umurbey bağları / Tekirdağ Bağ Rotası

Umurbey Bağları

umurbey bağları

Umurbey Vineyards, yılında Trakya'da, Tekirdağ'a 12 km uzaklıkta bulunan Yazır bölgesinde Umur Arıner tarafından kurulmuştur.

Bölgenin tarihsel geçmişine baktığımızda, Traklar'ı görürüz. Milattan önce yaşamış olan Traklar, yaşadıkları bölgede iklim yapısı ve toprak nedeniyle tarım ile uğraşır, bağcılık yaparlar. Trakların şarap üretimi de arkeolojik bulgularda ortaya çıkar.

Umurbey Vineyards'ın üretildiği topraklarda milattan önceki yıllarda da şarap üretilmiş olması Umurbey'in şato tarzındaki üretim özelliği ile bütünleşir.

Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar tarafından işgal edilen bölgede yakın bir zamanda kazılar yapılmaya başlamış ve mozaiklere rastlanmıştır.

Trakya Bölgesi ve bu bölgede bulunan mozaiklerin hassas yapısı ve canlı renk tonlarının verdiği ilhamla Umurbey Vineyards’ın ifadesi ortaya çıkar.

Birçok parçanın bir araya gelmesiyle anlamlı bir bütün oluşturan mozikler gibi, Umurbey Şarapları da var olduğu mekânlarda, sofralarda tüm konukları keyifle bir araya getirir.

"İyi üzümden kötü şarap yapmak çok kolaydır ama kötü üzümden iyi şarap yapmak imkansızdır."

Bu deyiş butik (az ve kaliteli) şarapçılığın olmazsa olmaz kurallarının ilk maddesidir. Şarap yapılacak üzümün verim ile kalite oranının korunması, kullanılan tarım ilaçları ve zamanında ilaçlama, hasat zamanı çok önemlidir. Bütün bunların tek hedefi sağlıklı ve lezzetinin doruğunda ürün elde etmektir. Bu da ancak üreticinin kendi kontrolündeki bir bağda gerçekleştirilebilir.

Umurbey Vineyards, Türkiye'de üretiminin tamamını kendi üzümleriyle gerçekleştiren ilk üreticidir. Bağ ile üretim tesisi arasındaki mesafe, şarap yapımında çok önemlidir. Üzümün hasattan sonra en kısa sürede şaraphaneye ulaştırılması gerekir. Umurbey bağlarında bu mesafe ortalama m kadardır. Bağların işletmenin çevresinde olması, şato tipi şarap üretimi yapılmasına olarak verir.

Şarap &#;reticisi tedirgin: Umurbey Şarapları madalyaların tadını &#;ıkaramadı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Murbey Şarapları’nın patronları Yonca Arıner ve Umur Arıner ile buluşmamızda, İngiltere’de düzenlenen “Sommelier Wine Awards ” yarışmasında kazanılan biri altın (Cabernet Sauvignon ), diğeri bronz (Sauvignon Blanc ) iki madalyayı kutlayacaktık ama keyifleri hayli kaçıktı.

Haberin Devamı

Malum konumuz içki yasakları.
Tekirdağ’da Yazırköy’de ilk bağları yılında kurulan Umurbey, Gülor’dan sonra Türkiye’nin en eski butik şarabı.
Tekirdağlı çiftçi bir aileden gelen kardeş Arıner’lerin şarapçılık serüveni, ABD’de yaşamakta olan makine mühendisi Umur Arıner’in “baba topraklarına” sahip çıkmak üzere yurda dönmesiyle başlıyor.
Umur Arıner, bir süre buğday, ayçiçeğiyle ilgilendikten sonra üzüm bağları dikmeye karar veriyor.
“Bağları dikmeye başladığımızda 1 kilo üzüm 10 kilo buğdaya eşdeğerdi. Ticari kaygımız vardı ancak üzümler geliştikten sonra satmaya kıyamadık, şarapçılığa başladık” diye anlatıyor.
Yıllarca şarapçılıkla ilgili her türlü literatürü okuyan, bağlar gezen Umur Arıner, Türkiye’nin önde gelen şarap üreticilerine danışmanlık yapan Fransız önolog Jean-Luc Colin’in desteğini alarak ürettiği şarabını yılında satmaya başlıyor.
Umurbey Şarapları’nın piyasa girmesinden sonra Avustralya’da çalışmakta olan kız kardeş Yonca Arıner de Türkiye’ye dönüyor.
Şimdi pırıl pırıl iki kardeş düşünün, biri makine mühendisi, diğeri işletme mezunu, nasıl bir hevesle son derece zahmetli bir işe girişmişler.
Umur Arıner’ın sözleriyle “topraktan masaya” her şey ailenin sorumluluğunda.
Yılda bin şişe üretimle 20 yılın meyvelerini ancak şimdi alıyorlar.
Pazarlamadan sorumlu Yonca Arıner, İstanbul başta Türkiye’nin önde gelen lokantalarında Umurbey’in yer alması için az uğraşmamış.
Umurbey“Dünya Şarap Atlas”ında yer aldığı gibi yarışmalarda madalyaları da toplayan bir şarap.
Önümüzdeki ay Umurbey bağlarının hemen yanı başında aynı ismi taşıyan bir şaraphane açılacak.
Derken sürpriz bir şekilde içki yasaklarını getiren yasa onaylanıyor.
Yonca Arıner’e göre, yasanın nasıl uygulanacağı henüz belli değil.
Facebook, şarap dergileri yasaklara dahil mi?
Giderek yaygınlaşanbağbozumu şenlikleri, şarap tadımı yasaklanacak mı?
Oysa baktığınızda global ısınmadan diğer şarap bölg1eleri kadar etkilenmeyeceği söylenen Tekirdağ’ın, 50’ye yakın üreticisiyle bu sektörde önü açık.
Şarap derseniz son dönemlerde önemsemeye başladığımız yeme-içme kültürünün ayrılmaz bir parçası.
Türk mutfağını gastronomide dünyada bir yere taşımak istiyorsanız şarap üreticilerini desteklemek yerine kösteklemek olacak iş mi?
Umur Arıner “tedirginiz” derken kuşkusuz tüm şarap üreticilerinin hislerine tercüman oluyor.

Haberin Devamı

Umut Burnu’nu Dolaşarak nereye Ömer?

Haberin Devamı

“UMUT Burnunu Dolaşarak” yılında kaybettiğimiz ressam Ömer Uluç’un sanat hayatını yılları arasında yapmış olduğu söyleşilerle anlatan bir kitap.
Ömer Uluç’un eşi gazeteci-yazar Vivet Kanetti Uluç ve sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez’in sıkı işbirliğiyle ortaya çıkan kitap adını ressamın bir eserinden almış.
Sadece kitabın başlığı bile Ömer Uluç’un kişiliğinin ipuçlarını vermeye yeterli.
Uluç, çoğrafya kitaplarından iyi bildiğimiz Afrika’nın en güney noktası Umut Burnu’nu dolaşarak, bilinmeyen yeni diyarlara ulaşmanın peşinde olan kaşiflerden farksızdı çünkü.
Nijerya’da kaldığı yıllarda Güney Afrika’ya kadar uzanıp hakiki Umut Burnu’nu görüp görmediğini bilip bilmiyorum ama kendi Umut Burnu birden fazla olmalı Ömer’in.
Merakla, tükenmez bir heyecanla, bin bir hevesle, sabır, bilgi ve bilgelikle yaptığı sanat yolculuğuna bakarsanız öyledir mutlaka.
Geçen hafta Ömer Uluç’un yakın dostları Zeynep ve Metin Fadıllıoğlu’nun Ulus 29’unda tanıtımı yapılan kitap önemli bir ressamımızın belgeseli tadında.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Trakya bağları, blogdaki ilk yazılarımdan biriydi ve hala en çok okunan yazılarımın başında geliyor. O zamandan dört sene sonra günümüze geldiğimizde Barbare Bağları’nın popüleritesi ortada. Neredeyse her haftasonu başka bir arkadaşımın Instagram Story&#;lerinde görüyorum.  Zaten Barbare Bağları da ’te birkaç odadan ibaret butik otelini büyütmeye başlamış, bu sene Kasım ayında gittiğimde hummalı çalışmalar vardı.

Evet bu sene Kasım’da Trakya Bağları’na tekrar bir ziyaret yaptım! ’te gittiğimde yalnızca Barbare Bağları’na uğrayabilmiştik ve Trakya Bağ Rotası hakkında araştırdıkça bölgedeki diğer bağları da keşfetmek için sabırsızlandığımı hatırlıyorum. Neyse ki bu sene hem yeniden Barbare Bağları’nı ziyaret etme hem de bölgedeki Umurbey, Barel ve Chateux Nuzungibi diğer bağ evlerini de gezme fırsatım oldu! İstanbul&#;a yakın mesafede böyle birbirinden iyi yerel üreticilerin olması muhteşem.

barbare bağları 3

Trakya Bağları, İstanbul’dan yalnızca iki saat uzaklıkta olmasıyla, günübirlik bir kaçamak veya kısa bir haftasonu tatili için çok ideal. Zaten son zamanlarda özellikle Barbare’de doğumgünü haftasonları, bekarlığa veda kutlamaları vs gibi çok fazla fotoğraf görüyorum.

Benim tavsiyem bölgedeki bu dört bağın ortasında yer alan Ramada Tekirdağ’da konaklayıp gündüzleri kendi kafanıza göre bu bağları gezmek, tadım yapmak, dilerseniz yemek yemek!

Gelelim bu birbirinden güzel dört bağevine:

Barbare Bağları: Bölgedeki bu tür etkinlikler için en uygun olan yer hala Barbare Bağları. Çoğunuzun Instagram’dan aşina olduğu, bağlara bakan şarap fıçılı terası ile hem çok fotojenik hem de genel olarak daha uzun vakit geçirmeye müsait, keyifli bir yer. Ayrıca kışın şömine başında keyif de yapabilirsiniz!

barbare bağları 1

Barbare Bağları’nın haftasonu kalış fiyatı kişi başı TL ve bunun içinde bir gece konaklama, öğlen akşam yemeği ve sınırsız şarap dahil. Barbare’nin her şeyi çok keyifli ama ne yazık ki böyle şarap rotası gibi bir yer için yemekleri bir tık sınıfta kalıyor. Tekirdağ köftesi, çorba ve salatadan oluşan menü buradan bir Toskana yaratmaya uygun mu biraz meçhul. En orijinal yemek kendi asma yapraklarından hazırlanan yaprak sarmaları. Yine de terası ve bağları ile en keyifli nokta burası.

Umurbey Bağları: Barbare’den yalnızca 15 dakika uzaklıktaki Umurbey’de Barbare’de olduğu gibi konaklama imkanı yok ama buraya tadım için gelerek Trakya üzümlerini ve şaraplarını daha yakından tanıyabilirsiniz. Umurbey Bağları’nın temelleri, bu yörede tarımla uğraşan bir aileden gelen Umur Arıner tarafından ’te atılmış ve ’den beri de üretimlerine devam ediyorlar. Böylece bölgedeki en eski bağ evlerinden birisi Umurbey. Burada bu bağevinin en başarılı ürünü olan Sauvignon Blanc’ı kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca elinize kadehinizi alıp önünde fotoğraf çektirmelik, oldukça güzel bir taş binası bulunuyor.

Bu arada Tekirdağ merkezde de Umurbey Wine House isimli bir şarap evi de var. Burada da şarküteri tabakları eşliğinde Umurbey’in ürünlerini tadabilirsiniz. Hatta bazı akşamlar canlı müzik de oluyormuş!

Umurbey Baglari Tekirdag

Chateaux Nuzun: Girişimci bir çiftin sıfırdan kurduğu Chateuax Nuzun, tam bir emek eseri. Amerika’dan yılında Türkiye’ye dönüş yapan Necdet-Nazan Uzun çifti sıfırdan başlayarak dekar araziye gezdiğimiz bağları ekiyorlar. ’den beri de Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ve Pinot Noir üretimi yapıyorlar. Nazan Hanım’ın bizzat gezdirdiği bağlar, biraz tepedeki konumu ile, uçsuz bucaksız ve çok görkemli görünüyorlar. Chateaux Nuzun’da da konaklama imkanı yok ama bölgedeki bağları keşfetmek için güzel bir durak.

chateaux nuzun sarap baglari trakya

Barel Bağ Evi: Barbare’den sonra bölgedeki bir diğer Instagramlık nokta ise kesinlikle Barel Bağ Evi! Özellikle bağların ortasındaki, ağaçlarla çevrili bahçesinde ilkbahar aylarında arkadaşlarla oturup bir şeyler içip atıştırmak oldukça keyifli olmalı. Ayrıca bahçenin birkaç köşesinde saman balyalarıyla vs. oldukça Instagramlık noktalar oluşturmuşlar. 🙂

barel-baglari-tekirdag

Umurbey’de olduğu gibi, Barel Bağ Evi’ni de bu bölgede nesiller boyu tarım ile uğraşan Akın ailesi kurmuş ve bağ evinin ismine de çocukları Elif ile Barkın’ın adını vermişler. yılında bağları ekip üretilen üzümleri bölgedeki şarap üreticilerine satarak başladıkları macera, yılında Barel Vineyards’ı kurarak devam etmiş. Barkın Bey’in keyifli sohbeti ile gezdiğimiz bu bağ evi, bana en samimi ve sıcak havayı veren yer oldu. Bir daha Mayıs veya Eylül aylarında tekrar gelmek isterim doğrusu!

Ayrıca diğer gezdiğimiz bağ evlerindeki şaraplara nazaran en uygun fiyatlar buradaydı ve kırmızı şarapta lezzet olarak en çok Barel’in ürünlerini beğendim. Gunn Cabernet Sauvignon & Syrah ile Barel Syrah favorim oldu ve ikisini toplam TL gibi çok uygun bir fiyata satın aldım! (Tabii Kasım’dan bu yana fiyatlar değişmiş olabilir)

barel-baglari

Aslında Trakya Bağ Rotası’nda daha birçok nokta var ama hepsini bir haftasonuna sığdırmak imkansız! Sırada İrem Çamlıca’nın yaptığı yaratıcı etiket tasarımları ile Chamlija Bağlarıve Kırklareli’deki Toskana bağ evlerini andırdığı söylenen Arcadia Bağları yer alıyor. Artık onlara da bir sonraki sefere inşallah. 🙂

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir