kanda ggt / Gama Glutamil Transferaz (GGT) Nedir? | NPİSTANBUL

Kanda Ggt

kanda ggt

Gama Glutamil Transferaz (GGT) Nedir?

Gama glutamil transferaz (GGT), böbrek, karaciğer, dalak, safra ve pankreasta yer alan bir enzimdir. Karaciğer sağlığı hakkında bilgi verir. Özellikle karaciğer işlevlerinin testlerinde uygulanan kan tahlillerinde GGT enzimi de çoğunlukla incelenir. Genellikle karaciğer ile bağlantılı olsa da safra kesesi ve pankreas organlarına yönelik de görülebilir. Sağlıklı kişilerin kanında az miktarda bulunması gereken GGT enziminin kanda artması araştırılan konulardan biridir.

GGT az oranda da olsa farklı organlarda da yer alabilir. İnsan vücudunda pek çok enzim türü bulunur. Bu enzimler vücudun fonksiyonlarının ve doğal ilerleyişin devamında yardımcı olmaktadır. Enzimlerden birini oluşturan GGT normal şartlarda hücrelerin içinde bulunur. Bir nedene bağlı olarak hücre hasarları ortaya çıktığında enzim, hücre dışına çıkarak kandaki enzim oranında artış olabilir. 

Gama Glutamil Transferaz Testi Neden Yapılır?

Gama glutamil transferaz testi, sıklıkla karaciğerde ve safrada oluşabilecek hastalıkların araştırılması bakımından yapılan bir dizi kan testinden biridir. Safra rahatsızlıkları bakımından tespitini sağlayan ve hassas bir ölçüm olarak kabul edilir.
Karaciğer ile bağlantılı birtakım sorunlar da GGT enziminde artışa sebep olabilir. Bu nedenle GGT yüksekliği tek başına bir problem olarak görülmez. GGT testi neden yapıldığı ile ilgili cevaplar ise şu şekildedir:

  • Karaciğer rahatsızlıklarının tespit edilmesi
  • Safra yollarının tıkanıklık durumunun belirlenmesi
  • Karaciğerde gelişen hasarın neden geliştiği
  • Alkol tüketimine ya da bağımlılık tedavilerinde araştırmalar
  • İlaçların oluşturabilecek birtakım yan etkilerinin araştırılması
  • İştahsızlık, zayıflık, dışkıda açık renk sorunu, cildin kaşınması, idrarın koyu renkli olması, mide problemleri ve kusma gibi sorunların neden ortaya çıktığı ile ilgili araştırmalar

GGT testi normal bir kan testi gibi yapılır ve kişiden alınan kan örneği ile pek çok karaciğer enziminin seviyesi belirlenebilir.

Gama Glutamil Transferaz Değeri Kaç Olmalıdır?

GGT enziminin kanda olması gereken değeri, kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterebilir. Testin yapıldığı laboratuvardaki prosedürlere göre de referans aralığında farklılık olabilirken, yetişkin kadınlarda GGT değeri , erkeklerde U/L olarak bildirilir. 
Sağlıklı kişilerde enzimin tümüne yakın bir bölümü hücre içinde bulunduğundan kanda enzimle karşılaşılmaması gayet normal ve sağlıklı bir durum olarak görülür. Bazı durumlarda hücrelerin kendini yenileyerek göz önüne aldığı az bir oranda GGT enziminin kan içinde bulunması da normal olarak karşılanır. 
Yukarıda verilen referans seviyelerinin üzerinde gelişen durumlarda GGT enzimi kesinlikle araştırılmalıdır.

Gama Glutamil Transferaz Yüksekliği Nedir?

Kadınlar için 45’in erkekler için se 65’in üzerinde olduğu durumlarda GGT yüksekliği olarak bildirilir. Bu durumların ise pek çok nedeni olabileceği gibi sadece GGT seviyesine bakılarak birtakım hastalıkların tespitinin yapılması pek mümkün değildir.
Test öncesi alınan alkol GGT seviyesini yüksek çıkarabilir. Bu nedenle test yaptırmadan 1 gün önce alkol tüketmemek gerekir. 
GGT yüksekliğinde karaciğer ve safra problemleri sık görülen nedenler arasında bulunsa da birtakım kullanılan ilaçlar, aşırı alkol tüketimi ya da bazı hastalıklar enzim seviyesinde değişikliği neden olabilir.
Hastaların tıbbi öyküsünün ayrıntılı bir şekilde alınması GGT seviyesinin belirlenmesinde ve değerlendirilmesi bakımından ilk şarttır. Sonrasında ise farklı karaciğer enzimlerinin değerlerine de bakılarak yükseklik bakımından yorumlanabilir.
Gama glutamil transferaz yüksekliği bakımından yaygın olarak görülen nedenler şu şekildedir:

  • Alkol kullanımı
  • Karaciğer enfeksiyonu
  • Karaciğer kanseri
  • Karaciğer yağlanması
  • Safra kanallarının tıkanması
  • Pankreas iltihaplanması
  • Diyabet
  • Kalp yetmezliği
  • Kullanılan bazı ilaçların yat etkisi

Gama Glutamil Transferaz Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Öncelikle bu değerin yükselmesine neden olan sağlık problemlerinin belirlenip bu sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. GGT yüksekliğinde ulaşılan sonuçlar kişinin taşıdığı sağlık problemlerinin tespiti için yeterli görülmemektedir. 
Farklı karaciğer enzimlerinin düzeylerine de bakılarak, bireyin hastalıkları ve kullanmakta olduğu ilaçlar ayrıntılı olarak incelenmelidir.
Kan testlerin yanı sıra farklı idrar testleri, ultrason, MRI ve BT gibi birtakım görüntüleme yöntemlerinden faydalanılarak karaciğer ve safranın görüntülenmesi ile olabilecek hastalıkların belirlenmesi bakımından önemlidir.

Gama Glutamil Transferaz Yüksekliği Sonuçları

Karaciğerde hasar oluşması, yağlanması ya da safra kesesinde taş olması gibi durumların tespiti basit bir ultrason görüntülemesi ile yapılabilir. Gerekli görülmesi durumlarda biyopsi gibi ileri tanı testleri de uygulanabilir ve teşhis kesinleşerek tedavi planlaması yapılır.
Karaciğer ya da safra kesesinde oluşan hasar durumuna bağlı kan dolaşımına giren enzimin düzeyi organlarda hasarın ortadan kaldırılması ile düşürülebilir. Bu nedenle GGT yüksekliğine neden olan sağlık problemleri belirlenmeli ve bu sorunlara yönelik iyileştirme ile birlikte tedavi süreci başlatılmalıdır. 
Enzim seviyesinde yükselmelere neden olan sorunlar ortadan kaldırılarak GGT ve farklı enzimlerde seviyeler normale dönebilir. Kan testi yaptıran kişiler çıkan sonuçlarda GGT düzeyinin yüksek olduğunu görmesi halinde doktora başvurmalı ve bu durumun nedenleri hakkında bilgi almalıdır. Doktorun gerekli gördüğü tanı ve tarama işlemleri ile hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi yapılabilir.

GGT Testi Neden İstenir?

Safra kanalında oluşan tıkanıklıkta ve karaciğer ortaya çıkan hasarların belirlenmesi bakımından GGT testi istenebilir. Karaciğer hastalıklarının belirlenmesi bakımından yapılmasının yanı sıra, karaciğer ve kemik hastalıklarının ayrımının yapılması için de bu test uygulanır.

GGT Testinde Neye Bakılır?

Karaciğerin durumu hakkında ve varsa aldığı hasarlar hakkında bilgi veren test, safra, böbrek, dalak ve pankreas hakkında da bilgi verir.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık

Yayınlama Tarihi: 22 Kasım

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

GGT nedir? GGT değeri ka&#; olmalıdır? D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;ksekliği nedenleri ve belirtileri

Sağlık

Haber Giriş: -  

GGT (Gama Glutamil Transferaz) Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

GGT (Gama Glutamil Transferaz) Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Gama glutamil transferaz (GGT) nedir?

Böbrek, karaciğer, dalak, safra kesesi ve pankreasta bulunan bir enzim olan gama glutamil transferaz, karaciğer sağlığı hakkında bilgi vermektedir. Enzimler, vücuttaki kimyasal reaksiyonlar için ihtiyaç duyulan moleküllerdir. Gama glutamil transferaz, vücutta taşıma molekülü görevini üstlenir ve diğer moleküllerin vücuttaki hareket işlevlerini gerçekleştirmesine yardım eder. Kişilerin aldığı ilaçların ve diğer toksinlerin metabolize edilmesinde önemli bir rolü vardır. Ayrıca, safra kanalı tıkanıklığının teşhis edilmesinde de kullanılabilir. Eğer, karaciğer hasar görmüş ise gama glutamil transferaz seviyesinin yüksek olduğuna rastlarız. Bu test; karaciğerde bir hasar ihtimali söz konusu ise, karaciğer enzimlerini test eden diğer parametreler ile birlikte yapılmaktadır.

Gama glutamil transferaz (GGT) değerleri nasıl olmalıdır?

Normal gama glutamil transferaz değerleri;

  • Yetişkin kadınlarda: 0 – 45 UL
  • Yetişkin erkeklerde: 0 – 65 U/L
  • Yaşı 45’ten küçük kadınlar için yüksek GGT değerleri: GGT> 27 U/L
  • Yaşı 45’ten büyük olan erkek ve kadınlar için yüksek GGT değerleri: GGT> 38 U/L

Gama glutamil transferaz (GGT) yüksekliği ne anlama gelmektedir?

Gama glutamil transferaz testinden 24 saat önce çok düşük miktarda alkol alınmış olsa bile bu değerde artış görülebilir. Bu durumda; test sonuçları sağlıklı bilgi vermeyecektir. Ayrıca, bu değerin yüksek olması demek, her zaman bir sağlık sorunu mevcut olduğu anlamına da gelmez. Gama glutamil transferazın artmasına neden olan faktörler şöyledir:

  • Aşırı alkol tüketimi
  • Hepatit ve siroz kaynaklı karaciğer hasarı
  • Karaciğer tümörü
  • Diyabet hastalığı
  • Pankreas iltihabı
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Safra kanalı tıkanıklığı
  • Kullanılan bazı ilaçların gelişen yan etkileri
  • Aşırı kırmızı et tüketimi
  • Sigara kullanımı
  • Kandaki magnezyum değerinin yüksekliği
  • Bazı enfeksiyon bulguları
  • Karaciğer yağlanması

Gama glutamil transferaz (GGT) düşüklüğü ne anlama gelmektedir?

Gama glutamil transferaz düşüklüğü, herhangi bir sağlık sorunun var olduğu anlamına gelmeyebilir. Yemek sonrasında ve kahve tüketimi fazla olan bazı insanlarda bu değerin düştüğünü söyleyebiliriz. Gama glutamil transferazın azalmasına neden olan faktörleri inceleyelim:

  • Kandaki magnezyum düşüklüğü
  • Yüksek trigliserid tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
  • Ttiroid yetmezliği
  • Hipotalamik bozukluk
  • Doğum kontrol hapları

Benzer Yazılar

TSH Nedir?
TSH Nedir?

TSH, hipofiz bezinin ön kısmında bulunan hücrelerden salgılanan ve tiroit bezindeki hücrelerin gelişimini kontrol etmede rol alan bir hormondur.

Devamı

SGOT (AST) ve SGPT (ALT) Değerleri Nedir?
SGOT (AST) ve SGPT (ALT) Değerleri Nedir?

Alanin aminotransferaz (ALT), bir enzim türüdür. Aynı zamanda “serum glutamik piruvik transaminaz” (SGPT) olarak da isimlendirilir. Öncelikli olarak karaciğerde, az miktarda ise böbrek ile diğer bazı organlarda bulunmaktadır.

Devamı

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.

Devamı

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?
Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?

Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.

Devamı

Tüm Batın USG Nedir?
Tüm Batın USG Nedir?

Tüm batın USG, karın bölgesinin ultrasonografi ile incelenmesi işlemidir. Batın ultrasonu; alt batın ve üst batın olmak üzere ikiye ayrılır.

Devamı

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.