üsküp paçası / Hacı İlyas Üsküp Lokantası – Lezzetli ve Bol Çeşitli

Üsküp Paçası

üsküp paçası

&#;sk&#;p'teki iftar sofralarının vazge&#;ilmezi 'pa&#;a'

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yaşayan Müslümanlar, ramazana has gelenekleri ve özel yemekleri özveriyle yaşatmaya devam ediyor.

Dünyanın birçok şehrinde olduğu gibi Üsküp'te de sahur ve iftar sofraları özenle hazırlanırken, Üsküp'e has lezzetlerden paça, iftar sofralarının "olmazsa olmazı" olarak nitelendiriliyor.

Hamur işlerinin yanı sıra etli yemeklerin tercih edildiği sahur ve iftar sofralarını, paça gibi geleneksel tatlar da süslüyor.

Un, yumurta, yoğurt, sarımsak, sirke, sıvı yağ ve kırmızı toz biberle yapılan bu özel lezzet, ramazan dışında neredeyse hiç tüketilmiyor.

Üsküp'teki iftar sofralarında genellikle çorbadan sonra ana yemekten önce yenen paça, hafif bir tat olduğundan "iftar sofrasının vazgeçilmezi" olarak da nitelendiriliyor.

Paça yapma geleneğini sürdüren Üsküplülerden 71 yaşındaki Melek Şaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üsküplü Müslümanların ramazan geleneklerini, iftar ve sahur sofralarını süsleyen lezzetleri anlattı.

Şaban, geçmişteki iftar geleneklerini bugüne de taşımayı başardıklarını belirterek, gençliğinde büyüklerinden öğrendiği yemekleri bugün de yapmaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam ettiğini söyledi.

Geleneksel Üsküp iftarlarına da değinen Şaban, "İftar sofrası 20 dakika önce kurulurdu. Etrafında toplanır, dua ederdik. Gül suyundan şerbetler yapılırdı." dedi.

Şaban, paça ve köftenin Üsküp iftarlarının başlıca yemekleri arasında yer aldığını dile getirerek, bunlar dışında iftarlarda genellikle çorba, yahni, bamya, sarma, kadayıf, baklava ve şekerpare gibi lezzetlerin tüketildiğini anlattı.

Sahurda hoşaf ya da ayran

Orucu açtıktan sonra önce akşam namazını kıldıklarını, ardından sofraya geçip yemeğe devam ettiklerini söyleyen Şaban, "Yemekler yenir, sofradan kalkılırdı. Sonra birer sade kahve içilir, biraz muhabbet edilir, evde teravih kılınırdı. Sonra çay içilir, muhabbet edilirdi." ifadelerini kullandı.

Yaşlıların genç kızlara yemek yapmağı öğrettiğini aktaran Şaban, "Yorulmayı bilmezdik. Yorulmak yok. Misafir geldiği için de keyifliydik. Sanki melekler bizi doyururdu." diye konuştu.

Sahurda ise hoşaf ya da ayran eşliğinde daha çok et, soğan veya çökelekli börek ile mantı tükettiklerini anlatan Şaban, hamur işlerinin insanı tok tuttuğundan sahurda daha çok tercih edildiğini söyledi.

Şaban, sahurda eskiden daha fazla börek yendiğini belirterek, "Eskiden börekler yapılırdı. Gün uzunsa ikindiden sonra börek yapılır, sahurda pişirilirdi. Gün kısaysa börekler teravihten sonra yapılırdı." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

MasterChef &#;sk&#;p'te! 1 Aralık MasterChef takım oyununu kim kazandı? İşte, haftanın ikinci eleme adayı

MasterChef yarışmacıları, sezonun ilk yurt dışı oyununu Üsküp'te gerçekleştirdi. Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen takım mücadelesinde yarışmacılar, yörenin lezzetlerini en iyi şekilde çıkarmak için gayret etti. Takım yarışı sonunda kaybeden taraftan ise bir isim eleme potasına giriyor Peki, 1 Aralık MasterChef'te dokunulmazlığı kim aldı?

• 02 Aralık - • Son Güncelleme:
1MasterChef Üsküpte 1 Aralık MasterChef takım oyununu kim kazandı İşte, haftanın ikinci eleme adayı
2MasterChef Üsküpte 1 Aralık MasterChef takım oyununu kim kazandı İşte, haftanın ikinci eleme adayı

Damat paçası yemeği nasıl yapılır? Üsküp'ün meşhur yemeklerinden "Damat Paçası" tarifi

Damat paçası malzemeleri, tarifi hakkında detaylar, mutfak tutkunlarının aramalarında. Tipik bir Balkan yemeği olarak bilinen damat paçası, börek tarzında hazırlanan bir tattır. Peki, damat paçası yemeği nasıl yapılır, püf noktaları nedir?

MALZEMELER:

4 adet tavuk but

1 adet yufka

yemek kaşığı tereyağı

kepçe tavuk suyu

Tuz

Karabiber

Sosu için:

3 su bardağı tavuk suyu

3 yemek kaşığı un

4 yemek kaşığı yoğurt

1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:

2 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 yemek kaşığı tereyağı

DAMAT PAÇASI NASIL YAPILIR?

Tavuk butları su bardağı kadar suyla etler didiklenecek kıvama gelene kadar haşlayın.

Yufkadan elinizle parmak genişliğinde parçalar koparın.

Fırın kabını yağlayıp yufkaları yerleştirin.

Yufkaların üzerine tereyağı parçaları yerleştirin.

Fırını dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra yufkaları fırına verip kızartın.

Bu esnada tavukların suyunu süzüp kenara alın.

Etlerini çatalın ucuyla didikleyip tuz ve karabiberle tatlandırın.

Sarımsakları ezin.

Yoğurt sosu için yoğurt, yumurta, un, tuz ve sarımsağı bir sos tenceresinde karıştırın.

Tavuğun haşlama suyundan sosa ilave edip orta ateşte muhallebi kıvamı alana kadar pişirin.

Sosa sirkeyi de ilave edip karıştırın ve altını kapatın.

Kızaran yufkaları fırından çıkarıp üzerine tavuk suyunu gezdirin.

Yoğurtlu sosun yarısını ve tavuk parçalarını yufkaların üzerine yayın.

En üste yeniden yoğurtlu sostan yayıp yeniden fırına verin.

derecede üstü kızarana kadar pişirdiğiniz damat paçasını servis etmeden önce üzerine kırmızı biberli tereyağı gezdirin.

Afiyet olsun!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir