belimi doğrultamıyorum / BELİMİZİ BÜKEN AĞRI! - DR. JAN KLOD KAYUKA

Belimi Doğrultamıyorum

belimi doğrultamıyorum

Yataktan kalktığımda doğrulamıyorum

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Mesude Erşan / [email protected]

Oluşturulma Tarihi: Aralık 07,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Siz okurlarımızdan e-mail yoluyla gelen bel ağrılarıyla ilgili soruların yanıtlarını fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları Dr. Eser Alptekin, Prof. Dr. Cihan Aksoy, Dr. Vildan Çerçi, ağrı uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel ile nöroşirürji uzmanı Doç. Dr. Mehdi Sasani yanıtladı. İşte sorularınız ve yanıtları:

Haberin Devamı

Soru: Bel fıtığım için fizik tedavi, ilaçlar vs. hiçbiri çare olmadı. Doktorların bir kısmı ameliyat, bir kısmı iğne, bir kısmı gerek yok diyor. Günüm ağrısız geçmiyor, yaşama enerjim kalmadığı gibi bu ağrıya dayanacak gücüm kalmadı.
Prof. Dr. Ayşen Yücel: Böyle yakınmaları olan hastaların multidisipliner bir ekip tarafından değerlendirilmesinde yarar var. Tabii öncelikle ekipten bir doktorun hastayı muayene etmesi ve tetkiklerini değerlendirmesi gerekir.

Soru: Ağrım yılda kez tekrarlıyor. Ters bir hareket yapmamış olsam bile bir anda belimin sağ tarafında kılıç gibi saplanan bir ağrı. Zor yürüyorum. Sağ tarafa doğru yamuluyorum. MR’da disk siyah görünüyor. Ne önerirsiniz?
Prof. Dr. Ayşen Yücel: Diskin siyah görünmesi genellikle diskte yıpranma bulgusudur. Tarif edilen şiddetli ağrı, fıtık bulgusu olabilir ancak bu ağrılı dönemde hastanın mutlaka muayene olması gerekir. Ancak bu şekilde sorunun gerçek nedeni ortaya konabilir.

Haberin Devamı

Soru: Her sabah bel ağrısı ile uyanıyorum. Isındıkça geçiyor. Neden?
Prof. Dr. Ayşen Yücel: Sabah tutukluğu çok farklı nedenlerle oluşabilir. Omurgayı tutan romatizmal hastalıklar ya da kireçlenme nedeniyle olabilir. Hastanın yaşına göre tüm tetkiklerin yapılması şart.

Soru: 8 ay önce bel fıtığı tanısı kondu (L5 S1). Ağrılar sağ bacağımdan dizimin aşağısına kadar iniyor. Ağrı kesici kullanıyorum. Böyle bir durumdaki bir bel fıtığı hastası ne kadar zamanda iyileşir? Hangi tedaviyi önerirsiniz?
Dr. Eser Alptekin: İlaç tedavisi hastalığınızla ilgili sorunları çözmeyebilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarından fayda görürsünüz. Fakat öncelikle muayenenizin yapılıp sorunun değerlendirilmesinde fayda var.

HAFİF TOPALLIYORUM

Soru: 26 yaşındayım yaklaşık 20 gün önce bel fıtığı olduğumu öğrendim. Sol bacağımda ağrı, ayağımda uyuşma ve hissizlik vardı. Doktorum çok ilerlemiş olduğunu hemen ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ama ben hemen olmak istemedim. Başka bir doktora gittim o da bana 2 iğne ve ilaç tedavisi verdi. Hâlâ kullanıyorum ve giderek daha iyi hissediyorum. Ağrı, uyuşma geçti ama hâlâ sol bacağımdaki çekme ve güçsüzlük devam ediyor. Topallayarak yürüyorum. Ameliyat olmalı mıyım?
Dr. Eser Alptekin: Ameliyat olmanız gerekmiyor. Sol bacaktaki çekme ve güçsüzlük önemli. Bacaktaki güçsüzlük kasların gücünün azaldığını gösterir, kaslar da rehabilitasyon ile güçlenir.

Haberin Devamı

BACAĞIMIN DIŞI YANIYOR

Soru: 37 yaşında bir erkeğim. Sabahları yataktan kalkmaya çalıştığımda hemen doğrulamıyorum. Ya da yataktan kalktıktan sonra belimde bir ağrı oluşuyor. Yarım saat içinde yavaş yavaş geçiyor. Bunun sebebi nedir?
Dr. Vildan Çerçi: Bu ağrı omurlar arasındaki disk bozukluğunun belirtilerine uyuyor. Sorun yatak veya yatış biçiminde değil. Uzun süre sabit kalmaktan kaynaklanıyor. McKenzie tedavi programındaki egzersizlerden faydalanma olasılığınız oldukça yüksek.

Soru: Sol bacağım senedir ağrıyor. Bacağımın dış kısmı ayakta durduğumda adeta yanıyor. Bacağımda güç kaybı oluyor. Ayakta uzun süre duramıyorum. Yol yürüyemiyorum. Sol kalçamın içinde şiddetli bir ağrı var. Son yıllarda büyük abdestimi tutmakta zorlanıyorum. Son aylarda idrara sık çıkıyorum. Doktorlara çok gittim. Sinir sıkışması vb. teşhisle ilaç tedavisi verdiler. Biraz rahatlamasına rağmen yine şiddetli olarak devam ediyor. Hiçkimse fizik tedavi uygulamadı. Yararı olur mu?
Dr. Vildan Çerçi: Acilen bir beyin ve sinir cerrahına görünmeniz gerekir. Bulgularınız ileri derecede bel fıtığı bulguları ve fizik tedaviyle iyileşmesi mümkün olmayabilir.

Haberin Devamı

FITIK TEKRARLAR MI

Soru: 6 ay arayla iki sefer bel fıtığı ameliyatı geçirdim. İlkinde düşük ayak oldu ve yaklaşık 6 aylık bir fizik tedavi sonucu yürüyebildim. Fakat korkunç yanmalar yaşamaya başladım. 2 sene ilaç kullandım. Şu anda azalmasına rağmen devam ediyor ve yorulup bazı ilaçları kullandığımda çok artıyor. Bu durumdan kurtulma şansım var mı? Ameliyattan sonra da fıtık tekrarlar mı?
Doç. Dr. Mehdi Sasani: Bel fıtığı ameliyatından sonra ne yazık ki fıtık tekrarlayabilir. Nedeni disk ve omurga kemiğinde gelişen ve hatta ameliyattan sonra da devam eden dejenerasyon ve oynama. Bu nedenle genelde ikinci veya daha fazla ameliyatlarda ameliyat bölgesine belin mekaniğini destekleyecek vida sistemi konması uygundur. Genelde sinir etkilendiğinde veya hasar oluştuğunda nöropatik ağrı olur. Bu ağrı yanma tarzındadır. Uzun süre ilaç tedavisi gerekebilir. Bir de sinirin ne derecede etkilendiğini anlamak için EMG testi yapılmalı.

Haberin Devamı

Soru: Yaklaşık 1 aydır sol kalçam çok ağrıyor. Ayağa kalktığımda ilk saniyelerde hemen yürüyemiyorum. Yatakta rahat dönemiyorum. Kısacası sol kalçamın üstünde gitmeyen bir ağırlık var. İş ortamında oturup kalkarken ve yürürken çok zorlanıyorum. 37 yaşında bayanım, çok sağlıklı yaşayan, çok sağlıklı beslenen biriyim.
Dr. Eser Alptekin: Bu yürüme şekline biz kompansatuar skolyoz diyoruz. Bu da vücudun belden çıkan sinirlere zarar vermemesi için aldığı pozisyon. Tedaviyle düzelirsiniz.

Soru: 21 haftalık hamileyim. Disk kayması şikâyetim vardı ve 2 sene önce ameliyat oldum. Belime 8 çivi takıldı. İlk hamileliğimde henüz ameliyatlı değilken 8’inci ayda ağrılarım başlamıştı. Yine ağrılarımın olmaması için yapabileceğim egzersiz veya herhangi bir şey var mı?
Dr. Eser Alptekin: Hem hamileliğin hem de belinizle ilgili rehabilitasyon programı yararlı olur.

Haberin Devamı

Fıtık seyrek ama çok konuşuluyor

Soru: Belim birkaç gün ağrısız giderken sonra tekrar ağrı başlıyor ve birkaç gün devam ediyor. Bunun nedeni ne olabilir? MR’da diskte çok hafif bir dışa doğru uzama vardı. Bacaklarımda uyuşukluğum yok
Prof. Dr. Cihan Aksoy: Tekrarlayan bel ağrıları sadece fıtığa bağlanamaz. Nedenleri çok çeşitli olabilir. İdrar yolları problemleri, kadınlarda üreme organlarındaki enfeksiyonlar, safra kesesi, bağırsak sorunları, ailevi Akdeniz ateşi, orak hücreli anemi gibi kan hastalıları vs. Ayrıca doğrudan kas iskelet sistemi sorunları da bel ağrılarına neden olabilir. Kaslarda tetik nokta denen kulunç benzeri odaklar tekrarlayan bel ağrılarının önemli nedenlerinden. Belin aşırı çukur olması, bel kemiklerinin dizilim bozuklukları, doğumsal anomaliler de tekrarlayan bel ağrısına yol açabilir. En sık görülen doğum, kilo, hareketsizlik gibi nedenlerle karın ve çel çevresi kaslarının zayıflaması.

UNUTMAYIN

-Uzun süre oturmayın. Yarım saatte bir kalkın ve belinizi arkaya esnetin.
-Bel desteksiz, gövdenizi salarak kambur oturmayın.
-Ağır objeleri tek başınıza kaldırmayın.
-Düzenli yürüyüş yapın, yüzün.
-Uzun süre ayakta sabit kalmayın. Sık sık yer değiştirin ve yürüyün.
-Yüksekteki cisimlere ulaşmak için basamak kullanın.
-Herhangi bir spor aktivitesi yapmaya başlamadan önce doktorunuzun bel için verdiği egzersizleri yaparak ısınmayı unutmayın.
-Çok derin ve yumuşak koltuklara oturmayın.
-Yatağınız çok sert ya da çok yumuşak olmamalı. Normal sertlik uygundur.
-Elektrikli süpürgeyle veya paspasla yerleri temizlerken öne doğru eğilmeyin ve belinizi dik bir pozisyonda tutun.
-Fazla kilolardan kurtulun.
-Yüksek topuklu veya topuksuz ayakkabı giymeyiniz.
-Stresin bel ağrısını artırdığını unutmayın, baş etmeyi öğrenin.

BİTTİ

BELİMİZİ BÜKEN AĞRI!

Bel ağrısı; hareketleri kısıtlayan, yürümeyi, ayakta durmayı, hatta oturmayı dahi zorlaştıran, can sıkıcı ve sık görülen bir şikayettir. Beli ağrıyanlar genellikle hemen fıtıktan şüphelenir ama bel ağrısının başka pek çok nedeni olabilir. Toplumun yüzde 80’inden fazlası yaşamının herhangi bir döneminde bel ağrısından şikayet eder. Bel ağrısı çok sık görülen bir yakınma olduğu için, çoğu zaman hem hastalar hem de doktorlar tarafından önemsenmez. Bu yüzden bel ağrısıyla kendini gösteren hastalıklara uzun süre tanı konulamaz. Böylece tedavisi gecikir ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bel ağrısı neden olur?
Bel ağrılarının pek çoğu kas kökenlidir. Normalde alışık olmadığınız kadar ağır bir aktivite sonucu, bel bölgesindeki kaslarda gerilme olabilir. Mesela eşya taşıdıktan sonra beliniz ağrıyabilir ve dinlendikten sonra geçer.
Bel ağrılarının bir başka sorumlusu da zayıf karın kasları olabilir. Karın kasları zayıf olduğunda, tembelliğini örtmek için bel bölgesindeki kaslar devreye girer. Ancak bu kez de bele ekstra yük biner. Günümüzde özellikle bilgisayar başında oturarak çalışan kişilerde bu şikayetlerde artış görülür. Hareketsizliğe bir de kambur oturma eklendiğinde, işler iyice kötüye gider.

Hastalıklar da ağrı nedeni
Fazla kilolar kişilerin sağlığını pek çok farklı açıdan tehdit eder. Kalp damar hastalıkları, tansiyon, şeker rahatsızlıkları dışında fazla kilolar, bele gereğinden çok yük binmesi ve bunun sonucunda bel ağrısı anlamına gelir. Kemik erimesi olan hastaların boyun ve bel kemikleri de etkilenir. Bu hastalarda çökme kırıkları, kronik bel ağrısının başlıca nedenleri arasındadır.
Bel fıtığı, siyatik ya da disk hernisi adlarıyla da bilinir. Ağır kaldırma, zorlayıcı hareketler veya bir kaza sonucu, omurlar arasındaki disklerin bozulması ya da yırtılması sonucu omurlar arasındaki kıkırdak dışarı çıkar ve bel fıtığı meydana gelir. Fıtık nedeniyle bölgedeki sinirlerin sıkışması, bel ağrısına ve zamanla topuğa kadar inen şiddetli ağrılara yol açabilir.

Bel kayması da olabilir
Bel kayması da sık bel ağrısı sebeplerinden Omur adı verilen ve omurgamızı oluşturan kemikler düz bir çizgi şeklinde ardı ardına sıralanır. Zorlama, düşme, kaza nedeniyle veya yaşa bağlı olarak omurlar bu düz çizgiyi bozup, birbirlerinin üzerine doğru kayabilir ve bu duruma bel kayması denir. Bel fıtığıyla karıştırılır ama bel fıtığında omurlar arasındaki kıkırdak sorun yaratırken, bel kaymasında omurların kendisi yani kemikte sorunlar yaşanır. Omurların kayması sinirler üzerinde baskı veya gerilme yaratır ve bu da bel ve bacak ağrılarına yol açar.
Bel ağrılarını özelliklerine göre sınıflandırmak konuya anlamada daha faydalı olacaktır. Temel olarak üç çeşit bel ağrısı vardır. Bunlar mekanik, romatizmal ve yansıyan bel ağrılarıdır.

Mekanik bel ağrısı
Mekanik bel ağrısı, beli oluşturan kas, kemik, bağ ve disk gibi yapıların travma veya zorlanması sonucu ortaya çıkar. Bel ağrılarının büyük çoğunluğu bu gruba girer.
a) Mekanik bel ağrıları başlangıç zamanı veya başlatan olayın net olarak bilindiği ağrılardır. Hastalar ağrının başlangıç tarihini ay, gün olarak belirtebilirler.
b) Her yaşta olmakla birlikte bu ağrılar sıklıkla yaşları arasında görülür.
c) Bel ağrısının lokalizasyonu belirgin olup, hasta ağrının olduğu bölgeyi eliyle gösterebilir.
d) Bel ağrısı istirahatle azalan, ancak ayakta durma ve aktiviteyle artan özelliktedir. Hasta yattığında ve oturduğunda ağrılarının azaldığı, ayakta kaldığında ve bir işle uğraştığında arttığını ifade eder.
e) Ağrı bacağa, topuğa, ayak baş parmağına vurur ve uyuşma hissedilir.

Romatizmal bel ağrısı
Özellikleri ve nedenleri en az bilinen bel ağrısı grubudur. Omurganın ve omurgayla komşu eklemlerin romatizmal hastalığı söz konusudur.
Romatizmal bel ağrısının özellikleri;
a) Sinsi başlangıçlıdır.
b) Genellikle ’lu yaşlarda ortaya çıkar.
c) En az üç aydır devam eden kronik seyirlidir. Kronik olması önemlidir çünkü birkaç gün süren romatizmal ağrı olmaz.
d) Sabah tutukluğu ve ağrısı romatizmal bel ağrısının en önemli özelliklerinden biridir. Hasta genellikle sabahları kalktığında yataktan doğrulamaz.
Hareket ve egzersiz yaptıktan sonra yataktan kalkabilir.

Yansıyan bel ağrısı
Bu ağrılar genellikle karın içi organlarının hastalıklarında karşılaşan bir durumdur.
a) En önemli özelliği, istirahat ve egzersizden etkilenmez. Şiddeti aynı şekilde devam eder.
b) Bel ağrısına neden olan hastalıkla ilgili ek bulguların bulunması en önemli özelliğidir. Kanser gibi hastalıkların halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş gibi yapısal şikayetleri bel ağrısına eşlik eder.
c) Sinsi başlangıçlıdır.
d) Gece ağrıları belirgindir.

Nelere dikkat etmeliyiz

1-Egzersiz yapın
- Bel ve omurganın zayıf kaslarını güçlendirir.
- Mekanik yüklenmeyi azaltarak, hareket kabiliyetini artırır.
- Yanlış duruşu düzeltir.
- Ağrıyı azaltır.

2- Duruşunuzu düzeltin
- Sırtınızı ve belinizi düz tutun.
- Kötü duruş; sırttaki kamburluğu, beldeki içe çöküklüğü artırır.
- Sık pozisyon değiştirin.
- Özellikle belin normal eğriliğini korumaya özen gösterin.

3-Ağır taşımayın
- Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölün.
- Hareketlerinizi önceden planlayın.
- Asla ağır cisimleri kaldırmayın.

4-Belinizi zorlamayın
- Yerden bir şey alırken eğilmeyin, dizlerinizi büküp çömelin.
- Belinizle değil bacaklarınızla yükü kaldırın.
- Ağırlığı mümkün olduğu kadar belinizden yukarı ve vücudunuza yakın tutun.
- Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, vücudunuzla dönün.

5-Oturuşunuzu düzeltin
- Ağır cisimleri çekmeyin, itmeyin ve yukarı doğru kaldırmayın.
- Koltuğa düzgün oturun.
- Gerekirse bel kıvrımınıza uyan yastıkla belinizi takviye edin.
- Otururken sırtı düz tutun ve yaslanın.

6-Yatışınızı düzeltin
- Yatarken sert ve ortopedik yatakları tercih edin.
- Salt yer ve tahta üzerine yatmak doğru değildir.
- Sırt üstü yatarken baldırlarınızın altına koyulacak küçük bir yastık sizi rahat ettirecektir.
- Bel ağrısının teşhis ve tedavisinde sebebe bağlı olarak farklı uzmanlıklardaki doktorlarla yol almak gerekir. Bu süreçte basit radyolojik grafiklerle başlayıp, MR, EMG adı verilen sinir hasarını ölçen testler yaptırmak gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir