beykır kisti / Baker Kisti Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı | Kayhan Turan

Beykır Kisti

beykır kisti

Dizinizin arkasında oluşan ağrı ve gerginlik hissi günlük hayatınızdaki fiziksel aktivitelere engel oluyorsa veya herhangi bir belirti olmamasına rağmen dizinizin arkasında elinize gelen bir şişlik varsa bu durum baker kistinin habercisi olabilir. Her yaş grubunda görülebilen baker kisti özellikle yetişkinlerde diz ekleminde meydana gelen çeşitli sorunların göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır ve tedavi edilmediği takdirde kistin patlaması ile daha ciddi belirtilerle karşı karşıya kalınabilmektedir.

Bu yazımızın devamında; Baker kisti nedir? Diz arkası neden ağrır? Baker kisti neden olur? Baker kisti belirtileri nelerdir? Baker kisti kendi kendine geçer mi? Tanı nasıl konulur? Baker kisti tedavi seçenekleri nelerdir, Baker kisti patlarsa ne olur? gibi sorularının yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

İçindekiler:

Baker kisti nedir?

Popliteal kist veya sinovyal kist olarak da bilinen baker kisti, diz ekleminin arkasındaki popliteal bölgede gelişen içi sıvı dolu bir kesedir. Kist, diz içinde çeşitli nedenlerle biriken fazla eklem sıvısının (sinovyal sıvısı) popliteal bölgeye doğru taşmaya başlaması ile diz arkasında şişlik ve gerginliğe neden olabilmektedir (Resim 1).  Peki, baker kisti neden olur ve dizde eklem sıvısının birikmesine neden olan bu çeşitli nedenler veya durumlar nelerdir?

baker kisti ve oluşumu

Baker kisti neden olur?

Baker kistleri her bireyde görülebilmesine rağmen en sık 35 ila 70 yaşları arasındaki yetişkinlerde ve 4 ila 7 yaşları arasındaki çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Yetişkinlerde baker kistleri çoğunlukla çeşitli eklem romatizması tipleri (romatoid artrit, osteoartrit-kireçlenme gibi), menisküs yırtığı, ön çapraz bağ yırtığı, dizin aşırı kullanımı veya yaralanması ile ilişkilidir. Yani baker kisti dizde meydana gelen çeşitli sorunlara bağlı olarak gelişir. Bu durumlarda diz içindeki dejeneratif koşullara bağlı olarak artan eklem sıvısının popliteal bursaya doğru taşması baker kisti oluşumuna neden olmaktadır.

Çocuklarda görülen baker kisti ise yetişkinlerden farklı olarak, diz eklemi zarının eklem kapsülünün arka tarafının fıtıklaşmasından kaynaklanır.  Ancak baker kisti görülme oranın tipik olarak yaşla birlikte artış göstermekte olduğu unutulmamalıdır.

Baker Kisti Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinler en sık karşılaşılan baker kisti belirtileri; diz arkasında şişlik, dizi tam olarak uzatamamak ve diz arkası ağrısıdır. Şişlik, hasta ayakta durduğunda (bacakları gergin olacak şekilde) daha belirgin hale gelirken; diz eklemi 45 derecelik bir açı ile kıvrıldığında kist üzerindeki gerginlik azalmakta ve bu durum şişlik görünümünün azalmasına veya kaybolabilmesine neden olmaktadır. Bazı hastalar diz arkasında yumurta gibi gergin bir şişlikten yakınmaktadırlar.

Diz arkası ağrısı ise genellikle; bacaklarınızı uzatırken, uzun süre ayakta kalındığında, dizlerinizi bükerken ve fiziksel aktiviteler sırasında artarak diz ekleminizin hareketini ve hareket açıklığını engelleyebilir.

Fakat dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri baker kistinin hızlı sıvı birikmesi nedeniyle kese içindeki basıncın artmasına bağlı olarak nadirde olsa patlayabileceğidir. Bu durumda ise baker kisti belirtileri değişiklik gösterebilir.

Peki, baker kisti patlarsa ne olur? Patlayan kistin içindeki sıvı dizden aşağıya doğru baldır kasları arasındaki dokulara yayıldığında; dizde ve baldırda keskin ağrı, baldırdan aşağı su akıyormuş hissi, baldırda şişlik veya kızarıklık gibi belirtiler görülebilmektedir. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta ise yukarıda yer alan belirtilerin derin ven trombozu ile karıştırılmasıdır.

Baker kistleri özellikle çocuklarda her zaman bir belirtiye neden olmayabilir ve bazen muayene sırasında tesadüfen teşhis edilebilir.

Baker kisti görselleri

Baker Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

Kişiler genellikle diz arkasında oluşan şişlik ve diz arkası ağrısı şikâyetleri ile ortopedi ve travmatoloji doktoruna başvurmaktadır. Baker kisti tanısında hastadan alınan detaylı öykü, fizik muayenesi ve görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır.

Baker kistine yönelik yapılan fizik muayene sırasında doktorunuz dizinizin arkasında oluşan şişliği, eklem sertliğini ve sınırlı hareket aralığını kontrol edecektir. Ayrıca baker kistinin bazı belirtilerinin, kan pıhtısı, anevrizma veya tümör gibi daha ciddi durumlar ile benzer olması nedeniyle doktorunuz; Röntgen, Ultrasonografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yöntemlerine başvurarak baker kistinin kesin tanısını koyabilecektir.

Baker kistinin MR (manyetik rezonans) görüntüsü

Baker Kisti Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Baker kisti teşhisinden sonra hastaların akıllarında ilk olarak “Baker kisti kendi kendine geçer mi?” sorusu oluşmaktadır. Gerçekten de baker kistleri bazen kendiliğinden kaybolabilmektedir. Ancak kaybolmayan ve ağrı oluşturan kistler için tedavi gerekmektedir. ​​Bu nedenle ortopedi doktorunuz ilk olarak ameliyatsız tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesini ve baker kistinin altında yatan nedenlerin tedavi edilmesini uygun bulabilir.

Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Baker kistinin tedavisinde uygulanabilecek ameliyatsız tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Dinlenme/aktivite değişikliği: Doktorunuz baker kisti belirtini hafifletmek için yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmanızı ve kistin oluştuğu bacağınızı dinlendirmenizi önerebilir. Ek olarak ise kistin daha fazla büyüyüp büyümediğini ve diğer oluşabilecek belirtileri gözlemlemenizi isteyebilir.
  • Baker kisti buz tedavisi: Şişliği azaltmak ve ağrıyı gidermek için dizinizin arka kısmına havluya sarılmış buz torbası koyulabilir. Buz tedavisi gün içerisinde belirli aralıklarla 20 ila 30 dakika uygulanabilir.
  • Fizik tedavi: Baker kisti fizik tedavi hareketleri/egzersizleri; dizlerinizin hareket açıklığını arttırmak, diz çevrenizdeki kasları güçlendirmek ve dizin işlevini korumak için diğer tedavi seçenekleri ile birlikte uygulanabilir. Ancak fizik tedavinin sizler için uygun olup olmadığına doktorunuzla birlikte karar vermeniz gerekmektedir.
  • Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar: Dinlenme ve aktivite değişikliğine ek olarak ibuprofen ve naproksen gibi steroid olmayan ve inflamasyonu önleyen ilaçların kullanılması ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Steroid enjeksiyonu: Baker kisti iltihaplı eklem romatizması yani artrite bağlı olarak geliştiyse, doktorunuz inflamasyonu azaltmak için diz ekleminize kortizon enjeksiyonu uygulanmasını uygun görebilir.
  • Aspirasyon (kistteki sıvıyı boşaltma): Aspirasyon ile tedavi seçeneğinde, doktorunuz kistin etrafındaki alanı uyuşturarak eklemdeki fazla sıvıyı bir iğne ve enjektör yardımıyla boşaltır. Aspirasyon işlemi sırasında genellikle iğnenin yerleştirilmesine rehberlik etmek için ultrason kullanılır.
baker kisti ameliyatsız tedavi seçenekleri

Baker Kisti Tedavisinde Ameliyata Nasıl Karar Verilir?

Baker kisti tedavisinde ameliyat nadiren gerekli görülmektedir. Ancak ameliyatsız tedavi yöntemleri ile geçmeyen yakınmalarınız varsa veya aspirasyondan sonra kistiniz tekrarlıyorsa, doktorunuz kisti çıkarmak veya dizde kiste yol açabilen menisküs yırtığı, kıkırdak sorunu gibi diğer sorunları tedavi etmek için ameliyat seçeneğini önerebilir. Ameliyat artroskopik (kapalı yöntem) olarak veya açık olarak kistin çıkarılması şeklinde iki farklı teknikle gerçekleştirilmektedir .

Artroskopik Cerrahi (Kapalı yöntem): Artroskopik ameliyat esnasında ortopedi doktorunuz anestezi altında küçük kesiler yaparak artroskop adı verilen küçük bir kamerayı diz ekleminize yerleştirecektir. Kamera görüntüleri bir ekranda görüntülenerek ameliyat esnasında doktorunuza rehberlik sağlamaktadır. Bu işlem sırasında diz içinde menisküs yırtığı gibi veya başka sorunlar varsa onlara da müdahale edilmektedir.

Açık Kist Eksizyonu: Büyük kistler veya sinir-damar sorunlarına neden olanlar baker kistlerinde doktorunuz tüm kisti çıkarmak için açık bir cerrahi yöntem uygulayabilir.Baker kisti tedavisinde hangi ameliyat yönteminin sizler için uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir. Ancak baker kistleri nadiren ameliyat sonrasında da tekrar edebilmektedir. Bu nedenle ameliyat sonrasında doktorunuz tarafından verilen tavsiyelere uymanız önemlidir.

Baker kisti ameliyatı sonrası sizleri nasıl bir süreç beklemektedir?

Kistiniz aspire edildi ise veya artroskopik cerrahi geçirdiyseniz, büyük olasılıkla işlemden hemen sonra yürümenize izin verilecektir. Ancak bu süreçte doktorunuz yorucu faaliyetlerden kaçınmanızı ve dizinizi hareketsiz hale getirmek için ameliyattan sonra birkaç hafta dizlik takmanızı önerebilir. Ayrıca, ameliyattan belirli bir süre sonra hareket aralığını iyileştirmeye ve diz çevresindeki kasları güçlendirmeye yardımcı olmak için fizik tedavi uygulanmasını uygun görebilir.

Ameliyattan sonra iyileşmek için gereken süre ise, diz ekleminde altta yatan durumun ameliyat sırasında tedavi edilip edilmediğine bağlı olarak, hastadan hastaya değişmektedir. Çoğu hasta, ameliyattan yaklaşık 4 ila 6 hafta sonra tüm aktivitelerine dönebilmektedir.

Baker kisti ameliyatı sonrası sizleri nasıl bir süreç beklemektedir?

Eğer sizler de diz arkanızda oluşan ağrıdan şikâyetçiyseniz veya ağrı olmamasına rağmen dizinizin arkasında elinize gelen bir şişlik gözlemlediyseniz, daha sağlıklı adımlar atabilmek için harekete geçin. Unutmayın ki, baker kistine neden olan eklem sıvısının fazla salgılanmasının altında yatan farklı ve ciddi bir diz eklemi sorununuz olabilir. Bu sorunun tedavi edilmesi ise kistin küçülmesine yardımcı olacaktır .

Baker kisti tanı ve tedavisinde, alanında uzman doktorlarımızdan destek almak için bizlerle iletişime geçebilir; merak ettiğinizi soruları sosyal medya hesaplarımızdan bizlere iletebilirsiniz. Yazımızın devamından sıkça sorulan sorulara ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Baker kisti kendi kendine geçebilir mi?

Baker kisti bazen kendi kendine kaybolabilir. Hafif belirtiler genellikle onları tetikleyen faaliyetlerden kaçınılarak kontrol edilebilir. Ancak kist büyükse ve ağrıya neden oluyorsa tedaviye ihtiyacınız vardır.

2. Baker kisti tedavi edilmezse ne olur?

Baker kistleri tehlikeli değildir. Ancak tedavi edilmezse kist büyüyebilir ve bu durum kistin patlamasına neden olabilir. Kistin patlaması ile birlikte eklem sıvısı diz arkasından baldıra doğru sızarak şiddetli ağrıya, şişmeye ve kızarıklığa neden olabilir.

Baker Kisti Nedir? Tedavi Edilmezse Neler Meydana Gelebilir?

Dizin arka bölümünde oluşan ve zaman içinde büyürse oldukça şiddetli ağrılara ve dolaşım bozukluğuna neden olan Baker kisti artmış miktarda eklem sıvısı içeren bir bursa hastalığıdır. Genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen kistik yapı pek çok farklı sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Tedavisinde ise genel olarak Baker kistine neden olan komplikasyonlar üzerinde yoğunlaşılmakta ve ilaçla tedavi,  ya da cerrahi operasyonla hastaların günlük hayatlarına dönmeleri sağlanmaktadır.

Baker Kisti Nedir?

Diz içinde çeşitli nedenlerle biriken eklem sıvısının artarak dışarıya doğru taşmaya başlamasıyla oluşan ve bu bölgede görünen şişlik ve gerginliğe neden olan çıkıntı Baker kisti nedir sorusunun cevabıdır. En sık görüldüğü bölge gastroknemius bursasıdır. Yuvarlak, düzgün yüzeyli ve yumuşak bir kitle olan Baker kisti başlangıç evresinde çok fazla semptoma neden olmasa da büyümesi durumunda keskin ağrılara neden olabilmektedir. Diz arkası Baker kisti özellikle dizin bükülmesini içeren fiziksel aktiviteler sırasında hem kişilerin zorlanmasına hem de ağrılara neden olmaktadır.

Baker Kisti Neden Olur?

Baker kisti hastalıkları genellikle kıkırdak yırtıkları ve diz eklemi iltihapları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu komplikasyonlar nedeniyle eklemlerin çok fazla sürtünme olmadan yumuşak hareketler gerçekleştirmesini sağlayan kayganlaştırıcı sinovyal sıvı birikmekte ve Baker kistini oluşturmaktadır. Özellikle fiziksel aktiviteler sırasında meydana gelen yaralanmalar, darbeler ve travmalarla romatizmal hastalıklar Baker kistine neden olmaktadır.

Kistin oluşum nedenleri arasında osteoartrit olarak da bilinen yaşa bağlı kemik dejenerasyonu ve aşınmaları, romatoid artrit ve gut hastalığı gibi romatizmal hastalıklar da bulunmaktadır.

Baker Kisti Nasıl Anlaşılır?

Diz arkasında meydana gelen ve şişlik şeklinde kendini gösteren sol ya da sağ Baker kisti eklem hareket açıklığı kısıtlılığına neden olmaktadır. Şiş bölge çevresinde görülen ve hareketle birlikte daha belirgin hale gelen gerginlik ve ağrı Baker kistinin yaygın görülen belirtileri arasında bulunmaktadır. Özellikle diz hareketlerinde duyulan keskin ağrıyla karakterize olan Baker kisti bacakların uzatılmasında, dizlerin bükülmesinde ya da gerilmesinde ve uzun süre ayakta kalındığında hastalara rahatsızlık vermektedir.

Kist, bazı durumlarda patlayabilmekte ya da yırtılabilmektedir. Baker kisti patlarsa bu bölgede kızarıklık ve şişkinlik yaratmaktadır. Aynı zamanda kitle içinde yer alan sıvı yayılım göstereceği için dizden baldıra doğru yayılan bir ağrı oluşmaktadır. Bu durum derin ven trombozu denen toplar damar hastalıkları ile karışabilmekte ve bu nedenle yanlış tedavi edilebilmektedir.

Başlangıçta çok fazla belirti göstermeyen Baker kisti şiddetli ağrı olması  ya da kistin patlaması durumunda tanı ve ayırıcı tanı için diz röntgeni, MR’ı, Doppler ultrasonografisi ve eklem ultrasonografisi gibi görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilmektedir.

Baker kisti teşhis edildikten sonra semptomların artmaması için hastaların yoğun egzersizlerden ve ani bacak hareketlerinden kaçınması gerekmektedir.

Baker Kisti Kendiliğinden Geçer mi?

Baker kisti bazı vakalarda kendiliğinden geçmektedir. Uzman hekimler kontrolünde takip edilen kist, yalnızca fizik tedavi uygulamaları ve tavsiye edilen egzersiz hareketleriyle zaman içinde kaybolmaktadır. Vakaların ortalama %70’inde kistin kaybolduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte Baker kistinin kendiliğinden geçmesi oldukça uzun sürmektedir. Kistik oluşum bazı vakalarda yıllar sonra ortadan kalkmaktadır.

Baker Kisti Tedavisi

Kist semptomatik hale geldiği zaman çoğu hasta Baker kisti nasıl tedavi edilir şeklinde araştırma yapmaktadır. Dejeneretif eklem hastalığının tedavisinde öncelikle buz uygulamaları tavsiye edilmektedir. Buz ve bandaj uygulamaları genellikle şişliğe eşlik eden herhangi bir semptom görülmediği durumlarda etkilidir.

Bununla birlikte bu uygulamalar ve egzersizlerle kendiliğinden geçmeyen Baker kisti için ilaçlı tedaviye başlanmaktadır. Akut aşırı ağrılı ve şiş Baker kistinin steril aspirasyon uygulamasıyla iğne yoluyla boşaltılarak glukokortikoid verilmesi hem ağrıları hem de  romatizmal yangıyı azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Baker kisti tedavi yöntemlerinden biri de Ultrason eşliğinde gerçekleştirilen işlemle aspirasyondur.  Böyleceiğne yardımıyla kistin içindeki sıvı boşaltılmaktadır. İğneli aspirasyon tedavisinin ardından bazı hastalara fizik tedavi önerilmektedir. Bazı durumlarda ise kistin tedavi edilebilmesi için kiste neden olan romatizmal veya ortopedik eklem patolojisinin de tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda anti-romatizmal ilaçlardan veya cerrahi yöntemlerden faydalanılmaktadır.

Baker Kisti Tedavi Edilmediğinde Neler Olabilir?

Baker kisti tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde patlayabilmektedir. Patlama nedeniyle açığa çıkan eklem sıvısı baldırlara doğru akmakta ve dizden ayak bileğine kadar keskin bir ağrıya, şişliğe ve renk değişikliklerineneden olmaktadır. Bu dramatik tabloda sıvı akışının gerçekleştiği baldır bölgesinde belirgin kızarıklık ve şişlikler görülmektedir. Bu durumda daha ciddi komplikasyonlara da neden olabilen Baker kisti bacak damarlarında kan pıhtısı oluşmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle şişlik ve kızarıklıkların devam etmesi durumunda en yakın zamanda bir sağlık kurumuna başvurmak gerekmektedir.

Baker Kisti Ameliyatı

Bazı durumlarda kendiliğinden geçen, bazı vakalarda ise ilaçlar ya da aspirasyon yöntemiyle tedavi edilen Baker kisti patladığında ya da çok ciddi komplikasyonlara yol açtığında hastalar ameliyat edilmektedir. Bununla birlikte Baker kisti ameliyatı en son çare olarak tercih edilmekte ve genellikle sıvı boşaltılsa da tekrarlayan vakalarda uygulanmaktadır.

Diz eklemi ameliyatlarında sıklıkla tercih edilen artroskopik yöntem, Baker kisti ameliyat yöntemlerinden biridir. Genellikle lokalanestezi altında gerçekleştirilen operasyonda amaç kistin tamamen çıkarılmasıdır. Bununla birlikte artroskopi operasyonlarının ardından kistin tekrar etme riski de bulunmaktadır. Zaman içinde tekrar tekrar sıvı birikmesi görülmesi durumunda ise açık ameliyat düşünülebilir. Açık ameliyatta kistin tamamı alınmakta ve kistin olduğu bölge kapatılmaktadır.

Cerrahi girişimlerin ardından tekrarlama olasılığı %40 olan Baker kistinin düzenli aralıklarla takip edilmesi gerekmektedir.

Baker Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Baker kisti ameliyatı kist duvarının yırtılması gibi komplikasyonlar görülmemesi durumunda ortalama 30 dakika sürmektedir.

Baker Kisti

Baker Kisti Nedir?

Baker kisti dizin arkasında şişkinlik ve gerginlik hissine neden olan içi sıvı dolu  yumuşak bir kitledir. Genellikle diz ekleminde artrit veya kıkırdak yırtığı gibi oluşan bir sorunun sonucudur. Artrit veya kıkırdak yırtığı diz ekleminin çok fazla sıvı üretmesine neden olur ve bu da bir Baker kisti oluşumuna yol açabilir.

Kist başlangıçta ağrıya neden olmaz ama büyüdükçe diz çevresinde ağrı ve kısıtlılık oluşturur. Dizin gerilmesi ve bükülmesi gibi aktiviteler sırasında keskin bir ağrı ortaya çıkar. Baker kisti, kadınlarda ve 40 yaş üstü bireylerde daha sık görülmektedir.

Baker Kisti Neden Oluşur?

Sporla ilgili bir yaralanma veya dizdeki bir darbeden kaynaklanan hasarlanma, Baker kistinin gelişmesine neden olabilir. Bu kist aşağıdaki gibi sağlık  sorunları olan bireylerde de ortaya çıkabilir:

Osteoartrit: Genellikle eklemlerin yaşa bağlı "aşınma ve yıpranması" nedeniyle oluşur. Özellikle dizleri, kalçaları, elleri ve ayak başparmağını etkiler.

İnflamatuar artrit: Daha az yaygın bir artrit tipi olan  ve eklemlere saldıran bağışıklık sisteminin neden olduğu durumlardır. Bunlara örnek olarak romatoid artrit verilebilir.

Gut: Genellikle ayak başparmağını etkileyen ve kandaki atık ürün ürik asidinin birikmesinden kaynaklanan bir artrit türüdür.

Baker kistleri kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Bu durum kadınların osteoartrit ve romatoid artrit geliştirme olasılığı daha yüksek olmasına bağlanabilir. Genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde gelişir. Ancak çocuklar da  olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir.

Baker Kisti Nasıl Anlaşılır?

Baker kisti, dizin hareketlerinde keskin bir ağrıya neden olur. Bacağın tam uzatılması, gerilmesi veya bükülmesi kişiye rahatsızlık verir. Yapılacak muayenede dizin arkasında şişlik elle tespit edilebilir.

Bazen Baker kistinin patlaması sonrasında bacakta aşırı şişlik ve ağrı oluşabilir. Oluşan bu tablo derin ven trombozu kliniği ile karıştırılabilir. Eklem ultrasonografisi ve diz MR'ı ile kesin tanı konulabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Bazı durumlarda, bir kist ağrıya neden olmaz ve fark edilmeyebilir. Belirti ve semptomlar varsa şunları içerebilir:

  1. Dizin arkasında ve bazen de bacakta şişme
  2. Diz ağrısı
  3. Diz tamamen esneme de sertlik ve yetersizlik
  4. Uzun süre ayakta durulduğunda belirtiler daha da kötüleşebilir.

Bir Baker kisti bazen patlayabilir (yırtılabilir). Bu da sıvının baldıra sızmasına neden olabilir ve sonucunda baldırda keskin ağrı, şişme ve kızarıklık olabilir.

Baker Kisti Tedavisi Nasıldır?

Herhangi bir belirtiye neden olmayan bir kist varsa tedavi genellikle gerekli olmayacaktır. Ağrı kesiciler şişmeyi azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir. Bandajlar veya buz torbası da ağrının tedavisi için yardımcı olabilir.

Kistin oluşmasına neden olan altta yatan bir durum varsa, bu durumun öncelikle tedavi edilmesi gereklidir. Kiste neden olan durumun tedavi edilmesi kistin kaybolmasını sağlayabilir. Bazı durumlarda, kisti boşaltmak mümkün olabilir.

Baker kistleri için ameliyat son çare olarak uygulanır. Defalarca boşaltılmış ancak sürekli tekrarlayan vakıalarda ameliyat tercih edilebilir.

BAKER KİSTİ nedir?

 

Baker Kisti Belirtileri Nelerdir?

 

Bu kistinin şişliği dizin arkasında bulunan çukur bölümde ele gelir. Ortaya çıkan ağrıya gerginlik hissi de eşlik edebilir. Baker kisti bazen herhangi bir şikayete neden olmazken, bazende dizde şişlik, sertlik ve ağrıya neden olur. Bu tip şikayetler, genellikle fiziksel aktivite sonrası, dizin gerilmesi veya bükülmeye zorlanması sonrası artar.

Bazen kist baldır içine patlayabilir. Bu durumda kist sıvısı baldır içine yayılır. Baldırda şiddetli ağrı, şilik bazen de kızarıklık gelişir. Damar tıkanıklığı ile karışacağından doğru teşhis için acilen hekime  başvurulmalıdır.

 

 

Baker Kisti nasıl teşhis edilir?


Fizik muayene ile rahatlıkla teşhis edilebilen baker kistinde kesin teşhis ve eşlik eden problemleri saptamak için MR ve ultrasondan yararlanılabilir.

 

 

Baker Kisti nasıl tedavi edilir?

 

Baker kisti her zaman için müdahale gerektirmez. İstirahat, buz uygulaması, ağrı kesici ilaçlar ile diz arkasındaki şişlik azalır ve ağrı geçebilir.

 

Çocuklarda baker kisti takip altına alınır ve kendiliğinden kaybolması beklenir.

Baker kisti tedavisinde uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise kist içindeki sıvının iğneyle çekilmesidir. ultrason yardımıyla yapılabilir. Fakat tekrar kist içinin dolması olasıdır.

 

Şiddetli, diğer tedavilerle geçmeyen ağrı veya hareket zorluğu olan hastalarda ameliyat ile kist çıkarılabilir. Ancak altta yatan problemler (kireçlenme gibi ) ortadan kaldırılmazsa baker kisti tekrarlayacaktır. Bu nedenle kist tedavisinde ameliyat öncelikli olarak tercih edilmemektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir