bu yapıdaki tütsüler hem geleneksel olarak hem de günümüz imkânları ile pek çok koku ve notadan oluşmaktadır. Çubuk tütsü çeşitleri arasında öne çıkan tütsüler şu şekildedir;

Nag Champa Tütsü

Çubuk tütsü severlerin çok sevdiği notalar barındıran nag champa ortaya çıktığı ilk günden itibaren harika notaları ile tütsü severlere farklı bir deneyim yaşatmaktadır. Nag champa enfes kokulara sahip olup farklı çiçek ve bitki özlerinden elde edilmektedir. Doğal olanı eve ve işyerlerine rahat bir şekilde getirerek özel bir kullanım imkânı sunan bu özel tütsü, çubuk tütsüler arasında sık tercih edilen ürünlerden olmaktadır.

Lavanta Tütsü

Lavanta tütsü yer yer kesif ancak yumuşak kokuları ile birlikte etkili bir sakinleştirici olarak tercih edilmektedir. Kullanımından çok kısa süreler sonrasında özel bir sakinleşme sunar ve günlük yaşamın yorgunluğunu üzerinizden atmanıza yardımcı olur. Bunun yanında lavantanın en güzel notaları ile birlikte hoş bir deneyim yaşamanıza da neden olan lavanta, uykusuzluk gibi sorunlara da uyku öncesinde kullanıldığında çözüm sunabilmektedir. Tüm bu özellikleri ile birlikte lavanta sevilen çubuk tütsüler arasında yer almaktadır.

Amber Tütsü

Amber çubuk tütsü egzotik ve otantik kokusundan ötürü tercih edilmektedir. Yer yer odunsu ancak genel anlamda hoş ve hafif kokulardan oluşan amber tütsü, bu bakımdan hem sakinleşmek hem de meditasyon gibi ritüellerde daha etkili bir sakinleşme elde edilmesi için tercih edilmektedir. Amber kokusu ayrıca eşsiz kokusu ile birlikte ortam enerjisini de yenilemeyi sağlamaktadır.

Vanilya Tütsü

Çok sevilen çubuk tütsülerin başında gelen vanilya tütsü de özel kokuları ile birlikte öne çıkan ve yumuşak notaları sayesinde herkesin hoşuna giden özellikler taşımaktadır. Vanilya kokusu güçlü bir sakinleştirici olduğu gibi aynı zamanda da ortamdaki negatif enerjiyi gidermek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca vanilya kokusu solunum yolları üzerinde de etkili olarak daha rahat nefes alıp vermeyi sağlarken, bir taraftan ise meditasyonlarda daha başarılı odaklanmaya yardımcı olur.

Gül Tütsü

Gül kokulu çubuk tütsü çeşitleri sadece gülü barındırdığı gibi farklı kokular ile de özel harman yapılıp bulunabilmektedir. Ancak hepsinde ortak özellik adeta bir gül bahçesine girmiş gibi izlenim yaratmasının yanında genel huzur durumuna etki edebilmeleridir. Gül kokusu yatıştırıcı özellikleri ile kısa sürede huzurlu olmayı sağlarken, asıl etkisi özel anlarda da göstermektedir. Güçlü bir uyarıcı olan gül kokusu bu sayede özel anların daha özel bir şekilde geçmesine yardım etmektedir.

Lotus Tütsü

Özellikle Budizm için de son derece önemli olan lotus çiçeğinin yumuşak ve naif notalarını barındıran lotus tütsü dinginlik ve mutluluk arayanların tercihi olmaktadır. Lotus çiçeğinin tıpkı görünüşündeki gibi saflığı özel kokusu ile sunan bu özel tütsü, çubuk tütsü çeşitleri arasında sıklıkla tercih edilmektedir.

Konik Tütsü Çeşitleri ve Faydaları

Konik tütsüler, daha yoğun koku isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Yapıları çubuk tütsülerden bir hayli farklılık gösterir, görünürde küçük bir tepeyi ya da piramidi andırmaktadır. Konik tütsüler kullanım sırasında ilk başlarda çok fazla koku çıkarmazlar ancak sonlara doğru yoğun bir şekilde kokuyu ortama yayarak, kullanıcının notalardan daha özel bir şekilde yararlanmasını sağlarlar. Kokuları ile öne çıkan bazı konik tütsüler ve faydaları ise şu şekildedir;

Ejderha Kanı Tütsü

Konik tütsü çeşitleri arasında enerjik ve dinamik kokusu ile öne çıkan ejderha kanı tütsü, etkili bir canlanma isteyenlere özel bir tütsü deneyimi sunmaktadır. Hoş kokusuna yer yer canlandırıcı notaların eşlik ettiği bu özel tütsü, günlük yorgunluğun çok kısa sürelerde gitmesine yardımcı olduğu gibi aynı zamanda da melankoli gibi durumların da geride kalmasına neden olmaktadır.

Aloe Vera Tütsü

Aloe vera sadece yaprakları ile değil, aynı zamanda etkileyici kokusu ile de tercih edilmektedir. Güçlü bir sakinleştirici ve huzur vericidir. Cilt üzerinde de çakra dengeleme için rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle keskin kokusu çakra alanları bozulduğunda, o bölgeler üzerine tutulduğunda kısa sürelerde dengeleme işlemi yapmaktadırlar. Bunun yanında keskin ancak dengeli kokusu ile birlikte ortamda bulunan kötü kokuları da çok kısa süreler içerisinde uzaklaştırmaktadır.

Afyon Tütsü

Egzotik kokuları sevenlerin tercihi olan afyon tütsü ise kesif ancak genel anlamda hoş notalardan oluşmaktadır. Yatıştırıcı ve rahatlatıcı özelliği ile özellikle gün içinde meydana gelen yorgunluğu gidermek için tercih edilecek olan bu özel tütsü, meditasyon gibi ritüeller için de etkili bir odaklanma aracı olmaktadır. Afyon tütsü ayrıca meditatif etkisi ile de pek çok alanda kullanılmaktadır.

Ağaç Tütsü Çeşitleri ve Faydaları

Ağaç tütsü çeşitleri ve faydaları üç özel ağaç tütsü üzerinden irdelenmelidir. Ağaç tütsüler, genel itibariyle diğer tütsülere göre biraz farklılık gösterirler çünkü doğrudan ağacın kendisini içerirler. Çok eski zamanlardan beri kullanılan ve belki de en eski tütsü çeşitleri olan ağaç tütsüler pek çok kültürde kutsal sayılıp şifalı özellikleri bakımından saygı görürler.

Palo Santo Ağaç Tütsü

Palo santo ağaç tütsü faydaları ile öne çıkan bir tütsüdür. Palo santo, Güney Amerika’nın tropikal iklimlerinde yetişen ve enfes kokulara sahip olan bir ağaçtır. Yerliler tarafından çok uzun yıllar kullanılmış ve kıtaya İspanyolların çıkışı ile birlikte tüm dünyaya yayılmıştır. Yerlilerin ağaca gösterdikleri saygı yüzünden İspanyollar ağaca “kutsal ağaç” anlamına gelen palo santo adını vermişlerdir. Palo santo’nun faydaları her şeyden önce kendisine özgü limon – çam karışımı, odunsu ve ılık kokusu ile belirlemektedir. Özellikle solunum yollarında sorun olanlara karşı etkili bir rahatlama sunar ve çok daha kolay şekilde nefes almaya yardımcı olur. Bunun yanında palo santo güçlü bir enerji temizleyicidir ve ortamda bulunan kötü enerjiyi çok kısa sürelerde uzaklaştırarak yerine pozitif enerjinin gelmesine yardımcı olur. Ayrıca palo santo beyin üzerine doğrudan etki ettiği için uyarıcı görevi de görür ve böylece meditasyon gibi uygulamalarda daha rahat bir şekilde odaklanmaya yardımcı olmaktadır. Palo santo bir taraftan da tamamen doğal olduğu için sağlık açısından hiçbir zararlı bileşen içermez.

Öd Ağacı Tütsü

Ağaç tütsü çeşitleri arasında koku özellikleri ile öne çıkan öd ağacı tütsü faydaları bakımından özellikle Ayurveda tıbbında kendisine özel bir yer bulabilmiştir. Kokusu yüzünden kendisine Vedalar gibi metinler de dahi yer bulabilmiş olan öd ağacı tütsü, kendisine özgü yumuşak ve odunsu bir kokuya sahiptir ve en büyük özelliği başka hiçbir kokuya benzememesidir.  Öd ağacı aynı zamanda, güçlü bir afrodizyak etkisi de barındırdığı için cinsel sağlık üzerinde de etkili olarak kullanılmaktadır. Öd ağacının ferah kokusu ortamdaki kötü enerjiyi ve kötü kokuları çok kısa sürede uzaklaştırarak daha sağlıklı ve ferah bir ortama kavuşulmaya yardımcı olduğundan ötürü de pek çok alanda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Sandal Ağacı Tütsü

Sandal ağacı tütsü ağaç tütsüler arasında sık kullanıma sahiptir. Sandal ağacının anavatanı olarak Asya ve Avustralya gösterilmektedir. Tropik iklimlerde yetişen sandal ağacı, kokusu bakımından sık tercih edilmiş ve pek çok kültürde kullanım alanı bulmuştur. Özellikle Tibet Budizm’inde tüm törenlerde tütsü olarak tercih edilmektedir. Meditasyon ve yoga gibi uygulamalar için daha kolay şekilde odaklanmaya yardımcı olduğu gibi, bir taraftan da günlük yaşamın yorgunluğunu çok kısa süreler içinde gidermektedir. Sandal ağacının bir diğer faydası ise genel vücut ağrıları üzerinde teskin edici özellikler içermesidir. Kokusu ile birlikte tüm vücudun rahatlamasına neden olur ve böylece ağrıların şiddetini azaltır. Sandal ağacı da tıpkı öd ağacı gibi afrodizyak etkisi yaptığından özel anların daha özel geçmesine katkı sunmasının yanında, bu özellikleri ile sık tercih edilir olmuştur.

Sandal ağacı da olmak üzere tüm ağaç tütsülerin kullanımı da oldukça pratik ve kolaydır. Ağaç tütsü çubuğunu 45 derecelik bir açı ile baş kısmı aşağıda olacak şekilde uç kısmı kibrit ya da çakmak vasıtası ile yakıldığında, etkileyici kokusunu hemen ortama yaymaya başlayacaktır. Ayrıca çubuk ya da konik tütsü çeşitleri gibi de tamamen bitmesine gerek yoktur, istenen yerde söndürülerek daha sonra tekrar kullanılabilmektedir.

Bitki Tütsüler

Çok eski zamanlarda, özellikle Antik Yunan’da bitki tütsülerin kullanıldığı görülmektedir. Bitki tütsüler genel yapıları itibariyle, koku ve tütsü özellikleri taşıyan bitkilerden oluşmaktadır. Bu tütsülerin en sık tercih edileni ise adaçayı tütsü olmaktadır. Adaçayı tütsü, bilinen en eski bitki tütsü çeşididir. Yumuşak, rahat ve naif kokusu ile birlikte kullanılmaya başlanılmasından çok kısa süreler içerisinde ortama özel bir hava katar. Olumsuz enerjiyi giderir ve özellikle boğaz ile solunum yollarında olan rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olur. Kokusu etrafı rahatsız etmez ve tam aksine herkesin seveceği notalardan oluşmaktadır. Güçlü bir yatıştırıcı olduğu için günlük kullanımlar için uygundur. Özellikle uyku sorunları yaşayanlar da uyku öncesinde adaçayı bitki tütsüyü kullanmaları ile çok daha rahat şekilde uyuyabilmektedir. Diğer taraftan ise adaçayı tütsü, meditasyon gibi uygulamalar için de rahatlama sağlayarak dikkatin vücut üzerinde toplanmasına özel bir yardım sunarlar. Adaçayı tütsünün kullanımı da kolay olduğu için herhangi bir ek çaba gerektirmeden kullanılmaktadır.

Geri Akışlı Tütsü Çeşitleri

Geri akışlı tütsüler görünüş itibariyle konik tütsülere benzemektedir ancak en büyük özellikleri kullanım sırasında özel kokularını yukarıya doğru değil aşağıya doğru vermeleridir, bu yüzden tütsüler için geri akışlı tütsü ifadesi kullanılmaktadır. Konik tütsüler ile aynı koku özelliklerine sahip olmalarının yanında geri akışlı tütsüler için özel olarak üretilmiş tütsülüklerde kullanıldıklarında son derece etkileyici bir görüntü oluşturmakta ve adeta doğadan bir parçayı kullanılan alana getirmektedirler.

Kırmızı Gül Tütsü

Geri akışlı tütsüler arasında çok sevilen notaları ile öne çıkan kırmızı gül tütsü, özel anlar yaratmak isteyenlerin tercihi olmaktadır. Özel anları daha özel ve değerli kılmaya yarayan bu tütsü aynı zamanda yanma sırasında kokusunu aşağıya doğru verdiği için de farklı bir tütsü deneyimi sunmaktadır. Kırmızı gül kokusu güçlü bir afrodizyak özelliği taşımakta olup uyarıcı niteliğe sahiptir. Tüm bunların yanında ise ortamdaki kötü kokuların da çok kısa sürelerde giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Yasemin Tütsü

Yasemin geri akışlı tütsü naif ve çok yumuşak koku sevenlerin ihtiyacını doğru şekilde karşılamaktadır. Yaseminin özel notaları ile birlikte günlük yorgunluğu çok kısa sürede üzerinizden atmak mümkün olduğu gibi aynı zamanda stres, kaygı, endişe ve mutsuzluk gibi duygu durumlarından çıkmanıza yardımcı olmaktadır. Bu olumsuz durumlara ise genelde çakraların dengesiz bir yapıya bürünmeleri neden olduğu için çakra dengeleme için de kullanılacak olan yasemin tütsü, egzotik kokusu ile de baş döndürücü yapıya sahiptir.

Paçuli Tütsü

Keskin ve kesif kokusu ile öne çıkan paçuli geri akışlı tütsü etkili bir uyarıcı ve yorgunluk giderici tütsüdür. Kesif kokusu solunum yolları üzerinde de etkili olmakta ve daha kolay bir şekilde nefes alıp vermeyi sağlamaktadır. Ayrıca paçuli notaları herkesin seveceği özelliklere sahiptir. Kullanımından çok kısa süreler içerisinde ortamda bulunan negatif enerjiyi etkili bir şekilde uzaklaştırmaya yardımcı olmaktadır. Tüm bunlarla birlikte paçuli kokusu meditasyonda da zihni sakinleştirdiği için daha kolay bir şekilde odaklanmayı sağlamaktadır.

 

Tütsüler hakında daha fazla bilgi almak için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Tütsü Satın almak için tıklayınız

Bu Tütsü Nedir?

Bugün evlerimizde severek kullandığımız tütsü,  Ortadoğu’da yakılmaya başlanmasıyla parfümeri sanatının temellerini oluşturmuştur.  Ortadoğu&#;da Parfüm kelimesi ise eski taşra Fransızcasındaki ‘perfumar’ per, içinden, fumar- duman- kökünden gelir.

TDK&#;da tütsü:  Dini törenlerde veya çevrenin güzel kokmasını sağlamak amacıyla yakılan kokulu madde, buhur olarak tanımlanmaktadır. Tütsüler Tanrı ve Tanrıçaları onurlandırmak için kullanılmıştır. Rahipler tanrıları kutsamak ve onlara isteklerini iletebilmek için kutlamalar düzenlemiş bu törenlerde tütsüler  yakmışlardır.

Muhiku&#;da evinizi güzelleştirirken tütsülerin nefis kokuları eşliğinde rahatlamanızı sağlayacak harika bir hediye kutusu hazırladık. Kahve Keyfi Hediye Kutusu&#;nu inceleyip leylak, Hindistan cevizi, meditasyon ve sandal ağacı tütsüsünün tadını çıkarabilirsiniz.

tütsü, incense

Tütsünün Tarihi

Tütsü’nün kullanımı M.Ö. &#;lere  kadar uzanır ve kaynağını dini seremonilerde kullanılması için Arabistan’dan ithal edilen aromatik ağaçlardan almaktadır.

Yüzyıllar boyunca tütsüler meditasyon, ferahlama, kötü kokuları bastırma, bio enerji, çakra açma gibi nedenlerle kullanılmıştır. Tütsü kullanımı aynı zamanda bir tedavi yöntemi olarak da kullanılmıştır. Yapılan araştırmalarda tıbbın kökeninde büyü ve dini uygulamaların olduğunu açıklamaktadır.

Tedavilerde dua, büyü ve muskalardan yararlanılmış, İslamiyetten önce Arap toplumları da kahinlere tedavilerinin yapılması için başvurmuşlardır. Çok tanrılı dinlerin ayinlerinde kullanılan tütsünün zaman geçtikçe kullanım alanı genişlemiş; değişen kültürler, yaşam tarzları ve dini inanışlar günlük kullanımda veya dini mimaride kullanılabilecek özel bir ihtiyaç doğurmuştur.

Çok tanrılı ve tek tanrılı dinlerde tütsü kullanımı ne kadar farklı da olsa bu gelenek aslında dinleri ve kültürleri ortak bir kümede buluşturmaktadır.

Tütsü, incense

Tütsülerin  kullanımı  İslam kültüründe, Bizans kültüründe, Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu ile Osmanlı kültüründe de yaygındır. İslam kültüründe camii ve türbelerde, saraylarda evlerde, Bizans döneminde kiliselerdeki ayinlerde ve Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu dönemine ait pek çok buhurdan sayesinde tütsü kullanıldığı ortaya çıkmıştır (buhurdan: içinde tütsü yakılan özel kap, tütsülük).

Osmanlı devleti, saraylarında Türk kahvesi, gül suyu ikramı esnasında tütsü yakmış ve çeşitli buhurdanlar kullanmıştır. Minyatür ve tablolar bunun varlığını kanıtlamaktadır. Günümüzde ise tütsülerin kullanımı evlerde günümüzde eskiye nazaran azaldı, yerini de oda spreyleri aldı diyebiliriz.

Tütsü Çeşitleri ve Anlamları

Tütsülerin her birinin farklı kullanım alanı ve çeşitli anlamları vardır. Muhiku&#;daki tüm tütsü ve tütsülük modellerini site üzerinden inceleyebilirsiniz.

Şimdi bir kısmına bakalım.

Sandal Ağacı Tütsüsü

Sandal ağacı tütsüsü, yakıldıktan sonra güzel kokusuyla aromaterapi etkisi yapar. Motive olma gücünüzün artmasına ve rahatlamanıza yardımcı olur.

Ardıç Tütsüsü

Her zaman yeşil renkte olan bu çalının çama benzer yaprakları bir araya getirilip kurutulduğunda, vücut ve zihin yorgunluğunu gidermeye yardımcı olur.
İnsanlar, geçmişte tapınakları arındırmak için yaptıkları ritüellerde, hem veba salgınından korunmak hem de hastalıkların önüne geçmek için ardıç yaktılar. Ardıç eski Türkler için kutsal bir nitelik taşımaktaydı, hem yılanları kovmak içim hem de simyacıların felsefe taşı yapımında kullandıkları söylenmektedir.

Sedir Tütsüsü

Birçok kültürde kutsal kabul edilen bir ağaç olan sedir, evinize yaydığı orman kokusuyla doğada  gibi hissettirir ve stresinizin azalmasına yardımcı olur. İnsanlar geçmişten bu yana hem olumsuz enerjiyi saflaştırmak hem de yok etmek için  sedir kullanmıştır.

Gül Tütsüsü

Toplumlar, çok eski zamanlarda gül yapraklarını kurutarak çoğunlukla taze başlangıçlar için yakardı. Üstelik çoğu dini gelenekte kutsal atfedilen bu bitki hem sevgiyi hem romantizmi temsil etmektedir.

Lavanta Tütsüsü

Lavantanın yandığı zaman ferah bir his veren etkisi bulunmaktadır. Lavanta, uykusuzluğu, üzüntü ve depresyonu gidermek için yakılmaktadır. Geceleri uyumadan 1 saat önce yakacağınız lavanta tütsüsü, uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.

Reyhan Tütsüsü

Reyhan tütsüsünün negatif enerjilere karşı koruma etkisi vardır. Eskiden aşkla ilgili büyü çalışmalarında kullanılan en iyi tütsüler arasında reyhan gösterilmekteydi.

Vanilya Tütsüsü

Vanilya, huzur ve mutluluk hissettirir. Bazı yiyecekler vanilya ile yapıldığında kokusu insanda gevşeme etkisi yaratmaktadır. Vanilya aynı zamanda refahlığı da temsil etmektedir. Vanilya tütsüsü yoğun kokusundan dolayı kış aylarına daha çok yakışacak bir koku vermektedir.

dogal-ada-cayi-tutsu-ve-palo-santo

Mint (Nane) Tütsüsü

Nane baharatından yapılan bu koku şifa kokusu olarak geçmektedir.  Çünkü ağrı ve sızıların geçmesine yardımcı olur, burun ve boğaz enfeksiyon hastalıklarında nefes almayı kolaylaştırır ve tıkanıklığı giderir.

Ada Çayı Tütsüsü

Antimikrobiyal özelliğe sahip olan adaçayı aynı zamanda arındırıcı etkiye sahiptir. Yaşadığınız ortamı sadece bakteri ve böceklerden korumakla kalmaz, uyku kalitenizi arttırarak zihinsel olarak güçlenmenizi sağlar.

Öd Ağacı Tütsüsü

Öd ağacı tütsüsü vücuttaki temel enerji alanlarına etki ederek çakralarınızın açılmasını sağlar. Solunum yollarını rahatlattığı ve bunun yanında kaygı seviyesini azaltıp kişileri daha huzurlu hissettirdiği de saptanmıştır.

Palo Santo Tütsüsü

Kutsal olarak kabul gören  palo santo ağacı endemik olması sebebiyle yalnızca Güney Amerika&#;da yetişir. Palo Santo, soğuk algınlığı ve gribe karşı savaşta etkili bulunmuştur. Ayrıca stres, kaygı, depresyon, astım ve kronik baş ağrılarına karşı rahatlama sağladığı bilinmektedir.

Muhiku&#;da Tütsü Deneyimi

kahve-keyfi-hediye-kutusu-yeni

Kahve Keyfi Hediye Kutusu için 4 farklı çeşitte tütsü seçiyor ve gönderiyoruz. Kutudaki tütsü çeşitleri; sandal, meditasyon, leylak ve Hindistan cevizi. Anlamlarına bir bakalım.

Sandal ağacı tütsüsü, yakıldıktan sonra güzel kokusuyla aroma terapi etkisi yapar. Motive olma gücünüzün artmasına ve rahatlamanıza yardımcı olur.

Meditasyon tütsüsü, ruhsal bir kokudur, uzak doğunun bu muhteşem kokusu ile yoga yapabilir bunun yanında sakin kalmak ve odaklanmak için kullanabilirsiniz.

Leylak tütsüsü, güzel anıları anımsatan, sinirleri yatıştıran, ferahlık veren kokusuyla odanızı saracaktır.

Hindistan cevizi tütsüsü, rahatlama, ferahlık ve dinlendirici özelliği bulundurur. Ayrıca Uzak Doğu alternatif tıbbında halsizlik konusunda yapılan terapilerde yardımcı olarak kullanılır.

Muhiku&#;nun Kendi Kutunu Yap sayfası ile sevdiklerinizle tarihin gizemli odalarında düzenlenen ritüellere katılırken aynı zamanda rahatlayıp geçmişin alternatif tıp yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Tütsülük Modelleri

Güzel kokuları dekoratif ürünler ile tamamlamak ister misiniz? Muhiku tütsülerin yaydığı hoş kokulara dekor olacak tütsülük modelleri sunuyor. Örneğin;

  • El yapımı seramik tütsülük,
  • Ahşap tütsülük,
  • El yapımı beton tütsülük,
  • Etnik desenli tütsülük veya özel tasarım tütsülük modellerinden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca buhurdanlık modellerinden de faydalanarak yaşam alanlarınıza estetik bir görünüm katabilirsiniz. Fil, baykuş, Buda ve pek çok tasarıma Muhiku ile ulaşabilirsiniz!

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir