ulusalcı siyasetçiler / Ulusalcılık - Vikipedi

Ulusalcı Siyasetçiler

ulusalcı siyasetçiler

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

Ulusalcılar kazanabilir mi?

Bir süredir dünya sisteminde küreselle&#;meden toptan olmasa da k&#;smi ve a&#;amal&#; bir geri çekilme sürecinin ya&#;anmakta oldu&#;unu, bunun da siyasal ve toplumsal etkilerinin giderek daha fazla hissedilece&#;ini tart&#;&#;&#;yorum. Trump’&#;n seçilmesinin ve uluslararas&#; ticaret ve göç konular&#;nda (&#;u anda finansal serbestle&#;meye kimsenin dokunma niyeti yok) kapanmaya gitmesinin, &#;ngiltere’nin AB’den ç&#;kmas&#;n&#;n ve dünyada h&#;zla yay&#;lan sa&#; otoriter popülizmin küreselle&#;meden çekilmenin nedeni de&#;il, sonuçlar&#; oldu&#;unu, kapitalizmin daha kapanmac&#; bir yönelime girdi&#;i için bu türden geli&#;melerin ya&#;and&#;&#;&#;n&#; savunuyorum. Bu yaz&#;da söz konusu geli&#;me ve dönü&#;ümün Türkiye siyasetine etkilerini özellikle ’lerde belirginle&#;en “ulusalc&#;l&#;k” ak&#;m&#; üzerinden tahlil etmeye çal&#;&#;aca&#;&#;m. Son günlerde Cumhuriyet gazetesi etraf&#;nda ya&#;anan tart&#;&#;malar, A&#;HM karar&#;n&#;n uygulanmamas&#; ba&#;lam&#;nda Erdo&#;an’&#;n ulusalc&#;l&#;kla kurdu&#;u üstü örtülü ittifak&#;n nas&#;l bir sonuca yol açabilece&#;i üzerinde duraca&#;&#;m.

M&#;LL&#;YETÇ&#;L&#;K VE ULUSALCILIK

Milliyetçilik her dönem ve her toplumda kendisine özgü farkl&#; biçimler alabilen bir ideolojidir. Örne&#;in, emperyalizmin güdüleyicisi olarak gerici bir role sahip olabilece&#;i gibi, bir ulusal kurtulu&#; mücadelesinin me&#;rula&#;t&#;r&#;c&#; bir ideolojisi olarak ilerici bir i&#;lev de görebilir. Milliyetçili&#;in Türkiye’deki tarihsel seyri de birçok a&#;amadan geçerek günümüze ula&#;m&#;&#;t&#;r. Bir kurucu ideoloji olarak milliyetçilik ilk evresinde ulus in&#;a etmeyi sa&#;larken, bu ilk dönemde Türk milliyetçili&#;inde Sovyet kar&#;&#;tl&#;&#;&#; bulunmuyordu. So&#;uk Sava&#; sonras&#;nda ise milliyetçilik Bat&#; sisteminin hizmetine sunulan bir siyasal harekete dönü&#;mü&#; ve ’larda solun yükseli&#;ine kar&#;&#; Ülkücülü&#;e evrilmi&#;tir. Di&#;er uluslar yerine bir ideoloji olarak komünizm ve Sovyetler Birli&#;i ötekile&#;tirilmi&#; ve daha çok içe yönelik olarak kullan&#;lan elveri&#;li bir araç haline gelmi&#;tir. Bu yönüyle Ülkücülükle temsil edilen milliyetçilik dü&#;ünsel derinli&#;e sahip bir ideoloji olmaktan çok bir hareket, sol kar&#;&#;t&#; bir So&#;uk Sava&#; prati&#;i olarak anlam ta&#;&#;m&#;&#;t&#;r. Ülkücü hareket devletin kontrolünde bir yedek kuvvet olmu&#;, So&#;uk Sava&#; bitince ise bu kez Kürt meselesinin silahl&#; çözümünde kullan&#;ma sokulmu&#;tur.

So&#;uk Sava&#; sonras&#;nda milliyetçilik ulusalc&#;l&#;&#;a dönü&#;memi&#;tir. Sistem taraf&#;ndan k&#;smen terk edilmi&#; bir ayakba&#;&#;na dönü&#;mü&#;tür. Ulusalc&#;l&#;k ise, Ülkücülü&#;ün temsil etti&#;i milliyetçili&#;e paralel bir ak&#;m olarak belirmi&#; ve temelde küreselle&#;me sürecine tepki olarak ç&#;km&#;&#;t&#;r. Sosyolojik olarak kentli orta s&#;n&#;f, co&#;rafi olarak milliyetçili&#;in iç Anadolu dayana&#;&#;ndan farkl&#; olarak büyük ve k&#;y&#; kentler, siyasal olarak Ayd&#;nlanmac&#; ama Bat&#; kar&#;&#;t&#;, yine milliyetçilikten farkl&#; olarak dine mesafeli laik bir milliyetçilik anlay&#;&#;&#; olarak yükseli&#;e geçmi&#;tir. Tarihselli&#;ini cumhuriyetle s&#;n&#;rlay&#;p, Osmanl&#; ve onun öncesini görmezden gelirken, milliyetçili&#;in di&#;er Kafkasya ve Orta Asya Türk dünyas&#; fikri, ulusalc&#;l&#;&#;&#;n oda&#;&#;nda bulunmam&#;&#;t&#;r.

Bu türden ulusalc&#; tepkiler asl&#;nda küresel olarak da yayg&#;nd&#; ve neoliberal küreselle&#;menin girdi&#;i her toplum geçmi&#;in sa&#;-sol eksendeki ayr&#;m&#;n&#; küreselle&#;meye eklemlenen ve ona kar&#;&#; ç&#;kan güçler aras&#;nda ya&#;amaya ba&#;lad&#;. Bu aç&#;dan bir a&#;a&#;&#;lanmay&#; de&#;il nedensel bir incelemeyi hak ediyor ve tarihsel siyasal bir ba&#;lama oturtulmas&#; gerekiyordu. Sonuçta, toplumsal düzlemde ulusalc&#;lar ayr&#;cal&#;klar&#;n&#;, sahibi oldu&#;unu dü&#;ündükleri devleti kaybetmenin &#;okunu ya&#;ayan ve küreselle&#;meye kar&#;&#; ç&#;karken tarihin çarp&#;k bir okumas&#;ndan hareket eden bir kesimdi. Her yerde zay&#;flayan sol hareketler de bölünerek ya kimlik siyasetine kay&#;p küreselle&#;meci liberal projenin ta&#;&#;y&#;c&#;lar&#; oldular ya da ulusalc&#;/milliyetçi güçlerle ittifak yapt&#;lar. Sonuçta ulusalc&#;lar küreselle&#;meyi bir tehdit olarak görürlerken, &#;slamc&#;lar bir f&#;rsat olarak gördüler ve kendi siyasetleriyle küreselle&#;meyi çok iyi bir &#;ekilde uzla&#;t&#;rabildiler.

Ulusalc&#;l&#;k ’larda ç&#;kmakla birlikte as&#;l &#;okunu ’lerde AKP’nin iktidara geli&#;iyle ya&#;ad&#;. Bat&#; Türkiye’nin dönü&#;ümünü &#;l&#;ml&#; &#;slamc&#;, Gülen ve liberal ittifak&#; üzerinden gerçekle&#;tirmek isterken, milliyetçilik, ulusalc&#; görünümünde de olsa ilk kez muhalif bir konumda kal&#;yordu. Öyle ki, ’de &#;çi&#;leri Bakanl&#;&#;&#;'n&#;n haz&#;rlad&#;&#;&#; bir raporda ulusalc&#;l&#;k a&#;&#;r&#; sa&#; bir siyasi faaliyet olarak tan&#;mlan&#;yordu. Uluslararas&#; düzeyde ABD, AB ve ba&#;ta Körfez olmak üzere tutucu Arap çevrelerin, içeride TÜS&#;AD ile MÜS&#;AD’&#;n, &#;slamc&#;lar ile liberallerin, Gülen ile di&#;er tarikat ve cemaatlerin bir araya gelip destekledi&#;i bu yeni hegemonik blok kar&#;&#;s&#;nda ulusalc&#;lar&#;n parti kapatma, 27 Nisan bildirisi, cumhuriyet mitingleri gibi hamleleri ba&#;ar&#;s&#;z kalm&#;&#;t&#;. Kar&#;&#; hamle olarak ise küreselle&#;meciler Ergenekon ve Balyoz süreçleriyle ulusalc&#;l&#;&#;&#;n son s&#;&#;&#;na&#;&#; olan orduyu siyaseten etkisizle&#;tirmi&#;, hatta itibars&#;zla&#;t&#;rm&#;&#;t&#;. &#;ttifak kurabilece&#;i iç ve d&#;&#; güçlerin kalmad&#;&#;&#;, burjuvazinin bu küreselle&#;meci blo&#;un en kritik bile&#;eni olmas&#; nedeniyle s&#;n&#;fsal temeli bulunmayan ulusalc&#;l&#;k, hakim hegemonik dil taraf&#;ndan yo&#;un bir a&#;a&#;&#;lanmaya tabi tutuldu. Bu ko&#;ullarda kendisini bir korku dili geli&#;tirerek ve komploculu&#;a ba&#;vurarak var etmeye çal&#;&#;t&#;. Küreselle&#;me sonucu dünyada devlet say&#;s&#;n&#;n ’e ç&#;kaca&#;&#;, &#;stanbul’da bir Fener devleti kurulaca&#;&#;, AB üyeli&#;i sürecinde gizli bir hüküm konup bir Kürt devleti kurulaca&#;&#;, Lozan’da gizli bir madde oldu&#;u ve y&#;l sonra kazan&#;mlar&#;n geri al&#;naca&#;&#; vs. çok say&#;da tevatür ’lar sonunda yeni ke&#;fedilen bir mecra olarak internet arac&#;l&#;&#;&#;yla yay&#;ld&#;. Ulusalc&#;lar kendi ürettikleri bu türden söylencelere en çok kendileri inand&#;lar. Birçok ülkede oldu&#;u gibi ulusalc&#;l&#;k bir küreselle&#;me kar&#;&#;t&#; bir duru&#; olarak i&#;çi s&#;n&#;f&#; ve di&#;er kaybeden kesimlerle s&#;n&#;fsal temelde bir ittifak kuramad&#;, ideolojik önderlik yapamad&#; ve bu haliyle kaybetmeye mahkumdu. Türkiye’de de ulusalc&#;l&#;k ayn&#; ak&#;beti ya&#;ad&#;, bir hayat tarz&#; üzerinden kurumsal olarak ordu ve bürokrasi, tarihsel olarak Atatürk ve siyaseten devletçilik üzerinden bir direni&#; geli&#;tirmeye çal&#;&#;t&#;.

KÜRESELLE&#;ME GER&#; ÇEK&#;L&#;RKEN ULUSALCILIK

Asl&#;nda küreselle&#;menin en güçlü oldu&#;u zamanda ve mekanda ulusalc&#;l&#;&#;&#;n kaybeden olmas&#; anla&#;&#;l&#;r bir &#;eydi. Ama küreselle&#;me geri çekilirken ulusalc&#;l&#;&#;a ne oldu&#;u daha fazla önem ta&#;&#;yor çünkü dünyada yay&#;lmakta olan bu yeni siyaset ulusalc&#; dünya görü&#;üyle büyük ölçüde örtü&#;üyor. Buna ra&#;men Türkiye’de AKP ve Erdo&#;an döneminde küresel sistemden farkl&#;la&#;t&#;&#;&#;m&#;z bir istisna ya&#;and&#;. Dünyadaki di&#;er örneklerinde otoriter yönetimler, eski küreselle&#;meci güçlerin yerine o miras&#; reddederek, hatta kötüleyerek iktidara geldiler. Türkiye’de ise Erdo&#;an bir bak&#;ma kendi miras&#;n&#; reddederek, ittifak kurdu&#;u müttefiklerini ötekile&#;tirerek ve kriminalize ederek otoriterli&#;e geçebildi. &#;slamc&#;l&#;&#;&#; da, demokratikle&#;meyi de, otoriterli&#;i de kendisinin yapaca&#;&#; merkezi ve kal&#;c&#; bir siyasi aktör haline geldi. Oysa yeni küresel siyaset içe kapanmadan, mülteci kar&#;&#;tl&#;&#;&#;na, liberalizm ve insan haklar&#; kar&#;&#;tl&#;&#;&#;ndan küreselle&#;menin kötülenmesine kadar ulusalc&#;lar&#;n söylem ve fikirlerine çok uygun bir nitelik ta&#;&#;yordu.

Bu noktada Türkiye siyasetinde kendisine özgü bir ba&#;ka geli&#;me ya&#;and&#;. Özellikle ’ten itibaren ba&#;layan ama darbe giri&#;iminden sonra belirginle&#;en bir &#;ekilde, Erdo&#;an görünürde milliyetçi siyasetle ittifaka giderken, eski ulusalc&#;lar&#;n da örtük deste&#;ini almaya ba&#;lad&#;. Ulusalc&#;l&#;&#;&#;n bu yeni hamlesinin birkaç özelli&#;i var. Birincisi, bir dönem toplumsal taban&#; olmayan liberallerin kendi program ve gündemlerini Erdo&#;an üzerinden hayata geçirmeye çal&#;&#;malar&#; gibi, bu kez ulusalc&#; grup Erdo&#;an üzerinden daha s&#;n&#;rl&#; bir projeyi uygulamaya çal&#;&#;&#;yor. Bu da FETÖ'yü tasfiye etmek, Kürt meselesini silahl&#; yoldan halletmek ve Bat&#;’yla ili&#;kilere mesafe koymak &#;eklinde görünüyor. Yoksa, Erdo&#;an ayn&#; anda kendi &#;slamc&#;la&#;t&#;rma program&#;na devam ediyor. &#;kinci olarak ulusalc&#;l&#;k, Kürt sorunu dolay&#;m&#;yla milliyetçilikle de ittifak kurmu&#; oldu. Böylece, bir on y&#;l öncesi tutumundan farkl&#;la&#;t&#;. Üçüncüsü, ulusalc&#; kitlede çok güçlü bir Erdo&#;an kar&#;&#;tl&#;&#;&#;n&#;n bulunmas&#;na ra&#;men, onun bürokrasi ve medyadaki kritik uzant&#;lar&#; Erdo&#;an ile örtük bir ittifak&#; sürdürebiliyorlar.

Erdo&#;an bu ulusalc&#;, milliyetçi ve Avrasyac&#;lardan olu&#;an yeni ittifak&#;n her bir bile&#;enine uygun dü&#;ecek hamlelerle &#;imdilik ittifak&#; ayakta tutabiliyor. F&#;rat Kalkan&#; ve Afrin operasyonu, liberallere ve Soros’a sald&#;r&#;, Bat&#; ile kavga ediyor görüntüsü, zaman zaman Rusya’ya yak&#;n tav&#;r al&#;&#; bu siyasetin ve d&#;&#; politikada savrulma görüntüsünün nedenini olu&#;turuyor.

Ku&#;kusuz ulusalc&#;l&#;&#;&#;n toplumsal taban&#; liberallerden çok daha geni&#; ve muhtemelen hala elindeki imkanlar daha fazla. Ama bu yine de Erdo&#;an ile girdikleri bu ittifak oyununun mutlaka onlar&#;n lehine sonuçlanaca&#;&#; anlam&#;na gelmiyor. E&#;er Erdo&#;an kendi kurdu&#;u bu son ittifak&#; yine kendisi bitirirse, ulusalc&#;lar Erdo&#;an kar&#;&#;s&#;nda bir kez daha ama bu kez küresel ortam kendi lehlerine iken yenilmi&#; olacaklar.


İlhan Uzgel Kimdir?

’den itibaren Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde çalıştı. Bölüm başkanı iken Şubat ’de ihraç edildi. Ankara ve Cambridge Üniversitelerinde yüksek lisans yaptı, Ankara Üniversitesinden doktora derecesini aldı. LSE, Georgetown gibi üniversitelerde doktora ve doktora sonrası araştırmalar yaptı, Oklahoma City Üniversitesinde dersler verdi. British Council, Jean Monnet ve Fulbright gibi burslardan faydalandı. Daha çok ABD dış politikası, Türk dış politikası, Balkanlar gibi konularla ilgilendi. Ulusal Çıkar (, İmge), Türkiye’nin Komşuları (derleme, , İmge) ve AKP Kitabı (derleme, Phoenix) gibi çalışmaları vardır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir