adet geciktirici / Adet geciktirici ilaç işe yarıyor mu? Adet geciktirici haplar var mı?

Adet Geciktirici

adet geciktirici

Regl Geciktirici Haplar

Regl döneminde şiddetli ağrı, bulantı, yoğun gözlenen kanama vb. rahatsızlıkların normal ve katlanılması gereken bir süreç olduğunu düşünmek, regl geciktirici ve doğum kontrol yöntemlerine dair bilgisizlik gibi durumlar tıbbi yardım almamızı ne kadar etkiliyor bilinmez ama bu yöntemler hakkında ne kadar bilgili olduğumuzu sorgulamanın halk sağlığı açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Regl dönemleri herkes için farklı deneyimlense bile bazı özel günlerde regl olmaktan kaçınmayı tercih edebiliriz.

Özellikle tatil, bayram gibi özel günleri regl nedeniyle kaçırmak istemiyorsak doğum kontrol veya regl geciktirici ilaçlar yararlanılabileceğimiz seçeneklerdendir. Doğum kontrol ilaçlarından farklı olan regl geciktirici haplar (örn; Primolut-N), menstrüyasyonun ertelenmesi ve rahatsız edici semptomların tedavisine olanak sağlamaktadır. Bu ucuz ve etkili yöntemin doktor kontrolünde uygulanması ve doz kullanımına dikkat edilmesi gerektiği, aksi takdirde hastanın güvenliği açısından ortaya çıkabilecek riskler hakkında hastalar uyarılmaktadır [1].

Doktorların bu konuda ayrıca bir seçenek olarak sunduğu doğum kontrol hapları hakkında merak edilenlere buradan ulaşabilirsiniz.

Noretisteron nedir?

Noretisteron ilacının içerisinde progesteron hormonu yer almaktadır [2]. Regl döngüsünde progesteron seviyeleri düşüşe geçmeye başlar. Sentetik progesteron yani noretisteron kullanımı ile bu seviyeler düzenlenerek reglin ertelenmesi sağlanır [3]. Rahim içerisindeki salgı ve yapıları etkileyerek yumurta atılımını geciktirmesinin yanında regl dönemiyle ilişkili adet olamama, çok fazla kanama, premenstrüyal sendrom gibi problemlerin tedavisinde de noretisteronun kullanıldığı belirtilmektedir [2]. Bu ilaçların ara sıra kullanımında bir sakınca görülmese de, düzenli olarak reglin ertelenmesi için kullanılması önerilmemektedir [3,5,6].

Noretisteron ilaçların doğum kontrol yöntemi olmadığı için kullanıldığı süre içerisinde cinsel ilişkiye girilmesi halinde korunma yöntemlerinin kullanılması gerekir [3]. Regl geciktirici hapları kullanmadan önce mutlaka doktora danışılması önemlidir [4]. Diyabet, karaciğerde rahatsızlık, gebelik şüphesi vb. sakıncalı durumların hastanın geçmiş öyküsünde sorgulanması, regl geciktirici haplara başlamaya uygun olup olmadığını belirlemede önemli olarak belirtilmiştir [2]. Belli miktar ve aralıklarla doz alınması tedavi açısından önemlidir. Doz alımının aksaması veya unutulması durumunda doktorun belirttiği şekilde hastanın tedaviye devam etmesi gerekmektedir [4].

İlaç Kullanım Sonrası Etkiler

İlacı aldıktan sonra göğüste hassasiyet, gergin ve düşük ruh hali, düşük libido, kabızlık ve sıvı birikmesi kişiden kişiye görülme şekli değişmekle beraber ilacın kullanım sonrası olası etkileri olarak belirtilmektedir [3,5, 6]. Tedavi süresine bağlı olarak görülme sıklığı değişen yan etkilere mide bulantısı, baş ağrısı, migren, nefes darlığı, akne oluşması şeklinde yer verilmiştir [3,4].

Sonuç olarak incelenen kaynaklara bakıldığında doktor kontrolünde reçeteyle alınması gereken regl geciktirici hapların;

  • Progesteron seviyesinde ve rahmin iç yapısında meydana getirdiği değişimlerle menstrüal döngüyü değiştirebildiği,

  • Sürekli kullanılmadığı takdirde vücut için bir sorun teşkil etmediği,

  • Doğum kontrol hapı yerine kullanılmaması gerektiği anlaşılmaktadır.

[1] Mansour D. (2017). Postponing menstruation: choices and concerns. The Journal of Family Planning and Reproductive Health Care, 43(2), 160–161. https://doi.org/10.1136/jfprhc-2016-101438

[2] Topalismailoğlu, H. Primolut-N, Nasıl Kullanılır, Yan etkileri. http://www.e-jinekolog.com/jinekoloji/primolut_n.html

[3] Smith, L. (2019, Nisan 17), How to delay your period-is it safe to take norethisterone? https://patient.info/news-and-features/how-to-delay-period-norethisterone

[4] R. Nalini. (2021). Primolut-N. International Journal of Advances in Nursing Management,9(3):336-7. doi: 10.52711/2454-2652.2021.00077

[5] Medistate Kavacık Hastanesi. Adet geciktirici ilaçların asıl kullanımı. http://www.medistate.com.tr/tibbi-bolumlerimiz/kadin-hastaliklari-ve-dogum/adet-geciktirici-ilaclarin-asil-kullanimi

[6] Kahveci, T. (2019, Şubat 5), Adet Geciktirici İlaçlar. http://www.tulinkahveci.com/adet-geciktirici-ilaclar



İçerik Üreticisi: Berra Üçüncü
Editör:Ladin Toplu
20 Mart 2022 tarihinde güncellendi.

Adet geciktirici hap kullanırken bunlara dikkat!

ADET GECİKTİRİCİ HAP KULLANMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMEYİN

Adet geciktirici hapları alışkanlık haline getirmemek gerektiğini belirten Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan, adet geciktirici haplar hakkında önemli bilgiler verdi.

Yılda sadece birkaç kez çıkılabilen tatilde regl olmak kadınlar için kısıtlayıcı olduğundan can sıkıcı olabilir. Bu dönemde kadınlar, adet dönemlerini geciktirmek için içeriğinde progesteron hormonu bulunan adet geciktiricilere başvurur.

Adet geciktirici hap kullanırken bunlara dikkat

ADET GECİKTİRİCİ HAPLARIN YAN ETKİSİ VAR MI?

Geciktirici hapların kanıtlanmış bir sakıncası veya önemli bir yan etkisi yoktur ancak adet geciktirici haplar, hormonal yükleme yaptığı için doktora danışılarak kullanılmalıdır.

Ancak adet geciktirici hapları alışkanlık haline getirmemek gerekir. Çünkü adet geciktirici haplar içerdikleri yoğun progesteron miktarları nedeniyle sık kullanılma durumunda bazı kadınlarda vücutta şişkinlik, göğüslerde hassasiyet, varis, kanama miktarında artış ve kabızlık gibi şikâyetlere de yol açabilir.

Aynı zamanda bu haplar yumurtalıklarda gerçekleşen döngüyle rahim iç duvarında gerçekleşen döngü arasındaki dengeyi bozabilir ve gebe kalmada güçlük çekilebilir.

Adet geciktirici hap kullanırken bunlara dikkat

ADET GECİKTİRİCİ HAPLAR KİMLER İÇİN ZARARLI?

İçeriğindeki progesteron hormonu sayesinde adet düzenini bozan ilaçların önemli bir yan etkisi olmamasına rağmen herkes tarafından kullanılması uygun değildir.

40 yaşın üzerindeki kadınlar, karaciğer rahatsızlığı olanlar, akciğer embolisi geçirmiş hastalar ve meme kanseri olanlar adet geciktirici hap kullanmamalıdır. Ayrıca gebelik ihtimali olan kadınların da geciktirici haplardan sakınması gerekir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False

Adet geciktirici hapın yan etkileri var mı? Adet nasıl geciktirilir? İşte adet geciktirici evde doğal ve bitkisel çözüm önerileri

Adet geciktirici ilaç adetten 2-3 gün önce kullanılmaktadır. İlaçların değişik modellerde olmasından dolayı bazıları günde 2 kere alınırken bazıları 3 kere alınabiliyor. 10 günden fazla alımlar için muhakkak doktor kontrolünde yapılmalıdır. Unutmayın ki adet geciktirmek adet düzensizliği gibi probleme yol açabilmektedir. Bu nedende zorunlu olmadıkça kullanılması tavsiye edilmiyor. Ayrıca adet geciktirici ilaçlar yerine doğal bitkiler, yiyecekler önerimize göz atabilirsiniz. Bu öneriler sayesinde regl dönemini erteleyerek planlarınızda değişiklik yapmak zorunda kalmazsınız.

ADET GECİKTİRİCİ YAN ETKİLERİ

Adet geciktirici kullananlar adet gününü 10 günden fazla geçirirse yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler kişiye göre farklılık göstereceği için bazılarında daha erken sürede yan etki görülmeye başlar. Adet geciktirici şu gibi yan etkilerle yol açabilir:

ADET GECİKTİRİCİ BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Adet geciktirici yiyecekler adetinizin gecikmesi için kesin çözüm değildir. Sadece âdetinizin gecikmesinde rol oynayan etkenlerdir. Adet gününüzün gecikmesini istiyorsanız bunları deneyebilirsiniz. Ya da âdetinizin gecikmesinden şikâyetçi iseniz bu adet geciktirici bitkiler türlerinden uzak durun.

ADET GECİKTİRİCİ KULLANDIKTAN SONRAKİ AY NE ZAMAN ADET OLUNUR?

Adet geciktirici ilaç kullandıktan sonra vücutta çok fazla değişim olmaz. Göğüslerde hafif dolgunluk, vücutta gerginlik hissi bu ilaçlar ile beraber bir miktar artabilmektedir. İlacı kullandıktan sonra belirli bir ay ya da gün içerisinde adet olma süresi yoktur. Kanamaya bağlı olarak ilaç etkisinde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Kanama varsa ilaç etkisi bitmiştir, kanama yoksa ilaç etkisini göstermeye devam ediyor anlamına gelir.

ADET GECİKTİRİCİ HAP ADETİN İLK GÜNÜ KULLANILIR MI?

Adet geciktirici haplar adetten 2-3 gün önce kullanılması gerekir. Adet başlamadan önce kullanılırsa etkisini daha iyi görebilirsiniz. Eğer adetiniz başladıysa adetin ilk günü de ilacı kullanabilirsiniz. Adet geciktiriciler 1 sene içerisinde 2 kere ya da en fazla 3 kere kullanılması tavsiye edilir (ay olarak). Daha fazla kullanımda adet döngüsü düzeni bozulacağı için daha çok sancı ve ağrı çekmeniz anlamına gelir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir