şeker gübresi / Gübretaş Amonyum Sülfat Şeker Gübresi 50 kg Fiyatı - Trendyol

Şeker Gübresi

şeker gübresi

Şeker Gübresi (Amonyum Sülfat) Nedir?

Örnek olarak soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürdü seven bitkiler ile soya, yer fıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekim öncesinde, ekimle beraber, çapada ve sulama öncesinde kullanılabilir.

Zeytin, bağ, bostan, meyve ağaçlarında (elma, armut ve ayva hariç) ve sebzelerde üst gübre olarak uygulanır.

Pirinç tarlası.

Şeker Gübre Nasıl Kullanılır?

Genellikle üst gübreleme olarak kullanılan şeker gübre, toprak yüzeyinde kalmasıyla amonyum, alkali koşullarda gaz kaybına maruz kalır ve gübreden istenilen verim alınamaz. Bu sebeple şeker gübre üst gübre olarak kullanıldığında toprağa karıştırılması tavsiye edilir.

Uygulama sırasında serpme veya mibzerle uygulanabilir.

Ağaçlarda, ağaç taç izdüşümlerine toprağa gömülerek veya püskürtülerek yapraktan uygulanabilir.

Şeker gübreden en iyi şekilde yararlanmak için; bitkinin ihtiyacı olan gübrenin yarısının ekimle birlikte, diğer yarısının da gelişmenin ilerki dönemlerinde uygulanması gerekir.  Böylece verilen gübrenin yıkanarak veya gaz halinde uçarak kaybolmasının önüne geçilmiş olunur.

Şeker gübrenin uzun süreler tek yönlü kullanımlarında toprağın asitliliği yükselir. Bu tarz uzun süreli kullanımlarda mutlaka kireçleme yapılmalıdır.

Gübreleme anı.

Dekara Ne Kadar Şeker Gübre Atılır?

Şeker gübre kullanım miktarına, yapılacak olan toprak analizi sonuçlarına göre karar vermenizi hatırlatmak isteriz.

Yapılacak olan toprak analizi sonrasında çıkacak olan sonuçlara göre, aşağıdaki örnekte olduğu gibi şeker gübre miktarını hesaplayabilirsiniz.

Şeker gübre için; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 5 sayısıyla çarpılır.

Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli azot miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak şeker gübre miktarı 5 x 5 =25 kg / dekardır.

Yani dekara 25 kg şekergübre atılmalıdır.

Gübreleme anı.

Buğdayda Şeker Gübre Kullanımı

Buğday, azot ihtiyacının %45’ini fide döneminden sapa kalkma dönemi süresinde, %25’ini sapa kalkma ve başaklanma başlangıcı arasındaki sürede ve %30’unu da başaklanma döneminden dane oluşumuna kadar geçen süre içinde kullanır.

Buğdayda azotlu gübre kullanımına ilişkin bir çok sonuç olmakla birlikte en optimum kullanımın; azotun yarısının ekimle birlikte diğer yarısının ise ilkbaharda sapa kalkma döneminden önce verilmesi olduğu kabul edilir.

Buradan yola çıkarak; yapılan toprak analizi sonucuna göre çıkan toplam şeker gübrenin yarısının ekimle birlikte, diğer yarısının ise sapa kalkma döneminden önce verilmesi, buğday için doğru bir uygulama olacaktır.

Buğday başakları.
Kaynaklar

Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.

Şeker Gübresi Nedir? (Amonyum Sülfat Gübresi)

Şeker Gübresi Nedir?

Ekinlerin sağlıkla yetişmesi, kaliteli hasat vermesi için doğru beslenmesi çiftçilerimiz için büyük önem taşıyor. Aylarca verilen emeğin hakkının alınması için doğru seçimler yapmak gerekiyor. Özellikle üst üste yapılan ekimde ve ekim nöbeti uygulanmadığında, topraklarımızda besin değeri kaybolduğu için maalesef bereket azalabiliyor. Çiftçilerimiz ekinlerine verim katabilmek, kireçli topraklarını daha verimli hale getirebilmek için çoğu zaman şeker gübresi kullanıyor. İçinde azot ve sülfür bulunan şeker gübresini daha yakından tanımak için yazımızı okuyabilirsiniz. Siz de şeker gübresi olarak bilinen amonyum sülfat hakkında bilgiler edinerek tarımda başarıyı elde edebilirsiniz. 

Şeker Gübresi - Amonyum Sülfat Nedir?

Şeker gübreleri hem üst gübrelemede hem de taban gübresi olarak kullanılabiliyor. Gübre, içindeki amonyum formundaki azot sayesinde topraktaki fosforun alımına yardımcı oluyor. Bu formdaki azotun nitrata dönüşmesi sırasında pH düştüğü için uzun süreli kullanımı toprak asitliliğini artırıyor. Yoğun kullanımda kireçlenme sorununa dikkat etmek önem taşıyor. Asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine %33 amonyum nitrat gübresi tercih ediliyor. Ancak halihazırda kireçli olan topraklar, şeker gübresi ile bereketli birer tarım alanına dönüştürülebiliyor. Doğru zamanda, doğru oranda ve doğru ekinlerde kullanılan ürün, verimli bir sezonun sırrı oluyor.  

Şeker Gübresi İçeriği

Toprağın azot ve kükürt ihtiyacını geri kazandırmak için kullanılan amonyum sülfat gübresi, %21 N, %27 S içeriyor. (Kaynak: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)Bilimsel adı amonyum sülfat gübresi olsa da kristal şekli nedeniyle bu gübre çiftçilerimiz arasında şeker gübresi adıyla biliniyor. Ürün, tarım tedarik zincirinde AS %21 adıyla anılabiliyor. Çoğunlukla beyaz renk olan şeker gübresinin zaman zaman granül yapıdaki, açık sarı, gri, yeşil ve açık kahverengi versiyonları da bulunabiliyor. Üre gübresine göre suda daha az çözünüyor. Gaza dönüşebilen içeriğin uzun süre toprakta kalması verim beklentisini azaltıyor.

Şeker gübresi içeriği nedeniyle depolamada ekstra özen gerektiriyor. Ürünün asla, üre gübresi ile aynı kapalı ortamda depolanmaması gerekiyor. Isı ve ışık kaynaklarından uzağa stoklanması tavsiye ediliyor. Paketlenmiş gübrelerin küme halinde istiflenmesi, ancak bu sırada en fazla 15 çuval sıra yüksekliği olmasına özen gösterilmesi öneriliyor. Çuvalların zemine değmemesi için teması kesecek ızgaralar kullanılabiliyor, onların arasında en az 1 metre mesafe bırakılıyor. Depoların kuru ve havalandırılmış olması, alanda sigara içilmemesi, ateş kullanılmaması güvenlik önerileri içinde yer alıyor. Isı, gübrede fiziksel bozulmalara sebebiyet verebiliyor, bu nedenle direkt güneş ışığının teması uygun görülmüyor. Şeker gübresi, nemli ortamlarda depolanamıyor. Özellikle gece ve gündüz sıcaklık farkı çok olduğunda nem daha fazla olacağı için bu bölgelerde gübre depolarının kapılarının kapalı olması tercih ediliyor. Gübre elle uzun süre temas edeceği zaman, çiftçilerimizin kesinlikle eldiven kullanması gerekiyor. Ürünün cilde uzun süre temasından kaçınılıyor. 

Şeker Gübresi Ne Zaman ve Nerelerde Kullanılır?

Amonyum sülfat gübresi, çoğunlukla ekim sırasında atılıyor. Böylece bitkilerin büyüme süreci hızlandırılıyor. Ancak gübrenin gaza dönüşme ihtimali nedeniyle, gerekli miktarın diğer yarısı da gelişim sürecinin ilerleyen basamaklarında veriliyor. 

  • Tahıl ekiminde gübre miktarının yarısı kullanılırken sapa kalkma döneminde diğer yarısı uygulanıyor. 
  • Merve ağaçlarında çiçeklenmeden önce ve sonbaharda, püskürtme işlemiyle gübre veriliyor. Çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine gübre gömülerek de uygulama yapılabiliyor. 
  • Bağda amonyum sülfat gübresi kullanılacağında gübrenin yarısı ekimde, yarısı şubat veya mart aylarında toprak işlenirken dökülüyor. 
  • Sebze ekiminde, amonyum sülfatın yarısı dikimden 15 gün sonra yarısı meyve bağlanmasının ardından kullanılıyor. 
  • Bostanlarda amonyum sülfat kullanacaksanız gübrenin yarısını ekim sırasında yarısını çapadan önce vermelisiniz. 

Üst gübre olarak şeker gübresi verildiğinde gübrenin muhakkak toprağa karıştırılması gerekiyor. Toprak yüzeyinde kalan amonyum sülfat alkali koşullarda gaz kaybına yol açtığı için gübre verimini kaybediyor. Uygulama esnasında serpme veya mibzer yöntemleri kullanılabiliyor. Ağaçlarda, taç izdüşümüne gömülerek ve püskürtülerek toprağa besin verilebiliyor. Ekinlerin ihtiyacından az miktarda gübre verildiğinde, gelişimde zayıflık görülebiliyor. 

Ekine uygun miktardaki gübre belirlenirken dekar üzerinden hesap yapılıyor. Öncelikle toprak durumunun uzmanlarca analizi şart görülüyor. Toprak analizine göre ihtiyaç netleştiriliyor ve gübre desteği ile verim artırılıyor.. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gübreleme önerilerine göre, çıkan sonuçlara göre saf madde miktarı 5 ile çarpılıyor. Örneğin toprak analizi sonucu, saf madde miktarını 5 kilogram gösteriyorsa, şeker gübresi miktarı dekar başına 5x5=25 kilogram oluyor. Eğer 10 dekar kadar bir ekim alanı söz konusuysa toplam ihtiyaç kilogramı buluyor. kilogram ekimde, kalanı ise ekinin cinsine göre gelişme döneminde verilebiliyor. 

Şeker Gübresi Faydaları 

Şeker gübresi yararları, zararlarından çok daha fazla. Çiftçilerimiz arasında mucize adıyla anılan şeker gübresinin faydaları şöyle sıralanıyor: 

  • Sulama suyu kireçli olan bölgelerde kullanımı yarar sağlıyor. Toprağın pH derecesini düşürüyor. 
  • Uygun topraklarda, doğru miktarlarda kullanıldığında verimi yüksek oranda artırıyor. 
  • Özellikle azot, kükürt, fostor ihtiyacı olan bitkilerin gelişimini hızlandırıyor. 
  • Ekinleri için sadece doğal sığır ve koyun gübresi kullanan çiftçilerimiz, azot oranını yükseltmek için şeker gübresine başvurabiliyor. 
  • Kumlu topraklarda seyrek olarak kullanımı toprağın besleyiciliğini artırıyor. 
  • Kurak bölgelerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Toprağın nemi ile beraber eriyebilme özelliği, kalıntı bırakmaması onun tercih edilebilir kılıyor. 
  • Damla sulama sonrasında tarım alanlarımıza rahatlıkla serpilebiliyor. 

Şeker gübresi doğru kullanıldığında herhangi bir zararından söz edilmiyor ancak bilinçli kullanılmadığında ekin kalitesi konusunda bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Şeker gübresi zararları ile karşılaşmamak için dikkatli kullanmalı, uzman önerilerini dikkate almalısınız. Şeker gübresi, asitli topraklarda çok fazla ve uzun süreli kullanımda, kalsiyum eksikliğine neden olabiliyor. Yanlış kullanım, ekin köklerinin tamamen yanmasına, besleyicilik kaybına koşul oluşturuyor. Yaprak güzelliği için yetiştirilen saksı bitkilerine azot desteği gerekmiyor. Gereksiz yere bu bitkilere şeker gübresi koymak onların solmasına sebep verebiliyor, bitkilerin sağlığı riske atılıyor. Özellikle torf gibi topraklarda şeker gübresi kullanımı faydadan çok zarar getiriyor. Bitkilere torf üzerinde azot verildiğinde hiçbir işe yaramıyor, çünkü süs bitkilerinin ihtiyaç duyduğu minerallerin hiçbiri şeker gübresinde yer almıyor. Şeker gübresini kireçsiz gerçek toprakta kullanarak en doğru seçimi yapabilirsiniz. 

Şeker Gübresi Fiyatları

Şeker gübreleri genellikle 50 kilogramlık çuvallarda sunuluyor ancak ihtiyaca göre 10 kilogramlık paketlerde de alıcı buluyor. Amonyum sülfatın markası ve ambalajı, fiyat üzerinde etkili oluyor. Birim fiyatta avantaj elde etmek isteyenler, daha büyük paketleri tercih ediyor. Paket boyutu büyüdükçe şeker gübresinin birim ücreti, toplu alım olduğundan, düşüş gösteriyor. 

Tarfin mobil uygulaması aracılığıyla alışveriş yapanlar, en avantajlı fiyatları elde etmenin huzuruyla tarlalarına bereketi taşıyor. Sizlere en uygun fiyatları sunan Tarfin, Türkiye’nin dört bir yanındaki ’ü aşkın satış noktasıyla şeker gübresi ihtiyaçlarınızda ilk adres oluyor. Siz de şeker gübresi çeşitlerini, en iyi markaları Tarfin yetkili satış noktalarında bulabilir, Tarfin Mobil üzerinden fiyatları kıyaslayabilirsiniz. Üstelik topraklarımıza bereket, çiftçimize huzur getiren alışverişlerinizi yaparken, hasat vadesiyle ödemenin rahatlığını hissedebilirsiniz. 

Şeker gübresi nerede kullanılır?

Özellikle çeltik, çay, tahıl, meyve ve sebze tarımında yoğun olarak kullanılan şeker gübresi, kireçli toprakların en sevilen gübresi olarak görülüyor. Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, brokoli, kanola, haşhaş, havuç, turp, yer fıstığı, ayçiçeği tarlalarında şeker gübresi rahatlıkla kullanılıyor.

Şeker gübresi ne zaman atılır?

Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor. Kükürdü seven bitkiler ve yağ bitkilerinde ekimle beraber, çapa sırasında ve sulama öncesinde gübre verilebiliyor. Söz konusu zeytin, bağ, bostan, meyve ve sebzeler olduğunda şeker gübresi üst gübre olarak kullanılıyor. Ancak elma, armut ve ayva ağaçlarında üst gübre kullanımından bahsedilemiyor.

share

Tarfin Çiftçinin Hep Yanında!

Tarfin satış noktaları ve güncel kampanyalar hakkında bilgi almak için telefon numaranızı bırakın, sizi arayalım.

Benzer Haberler

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştiriciliği kompost yapımı ile başlanıyor. Mantar nasıl yetiştirilir, kompost nasıl yapılır hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Robotik Arı Kovanları ve Arıcılığın Geleceği
Robotik Arı Kovanları ve Arıcılığın Geleceği

Robotik arı kovanları ve robot arılarla arıcılık yeniden biçimleniyor. Arıları koruyan ve tozlaşma için güvenlik vadeden robotik teknolojiyi tanıyın.

Devamını oku
Tarım Nedir?
Tarım Nedir? Getirdiği Yenilikler Nelerdir?

Tarım nedir, avantajları nelerdir merak ediyorsanız Tarfin sizler için anlatıyor. Akıllı tarım uygulamaları ve örnekleri için hemen tıklayınız.

Devamını oku
success

Talebinizi Aldık. Teşekkür Ederiz.

Size en kısa sürede ulaşacağız.

Gübretaş Amonyum Sülfat Şeker Gübre(50 Kg) ADFNPV36

Bitkilerin beslenmesi için gübreler, oldukça önemli ürünlerdir. Gübretaş amonyum sülfat 50 kg gübre tarım sektöründe sıklıkla tercih edilen çeşitlerden biridir. Söz konusu ürün toz şekere benzer ve önemli miktarda azot içerir. İçerisinde bulunan amonyum formatındaki azot sayesinde bu ürün, bitkinin fosfor alımını destekler. Gübretaş şeker gübre, ekim sırasında kullanıldığında, bitkilerin daha hızlı büyümesine yardımcı olur. Gömülerek veya püskürtülerek kullanılan bu gübre, toprağın gerekli miktarda beslenmesini sağlar.

  • Tepe ve kök gelişiminde etkilidir.
  • Azot ve kükürt ihtiyacını karşılar.
  • Kök ve sapların incelmesini engeller.

Gübretaş Amonyum Sülfat Şeker Gübrenin Özellikleri Nelerdir?

Gübretaş Amonyum Sülfat Şeker Gübrenin Özellikleri Nelerdir?

Amonyum formunda bir azot deposu olan Gübretaş amonyum sülfat 50 Kg gübre, içerisinde farklı elementler de barındırır. Azot ve kükürt açısından toprağı besleyen bu ürün toz şekere benzer. Ürünün bu benzerliği nedeniyle çiftçiler tarafından toz şeker gübresi olarak adlandırılır. Söz konusu gübrenin paket içeriği toplam 50 kg'dır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu azot, kükürt ve besleyici elementleri karşılayan gübre, kökten yapraklara kadar etkilidir. Özellikle ekim zamanı toprağa verilen bu ürün, bitkinin büyüme sürecini hızlandırır. Gübretaş amonyum sülfat 50 Kg gübre aynı zamanda bitkinin yapraklarını da güçlendirir. Kireçli topraklarda ise bu ürün, dengeleme amacıyla kullanılabilir. Kaliteli, bitkiyi kökten yaprağa kadar besleyen gübre ihtiyacını karşılamak için bu ürün iyi seçenek olabilir.

Gübretaş Amonyum Sülfat Şeker Gübre Ne Amaçla Kullanılır?

Gübretaş Amonyum Sülfat Şeker Gübre Ne Amaçla Kullanılır?

Gübretaş amonyum sülfat 50 kg gübre, genellikle bitkinin büyüme sürecini hızlandırmak ve kalitesini artırmak için kullanılır. Özellikle azot ve kükürt eksikliği tespit edilen topraklarda, Gübretaş 50 kg amonyum sülfat şeker gübre kullanmak oldukça faydalıdır. Suyu kireçli olan toprakların pH derecesi düşer. Söz konusu gübre, bu tür topraklarda pH değerini dengelemek için de kullanılır. Gübretaş şeker gübre, azot ve kükürt desteği sayesinde, bitkinin fosfor alımını kolaylaştırır. Bu sayede ürün, bitkinin daha çabuk gelişmesini sağlar. Gübretaş amonyum sülfat 50 kg gübre, kurak bölgelerde ve kumlu topraklarda da besleyiciliği artırmak için uygulanır. Nemli topraklarda kolayca eriyen bu ürün, kalıntı bırakmadığı için de çiftçiler tarafından sıkça tercih edilir. Yaprakların dayanıklılığına artımak, toprağınızın fosfor ihtiyacını karşılamak ve bitkinin hızlı büyüme için bu ürünü kullanabilirsiniz.

Gübretaş Amonyum Sülfat Şeker Gübre Nasıl Kullanılır?

Gübretaş amonyum sülfat 50 Kg gübre doğru kullanıldığında oldukça etkilidir. Bahsi geçen ürün çiçeklenme döneminden önce toprağa gömülerek uygulanabilir. Bu gübre sonbaharda, meyve ağaçlarında da püskürtülerek kullanılır. Eğer Gübretaş amonyum sülfat 50 kg gübre, bağda kullanılacaksa bir kısmı ekim ayında, kalan miktar ise şubat veya mart aylarında verilebilir. Söz konusu gübre tahıllarda kullanılacaksa yarısı ekim sırasında, kalan kısmı da sapa kalkma döneminde toprağa verilebilir. Gübretaş amonyum sülfat 50 kg gübreyi sebze yetiştirirken kullanmak isterseniz bir kısmını dikim gerçekleştikten 15 gün sonra, kalanı da meyve bağladıktan sonra uygulayabilirsiniz. Amonyum sülfat şeker gübre bostanlara uygulanacaksa yarısı ekimde, kalanı ise çapadan önce verilir. Gübretaş amonyum sülfat 50 kg gübrenin toprağa uygun şekilde ve miktarda kullanılması çok önemlidir. Besleyici, kullanımı pratik ve kaliteli şeker gübre arayan herkes için bu ürün ideal bir tercih olabilir. Ürünü kullananların değerlendirmelerini görmek isterseniz Gübretaş 50 kg amonyum sülfat şeker gübre yorumlarını okuyabilirsiniz. Ürünü Trendyol'dan güvenle satın alabilirsiniz.


Amonyum Sülfat Gübresi Ürün İçeriği

  • %21 Amonyak Azotu (N)
  • %24 Kükürt (S)

Amonyum Sülfat, %21 oranında amonyum azotu (N) ve %24 oranında sülfat formunda kükürt (S) içeren bir gübredir. Çiftçilerimiz arasında kristal yapısından dolayı “Şeker Gübre” olarak ta bilinmektedir.

İçeriğindeki kükürt sayesinde bitkilerin kükürt gereksinimi karşılanabilmektedir. Bu nedenle amonyum sülfat üst gübreleme yanında, taban gübresi olarak ta kullanılabilmektedir. Ayrıca içeriğinde bulunan azotun amonyum formunda olmasından dolayı da, toprakta bulunan fosforun alınımını arttırıcı etkisi vardır.

Amonyum formundaki azotun nitrata dönüşmesi sırasında ortamda zamanla pH düşer, uzun süreli kullanımlarda toprak asitliliği yükselir. Bu nedenle yoğun kullanımlarda kireçleme yapılmasına dikkat edilmeli ve ihmal edilmemelidir.

Genel olarak asitliliği yüksek topraklarda (pH düşük) Amonyum Sülfat yerine %33 Amonyum Nitrat gübresi uygulaması yapılmalıdır.

Amonyum Sülfat asit karakterli olmayan tüm topraklarda yetişen; ağaçlarda ve sebzelerde rahatlıkla üst gübresi olarak uygulanabilmektedir. Özellikle çeltik tarımında çiftçilerimiz tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.



nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir