bebek ezan / ÇOCUĞUN KULAĞINA OKUNAN EZAN | Oğuzhan GÜNGÖR seafoodplus.info Müşavir

Bebek Ezan

bebek ezan

Yenidoğan Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur? &#;ocuğun Kulağına İsmi Nasıl S&#;ylenir?

Allah'ın lütfu olan çocuklar yeni heyecan ve yeni mutluluk demektir. Yenidoğan çocuklarımız için yapacağımız en heyecanlı şeylerden biri ona güzel ve anlamlı bir isim seçmek ve kulağına bu ismi okumaktır.

Yenidoğan Bebeğin Kulağına İsmi Nasıl Söylenir?

Yenidoğan bebeklere isim koymak son derece önemli bir adetin parçasıdır. Bazı anne babalar çocuğun ismine çok öneceden karar verirler, bazıları ise bebek doğduktan bir süre sonra bir isim seçebilirler. Fakat bebekler çin bir isim seçmekte çok vakit kaybetmemek gerekir. Rivayet gereğince bebek doğduktan 1 hafta sonra kulağına isminin okunması gerekir. Bu nedenle bu zamana kadar bebeğe bir isim seçilmelidir. Bazı anne babalar isim okumayı 1 haftadan daha uzun bir sürede yatırmayı da tercih edebilirler. Çünkü bebeklerimize güzel ve anlamlı bir isim seçmek doğrudur.

Yenidoğan Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur?

Yenidoğan bebeklere bir isim seçildikten sonra, bebeğe isminin okunması gerekir. Bunun için özel bir gün belirlenir ve sünnete bağlı şekilde bu adet gerçekleştirilir. Bunun için abdest alan bir aile büyüğü öncelikle çocuğu kucağına alır. Bu aşamada bebeğin sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okunur. Daha sonra bebeğin sağ kulağına ismi okunur. Ezan ve kamet okunduktan sonra okumayı yapan kişi bebeğin kulağına başka dualar okumaya devam edebilir ve bu şekilde isim koyma sünneti tamamlanır.

Bebeğe isim konulduktan sonra artık verilen isimle seslenmek doğru olur. Anne babaların isim koyma sırasında kendi içlerinden İbrahim Aleyhisselam'ın iki oğlu olan İshak ve İsmail'e bakarken okuduğu duayı okumaları münasip olur. Bu dua; "Elhamdülillahillezî vehebe lî ale’l-kiberi İsmâile ve ishak. İnne Rabbî lesemîu’d-duâ." şeklindedir. Duanın manası şudur; " Bana evladımı ihsan eyleyen Allah'a hamd eder, şükran ve minnetlerimi takdim ederim."

Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur? Yeni Doğan Bebeğin Kulağına Ezan Hangi Vakit Okunur, Kim Okur?

Bebeğin kulağına ezan nasıl okunur ve hangi vakit okunur, bizlere Allah'ın bir lütfu olan evlatlarımız için önemlidir. Peygamberimiz döneminde Müslümanlar, yeni doğan bir çocuğa nasıl isim vermeleri gerektiğini sormuşlardır. Peygamberimiz de kendi torunu doğunca yaptığı ritüeli göstermiştir. Bunun için bebeğin kulağına ezanı kim okumalı soruları netlik kazanırken yeni doğan bebeğin kulağına hangi sure okunur gibi sorular sorulmaya başlanmıştır. Aynı zamanda sure ve ezanı babası okuyabilir mi soruları da merak edilmektedir.

Bebeğe İsim Nasıl İsim Koyulur?

Dünyaya yeni gelen bir canlının sevinçle karşılanırken bereket getirdiğine de inanılır. Doğum olay dünyanın her yerinde hemen her canlı arasında mevcuttur. Sağlıklı canlıların nesillerinin devamında en etkili ve hatta tek etkili yöntem doğumdur. Doğum ya da üreme dünya üzerinde bütün canlıların soylarının devamı için en temel teminattır. Hayvanlarda tamamen içgüdüye dayanan doğum bitkilerde bir genetik kodlamadır. İnşalarda ise doğum hem soyun devamı için içgüdüyü oluştururken hem de bilinçli bir eylemi nitelemektedir.

İnsanlar neslinin devamını üreme ile sağlamaktadır. Dünyanın her yerinde geçerli olan bu durumun sadece algılanışı toplumdan topluma değişmektedir. Yeni doğan bir bebeğe isim verme, onu yaşama hazırlama vb. gibi birçok durum farklılık göstermektedir. Bundaki en önemli etken her toplumun kendine ait bir kültürü, geleneği ve inanç ya da inançlarının olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda dünya üzerinde bebek doğumundan sonra farklı ritüellerin oluşmasına neden olmuştur.

İslamiyet'te Bebeğe Nasıl İsim Koyulur?

İslamiyet, peygamber efendimiz olan Hz. Muhammed'le(S.A.V) gelen ve zaman içinde kendini koruyarak değişmeden günümüze kadar kalan semavi bir seafoodplus.infoyet'te bir çocuk doğunca yapılması gerekenlerin en başında bebeğin kulağına ezan okuyup sonra onsa güzel bir isim seçmektir. Müslümanlar peygamber efendimize yeni doğan bir bebeğe ismi nasıl seçmeleri ve ne yapmaları gerektiğini sorduğunda peygamberimiz(S.A.V) doğan torunlarına uygulayarak göstermiştir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisinde, "Kıyamet gününde kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyle ise isimlerinizi güzel koyun"(Buhari) demiştir. Bu nedenle anne ve babalar, çocukları doğunca anlamsız bir isim verirse, o çocuklar büyüyünce isimlerini değiştirebilir. İbnu Ömer (ra)'un rivayet ettiklerine göre: "Hz. Peygamber (SAV) çocuğa doğumunun yedinci gününde isim konmasını, yıkanarak pisliklerin temizlenmesini ve akika kurbanı kesilmesini buyurdu" hadisinde bulunarak İslamiyet'te vermenin önemine ve gerekliliğine değinmiştir.

Yeni Doğan Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur?

Peygamber efendimizin (SAV) dedikleri ışığında isim seçtikten sonra sünnet üzerine adlarını vermek için akla bali olan biri seçilir. Kişi abdest aldıktan sonra çocuğu kucağına alır. Ellerindeki yavrunun sağ kulağına ezan ve sol kulağına kâmet okur. Ardından Allah'ı bize verdiği hediyenin sağ kulağına ismi okunur.

Sağ kulağa okunacak ezan:

Allahu Ekber
Allahu Ekber
Allahu Ekber
Allahu Ekber
Eşhedû en lâ ilâhe illallah
Eşhedû en lâ ilâhe illallah
Eşhedû enne Muhammeden resulullah
Eşhedû enne Muhammeden resulullah
Hayya ale-salah
Hayya ale-salah
Hayya alel-felah
Hayya alel-felah
Allahu Ekber
Allahu Ekber
Lâ ilahe illallah

Sol kulağına okunacak kâmet:

Allahu Ekber
Allahu Ekber
Allahu Ekber
Allahu Ekber
Eşhedû en lâ ilâhe illallah
Eşhedû en lâ ilâhe illallah
Eşhedû enne Muhammeden resulullah
Eşhedû enne Muhammeden resulullah
Hayya ale-salah
Hayya ale-salah
Hayya alel-felah
Hayya alel-felah
Kad kâmeti's-salât
Kad kâmeti's-salât
Allahu Ekber
Allahu Ekber
Lâ ilahe illallah

Yeni Doğan Bebeğin Kulağına Ezanı Kim Okur?

Hz. Peygamber (S.A.S.), yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezan okunmasını, sol kulağına da kâmet getirilmesini tavsiye etmiş ve kendisi torunu Hz. Hasan'ın sağ kulağına ezan okumuş, sol kulağına da kâmet getirmiştir. Dolayısıyla çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezan, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası ya da aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.

Çocuğun ismini ilim ehli, sâlih bir zâta koydurmalıdır! Eshâb-ı kirâm, çocuklarının isimlerini Peygamber efendimize verdirmeyi tercih etmişlerdir. 

 

 

İslâm medeniyetinde hayat tarzını düzenleyen ve böylece Müslümanın, dünyada ve âhirette mesut ve bahtiyar olmasını sağlayan hayat bilgisine (İlmihâl) denir. Bu ilimler, bir Müslümanın doğumundan ölümüne kadar uyması gereken kuralları öğretir. Dinimiz, dünyaya yeni gelen bir çocuk için de yapılacak işleri şöyle bildirmektedir:

1. Evlatlarımız bizim göz bebeklerimizdir. Anne ve baba olacak kimseler, onun doğumunu hasretle beklemektedir. Yeni doğan bebeğin kulağına hemen ezân ve kâmet okumalı ve böylece onları cin ve şeytanın şerrinden korumalıdır. Bir hadîs-i şerîfte buyuruldu ki, (Yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezân, sol kulağına da ikâmet okunursa, “Ümmü sıbyan” hastalığından korunmuş olur.) [Beyheki]

(Ümmü sıbyân), hâmile kadınlara ve karnındaki bebeğe, yeni doğmuş bebeklere ve annesine musallat olan ve hastalanmalarına yol açan cin tâifesinden dişi bir şeytanın adıdır. Bundan korunmak için, 22 (Besmele), bir (Fatiha), bir (Âyet-el-kürsî), bir (İhlâs), bir (Felak), bir (Nâs) sûreleri ile, (Kalem sûresi)’nin ve âyetlerini bir kâğıda İslâm harfleriyle yazdıktan sonra, muska hâline getirerek bebeğin üstüne asmalıdır.

2. Çocuklara güzel isim koymalıdır! Dinsizlik alâmeti olan kelimeleri ve kâfirlerin isimlerini koymaktan kaçınmalıdır. Çocuk doğunca, yedinci günü isim koymak ve başını kazıyıp, saçının ağırlığı kadar, altın veya gümüş, sadaka vermek müstehap olup çok sevaptır. Saçını kazımadan tahminî olarak verilebilir. Altın ve gümüş yerine, kâğıt para verilse ve hatta yedinci günden sonra da verilse câiz olur. Peygamber Efendimiz buyurdu ki: (Çocuğa güzel isim vermek, dinini öğretmek ve vakti gelince evlendirmek, evlâdın babası üzerindeki haklarındandır.) 

3. Çocuğun ismini ilim ehli, sâlih bir zâta koydurmalıdır! Eshâb-ı kirâm, çocuklarının isimlerini Peygamber efendimize verdirmeyi tercih etmişlerdir. Çocuğa isim koyarken, yakınlarından yaşı büyük veya ilmi çok olan birisi, çocuğu yastık gibi yumuşak bir şey üstüne koyarak kucağına alır. Abdestli olarak kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına ezân ve sol kulağına ikâmet okur. İsmi üç kere tekrar etmek iyi olur. Bu arada çocuğun ağzına bir tatlı sürmek iyi olur.

4. Çocuğa isim koyduktan sonra, sâlih bir evlât olması ve dine hizmet etmesi için dua etmelidir.

5. Yeni doğan çocuk için mümkünse bir (Akîka hayvanı) kesmelidir. Akîka, onu hastalıklardan ve belâlardan korur.

6. Çocuğu, altı ay kadar anne sütü ile beslemek kâfidir. Mama yiyecek hâle gelinceye kadar emzirmek vacip, bundan sonra, iki yaşına kadar müstehap, iki buçuk yaşına kadar ise, caizdir. Bundan sonra emzirmek günah olur.

Yazıyı PaylaşYazıyı Kaydet

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir