cumhurbaskanligi ofisleri / Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi - Anasayfa

Cumhurbaskanligi Ofisleri

cumhurbaskanligi ofisleri

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı ve İdarenin Bütünlüğü İlkesi: Cumhurbaşkanlığı Ofisleri Üzerinden Bir Değerlendirme

Bu çalışmanın esasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı kapsamında hazırlamış ve tarihinde Doç. Dr. Kaya Burak ÖZTÜRK, Doç. Dr. Dilşad Çiğdem SEVER ve Dr. Öğr. Üyesi Serdar YILMAZ’dan oluşan jüri önünde savunmuş olduğum ve oy birliği ile kabul edilen yüksek lisans tezi oluşturmaktadır.

Yeni hükümet sisteminde Anayasa ile Cumhurbaşkanına tanınan kamu tüzel kişiliği kurma yetkisi, birçok tartışmayı beraberinde getirmiştir. Bu tartışmalar daha çok idari teşkilat ve idarenin bütünlüğü ilkesi çerçevesinde gerçekleşmektedir. Cumhurbaşkanlığı ofisleri, sahip olduğu kamu tüzel kişiliği ve diğer yapısal özellikler sebebiyle söz konusu tartışmalar bakımından incelenmeye değer bir örnek teşkil etmektedir.

Diğer yandan idare hukukunda; idari yapılar arasındaki ilişkilerde, idari vesayet ve hiyerarşi ilişkisi dışında farklı bir münasebetin var olup olmadığı tartışması, klasik teşkilatlanmadan ayrılan yönleri sebebiyle ofisler bakımından ele alınmalıdır. Bu çerçevede ise idarenin bütünlüğü ilkesi bağlamında ofislerin, merkezi teşkilata hiyerarşi benzeri bir denetim ilişkisi üzerinden bağlanmasının mümkün olup olmadığı sorusu önem arz etmektedir.

Barkod :

Yayın Tarihi : Haziran

Kapak Türü : Karton Kapaklı

Kağıt Türü : seafoodplus.info

Baskı Sayısı : 1

Sayfa Sayısı :

Ebat : 16x23,5

Takım :

Dili : Türkçe

Ekler :

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKUMET SİSTEMİNİN ŞİFRELERİ -II- (Politika kurulları-Bakanlıklar-Hiyerarşik yapı-Ofisler)

 

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKUMET SİSTEMİNİN ŞİFRELERİ -II- (Politika kurulları-Bakanlıklar-Hiyerarşik yapı-Ofisler)

BASK AR-GE BİRİMİ

16 Nisan tarihinde yapılan referandum ile Anayasanın bazı maddeleri değişmesi, Parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçilmesi nedeniyle yeni sistemin şifreleri denilebilecek ana hatlarını Anayasa ve 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yayımlanan diğer mevzuat kapsamında detaya fazla girmeden, özetle ve birkaç bölüm halinde yeni sistemi birlikte inceleyeceğimizi belirtmiş, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminin Şifreleri –I- başlığı altında ilk bölümü sosyal medya hesaplarımızda yayımlamıştık.

BASK AR-GE olarak serinin II. bölümünü aşağıda yayımlıyoruz:

Hatırlayalım ki, Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminde 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 1 inci maddesi gereği “Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.

Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları

Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminin Cumhurbaşkanı (yardımcılar dahil) halkasından sonra ikinci önemli ayağı Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarıdır. Cumhurbaşkanının yürütme yetkisini kullanırken, kurullar aracılığı ile de kabine üyesi olan bakanlar ve bakanlıkların üzerinde ayrı bir ağırlığı olduğu açıktır.

Çünkü bu kurullar, 1 nolu Kararnamenin “Kurulların genel görev ve yetkileri” başlıklı 22 nci maddesi gereği; politika önerilerinin geliştirilmesi; Cumhurbaşkanı programına uygunluk açısından politikaların hayata geçirme süreçlerinin izlenmesi; talep, ihtiyaç ve etki analizlerinin yapılması; kurum ve kuruluşlara görüş verilmesi; politika yapım sürecinde paydaşların çoğaltılması vb. işlevler kurullarca yürütülmektedir.

Metinlerde yer alan “Cumhurbaşkanlığı programı”nın ne olduğu, eski sistemdeki “Hükumet Programı”nın karşılığı olup olmadığı hakkında açıklayıcı bilgi bulunmamaktadır.

Kurullarda oluşturulacak kararların uygulama noktası bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklara bağlı, ilgili, ilişkili ve diğer kamu kurum ve kuruluşları olduğuna ve olacağına göre, kurulların önemi ortaya çıkmaktadır.

Kurulların Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi içerisindeki yerini anlayabilmek için, kurulların doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışacakları ve Cumhurbaşkanının talimatlarını yerine getirecekleri, daha da önemlisi  Kurul başkanlarının Cumhurbaşkanı olduğunu da bilmek yeterlidir.

Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları; 

a) Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu,

b) Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu,

c) Ekonomi Politikaları Kurulu,

ç) Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu,

d) Hukuk Politikaları Kurulu,

e) Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu,

f) Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu,

g) Sosyal Politikalar Kurulu,

ğ) Yerel Yönetim Politikaları Kurulu,

olmak üzere 9 adettir.

Kurullar, cumhurbaşkanınca atanan en az üç üyeden oluşur. Cumhurbaşkanı kurulların başkanı olmakla birlikte kurul üyelerinden birini başkanvekili olarak görevlendirir.

Müşterek alanlardaki görev ve faaliyetlere ilişkin Bakanlıklar ile kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere koordinasyon toplantıları yapılabilir. Koordinasyon toplantılarına Cumhurbaşkanı veya görevlendireceği politika kurulu başkanvekili veya bakan başkanlık eder. Koordinasyon toplantılarına başkanlık etme sıralaması politika kurullarının sistemdeki yerini vurgulamak açısından önemlidir.

Çünkü 33 üncü maddede belirtildiği üzere, “Kurullar doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışır ve Cumhurbaşkanının talimatlarını yerine getirir.”

Kurulların üyelerine, gösterge rakamının memur katsayısı ile çarpımı tutarında (Temmuz-Aralık dönemi için x 0, = TL) her ay ek ödeme yapılabilir ve bu ödemelerde damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz.

İlginçtir; kurullar, görevleri ile ilgili gerekli bilgileri bütün kamu kurum ve kuruluşlarından isteyebilir ve ilgililer bu bilgileri vermekle yükümlüdür.

Kurulların başkan ve üyeleri ile personeli, görevleri esnasında edindikleri gizlilik taşıyan bilgileri, kişisel verileri ve ticari sırları yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamaz, kendilerinin veya üçüncü kişilerin yararına kullanamayacakları gibi bu yükümlülükleri görevden ayrılmalarından sonra da devam eder.

Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar

Yeni sistem doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar öngörmektedir.

1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 37 nci maddesi Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşları,

a) Devlet Arşivleri Başkanlığı

b) Devlet Denetleme Kurulu

c) Diyanet İşleri Başkanlığı

ç) (Mülga: RG/7/ - CK-4/ md.)

d) İletişim Başkanlığı

e) Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği

f) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı

g) Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı

ğ) Savunma Sanayi Başkanlığı

h) Strateji ve Bütçe Başkanlığı

ı) Türkiye Varlık Fonu

şeklinde sıralamıştır. 

(ç) bendinde yer alan Genelkurmay Başkanlığı, 4 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kararname metninden çıkarılmış ve Milli Savunma Bakanlığına bağlanmıştır.

Bu kuruluşlardan İletişim Başkanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı Teşkilatına ilişkin kararnamelerde adı geçen başkanlıkların “görev ve yetkiler”i sıralanırken ““Başkanlığın görevleri Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen temel ilke, hedef ve amaçlar çerçevesinde şunlardır…” ifadesine yer verilmesi Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarla Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığının ilişkilerinin nasıl anlaşılacağını özetlemesi bakımından önemlidir.

Bakanlıklar

Yeni sistemde “Başbakan” gibi “Bakanlar Kurulu” da tarihe karışmıştır.

Bunun yerine Cumhurbaşkanı ve bakanları topluca ifade edecek “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi” deyimi medyada kullanılmakla birlikte resmi metinlerde kullanılmamaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi bakanlıkların sayısını 16 olarak belirlemiştir.

Bu bakanlıklar;

a)      Adalet Bakanlığı,

b)      Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı (15 nolu Cumhurbaşkanlığı kararname ile bakanlığın adı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak değiştirilmiştir)

c) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,

ç) Dışişleri Bakanlığı,

e) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,

f) Gençlik ve Spor Bakanlığı,

g) Hazine ve Maliye Bakanlığı,

h) İçişleri Bakanlığı,

ı) Kültür ve Turizm Bakanlığı,

i) Milli Eğitim Bakanlığı,

j) Milli Savunma Bakanlığı,

k) Sağlık Bakanlığı,

l) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,

m) Tarım ve Orman Bakanlığı,

n) Ticaret Bakanlığı.

o) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı,

şeklinde sıralanmıştır. Kararnamenin her bakanlığa ilişkin bölümlerinde bakanlıkların görev, yetki ve sorumlulukları ile teşkilatlanma modelleri ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

 

Bakanlar

Bakanlar; Meclis içinden veya dışından Cumhurbaşkanınca atanmaktadır. Meclisten atanan bakanların milletvekilliği düşmektedir.

Bakanlar, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımı amacıyla, bakanlık hizmetlerini mevzuata, Cumhurbaşkanının genel siyasetine, Cumhurbaşkanı karar ve talimatlarına, kalkınma planlarına ve yıllık programlara uygun olarak yürütmekle, bakanlığın faaliyet alanına giren konularda diğer bakanlıklarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamakla görevli ve Cumhurbaşkanına karşı sorumludur.

Bakan yardımcıları

Bakan yardımcıları Cumhurbaşkanınca atanmakta ve Bakana karşı sorumludur. Bakan yardımcıları, bakanlık teftiş kurulları hariç bakanlık kuruluşlarına gereken emirleri verebilmekte ve bunların uygulanmasını gözetip sağlamakla görevlidirler.

Sayıları Cumhurbaşkanı takdirine göre değişmektedir.

Bakan yardımcıları kaldırılan müsteşar ve müsteşar yardımcılarının görevlerini yürütmektedir.

Bakanlıkların temel kuruluşları ve hiyerarşik kademeler

1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin uncu madde ve devamı maddelerde  bakanlıkların temel kuruluşları ve hiyerarşik kademeler düzenlenmektedir.

Buna göre Bakanlıklar, merkez teşkilatı ile ihtiyaca göre kurulan taşra ve yurtdışı teşkilatından ve bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlardan oluşmaktadır.

Bakanlıkların taşra teşkilatları ise;

a)      İl valisine bağlı il kuruluşları,

b)      Kaymakama bağlı ilçe kuruluşları,

c)      Doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşları,

olarak sıralanmaktadır.

Bakanlık merkez teşkilatları;

d)     Bakan Yardımcılığı,

e)      Bakan Yardımcılığına bağlı Genel Müdürlük, Kurul Başkanlığı veya Daire Başkanlığı,

f)       Genel Müdürlük veya Kurul Başkanlığına bağlı Daire Başkanlığı,

Şeklinde yapılanmakta, bakanlık merkez teşkilatında şube müdürlüklerine yer verilmemiştir.

Belirtmek gerekir ki, yeni yapılanmada müsteşar ve müsteşar yardımcıları bulunmamakta, onların yerine bakan yardımcıları yer almaktadır.

Bağlı kuruluşlarda yapılanmada;

a)      Genel müdürlük,

b)      Daire başkanlığı,

c)      İhtiyaca göre kurulacak şube müdürlükleri,

şeklinde hiyerarşik kademe öngörülmüştür.

Taşra teşkilatı bölge kuruluşlarında;

a)      Bölge müdürlüğü,

b)      Şube müdürlüğü veya başmühendislik,

c)      Şeflik veya mühendislik,

Birimlerinden oluşmaktadır.

Taşra teşkilatı il ve ilçe kuruluşlarında da ilk sırada vali ve kaymakamın, son sırada şefliklerin olduğu benzer yapılanma öngörülmüştür.

Yeni yapılanmada ayrıntılı olarak dış temsilciliklere de yer verilmektedir.

İdari Kurul, Konsey ve Komisyonlar

1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ve takip eden maddelerinde kanunlarla görev verilmiş olan örneğin “Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu” “Bireysel Emeklilik Danışma Kurulu” vb kurullar, “Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu”, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu” vb komisyonlar ile “Toptancı Hal Konseyi” gibi konseylerin oluşum ve görevleri de ayrıca düzenlenmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Ofisleri

1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ve devam eden maddelerinde verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulan, Cumhurbaşkanlığına bağlı özel bütçeli, tüzel kişiliği haiz, idari ve mali özerkliğe sahip ofislerin görev, sorumluluk ve koordinasyon ile personeline ilişkin hükümler yer almaktadır.

Söz konusu ofisler, başkanlık olarak öngörülmüş ve başında “başkan”ın bulunduğu ;

a) Dijital Dönüşüm Ofisi,

b) Finans Ofisi,

c) İnsan Kaynakları Ofisi,

d) Yatırım Ofisi’nden ibarettir.

 

Dijital T&#;rkiye

"Ülkelerin mevcut verileri ve siber hakimiyet alanları o ülkelerin dijital topraklarıdır."

Dr. Ali Taha KOÇ

Dijital D&#;n&#;ş&#;m Yol Haritası

Her bir byte verinin öneminin ve değerinin bilincinde olarak kamuda dijital dönüşümün yol haritasını hazırlıyoruz.

Yapay Zek&#;

Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile teknolojinin sadece kullanıcısı değil aynı zamanda üreticisi olacağız.

Dijital Teknolojiler

Yerli ve millî dijital teknolojileri destekleyerek, başarılı ürünlerin kamuda kullanımını yaygınlaştıracağız.

Siber G&#;venlik

Dijital topraklarımızı korumayı ulusal güvenliğimizin en önemli bileşeni olarak görüyoruz

Dijital T&#;rkiye Portali

Dijital kamu hizmetlerine tek noktadan erişim imkanı sağlıyoruz.

Dijital D&#;n&#;ş&#;m Ekosistemi

Kamu, STK, özel sektör ve üniversiteler arasında iş birliğini artırıyoruz.

Dijital D&#;n&#;ş&#;m Araştırmaları

Akademik çalışmalar ve saha çalışmaları ile kamunun dijital dönüşümünü güçlendiriyoruz.

Dijital D&#;n&#;ş&#;m Farkındalığı

Dünya dijitalleşiyor; bu yolda herkes için güvenli internet, sosyal medya farkındalığı, dijital okuryazarlık ve dijital teknolojiler gibi birçok alanda yetkinliği ve farkındalığı artırıyoruz.

A&#;ık Veri Portali

Veriden değer üretme yolunda kamu verisini anonimleştirerek, paylaşıma açıyoruz.

B&#;lgesel Veri Merkezi

Bölgesel Veri Merkezi ile yakın coğrafyamıza hizmet sunacağız.

Kamu Dijital D&#;n&#;ş&#;m Lideri

Kamu Dijital Dönüşüm Lideri olarak, büyük veri, yapay zekâ ve siber güvenlik gibi birçok alanda yerli ve millî ürünleri destekliyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Ofisleri kuruldu

ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararnamenin Cumhurbaşkanlığı Ofislerinin kuruluşuna ilişkin bölümüne göre, verilen görevleri yerine getirmek üzere Cumhurbaşkanlığına bağlı, özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğini haiz, İdari ve mali özerkliğe sahip, Dijital Dönüşüm Ofisi, Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi ve Yatırım Ofisi kuruldu.

Dijital Dönüşüm Ofisi, kamunun dijital dönüşümünü (e-devlet dönüşümü) koordine edecek, milli teknolojinin geliştirilmesi ve bu kapsamda farkındalık oluşturmak amacıyla gerekli projeler geliştirecek, büyük veri analizi yapacak, öncelikli proje alanlarında yapay zeka uygulamalarına öncülük edecek, siber güvenlik ve bilgi güvenliğini artırıcı projeler geliştirecek.

Finans Ofisinin görevleri

Finans Ofisi, ulusal ve uluslararası bankacılık ve finans sektörünü izleyecek ve analizler yaparak raporlayacak.

Türkiye'nin finans piyasaları içindeki konumunu da raporlayacak olan Ofis, finansal kaynakların çeşitlendirilmesi ve uluslararası fonların Türkiye'ye gelmesini sağlayıcıyı çalışmalar yapacak, İstanbul Finans Merkezi projesini yürütecek ve gelişmeleri takip edecek.

Türkiye'nin insan kaynakları envanterini çıkaracak

İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye'nin insan kaynakları envanterini çıkaracak ve ihtiyaç duyulan alanlarda yetenek gelişim faaliyetlerini yürütecek. Türkiye'nin vizyonu, hedefleri ve öncelikleri doğrultusunda insan kaynağının geliştirilmesini sağlamaya yönelik projeler üretecek. Ofis, özel yeteneklerin keşfini sağlayacak ve yetenek yönetimi projelerini yürütecek, politika kurullarının öncelediği alanlarda küresel düzeyde insan kaynağının tespitini yaparak milli projelere kazandırılmasını sağlayacak. Ofis ayrıca, kamuda kariyer yönetimi, performans yönetimi, ve diğer modern insan kaynağı yönetim modellemelerinin hayata geçirilmesi için projeler geliştirecek.

İnsan Kaynakları Ofisi, kamu istihdamında liyakat ve yetkinliğin artırılması için gerekli projeler üretecek, verimliliğin artırılması için insan kaynakları planlamasına yönelik çalışmalar yapacak.

Yatırım Ofisi

Yatırım Ofisi ise ülkenin ekonomik kalkınmasında gereksinim duyulan yatırımların artırılması için Türkiye'de yatırım yapılmasını özendirmeye yönelik çalışmalar yürütecek.

Kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarınca yürütülen uluslararası düzeydeki yatırım ortamı tanıtım faaliyetleri kapsamında kurum ve kuruluşları arasında koordinasyon sağlayacak. Türkiye'de yatırımların artırılmasına katkı sağlayacak her türlü bilgi ve veriyi oluşturmak veya ilgili kurum ve kuruluşlardan toplamak, güncellemek ve dağıtmak, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla bu konuda işbirliği yapmakla görevli olacak.

Ofisler Cumhurbaşkanınca verilen diğer görevleri de yapacak.

Sorumluluk ve koordinasyon

Başkan, ofisin en üst amiri olup ofisin genel yönetim ve temsilinden Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacak. Başkan Ofisi, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak yönetecek.

Ofislerin teşkilatı, ana hizmet birimleri ile danışma ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşacak. Ofis, görev alanına giren hususlarda tüm kurum ve kuruluşlarını koordine etmek ve iş birliğini sağlamak, bunun için gerekli toplantı veya diğer organizasyonları yapmakla görevli ve yetkili olacak.

Ofis Başkanlıkları, görevleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyduğu konularda araştırma, etüt ve proje ile uluslararası ikili ve çok taraflı temas ve toplantılar düzenleme ve bunlarla ilgili her türlü mal ve hizmetlerin sağlanması gibi işleri yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilere sözleşme veya pazarlık suretiyle yaptırabilecek ve bu konularla ilgili mal ve hizmet satın alabilecek.

Personel istihdamı, çalıştırılması ve görevlendirme

Ofislerde, sayılı Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kurulması Hakkında Kanunun maddesi hükümlerine göre personel istihdam edilecek. Ayrıca ilgisine göre geçici veya sözleşmeli olarak personel istihdam edilebilecek. Bu suretle çalıştırılacakların sözleşme usul ve esasları ile ücret miktarı ve her çeşit ödemeleri Cumhurbaşkanınca tespit edilecek.

Ofisin bütçesi, genel bütçeden Cumhurbaşkanlığı bütçesine konulacak ödenek, Ofis tarafından ücret karşılığı sağlanabilecek çeşitli hizmetler karşılığında elde edilecek gelirler, gerçek ve tüzel kişilerden sağlanan yardım ve bağışlardan sağlanacak.

Bilgi isteme ve gizliliğe uyma

Ofisler, görev alanlarıyla ilgili araştırma ve inceleme ve diğer çalışmaları yapabilmek için gerekli olan bilgi ve belgeyi kamu kurum ve kuruluşlarından isteyebilecek. Ofisin her türlü personeli, bu yoldan sağlanan bilgilerden sır mahiyetinde olanları açıklayamayacak, kendilerinin veya başkalarının menfaatine kullanamayacak.

Kadroların tespiti, ihdası, kullanımı ve iptali ile kadrolara ilişkin diğer hususlar, Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümlerine göre düzenlenecek.

Ofiste görev yapan her kademedeki yönetici, yapmakla yükümlü bulundukları hizmet veya görevleri, Cumhurbaşkanı tarafından verilecek emir ve direktifler ile sıralı yöneticiler tarafından verilecek emir ve talimatları yönünde mevzuata uygun olarak düzenlemek ve yürütmekten bir üst kademeye karşı sorumlu olacak.

Ofis Başkanlığı, görev, yetki ve sorumluluk alanına giren konularda idari düzenlemeler yapabilecek. Başkanlık yurt dışı teşkilatı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi doğrultusunda yurtdışı teşkilatı kurabilecek.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir