cmr açılımı / Blog - Taşımacılık Sektöründe Kullanılan Cmr Anlaşması Ve Özellikleri - Navlun

Cmr Açılımı

cmr açılımı

Cmr (Convention Marchandise Routier) nedir?

Cmr'ın iki tür anlamı bulunmakta bu iki anlamıda burada açıklayacağım. Cmr (Convention Marchandise Routier); Uluslararası karayolu taşımacılığında kamyonla yapılan taşımalarda uluslararası Cmr Anlaşması gereğince düzenlenen, koşulları standardize ederek taşıyıcının sorumluluklarını belirleyen mal taşıma belgesidir.

1- İhracatçı firma adı

2- İhracatçı firma adresi

3- İthalatçı firma adı

4- İthalatçı firma adresi

5- Malın teslim edileceği yer

6- Yükleme yeri

7- Yükleme tarihi

8- Mal cinsi

9- ambalaj cinsi ve adedi

10- Brüt kilo

11- Teslim şekli

12- araç plaka bilgileri gibi bilgiler yer alır.

Bu sözleşme 1978 yılında Cenevre'de yazılmış ve 1979 yılında Birleşmiş Milletler tarafından imzalanması için Dünya devletlerine gönderilmiştir. Ülkemiz 1995 yılında bu sözleşmeyi imzalayarak Uluslararası Karayolu nakliyesini bu sözleşmenin yükümlülükleri altında gerçekleştirmeye başlamıştır.

Gönderen ve alıcı firmanın yapmış oldukları anlaşmalara göre düzenlenir. İhracatçı firma, ihracatçı firmanın gümrükçüsü veya imalatçı firmalar tarafından hazırlanır ve nakliyeciye iletilir.

CMR Sigortası (Uluslararası Karayolu Mal Taşımacılığı Sigortası); Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan nakliyat firmalarının yaptıkları taşımalar ile ilgili olarak CMR Sözleşmesi’nden kaynaklanan hukuki sorumluluklarını, poliçede belirtilen şart ve limitler ile teminat altına alır.

1- Karayolu ile taşıma olmalıdır.

2- Yükleme ve istifleme iki ayrı ülkede olmalıdır.

3- CMR ye taraf en az bir ülkenin olduğu, uluslar arası bir taşıma olmalıdır.

4- Taşınan şey eşya olmalıdır.

5- Eşya taşıma sözleşmesinden kaynaklanan bir borç / alacak ilişkisi olmalıdır.

Televizyonlarda Cmr, Clear Motion Rate adıyla bilinir. Kelimenin türkçe karşılığı yoktur fakat orantısal boşluk doldurma anlamına gelmektedir. Pürüzsüz hareketin yalnızca Hz'ye değil, panele, yonga kümesi ve arka ışık teknolojisine de bağlı olduğu bilinmektedir. Standart TV'lere kıyasla, diğer televizyonların saniyede 800 kare hareket etkisine göre 16 kat daha iyi hareket performansı sağladığı iddaa ediliyor. Pürüzsüz, parlak ve net görüntü elde edildiği iddaa ediliyor. sistem 60 hz görüntüyü (aslen sinyali) alıp, çeşitli interpolation gibi yöntemlerle 240 Hz, 800 Hz gibi hızlara çıkartma esasına dayanmaktadır. Bu sayede titreme etkisinin azaldığı belirtiliyor. Ayrıca bu olay Samsung tarafından televizyonlara eklenip piyasa sürülümüştür.

led Tv" href="http://www.plaselektronik.com/wp-content/uploads/2012/03/samsung_ue40d8090.jpg">Samsung 40D8090 CMR 800 Hz led tv

full hd Led Tv" href="http://regmedia.co.uk/2011/11/21/samsung_ue60d8000.jpg">Samsung UE-60D8000 CMR 800Hz Full hd Led Tv

Samsung UE-46ES8000 CMR 800Hz Full HD Led Tv

(Convention relative un Conrat de Transport International de Marchandises par Route) Kara yoluyla uluslararası mal taşıma sözleşmesi konvansiyonu. CMR 1956 da Cenevre’de imzalandı ve 1961 de uluslarararası bir yasa olarak yürürlüğe giıdi. Uluslararası kara yolu taşımasıyla ilgili sorumluluk ve sözleşmeleri düzenler.

CMR nedir? Neden kullanılır?

Gerek deniz taşımacılığında gerekse de karayolu taşımacılığında uluslararası düzeyde pek çok anlaşma bulunmaktadır. Bu anlaşmalar taşımacılık ilkelerini standardize eder ve tarafların sorumluluklarını bilmesine yarar. Bu anlaşmalardan biri de CMR Anlaşması'dır. Peki, CMR Anlaşması nedir ve neden kullanılır? İşte tüm merak edilenler

CMR, kamyon taşımacılığı ilkelerini belirli standartlara bağlayan, 56 ülkenin üye olduğu uluslararası bir anlaşmadır.

CMR Nedir?

CMR bir karayolu taşıma belgesidir. Bu belge uyarınca uluslararası CMR Anlaşması'nın tüm hüküm ve koşulları kabul edilmiş sayılır. Belgeye sahip olunması, tüm taşıma işlemlerinin CMR anlaşmasında belirtilenlere göre yapıldığı anlamına gelmektedir. Belge gönderici ya da lojistik firması tarafından, alıcının adına düzenlenir. Bu anlaşma ile tüm taşımacılık işlemleri ve koşulları belirli standartlara bağlanmıştır. CMR kavramının açılımı ise şu şekildedir: Convention Marchandise Routier.

CMR Belgesi genellikle nakliye firması tarafından, en az 3 aslı nüsha olarak düzenlenir. Bunlardan bir tanesi malı gönderen tedarikçi ya da ihracatçı için, bir tanesi mallar ile birlikte alıcıya gönderilmek için de ve bir tanesi de nakliyecide kalması için düzenlenir. Türkiye CMR Konvansiyonu'na üye olabilmek için 07.12.1993 tarihinde kanun teklifi sunmuş, ardından bu kanun 04.01.1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Lojistikte CMR Taşıma Belgesi Neden Kullanılır?

Lojistikte, özellikle de kamyon taşımacılığında CMR, hem ihracat yapan firmanın, hem alıcının, hem de nakliye firmasının sorumluluklarını ve haklarını bilmesi için düzenlenir. Örneğin ihracatçının sorumluluklarını yerine getirmediği durumlarda alıcının ve nakliye firmasının neler yapması gerektiğini belirtir. Böylelikle hem alıcının hem de nakliye firmasının hakları korunmuş olur.

CMR Anlaşmasına Üye Olan Ülkeler Hangileridir?

CMR Anlaşması'na dünya üzerinde toplamda 56 adet ülke üye durumdadır. Bu ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Arnavutluk, Avusturya, Ermenistan, Belçika, Belarus, Bulgaristan, Bosna Hersek, Kıbrıs, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Estonya, Fransa, Almanya, Gürcistan, Yunanistan, Macaristan, İran, İrlanda, İtalya, Kazakistan, Ürdün, Kırgızistan, Litvanya, Letonya, Lübnan, Lüksemburg, Malta, Moğolistan, Fas, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Moldova, Rusya Federasyonu, Romanya, Slovakya, Sırbistan, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Suriye, Suudi Arabistan, Makedonya, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Türkiye, Ukrayna, İngiltere, Özbekistan.

LOJİPORT

CMR, uzun yıllardır uluslararası taşımacılıkta herkesin bildiği bir isimdir. Her lojistik veya nakliye yöneticisinin bildiği bu terim, taşıma belgesi ya da sevk irsaliyesidir. Karayolu ile yapılan taşımacılıkta malların iyi durumda alındığının ve taşımanın belirtilen koşullarda gerçekleştiğinin yasal kanıtıdır. Uluslararası taşımacılıkta kullanılır ve ticaret zincir yönetimininim, uluslararası lojistiğin önemli bir parçasıdır. Bir tür güvence olan bu belge, CMR hükümlerini kabul eden ülkeler arasında imzalanır. CMR anlaşması nedir? diye merak ediyorsanız "uluslararası taşımacılıkta yapılan ve mal güvenliğini sağlayan anlaşmadır." Çünkü ticari bir anlaşma sağlayan CMR belgesi ticareti daha güvenli hale getirir ve ülkeler arasında ithalat ve ihracatı teşvik eder.

Uluslararası karayolu taşımacılığı için bir yük sözleşmesinin akdedilmesi uzmanlık gerektirir. Lojistik ve nakliye yöneticileri neredeyse her gün CMR irsaliyesi ile çalışırlar, ancak bazen nakliye detaylarının doldurulduğu bu sözleşme bir kâğıt parçasından daha fazlasıdır. CMR konşimentosu, her iki sözleşme tarafı için de yükümlülükler içeren, taşıyıcı ve gönderici arasında bağlayıcı bir sözleşmedir.

CMR Sözleşmesi Nedir? Ne işe Yarar?

CMR, Convention Marchandise Routier'ı ifade eder. “CMR konvansiyonu nedir?” sorusunun yanıtı ise "Avrupa ülkeleri arasında taşımacılık için yapılan uluslararası bir anlaşmadır". CMR kısaltması, Karayoluyla Uluslararası Mal Taşımacılığı Anlaşmasına İlişkin Sözleşme anlamına gelir.

Bir CMR irsaliyesinin kullanılması sadece zorunlu değil, aynı zamanda yararlıdır. Doğru kullanıldığında, CMR irsaliyesi gönderen, taşıyıcı, alıcı, paket sayısı, malların ağırlığı ve görünümü, özel talimatlar, teslimatta nakit ödeme vb. bilgiler hakkında kesinlik sağlar. Bu da sevk irsaliyesini önemli bir ispat aracı yapar.

Karayolu ile uluslararası taşımacılık için CMR sevk belgesine ihtiyacınız vardır, ancak CMR belgesi yurtiçi taşımacılık için de kullanılabilir. CMR belgesi aşağıdaki üye ülkelerde geçerlidir:

Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Büyük Britanya, Macaristan, İran, İrlanda, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Kırgızistan, Hırvatistan, Letonya , Lübnan, Litvanya, Lüksemburg, Fas, Malta, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Hollanda, Norveç, Avusturya, Ukrayna, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Slovakya, İspanya, Suriye, Tacikistan, Çek Cumhuriyet, Tunus, Türkmenistan, Türkiye, Beyaz Rusya, İsveç, İsviçre.

CMR Belgesi Nasıl Düzenlenir?

Her taşıma aracının kendi taşıma belgesi vardır. Örneğin karayolu taşımacılığında CMR'den, deniz taşımacılığında konşimentodan, demiryolu taşımacılığında CIM'den ve hava taşımacılığında Hava Konşimentosu'ndan yararlanılır. Bir taşıma belgesi, kimin ne miktarda ürünü ne zaman teslim ettiğini kanıtlayan bilgiler içerir. Düzgün doldurulmuş bir taşıma belgesi, polis veya gümrük tarafından yapılan bir inceleme sırasında mallarınızın sorunsuz geçişini sağlar. CMR belgeleri hazır haldedir ve üzerinde doldurulması gereken pek çok alan bulunur. Bu alanları doldurarak malların taşınması sağlayabilir, hasar kaydı oluşturabilir, malların zarar görmesi durumunda sorumluyu tespit edebilirsiniz.

CMR belgesi gönderici tarafından üç asıl nüsha olarak ibraz edilmeli ve taşıma süresi boyunca her zaman hazır bulundurulmalıdır. İlk nüsha göndericiye aittir, ikincisi yüke eşlik eder ve üçüncü nüsha taşıyıcıda kalır.

CMR belgesi şu bilgileri içerir:

• Teslim alındığı yer ve tarih
• Gönderenin adı ve adresi
• Taşıyıcının adı ve adresi
• Yükleme - boşaltma yeri ve tarihi
• Alıcının adı ve adresi
• Yükün mülkiyetinin tanımı, ambalajın türü ve tehlikeli (herkesin anlayabileceği şekilde)
• Malın adedi, özel işaret ve numaraları
• Aksi belirtilmedikçe yükün brüt ağırlığı veya miktarı
• Nakliye masrafları (taşıma, gümrük vergileri, sözleşmenin yapılması ile teslimat arasında ortaya çıkan diğer ödemeler)
• Gümrük ve diğer formalitelere ilişkin yönerge

Bazı özel durumlarda CMR belgesinde yer alabilecek diğer bilgiler:

• Yeniden yüklemeye izin verilmediğine dair gösterge
• Göndericinin ödemeyi kabul ettiği hususlar
• Teslimatta ödenecek miktar
• Yükün kıymetinin belirtilmesi
• Gönderenin, yükün sigortalanması için alıcıya verdiği direktif
• Taşımanın tamamlanması için anlaşılan süre
• Taşıyıcıya teslim edilen belgelerin listesi

CMR Karayolu Taşıma Belgesi Nedir?

CMR karayolu taşıma belgesi, sınır ötesi karayolu taşımacılığı için taşıma sözleşmesinin yazılı kaydıdır. Bu sözleşme karayoluyla uluslararası mal taşımacılığı için geçerli olan CMR sözleşmesinin bir türüdür. Üçüncü taraflardan ödeme karşılığında mal taşıyan nakliyeciler, yanlarında CMR konşimentosu yoksa para cezasına çarptırılabilir. Bu durumlarda, konşimento (ulusal olarak) kanunen zorunludur ve ulusal uygulayıcılar için önemli bir kontrol aracıdır. Sınır ötesi taşıma sözleşmelerinde, taşıma senedi bu sözleşmenin bir kaydı olarak işlev görür. Bu belgeyi yanınızda taşıma zorunluluğu CMR konvansiyonundan (anlaşma) kaynaklanmaktadır.

CMR belgesi düzenleyerek nakliyenin daha profesyonel bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilir, bu belgenin gerekli olduğu bölgelere kolaylıkla mal gönderebilir ya da bu bölgelerden mal getirebilirsiniz. Tüm lojistik işleriniz için Sertrans Logistics’in uzman kadrosundan hizmet almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir