büyük rakamlar / Büyük sayılar png | PNGEgg

Büyük Rakamlar

büyük rakamlar

B&#;y&#;k Sayılar Nelerdir Ve Okunuşları Nasıldır?

Haberin Devamı

 1 (10 üzeri 12)

 1 (10 üzeri 15)

 1 (10 üzeri 18)

 1 (10 üzeri 21) 

 Gördüğünüz gibi sayılara üç basamak eklediğinizde yeni bir sayı elde ediyorsunuz. Sayılar sonsuza kadar uzanabiliyorlar. Okunuşları kolay olsa da rakamsal ifadelerle yazılmaları çok yer kaplıyor. Bu nedenle üslü sayı olarak yazılıp, okunuyorlar. Sayılar sonsuza kadar uzansa da matematik dünyasında basamağa kadar olan sayılara isim verdiler. 

Büyük Sayıların Okunuşu Nasıldır?

 Günlük hayatta ve okullarda en fazla milyon ve milyar sayılarının yazılıp, okunması kullanılıyor. Ekonomide ise daha büyük rakamlar dillendiriliyor. Birçoğunuza göre bu rakamların okunması garip gelebilir. 9 basamaklı milyar ve 12 basamaklı trilyon sayılarında sonra rakamların okunuşunda değişiklikler yaşanıyor. Trilyondan sonraki rakamların üslü yazılışları ve okunuşları şöyledir; 

 Katrilyon (10 üzeri 15)

 Kentilyon (10 üzeri 18)

 Seksilyon (10 üzeri 21)

 Septilyon (10 üzeri 24)

 Oktilyon (10 üzeri 27)

 Nonilyon (10 üzeri 30)

 Desilyon (10 üzeri 33)

 Undesilyon (10 üzeri 36)

 Dodesilyon (10 üzeri 39)

 Tredesilyon (10 üzeri 42)

 Kattuordesilyon (10 üzeri 45)

 Kendesilyon (10 üzeri 48)

 Sexdesilyon (10 üzeri 51)

 Septendesilyon (10 üzeri 54)

 Oktodesilyon (10 üzeri 57)

 Novemdesilyon (10 üzeri 60)

 Vigintilyon (10 üzeri 63)

 Unvigintilyon (10 üzeri 66)

 Dovigintilyon (10 üzeri 69)

 Trevigintilyon (10 üzeri 72)

Haberin Devamı

 Kattuorvigintilyon(10 üzeri 75)

 Kenvigintilyon (10 üzeri 78)

 Sexvigintilyon (10 üzeri 81)

 Septenvigintilyon(10 üzeri 84) 

 Sayıların basamak değerleri arttığından yeni bir isimle tanınıyorlar. Sayıların okunuşu, yazıldığı gibidir. En büyük sayı basamaklı Kenkenquagintilyon'dur.

Çok Sıfırlı Büyük Sayılar Nasıl Okunur? Çoğunun Adını İlk Defa Duyacaksınız

Bugün hayattaki her şeyi sayılara bağlayabiliriz: Elinizde kullandığınız telefonun yazılımından tutun da bindiğiniz arabanın kilometrede ne kadar benzin yaktığına veya para saymaya kadar. Sayı deyince hepimizin aklına ilk doğal sayılar veya rakamlar gelir.

Sayıları yukarıda bahsettiğimiz konular gibi birçok konuda kullanıyoruz. Peki sayılar deyince aklınıza en büyük hangi sayı geliyor? mi? mi? mu? Sayılara sıfır eklendikçe onların nasıl okunduğunu hiç merak ettiğiniz mi? Çünkü çoğumuz sayıları milyara kadar biliyoruz? Peki milyardan sonra sıfır eklenince sayılar nasıl okunur?

Adını ilk defa duyacağınız devasa sayılar:

sen kaç milyar milyon

Şimdi diyeceksiniz ki ‘Webtekno bey, ne yaptın?’, haklısınız. Bu kadar fazla sıfırın okunmasının zor olduğunun farkındayız. Ancak insanların bu kadar fazla sıfırın adını akıllarında tutmak için kullandıkları bir metot var: Sıfırlarıüçer üçer gruplandırmak. Örneğin, 1 trilyonda kaç adet sıfır olduğunu aklınızda ‘4 tane 3’lü 0 grubu’ olarak tutabilirsiniz.

Peki yazarken nasıl daha kolay bir şekilde yazabiliriz?’ diye soracak olursanız, onun da bir yolu var: Üslü sayılar. Örneğin 1 kentilyon’u matematik işlemlerinde kullanmak istediğiniz zaman ‘1018olarak ifade edebilirsiniz. Sayının üstündeki 18, kaç adet sıfır barındırdığını belirtmiş oluyor.

Çok sıfırlı sayılarla ilgili ilginç bir bilgi: Google’ın isminin nereden geldiğini biliyor muydunuz?

google

Arama motoru ve teknoloji şirketi Google’ı bilmeyeniniz yoktur. Google’ın isminin de bir çok sıfırlı sayıdan geldiğini biliyor muydunuz? Tabii ki sayının söylenişi biraz farklı ancak Google’ın ismi, ‘googol’ ve ‘googolplex’ sayısından geliyor.

Googol sayısında tane sıfır bulunur ve 10 olarak ifade edilir. Googol sayısı ölçülebilir bir sayıdır ve büyük miktarları ifade etmekte de sıklıkla kullanılır. Yani aslında dünyanın en popüler arama motorunun böyle bir ismi alması pek de mantıksız değil.

Googol terimi, ilk olarak Amerikalı matematikçi Edward Kasner tarafından ’ta yayınlanan "Mathematics and the Imagination" adlı kitabında kullanıldı. Kitapta anlatılana göre Kasner, 9 yaşındaki yeğeni Milton Sirotta'ya bu gülünç derecede uzun sayıya ne ad vereceğini sorduğunda yeğeni mırıldanırken ‘googol’ diyor ve bu isim ortaya çıkıyor.

Peki googol sayısı bir sentilyondan daha az ise neden bu kadar önemli? Basitçe anlatmak gerekirse bir googolplex'i tanımlamak için bir googol kullanılır. Bir googolplex, 10 üzeri 1 googol olarak hesaplanır. Googolplex sayısı o kadar büyüktür ki, tedavülde kullanılan bir alanı bile yoktur. Bazı matematikçiler, googolplex sayısının evrendeki toplam atom sayısını bile aştığını söylüyor.

Googolplex’ten bile büyük bir sayı: ‘Graham’ın Sayısı’

Aslına bakarsanız googolplex bugüne kadar tanımlanmış en büyük sayı bile değil. Matematikçiler ve bilim insanları, googolplex’ten de büyük olan "Graham'ın sayısı" isimli bir sayı yarattılar. Bu sayıyı sadece anlamaya başlayabilmek için bile matematik derecenizin olması gerekiyor. Ama biz anlatmayı deneyelim.

Bu sayı, her ikisi de bir googolplex'ten çok daha büyük olan Skewes sayısı ve Moser sayısı gibi diğer birçok büyük sayıdan çok daha büyüktür. Bu sayılarda olduğu gibi, her basamağın bir Planck hacmini, muhtemelen en küçük ölçülebilir alanı kapladığını varsaydığımızda devasa olan gözlemlenebilir evren bile Graham sayısının bir dijital temsilini içermek için çok küçüktür. Hatta bu sayının basamak sayısı bile olamaz.

Graham'ın sayısı, popüler bilim yazarı Martin Gardner tarafından üzerinde çalıştığı Ramsey teorisinin matematik alanındaki bir probleminin üst sınırlarının basitleştirilmiş bir açıklaması olarak 'de kullanması ile ortaya çıktı. yılında Graham’ın sayısı, bir matematiksel ispatta kullanılmış olan en büyük spesifik pozitif tam sayıydı.

Aslında Graham’ın sayısından da büyük sayılar var ancak bu yazımızdaki konumuz çok sıfırlı sayılar olduğu için konudan pek sapmayalım. Bu örneği sadece googolplex’ten de büyük sayılar olduğunu söylemek için verdik.

Çok sıfırlı sayıların nasıl okunduğundan bahsettik, nasıl kolayca akılda tutulabileceğini anlattık, Google’ın isminin de birçok sıfırlı sayıdan geldiği bilgisini verdik ve çok daha büyük sayıların da varlığına değindik. Böylelikle de yazımızın sonuna gelmiş olduk. Siz çok sıfırlı sayılar hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Emoji İle Tepki Ver

33

Arşiv Bağlantısı