dinamik basınçlar / Basınç merkezleri ve özellikleri nelerdir? Türkiye'de bulunan basınç merkezlerinin isimleri

Dinamik Basınçlar

dinamik basınçlar

Türkiye'de BasınçlarTürkiye&#;de Etkili Olan Basınç Merkezleri

Türkiye farklı özellikteki basınçların etkisinde kalır. Bu durum daha çok Türkiye&#;nin matematik konumunun sonucudur.

Yüksek Basınçlar:

a) Sibirya Antisiklonu

&#; Ülkemizde doğu ve kuzeydoğudan sokulan termik kökenli yüksek basınç alanıdır.

&#; Türkiye&#;yi sadece kış aylarında Doğu Anadolu ve Balkanlar üzerinden sarkarak etkiler.

&#; Az fakat etkin kar yağışı ile soğuk ve ayazın fazla olduğu hava tipini simgeler.

&#; Balkanlardan sarktığında Azor yüksek Basıncı ile birleşerek İzlanda Alçak Basıncı&#;nın Türkiye&#;yi etkilemesine izin vermez. Bu nedenle uzun süreli, sakin ve soğuk kış koşulları yaşanır.

b) Azor Antisiklonu

&#; Ülkemizi sürekli etkileyen dinamik kökenli yüksek basınç alanıdır.

&#; Kışın serin, yağışsız ve batı yönlü rüzgarlarla kendini belli eder. Rüzgar hızları yavaştır.

&#; Kışın sürekli alçalıcı hareket gösterdiği ve soğuk yeryüzüne dokunduğu için havanın alt kısımlarında soğuk, durgun bir hava katmanı oluşur. Bu durgun hava bölümü içerisinde şehirsel atıklar birikerek hava kirliliğine neden olur.

&#; Kış ayalarında Kuzey Afrika üzerinde İzlanda Alçak Basıncı&#;nın sıcak bölümü oluşarak İzlanda Alçak Basıncı&#;nın değişmesine yardım eder. Yaz aylarında ise güneş ışınlarının gelme açısına bağlı olarak etki alanını Akdeniz üzerinden İngiltere&#;ye kadar genişletir. Bu durumda Türkiye&#;de kuzey yönlü rüzgarlar etkili olur.

Alçak Basınçlar:

a) İzlanda Siklonu

&#; Dinamik kökenli bu alçak basınç alanı kışın etkilidir.

&#; Ülkemize batı ve kuzeybatıdan sokulur.

&#; Hareketli hava kütlelerini getirdiği için rüzgar birkaç gün ara ile çok farklı yönlerden eser. Rüzgarın esme yönü güneybatıdan başlar, kuzeybatıya kadar döner. Bu basınç merkezinde güney sektörlü rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kuzey sektörlü rüzgarlar sıcaklığı düşürücü etki yapar ve cephesel yağışlara neden olur. Özellikle Karadeniz&#;de bubasınç alanı etkisiyle cephesel ve orografik yağışlar görülür.

&#; Eğer kendisinden daha sıcak olan Akdeniz&#;e iner ve uzun bir süre burada kalırsa nem yüklenir. Türkiye&#;nin güneybatı kıyılarında aşırı kış yağışlarına neden olur.

b) Basra Körfezi &#; İran Siklonu

&#; Termik kökenli bu basınç alanı, yaz aylarında karaların aşırı ısınması nedeniyle oluşmuştur.

&#; Ülkemizde güney ve güneydoğudan sokulan ve yaz aylarında etkili olan Basra Alçak Basıncı;

- Aşırı çöl sıcaklarının yaşanmasına,
- Yaz başlarında karaların fazla ısınması ve atmosferin üst kısımlarının daha soğuk olması nedeniyle ani, gök gürültülü, sağanak yağışlara,
- Azor Yüksek Basıncı&#;nın da etkisiyle kuzey yönlü rüzgarların etkin olmasına neden olur.

Quadriceps açısının (Q açısı) dinamik plantar basınç değerleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi

Abstract:

Amaç: Çalışmamızın amacı Q açısı, taban altı basınç değerleri, naviküler kemik düşme testi, kalkaneo-tibial açı ve femoral anteversiyon açısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışmaya yaş ortalamaları 22,3± yıl olan sağlıklı 64 kişi (33 erkek, 31 kadın) dahil edildi. Katılımcılar Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Denge ve Yürüme Analizi Laboratuarı?nda değerlendirmelere alındı. Antropometrik değerlendirmeler için kalkaneo-tibial açı, Q açısı, naviküler kemik düşme testi ve femoral anteversiyon açısı kullanıldı. Dinamik plantar basınç değerlendirmesi için EMED-m (Novel gmbh, Almanya) kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların ortalama Q açısı değerleri ayakta ±, sırtüstü yatışta ise ± olarak bulunmuştur. Cinsiyetler arası Q açısı farkı anlamlı çıkmamıştır (p=). Q açısının 1. Metatars ve parmak, 2. Metatars ve parmak, 5. Metatars ve parmak, total ayak ve orta ayak maksimum kuvvetlerini, tepe basınçlarını, basınç-zaman integrallerini ve kuvvet zaman integrallerini anlamlı olarak değiştirdiği bulunmuştur. Sonuç: Q açısının ölçülmesi ölçüm tekniği nedeni ile düşük hassasiyet ve iç tutarlılık seviyelerine sahip olmasına rağmen farklı klinik durumlarda ayak altındaki potansiyel risklerin öngörülebilmesi açısından önemli bir kinematik veri olduğunu düşünmekteyiz. Yine de Q açısı ölçüm tekniklerinin standardizasyonu ve klinik problemlerde nasıl yorumlanacağı konularında ileri araştırmalar gerekmektedir. Objective: The aim of this study was to determine relationship between Q angle, foot plantar pressure, navicular drop test, calcaneo-tibial angle and femoral anteversion angle. Method: 64 healthy participants with an average age of 22,3± (33 male, 31 female) were included in the study. Evaluation were conducted at Dokuz Eylul University School of Physical Therapy and Rehabilitation Balance and Gait Analysis Laboratory. Calcaneo-tibial angle, navicular drop test, femoral anteversion angle, Q angle were measured as for anthropometric EMED-m (Novel gmbh, Almanya) was used for dynamic foot plantar pressure measurements. Results: The average Q angle values in standing and supine positions were 11± and 12±, respectively. There was no significant difference in Q angles between male and female participants (p=). Stepwise-backward regression analysis showed that Q angle values contributed to peak pressures, maximum forces, force-time integrals and pressure-time integrals of 1st toe and metatars, 2nd toe and metatars, 5th toe and metatars, midfoot and total foot. Conclusion: Although Q angle measurement has low sensitivity and reliability levels due to measurement technique, we think it may be considered as an important kinematic data to predict potential risks under the foot in various clinical conditions. Still, standardization of Q angle measurements and how it is interpreted in clinical problems may require further research.

Show full item record

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir