iskenderun matbaa / seafoodplus.info - Türkiye Yerel Arama ve Firma Rehberi

Iskenderun Matbaa

iskenderun matbaa

 

BASIM ve YAYIM TEKNOLOJİLERİ

İskenderun Teknik Üniversitesi, İskenderun Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan Basım ve Yayım Teknolojileri Programının temel amacı; haber medyasının yanı sıra, medya sektörünün farklı alanlarında çalışabilecek donanıma sahip, üretken ve yaratıcı bireyler yetiştirmektir. Basım ve Yayım Programı, çağdaş bilimin ışığında kitle iletişimi alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek öğrenim sürecine aktarmayı amaçlamaktadır. Kadrosundaki öğretim elemanlarının "hayat boyu öğrenme" ilkesine inandığı bu program özellikle meslek liselerinden gelen öğrencilerimiz için geleceğe umutla bakacakları bir pencere olmaktadır. 2 yıllık ön lisans eğitimin ardından öğrencilerimiz dilerlerse Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile eğitimlerini 4 yıllık lisans programına tamamlayabilirler. Öğrencilerimizin Açık Öğretim’e doğrudan devam edebilme hakları da mevcuttur. Öğrencilerimiz hem okurken hem de mezun olur olmaz iş bulabilmektedirler.

Basım ve Yayım Programının Amacı:  Basım ve Yayım Teknolojileri Programı, çağdaş bilimin ışığında kitle iletişim alanında meydana gelen gelişmeleri yakından takip ederek öğrenim sürecine aktarmayı amaçlamaktadır. Programın hedefleri belirlenirken, bu bölümden mezun olan öğrencilerimizin haber medyasının yanı sıra, medya sektörünün farklı alanlarında çalışabilecek düzeyde donanıma sahip, üretken ve yaratıcı bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmıştır.

Program Bilgileri: 

Program Türü:

Ön Lisans Programı

Dili:

Türkçe

Eğitim Durumu

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı:

Öğr. Gör. Mehmet Kartal Bilen

Bölüm ECTS ve Erasmus Koordinatörü

 

Süresi (Yıl):

2

Azami Süresi (Yıl):

4

Kontenjanı:

40

Staj Durumu:                         

Var  (30 İş Günü)

Mezuniyet Unvanı:

ÖSYM Tipi:

Basım ve Yayım Teknikeri

TYT

 

 

Programın İçeriği: Ders içeriklerinde teori ve uygulama dersleri bir arada yürütülmektedir. Ders programları sektörün alana yönelik gereksinimleri de göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Öğrencilerimiz, 2 yıllık öğrenim süreçlerinde öncelikle gazetecilik ve haber pratikleri doğrultusunda yetiştirilmekte, buna ek olarak iletişim alanından desteklenen derslerle daha donanımlı mezun olmaları hedeflenmektedir. Güncellenen ders içerikleri ile kendisini sürekli yenileyen program, hem yeni teknolojilerin yakalanması hem de bunların uygulanma alanlarının tecrübe edilmesi açısından değerlidir. Öğrencilerimizin, değişen ve gelişen sektörel durumlardan haberdar olması, yenilikçi bakış açılarıyla ilerlemeleri ve bu doğrultuda üretmeleri hedeflenmiştir.

Çağdaş bilimin ışığında öğrencilerimizin kendilerini geliştirmeleri, üreten bireyler olarak medyanın her alanında bilinçli şekilde yol almaları programın temel amacıdır. Bu sebeple, zorunlu staj görevleri bulunan öğrencilerin sektörel alanda deneyim elde ederek mezun olmaları öğrenme pratiklerinin hayata geçirilmesinde de önemli bir adım olarak görülmektedir.

İstihdam Olanakları: Basım ve Yayım Teknolojileri bölümünden mezun olan öğrencilerimiz;

  • Matbaa
  • Reklam ajansları
  • Radyo ve televizyon kanalları
  • Gazeteler ve diğer yayıncılık şirketleri
  • Medya ve iletişim şirketleri
  • İnternet yayıncılığı ve tasarım şirketleri gibi platformlarda kariyer oluşturabilir,
  • Kendi sayfalarını tasarlayarak dijitalde içerik üretebilirler.

Öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olmaları durumunda üniversitelerin iletişim fakültelerinde Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Grafik Tasarım gibi bölümlerde öğrenim görerek, kariyer oluşturma imkânlarını genişletebilirler.

Üst Kademeye Geçiş: Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş sınavına (DGS) girerek;

  • İletişim Tasarımı ve Yönetimi
  • Basım Teknolojileri
  • Gazetecilik
  • Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
  • Grafik Tasarım
  • Halkla İlişkiler
  • Reklamcılık
  • İletişim Tasarımı
  • İletişim Tasarımı ve Medya
  • Medya ve Görsel Sanatlar
  • Medya ve İletişim
  • Reklam Tasarımı ve İletişimi
  • Yeni Medya ve Gazetecilik
  • Yeni Medya ve İletişim
  • Yeni Medya alanlarında eğitimlerine devam edebilirler.

Ayrıca istedikleri takdirde sınava girmeden açıköğretim fakültelerinin iktisat ve işletme bölümlerine devam edebilirler.

Kazanılan Derece: Öğrencilerimiz medya alanının her departmanında çalışabilecek konumda yetiştirilmektedir. Sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde hem yeni medya hem de geleneksel medya alanında yeterli bilgi düzeyine sahip öğrenciler yetiştirilmektedir. Öğrencilerimize özellikle muhabir, editör, fotoğrafçı, sayfa tasarımcısı gibi alanlarda önemli yetiler kazandırılmaktadır. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Basım ve Yayım Teknolojileri Programı Ön Lisans Programı alanında Ön Lisans Derecesi (Teknik Programlar) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kabul Koşulları: Üniversite giriş sınavından yeterli puan alan veya sınavsız geçiş şartlarını sağlayan öğrenciler bu bölümün ön lisans programlarına başlamaya hak kazanırlar. Bu programa kabul ve kayıt şartları YÖK mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Mezuniyet Koşulları: Toplamda AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve üzerinden en az ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 30 iş günü yaz stajını başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

Ölçme ve Değerlendirme:

Programda ara sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), uygulama(lar) ve final sınavı gibi çok çeşitli değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemi yazılı sınav(lar), doğru-yanlış test(ler), kısa cevaplı test(ler), eşleştirmeli test(ler), sözlü sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), tasarım(lar), portfolyo, performans görevi (Uygulama / Laboratuvar / Atölye / Arazi Çalışması / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez) içerebilir. Bu bölüm, her bir ders için bireysel ders tanıtım sayfasında detaylı olarak açıklanmıştır. Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz.

Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;

a) O derse kaydını yaptırmış olmak,

b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak,

c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,

d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur.

Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular İskenderun Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir. İskenderun Teknik Üniversitesi Lisans Programlarında 'lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.

Puan Harf Notu Katsayı Açıklama

AA 4,00 Başarılı

BA 3,50 Başarılı

BB 3,00 Başarılı

CB 2,50 Başarılı

CC 2,25 Başarılı

DC 1,75 Başarısız*

DD 1,25 Başarısız*

FD 0,75 Başarısız

<= 39 FF 0,00 Başarısız

- F1 0,00 Devamsız

Devamsız *(DC) veya (DD) notlarından birini alan öğrenciler ilgili öğretim yılında başarı notu ortalaması ve üzerinde ise ilgili ders ya da derslerden başarılı sayılırlar.

G: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarılı,

K: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarısız,

M: Muaf, B: Başarılı.

 

PROGRAM ÇIKTILARI:

  1. İletişim ve gazetecilik alanına ait terimleri bilir ve öğrenir.
  2. Basım Sektörünün uygulama alanlarının (baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası) ihtiyaç duyduğu uygun özellikleri öğrenir ve basım işletmelerinde teknik iletişimi sağlayabilir
  3. Alanıyla ilgili gelişen teknolojik yenilikleri takip edebilir ve kullanabilir.
  4. Grafik tasarımda kullanılan temel tasarım ilkelerini açıklar ve uygulayabilir
  5. Gazetecilik mesleğine ilişkin bilgi ve becerileri kazanabilir
  6. Haber yazım tekniklerini öğrenir ve uygular.
  7. Haberin üretim ve dağıtım evrelerini bilir ve kitle iletişim araçlarında yer alan haberleri analiz edebilir.
  8. Edindiği teknik ve teorik bilgiyi bir araya getirerek yaratıcılığını ön plana çıkarabilir
  9. Kolektif çalışma disiplini kazanarak medya şirketlerinin farklı departmanlarında çeşitli görevler alabilir.
  10. Alanıyla ilgili grafik tasarımlar yapabilir ve bu tasarımları kullanabilir.
  11. Basım ve yayım sektörünün çıkışı olan reklam sektörünü ve yeni oluşumları takip edebilir, pazarlama stratejilerini öğrenebilir.
  12. Haber üretimi ve dağıtımı konularında teknolojik yenilikleri takip edebilir ve gazetecilik üzerindeki etkilerini öğrenir.
  13. Gazetecilik mesleğinin tarihini ve toplumsal değişim üzerinde yarattığı etkileri öğrenir.
  14. İletişim Hukuku hakkındaki mevzuatı ve işleyişi öğrenir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir