yatar hesaplama / İnfaz Yatar Hesaplama İnfaz Nedir, Nasıl Hesaplanır

Yatar Hesaplama

yatar hesaplama

İçerikte Neler Var ?

Cezanın İnfazı Nedir? Yatar Nedir ? Yatar Nasıl Hesaplanır?

Ülkemiz Ceza mahkemelerinde ceza yargılamaları yapılırken verilen hüküm tam olarak hapiste geçirilecek süre değildir. İnfaz hukuk da ceza hukukunun bir uzantısıdır. Sadece hapiste kalınacak süreyi belirler. İnfaz hukukunu belirleyen temel kanun maddesi sayılı ceza ve güvenlik tedbirleri infaz hakkında olan kanundur. Buna göre yargılama sonucunda mahkeme kararı ile verilen hapis cezası süresinin:

  • bir kısmı kapalı ceza infaz kurumunda 
  • bir kısmı açık ceza infaz kurumunda
  • bir kısmı denetimli serbestlik altında
  • şartlı tahliye hükümleri çerçevesinde cezaevi dışında geçirebilmektedir.

Temel kanunun sayılı maddesi dışında çeşitli yönetmelik, kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde infaz rejimine ilişkin kurallar içerir.

Müddetname savcılık tarafından hükümlünün cezaevine teslimi sonrasında  hazırlanan bir belgedir.  Bu belge ile hükümlünün ne kadar süre cezaevinde kalacağı belirtilir.  Burada yer alan bilgiler resmi makamlarca hazırlanmıştır. Bu belge içinde hükümlünün ad, soy ad, mahkeme esas karar, suç tarihi ve suçun niteliği, gözetim ve tutukluluk bilgileri, ceza infaz kurumunun girdiği tarih, şartlı salıverileceği tarih gibi bilgiler yer alır.

İnfaz (Yatar) Hesaplama Şartları Nelerdir?

İnfaz yatar hesaplama işlemi, fail hakkında verilecek infaz hesaplama cezasını uzatan veya kısaltan failin geçmiş ve mevcut durumlarına ilişkin birçok faktör bulunmaktadır. İnfaz süresinin hesaplanmasında dikkate alınması gereken unsurlar ve bu sürenin hesaplanmasında süreyi olumlu veya olumsuz etkileyen unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Suç hangi tarihte işlenmiştir,
  • Failin bir kadını ve üç yaşından küçük bir çocuğu varsa.
  • İşlenen suçun niteliği,
  • Suçlunun yaşı,
  • Suçun tekrarlanıp tekrarlanmadığı,
  • Tekerrür halinde fail ikinci defa okunursa,
  • Bu suçtan cezaevindeyken firar edip etmediğiniz,
  • Suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan infaz kanunu,
  • İnfaz kanunu failin hapis cezasının infaz tarihinde ve ara dönemde

Mükerrer Ne Demek?

Çoğu sanık, sonuçlanan dava dosyalarına ilişkin tebligat metinlerinde, &#;Mükerrer&#; kelimesine rast gelir. Bu kelime, sanığın suçu zamansal yakınlık olarak tekrar etmesi durumunu ifade eder. Eğer sanık, ertlenmiş bir ceza almış ise, mahkemenin belirlediği süre boyunca bu durumun mükerrer olması halinde cezası kesinleşir.

Denetimli Serbestlik Nedir?

 Yasa tarafından belirlenen deneme süresi kapsamında hükümlü cezasının sosyal hayat içinde infaza olanak sağlayan ceza hukukuna denetimli serbestlik denilir. Suç işleyen birey bu şekilde sosyal yaşam içinde gözlemlenir. Bu yasa bireyin ailesi ile bağlarını sürdürebilmesi ve dış dünya ile daha hızlı bir şekilde uyum sağlayabilmesi amacı ile çıkarılmıştır. Hükümlü bu şekilde koşullu salıverilmesine belli bir süre kalınca tahliye edilir. Ancak sosyal haya içinde denetim altında tutulur.

Denetimli Serbestlik Yasası Nedir?

  sayılı ceza infaz kanunun /A maddesiyle getirilen bir düzenleme olan denetimli serbestlik, birçok kişinin cezaevinden tahliyesini sağlar. tarihi bir barajdır. Bu tarihten öncekiler verilen cezasının ½’sini yatarken bu tarih sonrasındakiler 2/3’ünü yatmaktadır. Bu tarih öncesindeki hükümlüler denetimli serbestlikten 2 yıl yararlanabilir. Bu tarih sonrasındakiler ise bir yıl yararlanabilir. Bu haklardan yararlanamayan hükümlülerde vardır. Bazı suçları işleyen bireyler sayılı KHK hükümlerinden yararlanamıyor:

  • Kasten adam öldürme
  •  Alt ya da üst soya ait, eş, kardeş gibi kendini savunamayacak kişilere karşı kasten yaralama
  •  Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar
  •  Özel hayata ve özel hayatın gizliliğine karşı işlenen suçlar
  •  Uyuşturucu ya da uyarıcı madde ticareti ya da imal edilmesi
  •  Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar
  •  Anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sıralarına karşı işlenen uçlar
  •  Terörle mücadele kanunu kapsamına giren suçlar
  •  Örgütlü suçlar, koşullu salıverilme hakkı geri alınan hükümlüler
  •  Tazminatlar ve borçlar ödenmediğinde bankacılık zimmet suçları
  •  Cezaevinde disiplin cezası alan ve cezası disiplin kurulunca kaldırılmayanlar
  • Taahhüdü ihlal suçu işleyenler

 Hükümlünün kısmi olarak denetimli bir şekilde serbest bırakılması denetimli serbestliktir. Bu sistemde hükümlünün topluma geri kazandırılması amaçlanır.

 Denetimli serbestlik süresinde kişi dışarıda bulunuyor olsa bile süre boyunca hükümlü denetimli serbestlik bürosunun denetimi, takibi ve gözetimi altındadır.

Müddetname Nedir?

Müddetname üzerinde bulunan bilgiler;

  • Hükümlünün Adı Soyadı
  • Mahkemenin Esas ve Karar numarası
  • Gözetim ve Tutukluluk bilgileri
  • Suç tarihi ve ilgili Suç maddesi
  • Ceza İnfaz Kurumuna giriş tarihi
  • Ceza İnfaz Kurumundan Şartla Salıverileceği tarih
  • Hükümlünün Tahliye olacağı tarih.

Müddetname kim tarafından hazırlanır?

Mahkeme hakkınızda hapis cezası vermesinden sonra Müddetname hazırlama görevi mahkemenin bağlı bulunduğu taşra ilamat bürosu yada ilamat infaz büroları üstlenmektedir.  Müddetname hesaplaması bahsettiğim bürolardan sorumlu cumhuriyet savcısı tarafından yapılmaktadır. Müddetname belgesini hazırlama işini ise savcının yanında çalışan zabıt katiplerinin işidir.  Müddetname hazırlandıktan sonra zabıt katibi ve cumhuriyet savcısı bu belgeye imzalarını atar.  Hazırlanan bu belge hükümlüye imza karşılığında elden teslim edilir.Müddetname sanığın mahkeme ilamındaki adresine tebliğ edilir.

Hazırlanan Müddetname sonradan değişebilir mi?

Hazırlanan müddetname, hükümlü ile ilgili mahkeme tarafından cezasında değişiklik olması durumunda tekrar düzenlenecektir. Bir başka senaryo ise hükümlünün suçu ile ilgili cezai indirim olması durumunda müddetname tekrar hesaplanarak hükümlüye tebliğ seafoodplus.info da mahsup talebi vb. durumlarda tekrar müddetname düzenlenmektedir.

İnfaz hesaplama nedir? müddetname nedir? yatar hesaplama nedir?mükerrir ne demektir?koşullu salıverilme nedir? İnfaz yasası nedir? erzincan infaz avukatı nedir?

Müddetname nasıl hesaplanır ?

Müddetname hesaplama işleminde en önemli husus suçun işlendiği tarihtir. Suçun işlendiği tarihe göre cezada indirim oranları da değişmektedir. Bu sebeple suçu işlediğiniz tarih baz alınarak, belli başlı kurallar çerçevesinde hapis cezanızın üzerinde indirimler uygulayarak  net tarih bulunur.

Şartlı tahliye (koşullu salıverme) nedir?

Hapis cezası verilmiş bir kişi, cezaevinde kaldığı süre zarfında iyi halli olduğu ve topluma uyum sağlayacağı izlenimini veriyor ise kalan cezasını cezaevinin dışında, özgür bir biçimde geçirmesi için koşullu salıverilir. Bu durumda cezasının kalanını özgürce geçirmesi kararı şartlı tahliye olarak adlandırılır. Ayrıca, şartlı tahliye, suçlunun topluma kazandırılmasını ve iyi halli olma durumunun devamına teşvik etmeyi amaçlar. Şartlı tahliye, koşullu salıverilme olarak da adlandırılır. Başka bir ifade ile eğer bir kişi hakkında hapis cezası verilmiş ise ve bu kişiye kanunda belirtilmiş kısımlar için cezaevinde iyi hali olarak geçirme şartını sağlıyor ise hapis cezasının geriye kalan kısmına cezaevi dışında çektirilmesi kararı verilebilir buna koşullu salıverme, yani şartlı tahliye denir.

Şartlı Tahliye Nasıl Bozulur?

Şartlı Tahliye Nasıl Bozulur? Şartlı tahliye kararı verilmiş olan bir kişi şartlı tahliye süresi boyunca denetimli serbestlik hükümlerine tabidir. Hakkında şartlı tahliye kararı verilmiş olan bu kişi denetimli serbestlik süresi boyunca, kasten bir suç işlerse veya hâkimin kendisine verdiği yükümlülükleri, ihlal etmesi söz konusu olursa hakkında verilmiş olan karar bozulur.

Böyle bir durum mevcut ise kişi denetimli serbestlik süresi içerisinde eğer kasten bir suç işlemişse işlediği ikinci suçu itibariyle kalan cezasını hapishanede geçirmesi gerekir. Ancak kişi Denetimli Serbestlik süreci içerisinde kasten bir suçu işlememişse ama hâkimin kendisine verdiği denetimli serbestlik hükümlerini ihmal etmişse böyle bir durumdan, şartlı tahliye kararı verildiği tarih ile yükümlülüklerin ihlal ettiği tarih arasındaki süre geçilmemek koşuluyla cezasını çeker.

Ceza Avukatı ve İnfaz Avukatının Önemi Nedir?

Yukarıda ayrıntılı olarak açıkladığımız üzere infaz hukuku bir hayli teknik ve karışıktır. Alanında uzman erzincan infaz avukatı ya da erzincan ceza avukatından hukuki destek almanız tavsiye edilir.

Daha fazla makale için tıklayınız

Ceza İnfazının Ertelenmesi Nedir?

Ceza Hukukunda İfade ve Sorgu Nedir?

İnfaz Yatar Hesaplama; İnfazın sözlük anlamı &#;yerine getirme&#;dir. Mahkemelerce verilen ve kesinleşen ceza ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesi olarak tanımlanabilir. Halk arasında yatar şeklinde de bilinmektedir. İnfaz-yatar hesaplaması denildiğinde hesaplanacak olan süre; kişi hakkında verilen hapis cezasının ne kadarlık kısmının cezaevinde geçirileceğinin hesaplanmasıdır. tarihinde kabul edilen sayılı kanunla, hükümlülerin cezaevinde geçirecekleri süreler, koşullu salıverilme tarihleri ve denetimli serbestlik koşulları hakkında değişikliğe gidilmiştir.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASININ YATARI NE KADARDIR?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları kural olarak yaşam boyu mahkumiyet anlamına gelir. Hükümlü hakkında verilen hapis cezası yaşam boyunca devam eder. Ancak; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

MÜEBBET HAPİS CEZASININ YATARI NE KADARDIR?

Müebbet hapis cezasının infaz süresi esasen yaşam boyudur. Ancak; müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmidört yılını, infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

SÜRELİ HAPİS CEZALARININ YATARI NE KADARDIR?

Süreli hapis cezaları kural olarak; 1 aydan az 20 yıldan fazla olmayan hapis cezalarıdır. Süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. Ancak, Türk Ceza Kanununun;

a) Kasten öldürme suçlarından (madde 81, 82 ve 83) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
b) Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan (madde 87, fıkra iki, bent d) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
c) İşkence suçundan (madde 94 ve 95) ve eziyet suçundan (madde 96) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
d) Cinsel saldırı (madde , ikinci fıkra hariç), reşit olmayanla cinsel ilişki (madde , ikinci ve üçüncü fıkra hariç) ve cinsel taciz (madde ) suçlarından süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
e) Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan (madde , , ve ) hapis cezasına mahkûm olan çocuklar,
f) Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlardan (madde , , , , , ve ) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar,
g) Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan (madde ) hapis cezasına mahkûm olan çocuklar,
h) Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarından (madde ilâ ) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar, cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

Ayrıca, suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkûm olan çocuklar ile 1/1/ tarihli ve sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamına giren suçlardan mahkûm olanlar hakkında koşullu salıverilme oranı üçte iki olarak uygulanır.

KOŞULLU SALIVERİLMEDEN FAYDALANABİLMEK İÇİN İNFAZ KURUMUNDA GEÇİRİLMESİ GEREKEN SÜRELER

a) Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde otuzaltı,
b) Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde otuz,
c) Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuzaltı,
d) Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuz,
e) Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla yirmisekiz, yıldır.
f) Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkûmiyet hâlinde; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuzaltı yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını, süreli hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?

Denetimli serbestlik, koşullu salıverilmeden belli bir süre önce hükümlülerin denetim altında tahliye edilmelidir. Kişinin dış dünyayla ilişkisini sürdürebilmesi amacıyla uygulanan bir prosedürdür. Hapis cezasına alternatif bir ceza hukuku uygulamasıdır. CGTİK’nın /A maddesinde düzenlenmiştir. Denetimli serbestliğe dair kanuni düzenlemeler ülkemizde sık sık değişikliğe uğramaktadır. Bu değişiklerin sonuncusu tarihinde sayılı kanunla yapılmıştır. Bu kanun halk arasında infaz paketi olarak anılmış ve öğretide infaz kurumlarındaki aşırı doluluğu gidermeye yarayan bir kanun olarak nitelendirilmiştir. Anılan kanunla kişinin cezaevinde geçireceği süreler kısaltmıştır.

DENETİMLİ SERBESTLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Denetimli serbestlikten yararlanabilmek için kanunumuzda bazı şartlar vardır. CGTİK /A maddesinde bu şartlar düzenlenmiştir. Bunlar; açık cezaevinde veya çocuk eğitimevinde kalmak, hükümlünün koşullu salıverilmesine 1 yıl veya 1 yıldan az süre kalmış olması ve hükümlünün bu konuda talebinin bulunmasıdır. Ancak sayılı kanunla getirilen CGTİK Geçici 6. maddeyle bu şartlarda bazı değişiklere gidilmiştir. Bu anlamda tarihi özellik arz etmektedir.

tarihinden önce işlenen suçlar bakımından;

a-Türk Ceza Kanununun kasten öldürme suçları (madde 81, 82 ve 83),
b-üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları,
c-neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (madde 87, fıkra iki, bent d),
d-işkence suçu (madde 94 ve 95), eziyet suçu (madde 96),
e-cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (madde , , ve ),
f-özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde , , , , , ve ),
g-uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu (madde )
h-İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 12/4/ tarihli ve sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar hariç olmak üzere;

hükümlünün koşullu salıverilmesine 1 yıl kalmış olması şartı 3 yıla çıkarılmıştır.

Yani yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır. Ayrıca hükümlülerden;

7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.

Ancak sayılan suçlar söz konusu olduğunda süre yine 1 yıl olarak uygulanacaktır. Ayrıca bu suçlar bakımından hükümlünün açık cezaevinde veya çocuk eğitimevinde kalmış olması şartı da aranmaya devam eder.

Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile yetmiş yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında /A maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan iki yıllık süre, dört yıl olarak değiştirilmiştir.

tarihinden sonra işlenen suçlar bakımından;

Bu tarihten sonra işlenen suçlar bakımından CGTİK’nun /A maddesindeki şartlar aranmaya devam edecektir. Buna göre;

Açık ceza infaz kurumunda veya çocuk eğitimevinde bulunmak, kişinin koşullu salıverilmesine bir yıl veya daha az süre kalmış olması ve hükümlünün talebi gereklidir.

  • Sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler,
  • Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine üç yıl veya daha az süre kalan hükümlüler talepleri halinde denetimli serbestlikten faydalanabilirler.

Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde; kişilerin cezaevinde kalacakları süreler ülkemizdeki infaz kurumlarının farklı uygulamaları olması sebebiyle, infaz kurumundan kurumuna değişiklik göstermektedir. Bu sebeple infaz kurumunda geçirilecek süreler bakımından en net ve doğru bilgi, cezanın infaz edileceği kurumun savcılığından alınmalıdır.

CEZANIN İNFAZININ ERTELENMESİ

AKIL HASTALIĞI SEBEBİYLE ERTELEME: Akıl hastalığına tutulan hükümlünün cezasının infazı geriye bırakılır ve hükümlü, iyileşinceye kadar Türk Ceza Kanununun 57 nci maddesinde belirtilen sağlık kurumunda koruma ve tedavi altına alınır. Sağlık kurumunda geçen süreler cezaevinde geçmiş sayılır.

Hapis cezasının infazı, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren bir yıl altı ay geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya anasından başka birine verilmiş olursa, doğumdan itibaren iki ay geçince ceza infaz edilir.

HÜKÜMLÜNÜN İSTEĞİ ÜZERİNE ERTELEME: Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir.

ADLİ PARA CEZALARININ İNFAZI

Adli para cezası, mahkemece belirlenecek olan belli bir miktar para cezasının devlet hazinesine ödenmesidir. Hükümlü, tebliğ olunan ödeme emri üzerine belli süre içinde adli para cezasını ödemezse, ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarı hapis cezasına çevrilerek, hükümlünün iki saat çalışması karşılığı bir gün olmak üzere kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına karar verilir.

MÜKERRİRLERE ÖZGÜ İNFAZ HESAPLAMA: Mükerrirlere özgü infaz rejiminde; kişinin cezaevinde kalacağı süreler suçta tekerrür sebebiyle arttırılmıştır. Tekerrür hâlinde işlenen suçtan dolayı mahkûm olunan;

a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının otuzdokuz yılının,
b) Müebbet hapis cezasının otuzüç yılının,
c) Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla otuziki yılının,
d) Süreli hapis cezasının üçte ikisinin, infaz kurumunda iyi hâlli olarak çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilir.

Eğer ki ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanacak olursa, koşullu salıverilmeden yararlanılamaz. Tekerrür dolayısıyla belirlenecek denetim sürelerinde koşullu salıverilmeye ilişkin hükümler uygulanır.

5 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar?

tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

8 Yıl 4 Ay Ceza Alan Ne Kadar Yatar

8 yıl 4 ay cezanın 1 ay kapalı cezaevinde, 1 yıl 1 ay da açık cezaevinde olmak üzere 1 yıl 2 ay yatarı bulunmaktadır.

1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar?

1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

12 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar?

12 yıl ceza alan biri açık ve kapalı cezaevlerinde toplam 3 yıl yatacaktır.

2 Yıl 7 Ay Ceza Alan Ne Kadar Yatar

2 yıl 7 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

2 Yıl 1 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım

2 yıl 1 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım

4 yıl 2 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle. tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

2 Yıl 6 Ay Ceza Alan Ne Kadar Yatar

2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.

25 Yıl Ceza Alan Ne Kadar Yatar

25 yıl cezanın yatarı 9 yıl 6 aydır. Kapalı ve açık ceza evlerinde geçen süre toplam 9 yıl 6 aydır.

Kesinleşen Cezanın Ne Kadarı Yatılır

sonrası düzenlenen yeni infaz kanunuyla adi suçlar için ½ -3 yıl olarak hesaplanmaktadır.

Rapor Parası Sorgulama Ve Hesaplama Linki - İşgöremezlik Ödemesi Rapor Parası Nasıl Alınır Ve Hesaba Ne Zaman Yatar

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Rapor parası bir diğer adıyla işgöremezlik ödemesi, bir kişiye iş kazası, hastalık vb. nedenlerden dolayı çalışamadığı günlerde ödenen ücrete denir. Rapor parası ücreti almak için belirli şartların da sağlanması lazımdır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hak sahibine ödenen rapor parası ile ilgili özellikle pandemi sürecin ilgi daha da arttı. Rapor parası ne kadar, nasıl alınır ve rapor parası nereye yatar gibi başlıklar ise akıllarda soru işareti bırakıyor. Peki, işgöremezlik rapor parası ne zaman ve nereye yatar? İşte, rapor parası hesaplama, sorgulama linki ve diğer tüm detaylar…

Rapor Parası Sorgulama Ve Hesaplama Linki - İşgöremezlik Ödemesi Rapor Parası Nasıl Alınır Ve Hesaba Ne Zaman Yatar
Rapor Parası Sorgulama Ve Hesaplama Linki - İşgöremezlik Ödemesi Rapor Parası Nasıl Alınır Ve Hesaba Ne Zaman Yatar
Rapor Parası Sorgulama Ve Hesaplama Linki - İşgöremezlik Ödemesi Rapor Parası Nasıl Alınır Ve Hesaba Ne Zaman Yatar
Rapor Parası Sorgulama Ve Hesaplama Linki - İşgöremezlik Ödemesi Rapor Parası Nasıl Alınır Ve Hesaba Ne Zaman Yatar
Rapor Parası Sorgulama Ve Hesaplama Linki - İşgöremezlik Ödemesi Rapor Parası Nasıl Alınır Ve Hesaba Ne Zaman Yatar
SON DAKİKA

İnfaz Yatar Hesaplama

İnfaz yatar hesaplama, hapis cezasına çarptırılmış olan kişinin cezaevinde ne kadar kalması gerektiğini hesaplamanıza yardım etmektedir. Gerekli alanları doldurarak, kısa sürede hesaplama yapmanız mümkündür. Ancak bu araç size sadece bilgi vermek içindir.

İnfaz (yatar) mahkeme kararının kesinleşmesi ile başlayarak ceza, güvenlik ve koruma tedbirlerinin yerine getirilmesine denmektedir. İnfaz hukuku ceza mahkemeleri tarafından yerine getirilmesine dair esasları gösteren, bağımsız bir hukuk dalıdır.

Gerçekten infaz hukuku ceza hukuku yaptırımlarının infazı konusuyla ilgilenilmektedir. İnfaz hesaplaması esnasında dikkat edilmesi gereken mevzuatlar aşağıda olduğu gibidir:

sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı Hakkında Kanunu

Bu kanunun uygulanmasını gösteren Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği

sayılı KHK

Adalet Bakanlığının diğer yönetmelik ve genelgeleri

sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 29/03/ tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza İnfaz Kurumlan Yönetimi ile infaz rejimine ilişkin düzenlemeler içeren sayılı İnfaz Hakimliği Kanunu,

sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu

Yatar infaz hesaplama esnasında dikkat edilmesi gereken mevzuatlar genel olarak bu şekildedir.

Yatar-İnfaz Hesaplama Nedir?

Ceza yatar hesaplama yapmadan önce bunun ne olduğunu da bilmek gerekir. İnfaz hesaplama ceza mahkemesi tarafından verilene kesin hüküm sonucunda hapis cezasına çarptırılan kişinin, cezaevinde ke kadar kalmasının gerektiğini, cezaevinden çıkma ardından denetimli serbestlik zamanının koşullu salıverilme süresinin ve bi-hakkın tahliye süresinin ne kadar olduğuna yöneliktir.

İnfaz hesaplama işleminin gerçekleştirilmesinin hukuki literatürde bulunan ismi müddetname hesaplamadır. Bu bakımdan infaz mahkeme tarafından verilip kesinleşen ceza ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesi şeklinde bahsedilebilir.

Hapis sayılı olan TCK’nın maddesinde cezalar hapis ve adli para cezaları şeklinde tespit edildikten sonra madde içerisinde hapis cezalarının türü verilmiştir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis TCK’nın maddesi çerçevesinde hükümlünün hayatı boyunca devam eden bir türdür. sayılı yasanın 9 ve maddeleri çerçevesinde sıkı ve güvenlik rejimine tabi tutularak infaz ettirilir.

Müebbet hapis ise TCK’nın maddesi çerçevesinde hükümlünün hayatı boyunca devam etmektedir. Süreli hapis ise TCK madde kapsamında kanunda aksi belirtilmeyen durumlardan bir aydan ay, yirmi seneden fazla olmayan yapılardır. Kanunda aksi söylenen durumlarda bir ayın altı ya da 20 senenin üstünde belirlenmesinde engel yoktur.

Ancak TC 61/7 maddesi kapsamında artırım nedenlerinin uygulanması kapsamında süreli hapis cezası 30 seneden yukarı olamaz. Kendi içinde uzun ve kısa süreli olarak ayrılmaktadır. Kısa süreli 1 sene veya daha az süreli olup uzun süreli 1 sene veya daha fazla sürelidir.

Yatar-İnfaz Hesaplama Şartları

Ceza yatar hesaplama şartları da hesaplama kapsamında bilinmesi gereken detaylardan bir tanesidir. Yatar-infaz hesaplamada kesin hüküm sağlanan ve hapis cezasına çarptırılan bireyin en çok merak ettiği hukuki işlemler arasındadır.

Fail için verilecek infaz yatar kararını uzatan veya kısaltan suçlunun geçmişi ve mevcut koşullarıyla ilgili çok sayıda etken vardır. Detaylı yatar hesaplama kapsamında dikkat edilmesi gereken bir takım noktalar vardır. Sürenin hesaplanmasında olumlu ya da olumsuz etkileyen unsurlar ana hatları ile şöyledir:

Suçun hangi tarihte işlenmiş olduğu

İşlenen suçun niteliği

Suçu işleyen kişinin kadın ve üç yaşından küçük çocuğun olup olmaması

Suç işleyen kişinin yaşı

Suçlunun hapis cezasının infaz edileceği tarihteki ve ara süredeki infaz kanunu

Suç tarihindeki mevcut olan infaz kanunu

Suçtan ötürü cezaevinde yatarken firar edip etmeme durumu

Suçun mükerrer olması durumunda ikinci kez mükerrer olup olmadığı

Genel anlamda yatar hesaplama içinde önemli noktalar bu şekildedir.

Ceza Hesaplama

İnfaz yatar hesaplama dört ayrı şekilde ele alınabilir. Bunlar genel anlamda aşağıda olduğu şekilde, maddeler biçiminde gösterilebilir:

Öncesi İçin İnfaz Hesaplama

Öncesi İçin İnfaz Hesaplama

Sonrası İçin İnfaz Hesaplama

Mükerrirler İçin İnfaz Hesaplama

Bunların her biri farklılık göstermektedir. Eğer yatar infaz hesaplama nasıl yapılır diyorsanız size sunduğumuz aracı kullanabilirsiniz. İlgili alanları doldurduktan sonra hesapla üzerine tıklayarak, sonuçları hemen alabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir