glukozamin zararları / Glukozamin işe yarıyor mu? | Osman MÜFTÜOĞLU Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Glukozamin Zararları

glukozamin zararları

GLUCOSAMİNE İŞE YARIYOR MU?

 

Moda ve magazin sektörü, ismi eskiyen, yıllanmış sanatçıların yanında yeni yıldızlara, yeni isimlere ihtiyaç duyar. İlaç sektörü bu yönüyle magazin sektörüne benzer, eczaneye her yıl yeni yıldızlar sürme ihtiyacını hissederler. Başta vitamin ve antioksidanlar olmak üzere pek çok ürünü “Falanca maddeyi içeren ürünlerden yutanlar kanser olmayacak, falanca yiyecekten yiyenlerin prostatı büyümeyecek” gibi sonu mutlu biten hikâyeler anlatarak bize sunarlar. Anlatılan bu masallara bazen biz doktorlar bile inanırız, sonra bir bakarız ki reçeteye yazdığımız ürünün hiçbir faydası yokmuş (hatta az da olsa zararı varmış.)

İlaç firmaları, her yıl Paris’te yapılan ve bir sonraki yılın modasını belirleyen büyük defileler gibi kendi aralarında toplantı yapıp hangi maddeyi meşhur edeceklerine dair karar verirler. PR şirketleri hemen çalışmaya başlar, basına x maddesi şuna iyi geliyor, buna iyi geliyor şeklinde haberler servis edilir. Farkındaysanız bulunan tüm bu “mucize” ürünlerin ortak bir özelliği var; hepsinin ana maddesi bir sebze veya meyvede bulunuyor. İlk bir kaç ay meyvedeki o faydalı maddenin tanıtımı yapılır sonradan esas amaç yavaş yavaş ortaya çıkar: “Efendim, bu madde aslında domateste de var ama yeterli değil en iyisi hapını alalım. Efendim, bu madde aslında kara üzümün kabuğunda da var ama yeterli değil eni iyisi hapını almak.”

Likopen işe yaramıyor

Tabii bu esnada kâr paylaşımı esnasında bazı kavgalar çıkıyor. Domatesten elde edilen Likopen maddesini biliyorsunuz. İlaç firmaları bu maddeyi kapsüllerin içine koyup tüm dünyada sattı. Derken Amerikalı domates üreticileri haklı olarak madem bu madde kansere iyi geliyor biz de domates satarken üzerine kanseri önler diye yazmak istiyoruz dediler. Öyle ya mademki ilaçların üzerine izin veriyorsunuz domatese de izin vermeniz gerekir. Netice de ABD Gıda ve İlaç dairesinin aklı başına geldi ve Likopen maddesi ile yapılan çalışmayı gözden geçirerek “Hem likopen içeren ilaçlar hem de domatesin kendisinin kansere yakalanmayı önleyen hiçbir etkisi olmadığı şeklinde bir açıklama yapmak zorunda kaldılar.  

 

Diz ağrılarında Glucosamine condrotin işe yaramıyor

Glucosamine diz ve eklem ağrılarında, sırt ve bel ağrılarında, glokomda kullanılıyor. Buna rağmen bu rahatsızlıklara iyi geldiğini ispat eden herhangi bir çalışma yok. Glucosamine'in değişik preparatları var: Glucosamine sulfate, glucosamine hydrchloride ve N-acetyl-glucosamine. Bu ürünlerin birbirine herhangi bir üstünlüğü olduğu şimdiye kadar gösterilemedi. Bunlar içinde üzerinde en çok bilimsel araştırma yapılanı glucosamine sulfate. Glucosamine içeren hapların içinde bazı ilave destek ürünleri de bulunabiliyor ki bunların içinde en çok chondrotin sulfate dediğimiz köpek balığı kıkırdağı dediğimiz bir madde var. Glucosamine, eklem yüzeylerini kaplayan kıkırdağın tamirini sağlayan bir “aminoşeker”dir. Midye kabuğundan elde edilir. Teorik olarak kıkırdak oluşumunu artırdığı iddia edilmektedir. Chondrotin ise bir karbonhidrat molekülü olup kıkırdak harabiyetine neden olan enzimleri parçaladığı iddia edilmektedir. Bu madde de aslında sığır kıkırdağından elde edilir. Aslında her iki madde de az miktarda da olsa vücudun kendisi tarafından imal edilen maddelerdir.   

Başta diz eklemi olmak üzere eklemlerimizde ağrı ve enflamasyona yol açan osteoartrit hastalığı eklemin uzun süreli darbeler ve travmaya maruz kalarak zorlanması, aşınması ve eklem yüzeylerinin yırtılması sonucunda ortaya çıkıyor. Glucosamine chondrotinle ilgili çelişkili çalışma sonuçları var elimizde. Bazı çalışmalar eklem sertliği ve ağrıları azalttığını söylerken bazı çalışmalar hiçbir işe yaramadığını gösteriyor. Bu çalışmaları kıyasladığımızda etkisiz olduklarına dair yayınların daha ağırlıklı olduğu görülüyor. GAIT çalışmasında hastaya iki yıl süreyle glucosamine ve chondrotin veriliyor ve sonuçta görülüyor ki bu sürenin sonucunda diz ağrılarının azaltılması açısından plasebo verilenlerle arada herhangi bir fark yok. Araştırmacılar bu ilaçları alanların üç aylık bir deneme yapmalarını ve faydalanmamaları halinde tedaviye son vermelerini öneriyorlar. Bu ilaçlar diz filmleri normal çıkan hastalardaki diz ağrıların azaltıcı bir rolü olmadığı gibi sağlam insanların ilerde artrit gelişmesini önleyici bir rolleri de yoktur. 

Yan etkileri var mı?

Bu güne kadar yapılan çalışmalar glucosamine chondrotin preparatlarının önemli bir yan etkisi olmadığını gösterdi. En sık görülen yan etki gaz ve yumuşak dışkılama. Hayvan deneyleri glucosamine'in insülin direncini artırdığını gösteriyor bu nedenle bu ilacı uzun süreli kullananların şeker kontrolleri yaptırmaları, şeker hastalarının kullanırken dikkatli olmaları öneriliyor. Glucosamine kabuklu deniz hayvanlarının kabuğundan yapıldığı için deniz ürünlerine alerjisi olanların dikkatli olması gerekiyor. Chondrotin ise kan sulandırıcı bir etki yapabiliyor. Kan sulandırıcı ilaç alanların dikkatli olması öneriliyor.  

Sonuç olarak faydası kesin ispatlanmamış bir maddeyi ilaç olarak hastalara vermeyi şahsen doğru bulmuyorum bu yüzden hastalarıma glucosamin reçete etmiyorum. Elimde aleyhine yeteri kadar delil olmadığı için bir başka doktor tarafından yazılmışsa illa bırakmasını istemiyorum. 

     

 

28 Aralık  Pazar / Kişi Okudu


Glukozamin, bir aminozid veya karbonhidrat bileşiğidir ve vücudun eklemlerinde kollajenin yapı taşlarından biridir. Glukozamin, eklemlerde sülfat grubu taşıyan bir moleküldür ve eklem yüzeyinde kıkırdak oluşumunda ve onarımında önemli rol oynar. Glukozamin, genellikle hayvan kaynaklı olarak elde edilir ve özellikle kabuklu deniz canlılarından elde edilir. Glukozamin takviyeleri, eklem sağlığını koruma veya eklem ağrısını azaltma amacıyla kullanılabilir.

Formül: C6H13NO5
Molar kütle: ,17 g/mol
Yoğunluk: 1,56 g/cm³
IUPAC numarası: (3R,4R,5S)Amino(hydroxymethyl)oxane-2,4,5-triol
Erime noktası: °C
Kaynama noktası: ,9 °C
Sınıflandırma: Amino sugar, Hexosamines


Glukozamin hangi hastalıklara iyi gelir?

Glukozamin takviyeleri, özellikle osteoartrit (OA) gibi eklem hastalıklarının semptomlarını azaltmak için kullanılır. Osteoartrit, eklemlerde yer alan kıkırdak dokusunun zamanla yıpranması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve genellikle yaşlılıkla ilişkilidir.

OA semptomları arasında ağrı, şişme, kısıtlı hareketlilik, güçsüzlük ve çatlamalar gibi semptomlar vardır. Çalışmalar, glukozamin takviyelerinin eklem ağrısını azaltabileceği ve hareketliliği arttırabileceği gibi semptomlarını azaltabileceği göstermiştir.

Glukozamin takviyeleri ayrıca, kas-iskelet sistemi sağlığı için önemli olan diğer durumlar için de kullanılabilir. Örneğin, glukozamin takviyeleri, eklemlerde yer alan kıkırdak dokusunun zamanla yıpranması sonucu ortaya çıkan diğer hastalıklar için de kullanılabilir.


Glukozamin hangi besinlerde bulunur?


Glukozamin, vücut tarafından üretilir ancak bazı besinlerde de bulunabilir. Glukozamin, genellikle hayvan kaynaklı besinlerde bulunur. Glukozamin, doğal olarak hayvanlardaki eklemlerde yer alan kıkırdak dokusunda bulunur.  Özellikle et, deniz ürünleri, sakatatlar ve iskeletli hayvanların jelatinli bölümleri glukozamin içerir. Örneğin, et, deniz ürünleri, sakatatlar, iskeletli hayvanların jelatinli bölümleri, yumurta, süt ürünleri ve bazı bitkisel kaynaklar glukozamin içerebilir.

Ancak, bu kaynakların glukozamin içeriği çok düşüktür ve takviye olarak alınması gerekir. Glukozamin takviyeleri genellikle bitkisel veya hayvan kaynaklı olabilir. Bitkisel kaynaklardan elde edilen glukozamin, genellikle kabak çekirdeği, soya veya mısır gluteni gibi bitkisel kaynaklardan elde edilir.

 

Glukozamin romatizmaya iyi gelir mi?

Glukozamin, eklem sağlığı için önemli bir madde olduğu için, romatizmal hastalıklara benzer semptomlar olan eklem ağrısı, şişlik ve hareket kısıtlılığı gibi durumlarda kullanılabilir.

Çalışmalar, glukozaminin romatoid artrit (RA) gibi romatizmal hastalıklara iyi gelebileceği ve eklem ağrısını azaltabileceği konusunda umut vericidir. Ancak, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır ve glukozaminin RA tedavisinde kullanılması için daha fazla kanıt gereklidir.

Ancak, glukozaminin etkisi çok kişiye özel olabilir ve glukozaminin kullanımına karar vermeden önce doktorunuzla konuşmalısınız.


Glukozamin kireçlenmeye iyi gelir mi?

Glukozamin, eklemlerde yer alan kıkırdak dokusunun yapı taşlarından biridir ve eklem sağlığı için önemlidir. Kireçlenme, kemiklerde mineral deposu olarak kalsiyum ve fosforun birikmesi sonucu oluşan bir durumdur. Kireçlenme, genellikle yaşlılıkla ilişkilidir ve kireçlenme ile ilişkili olarak osteoporoz gibi birçok kemik hastalığı ortaya çıkabilir.

Glukozamin takviyeleri, kireçlenme ile ilişkili olarak kemik sağlığını arttırmak için kullanılmaz. Ancak, glukozamin takviyeleri eklem sağlığını arttırmak için kullanılabilir ve eklem ağrısını azaltmak için kullanılabilir.

Kireçlenme ile ilgili olarak sağlıklı bir diyet ve egzersiz programı, kemik sağlığını koruma için önemlidir. Ayrıca, kalsiyum ve D vitamini gibi diğer takviyeler kireçlenme ile ilişkili olarak kemik sağlığını arttırmak için kullanılabilir. Ancak, bu konuda doktorunuzla konuşmadan önce önerileri almalısınız.


Glukozamin zararları ve yan etkileri nelerdir?

Glukozamin takviyeleri genellikle güvenli olduğu söylenir ve yan etkileri nadir görülür. Ancak, bazı kişilerde belirli yan etkiler oluşabilir.

Bazı kişilerde glukozamin kullanımına bağlı olarak şu yan etkiler oluşabilir:

  • Baş ağrısı
  • Bulantı
  • Uzun süreli kullanımda kabızlık
  • Göğüs ağrısı
  • Cilt reaksiyonları
  • Aşırı mide asiditesi


Ayrıca, glukozaminin bazı ilaçlarla etkileşebileceği veya bazı durumlarda kontrendike olduğu için kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Örneğin, glukozaminin trombositlerin (kan pıhtılarının oluşmasına yol açan hücrelerin) yapısını ve fonksiyonunu etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, trombositlerin düzenli olarak izlenmesi gereken hastalarda glukozamin kullanımı önerilmez.

Ayrıca, glukozamin takviyelerinin kaliteli olduğundan emin olmak için sadece FDA onaylı ve sağlıklı beslenme ürünleri olarak tanımlanmış ürünleri almalısınız.

glukozamin

CAS Numarası
EC Numarası:

Glukozamin, vücutta glikoz ve bir aminden üretilen bir amino şekerdir. kondroitin; sülfatlanmış glikozaminoglikan (GAG).
Kıkırdak dokusunun önemli bir yapısıdır. MSM (metilsülfonilmetan) bir organosülfür bileşiğidir.
Çocuklar, hamileler, emziren kadınlar ve kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olanlar kullanmamalıdır.
Antikoagülan ilaç kullananlar, kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

genel bakış
Glukozamin, eklemleri yastıklayan sert doku olan kıkırdakta bulunan doğal bir bileşiktir.

Ek formda, glukozamin, kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından hasat edilir veya bir laboratuarda yapılır.
Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür ve N-asetil glukozamin dahil olmak üzere çeşitli glukozamin formları vardır.
Bu takviyeler değiştirilebilir olarak kabul edilmez.

İnsanlar, iltihaplanma, bozulma ve nihai kıkırdak kaybının (osteoartrit) neden olduğu ağrılı bir durumu tedavi etmek için oral olarak glukozamin sülfat kullanır.

Kanıt
Belirli koşullar için glukozamin kullanımına ilişkin araştırmalar şunları göstermektedir:

Kireçlenme.
Glukozamin sülfatın oral kullanımı, diz osteoartriti olan kişiler için biraz ağrı kesici sağlayabilir.
Bazı araştırmalar, osteoartrit ile ilişkili diz eklemi dejenerasyonunu yavaşlatmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Kalça, omurga veya el osteoartriti için glukozamin sülfat takviyelerinin faydalarını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Romatizmal eklem iltihabı.
Erken araştırmalar, glukozamin hidroklorürün oral kullanımının romatoid artrit ile ilgili ağrıyı azaltabileceğini düşündürmektedir.
Ancak araştırmacılar, iltihaplanmada veya ağrılı veya şişmiş eklem sayısında bir iyileşme görmediler.
Glukozamin kullanmayı düşünürken, doğru formu seçtiğinizden emin olmak için ürün etiketlerini dikkatlice okuyun.
Osteoartrit tedavisinde N-asetil glukozamin kullanımını destekleyen daha az klinik kanıt vardır ve faydalarını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

bizim almak
Yeşil ışık: Genel olarak güvenli
Genel olarak güvenli
Glukozamin sülfat, osteoartritli insanlar için biraz ağrı kesici sağlayabilir.
Ek güvenli görünüyor ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) alamayan kişiler için yararlı bir seçenek olabilir.
Çalışma sonuçları karışık olsa da, glukozamin sülfat denemeye değer olabilir.

Güvenlik ve yan etkiler
Uygun miktarlarda alındığında glukozamin sülfat güvenli görünmektedir.
Glukozamin sülfatın oral kullanımı aşağıdakilere neden olabilir:

Mide bulantısı
Göğüste ağrılı yanma hissi
İshal
Kabızlık
Diğer yan etkiler şunları içerebilir:

uyuşukluk
Cilt reaksiyonları
Baş ağrısı
Glukozamin ürünleri kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilebileceğinden, takviyenin kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabileceği endişesi vardır.

Glukozamin astımı kötüleştirebilir.

Glukozaminin göz basıncını artırabileceğine dair bazı endişeler var.
Glokomunuz varsa, glukozamin takviyeleri almadan önce doktorunuzla konuşun.

Etkileşimler
Olası etkileşimler şunları içerir:

Asetaminofen (Tylenol, diğerleri).
Glukozamin sülfat ve asetaminofenin birlikte alınması, hem takviyenin hem de ilacın etkinliğini azaltabilir.
Varfarin (Jantoven).
Tek başına veya kondroitin takviyesi ile birlikte glukozamin alınması, antikoagülan varfarinin etkilerini artırabilir.
Bu, kanama riskinizi artırabilir.
 
Ürün Açıklaması
Dermolife Glukozamin Kondroitin Msm 60 Tablet
2 tablette bulunan içerik;
Glukozamin Hidroklorür mg
Kondroitin sülfat Sodyum mg
MSM mg
Mısır nişastası
Kullanımı,
Günde 2 tablet veya doktorunuzun önerdiği sıklıkta kullanın.
Ürün Kodu: kc

Ürün Adı : Solgar Glukozamin Kondroitin MSM 60 Ta
Ürün ayrıntısı:
Solgar Glukozamin Kondroitin Msm 60 Tablet
Gıda desteği.
Her Tablette;
Bitkisel Glukozamin Hidroklorür Mg
Kondroitin (Sülfat) Mg
Metilsülfonilmetan (Msm) Mg
Şeker, nişasta, maya, buğday, soya ve süt ürünleri gibi potansiyel alerjenleri içermez.
Sentetik Renklendiriciler, Koku Düzelticiler, Tatlandırıcılar ve Koruyucular Kullanılmamıştır.

GLUKOZAMİN NEDİR?
Tablette glukozamin; Glukozamin Sülfat, Msm, Kondroitin Sülfat, Bromelain Ekstresi (Ananas) içeren, tamamen doğal ürünleri yüksek teknoloji ile birleştiren, kendinizi her zaman güçlü hissettirecek bir gıda takviyesidir.
Doğal ürünler, insan kimyasıyla tam uyumlu olmaları nedeniyle sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.
Kapsüllerimiz tamamen bitkisel kökenlidir.

  yılından bu yana Türkiye'nin gıda takviyesi üreticisi AksuVital, özenle tedarik ettiği kaliteli hammaddelerle Ar-Ge merkezinde maksimum verim ve fayda sağlayan ürünler geliştirmektedir.

GLUKOZAMİN TABLETLERİNİN FAYDALARI
Glukozamin, Kondrotin, Msm (Metil sülfonil metan-baklagil kaynağı), Bromelain (ananas özü) ile geliştirilmiştir.

Glukozamin, vücutta amino şekerlerin kimyasal sınıfına giren doğal olarak oluşan bir bileşiktir.
Vücuttaki çeşitli fonksiyonel moleküller için bir yapı taşı görevi görür.
Shiffa Home, ürettiği ürünlerde yüksek kalite standartları ile Türkiye'nin en prestijli doğal ürünler markası olma hedefiyle bilimsel ve geleneksel çalışmaları en son teknoloji ile birleştirmektedir.
Üretimin her aşamasında doğaya zarar vermeden üretime özen gösterilmektedir.
Ürünün ışıktan etkilenmesini önleyecek geri dönüştürülebilir amber renkli cam şişeler kullanılmaktadır.
Ürünlerde helal sertifikalı bitkisel kapsüller ve sığır jelatin kökenli softjeller kullanılmaktadır.

GLUKOZAMİN TABLETLERİNİN İÇERİĞİNDE NELER VAR
Msm (Metil Sülfonil Metan-Baliyat), tıbbi araştırmalar sonucunda sağlık açısından birçok önemli etken madde içermektedir.
Yapısındaki yüksek miktardaki doğal kükürtten kaynaklanan organik kükürt içerir.

Bromelain, taze ananasın saplarından elde edilen bir enzim özüdür.
Protein parçalayıcı bir enzimdir.
İçerik (2 Tablette): Glukozamin Sülfat (Original Kabuklu Deniz Ürünleri) mg, Metil Sülfonilmetan (Msm) mg, Kondroitin Sülfat 80 mg, Bromelain Özü (Ananas) 60 mg.
Eklem ağrınızı hafifletebilecek bir ek arıyorsanız, glukozamin denemeye değer olabilir.
Bazı araştırmalar, hafif ila orta dereceli diz osteoartritini rahatlattığını ve diğer eklemler için de işe yarayabileceğini gösteriyor.

Nedir?
Glukozamin vücudunuzda bulunan doğal bir kimyasal bileşiktir. Ama aynı zamanda bir ek şeklinde gelir.
İki ana tip vardır: hidroklorür ve sülfat.

Bu ne işe yarıyor?
Vücudunuzdaki glukozamin, eklemlerinizdeki kemikleri yastıklayan kauçuk doku olan kıkırdağınızın sağlığını korumaya yardımcı olur.
Ancak yaşlandıkça, bu bileşiğin seviyeleri düşmeye başlar ve bu da eklemin kademeli olarak bozulmasına neden olur.
Uzmanlar nasıl olduğundan emin olmasa da, glukozamin sülfat takviyelerinin bu etkiyi önlemeye yardımcı olduğuna dair bazı kanıtlar var.
Bazı insanlar ayrıca romatoid artrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı, astım, alerji, kronik venöz yetmezlik, spor yaralanmaları, temporomandibular eklem sorunları (TME) ve uzun süreli bel ağrısı gibi diğer durumları tedavi etmek için glukozamin kullanmıştır. Şimdiye kadar, yine de, bu problemler için çalıştığına dair çok fazla bilimsel kanıt yok.

Ne kadar glukozamin almalısınız?
Osteoartrit tedavisi üzerine yapılan çoğu çalışmada, tipik doz günde üç kez miligram glukozamin sülfattı.
Doktorunuza sizin için ne önerdiklerini sorun. Bazı uzmanlar, mide rahatsızlığını önlemek için onu yemeklerle birlikte almanızı önerir.

Gıdalardan doğal olarak glukozamin alabilir misiniz?
Glukozamin sülfat takviyeleri genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından üretilse de, herhangi bir doğal glukozamin gıda kaynağı yoktur.

Glukozamin almanın riskleri nelerdir?
Genel olarak, glukozamin oldukça güvenli bir takviye gibi görünüyor. Yan etkiler genellikle hafiftir. Yüksek doz alırsanız onları alma olasılığınız daha yüksektir.
Şunlar gibi şeyler içerebilirler:

mide bulantısı
Göğüste ağrılı yanma hissi
uyuşukluk
Baş ağrısı

Riskler. Kabuklu deniz ürünleri alerjiniz varsa, reaksiyon gösterebileceğiniz için glukozamin kullanırken dikkatli olun. Ayrıca şeker hastalığınız, böbrek hastalığınız, kalp hastalığınız, kanama bozukluklarınız veya yüksek tansiyonunuz varsa takviye almadan önce doktorunuza danışın.

Etkileşimler.
Kalp ilaçları, kan sulandırıcılar ve diyabet ilaçları da dahil olmak üzere başka ilaçlar alıyorsanız, glukozamin kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Ayrıca, glukozamin hamile veya emziren çocuklar veya kadınlar için önerilmez, çünkü bu gruplar için güvenli olup olmadığına dair henüz yeterli kanıt yoktur.

GLUCOSAMINE PLUS, aktif kişiler ve sporcular için geliştirilmiş kapsül formunda glukozamin sülfat, kondroitin sülfat ve C vitamini içeren gıda takviyesidir.

Glukozamin ve kondroitin, vücudun eklem ve kıkırdak dokusunu oluşturan ana bileşenlerdir.
Spor yapan bireylerin eklemlerini ve eklem esnekliğini korumak için yeterli miktarda glukozamin ve kondroitin tüketmeleri gerekir.

Ağırlık sporları ile ilgilenen kişilerin vücut ağırlığı ve kas kütlesi artar.
Artan kas kütlesinin eklemlere yaptığı basınç da artar.
Ayrıca yüksek ağırlıklarla tekrarlayan hareketler bileklere ve eklemlere baskı yapar.
Bu nedenle uzun yıllardır ağırlık sporlarıyla ilgilenen sporcuların glukozamin ve kondroitin desteği alması oldukça önemlidir.

Sadece spor yapan bireyler için değil, eklem rahatsızlıkları olan kişilerin de eklemlerini korumak için glukozamin ve kondroitin takviyesi kullanmaları önemlidir.

Ürünün içeriğine C vitamini ilavesi, eklem dokusu ve kemiklerin ana proteini olan kolajen sentezinde ve bağışıklığı desteklemede aktif rolü olduğu için önemlidir.

Glukozaminin Yan Etkileri Nelerdir?
Bugüne kadar glukozamin (glukozamin) ile ilgili yüzlerce çalışma ve makale yayınlanmıştır.
Birçok kişi, eklem rahatsızlıkları için yaygın olarak önerilen bu besin takviyesine az çok aşinadır.
Yani gerçekten glukozamin, şeker hastalığı, tansiyon ve kalp damar hastaları tarafından kullanılamaz mı? Yoksa belirli bir yan etkisi var mı?

Glukozaminin yan etkileri olup olmadığını öğrenmeden önce birçok glukozamin türevinin olduğu bilinmelidir.
glukozamin; glukozamin monomeri (D-glukozamin), glukozamin sülfat (kondroitin), glukozamin hidroklorür, N-asetil glukozamin veya asetil glukozamin bulunabilir.
Sindirim sisteminde besinler enzimler tarafından parçalanır ve en küçük molekülleri olarak kana karışır.
Glukozamin monomeri sadece basit glukozamin içeriği içerir ve bu glukozamini sindirim sisteminde daha küçük yapılara parçalayacak bir enzim yoktur. Bu nedenle monomerde bulunan glukozamin (D-glukozamin) bağırsaklardan kan yoluyla doğrudan karaciğere oradan da kıkırdak dokusuna ulaşır.

Eş anlamlı
kitozamin ,
D-Glukozamin

saflık %
Molekül Ağırlığı ,17
Formül C6H13NO5
CAS No.

Sıvı ve bitkisel formdaki glukozamin monomeri, glikoza parçalanmadığı için kan-glikoz oranında bir değişikliğe neden olmaz.
Kan şekeri değerlerini etkilemediği için şeker hastaları rahatlıkla kullanabilir.
Bilimsel çalışmalarda monomer glukozamin takviyesi kullananlarda herhangi bir olumsuz etki bulunmadığından yan etkisi olmayan gıda takviyeleri sınıfına dahil edilmiştir. Bununla birlikte, diğer glukozamin türevlerinin hafif veya nadir de olsa ciddi yan etkileri olabilir.

Diyabetik hastalar, glukozamin monomeri (D-glukozamin) haricinde, yalnızca tıbbi gözetim altında glukozamin sülfat takviyeleri kullanmalıdır.
Çünkü bazı araştırmalar glukozamin sülfatın insülin direncini artırabildiğini gösteriyor.
Kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olan hastalar, glukozamin sülfat takviyeleri almadan önce doktorlarına danışmalıdır.
Bununla birlikte, kabuklu deniz ürünlerinden elde edilen glukozamin takviyeleri, hayvansal ürünlere alerjisi olanlar tarafından kullanıma uygun değildir.
Yan etkilerden kaçınmak için bitkisel glukozaminler tercih edilmelidir.

Hamile ve/veya emziren veya hamile kadınlar ve ayrıca çocuklar tarafından glukozamin takviyesi almanın küçük çocuklar veya fetüsler üzerinde olumsuz etkileri olup olmadığını belirlemek için yeterli bilgi ve araştırma bulunmamaktadır.
Kan sulandırıcı veya günlük aspirin kullanan hastalar kanamaya neden olabileceğinden kondroitin sülfat almamalıdır.
Glukozamin (glukozamin) ve/veya kondroitin sülfat takviyelerinin kullanımından herhangi bir yan etki veya olağandışı etkiler yaşayan hastalar, kullanmayı derhal bırakmalı ve doktorlarına danışmalıdır.

ÖZET

Klinik çalışmalar sonucunda sıvı ve bitkisel formdaki glukozamin takviyelerinin tip I-tip II diyabet hastaları, tansiyon hastaları ve kardiyovasküler hastalar tarafından kullanımının güvenli olduğu kanıtlanmıştır.
Diğer ilaçlar ve gıdalarla etkileşime girmediği de bilinmektedir.
Ancak eklem rahatsızlıklarında kullanılan glukozamin sülfat ve kondroitin gibi glukozamin türevlerinin bazı hafif ve ciddi yan etkilere neden olabileceği belirtilmiştir.
Bu nedenle glukozamin monomeri olarak da bilinen sıvı ve bitkisel formdaki glukozamin takviyeleri, herhangi bir yan etkisi ve sağlık sorunu olmadan eklemlerinizi desteklemek için tercih edilmelidir.

WEIDER Glucosamine + Chondroitin + MSM + Hyaluronik Asit, aşağıda listelenen bileşenler sayesinde özellikle yoğun antrenman dönemlerinde ortaya çıkan eklem sorunlarının üstesinden gelmenize yardımcı olur.

Glukozamin: Bir tür şeker molekülüdür. Eklem kıkırdaklarında bulunan hücrelerin (kondrositlerin) kıkırdak üretiminde ve kıkırdak dokusunu oluşturmasında kullanılan temel maddedir.

Kondroitin: Eklem hücrelerine sıvı çekerek eklem sıvısının korunmasına yardımcı olur, böylece hareket sırasında kemiğin kolayca kaymasını sağlar.

MSM: Kıkırdak yapısını, bağ dokularını, tendonları ve eklem sıvısını korumak için; Artritin neden olduğu eklem iltihabını ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

Rahat Hareketi Destekler; Glukozamin hareketliliği, hareket açıklığını ve esnekliği destekler; Egzersiz veya fiziksel aktivite nedeniyle ara sıra eklem stresini hafifletmeye yardımcı olur.
Kıkırdak ve Eklem Fonksiyonu; Kondroitin kıkırdak ve eklem fonksiyonunu destekler; Bu formülasyon ayrıca Hyaluronik Asit sağlar
Ortak Konfor; MSM (Metilsülfonilmetan), doğal, biyolojik olarak kullanılabilir bir kükürt kaynağı sağlar ve eklem rahatlığını destekler; MSM, glukozamin ve kondroitinin faydalarını desteklemek için sinerjik olarak çalışır
Altın Standart: 70 yılı aşkın bir süredir Solgar kalite, sağlık ve esenliğe kendini adamıştır. Misyonumuz, sadece en iyi hammaddeleri kullanarak, yorulmadan araştırma yaparak küçük partiler halinde en iyi besin takviyelerini oluşturmaktır.
Yaz aylarında ürünler sıcak gelebilir ancak Amazon, sağlandığında üreticinin tavsiyelerine uygun olarak ürünleri depolar ve gönderir.

Glukozamin (C6H13NO5) bir amino şekerdir ve glikozile proteinlerin ve lipidlerin biyokimyasal sentezinde önemli bir öncüdür.
Glukozamin, iki polisakkarit, kitosan ve kitin yapısının bir parçasıdır.
Glukozamin, en bol bulunan monosakkaritlerden biridir.
Ticari olarak kabuklu deniz hayvanlarının dış iskeletlerinin hidrolizi veya daha az yaygın olarak mısır veya buğday gibi bir tahılın fermantasyonu ile üretilen glukozaminin ülkeye bağlı olarak birçok adı vardır.

Yaygın bir besin takviyesi olmasına rağmen, artrit veya ağrının giderilmesinde etkili olduğuna dair çok az kanıt vardır ve onaylanmış bir reçeteli ilaç değildir.

Diyet takviyesi
Oral glukozamin bir diyet takviyesidir ve reçeteli bir ilaç değildir.
Glukozamin, eklemlerin yapısını ve işlevini desteklemek için bir ek olarak pazarlanmaktadır ve pazarlama, osteoartritten muzdarip insanları hedef almaktadır.

Yaygın olarak satılan glukozamin formları, glukozamin sülfat, glukozamin kondroitin, glukozamin hidroklorür ve N-asetilglukozamindir.
Yaygın olarak bulunan üç glukozamin formundan yalnızca glukozamin sülfata osteoartrit tedavisi için "muhtemel etkili" bir derece verilir.
Glukozamin genellikle kondroitin sülfat ve metilsülfonilmetan gibi diğer takviyelerle birlikte satılır.

Glukozamin, yaygın olarak kullanılan kondroitin ile birlikte, bu tedavinin yararlı olduğuna dair yeterli kanıt bulunmadığından, semptomatik diz osteoartriti olan kişileri tedavi etmek için rutin olarak reçete edilmez.

Ağır şekilde teşvik edilen diyet takviyelerinde yaygın olduğu gibi, glukozaminin iddia edilen faydaları temel olarak klinik ve laboratuvar çalışmalarına dayanmaktadır.
Glukozamin etkinliğine ilişkin klinik çalışmalar bölünmüştür ve bazıları artritik ağrı ve sertlikten kurtulduğunu bildirirken, diğerleri plasebo üzerinde hiçbir fayda bildirmemiştir.

itibariyle, spor katılımcıları tarafından glukozamin tüketiminin yaralanma sonrası eklem hasarını önlediğine veya sınırladığına dair bir kanıt yoktur.

Olumsuz etkiler ve ilaç etkileşimleri
Kondroitinli veya kondroitinsiz glukozamin, kan inceltici varfarin alan kişilerde uluslararası normalleştirilmiş oranı (INR) yükseltir. Ayrıca kanser semptomlarını tedavi etmek için kemoterapinin etkinliğini de engelleyebilir.

Yan etkiler hafiftir ve seyrektir ve mide rahatsızlığı, kabızlık, ishal, baş ağrısı ve döküntü içerebilir.

Glukozamin genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edildiğinden, kabuklu deniz ürünleri alerjisi olanlar için güvenli olmayabilir.
Kabuklu deniz ürünlerinden elde edilen birçok glukozamin üreticisi, deniz ürünleri alerjisi olanların ürünü almadan önce bir sağlık uzmanına danışması gerektiği konusunda bir uyarı içerir.
Alternatif olarak, kabuklu deniz ürünlerinden türetilmemiş glukozamin formları da mevcuttur.
Başka bir endişe, ekstra glukozaminin, heksozamin biyosentez yolunun normal düzenlenmesine müdahale ederek diyabete katkıda bulunabileceğiydi, ancak birkaç araştırma bunun meydana geldiğine dair hiçbir kanıt bulamadı.
Zayıf veya obez deneklerde yürütülen diğer çalışmalar, standart dozlarda oral glukozaminin insülin direncini etkilemediği sonucuna varmıştır.

biyokimya
Glukozamin, kabuklu deniz hayvanlarının, hayvan kemiklerinin, kemik iliğinin ve mantarların kabuklarında doğal olarak bulunur. D-Glucosamine, glukozaminfosfat formunda doğal olarak yapılır ve tüm nitrojen içeren şekerlerin biyokimyasal öncüsüdür.
Spesifik olarak insanlarda, glukozaminfosfat, heksozamin biyosentez yolunun ilk adımı olarak glutamin-fruktozfosfat transaminaz tarafından fruktoz 6-fosfat ve glutaminden sentezlenir.
Bu yolun son ürünü, daha sonra glikozaminoglikanlar, proteoglikanlar ve glikolipidler yapmak için kullanılan üridin difosfat N-asetilglukozamindir (UDP-GlcNAc).

Glukozaminfosfat oluşumu bu ürünlerin sentezi için ilk adım olduğundan, glukozamin bunların üretiminin düzenlenmesinde önemli olabilir; bununla birlikte, heksozamin biyosentez yolunun gerçekte nasıl düzenlendiği ve bunun insan hastalığına katkıda bulunup bulunmayacağı belirsizliğini koruyor.

Üretme
Çoğu glukozamin, karides, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından kitin işlenerek üretilir.
Vejetaryenlerin ve kabuklu deniz ürünlerine itirazı olan diğerlerinin taleplerini karşılamak için üreticiler, Aspergillus niger mantarı kullanılarak ve mısırın fermente edilmesinden elde edilen glukozamin ürünlerini piyasaya sürdüler.

Tarih
Glukozamin ilk olarak 'da Georg Ledderhose tarafından kitin konsantre hidroklorik asit ile hidrolize edilerek hazırlandı.
Stereokimya, Walter Haworth'un çalışmasına kadar tam olarak belirlenememiştir.

Hukuki durum
Amerika Birleşik Devletleri
Amerika Birleşik Devletleri'nde glukozamin, insanlarda tıbbi kullanım için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmamıştır.
Glukozamin Amerika Birleşik Devletleri'nde bir diyet takviyesi olarak sınıflandırıldığından, FDA düzenlemeleri tarafından güvenlik kanıtı gereklidir, ancak tıbbi bir durum için bir tedavi olarak tanıtılmadığı sürece etkinlik kanıtı gerekli değildir.

Araştırma
insanlar
Ana madde: Glukozamin ve kondroitin üzerinde klinik deneyler
Glukozamin, glikozaminoglikanlar için bir öncü olduğundan ve glikozaminoglikanlar, kıkırdağın önemli bir bileşeni olduğundan, araştırmalar, kıkırdak yapısını iyileştirmek ve artriti hafifletmek için ek glukozamin potansiyeline odaklanmıştır, ancak klinik çalışmalardan, artrit ağrısını hafifletmede etkili olduğuna dair çok az kanıt vardır. .[başarısız doğrulama]

biyoyararlanım
İki çalışma, hem sağlıklı gönüllülere hem de osteoartritli kişilere glukozamin sülfatın oral yoldan verilmesinden sonra sinovyal sıvıdaki ve plazmadaki glukozamin konsantrasyonlarını ölçmüştür.

İlk çalışmada, sağlıklı gönüllülere günde bir kez , veya mg dozlarda glukozamin sülfat verildi.
İkinci çalışmada, osteoartritli 12 kişiye iki hafta boyunca günlük oral glukozamin sülfat kapsülleri ( mg) verildi.
Plazma ve sinovyal sıvıdaki glukozamin konsantrasyonları, başlangıç ​​seviyelerinden önemli ölçüde arttı ve iki sıvıdaki seviyeler, yüksek oranda korele idi.
Yazarlar, bu seviyelerin eklem kıkırdağı için biyolojik olarak avantajlı olabileceğini yorumladılar, ancak seviyeler, kıkırdağı (kondrositleri) yeni doku oluşturmak için olumlu yönde etkilemek için gerekenden hala on ila yüz kat daha düşük. Sinovyal sıvıda glukozamin sülfat alımı %20'ye kadar çıkabilir veya biyolojik bir önemi olmadığını gösterecek şekilde ihmal edilebilir düzeyde olabilir.

Veteriner
[simge]
Bu bölümün genişletilmesi gerekiyor. Ekleyerek yardımcı olabilirsiniz. (Aralık )
köpekler
Bazı çalışmalar, osteoartrit ağrısı olan köpekler için, özellikle kondroitin gibi diğer nutrasötiklerle kombinasyon halinde glukozamin takviyesinin etkinliğini gösterirken, diğerleri bunu göstermedi.
Osteoartritli köpeklerde oral kombinasyon kapsülleri (glukozamin, kondroitin ve manganez askorbat) denemesi, ne yürüyüş analizinde ne de veteriner veya sahibi tarafından yapılan subjektif değerlendirmelerde fayda sağlamadı.

Atlar
At tıbbında glukozamin kullanımı mevcuttur, ancak bir meta-analiz, mevcut araştırmaların atların tedavisine rehberlik etmede değeri olamayacak kadar kusurlu olduğuna karar verdi.

Atlara oral uygulamadan sonra glukozaminin biyoyararlanımını ölçen bir dizi çalışma vardır.
On ata kondroitin sülfatlı (3 g) veya kondroitin sülfatsız (3 g) tek oral doz (9 g) olarak verildiğinde, dozdan iki saat sonra kanda maksimum ± μg/mL düzeyinde glukozamin (hidroklorür) saptandı.
Başka bir çalışma, sekiz yetişkin ata nazogastrik (oral) veya intravenöz 20 mg/kg glukozamin hidroklorür uygulamasından sonra hem serumu hem de eklem sinovyal sıvısını inceledi.
Eklem sıvısı glukozamin konsantrasyonları intravenöz dozlamayı takiben µmol/L'ye ulaşsa da, nazogastrik dozlama ile sadece µmol/L idi.
Yazarlar, oral yolla elde edilen bu glukozamin sinovyal sıvı seviyelerinin, kıkırdak hücrelerinin metabolizması üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmak için gerekenden kat daha düşük olduğunu hesapladılar.
Aynı araştırma grubu tarafından yapılan bir takip çalışması, sekiz atta aynı dozda (20 mg/kg) glukozamin hidroklorür ile glukozamin sülfatı karşılaştırmış ve sülfat preparatı ile daha yüksek bir sıvı konsantrasyonu (89 ng/mL'ye kıyasla ng/mL) bulmuştur. oral dozdan bir saat sonra).
Sülfat türevi ile elde edilen bu daha yüksek sinovyal sıvı seviyelerinin, eklem kıkırdağı üzerinde ilgili bir biyolojik etkiye sahip olmak için hala çok düşük olduğu sonucuna varmışlardır.

Glukozamin sülfat, kondroitin sülfat ve metilsülfonilmetandan oluşan ticari bir preparatın oral dozaj rejiminin üç aylık bir denemesi, kıdemli atlarda, yürüyüş sertliği üzerinde hiçbir etkisi olmayan, kontrol grubunda tek başına egzersizin etkili olduğu bir denemede gerçekleştirildi.
N-asetilglukozamin, pentosan polisülfat ve sodyum hiyaluronatın bir kombinasyonunun cerrahi olarak indüklenen osteoartritli atlarda intravenöz kullanımı, kıkırdakta X-ışını değişikliklerinde iyileşmeler sağladı, ancak histolojik olarak veya biyokimyasal sonuçlarda değil, bu kombinasyon için daha fazla kanıtın gerekli olduğunu düşündürdü ve idare yolu.

İsimler
IUPAC adı: (3R,4R,5S)Amino(hidroksimetil)oksan-2,4,5-triol
Diğer isimler: 2-Aminodeoksi-glukoz
kitosamin

tanımlayıcılar
CAS Numarası
Beilstein Referansı:
chebi
ŞEBİ
ChEMBL :CEMBL
KimyasalÖrümcek
İlaç Bankası:DB
ECHA Bilgi Kartı
EC Numarası:
Gmelin Referansı:
Fıçı:D
MeSH Glukozamin
PubChem Müşteri Kimliği
UNII:N08U5BOQ1K
CompTox Panosu (EPA) :DTXSID


Özellikler
Kimyasal formül: C6H13NO5
Molar kütle: g·mol−1
Yoğunluk: g/mL
Erime noktası: °C ( °F; K)
günlük P:
Asitlik (pKa):
Temellik (pKb)

Farmakoloji
ATC kodu: M01AX05 (WHO)
 
Glukozamin Kondroitin MSM
Nature's Supreme Glucosamine Chondroitin, MSM ve Hyaluronik asit içerir. Patentli bir hammadde olan OptiMSM® son derece verimlidir ve dünyanın en saf MSM'si olarak öne çıkmaktadır. 4 aktif bileşeninden biri olan hyaluronik asit vücutta göz ve eklem sıvılarında yüksek konsantrasyonda bulunur.

Detaylı Açıklama
Glukozamin ve kondroitin, vücudun eklem ve kıkırdak dokusunda bulunan temel moleküllerdir.

Eklem esnekliğine duyarlılığı artmış veya uzun süredir ağırlık sporları yapan bireylerin, gerekli esnekliği ve eklem korumasını elde etmek için yeterli glukozamin sentezleyebilmeleri önemlidir.

Glukozamin, kondroitin ve MSM formülünü hyaluronik asit ile tamamlayan yüksek verimli, kompleks bir glukozamin formülüdür.
Formülündeki OptiMSM® Amerika Birleşik Devletleri menşelidir ve %99,9 saf MSM (metil-sülfonil-metan) sunan tek patentli hammaddedir.

Glukozamin ve kondroitin, vücudun eklem ve kıkırdak dokusunda bulunan temel moleküllerdir.
Glukozamin vücutta üretilebilir veya kabuklu deniz hayvanlarından elde edilebilir. MSM bir kükürt kaynağıdır.
Hyaluronik asit, insan vücudunda doğal olarak oluşan bir polisakkarit maddesidir.

2 tablette
Glukozamin Sülfat: mg
Kondroitin Sülfat: mg
Optimum MSM: mg
Hyaluronik Asit: 30mg
Sağlık Beyanı
Sağlık beyanı yok.
Özellikler
4 aktif bileşen
Optimum değerler gelişmiş formülü
Patentli OptiMSM hammaddesi
ISO , , GMP ve helal sertifikalı tesislerde üretim
Tatlandırıcı, koruyucu, domuz katkı maddesi, glüten, laktoz ve GDO içermez
Kullanım Bilgileri
Yetişkinler için günde 2 tablet tercihen yemeklerle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.


Hardline Glukozamin Msm Tablet
Hardline Glucosamine, geçmişte veya uzun süreli ağırlık antrenmanları sonrasında eklem sorunları yaşayan kişilerin eklem yapılarını korumak için kullanılan bir üründür. Temel amacı antrenman sonrası oluşabilecek ağrı ve eklem rahatsızlıklarını en aza indirmektir.

Hardline Glucosamine Msm Tablet Nasıl Kullanılır?
Başlangıç ​​Seviyesi: Yemeklerle birlikte günde 3 tablet
Orta Seviye: Yemeklerle birlikte günde 3 tablet
Gelişmiş: Yemeklerle birlikte günde 3 tablet

Hizmet Değerleri
Enerji 0 kcal
Yağ 0 gr
Karbonhidrat 0 gr
0 gr protein
arginin 0mg
glukozamin mg
MSM mg

Dahil Olmayanlar
GDO - Aspartan - Koruyucu - Et Ürünü - Domuz Katkı Maddesi - Tatlandırıcı

Hardline Glukozamin Kondroitin Msm nedir?
Glukozamin, kondroitin ve msm içeren Hardline markasının ortak ürünüdür.
Glukozamin ve kondroitin, vücudun kıkırdak dokusunun kıkırdak dokusundaki ana moleküllerdir.
MSM (metilsülfonilmetan), eklemlere ve kıkırdağa esneklik sağlayan kolajen oluşumu için gerekli bir kükürt kaynağıdır.
Uzun süredir ağırlık çalışması yapan veya geçmişte eklem rahatsızlıkları yaşayan kişilerin eklemlerini korumaları çok önemlidir.
Hardline Glucosamine MSM'nin Önemli Özellikleri:
- Tablet formunda- Her porsiyonda mg Glukozamin, mg MSM, mg Kondroitin bulunur.

Glukozamin, kıkırdak yapımında ve onarımında hayati bir rol oynar. Birçok insan, eklem sağlığını iyileştirme umuduyla glukozamin takviyeleri alır. Onlar çalışıyorlar mı?
Glukozamin, eklemlerin etrafındaki sıvının yanı sıra hayvan kemikleri, kemik iliği, kabuklu deniz ürünleri ve mantarlarda bulunan doğal bir şekerdir.
Takviyelerdeki glukozamin genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından gelir, ancak sentetik bir formu da vardır.
Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi'ne göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetişkinlerin yaklaşık %2,6'sı 'de glukozamin, kondroitin veya her ikisini birden kullandı. Kondroitin, glukozamine benzer ve eklemlerde doğal olarak oluşur.
Bunlar, balık yağı ve diğer omega-3 yağ asitlerinden sonra en popüler ikinci besin takviyesiydi.
Ancak uzmanlar, bilimsel kanıt eksikliğini öne sürerek glukozamin takviyelerinin yararlı olup olmadığını sorguladılar.
Bu yazıda, glukozaminin ne olduğunu, insanların neden aldığını ve araştırmaların takviyelerin yardımcı olabileceğini gösterip göstermediğini açıklıyoruz. Ayrıca bazı olası yan etkilere ve diğer risklere de bakıyoruz.

glukozamin nedir?
Glukozamin takviyelerinin herhangi bir durumu önleyebileceğine veya tedavi edebileceğine dair kesin bir kanıt yoktur.
Glukozamin takviyeleri tipik olarak tablet veya kapsül olarak gelir, ancak enjeksiyon olarak da mevcuttur.

Ayrıca, çeşitli glukozamin türleri vardır ve bunların farklı etkileri olup olmadığı net değildir.

Türler şunları içerir:

glukozamin sülfat
glukozamin hidroklorid
N-asetil glukozamin
Bazı takviyeler, glukozamini kondroitin sülfat, köpek balığı kıkırdağı veya MSM olarak bilinen metilsülfonilmetan gibi diğer bileşenlerle birleştirir.

Bazı insanlar bu takviyelerin eklem ağrısına yardımcı olduğunu söylüyor, ancak bunu doğrulamak için yeterli bilimsel kanıt yok.

Amerikan Romatologlar Koleji ve Artrit Vakfı, insanlara osteoartrit için glukozamin veya kondroitin sülfat takviyeleri kullanmamalarını tavsiye ediyor. Çoğu insan için güvenli olmaları muhtemel olsa da, uzmanlar çalıştıklarını doğrulamadı.

Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) glukozamin ürünlerinin veya diğer takviyelerin üretimini düzenlemediğini akılda tutmak önemlidir.
Sonuç olarak, içerdiklerini tam olarak bilmek mümkün değildir.

Takviyeler, örneğin, her zaman etiketlerinde listelenen bileşenleri içermez.
Testler, takviyelerdeki glukozamin içeriğinin, reklamı yapılan miktarın sıfırdan %'üne kadar değişebileceğini göstermiştir.

Ayrıca, bazı durumlarda, takviyeler glukozamin sülfat içerdiğinde etiketler glukozamin hidroklorürü listeledi.

İşlev
Vücut, kıkırdak oluşturmak ve onarmak için glukozamin kullanır.
Kıkırdak, eklemlerdeki kemikleri koruyan esnek, sert, lastiksi bir bağ dokusudur.
Dolgu sağlar ve kemiklerin birbirine sürtünmesini engeller.

İnsanlar yaşlandıkça, kıkırdakları daha az esnek hale gelebilir ve parçalanmaya başlayabilir.
Bu, örneğin osteoartritte meydana gelen ağrı, iltihaplanma ve doku hasarına yol açabilir.

Glukozaminin bu süreci yavaşlatabileceğine ve kıkırdak sağlığına fayda sağladığına dair bazı kanıtlar var.

Glukozamin vücutta doğal olarak bulunur, ancak insanlar yaşlandıkça seviyeler düşer.
Zamanla, azalma eklem bozulmasına katkıda bulunabilir.


Takviyeler
İnsanlar aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı glukozamin sülfat takviyeleri alırlar:

Kireçlenme
glokom
kilo kaybı
Çene ağrısı
eklem ağrısı
sırt ağrısı
interstisyel sistit, mesane durumu
multipl skleroz (MS)
HIV
kalp hastalığı
AIDS
Bununla birlikte, bu koşullardan herhangi birinin tedavisinde veya önlenmesinde etkili olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur.

Glukozamin osteoartrite yardımcı olur mu?
Pek çok insan, özellikle kalça veya dizdeki osteoartrit için glukozamin takviyesi alır. Bazı araştırmalar, ağrıyı azaltmaya ve işlevi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Bununla birlikte, sonuçlar değişti ve bilim adamları, eğer gerçekten yapıyorlarsa, glukozamin takviyelerinin nasıl çalıştığını belirleyemediler.
Bazı uzmanlar, herhangi bir başarının, yalnızca bir ek almanın bir kişinin daha iyi hissetmesini sağladığı bir plasebo etkisinden kaynaklanabileceğini öne sürdü.
Mevcut kılavuzlar, osteoartrit için glukozamin veya kondroitin kullanılmasını önermemektedir.
Bunun nedeni, güvenli veya etkili olduklarını gösterecek yeterli kanıt bulunmamasıdır.
Plasebo, kronik ağrısı olan insanlara yardımcı olabilir mi?
Diğer kullanımlar ve kanıtlar
İnsanlar, bir dizi durumu tedavi etmek veya önlemek için glukozamin kullanır, ancak bu kullanımlara ilişkin bilimsel araştırmalar, sonuçsuz kalma eğiliminde veya ekin etkisiz olduğunu buldu.

Hayvanlarda veya insan katılımcılarda yapılan bazı araştırmalar, belirli glukozamin formlarının aşağıdakilere yardımcı olabileceğini göstermiştir:

irritabl bağırsak hastalığını tetikleyen değişiklikleri bastırmak
MS'e yol açan bağışıklık tepkisini azaltmak
spor yaralanmasından sonra diz hareketliliğini iyileştirin
Bununla birlikte, örneğin, glukozaminin kronik bel ağrısı üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Yan etkiler
Glukozaminin yan etkileri hafif ve seyrek görünmektedir, ancak şunları içerebilir:

hazımsızlık
kabızlık
ishal
baş ağrısı
kızarıklıklar
Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), oral glukozamin takviyelerinin doğru şekilde ve yetişkinler tarafından alındığında "muhtemelen güvenli" olduğunu, ancak bazı kişilerin uyuşukluk, cilt reaksiyonları ve baş ağrıları gibi hafif yan etkiler yaşadığını belirtmektedir.
Enjekte edilebilir formun, 6 haftaya kadar haftada iki kez kas içine uygulandığında "muhtemelen güvenli" olduğunu bildirmişlerdir.


Riskler
Glukozamin, özellikle aşağıdakilerle uğraşan kişiler için herkes için uygun olmayabilir:
Hamilelik ve emzirme: Etkisi bilinmediği için bu zamanlarda glukozamin kullanılması önerilmez.
Kanser: Bazı takviyeler kanser tedavisinin etkinliğini azaltır.
Bu tür bir tedavi görüyorsanız ve glukozamin kullanmak istiyorsanız, önce bir doktorla konuşun.
Diyabet: Bir çalışma, glukozamin takviyelerinin vücuttaki glikoz seviyelerini etkileyebileceğini buldu.
Bu, onları diyabet veya glikoz intoleransı olan kişiler için uygun hale getirebilir.
Astım: 'de bir çalışmanın yazarları, glukozaminin astımlı kişilerde nefes darlığı da dahil olmak üzere çeşitli olumsuz etkileri tetikleyebileceği konusunda uyardı.
Alerjiler: Kabuklu deniz ürünlerinden elde edilen glukozamin ürünleri alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
Kan ve dolaşım sorunları: Glukozamin, kan basıncını ve kan pıhtılaşmasını da etkileyebilir.
Onu alan kişiler şunları yapmalıdır:
varfarin (Coumadin) ve diğer kan sulandırıcılar ile glukozamin kullanmaktan kaçının
glukozamin kullanıyorlarsa kan basıncını izleyin
Götürmek
Oral glukozamin takviyeleri, astımı, alerjisi veya diyabeti olmayan yetişkinler ve hamile olmayan veya emzirmeyenler için nispeten güvenli görünmektedir.

Bununla birlikte, eklem şikayetlerini ve diğer sağlık sorunlarını tedavi edebileceğine dair kesin kanıtlar şu anda eksiktir.

Sonuç Nedir?
Glukozamin ve kondroitin takviyeleri hakkında ne biliyoruz?
İnsanlarda yapılan büyük, yüksek kaliteli çalışmalardan glukozamin ve kondroitinin güvenliği ve kullanışlılığı hakkında bazı bilgilere sahibiz.
Glukozamin ve kondroitin takviyelerinin etkinliği hakkında ne biliyoruz?
Araştırma sonuçları, kondroitinin diz veya kalça osteoartritinden kaynaklanan ağrılara yardımcı olmadığını göstermektedir.
Glukozaminin osteoartrit diz ağrısına yardımcı olup olmadığı veya takviyenin diğer eklemlerdeki osteoartrit ağrısını azaltıp azaltmadığı açık değildir.
Glukozamin ve kondroitin takviyelerinin güvenliği hakkında ne biliyoruz?
Çalışmalar, glukozamin ve kondroitin takviyelerinin antikoagülan (kan inceltici) ilaç varfarin (Coumadin) ile etkileşime girebileceğini bulmuştur.
Genel olarak, çalışmalar başka herhangi bir ciddi yan etki göstermedi.
Glukozamin veya kondroitin takviyeleri alıyorsanız, sağlık hizmeti sağlayıcılarınıza söyleyin.
Hangi besin takviyelerini kullandığınızı bilirlerse size daha iyi bakabilirler.
Glukozamin ve Kondroitin Nedir?
Glukozamin ve kondroitin, eklemleri yastıklayan doku olan kıkırdağın yapısal bileşenleridir.
Her ikisi de vücutta doğal olarak üretilir.
Ayrıca diyet takviyeleri olarak da mevcutturlar.
Araştırmacılar, bu takviyelerin, tek tek veya kombinasyon halinde, eklemlerdeki kıkırdağı yok eden yaygın bir artrit türü olan osteoartrit üzerindeki etkilerini incelediler.

Daha fazla bilgi
Kıkırdak, eklemlerdeki kemiklerin uçlarını yastıklayan bağ dokusudur.
Osteoartritte, bir eklemin kemikleri arasındaki kıkırdak yüzey tabakası aşınır.
Bu, kemiklerin birbirine sürtünmesini sağlar, bu da ağrıya ve şişmeye neden olabilir ve eklemi hareket ettirmeyi zorlaştırır.
Dizler, kalçalar, omurga ve eller vücudun osteoartritten en çok etkilenen bölgeleridir.

Osteoartrit için tamamlayıcı sağlık yaklaşımları hakkında daha fazla bilgi için, Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi (NCCIH) bilgi notu Osteoartrit ve Tamamlayıcı Sağlık Yaklaşımları'na bakın.

Bilim, Osteoartrit için Glukozamin ve Kondroitin Hakkında Ne Diyor?
Diz veya Kalça için
glukozamin
Diz osteoartriti için glukozaminle ilgili büyük çalışmaların çelişkili sonuçları olmuştur.

Daha fazla bilgi
Glukozamin/kondroitin Artrit Müdahale Çalışması (GAIT) olarak adlandırılan büyük bir Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) çalışması, glukozamin hidroklorür, kondroitin, her ikisi birlikte takviyeleri, selekoksib (osteoartrit ağrısını yönetmek için kullanılan reçeteli bir ilaç) veya bir plasebo (bir ilaç) karşılaştırdı. aktif olmayan madde) diz osteoartriti olan hastalarda.
Çalışmaya katılanların çoğunda hafif diz ağrısı vardı.
Reçeteli ilacı alanların ağrılarında kısa süreli (6 ayda) plasebo alanlara göre daha iyi rahatlama oldu.
Araştırmacılar, glukozamin ve kondroitini birlikte alan orta ila şiddetli ağrısı olan küçük bir hasta alt grubunda iyileşme kanıtı görmelerine rağmen, genel olarak, takviyeleri alanların diz ağrısı veya işlevinde önemli bir iyileşme göstermedi.
Deneme hakkında daha fazla bilgi için NCCIH Web sayfasına bakın.
Birkaç Avrupa çalışmasında, katılımcılar glukozamin aldıktan sonra dizlerinin daha iyi hissettiğini ve çalıştığını bildirdi.
Çalışmaya katılanlar, Avrupa'da reçeteyle satılan bir glukozamin sülfat müstahzarından günde bir kez büyük dozda aldılar.
Araştırmacılar, bu büyük, iyi yapılmış çalışmaların sonuçlarının neden farklı olduğunu bilmiyorlar.
Bunun nedeni, kullanılan glukozamin tiplerindeki farklılıklar (NIH çalışmasında glukozamin hidroklorür ve Avrupa çalışmalarında glukozamin sülfat), uygulanma şekillerindeki farklılıklar (Avrupa çalışmalarında bir büyük günlük doz ve üç küçük doz) olabilir. NIH çalışmasında), çalışmaların yapılma biçimindeki diğer farklılıklar veya şans.
kondroitin
Genel olarak, kondroitin üzerine yapılan araştırmalar, diz veya kalça osteoartritinden kaynaklanan ağrılara yardımcı olduğunu göstermedi.

Daha fazla bilgi
20'den fazla çalışma, kondroitinin diz veya kalça osteoartritinden kaynaklanan ağrı üzerindeki etkisini inceledi.
Çalışmaların kalitesi değişti ve sonuçlar da değişti.
Bununla birlikte, en büyük ve en iyi çalışmalar (yukarıda "Glukozamin" başlığı altında tartışılan NIH çalışması dahil), kondroitinin osteoartrit ağrısını azaltmadığını gösterdi.
Ortak Yapı
Birkaç çalışma, glukozamin veya kondroitinin eklem yapısı üzerinde faydalı etkileri olup olmadığına baktı.
Çalışmaların tamamı olmasa da bazılarında kondroitinin yardımcı olabileceğine dair kanıtlar bulundu, ancak iyileştirmeler hastalarda bir fark yaratamayacak kadar küçük olabilir.
Glukozaminin eklem yapısı üzerinde faydalı etkileri olduğuna dair çok az kanıt vardır.

Uzmanların Önerileri
Uzmanlar, glukozamin ve kondroitinin diz ve kalça osteoartritine yardımcı olup olmayacağı konusunda hemfikir değiller.
Amerikan Romatoloji Koleji (ACR), diz veya kalça osteoartriti olan kişilerin glukozamin veya kondroitin kullanmamasını tavsiye etti.
 Ancak öneri güçlü değildi ve ACR bunun tartışmalı olduğunu kabul etti.

Vücudun Diğer Bölümleri İçin
Diz ve kalça dışındaki eklemlerin osteoartriti için glukozamin ve kondroitin üzerinde sadece az miktarda araştırma yapılmıştır.
Nispeten küçük birkaç çalışma olduğu için kesin sonuçlara ulaşılamamaktadır.

Daha fazla bilgi
Elin osteoartriti için kondroitin
Elinde şiddetli osteoartriti olan hastada 6 aylık kondroitin denemesi, ağrıyı ve işlevi iyileştirebileceğini gösterdi.
Çene osteoartriti tedavisinde glukozamin
Çene osteoartriti olan 45 hasta üzerinde yapılan bir çalışma, glukozamin verilenlerin ibuprofen verilenlere göre daha az ağrıya sahip olduğunu göstermiştir. Ancak çene osteoartriti olan 59 hastayı içeren başka bir çalışma, glukozamin alanların plasebo alanlara (aktif madde içermeyen haplar) göre daha iyi olmadığını buldu.
Kronik bel ağrısı ve omurganın osteoartriti tedavisinde Glucosamine
Kronik bel ağrısı ve alt omurga osteoartriti olan kişiyi kapsayan bir Norveç araştırması, glukozamin alan katılımcıların 6 ayda plasebo alanlarla aynı düzeyde olduğunu buldu.
Bilim Güvenlik ve Yan Etkiler Hakkında Ne Diyor?
3 yıla kadar glukozamin, kondroitin veya her ikisini birden alan kişilerle ilgili geniş, iyi yürütülen çalışmalarda hiçbir ciddi yan etki bildirilmemiştir.
Bununla birlikte, glukozamin veya kondroitin, antikoagülan (kan inceltici) ilaç varfarin (Coumadin) ile etkileşime girebilir.
Sıçanlarda yapılan bir çalışma, orta derecede yüksek dozlarda glukozamin kullanımının uzun süreli kullanımının böbreklere zarar verebileceğini göstermiştir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar her zaman insanlar için geçerli olmasa da, bu çalışma endişe yaratmaktadır.
Glukozamin, özellikle şeker hastalığınız veya insülin direnci veya bozulmuş glikoz toleransı gibi diğer kan şekeri sorunlarınız varsa, vücudunuzun şekeri işleme biçimini etkileyebilir.
Daha fazla bilgi
Glukozamin ve kondroitin gibi diyet takviyeleri kullanıyorsanız, etiket talimatlarını okuyup uygulayın ve “doğal”ın her zaman “güvenli” anlamına gelmediğini anlayın.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, diyet takviyelerini düzenler, ancak diyet takviyeleri ile ilgili düzenlemeler, reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar için olanlardan farklıdır ve daha az katıdır.

Bazı diyet takviyeleri, tıbbi sorunlarınız varsa veya ameliyat olacaksanız, ilaçlarla etkileşime girebilir veya risk oluşturabilir.
Çoğu diyet takviyesi hamile kadınlarda, emziren annelerde veya çocuklarda test edilmemiştir.

Daha fazla bilgi için bkz. Diyet Takviyelerini Akıllıca Kullanma.

Daha Fazla Düşünülecek
Eklemleriniz ağrıyorsa, sağlık uzmanınıza görünün. Eklem ağrınıza neyin sebep olduğunu bulmak önemlidir.
Eklem ağrısına neden olan romatoid artrit gibi bazı hastalıkların acil tedaviye ihtiyacı olabilir.
Varfarin alıyorsanız veya kan şekeri sorunlarınız varsa, glukozamin veya kondroitin takviyeleri almayı düşünüyorsanız veya alıyorsanız, olası yan etkiler hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
Hamileyseniz veya bir çocuk emziriyorsanız, glukozamin veya kondroitin de dahil olmak üzere herhangi bir ilaç veya takviye almadan önce sağlık uzmanınıza danışmanız özellikle önemlidir.
Sağlık hizmeti sağlayıcılarınızın, kullandığınız tüm sağlık yaklaşımlarını anlatarak size daha iyi koordineli ve güvenli bakım vermelerine yardımcı olun.
Onlara sağlığınızı yönetmek için yaptıklarınızın tam bir resmini verin.


Nedir?
Glukozamin, insan vücudunda doğal olarak bulunan bir kimyasaldır. Eklemlerin etrafındaki sıvının içindedir.
Glukozamin doğada başka yerlerde de bulunur. Örneğin, diyet takviyelerinde kullanılan glukozamin genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilir.
Glukozamin laboratuvarda da yapılabilir.

Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür ve N-asetil glukozamin dahil olmak üzere farklı glukozamin formları vardır.
Bu farklı kimyasalların bazı benzerlikleri vardır, ancak besin takviyesi olarak alındığında aynı etkileri göstermeyebilirler.
Glukozamin üzerine yapılan bilimsel araştırmaların çoğu glukozamin sülfatla ilgilidir.

Bazı glukozamin ürünleri doğru şekilde etiketlenmemiştir.
Bazı durumlarda, üründeki fiilen glukozamin miktarı, ürün etiketinde belirtilen miktarın hiçbirinden %'üne kadar değişmiştir.
Bazı ürünler, etikette glukozamin sülfat listelendiğinde glukozamin hidroklorür içeriyordu.

Glukozamin sülfat ve glukozamin hidroklorür en yaygın olarak osteoartrit için kullanılır.
Glukozamin başka birçok durum için de kullanılır, ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Ne kadar etkili?
Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, etkinliği bilimsel kanıtlara dayalı olarak şu skalaya göre derecelendirir: Etkili, Muhtemel Etkili, Muhtemel Etkili, Muhtemel Etkisiz, Muhtemel Etkisiz, Etkisiz ve Yetersiz Kanıt Oranı.

GLUCOSAMINE için etkinlik derecelendirmeleri aşağıdaki gibidir:
Muhtemelen etkili
Kireçlenme. Çoğu araştırma, glukozamin sülfat almanın, özellikle diz osteoartriti olanlar olmak üzere, osteoartriti olan kişilerde bir miktar ağrı kesici sağlayabileceğini göstermektedir.
Bazı insanlar için glukozamin sülfat, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz ve reçeteli ağrı kesici ilaçların yanı sıra işe yarayabilir.
Ancak ağrı kesici ilaçlar hızlı etki gösterirken, glukozamin sülfatın ağrı kesici sağlaması hafta sürebilir.
Ayrıca, glukozamin sülfat alan kişilerin ağrı alevlenmeleri için sıklıkla ağrı kesici ilaçlar almaları gerekir.

Birkaç çeşit glukozamin ürünü vardır. En fazla faydayı gösteren araştırma, glukozamin sülfat içeren ürünler içindir.
Glukozamin hidroklorür içeren ürünler, diğer bileşenlerle birlikte alınmadıkça da işe yaramıyor gibi görünmektedir.
Birçok ürün kondroitinli glukozamin içerir, ancak bu ürünlerin tek başına glukozamin sülfattan daha iyi çalıştığına dair iyi bir kanıt yoktur.

Glukozamin sülfat, insanların osteoartrit olmasını engellemiyor gibi görünüyor.
Etkinliği değerlendirmek için yetersiz kanıt
Aromataz inhibitörleri (aromataz inhibitörlerinin neden olduğu artraljiler) adı verilen ilaçların neden olduğu eklem ağrısı.
Erken araştırmalar, 24 hafta boyunca günde iki veya üç bölünmüş dozda glukozamin sülfat ve kondroitin sülfat kombinasyonu almanın, erken evre meme kanseri için östrojen seviyelerini düşüren ilaçlar alan kadınlarda ağrıyı azalttığını göstermektedir.
Kalp hastalığı. Glukozamin alan kişilerde kalp hastalığı geliştirme riski daha düşük olabilir.
Ancak hangi doz veya glukozamin formunun en iyi sonucu verebileceği belirsizdir.
Bu düşük riskin glukozaminden mi yoksa daha sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarından mı kaynaklandığı da belirsiz.
Depresyon.
Erken araştırmalar, 4 hafta boyunca glukozamin hidroklorür almanın depresyonu olan bazı kişilerde depresyon semptomlarını iyileştirebileceğini göstermektedir.
Şeker hastalığı.
Glukozamin alan kişilerde diyabet geliştirme riski daha düşük olabilir.
Ancak hangi doz veya glukozamin formunun en iyi sonucu verebileceği belirsizdir. Bu düşük riskin glukozaminden mi yoksa daha sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarından mı kaynaklandığı da belirsiz.
Kandaki yüksek kolesterol veya diğer yağlar (lipidler) (hiperlipidemi).
Erken araştırmalar, glukozamin hidroklorürün, yüksek kolesterolü olan kişilerde kolesterol veya trigliserit düzeylerini etkilemediğini düşündürmektedir.
Sindirim sisteminde (iltihaplı bağırsak hastalığı veya IBD) uzun süreli şişlik (iltihap).
Ağızdan veya makattan alınan N-asetil glukozaminin Crohn hastalığı veya ülseratif koliti olan çocuklarda IBD semptomlarını azaltabileceğine dair bazı erken kanıtlar vardır.
Genellikle selenyum eksikliği olan kişilerde (Kashin-Beck hastalığı) kemikleri ve eklemleri etkileyen bir bozukluk.
Erken kanıtlar, kondroitin sülfat ile birlikte glukozamin hidroklorür almanın, bu durumdaki yetişkinlerde ağrıyı azalttığını ve fiziksel işlevi iyileştirdiğini göstermektedir.
Tek başına glukozamin hidroklorür almak, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçların yanı sıra işe yarayabilir.
Diz ağrısı. Erken araştırmalar, 28 gün boyunca günde mg glukozamin sülfat almanın, diz yaralanmasını takiben sporcularda diz ağrısını azaltmadığını göstermektedir.
Ama diz hareketini iyileştiriyor gibi görünüyor.
Glukozamin hidroklorürün sık diz ağrısı çeken bazı kişilerde ağrıyı giderebileceğine dair bazı erken kanıtlar vardır.
Multipl skleroz (MS).
Erken araştırmalar, 6 ay boyunca günlük ağızdan glukozamin sülfat almanın multipl sklerozun nüksetmesini azaltabileceğini göstermektedir.
Ameliyattan sonra iyileşme.
Erken araştırmalar, glukozamin sülfat almanın, yırtık bir ACL'yi düzeltmek için ameliyat olan erkek sporcularda işlevi, ağrıyı ve performansı iyileştirmediğini göstermektedir. ACL, hareket sırasında dizini yerinde tutan bir bağdır.
Romatoid artrit (RA).
Erken araştırmalar, glukozamin hidroklorür almanın ağrıyı azaltabileceğini, ancak şişmiş ve ağrılı eklemlerin sayısını azaltmadığını gösteriyor.
Felç.
Erken araştırmalar, glukozamin alan kişilerin felç geçirme riskinin biraz daha düşük olabileceğini bulmuştur.
Ancak hangi doz veya glukozamin formunun en iyi sonucu verebileceği belirsizdir.
Ancak bu düşük riskin glukozaminden mi yoksa daha sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarından mı kaynaklandığı açık değildir.
Çene eklemini ve kasını etkileyen bir grup ağrılı durum (temporomandibular bozukluklar veya TMD).
Erken araştırmalar, glukozamin sülfatın çene eklemi osteoartriti olan kişilerde ağrıyı azaltıp azaltmadığı konusunda aynı fikirde değil.
Yaşlanan cilt.
Sırt ağrısı.
Kalın bağırsakta ve rektumda kanserli olmayan büyümeler (kolorektal adenom).
Herhangi bir nedenle ölüm.
Eklem ağrısı.
Ağrılı mesane sendromu (İnterstisyel sistit).
Yara iyileşmesi.
Diğer durumlar.
Bu kullanımlar için glukozamin sülfatı derecelendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

O nasıl çalışır?
Glukozamin insan vücudunda bulunan bir kimyasaldır.
Vücut tarafından tendon, bağ, kıkırdak ve eklemleri çevreleyen kalın sıvı yapımında yer alan diğer kimyasalları üretmek için kullanılır.

Eklemler, onları çevreleyen sıvı ve kıkırdak tarafından yastıklanır.
Osteoartritli bazı kişilerde kıkırdak parçalanır ve incelir.
Bu, daha fazla eklem sürtünmesi, ağrı ve sertliğe neden olur.
Araştırmacılar, glukozamin takviyesi almanın ya kıkırdağı ve eklemleri çevreleyen sıvıyı artırabileceğini ya da bu maddelerin parçalanmasını önlemeye yardımcı olabileceğini ya da belki her ikisini de düşünmektedir.

Güvenlik endişeleri var mı?
Ağız yoluyla alındığında: Glukozamin sülfat çoğu yetişkinde OLASI GÜVENLİDİR. Glukozamin hidroklorür, 2 yıla kadar uygun şekilde alındığında çoğu yetişkin için OLASI GÜVENLİDİR. N-asetil glukozamin ayrıca günde gram dozlarda alındığında OLASI GÜVENLİDİR.
Glukozamin mide bulantısı, mide ekşimesi, ishal ve kabızlık gibi bazı hafif yan etkilere neden olabilir. Yaygın olmayan yan etkiler uyuşukluk, cilt reaksiyonları ve baş ağrısıdır.

Cilde uygulandığında: N-asetil glukozamin, 10 haftaya kadar kullanıldığında OLASI GÜVENLİDİR.

Lavman olarak (rektal yoldan) verildiğinde: N-asetil glukozamin, günde gram dozlarda kullanıldığında OLASI GÜVENLİDİR.

Bir atış olarak verildiğinde: Glukozamin sülfat, 6 haftaya kadar haftada iki kez atış olarak kas içine enjekte edildiğinde OLASI GÜVENLİDİR.
Özel önlemler ve uyarılar:
Hamilelik veya emzirme: Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür veya N-asetil glukozaminin hamileyken veya emzirirken güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.
Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.

Astım: Astım atağını glukozamin almakla ilişkilendiren bir rapor var.
Astım krizinin nedeninin glukozamin olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor.
Daha fazlası bilinene kadar, astımı olan kişiler glukozamin içeren ürünleri alma konusunda dikkatli olmalıdır.

Diyabet: Bazı erken araştırmalar, glukozaminin diyabetli kişilerde kan şekerini yükseltebileceğini öne sürdü.
Ancak daha yeni ve daha güvenilir araştırmalar, glukozaminin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü etkilemediğini gösteriyor.
Glukozamin, diyabetli çoğu insan için güvenli görünüyor, ancak kan şekeri yakından izlenmelidir.

Glokom: Glukozamin göz içindeki basıncı artırabilir ve glokomu kötüleştirebilir.
Glokomunuz varsa, glukozamin almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Yüksek kolesterol: Bazı erken araştırmalar, glukozaminin kolesterol seviyelerini artırabileceğini öne sürdü.
Ancak daha yakın tarihli ve güvenilir araştırmalar, glukozaminin kolesterol seviyelerini artırmadığını gösteriyor.

Yüksek tansiyon: Bazı erken araştırmalar, glukozaminin insülin seviyelerini artırabileceğini öne sürdü.
Ancak daha yeni ve güvenilir araştırmalar, glukozaminin kan basıncını artırmadığını gösteriyor.
Güvenli tarafta olmak için, glukozamin sülfat kullanıyorsanız ve yüksek tansiyonunuz varsa kan basıncınızı yakından izleyin.

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi: Glukozamin ürünlerinin kabuklu deniz ürünlerine duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceğine dair bazı endişeler vardır.
Glukozamin, karides, ıstakoz ve yengeçlerin kabuklarından üretilir.
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlar kabuklu deniz hayvanlarının kabuğundan değil etinden kaynaklanır.
Ancak bazı insanlar glukozamin takviyeleri kullandıktan sonra alerjik reaksiyon geliştirmiştir.
Bazı glukozamin ürünlerinin, kabuklu deniz ürünleri etinin alerjik reaksiyona neden olabilen kısmı ile kontamine olması mümkündür.
Kabuklu deniz ürünleri alerjiniz varsa, glukozamin kullanmadan önce sağlayıcınızla konuşun.

İlaçlarla etkileşim var mı?
Ana
Bu kombinasyonu almayın.
Varfarin (Coumadin)
Varfarin kanın pıhtılaşmasını yavaşlatmak için kullanılır.
Kondroitinli veya kondroitinsiz glukozamin almanın, varfarinin etkisini artırdığını ve kan pıhtılaşmasını daha da yavaşlattığını gösteren birkaç rapor vardır.
Bu, ciddi olabilecek morarma ve kanamaya neden olabilir.
Varfarin alıyorsanız glukozamin almayın.
Birçok doğal ilaç varfarin ile etkileşime girebilir.
Ilıman
Bu kombinasyonla dikkatli olun.
Kanser ilaçları (Topoizomeraz II İnhibitörleri)
Bazı kanser ilaçları, kanser hücrelerinin kendilerini kopyalama hızını azaltarak çalışır.
Bazı bilim adamları, glukozaminin bu ilaçların tümör hücrelerinin kendilerini kopyalama hızını azaltmasını engelleyebileceğini düşünüyor.
Bazı kanser ilaçları ile birlikte glukozamin almak bu ilaçların etkinliğini azaltabilir.

Kanser için kullanılan bazı ilaçlar arasında etoposid (VP16, VePesid), teniposid (VM26), mitoksantron, daunorubisin ve doksorubisin (Adriamisin) bulunur.
Küçük
Bu kombinasyona dikkat edin.
Asetaminofen (Tylenol, diğerleri)
Glukozamin SÜLFAT ve asetaminofen (Tylenol, diğerleri) birlikte almanın her birinin ne kadar iyi çalıştığını etkileyebileceği konusunda bazı endişeler var.
Ancak bu etkileşimin büyük bir endişe olup olmadığını bilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Şimdilik çoğu uzman ikisini birlikte kullanmanın uygun olduğunu söylüyor.
Diyabet ilaçları (Antidiyabet ilaçları)
Bazı erken araştırmalar, glukozaminin diyabetli kişilerde kan şekerini yükseltebileceğini öne sürdü.
Ancak daha yeni ve daha güvenilir araştırmalar, glukozaminin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü etkilemediğini gösteriyor.
Bu nedenle, glukozamin muhtemelen diyabet ilaçlarına müdahale etmez.

Diyabet için kullanılan bazı ilaçlar arasında glimepirid (Amaryl), gliburid (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insülin, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), klorpropamid (Diabinese), glipizid (Glucotrol), tolbutamid (Orinase) ve diğerleri bulunur. .
Otlar ve takviyeler ile etkileşimler var mı?
Kondroitin sülfat
Kondroitin sülfatın glukozamin HİDROKLORİT ile birlikte alınması kandaki glukozamin düzeylerini düşürebilir.
Ancak bunun glukozamin hidroklorürün etkilerini değiştirip değiştirmeyeceği belli değil.
Gıdalarla etkileşim var mı?
Gıdalarla bilinen bir etkileşimi yoktur.
Hangi doz kullanılır?
Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar incelenmiştir:

Glukozamin, insan vücudunda doğal olarak oluşan ve bir amino şeker olarak sınıflandırılan bir bileşiktir.
Eklemlerin birbirine çarpmasını ve sürtünmesini engelleyen jel benzeri koruyucu kıkırdak tabakalarında bulunur.
Besinlerde doğal olarak bulunmadığı için besin takviyesi olarak alınır.
Takviyeler çoğunlukla laboratuvar ortamında karides, yengeç ve ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından üretilir.
Kemik ve eklem hastalıklarının tedavisinde ve korunmasında kullanılan glukozaminin faydaları konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da orta yaş üzeri kişilere tavsiye edilmektedir.

Glukozamin, kıkırdaklarda bulunan ve eklemlerin birbirine sürtünmesini önleyen jel dokudur.
Takviyeler genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından üretilir.
Ayrıca in vitro olarak glukozdan ve amino asit glutaminden sentezlenebilir.
Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür ve n-asetil glukozamin gibi formları vardır ve diğerinin yerine kullanılamazlar.

İnsanlar; enfeksiyon, kıkırdak kaybı (osteoartrit) ve parçalanmanın neden olduğu ağrılı durumları gidermek için oral olarak glukozamin sülfat takviyesi kullanır.
Antiinflamatuar özelliklere sahip olan takviye, kıkırdağın yenilenmesine yardımcı olur.
Oral olarak, krem ​​veya merhem olarak kullanılabilir. (bir)

Glukozamin ne işe yarar?
Glukozaminin tedavi edilmesine yardımcı olan hastalıklar:

Yaşa bağlı eklem ve kemik hastalıkları: İlerleyen yaşlarda vücut tarafından salgılanan glukozaminde azalma olur.
Bu nedenle oral takviye, eklem ve kemik hastalıklarının özellikle osteoartrit (kireçlenme) ve osteoporoz gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
İrritabl bağırsak sendromu: Bazı araştırmalar, glukozaminin irritabl bağırsak sendromu olan hastalarda bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Multipl Skleroz (MS): Bazı çalışmalar, n-asetil glukozaminin MS semptomlarının başlamasını veya ilerlemesini geciktirebileceğini göstermektedir.
Ayrıca vücuttaki iltihabı tedavi etmek için sıklıkla kullanılır.

Temporomandibular eklem disfonksiyonu (TME): TME çenede yer alan temporomandibular eklemde oluşan bir problemdir.
Yetişkinleri ve orta yaşlı insanları etkileyen TJM, çeneyi kafatasına bağlayan eklemi etkileyerek çene ağrısına neden olur.
Temporomandibular eklem disfonksiyonu olan bireyler, normal olanlardan farklı olarak ağrı olmadan başlarını yukarı aşağı veya sağa sola hareket ettiremezler.
TME hastalarında glukozamin kullanımı hastalığın hafiflemesine, ağrının azalmasına ve tedavide daha hızlı sonuç alınmasına yardımcı olur.
İnterstisyel sistit: İnterstisyel sistit, glukozaminin yapısal bileşenlerinden biri olan glikozaminoglikan eksikliği nedeniyle oluşur.
Bu nedenle düzenli takviye interstisyel sistit tedavisini kolaylaştırabilir.

Glukozaminin yardımcı olduğu diğer hastalıklar:
Mide, mesane ve bağırsaklardaki tahrişleri tedavi edebilir.
Sırt ve boyun çevresindeki eklem iltihabını azaltır.
Kırık ve yaralanmalı kazalardan kaynaklanan doku ve kemik travmalarını onarır.
Romatizma sonucu ortaya çıkan ağrı ve şişliği azaltır.
Glukozaminin faydaları nelerdir?
Glukozamin, sinovyal sıvı adı verilen kayganlaştırıcı bir sıvı ile birlikte eklemlerin birbirleri üzerinde serbestçe hareket etmesine yardımcı olur.
Eklemler arasındaki sürtünmeyi en aza indirerek kemiklerin ağrısız hareket etmesini sağlar.
Bu nedenle birçok sporcu tarafından düzenli olarak kullanılmaktadır.

Güçlü bir iltihap önleyici olmasının yanı sıra, yaşlanmayı geciktirici bir etkiye de sahiptir.
Kırışıklıkları azaltabilir ve yaşlılık lekelerini önleyebilir.

Glukozaminin osteoartrit üzerindeki etkisi
Osteoartritin en yaygın şekli olan osteoartritte, hızla ilerleyen kıkırdak glikozaminoglikan dejenerasyonu vardır.
Bu nedenle alınan takviyeler; Diz, kalça ve omurga osteoartriti olan hastalarda ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Özellikle diz osteoartriti olan hastalarda kullanıldığında yüksek oranlarda olumlu sonuçlar göstermektedir.

6 yıllık bir çalışma, diz osteoartriti olan yetişkinlerin düzenli olarak glukozamin ile kondroitin aldıklarında, kıkırdak kayıplarının yavaşladığını buldu.

Glukozamin nasıl kullanılır?
Glukozamin kullanımı için standart bir doz yoktur. Her hasta için uygun doz doktor tarafından belirlenir.
Özellikle osteoartrit tedavisinde günde bir kez mg, günde iki kez mg veya günde 3 kez mg olarak kullanılabilir.

glukozamin sülfat
Glukozamin sülfat, insan vücudunda bulunan ve en çok klinik araştırmalarda kullanılan tiptir.
Çoğu çalışma, bu takviyenin eklem sağlığını desteklediğini ve eklemler arasındaki sıvının parçalanmasını yavaşlatmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Glukozamin sülfat daha çok karides, yengeç, ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilir ancak deniz ürünlerine alerjisi olan veya deniz ürünü tüketmeyen kişiler için laboratuvarda sentezlenen türleri de vardır.

Glukozamin hidroklorid
Glukozamin hidroklorür, klorür moleküllerine bağlanır.
Sülfattan farklı olarak genellikle kabuklulardan üretilmez ancak eklem sağlığına da olumlu etkileri vardır.
Bu glukozamin formu vejetaryenler, veganlar, deniz ürünleri yemeyenler ve deniz ürünleri alerjisi olan kişiler için iyi bir alternatiftir.

N-asetil glukozamin
Diğer türler gibi eklem dokusunu desteklemek için kullanılabilen N-asetil glukozamin, cilt için yaşlanmayı geciktirici bir bileşen olarak da kullanılabilir.
Sindirim sağlığı için faydalı olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.

Glukozamin, kondroitin ve MSM
Tıpkı glukozamin gibi, kondroitin sülfat da kıkırdakta bulunan doğal bir bileşendir.
Kıkırdağın su tutmasına yardımcı olan karmaşık bir karbonhidrat olan kondroitin, glukozamin ile birleştiğinde eklem yastıklarını desteklemeye, eklemlerdeki yağlamayı stabilize etmeye ve eklem hareketliliğini artırmaya yardımcı olur.

Metilsülfonilmetan (MSM), vücuttaki kasları ve tendonları desteklemeye yardımcı olan, doğal olarak oluşan bir kükürt formudur.
Kondroitin, glukozamin ve MSM, alternatif tıpta yardımcı olarak kullanılan ve artrit, egzersizden kaynaklanan kas hasarı ve diğer eklem bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu düşünülen bir ilaç kombinasyonudur.

Herhangi bir tıbbi durumun tedavisinde ne kadar etkili olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Genellikle bitkisel takviye olarak satılan bu ürün, doktorun önerdiği ilaçlar yerine kullanılmamalıdır.

Glukozamin hangi besinlerde bulunur?
Glukozamin sülfat takviyeleri genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından üretilir.
Gıdalarda doğal olarak bulunmaz. Bu nedenle ek olarak kullanılır.

Glukozamin yan etkileri ve zararları
Glukozamin sülfat, uygun miktarlarda alındığında çok güvenli bir bileşendir.
Ancak yanlış ve aşırı kullanım sonucu oluşabilecek yan etkilerden bazıları:

mide bulantısı veya mide ekşimesi
ishal veya kabızlık
Uyuşma
Kaşıntı
cilt lekeleri
Baş ağrısı
alerjik reaksiyon
Küçük miktarlarda olsa da, glukozamin astımı kötüleştirme ve şeker hastaları için kan şekerinde dalgalanmalara neden olma potansiyeline sahiptir.
Diyabet ve astım hastaları glukozamin kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.
Ayrıca kabuklu deniz hayvanlarına alerjiniz varsa doktorunuzla konuşun.

Glukozamin ilaç etkileşimi
Kan sulandırıcı ilaçlar: Glukozamin, Varfarin (Coumadin) kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında kanama veya morarma yapabilir.
Bu nedenle birlikte kullanılmamalıdırlar.
Glukozamin ayrıca bazı ilaçların etkinliğini azaltabilir:
Asetaminofen: Tylenol
Bazı kemoterapi ilaçları: Doksorubisin, etoposid, teniposid vb.
Diyabet ilaçları: Glimepirid, gliburid, insülin, pioglitazon ve rosiglitazon

Glukozamin Nedir?
Glukozamin, kimyasal olarak bir amino şeker olarak sınıflandırılan doğal olarak oluşan bir bileşiktir.
Vücudunuzdaki çeşitli fonksiyonel moleküller için bir yapı taşı görevi görür, ancak öncelikle eklemlerinizde kıkırdak geliştirmek ve korumakla tanınır.
Glukozamin ayrıca kabuklu deniz hayvanlarının kabukları, hayvan kemikleri ve mantarlar dahil olmak üzere bazı hayvan ve diğer insan olmayan dokularda bulunur.
Ek glukozamin formları genellikle bu doğal kaynaklardan yapılır.
Glukozamin sıklıkla osteoartrit gibi eklem rahatsızlıklarını hem tedavi etmek hem de önlemek için kullanılır.
Oral olarak alınabilir veya topikal olarak bir krem ​​veya merhem içinde uygulanabilir.

Nedir?
Glukozamin sülfat ve glukozamin hidroklorür besin takviyeleridir.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, glukozaminin hem hasarlı kıkırdağın parçalanmasını geciktirebileceğini hem de onarabileceğini bulmuştur.
Osteoartrit için glukozamin kullanımına ilişkin sonuçlar karışıktır ve etkinin boyutu mütevazıdır.
Daha yeni denemelerin ve daha kaliteli yöntemler kullananların fayda sağlama olasılığının daha düşük olduğuna dair bazı kanıtlar var.
Glukozamin hidroklorür üzerinde yapılan denemelerden elde edilen kanıtlar azdır ve inandırıcı değildir.

Aile: Besin takviyesi
Bilimsel adı: Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür
Diğer isimler: GS, amino monosakarit, sülfatlanmış monosakarit, kitosamin, D-glukozamin

Glukozamin işe yarıyor mu?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Kıkırdak dokusunun bütünlüğünü koruyan doğal ürünlere muazzam bir ilgi var. Üstelik bu ürünlerin eklemlerdeki ağrıyı da azalttığı anlaşılınca ilgi iyice arttı.

Haberin Devamı

Yaşlanmak bütünsel bir süreçtir, beden ve ruh birlikte yaşlanır. Dahası bedenin her bir hücre, doku ve organı yaşlanmaktan -üç aşağı beş yukarı- eşit oranlarda pay alır. Kısacası göz yaşlanırken kalp, cilt yaşlanırken karaciğer, böbrekler yaşlanırken akciğeriniz dinç kalmaz.

Yaşlanmaktan eklemleriniz de etkilenir, eklemlerinizin kayganlık ve elastikiyetini sağlayan kıkırdak dokusu da bu süreçten nasibini alır, incelmeye, yapısal bakımdan bozulup tahrip olmaya başlar. Hele bir de fazla kilolu biriyseniz, eklemleriniz taşıdığı ağırlığa dayanamayarak daha çok yük altında kalacak, özellikle de kıkırdak dokunuz beklenenden daha erken yaşlanacaktır.

Kıkırdak dokusuna zarar veren yalnızca bedensel ağrılığınızın artması da değildir. “Gencim bana bir şey olmaz” diye düşünüp “dağ bayır dolaşayım, hoplayayım, zıplayayım” derseniz de kıkırdak dokunuz hasar görebilir. Kıkırdak dokusunun hasarlanması demek, özellikle diz ve kalça eklemleri söz konusu olduğunda daha çok ağrı, hareket kısıtlanması, daha güçsüz eklemler demektir.

Zaten bu nedenle de kıkırdak dokusunun bütünlüğünü koruyan doğal ürünlere yönelik muazzam bir ilgi var. Üstelik bu ürünlerin sadece kıkırdakları korumadığı, eklemlerdeki ağrıyı da azalttığı anlaşılınca ilgi iyice arttı.

Diğer taraftan ‘gluko-zamin’de de ‘kondroitin’de de, ağrı kesicilerde, özellikle nonsteroid ağrı kesicilerde görülebilen böbrek problemleri görülmüyor. Bunlar özellikle de glukozamin, bazılarında mide ağrısı ve bulantısı yapabiliyor ama bu olasılık da reçeteli ağrı kesicilere göre bir hayli seafoodplus.info ki bunlar benim görüşlerim.

Haberin Devamı

SADECE DOKTOR TAVSİYESİ İLE

Diğer taraftan “nasıl olsa doğal üründür” diyerek bu iki ürünü sorumsuzca kullanmak da doğru değil. Bunların da belirli süre ve dozlarda ve sadece doktorlar önerdiğinde kullanılması gerekiyor. Ayrıca etkinliklerinin reçeteli antiromatizmal ilaçlar kadar net olmayabileceğini de unutmamak lazım. Glukozamin ve kondroitinin günlük dozları kişiye göre ayarlanıyor. Prensip olarak glukozamin için günde mg’ın, kondroitin için mg’ın üstüne çıkılmaması tavsiye ediliyor.

Son yıllarda bu ikiliyi “kolajen hidrozilatları”, özellikle de “tip 2 kolajen hidrozilatları” ile desteklemenin beklenen yararı daha da artırabileceği yönünde görüşler var. Bu görüşlere ben de katılıyor, imkân buldukça bu üçlüyü -glukozamin+kondroitin+kolajen hidrozilatı- birlikte kullanmaya gayret ediyorum. Kuşburnu özleri, MSM içeren destekleri, köpek balığı kıkırdağı içeren destekler ise ciddi bir fayda sağlamıyor.

NE YAPMALI?

Haberin Devamı

Eklemlerinizde ağrı, şişme, kızarıklık, hareket sınırlılığı gibi belirtiler ortaya çıktığında tıbbi yardım istemelisiniz. Eklemlerimizi travmalardan -düşmekten, burkmaktan- korumalısınız. Onlara güç ve kuvvet veren, yan bağlarını destekleyen fiziksel egzersizleri ise ihmal etmemelisiniz.

BİR BİLGİ

LDL oksitlenmesi tehlikeli

Kötü kolesterol olarak da tanımlanan LDL kolesterolün esas zararının okside olduktan yani oksidasyona uğradıktan sonra (okside LDL) ortaya çıktığını gösteren çok sayıda bilimsel bulgu var. LDL kolestrolün oksidasyonunu artıran -dolayısıyla damarsal zararlarını maksimuma çıkaran- şeylerin başında sigara geliyor.

Bilinen en güçlü okside edici zararlılardan biri olan sigaradan başka kan şekerindeki yükselmelerin de önemli bir oksidasyon yapıcı olduğu biliniyor.

Zaten bu nedenledir ki sigara içenler kadar insülin direnci, gizli şeker ya da açık şeker hastalığı olanlarda da koroner damar hastalığına yakalanma ihtimali (eğer bu süreçlere LDL kolesterol yüksekliği de eşlik ediyorsa) katına çıkıyor.

Belki size şaşırtıcı gelebilir ama oksidatif stres üreten, vücuttaki serbest radikal yükünü arttıran zararlı şeylerden biri de aşırı ve yoğun fiziksel aktivitedir.

Gereğinden fazla yoğunlukta, yükte ve sürede egzersiz yaptığınızda oksidatif stres seviyeleri artıyor, bu artış kronik yorgunluk, bitkinlik, halsizlik yanında oksidasyon süreçlerini de ve tabi bu arada LDL kolesterolün oksidasyonunu da artırıyor.

Zaten bu nedenle de gereğinden çok, daha uzun süreli ve yoğun, ağır egzersiz yapmanın fayda yerine zarar vereceği düşünülüyor.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir