dinimizde lohusalık / Lohusalık Dönemi ve Lohusa Ne Demektir? - Ankara Jinekoloji Muayenehanesi

Dinimizde Lohusalık

dinimizde lohusalık

Rahat Bir Lohusalık Dönemi İçin Bunlara Dikkat Edin

Kadın Hastalıkları ve Doğum

9 aylık heyecanlı bekleyişin ardından anne olmak bir takım zorlukları da beraberinde getiriyor. Yaklaşık 1,5 ay süren lohusalık döneminde yaşanan yorgunluk ve yetersizlik duygusu, anneyi bedenen ve ruhen yıpratabiliyor. Uzman kontrolünde dikkat edilecek birkaç önemli kural, bu zorlu dönemin daha konforlu geçirilmesini sağlayabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanları lohusalık dönemi hakkında bilgi verdi.

Hamilelikteki özeni lohusalıkta da gösterin

Bebeğin doğumunun ardından anneler için yaklaşık 1,5 ay süren dönem lohusalık olarak adlandırılmaktadır. Gebelik ve doğum kadının fizik ve ruh sağlığını ciddi derecede etkileyen önemli bir dönemdir. Lohusalık dönemi kadının gebelik döneminde vücudunda oluşan değişimlerin eski haline dönme sürecidir. Birçok sorun işaretini içinde bulunduran lohusalık sürecinde anne bir yandan bebeğiyle ilgilenirken bir yandan da bedensen ve psikolojik olarak kendisini toparlamaya çalışır. Normal doğum veya sezaryen arasında lohusalık bakımından bir fark olmamakla beraber sezaryende karında, normal doğumda ise vajina bölgesinde yapılan ağrı yaşanabilir. Gebelik boyunca yaşanan hormonal değişimlere yorgunluk, ağrı ve sancının da eklenmesi lohusalık dönemini daha da hassas hale getirmektedir. Gebelik dönemi gibi dikkat edilmesi gereken bir dönem olan lohusalıkta iyileşme yaşayan anneye gerekli destek verilerek kendisine zaman ayırması sağlanmalıdır.

Toparlanmak için acele etmeyin

Herkesin toparlanma süresi, vücut direnci ve bakıma bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu dönemde gebelik öncesi kilo ve görünüşe kavuşmak için acele edilmemelidir. Genellikle lohusalık döneminde toparlanma ve iyileşme gerçekleşmektedir. Doğumdan sonra mümkün olan en erken sürede ayağa kalkarak hareket etmek kon dolaşımını düzenlediği gibi bağırsakların düzgün çalışması içinde yararlıdır. Lohusalığın ilk günlerinde ağır işlerden kaçınılmalı ve bol bol dinlenilmelidir.

Yardım almaktan çekinmeyin

Doğum sonrasında ağrılar ve bebek bakımı nedeniyle uykusuz kalan anne yorgun ve stresli olabilmektedir. Bu durumlarda bilgili, tecrübeli ve sabırlı arkadaş ve akrabalardan destek almaktan çekinilmemelidir. İyi uyku, sık duş almak ve olumlu düşünmek vücut direncinin artmasını sağlayarak bu zorlu dönemi atlatmakta fayda sağlamaktadır. Doğum sonrası bir süre korse kullanmak, hafif karın egzersizleri ve yürüyüşler ağrıları iyi geldiği gibi karın sarkmalarını da engelleyebilmektedir. Kişisel hijyen ve çevre temizliği ihmal edilmemeli, ziyaretçi sayısında süre ve sayı kısıtlaması yapılmalıdır.

Emzirerek daha hızlı toparlanabilirsiniz

Emziren annelerin emzirmeyenlere oranla daha çabuk toparlandığı bilinmektedir. Emziren anneler doğumdan sonraki 6 haftada kg. arasında verebilmektedir. Bununla birlikte;
• Emzirme sırasında rahim ve karın kasları kasılarak daha çabuk kuvvetlenmektedir.
• Emzirmek, hem sakinleştirici hem de uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etkiler yaratabilmektedir. Annelerin uykuya dalarak bebeklerini düşürmemeleri için yatarak emzirmek daha faydalıdır.
• Emziren annelerde doğum sonrası kanama miktarı daha az olduğundan gebelik ve doğum sırasında kaybedilen demir tekrar depolanabilir.
• Emzirme anneyi ileride ortaya çıkabilecek kemik erimesine karşı koruyabilmektedir.

Eş desteği çok önemli

Doğumdan sonraki lohusalık süreci, enfeksiyon açısından yüksek risk oluşturmaktadır. Bu dönemde cinselliğe ara vermek anne sağlığı açısından önemlidir. İlk cinsel ilişkide emzirme olsa bile gebe kalınabileceği unutulmamalıdır. Anne ve bebek sağlığı için 2 yıldan önce gebelik düşünülmemelidir. Bu dönemdi aileler kendilerine uygun gebelikten korunma yöntemlerini seçmelidir. Doğum sonrasında emziren kadında östrojen yetersizliği olduğu ve yorgunluktan dolayı cinsel isteksizlik gelişebilmektedir. Bu durumlarda eşlerin birbirlerine anlayış ve yardımseverlikle yaklaşmaları ilişkiyi kurtaracaktır.
Bunları ihmal etmeyin;

• Eller sık yıkanmalıdır.
• Normal doğum sonrası ayakta ve her gün ılık duş almalıdır. Sezaryen doğumlarda yara bölgesi şeffaf bantla korunmalıdır.
• Doğumdan sonra ilk 6 saat içinde idrar yapılmalıdır. Bağırsak hareketleri için haftada en az 3 kez kısa yürüyüşler ve egzersizler ihmal edilmemelidir.
• Her tür besinden yeterince ve öğün atlanmadan alınmalıdır. Unlu, yağlı ve kızartma türü besinlerden kaçınarak sulu gıdalara yönelmelidir.
• Meme çatlağı için emzirmeden önce ve sonra meme ucunu anne sütü ile temizlemesi yeterli olabilmektedir. Gerektiğinde doktordan yardım alınmalıdır.
• Aşırı veya uzun süreli kanamalarda hemen doktora başvurmak hayati önem taşır.

Lohusa Dönemi

Doğumdan sonraki 6 hafta lohusalık olarak adlandırılır. Bu dönemde gebeliğin kadında yarattığı fizyolojik ve psikolojik değişimler gebelik önceki haline döner. Her organ ve sistemin gebelik öncesi haline dönmesi farklı zamanlar alır. Bu nedenle halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz gerçekleri yansıtmaktadır. çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit eder boyutta olabilir.

Lohusalık dönemi çok erken, erken ve geç lohusalık olarak 3 döneme ayrılır.

çok erken lohusalık doğumdan sonraki ilk 24 saati, erken lohusalık ilk 1 haftayı, geç lohusalık da geri kalan süreyi temsil eder. üreme orgaları 6 haftada normal haline döner ve emzirmeyen annelerin büyük bir kısmı bu dönem sonunda adet görmeye başlar.

Doğum sonrası beligin olarak fark edilebilen ilk değişiklik rahim boyutlarında olur. Bu küçülmeye involüsyon adı verilir.

Lohusalık Nedir?
Doğumun hemen ardından başlayan ve altı hafta süren vücudun toparlanma sürecine lohusalık dönemi denir. Eski sağlığınıza ve gücünüze kavuşabilmeniz için lohusalık dönemini ciddiye almalısınız ve her fırsatta dinlenmelisiniz. Bu süreç tıpkı bir hastalığın nekahat dönemine benzer. Ancak burada siz artık eskisi kadar özgür sayılmazsınız. Artık size günün her saati muhtaç bir bebeğiniz var. Bu bebeğin sorumluluğu aslında hayal gücünüzün de ötesindedir. İşte bu yüzden doğumun ardından en az altı hafta yanınızda kalacak bir yardımcıya ihtiyacınız vardır.

Uterin involüsyon
Gebelik süresince rahim yaklaşık 11 kat büyür, ancak doğumdan sonra süratle küçülmeye başlar. Bebek doğdukan hemen sonra yaklaşık gebelik haftasında olduğu boyuta iner. Bu evrede ağırlığı yaklaşık 1 kg kadardır. Birinci haftanın sonunda gebelik haftasındaki büyüklüğüne dönen uterus, 6 hafta sonunda gebelik öncesi boyutuna iner.

Doğumdan hemen sonra rahim kasılmalarının gücü doğum sırasındaki güçlerden çok daha fazladır. Bunlara takip eden ağrılar (afterpains) adı verilir. Bu ağrılar gün kadar devam edebilir. Daha önce doğum yapmışlarda daha fazla hissedilir. ilk 12 saatte sıklıkları daha fazladır, bu saatten sonra gerek sıklığı gerekse şiddeti giderek azalır.

Doğumda plasentanın ayrılmasından hemen sonra, plasentanın uterusa yapıştığı alan yarı yarıya küçülür. Bu küçülme sayesinde açıkda olan damar uçlrı kapanır ve kanama azalıseafoodplus.infon içini döşeyen ve endometrium adı verilen zar tabakasının normale dönmesi 3 hafta alırken plasentanın yerleştiği aşan 6 haftada iyileşir. iyileşmenin tam olamadığı durumlarda şiddetli kanamalar görülebilir.

Doğumdan sonra rahim içinden gelen sıvıya Löşi (lochia) adı seafoodplus.info gelen taze kırmızı kan löşi rubra olarak adlandırılıseafoodplus.info sıvının içinde kan ve doku parçacıkları seafoodplus.infoç gün içinde miktarı azalır ve rengi açılır. Artık bu sıvı löşi seroza olarak isimlendirilir. 2. haftadan sonra daha koyu kıvamlı ve açık renkli löşi alba gelmeye başlar. Doğumdan yaklaşık 4 hafta sonra bu akıntılar kesilir.

Löşi içeriği açısından enfeksiyona çok müsait bir ortamdıseafoodplus.info nedenle hijyene çok dikkat edilmelidir.

Doğum esnasında 10 cm açılan ve tamamen incelip kağıt gibi olan serviks (rahim ağzı) açıklığı 1 hafta sonunda yaklaşık 1 santimetreye iner. Rahim ağzı normal doğum yapmışlarda artık yuvarlak değil yassı bir görünüm alır. Rahim ağzının görünümü kişinin doğum yapıp yapmadığını belli eder. Serviksin tamamen iyileşmesi yine 6 hafta kadar bir zaman alır.

Doğum sırasında çok fazla zorlanan ve esneyen vajinna dokusu yavaş yavaş iyileşmeye başlar ve 3 hafta sonunda nihai halini alır ancak asla doğum yapmadan önceki gerginliğine gelemez.

Gebelik boyunca genişleyen ve esneyen karın kasları ve pelvik kaslar 6 hafta sonra toparlanır ve bu dönemden sonra egzersiz önerilir. Dolaşım, boşaltım, endokrin gibi diğer sistemlerde olan değişiklikler de 6 hafta sonunda normal haline döner.

Lohusalığın komplikasyonları
Doğumdan hemen sonra ciddi ve ani komplikasyonlar görülebilir. Bu nedenle lohusa en az 24 saat gözlem altında tutulmalıdır. Sık aralıklarla tansiyon ölçümleri yapılmalı, kanama kontrol edilmelidir.

Doğum esnasında verilen ve sancıları destekleyen ilaçlar tansiyonda ani artışlara neden seafoodplus.info dönemde bulantı ve kusmalar görülebilir. Kusulan materyalin solunum yollarına kaçması zaatürreden ani ölüme kadar pekçok soruna yol açabilir.

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte doğumda plasentanın çıkmasından hemen sonra annede titreme nöbeti görülür. Bu ciddi bir durum değildir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.

Kanama
Erken lohusalığın en önemli komplikasyonu kanamadır. Normal doğumdan sonra mililitreden fazla kanama olması anormal olarak kabul edilir. En önemli ve ciddi nedeni atonidir. Atoni doğumdan sonra rahmin kasılmaması ve dolayısı ile açıkta olan damarların kapanamamasıdıseafoodplus.info derece acil ve hayatı tehdit eden bir durumdur. çok kısa zamanda çok fazla miktarda kanama olur. Uygun ortamlarda yapılmayan doğumlarda acil ameliyat şartları yok ise anne kaybedilebilir. Bu nedenle evde yapılan doğumlar son derece risklidir.

Tedavide önce elle rahim masajı yapılır ve damar yolu ile rahim kasılmasını sağlayan ilaçlar verilir. Eğer tedavi sonuç vermez ise acil bir operasyon ile rahmin alınması dahi gerekebilir. Bu ameliyat atonide hayat kurtarıcıdır.

Emboli
Anne hayatını tehdit eden başka bir durumda amniyon mayii embolisidir. Burada bebeğin amniyon sıvısı annenin kan dolaşımına geçer ve akciğerler, beyin vb. gibi organlara giden damarlarda tıkanıklığa yol açar. Anne çok kısa bir sürede hayatını yitirir. Tedavisi ne yazik ki çok güçtür ve yüz güldürücü değildir. Modern obstetrideki en önemli anne ölüm nedeni amniyon mayii embolisidir.

Enfeksiyon
Lohusalık humması olarak adlandırılan durum doğumdan sonraki ilk 24 saatten sonra ortaya çıkan ve aynı gün içinde olmamak kaydı ile 2 ya da daha fazla sefer ateşin 38 oC ya da daha fazla olması durumudur. En sık nedeni üreme, boşaltım ve memelerin enfeksiyonudur. Doğum eyleminin uzaması, zarların erken açılması gibi durumlar enfeksiyon riskini arttırır. En sık görülen enfeksiyon rahim içinin iltihaplanmasıdır. Buna endometrit adı verilir. Genelde 3. gün ortaya çıkar ve ateş 40 dereceye kadar yükselebilir. Löşi oldukça kötü kokuludur. Olay karın boşluğuna kadar yayılabilir.

Muayenede rahim oldukça hassas ve ağrılıdır. Enfeksiyonun kan yolu ile yayılması meydana gelir ise hayatı tehdit eder.

Tedavide yatak istirahati, sıvı desteği ve uygun antibiyotik kullanımı önerilir %5 vakada ise idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. Genelde 2. veya 3. günde belirti verir.

Vajinada olan yaralanmalar iYE riskini arttırır. Tedavide uygun antibiyotikler önerilir.

Gebelik öncesi var olan her türlü sistemik hastalık lohusalık döneminden olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle lohusalıkda son derece dikkatli olunmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken noktalar
Gebelikte olduğu gibi lohusalıkda da bazı konulara dikkat edilmelidir. Günümüzde normal doğumdan sonra 1 gün sezaryenden sonra ise 2 gün hastanede kalmak yeterlidir. Doğum sonrası eve giden anne doğum şekli ne olursa olsun mümkün olduğunca dinlenmelidir. Ancak bu dinlenme yatak istirahati şeklinde olmamalıdır. Sürekli yatmak yarardan çok zarar getirir.

Ev içerisinde dolaşmak, basit ev işleri yapmak hem kişinin kendine olan güvenini arttırır hem de kan dolaşımını destekler.

Doğum sonrası eve çıkan anne dilediği ve kendisine dokunmadığını bildiği herşeyi yiyip içseafoodplus.infon içerikli gıdalar ile taze meyve ve sebzeler özellikle önerilir. Süt veren annelerin günde kalori almaları önerilir.

Bebek dünyaya geldikten sonra barsak hareketlerinde yavaşlama ve kabızlık olabilir. Bu nedenle dışkıyı yumuşatan lifli gıdalar ve bol sıvı alınması kabızlığı önlemek açısından yararlıdır.

Normal doğumdan sonra hemen sezaryen sonrası ise 2. günden itibaren ayakta duş şeklinde banyo yapılabilir. Banyo esnasında zorlanmadıkça vajinaya su kaçmaz. Vajinanın yıkanması ise sakıncalıdır.

Normal doğum sırasında açılıp dikilen epizyotomi genelde doktor solak olmadığı sürece sağ tarafta seafoodplus.infoken ve yatarken sağ tarafa ağırlık vermemek gereklidir. Epizyo ağrısını gidermek için ılık oturma banyoları önerilebilir. Tuvaletten sonra da epizyo bölgesi ılık temiz su ile tercihan içine antiseptik katılmış bir su ile yıkanmalıdır.

Doğum sonrası karın kaslarını güçlendirmek için egzersiz önerilirancak egzersizlere 6 hafta sonra başlanmalı ve kasları çok zorlayan egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Doğum sonrası cinsel arzularda bir süre azalma olur. Genelde istek haftadan sonra eski haline döner. Doğumdan sonraki 3. haftadan itibaren cinsel ilişkiye izin verilir.

Doktor anneyi doğumdan 6 hafta sonra kontrole çağracaktıseafoodplus.info kontrolde yukarıda anlatılan değişikliklerin gerçekleşip gerşekleşmediği incelenir. Hiçbir yakınmanız olmasa bile bu kontrolü ihmal etmeyiniz

Sorular

S) Lohusalık durumu kaç gün devam eder. Doğumdan kaç gün sonra eşler yakınlaşabilir?
- Lohusalık hali en fazla 40 gün devam eder. Eğer kanama 40 günden fazla sürerse, fazla olanı istihazadır. (Yani dini açıdan ibadete ve cinsel yakınlığa engel olmayan bir kanama sayılır) bu kanama 40 gün önceden de kesilebilir.
Bu durumda abdest alınır ve ibadetlere başlanır. Eşler de birbirlerine yakınlaşabilirler.
Mutlaka 40 gün beklenmesi gerekmez.

S) Evlilik programlarında eşi ölmüş bir kadın 2 ay sonra eş arayışına giriyor! Bu normal midir?
- Eşi ölen bir kadın 4 ay 10 gün geçmeden eş arayışına giremez veya bunu ifade edecek bir görüntü içinde olamaz.
Bu husus Kuran-ı Kerim'le sabittir. (Bakara Suresi, ayet) bizler buna iddet diyoruz. Kadın bu dönemi geçirmeden evlenemez. Dinen nikâhı geçersiz olur.
Dediğiniz gibi bir durum varsa bu dinen sakıncalıdır.

S) Doğan çocuğuma o zamanlar akika kestiremedim. Şimdi oğlum ergenlik yaşına geldi. Kestirebilir miyim?
- Çocuğunuz ergenlik yaşına geldikten sonra akikayı kestirmeniz yerine hayvanı satın alıp bütün olarak uygun bir yere bağışlarsınız.

S) Mukarreb ve İlliyyun diye melekler varmış. Görevleri nedir?
- Bu melekler Yüce Allah'ı anmakla görevliler (Nisa,)

S) Sıffın olayında bir tarafın Kuran'ı mızraklarına taktıkları söyleniyor.
Var mı böyle bir şey?
- Sıffın ve Cemel vakası gibi hassas olayları uluorta konuşmak ve buradan iki tarafta yer alan sahabeye ithamda bulunmak dini açıdan ağır sonuçlar doğurabilir.
Bundan sene önce meydana gelen bu siyasi hadiseleri çok net ve keskin çizgilerle ayrıştırmak zordur. Çünkü bugün bile, önümüzdeki Irak'ta, Afganistan'da neler olduğunu -çağın bütün teknik imkânlarına rağmen- tam bilemiyoruz.
O hadiselerde sahabenin büyükleri İbni Sebe gibi provokatörlerin de tahrikiyle karşı karşıya gelmiş ve değişik elim hadiseler olmuştur. Bu hadiselerde gönlümüz Hz. Ali'den yana olmakla beraber bu hadiseleri yeniden alevlendirmenin, anlatmanın kimseye bir faydası yoktur.
Bu hususların daha önce de dini programlarda ajite edici anlamda anlatılmasına tepki göstermiş ve sahabeye bulaşmayın demiştim. Bu uyarımın ne kadar yerinde olduğunu görüyorum.

LOHUSALIK (NİFAS)

Tanımı:

Nifas; parçalanmış organlar halinde de olsa çocuk doğurmanın ardından, kadının rahminden gelen kan veya organları belli olduktan sonra düşük de olsa, çocuğun yarıdan çoğunun çıkması, ya da doğurduğu çocuğun ardından gelen kan sebebiyle kadında oluşan bir şer`î engel hali demektir. Biz bu programımızda "nifas" için "Lohusalık" tâbirini kullanacağız.

Lohusalık haline islâm Fıkhında "nifas" denmesinin sebebi; onunla bir "nefs"in, yani bir canlının dünyaya gelmesi, veya canlıyı ayakta tutan esas unsurlardan biri olmasından dolayı "nefs" tâbir edilen kanın, doğumla beraber akması, ya da rahmin açılıp yarılmasından dolayı "rahim teneffüs etti" denmesi yani, "nifas"ın "teneffüs" kelimesinden türemiş olabilmesidir.

b)Lohusalığın Başlangıcı:

Tarifte de değindiğimiz gibi lohusalık, çocuğun yarıdan çoğunun çıkmasıyla başlar. Yarıyı belirlemek için çocuğun doğru gelmesinde göğsüne, ters gelmesinde ise göbeğine itibar edilir.

İslâm`da namaza verilen önemi anlayabilmek için bu noktada önemli bir fıkıh meselesini hatırlatmakta yarar vardır: Çocuğun yarıdan azı çıktığında gelen kan lohusalık kanı değil, hastalık kanıdır, dolayısıyla bu kadın abdestini alıp namazını kılacaktır. Rukû ve secde imkânı bulamazsa, çocuğa da zarar vememek için legen gibi bir çukura oturacak ve imâ ile kılacaktır. Çünkü en ufak bir imkân olduğu sürece, namaz kılmamanın çaresi yoktur, diyenler vardır.

Hamile kadından, doğumdan hemen önce bile olsa, çocuk çıkmadan gelen kan hastalık kanıdır. Âdetin en az süresi kadar uzasa bile âdet ya da lohusalık kanı değildir.

Doğum yaptığı halde fercinden kan gelmeyen kadın da yıkanma konusunda, fetvâ verilen görüşe göre lohusadır. Yani yıkanması gerekir. Çünkü doğan çocukla beraber en azından kanın bir ıslaklığının bulunmadığı olmaz. Ya da çocuğun çıkması lohusalık için zaten başlı başına bir sebeptir. Ayrıca kan aramaya gerek yoktur.

Lohusalığın Ölçüsü:

Lohusalığın en azının bir ölçüsü yoktur. Doğum yaptıktan bir saat sonra kan kesilse yıkanır ve ibâdetlerini normal şekilde yapar. Çünkü kanın lohusalık kanı olduğuna doğumdan başka bir delil gerekmez. Halbuki âdet kanını tanımak ve hastalık kanından ayırmak için en az üç gün sürmesi gerekir. Lohusalığıa en az süre, ancak ihtiyaç duyulduğu zaman belirlenir. Meselâ karısına: "Doğum yaptığında boşsun"` dese, bu kadının iddeti İmam Azam`a göre: Önce yirmibeş gün lohusalığı hesap edilmek, ardından onbeş gün temizlik, onun da ardından beşer günden üç âdet ve iki âdet arasında onbeşer günden iki temizlik olmak üzere en az seksen beş günde dolmuş olur ve kadın, bundan daha az zamanda iddetinin bittiğini söylese kabul edilmez.

Lohusalığın en çoğu ise kırk gündür. Dolayısıyla; iki âdet peşpeşe gelmeyeceği gibi, iki lohusalık ve bir lohusalık ve bir âdet de peşpeşe gelmeyeceğinden, kırk günü aşan kan lohusalık ya da âdet kanı değil, hastalık kanı olmuş olur.

İki lohusalık arasındaki temizliğin en az süresi altı aydır. Çünkü altı ay, gebeliğin en az süresidir. Buna göre eğer iki lohusalık arasındaki süre altı aydan daha az olursa bu iki doğum ikiz olarak kabul edilir.

Lohusalık Âdetinde Değişme (İntikat):

Kadının lohusalıktaki âdeti, önceki doğumunda kan gördüğü günler kadardır. Buna göre meselâ, önceki doğumunda yirmibeş gün kan görse bu, onun âdeti sayılacağından ikinci doğumunda kırk günü aşan bir sayıda, meselâ kırkbeş gün kan görse, yirmibeş günü geçen bu yirmi gününün lohusalık değil hastalık kanı olduğu anlaşılır. Ve bırakılan ibâdetler kaza edilir.

İkinci doğumda kan kırk günü aşmaz da, meselâ otuzdokuz ya da kırk gün devam ederse, bu defa lohusalıktaki âdeti otuz dokuz ya da kırk güne intikal etmiş sayılır ve kırk günü aşmadığı için bunların, hepsi lohusalık kanı olmuş olur.

Lohusalıkta âdetin değişmesine (intikaline) şu örnekleri de verebiliriz:

a) Lohusalık âdeti yirmi gün olan bir kadın, sonraki doğumunda on gün kan görse, yirmi gün temiz kalsa ve onbir gün daha kan görse toplamı kırkbir gün eder ki, bununla âdeti olan yirmi günü geçen kısmının hastalık kanı olduğu anlaşılır. Buna göre on günü temiz geçen ilk yirmi günü, yine âdeti olduğu üzere lohusalıktir. Geri kalan günleride temiz sayıldığı için ibâdetlerini kaza edecektir.

b) Aynı kadın yirmi gün kan gördüğü bu doğumundan sonraki doğumunda, bir gün kan görse, otuz gün temiz kalsa, tekrar bir gün kan görse, ondört gün temiz kalsa ve bir gün daha kan görse, lohusalık süresi âdeti olduğu üzere yine ilk yirmigündür. Çünkü ikinci kan ve ikinci temizlik eksik kan ve eksik temizliktir; âdet kanı ve âdet temizliği olamazlar. Eksik temizliklerde de kan devam etmiş sayılacağından ve kan gelen günlerin toplamı böylece kırk günü geçtiğinden kadın ilk âdetine döner ki, o da yirmi gündür.

c) Aynı kadın beş gün kan görse otuzdört gün temiz kalsa, tekrar bir gün daha kan görse toplamı kırk gün edeceğinden, yani kırk günü aşmamış olacağından bu kadının lohusalık âdeti yirmi günden kırk güne intikal etmiş ve kırk günün tamamı lohusalık olmuş otur.

d) Aynı kadın onsekizgün kan görse, yirmiiki gün temiz kalsa ve tekrar bir gün daha kan görse, bu defa lohusalık âdeti yirmi günden onsekizgüne intikal etmiş olur.Çünkü onsekizgün kan gördükten sonra geçirdiği temizlik onbeş günü aştığı için tam temizliktir ve son kan kırk günü aştığı için de iki lohusalık kanı arasında değildir.Böyle bir temizlikle lohusalığın sona erdiği anlaşılır.

Son gördüğü bir gün kan ise eksik kan olduğundan hastalık kanı olmuş olur. Bu kan bir gün değil de şayet üç gün olmuş olsaydı âdet kanı olmuş olacaktı ve son gördüğü bir gün kanı kırk günü aşmadan görmüş olsaydı, temiz geçirdiği günlerin sayısı onbeş günü geçmiş olsa da yine hepsi lohusalık olmuş olacaktı.

e) Yine bu kadın bir gün kan görse, otuzdört gün temiz kalsa, tekrar bir gün kan görse, onbeş gün temiz kalsa ve yine bir gün kan görse, bu kadının lohusalığı, önceki örneğin tersine; sonu kan olan otuzaltı gündür. Yani âdetine onaltı gün eklenmiş ve âdeti değişmiş (intikal etmiş)tir. Çünkü son kandan önceki temizlik tam ve sağlam temizliktir; dolayısı ile kan kırk günü geçmemiştir.

Bütün bu örnekleri İmam Ebû Hanife`nin şu görüşü özetler biçimdedir: Doğumdan sonra kan kırk günün içinde gelirse, araya giren temiz günler çok olsa da ayırıcı olamaz ve kan sürekli akmış sayılır. Hatta kadın doğumunda bir saat kadar kan görse, otuzdokuz gün temiz kaldıktan sonra kırkıncı günde de bir saat kadar kan görse bu kırk günün tamamında lohusa sayılır.

e) İkiz Doğumda Lohusalık:

Her iki doğum arasında süre altı aydan az olmak üzere kadının bir batından iki ya da daha fazla çocuk doğurması halinde lohusalık sadece birinciden olur, daha sonraki doğumlar için lohusalık yoktur. İsterse birinci ile üçüncü arasındaki süre altı ayı aşmış olsun.

Bu, İmam Ebû Hanife`nin (r.a.) ve İmam Ebû Yûsufun görüşüdür ve sağlam olan da budur. Imam Muhammed`e göre ise, lohusalık sonuncudan olur. Çünkü rahim ancak onunla boşalmıştır. İki doğum arasındaki kan ise hastalık kanıdır.

Ancak birden,çok doğumda iddet, ittifakla son çocuk ile tamamlanır. Çünkü iddet rahmin boşalması demektir, bu ise içindekilerin tamamen çıkması ile olur.

Sahih olan ikizliğin şartı, yüklülüğün yani, döllenmenin bir olmasıdır.

Erginlik lohusalık kanına bağlanamaz. Çünkü gebe kalmakla erginlik zaten gerçekleşmiş demektir.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir