çatişma örnekleri / Edebiyatta Çatışma Kavramı | Türk Dili ve Edebiyatı

Çatişma Örnekleri

çatişma örnekleri

Çatışma yönetimi modellerinden biri olan ortaklıkçı demokrasi, derin bölünmüş toplumlar için istikrar ve barış vadeder. Fakat ortaklıkçı demokrasisisteminindevamlılığı ve uzun süreli başarısına dair yaşanan örnek olaylar kaynaklı şüpheler mevcuttur. Ortaklıkçıdemokrasiye dayanan yönetim rejimlerinin kurulması ve devamlılığı genel olarak dış aktörlerden gelecek baskı ve desteğe bağımlıdır. Dış aktörlerin sistemindevamını sağlamak için desteği ve etkisi ortadan kalktığında, çatışmalı toplumdaki çoğunluk grubun, çoğunlukçu yönetim sistemine dönme eğilimi olduğu veya daha kötüsü, toplumlar-arası çatışmanın devam ettiği görülmüştür. Bu makalenin iddiası, sadece elit işbirliğine ve uluslararası aktörlerin desteğine bağımlı olmanın ortaklıkçıdemokrasi sisteminin başarısı için yeterli olmadığı ve bunun ortaklıkçı demokrasi teorisinde bir zayıflık yarattığıdır. Bunu aşabilmek ve ortaklıkçı sistemin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek için, yerel aktörler, özellikle sivil toplum aktörleri güçlendirilmeli ve uzun dönemli barışın sağlanması çabasına dâhil edilmelidir. Sivil toplum işbirliği ve projeleri sayesinde sistemin toplum tarafından benimsenmesi sağlanabilir ve gruplar arası ilişkiler geliştirilebilir. Bu iddia, iki toplumlu STK projelerinin ve sivil toplum girişimlerinin ortaya çıkardığı sonuçlar ekseninde, uzun süreli bir çatışma olan Kıbrıs üzerinde test edilecektir. Kıbrıs dış güçlerin etkisiyle ortaklıkçı sistemi denemiştir ve hala gelecekteki çözüm planı olarak aynı sistem tartışılmaktadır. Bu örnek çalışmadan çıkarılacak sonuçlar, hem ortaklıkçı demokrasi teorisi için hem de diğer çok etnikli ülkelerdeki çatışmaların yönetimi için faydalı olacaktır.

 

As a conflict regulation method, consociationalism offers stability and peace, though short-term and negative, for deeply divided societies. However, the success of consociationalism is highly doubted due to lacking long-term peace and durability. Establishment and continuation of consociational regimes mostly depend on external pressure. When the pressure vanishes, majorities tend to shift to majoritarian system or for worse, conflict can resume. This paper argues that, being only dependent on elite cooperation and on the back-up of international actors is not adequate and creates a weakness in the approach. To overcome this, domestic actors, most importantly civil societal actors, should be empowered and incorporated in the establishment of a long-term positive peace, in order the consociational system to be sustainable. Through civil society cooperation and projects, popular adoption of the system and improvement of communal relations can be realized. This argument is tested on a protracted conflict, Cyprus which has experienced power-sharing with external pressure and is still discussing it as a future solution, through evaluating the impacts of bicommunal NGO projects and outcomes of civil society initiatives. By utilizing conclusions from the case, this paper offers contribution to both procedures of consociational theory and conflict regulation in other multiethnic states.

 

Edebiyatta Çatışma Kavramı

Çatışma?

çatışma İng. conflict

1. Aynı anda ortaya çıkan birbirine karşıt ya da eşit derecede çekici dilek ve isteklerin bireyde yarattığı ruhsal durum.

2. Birbirleriyle uyuşmayan dilek, istek ya da ereklerin yarışmasından ortaya çıkan üzücü ya da kıvanç vermekten uzak bilinç durumu.

3. Farklı düşüncelere, duygulara, isteklere, özelliklere sahip olmaktan veya hayat tarzından dolayı yaşanan anlaşmazlık/uyuşmazlık, zıtlık/karşıtlık, gerilim durumları.

♦ Kurgusal/sanatsal/edebî metinlerde (hikâye, roman, tiyatro, senaryo vb.); olay örgüsü tekdüze, sıkıcı, monoton bir şekilde ilerlemez. Gerilim, gerilime bağlı olarak da merak unsuru, anlatımın keyifle okunmasını, izlenmesini ve sürükleyiciliğini sağlar.

♦ Gerilim, okuyucuyu merak, korku ve heyecan içinde bırakmak amacıyla, olayların nereye varacağı; nasıl sonuçlanacağı gibi konularda sağlanan sürükleyiciliktir. Bu şekilde oluşturulan gerilim ortamı, hikâye veya romanın merakla okunmasını sağlar. Gerilimi sağlayan unsur ise çatışmadır.

♦ Davranışlarımızın kökenini araştırdığımız zaman karşımıza korku, öfke, istekler, öç, gurur, pişmanlık, sevgi, kıskançlık, açgözlülük, gıpta, vicdan azabı, suçluluk duygusu gibi duygusal durumlardan birine gelip dayanırız. Bu duygusal durumların her birine &#;motif&#; denir.

Öykü veya roman kişilerinin davranışlarını yönlendiren de bu motiflerdir. Bu motifler, kişiyi harekete geçiren güçlerdir. Aynı motif, değişik kişilerde farklı güçlere dönüşebilir. Örneğin, kıskançlık duygusu, içedönük bir kişiyi intihara, saldırgan bir kişiyi ise kıskandığı kişiyi öldürmeye veya iki uç nokta arasında farklı davranış biçimlerine yöneltebilir. İşte bu farklı tepkiler insanlar arasında &#;çatışma&#;lara neden olur.

♦ Çatışmada en az iki taraf vardır. Bu iki taraf mutlaka iki insan veya iki grup olmak zorunda değildir. Bir tek insan, kendi içinde iki taraf olarak çatışmaya girebilir. Dolayısıyla çatışma &#;insanın insanla, insanın toplumla, insanın tabiatla, insanın kendi kendisiyle olan mücadelesi&#; şeklinde tanımlanabilir. Çatışma &#;zeki-aptal, saf-hin, ahlaklı-ahlaksız, tutumlu-savurgan, sadık-sadakatsiz, dingin-sinirli vb.&#; gibi zıt karakterler&#; den doğar.

♦ Kimi yerde çatışma, taraftan insan değil de bazı soyut kavramlar olarak da gerçekleşebilir. Örneğin bir hikâyede iyilik-kötülük, güzellik-çirkinlik, yardımseverlik-bencillik, akıl-gönül, bilgelik-cehalet gibi kavramlar arasında da çatışmalar oluşturulabilir.

♦ Çatışma kavramı, olay örgüsü boyunca gerilim oluşturduğundan, anlatının &#;merak&#; unsurunu buradan sağladığını, gücünü ve başansını buradan aldığını söyleyebiliriz. Çatışmalar, bir hikâyede okuyucunun merak duygularını sürekli diri tutup bir gerilim ortamı yaratmak için kurgulanır.

♦ Öykü kişisi bir yol kavşağında kalacak, bir seçim yapmak zorunda olacak ki bir &#;öykü” ortaya çıksın. Örneğin bir balıkçı, şu ya da bu nedenle bir an önce köyüne dönmek zorundadır. Aniden bir fırtına çıkar. Bir başka kıyıya yaklaşıp yaşamını kurma yolunu mu seçecek yoksa ölüm tehlikesini göze alarak köyüne ulaşmaya mı çalışacak? Bu bir “çatışma&#;dır.

♦ Kimi öykülerde çatışma pek kolaylıkla göze çarpmaz ama öykü anlatıldığına göre orada mutlaka bir çatışma vardır; öykü daha dikkatle okunduğunda çatışma görülecektir.

♦ Kurgusal/sanatsal/edebî metinlerde (hikâye, roman, tiyatro, senaryo vb.) başlıca dört tür çatışma vardır:

  1. Dış çatışma,
  2. Fiziksel çatışma,
  3. Psikolojik çatışma ve
  4. İç çatışma.

1. Dış Çatışma:

Anlatılan olayın kendisi (özeti) dış çatışmayı oluşturur. Anlatılan olayı özetlemek aynı zamanda o hikâye veya romanın dış çatışmasını ortaya koymak demektir.

2. Fiziksel Çatışma:

Kızgınlık, nefret, anlaşamama, kaba güç uygulama gibi unsurlar fiziksel çatışmayı oluşturur. Örneğin kahramanların öfkelenmesi, sert sözler söylemesi fiziksel çatışmadır. Fiziksel çatışma, okuyucuyu gerilime sokar ve bu gerilimin nasıl çözüleceği konusunda onu merak ettirir.

3. Psikolojik Çatışma:

Kahramanların kendi içlerinde girdikleri çatışmalardır. Sevgi-nefret, acıma-merhametsizlik gibi iki duygu arasında; &#;yapma-yapmama&#; gibi tereddüt içeren durumlar arasında kalan kahraman kendi içinde bir hesaplaşmaya oradan da bir çatışma içine girer. Kahramanların içine girdikleri bu psikolojik çatışma, genellikle İlahî bakış açısıyla ruh tahlilleri yapılarak verilir. Örneğin bir kahramanın kendisinden istenen eldivenleri satın alıp almamak arasındaki çatışması psikolojik çatışmadır.

4. İç Çatışma:

Değerlerin çatışmasıdır: iyilik-kötülük, bencillik-fedakârlık, cahillik-bilgelik gibi kavramlar iç çatışmayı ifade eder. Hikâyeler, genellikle iç çatışmalar üzerine kurulur.

Entrika

&#;Çatışma&#;dan başka hikâye ve romanlarda okunabilirliği arttıran diğer bir unsur da &#;entrika&#;dır. Olaylar bazen oldukça merak uyandıracak bir noktada düğümlenir ve okuyucu bir çözüm beklemeye başlar. Bir veya birkaç sahne sonra çözülen bu düğümden sonra başka düğümler atılır ve okuyucu tekrar bir merak duygusuna kapılır ve yine çözüm beklemeye başlar. Bu şekilde olayların bazen düğümlenerek merak uyandırması, sonra bir süre tekdüze ilerlemesi, düğümlerin çözülerek yerine yeni düğümlerin atılması ile birlikte ilerleyen yapıya &#;entrik yapı&#; (enrtika) denir. Entrik yapının temel işlevi ana düğüm ve ara düğümler sayesinde okuyucunun merakını sürekli diri tutmaktır.

Ana Düğüm

Ana düğüm, hikâyenin hemen başında atılan ve sonuna kadar çözülmeye çalışılan düğüm demektir.

Ara Düğüm

Ara düğümler, &#;ana düğümü destekleyen&#; ve &#;merak unsuru&#;nu üst düzeyde tutmaya yarayan düğümlerdir. Ara düğümler, hikâyenin başından sonuna kadar, zaman zaman ortaya çıkarlar ve bir veya birkaç sahne sonra çözülürler. Böylece olay örgüsü bazen merak unsuruyla düğümlenir bir süre sonra bu merak giderilerek yeni düğümler atılmaya başlanır. Bu durum, eserin tekdüze bir çizgide değil, gerilimli, inişli çıkışlı bir tempoda, merak unsurlarını barındıracak bir şekilde ilerlemesini sağlar. 0 nedenle hikâyelerde çözülmesi gereken ana düğümün yanında ara düğümlere de yer verilir.

Okullarda yöneticilerin yaşadıkları çatışmalar (Malatya İli örneği)

Akat, B. (). İşletme Yönetimi. İstanbul: Beta Yayınları.

Açıkalın, A. (). Toplumsal, Kuramsal ve Teknik Yönleriyle Okul Yöneticiliği. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Akgöz, E. E. & Cemaloğlu, N. (). Ortaokullarda çatışma nedenleri ve çözümüne ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri. The Journal of International Education Science, 22 (7),

Arıkan, N. İhsan, Büyüktatar, H., Arıkan, B., Uçar, o., & Balyemez, K. (). Koronavirüs salgınının okul yöneticilerine etkisi üzerine bir araştırma. Atlas Dergisi, 7 (42), – seafoodplus.info

Arıkan, Necip. (). Sağlık Ekonomisinde Blokzincir Uygulamaları.

Arslan, C. (). Kişilerarası çatışma çözme ve problem çözme yaklaşımlarının yükleme karmaşıklığı. (Doktora Tezi), Selçuk Üniveristesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Arıkan, Necip İhsan. (). Some Implementations in the Light of Educational Supervision models. Euroasıa journal of social sciences & humanities, 9(27), 73– seafoodplus.info

Aydın, M. (). Eğitim Yönetimi. Ankara: Gazi Kitabevi. Başaran, İ. E. (). Yönetsel Davranış. Ankara: Nobel Yayınevi.

Bayar, A. (). Bir örgüt olarak okulda meydana gelen çatışma nedenleri ve çözüm yollarına yönelik okul müdürlerinin görüşleri. Sakarya Üniversitesi Eğitim Dergisi, 5 (3).

Baykal, K., Kovancı, A. (). Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, 3(3), Çulpan, R. (). “Bireysel ve Örgütsel Davranış: Beklentiler Dengesi Modeli”, T.O.D.A.İ.E. Dergisi, Cilt 2, Sayı 1.

Çağırtekin, K. () İlköğretim öğretmenleri arasındaki çatışma ve çatışma yönetimi kolej ve Meb okullarının karşılaştırılması: Avcılar İlçesi Örneği, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Durukan, H. (). Eğitimde çatışma ve yönetimi. TSA Dergisi (),

Eren, E. (). Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi (s). İstanbul: Beta YayımDağıtım a.ş.

Gümüşeli, A. İ. (). İzmir ilköğretim okulları yöneticilerinin öğretmenler ile aralarındaki çatışmaları yönetme biçimleri. (Yayınlanmamış doktora tezi), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Henry, O. (). Organisational Conflict and its Effects on Organisational Performance. Research Journal of Business Management, 2 (1),

Karip, E. (). Çatışma yönetimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Koçak, S. (). Öğretmenler arası çatışmalar ile okul müdürü-öğretmen çatışmalarında kullanılan yöntemlerin ve etkililik düzeylerinin karşıaştırılması (Uşak ili örneği) (Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Nurol, E., Ada, Ş. ve Çolak, A. (). Atatürk Üniveristesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,

Sarpkaya, R. Eğitim örgütlerinde çatışma yönetimi ve bir örnek olay. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi,

Sökmen A. ve Yazıcıoğlu İ, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi,

Şahan, İ. (). Okul müdürlerinin çatışma yönetim stilleri ve bunun öğretmen stres düzeylerine etkisi. (Yüksel Lisans Tezi) Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.

Tanrıöğen, A. (). Örgütlerde etkili insan ilişkileri. Ankara: Anı Yayıncılık.

Özkalp, E., Kırel, Ç. (). Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı Yayın, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

Vaiz, M. E. (). İlköğretim okullarında çatışma durumlarının yönetilmesine ilişkin öğretmen ve yönetici görüşleri (Doktora Tezi) Yakındoğu Üniversitesi, Lefkoşa.

Çatışma Çıktıları Örnekleri

Faaliyete Genel Bakış


Çoğu çatışma üç farklı şekilde sona erecek. Bazen önemsediğimiz insanlarla çatışmalarımız olduğunda, gerçekten sert ve duygusal olarak boşalabilirler. Bir noktada bir sonuç olacağını bilmek, daha az korkutucu görünmesini sağlayabilir. Öğrenciler, bu aktivitede kullanılan terminolojiyi zaten biliyor olabilirler, ancak çatışmaların çözülebileceği her yolu içeren senaryolar oluşturma ve çözmeleri önemlidir. Bu aktivitede öğrenciler kazan-kazan, kazan-kaybet ve kaybet-kaybet senaryolarını görselleştiren bir storyboard oluşturacaklardır.





Öğrenci Talimatları

Çatışma örneklerini ve olası sonuçları göstermek için bir ızgara oluşturun.

  1. "Atamayı Başlat" ı tıklayın.
  2. Bir sütuna "Çatışma" ve bir sütuna "Sonuç" başlığı verin. Her satır başlığı için lütfen onları Kazan - Kazan, Kazan - Kaybet ve Kaybet - Kaybet olarak etiketleyin.
  3. Çatışma sütun hücresinde bir çatışma resmi oluşturun ve aynı çakışmayı kalan hücrelere kopyalayın. Uygun sahnelerin, karakterlerin ve öğelerin bir kombinasyonunu kullanın. Hücrede neler olduğunu kısaca açıklayın.
  4. Sonuç sütununda, çatışma için olası her sonucun bir resmini oluşturun. Uygun sahnelerin, karakterlerin ve öğelerin bir kombinasyonunu kullanın. Bu resmin neden sonuç olduğunu kısaca açıklayın.

Ders Planı Referansı



Öğrenciler, çatışmanın üç olası sonucunu görselleştiren ve açıklayan bir storyboard oluşturacaklar.

Yetkin Yükselen Başlangıç

Hücre, çatışma yaşayan birini aktarmak için okula uygun örnek sahneler, karakterler ve metin kullandı. Tutarlılığı korumak için bu çakışma kopyalandı ve aşağıdaki iki hücreye yapıştırıldı.

Hücre, çatışma yaşayan birini anlatmak için okula uygun yeterli sahneler, karakterler ve metin kullandı. Tutarlılığı korumak için bu çakışma kopyalandı ve aşağıdaki iki hücreye yapıştırıldı.

Hücre, çatışmayı iletmek için uygunsuz sahneler, karakterler ve metin kullandı.

Öğrenci, okula uygun örnek sahneler, karakterler ve metin kullanarak çatışmanın tüm olası sonuçlarını göstermek için karakterlerin görsellerini oluşturabildi.

Öğrenci, yeterli okula uygun sahneler, karakterler ve metin kullanarak çatışmanın üç olası sonucundan ikisini göstermek için karakterlerin görsellerini oluşturabildi.

Hücre, çatışmanın sonuçlarını göstermek için uygunsuz sahneler, karakterler ve metin kullandı.

Öğrenci, hücrelerde görüntülenen çatışmayı ve sonucu doğru bir şekilde tanımlayabildi. Öğrenci sonucu kendi sözleriyle açıkladı.

Öğrenci, hücrelerde görüntülenen çatışmayı ve sonucu doğru bir şekilde tanımlayabildi.

Öğrenci, hücrelerde görüntülenen çatışmayı ve sonucu doğru bir şekilde tanımlayamadı.

Bir T-grafiği formatında altı hücre kullanıldı. Hikaye başlıkları ve karakterler arasındaki konuşmaları içerir. Dilbilgisi veya yazım hataları yok denecek kadar azdır.

Bir T-grafiği formatında altı hücre kullanıldı. Hikaye başlıkları ve karakterler arasındaki konuşmaları içerir. Bazı dilbilgisi veya yazım hataları var, ancak içeriğin anlaşılması açık.

İçeriğin belirsiz bir şekilde anlaşılmasına neden olan çok fazla dilbilgisi veya yazım hatası var.






Tüm Öğretmen Kaynaklarını Görüntüle

*(Bu 2 Hafta Ücretsiz Deneme başlatacak - Kredi Kartı Gerekli değil)

seafoodplus.info&#;atışma-y&#;netimi-ve-&#;&#;z&#;m&#;/&#;atışma-&#;ıktıları
© - Clever Prototypes, LLC - Tüm hakları Saklıdır.
StoryboardThat , Clever Prototypes , LLC ticari markasıdır ve ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi'ne kayıtlıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir