kediyi kusturmak / Kedi Kusturmak | Petlebi Sosyal

Kediyi Kusturmak

kediyi kusturmak

Kedim Zehirlendi Ne Yapmalıyım?

Öncelikle en yakın Acil Veteriner aramalısınız. Hızlı bir şekilde donanımlı bir Veteriner Kliniği‘ne götürmelisiniz.
Götürürken ya da Acil Veteriner beklerken yapabileceğiniz bazı şeyleri aşağıda sıralamak istedik

  • Eğer kedini tutamıyor, titriyor ise; onu darbelerden korumalı bir battaniye ile sarmalısınız.
  • Solunum ile ilgili bir problem olduğunu düşünüyorsanız; temiz hava almasını sağlamalısınız. Eğer bodrum, banyo gibi kapalı bir alan içerisinde ise kesinlikle balkon gibi temiz hava alabileceği bir yere çıkarmalısınız.
  • Anlamsız bakışları var ise; bilinci yerinde olmayabilir kendinizi kollamanız gerekir. Unutmayınız ki ona yardım edebilmek için sizin sağlam olmanız gerekir.
  • Acil Veteriner müdahale etmeden önce zehirlendiği şey her ne ise onu tespit etmeniz tedavi süreci için çok sağlıklıdır.
  • Nasıl zehirlendiğini tespit edebilirseniz yapabilecekleriniz:
    • Deri yolu ile zehirlendiğinden eminseniz; ılık su ile bolca yıkayın,
    • Solunum yolu ile zehirlendi ise acilen mekandan çıkarıp temiz hava ile buluşturun,
    • Zirai ilaç, zehir vb ile zehirlendi ise Acil Veteriner talimatlarına uymanız en mantıklısı olacaktır. Eğer Veteriner Kliniği uzakta ya da götürme şansınız yok ise vakit kaybetmeden kusturmanız gerekmektedir. Eğer yutma refleksi var ise tuzlu su içirebilirsiniz. Bu sayede ağız yolu ile aldığı zehrin tamamı etki etmeden mideden çıkarılmış olur.

      DİKKAT: Kusturmak her zaman doğru değildir. Mide içerisinde kusarken kedinize zarar verebilecek yabancı cisimler olabilir. (İlaç paketi vb) Bu sebeple Acil Veteriner ile görüşmeden siz kusturmaya çalışmayın.

  • Çoğu zehir etkisinde vücut sıcaklığı önce artar sonra düşmeye başlar. İlk artış genellikle bedenin zehire karşı verdiği savaştan kaynaklanmaktadır. İlk ateşlenmede hemen vücut sıcaklığını düşürmeye çalışmayın. Titremeler ve kasılmalar devam ettikçe artacak bir süre sonra kas yorgunluğu başlayacak vücut sıcaklığı düşecektir. Acil Veteriner müdahale edene kadar vücut sıcaklığı düşmeye başlar ise sıcak su torbaları ile ısıtmalısınız.
  • Tüm bu aşamalardan sonra Veteriner Kliniği tarafından kaliteli bir vitamin desteğine başlanılmalıdır. Bunun sebebi zehirlenmeye bağlı tüm olumsuzluklar ortadan kalksa da maalesef önce karaciğer sonra böbrek ciddi hasar görmüştür. Kompleks bir vitamin desteği ile bu organların sağlığını korumalıyız.
  • Bu yazı herhangi bir tedavi protokolü içermeyip sadece zehirlenmiş canlarımızın hayatlarını kurtarmada küçük bir yardımı olması için yazılmıştır.

Kediler Neden Kusar?

Kedi sahipleri, bir kediyle birlikte yaşamanın ne kadar keyifli olduğunu bilirler. Kediler, kendilerine has karakterleri, oyunculukları ve insanlarla kurdukları iletişim ile hem çok sevimli hem de çok farklı hayvanlardır. Diğer hayvanlarda pek rastlanmayan bir davranış türüne de sahiptirler; kusmak! Sık sık kusma refleksi gösterip sahiplerini korkuturlar. Aslında kusma davranışı her zaman tehlikeli değildir. Kusma kedilerde bir hastalığa işaret edebileceği gibi onun için çok gerekli bir eylem de olabilir. Bu durumun normal olup olmadığını anlamak için kusmanın nedenlerine odaklanmak gerekir.

>> Kedi Bakım Ürünleri

Kedilerin Kusmalarına Neden Olabilecek Durumlar

  • Temizlenme sonrası kendi tüylerini yutmaları,
  • Yabancı bir madde yutmuş olmaları,
  • Mama değişimi,
  • Alerjileri olan bir gıdayı yemeleri,
  • Yedikleri gıdaların tarihinin geçmesi,
  • Bağırsaklarında parazit bulunması,
  • Midelerinde bakteri bulunması,
  • Böbrek ve karaciğer yetmezliği,
  • Safra kesesinde iltihaplanma,
  • Kısırlık ameliyatı ve diğer narkozlu ameliyatlardan sonra bulantılar,
  • Zehirlenme,
  • İlaç yan etkisi,
  • Pankreas rahatsızlıkları.
  • Ülser.
  • Herhangi bir organda bulunan ur.

kedilerde-kusma

Kedinizin hangi nedenle kustuğunu onu gözlemleyerek tespit etmeye çalışmanız 48 saati geçmemelidir. 2 gün boyunca kusma sıklığını ve davranışlarını gözlemlediğiniz kediniz halen kusmaya devam ediyorsa çok ciddi bir sağlık sorunu var demektir ve hemen veteriner hekime danışmanız gerekir. Eğer kedinizde ciddi bir sorun yoksa kusma nedeni daha zararsız ve geçici durumlar yüzünden olabilir.

Tüy Yutma Nedeniyle Kusma

Kediler, en çok tüy yuttukları için kusarlar. Bu, genellikle periyodik olarak devam eden bir durumdur. Her gün kendilerini dilleriyle temizledikleri için tüyleri midesine dolar ve bir süre sonra onu rahatsız etmeye başlar. Bu rahatsızlık ancak kusma yoluyla giderilebilir. Tüy yutmayı en aza indirmek için kedinizi düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Onu fırçalayıp ölü tüylerini alarak hem deri sağlığına yararlı olacak hem de kusmasını azaltacaksınız.

>> Kedi Vitaminleri

kedilerde kusma

Bozuk ve Dokunan Yiyecekler Nedeniyle Kusma

Kedilerin kusma nedeni tüy yutma değilse ilk aklınıza gelecek şey bozuk bir şey yemiş olmaları ya da yediği bir şeyin ona dokunmuş olma olasılığı olmalıdır. Kediler, genellikle yiyecek konusunda seçici hayvanlardır ve günü geçmiş yiyecekleri yemezler. Ama uzun süre aç kaldıklarında ya da lezzetli buldukları bir yemeği gördüklerinde kendilerini durduramayabilirler. Çok dayanıklı hayvanlar olmalarına rağmen günü geçmiş yiyecekler ve kedinizin spesifik olarak herhangi bir yiyeceğe alerjisi olması onun kusmanın nedenlerinden biri olabilir.

Bitki ve Ot Nedeniyle Kusma

Evinde bitki bulunduran kedi sahipleri, kedilerin bazen bu bitkileri yediğini gözlemlemişlerdir. Bitki yemek bazen kedilerin kendilerini bilerek kusturma yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Yani sadece merak ettikleri için değil, hususi olarak kusmak için bitki yemeye ihtiyaç duyarlar. Bu da yalanırken yuttuğu tüyleri vücudundan dışarı atmasını sağlar. Ancak bitkilerin bazıları kedilerinizi zehirleyebilir. Bu nedenle kedilere özel kedi otları satın almanız ve kedinizi bitkilerinizden uzak tutmanız daha yerinde olacaktır.

>> Kedi Çimleri

kedilerde kusma

Hızlı Mama Yemek Nedeniyle Kusma

Özellikle yavru kediler henüz mamaya sürekli olarak ulaşabileceklerini ve aç kalmayacaklarını pek bilmediklerinden verilen mamanın hepsini kimse elinden almadan bitirmek ister. Mide kapasitelerinin daha fazlasını çok hızlı bir şekilde tükettikleri için kedilerde kusma refleksi görülebilir. Bu durum özellikle sokaktan alınmış ve çok uzun süre aç kalmış kedilerde, kendini güvende hissederek aç kalmayacağına inanıncaya kadar sürebilir.

Mama Değişikliği Nedeniyle Kusma

Kediler, hastalıklara ve her tür darbeye çok dayanıklı olsalar da gözleri ve mideleri çok hassastır. Mama değiştirdiğinizde mideleri bu yeni mamaya alışkın olmadığı için kusabilirler. Eğer kedinizin mamasını değiştirecekseniz eski mamasına yeni mamadan karıştırarak kedinizin midesini yeni mamaya alıştırabilirsiniz. Aniden mama değiştirmeniz onun midesini alt üst edebilir. Özellikle yaş mama değişikliğini zamana yayarak yavaşça yapmanız kediniz için daha sağlıklı bir geçiş olacak ve kediniz kusmayacaktır.


Kedilerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

seafoodplus.info

  • Katkı
  • İçindekiler

    Kedi kusturmak için ne yapmalı?

    En kolay kusturma yöntemi ise bir bardak ılık su içerisinde 2 yemek kaşığı tuz eritilerek içirmektir. Kusturma sonrası aktif karbon verilmelidir. Ancak içinde ne olduğunu bilmediğiniz yakıcı maddeleri almak suretiyle zehirlenme gerçekleşmiş ise bol miktarda su ya da süt içirilmelidir.

    Kediler IP yutunca ne olur?

    Böyle bir durumda kedi, söz konusu cisim vücudundan çıkarılıncaya kadar yemek yiyemez. Doğrusal yabancı cisim anında tıkanmaya neden olmazsa, kedinizin iç organlarının delinmesine, çizilmesine ve zarar görmesine neden olabilir. Organlara sürtünen bir ip düşünün, bu organların delinmesine veya çizilmesine yol açabilir.

    Güvenle kusturmak için bir başka yöntem de, tatlı kaşığı, %3&#;lük hidrojen peroksit yani oksijenli su içirmektir. Bu işlemi 10 dakika aralıkla 3 kez tekrarlayabilirsiniz. Kusma şekillenmiyorsa daha fazla denemeyin. Çünkü fazla oksijenli su da sorun yaratabilir.

    Kedi IP yerse ne olur?

    Bu acil bir durumdur ve kedinin midesinde ağrılı şişmeye neden olur. Böyle bir durumda kedi, söz konusu cisim vücudundan çıkarılıncaya kadar yemek yiyemez. Doğrusal yabancı cisim anında tıkanmaya neden olmazsa, kedinizin iç organlarının delinmesine, çizilmesine ve zarar görmesine neden olabilir.

    Kedinin bir şey yuttuğunu nasıl anlarız?

    Halsizlik. Davranışlarda değişiklik ısırma, hırlama özellikle kucağa alınmak istendiğinde. Suratını veya ağzını ağrı hissi ile patisi ile sürekli kaşımaya veya ovmaya çalışma (dil kökünü saran iplik veya iğne varsa)

    Evde kedi nasil Kusturulur?

    Kedilerin kusturulması için kullanılan sıvılardan biri belli bir oranda sulandırılmış hidrojen peroksittir. Veteriner hekiminizin yönlendirdiği şekilde hidrojen peroksiti sulandırın ve yine hekiminizin önerdiği aralıklarla içirin. Eğer kediniz bu işlemden sonra kusmazsa kliniğe götürmeniz gerekebilir.

    Kedi plastik yerse ne olur?

    Dr. Gökçe, “Gecikilen vakalarda hastada, kusma ile birlikte zayıflama, vücut kondisyonunda azalma ve genel durum bozukluğu meydana gelebiliyor. Ayrıca yutulan yabancı cisimle, yemek borusu, mide ve bağırsaklarda tıkanmalara, mukoza hasarına ve delinmelere yol açarak karın zarının iltihabına sebep olabilir.

    Kedilerde Pika hastalığı nedir?

    En ilginç ve en tehlikeli yeme bozuklukları arasında yer alan Pika sendromu, normal şartlarda yenmemesi gereken ve besleyici bir özelliği bulunmayan malzemeleri yemeye yönelik bir davranışsal dürtü olarak tanımlanabilir. Pika sendromuna sahip olan kediler kumaş, karton, plastik ve pamuk gibi şeyleri yiyebilirler.

    Yabancı cisim yutan kediye ne yapılır?

    Yabancı Cisim Yutan Evcil Hayvanlara Müdahalede Karar Verme Cismin yapısı ve yerine göre; medikal tedavi ile mi, cerrahi müdahale ile mi veya endoskopi ile mi uzaklaştırılacağına karar verilir. Perforasyon meydana gelmiş vakalarda acil cerrahi müdahale gereklidir.

    Kediler Neden Kusturulur?

    Kedilerin küsmesindeki en temel durum psikolojiktir. Bu açıdan strese girmeleri, depresif hissetmeleri ve rutinlerindeki değişimler sahiplerine karşı küsmelerindeki en temel faktördür.

    Kedi nasıl kusar?

    Hergün dakikalarca kendisini yalaması sonucunda tüylerin ciddi bir bölümü yutulur. Yutulan bu tüylerin de bir kısmı bağırsak ile dışkıya karışırken bir kısmı midede kalmaya ve birleşerek tüy yumakları olmaya devam eder. Tüy uzunluğuna ve dökmesine bağlı olarak birkaç haftada bir tüy yumağı kusması oldukça normaldir.

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir