tkü nedir / Telsiz Kullanım Ücreti | Türk Telekom

Tkü Nedir

tkü nedir

TKÜ Nedir? Telsiz Kullanım Ücreti Nedir?

TELSİZ KULLANIM AYLIK TAKSİT NEDİR? NEDEN ALINIR?
Telsiz Kullanım Ücreti Nedir?

Telsiz Kullanım Ücreti  tutarı vatandaşların epeyce şikayet ettiği ve haliyle neden alındığını da en çok merak ettiği gider kalemlerinden biridir.

Cep telefonu insanlar arasında iletişimi sağlamada en başta gelen elektronik cihazdır. Ve bu cihaz her geçen gün gündelik hayattaki ağırlığını artırıyor. Bu ağırlıkla paralel olsa gerek cep telefonu için yapılan giderler de artış gösteriyor. Bu giderlerden biri de zorunlu Telsiz Kullanım Ücreti olarak önümüze çıkıyor. 

Telsiz kullanım ücreti Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gsm operatörleri tarafından abonelerden tahsil edilmektedir.

  

Telsiz Kullanım Ücreti Nedir?

Telsiz Kullanım Ücreti, sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) kararı ile her yılın başı başlangıç kabul edilmek üzere ilgili operatör tarafından abonelerden aylık taksitler şeklinde tahsil edilen bir vergi kesintisidir.

Telsiz Kullanım Ücreti Ne Zaman Alınmaya Başladı?

Telsiz Kullanım Ücreti uygulaması tarihinde başlamıştır. Faturalı hatlarda tarihini içeren döneme ilişkin ilk faturada telsiz ücretine yer verilirken, ön ödemeli hatlarda ise tarihinde telsiz ücretine karşılık gelen kadar bakiyeden düşüm yapılmıştır.

Yeni GSM Hattı Alınması Durumunda Telsiz Kullanım Ücreti Alınır Mı?

Yıl içerisinde yeni hat alarak aktif abonelik başlatanlar için yılın geriye kalan ayları dikkate alınarak tahakkuk eden kullanım ücreti aylık olarak eşit taksitler halinde tahsil edilir.

Hat Taşıma Durumunda Telsiz Kullanım Ücreti Ne Olur?

Yıl içinde hattını bulunduğu operatörden farklı bir operatöre taşıyan aboneler için, o yıl içinde geçerli olan telsiz kullanım ücret borcu bir önceki operatöründen devralınarak aylık taksitler halinde yeni operatör tarafından tahsil edilir.

Ayrıca faturalı hattan faturasız hatta geçiş sonrasında düzenlenecek olan son dönem faturasına, o yılın sonuna dek tahsil edilmesi gereken telsiz kullanım ücreti tutarı toplu olarak yansıtılmaktadır. Bu ödemeye istinaden faturasıza dönüştürülmüş olan hattan, o yılın sonuna kadar telsiz kullanım ücreti tahsil edilmemektedir.

  

Telsiz Kullanım Ücreti Sabit Midir?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından her yıl ''yeniden değerleme oranı'' dikkate alınarak yeniden belirlenerek açıklanmaktadır. Yani bu ücret kalemi sabit olmayıp yıldan yıla değişkenlik göstermektedir. 

yılında hesaba alınacak yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak belirlenmiştir. Telsiz Kullanım Ücreti Neden Artar? sorusunun cevabı da yeniden değerleme oranının varlığıdır.

Telsiz Kullanım Ücreti Nasıl Ödenir? 

Bu ücret, hattınız faturasız ise bakiyenizden her ay otomatik olarak tahsil edilir. Eğer faturalı hat kullanıyorsanız bu kesinti ödemesi aylık faturanıza otomatik olarak yansıtılır ve tahsil edilir.  

Operatör firmaları tarafından bu kesintinin yıllık yani 12 aylık toplam tutarı devlete doğrudan ödenmektedir. Devlete ödemeyi toplu şekilde yapan GSM operatörleri bu bedeli abonelerden her ay taksitler halinde tahsil etmektedir.

Telsiz kullanım ücreti ödeme işlemi, operatörler tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Cep telefonlarına gelen telsiz kullanım ücreti içerikli mesaj örnekleri;

Elektronik haberleşme kanunu uyarınca, adınıza devlete ödenen ve her operatör için ayni olan telsiz kullanım ücreti yıllık 50,75 TL&#;dir. Hattınıza taksitle yansıtılacaktır.

Mobil hattınız için devlete ödenen aylık TL Telsiz Kullanım Ücreti bakiyenizden tahsil edilmiştir.

Degerli musterimiz, adiniza devlete odenen telsiz kullanim ucreti her ayin son gunu tl olarak bakiyenizden dusecektir. bilgi icin i ucretsiz arayabilirsiniz

Telsiz Kullanım Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Söz konusu bedel ödenmeme durumunda bu kesinti bir vergi borcu olarak birikmeye başlıyor. Ödenmeme durumu devam ederse bunun sonucunda da yasal faizlerin işlemesi ve haliyle toplam borç miktarının artması söz konusu olmaktadır.

Örnek uyarı mesajı: Değerli müşterimiz mobil hattınızda yeterli bakiye olmadığı için devlete ödenecek olan 3, TL telsiz kullanım ücreti bakiyenizden tahsil edilememiştir. TL yüklemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. b

Ayrıca söz konusu telsiz kullanım borcu mobil hat üzerine tanımlı olduğu için Vodafone, Türk Telekom ya da Turkcell fark etmeksizin telsiz kullanım ücreti ödenmezse mobil hat önce kısıtlanacak daha sonra ise tamamen iletişime kapatılacaktır. Kullanıcıları bekleyen böyle kötü bir durum da söz konusudur.

Kapanan Hat Telsiz Kullanım Ücreti Ne Olmaktadır?

Yükleme yapılmadığı için kapanan ya da abone isteğiyle kapatılan hat telsiz kullanım borcu operatör tarafından tek seferde devlete ödendiği için ilgili operatör firması bu borcun takibi ve ödenmesi için icra takibine başvurabilmektedir. Genelde borcun takibi avukatlık bürolarına devredilmektedir.

Faturalı Hat Kullanmıyorum. Telsiz Kullanım Ücreti Benden De Tahsil Edilir Mi?

GSM operatörleri devlete ödenen bu kesinti bedelini faturalı ve faturasız abonelerinden tahsil etmektedir. 

Aboneliğin faturalı ya da faturasız olma durumuna göre bir ayrım bulunmamaktadır. Operatör değiştirerek kurtulmak mümkün değildir. Ancak bazı operatör firmaları numarasını taşıyan kullanıcılarından sene sonuna kadar telsiz kullanım ücreti almıyor.

Telsiz Kullanmıyorum Neden Telsiz Kullanım Ücreti Kesiyorlar?

Bu kesinti isminde ''telsiz'' kelimesi geçmesi nedeniyle kafa karışıklığına yol açabilmektedir. Bu kesinti için telsiz kullanmaya gerek yoktur. 

Cep telefonu sahibi olan ve aktif GSM abonesi olarak kullanan herkesten kesinti yapılmaktadır. 

Telsiz Kullanım Ücreti İptali Mümkün Mü?

Telsiz kullanım ücreti iptal işlemi maalesef mümkün değildir. Bu ücreti ödememek için yapılması gereken tek şey cep telefonu hattı kullanımını sonlandırmak olacaktır.

Telsiz Kullanım Ücretinin Hepsi Peşin Ödenebilir mi?

Operatörler telsiz kullanım ücreti ödeme tutarını bir yıl için devlete tek seferde toplu şekilde ödemekte ve abonelere aylık taksitler halinde yansıtmaktadır. Kural bu olduğu için peşin ödeme imkânı bulunmamaktadır.

Telsiz Kullanım Ücreti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Telsiz kullanım ücreti öğrenme yöntemi operatör firmasına göre farklılık göstermektedir. Bu yöntemleri bilinen 3 büyük operatör firması açısından belirttik.

  

Vodafone Telsiz Kullanım Ücreti Sorgulama

&#;&#;KOLAY BAKİYE&#;&#; yazıp 'e kısa mesaj göndererek veya &#;&#;Vodafone Yanımda&#;&#; üzerinden güncel borcunuzu ücretsiz öğrenebilirsiniz.

Turkcell Telsiz Kullanım Ücreti Sorgulama

Cep telefonunuzun arama bölümünden önce *# yazıp ardından arama tuşuna bastıktan sonra ekrana gelen menüde ''Cevapla'' seçeneğini seçin. Açılan kısa mesaj ekranına 4 yazıp göndererek güncel borcunuzu ücretsiz öğrenebilirsiniz.

Türk Telekom Telsiz Kullanım Ücreti Sorgulama

Bireysel faturasız hat sahibi olanlar, tahsil edilmemiş Telsiz Kullanım Vergi borcu tutarlarını; mobil hatlarından *# 'yi tuşlayarak ya da &#;Telsiz&#; yazıp 'e SMS göndererek, müşteri hizmetlerinden veya firmanın yetkili bayilerden öğrenebilirler. Ayrıca mobil uygulama üzerinden de bu bilgilere erişim mümkündür.

Telsiz Kullanım Ücreti Ne Kadar? Telsiz Kullanım Ücreti Aylık Ne Kadar ?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayınlanan Yılı Telekomünikasyon Hizmetleri Ücret Tarifesi uyarınca; yeniden değerleme oranına (%36,20) göre telsiz kullanım ücreti yılı için 50,TL olarak belirlendi.  yılında ise telsiz kullanım ücreti 37,TL olarak uygulandı.

telsiz kullanım aylık taksit ücreti 4,TL'ye tekabül edecektir. yılında bu bedel 3,TL tutarında idi.

Yani Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell telsiz kullanım ücreti yılında aylık 4,TL olarak yansıtılacak.

Faturasız hat telsiz kullanım ücreti ile faturalı hat telsiz kullanım ücreti arasında miktar yönünden herhangi bir fark bulunmadığını ayrıca belirtelim.

Tüketicilerin pek hoşnut olmadığı bu vergi kesintisi devlet için büyük bir vergi geliri kalemi olarak göze çarpıyor. Anadolu Ajansının tarihli haberine göre cep telefonu abone sayısının yılında 84 milyona ulaşacağı ifade edilmektedir. 

Ülke nüfusu ile denk olan bu sayıyı dikkate aldığımızda tüketicilerden tahsil edilen telsiz kullanım ücretinin toplamının çok ciddi rakamlara tekabül ettiği görülebiliyor.

Abonelerde telsiz kullanım ücreti ekşi bir tat bırakıyor. 

Telsiz kullanım ücreti nedir? sorusu ile başlayan ve tüketiciler açısından her ne kadar bir gider kalemi olsa da sahip olduğu detayların bilinmesinde fayda olduğunu düşünerek yazdığımız bu yazımızdan keyif almanızı umarız.

sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca her yılın başında ilgili operatör tarafından müşterileri adına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurul Kararı ile belirlenen Telsiz Kullanım Ücreti (TKÜ), faturasız Vodafone müşterileri için toplu ve tek seferde devlete ödenmektedir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayınlanan Yılı Telsiz Ücret Tarifesi uyarınca Telsiz Kullanım Ücreti(TKÜ), yılı için ,14 TL ( yılı için bu tutar 50,75 TL’dir.) olarak belirlenmiştir.

Yıl içinde yeni hat alarak Vodafone’a gelen müşteriler için, yılın geriye kalan ayları dikkate alınarak tahakkuk eden kullanım ücreti aylık olarak taksitler halinde tahsil edilir. Yıl içinde hattını Vodafone’a taşıyan müşterilerimiz için, o yıl içinde geçerli olan borcu önceki operatöründen devralınarak aylık taksitler halinde tahsil edilir.

Faturalı mobil hattan faturasız mobil hatta geçiş sonrasında düzenlenecek olan son dönem faturasına, o yılın sonuna dek tahsil edilmesi gereken Telsiz Kullanım Ücreti tutarı toplu olarak yansıtılmaktadır. Bu ödemeye istinaden faturasıza dönüştürülmüş olan hattan, o yılın sonuna kadar Telsiz Kullanım Ücreti tahsil edilmeyecektir.

Araç(Taşıt) Tanıma Sistemi Nedir? Firmalar Neden Kullanmalı?

Araç(Taşıt) Tanıma Sistemi Nedir?

Araç Tanıma Sistemi (ATS), şirketlerin kendi araçlarının akaryakıt masraflarını ve tüketim süreçlerini kontrol edebilmesini sağlamak üzere geliştirilmiş suistimalleri önleyen bir yönetim sistemidir. Araç tanıma sistemini basit bir şekilde anlatmamız gerekirse, şirketlerin sahip oldukları araçlarına monte edilen bir cihaz ile sürücülerin anlaşmalı istasyonlardan indirimli ve üstelik araçtan inmeden sistemde kayıtlı araca temassız bir şekilde yakıt alabilmelerini sağlayan bir sistem olduğunu söyleyebiliriz.

 

Araç tanıma sistemi ile şirketler akaryakıt giderlerinden tasarruf sağlarken, bir yandan da teknolojiden faydalanarak yenilikçi, modern bir şirket imajına da sahip olurlar.

 

Araç Tanıma Sistemi Ne İşe Yarar?

Araç(Taşıt) Tanıma Sistemi anlaşması yapan şirketler, kendilerine özel ödeme koşulları ve indirim fırsatlarından yararlanırken akaryakıt giderlerinden de tasarruf sağlarlar.

Kontrollü akaryakıt kullanımı sağlayan bu sistem sayesinde şirket araçlarınıza harcamalar için sınırlamalar koyabilirsiniz. Örneğin haftanın hangi günleri, hangi saatler arasında, hangi bölgedeki istasyonlardan, kaç litre akaryakıt alabileceklerini belirleyebilirsiniz.

 

Araç Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?

Şirketinize ait aracın plakası ve kullandığı akaryakıt cinsi sisteme kaydedilir. Bu bilgileri içeren taşıt programlama ünitesi ve depo anteni aracın akaryakıt deposu girişine monte edilir. Depo anteni, taşıt programlama ünitesinin pompa tabancasında bulunan alıcıyla bilgi alışverişine girerek araç bilgilerini aktarır. Depoya yerleşen pompa ile sistem, aracı otomatik olarak tanır ve böylelikle araçlara aktarılan akaryakıt tüketim tutarı gibi tüm veriler otomatik olarak kaydedilir. Araç tanıma sistemi ile sürücü hiçbir ödeme yapmadan sisteme kaydedilen fiş sayesinde araçtan inmeden yakıt alıp zamandan tasarruf ederken, şirketler için de bu alışverişin ve harcamanın takibi çok daha kolay sağlanır.

 

Araç Tanıma Sistemi Cihaz Türleri Nelerdir?

Araç(Taşıt) tanıma sisteminin ihtiyaca yönelik farklı cihaz türleri vardır.

 

Bu cihaz türleri şu şekildedir:

Kart: Yakıt Kartı montaj gerektirmeyen taşınabilir el kitidir. Tüm araç tipleri için programlanmaya uygundur.

Akıllı Anahtarlık (AA): Araç bilgileri anahtarlığa yüklenir ve yakıt alımı sırasında anahtarlık pompa görevlisine verilerek araç sisteme tanıtılır.

Akıllı Halka (AH): Aracın pompa kapağına tek vida ile takılan bu cihazın motor ile bağlantısı olmayan yakıt dolum ünitesidir. Kullanımı kolay ve kaybolma riski olmayan bu cihaz en çok tercih edilen cihazdır.

Pasif Kit (PT): Araç bilgilerini içeren pasif kit ve ucundaki depo anteni akaryakıt deposu girişine monte edilir. Depo Anteni, Pasif Kit’in pompa tabancısında bulunan alıcı ile bilgi alışverişi yapmasını sağlar.

Taşıt Tanıma Kimlik Ünitesi (TKÜ): Motor ile bağlantı yapılarak monte edilen bu cihaz, tamamen elektronik olarak kontrol edilebilen ve kilometre ölçümü yapan bir yakıt dolumu sistemidir. Motorla olan bağlantısı nedeniyle an az tercih edilen cihazdır.

 

Araç Tanıma Sisteminin Muhasebe Kaydı

Ödeme ve muhasebe kolaylığı sunan araç tanıma sistemi ile araç sürücüsü masraf fişlerini toplamak zorunda kalmaz ve fişlerin tek tek kaydedilip muhasebe kayıtlarının tutulması gibi operasyonel yüklerden kurtulmuş olursunuz. Şirketinize ait araçlarınızın tüketim raporlarının kullanmakta olduğunuz muhasebe sistemine entegrasyonu otomatik olarak yapıldığından bu operasyon, size zaman kazandıracak ve tam kontrol sağlayacaktır. Ayrıca araç tahsis ettiğiniz çalışanlarınıza avans ya da kredi kartı vermek zorunda da kalmazsınız.

 

Araç Tanıma Sistemi Firmalara Hangi Avantajları Sunar?

Araç tanıma sisteminin firmalara sunduğu avantajları size Ticket Car Akaryakıt Çözümleri’nden örnek vererek anlatmak isteriz.

BP, Petrol Ofisi ve Total’in EPDK’ya kayıtlı finansal aracısı olarak dilediğiniz akaryakıt markası ile çalışma özgürlüğü sunan Ticket Car ile en iyi araç tanıma sistemi avantajlarına sahip olabilirsiniz!

 

BP Taşıtmatik ile indirimli yakıt fırsatından yararlanırken, akaryakıt alım takibiyle uğraşmaz, araçlarınızı 7/24 online şekilde yönetebilirsiniz.

BP Taşıtmatik ile elde edebileceğiniz avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

-Taşıtmatik ile aracınızın yanlış yakıt alma ihtimali ortadan kalkar ve sistem aracınıza tanımlı olan akaryakıt ürününü temin eder.

-Şirket araçlarınızın akaryakıt giderlerini eksiksiz kontrol edebilir, araçların toplam yakıt tüketimlerini hangi periyodlarda yapmış olduğunu kolayca takip edebilirsiniz.

-Araçlarınızın akaryakıt alımıyla ilgili tüm bilgiler tam ve eksiksiz rapor halinde size gönderilir ve bu sayede araçlarınızı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

-Taşıtmatik ile sürücüye avans vermek, kredi kartı kullanmak, nakit ödeme yapmak, fatura yazdırmak, masraf fişi hazırlamak gibi ödeme şekilleriyle uğraşmanıza gerek kalmaz.

 

Petrol Ofisi AutoMatic ile elde edebileceğiniz avantajları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

-Türkiye’nin en geniş istasyon ağından faydalanabilirsiniz.

-AutoMatic Filo Yönetim ile şirketinizin ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış ürün ve hizmetler sayesinde filonuzu rahat bir şekilde yönetebilirsiniz.

-Yakıt kit tipi olarak tercih edeceğiniz Petrol Ofisi yakıt kart ya da halka sistem ile plakaya tanımlı güvenli kullanım sunar.

-Avans verme ve fatura toplama külfeti olmadan otomatik sistem sayesinde vakit kaybı yaşatmadan rahatlık sunar. Her ayın 15’inde ve son gününde olmak üzere ayda yalnızca 2 kez fatura keserek size gönderir.

-Araçtan inmeye gerek kalmadan gerçekleştirebilen yakıt alışverişi ile siz ya da sürücüleriniz temassız, hijyenik ve güvenli şekilde ödeme yapabilirsiniz.

 

Total Yakıtmatik ile Total istasyonlarında ödeme yapmadan, fiş veya fatura almaya gerek kalmadan yakıt alabilirsiniz.

-Akaryakıt giderlerinizin kontrolünü kolayca sağlar, zaman ve paradan tasarruf edersiniz. Şirket araçlarınızın yakıt yönetimini kolayca yaparsınız.

-Şirket araçlarınızın yakıt alım bilgilerine veya tüketim bilgilerine online portal üzerinden ulaşabilir ve bunları raporlayabilirsiniz. Araçlarınızı yakıt harcaması bazında limitlendirip harcamaları kontrol altına alabilir, suistimallerin önüne geçebilirsiniz.

-Akaryakıt alımlarınız için size ayda 3 fatura gönderilir. Fatura raporlarında araçlarınıza hangi istasyondan, ne zaman, ne kadarlık akaryakıt alındığı bilgisine ulaşabilirsiniz. Doğru akaryakıtın doğru araç deposuna dolduğundan emin olursunuz.

-Her bir akaryakıt alımı sonrasında ödeme ve fatura için beklemeyi ortadan kaldırır, araçtan inmeden hızla alımı gerçekleştirirsiniz.

 

Edenred Ticket Car Akaryakıt çözümlerimiz ile ilgili detaylı bilgi almak için bilgilerinizi bırakın sizi arayalım.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir