kontrespiyonaj nedir / Kontrespiyonaj Hikayesi: Avcı İken Av Olmak - Hasan Mesut Önder

Kontrespiyonaj Nedir

kontrespiyonaj nedir

Kontrespiyonaj

Kontrespiyonajjjj Ne kadar da seksi bir ba&#;l&#;k, t&#;klanma garantili. Yoksa bir esrar perdesi mi aralanacak? &#;.K.K. desem öyle olmayacakt&#;: &#;stihbarata Kar&#;&#; Koyma. Oysa i&#;in asl&#;, bizdeki kar&#;&#;l&#;&#;&#; bu. Kar&#;&#;-casusluk desek, sanki kar&#;&#; koymadan biraz daha kapsaml&#; bir etkinli&#;i i&#;aret etmi&#; olaca&#;&#;z. &#;stihbarat faaliyetini engellemenin ötesinde, onu yani s&#;zd&#;r&#;lan&#; (“penetre” edeni) kendi taraf&#;na çevirmeyi de anlat&#;yor. Tipik So&#;uk Sava&#;, hatta KGB oyunu. Ona sonra gelelim.

Nereden icap etti, kontrespiyonaj üzerine ahkâm kesmek? Geçen yaz&#;da, &#;u tekkede tören üniformas&#; üzerine takke-cüppe geçirmi&#; boy gösteren amiral imgesi, göstergesi üzerine konu&#;mu&#;tuk. Konunun çe&#;itli veçhelerini tadat etmek (nas&#;l hariciye dili?) ad&#;na, en ortada duran disiplin boyutunu da hafif geçmi&#;tik. Bu defa oraya bakal&#;m, biraz da bilvesile cumhuriyet tarihimizi ar&#;&#;nlayal&#;m istedim.

Kurumun yani Deniz Kuvvetleri’nin kendi iç yönetmeli&#;i, yasalar ne der bilmem. Ara&#;t&#;rmad&#;m da. Ancak bu durum iç güvenlik ve ulusal ç&#;karlar bak&#;m&#;ndan bir aç&#;k yarat&#;r m&#;, onu birlikte incelemek gerekir diye dü&#;ündüm. Zira has&#;m olmalar&#;na gerek yok, bütün devletler müttefik veya aralar&#;nda iyi ili&#;kiler olsa bile birbirlerinin yüzüne güler ama aç&#;klar&#;n&#; da kollarlar. Bilgi de&#;erli, bilgiyi zamanl&#; elde edip karar alma sürecini beslemek de. Sözkonusu amiral veya devlet kurumlar&#;ndaki olas&#; benzerleri &#;.K.K. bak&#;m&#;ndan bir aç&#;k olu&#;turmaz m&#;? Soru bu.

Yan&#;t&#; gayet net: Evet, olu&#;turur. Hani, ya&#;-kas oran&#;m&#;z nas&#;l diye anadan do&#;ma soyunup, ayna kar&#;&#;s&#;na geçeriz. Babadan kalma yöntemi uygulamay&#; benimsersek, ço&#;unlukla belimizi, göbe&#;imizi m&#;nc&#;klar, çimdikleriz. Ele gelen yer varsa i&#;te o eritilmesi gereken fazlal&#;kt&#;r. Yaz yakla&#;t&#;, bilinçalt&#;m konu&#;uyor san&#;r&#;m. &#;&#;te, devlet yap&#;s&#;n&#;n da çimdiklenemez k&#;vamda s&#;k&#;, t&#;k&#;z olmas&#; esast&#;r. Gerçekten öyle miyiz, müsabaka formunda, ta&#; gibi miyiz, somun pehlivan&#; gibi miyiz acep?

Bakal&#;m nas&#;l&#;z? Hani &#;u elinde kahve kupas&#; bilge bir gülümsemeyle bilgisayar ekran&#;na bakan aksaçl&#; aksakall&#; bilge görünümlü adam var sosyal medyada. &#;kinci fotoda da kameraya bakarak s&#;r&#;t&#;yor. &#;lkinin alt&#;na “bakal&#;m &#;.K.K. eksi&#;imiz var m&#;?” yazsak, ikincinin alt&#;na “amiral tören üniformas&#;n&#;n üzerine takke-cüppe giyip tekkeye gitmi&#;” yazabiliriz, aç&#;klay&#;c&#; olur bence. Bakal&#;m…

Bazen de&#;inip geçti&#;im üzere, bizde en hassas konular dahi telefon görü&#;melerinde ele al&#;n&#;r. Ele al&#;nmay&#; geçtim, en hassas konularda yaz&#;l&#; iz (“paper trail”) b&#;rakmamak için özellikle telefonda isti&#;are etmek, talimat almak (yine hariciye dili) ye&#;lenir hatta. Bu kötü al&#;&#;kanl&#;k ku&#;kusuz istihbarat aç&#;&#;&#; yarat&#;r. Nitekim resmi web sayfas&#;n&#;n* güncel bilgi içerdi&#;ini varsayarsak, M&#;T’in alt&#; daire ba&#;kanl&#;&#;&#;ndan “elektronik-teknik” ve/veya “sinyal” istihbarat (“SIGINT”) ba&#;kanl&#;klar&#;n&#;n herhalde bu alana yönelik oldu&#;unu görüyoruz.

Do&#;rudan insan kaynakl&#; istihbarat (“HUMINT”) ise SIGINT’ten daha de&#;erli, elde etmesi o denli güç. So&#;uk Sava&#; döneminde, Sovyetler ABD ve Britanya’da pek çok üst düzey istihbarat (CIA ve SIS/MI6) ile iç/kar&#;&#; istihbarat (FBI) yetkilisini kendilerine çal&#;&#;t&#;rmay&#; ba&#;arm&#;&#;. Buna kar&#;&#;l&#;k, SSCB’nin tepe noktalar&#;nda kaynak elde etmeyi Bat&#; pek becerememi&#;. Bu asimetrik durumda komünizm ve pasifizm (“adanm&#;&#;l&#;k”) gibi ideolojik etmenler rol oynam&#;&#;. Ancak para, cinsellik ve &#;antaj da yok de&#;il i&#;in içinde. Tarikatlar ve türevi olan FETÖ gibi yap&#;lanmalar&#;n devlet kurumlar&#;nda yuvalanmas&#;, liyakat&#; ve i&#;leyi&#;i içeriden çürütmesinin yan&#; s&#;ra istihbarat te&#;kilatlar&#; için de üzerinde yürünecek aç&#;k patikalar olu&#;turuyor.

An&#; kitaplar&#; denli geçenlerde rahmetli olan LeCarré gibi yazarlar&#;n kitaplar&#;nda da çok öykü var bu alanda. Örnekse, efsanevi James Jesus Angleton (JJA), CIA’n&#;n y&#;llar&#; aras&#;ndaki &#;KK ba&#;kan&#;. Angleton, CIA’n&#;n kurulu&#;unda da görev alm&#;&#;: yap&#;m&#; “The Good Shepherd” filminde onu canland&#;ran De Niro’nun a&#;z&#;ndan “tabiat&#;yla Katolikler, Yahudiler ve siyahlar olmayacak” der. Cambridge Be&#;lisi’nin ve onlar&#;n aras&#;nda yak&#;n i&#;birli&#;inde bulundu&#;u Kim Philby’nin çift tarafl&#; Sovyet ajanlar&#; ç&#;kmalar&#; paranoyas&#;n&#; körüklemi&#;. Bulundu&#;u görev, paranoyay&#; hakl&#; ve gerekli k&#;lacak ender konumlardan biri. Angleton’un gözlükleriyle bak&#;l&#;rsa herhalde cüppeli-takkeli bir amiral deniz kuvvetlerinde bar&#;nd&#;r&#;lmazd&#;.

Bizim kendi, öz, yerli paranoya gözlerimizle ise okkan&#;n alt&#;na “y&#;k&#;c&#;, bölücü” ve “sol” &#;emsiyesi alt&#;na giren ilk ikisi denli olmasa da bir zamanlar irticai faaliyetler gitmi&#;. Türkiye bir cephe ülkesi, NATO’nun güney kanad&#; müttefi&#;i. Oyunun burada sert oynanmas&#; o bak&#;mdan son derece do&#;al. Bugün So&#;uk Sava&#; bitti. Rusya, nepotizm ve kleptokrasi ihracat&#;yla çakma “vatansever” hareketleri destekliyor, siber-harekâtlar da kullanarak seçim süreçlerine müdahale ediyor, oyunun yaz&#;l&#; olmayan kurallar&#;n&#; da ihlâlle Bat&#;’da suikastlerden de geri durmuyor. Devlet Ba&#;kan&#; Putin, KGB’nin bir ürünü.

Öte yandan, Çin’le ve islâmc&#;l&#;kla bir “modeller/idealler rekabeti” ya&#;an&#;yor. Rusya denli, bu di&#;er iki mücadelede de yine cephe ülkesiyiz. Huntington’un yakla&#;&#;m&#;n&#; halen geçerli kabul edersek “burulmu&#;” ülke durumumuz da sürüyor. Sözkonusu amiral, o burulmu&#;lu&#;un mükemmel bir d&#;&#;avurumu. Sosyolojik boyuta geçen yaz&#;da kenar&#;ndan de&#;indik. Bugünse “tehdit alg&#;s&#;”, öncelikler, yap&#;lmas&#; gerekip yap&#;lmayanlar, yanl&#;&#; yap&#;lanlar, &#;.K.K. disiplini üzerine konu&#;may&#; sürdürüyoruz. 

Ziraat’&#;n Çin’den ald&#;&#;&#; milyon dolar kredi, özel &#;irketlerin toplamda milyar dolara varan “yükümlülükleri”, Çin’in limanlar, yollar, devasa projelerle “yumu&#;ak” ve Hong Kong, Tayvan, Güney Pasifik Denizi gibi alanlardaki politikalar&#;yla izledi&#;i “sert” yay&#;lmac&#;l&#;k gelecek ony&#;lda zirve (“climax”) yapacak. Bat&#;’dan uzakla&#;an, zaten kötü yönetilen ulusal ekonomisi, pandemi nedeniyle daha da bükülen Türkiye’nin k&#;r&#;lganl&#;&#;&#; ortada. Çin’in maa&#;l&#; lobicileri var m&#;d&#;r dersiniz bir yerlerde, tepelere yak&#;n? Bak&#;n&#;z, FBI &#;.K.K. tan&#;t&#;m&#;n&#; ya&#;anm&#;&#; bir Çin vakas&#; üzerinden anlatmay&#; ye&#;lemi&#;.

Yine geçti&#;imiz günlerde, Roma’da &#;talya Savunma Bakanl&#;&#;&#;’nda hassas bir görevdeki bir deniz albay&#; (“firkateyn kaptan&#;”) an&#;lan kentteki Rusya Büyükelçili&#;i’nde görevli bir askeri istihbarat mensubundan be&#;bin avro al&#;p, belge teslim ederken suçüstü yakaland&#;. “Herkesin bir fiyat&#; vard&#;r”, belki do&#;rudur, öyle denir eyvallah ama Brüksel’de NATO görevinde filan bulunmu&#; &#;talyan deniz albay&#;n&#;n be&#;bin avroya gönül indirmesi? Rusya, “sizin hür dünyan&#;z&#;n ederi bu” demi&#; sanki. “&#;talyan’&#;n yüzüne tükürülünce, hepimiz a&#;a&#;&#;land&#;k say&#;ld&#;k” desek yan&#;lm&#;&#; olur muyuz? &#;talya, uzun süren bir soru&#;turma ve uluslararas&#; i&#;birli&#;iyle yakalam&#;&#; tamahkâr albay&#;n&#;, ya biz kaç ki&#;i yakalad&#;k &#;imdiye dek? Yoktur bizde, ondan herhalde.

Keza M&#;T sayfas&#;nda “&#;KK çal&#;&#;malar&#;” ba&#;l&#;&#;&#; alt&#;nda “ kurumda görev yapan personele &#;KK brifingi” verildi&#;i kay&#;tl&#;. Bu brifinglerde “örnek olaylar–geçmi&#;te te&#;kilât&#;m&#;zca gerçekle&#;tirilen stratejik kurulu&#;larda görevli &#;ah&#;slara yönelik operasyonlar&#;n” da anlat&#;ld&#;&#;&#; belirtilmi&#;. Ki&#;isel olarak, o “örnek olaylar&#;n” medyaya yans&#;d&#;&#;&#;n&#; görmedim ve zaman&#;nda kendi kat&#;ld&#;&#;&#;m brifinglerde de dinledi&#;imi an&#;msam&#;yorum. “Yok” demek de&#;ildir haliyle bu. Yeterli midir, günümüzde odak nerededir, bunlar sorulabilir.

Sonuç olarak, M&#;T de, bürokrasinin geri kalan&#; gibi, yasal çerçevede kalmak durumunda. Herhangi bir istihbarat te&#;kilât&#;n&#;n kendi ülke yurtta&#;&#;n&#; mercek alt&#;na almas&#;, o ülkenin demokrasi ve hukuk devleti olma iddias&#; varsa, en hafif deyimle “çok hassas” bir konu. Hem yasal zemin sa&#;lam olacak, hem yürütülen soru&#;turma titiz. Üstelik siyasi irade ne merkezde tecelli ediyorsa, istihbarat te&#;kilât&#; da ona göre faaliyet önceliklendirecek. Eisenhower’in ünlü sözündeki gibi: “Planlar (sonunda) hiç bir i&#;e yaramaz ama planlama vazgeçilmezdir.”

Benzer ama farkl&#; alandan kar&#;&#;la&#;t&#;rma amaçl&#; örnek: &#;ki de&#;erli ara&#;t&#;rmac&#;-gazeteci Cengiz Erdinç’in “Overdose Türkiye” ve Timur Soykan’&#;n “Baronlar Sava&#;&#;” kitaplar&#; üzerine verdi&#;i söyle&#;ileri okumak dahi durumun vahametini görmek için yeterli. Oysa içi&#;leri bakan&#; “yakalad&#;&#;&#;n&#;z yerde torbac&#;n&#;n baca&#;&#;n&#; k&#;r&#;n” yollu konu&#;uyor. Almanya ve Belçika polisi, &#;ubat ay&#;nda Hamburg ve Anvers’de tek ortak operasyonda toplam 23 ton kokain yakalad&#; örnekse. Kokaini bu ara güncel diye seçtim. &#;çi&#;leri Bakanl&#;&#;&#; web sayfas&#;nda y&#;l&#;n&#;n ilk alt&#; ay&#;nda ülke genelinde düzenlenen uyu&#;turucu operasyonunda (di&#;er maddeler hariç) kilogram kokain** yakaland&#;&#;&#; bilgisi var.

“Güvenlik ve özgürlük dengesi” diye tümüyle uydurma bir temele dayanarak sabaha kar&#;&#; kap&#; k&#;r&#;p, duvar y&#;k&#;p evlere giriliyor; anayasal haklar&#; olan bar&#;&#;ç&#;l gösterilere kat&#;lan ö&#;rencilerin ümükleri s&#;k&#;l&#;yor ya h&#;nçla, i&#;te &#;.K.K. ulusal güvenli&#;in de özgürlü&#;ün de temel güvencesi olmas&#; gereken etkinliklerden. Hele Rusya, Çin, islâmc&#;l&#;k, üç küresel istihbarat fay hatt&#; da ülkemizden geçiyorsa. Takkeli, cüppeli amiraller gerçekten tekkelerde resim veriyorsa s&#;z&#;nt&#;, çift tarafl&#; çal&#;&#;t&#;rma ve türlü &#;.K.K. aç&#;klar&#; da var demektir. Bo&#;a konu&#;tu&#;umun bilincinde de&#;il de de&#;ilim ama bu ulusal güvenlik sak&#;ncas&#;n&#;n da AKP’si, CHP’si, vesairesi olmaz. Olur mu?              

* Bu yaz&#; vesilesiyle M&#;T resmi web sayfas&#;n&#; kendimce epey ziyaret ettim. Haddim olmayarak bir–iki not payla&#;mak isterim ilgililerle. &#;lki teknik: Görebildi&#;im kadar&#;yla düzenli güncellenmiyor, elden geçmiyor, “tozlanm&#;&#;”. Oysa CIA, SIS, DGSE’nin web sayfalar&#; böyle de&#;il, kar&#;&#;la&#;t&#;rma için bak&#;labilir. &#;kincisi estetik: Kullan&#;lan fontlar, renkler, simgeler vs. ne “yerli&milli”, ne göze ho&#; geliyor. “&#;ahin” Arap ülkelerinin (IKB’nin de), kartalsa ABD’nin vs. kulland&#;&#;&#; bir ulusal hayvan. &#;KK kalkan&#; ise &#;övalye stili, bizim kalkan yuvarlak olmal&#;yd&#; herhalde. &#;ahin/Kartal yerine kurt dü&#;ünülebilir ama o da netameli olabilir malûm gerekçelerle. M&#;T logosunu çevreleyen çelenkvari kenar süsü Osmanl&#; atf&#; m&#; anlamad&#;m ama yersiz duruyor. Hepsi çok daha sade, oturakl&#;, çekici ve kullan&#;c&#; dostu yap&#;labilir aciz bendenizce. Yap&#;c&#; ele&#;tiri say&#;lmas&#; dile&#;iyle arz ederim.          

** Bu ba&#;lamda, ABD’nin hangi federe devletlerinde kenevir kullan&#;m&#;n&#;n serbest oldu&#;una dair bir haritay&#; a&#;a&#;&#;da al&#;nt&#;lad&#;m. Son olarak New York da eklendi. Gri olanlar hariç di&#;erlerinde belirli kurallar içinde “ot içmek” art&#;k yasad&#;&#;&#; de&#;il. ABD’nin Adalet Bakanl&#;&#;&#; bünyesinde faaliyet gösteren Drug Enforcement Agency’nin (DEA) y&#;l&#; talep edilen bütçesi toplam milyar dolar düzeyinde. Ba&#;ka deyi&#;le bu denli hacimli bir kamu kayna&#;&#;n&#; DEA’ya gömen Amerikal&#; i&#;i bilmiyor ve kenevir kullan&#;m&#;n&#; giderek serbest b&#;rak&#;yor.

 

 

 

 


Aydın Selcen Kimdir?

İstanbul doğumlu ve Saint Joseph Lisesi ile Marmara Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunudur. arasında Dışişleri Bakanlığı&#;nda meslek memuru olarak çeşitli görevlerde bulundu. Son olarak tarihleri arasında Erbil Başkonsolosluğu görevinde bulundu. Merkeze döndüğü gün "memuriyetten istifa etti." Genel Energy petrol şirketinde bir buçuk yıl siyasi danışmanlık yaptı. &#;den beri bağımsız olarak özellikle Irak ve Suriye konularında yazıyor. Galatasaray kongre üyesidir. Alaz adında bir kızı var.

KONTR TERÖRİZM VE İSTİHBARAT EĞİTİMİ - ÜNİVERSİTE ONAYLI SERTİFİKALI

1. Modül: İstihbarat Türleri 

a)     Stratejik İstihbarat

b)     Teknik İstihbarat

c)     Siber İstihbarat

d)     İstihbarat Teşkilatlarının Kamuoyuna Yansıyan Operasyonları

2. Modül: Haber Toplama Yöntemleri

a)     İnsana Dayalı İstihbarat (HUMINT)

b)     Görüntü İstihbaratı (IMINT)

c)     Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT)

d)     Sinyal İstihbaratı (SIGINT)

e)     İletişim ve Elektronik İstihbaratı 

3. Modül: Terörle Mücadelede İstihbaratın Kullanımı ve Örnek Vakalar 

a)     Terör Kavramı ve Terör Örgütleri

b)     Kontr/Terörizm (İç Güvenlik İstihbaratı)

c)     Terörle Mücadele ve HUMINT

d)     Terörle Mücadele ve Teknik İstihbarat

e)     Terörle Mücadelede Kültürel İstihbarat

f)      Karşı Terörizm (Kontr-Terörizm) ve Vaka Analizleri

 4. Modül: Kontr-Terörizm Faaliyetler Kapsamında Kontr-Espiyonajın Temel Kavramları ve Örnek Vakalar 

a)     Kontr/Espiyonaj Kavramı

b)     Özel/Örtülü Faaliyetler

c)      Sınır Aşan Organize Suç İle Mücadele

d)      Stratejik İstihbarat Üretme

e)      Güvenlik Tahkikatları (Soruşturmaları)

f)      Kontr/Espiyonaj ve HUMINT (Taraf Değiştirme Kavramı)

g)     Dış Kaynaklı Örnek Vakaların Analizi


Savunma Sanayii’ndeki Gizli Tehditler, Uluslararası Güvenlik, Endüstriyel Ajanlar, Enerji Arzı ve Petrol Dengesi, Nükleer Operasyonlar ve Casusluk Faaliyetleri&#;

“Daha zeki olmanın tek yolu; daha zeki bir rakiple oynamaktır.”

Bir devletin güvenlik stratejileri, bulunduğu jeo-politik, jeo-stratejik ve jeo-dinamik lokasyonlara göre değişmektedir. Mevcut koşullar, o ülkenin savunma programlarını oluşturmasına ve programların işleyiş biçimlerine, aynı zamanda hangi alanda ne tür bir istihbarat yapılanmasına gidileceğini belirlemektedir. Bu doğrultuda yapılan stratejik analizler, açık hedef haline getirilen tehditlerin algılanmasına ve etkisiz kılınması adına devlet güvenlik seviyelerini belirlemek için olanak sağlamakta ya da zorunlu kılmaktadır.

Savunma Programları, askeri ve siyasi hedefler nezdinde ülke güvenliği ele alınarak, teknolojik, ekonomik ve politik düzeyde incelenmektedir. Program, Silahlı Kuvvetler doğrultusunda Kara, Deniz, Hava ve Uzay kapsamlı bir yapıda konfigüre edilmektedir. Her konfigürasyon için bir tehdit seviyesi oluşturulmakta ve buna karşın caydırıcılık niteliği taşıyan yeni nesil kritik teknolojiler geliştirilmektedir. Bir de bu kritik teknolojiler, zaman zaman başarılı bir istihbari operasyon ile ele geçirilmekte ve bu sayede ülkelerin güvenlik mekanizması zarar görebilmektedir.

OPERASYON: “ESPİYONAJ”

Espiyonaj, istihbarat stratejilerinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bir devletin milli çıkarları doğrultusunda güvenlik seviyesini güçlendirmek ve hedef ülkelerden bir adım daha önde olabilmek için uyguladığı bir casusluk faaliyetidir. Bu faaliyet, casusların devlet için gerekli olan bilgi, belge, fotoğraf, video, ses kaydı vb. yapıda kapalı kaynaklardan elde ettikleri gizli formları ifade eder. Bu formlar; askeri, siyasi, tıbbi, enerji, teknik, biyografik, ulaştırma ve haberleşme niteliği taşıyabilmektedir.

Ülkelerin savunma programları ve buna yönelik teknoloji düzeyleri arttıkça, tehdit seviyeside artmaktadır. Bu da espiyonaj faaliyetlerini tetiklemektedir. Teknik formda yapılan espiyonaj faaliyetleri genellikle sanayi odaklı uygulanmaktadır. Güvenlik tehditleri dolayısıyla da istihbarat servislerinin odak noktasını “Savunma Sanayii” oluşturmaktadır.

Savunma Sanayii, Silahlı Kuvvetler tarafından ihtiyaç kapsamına alınan her türlü askeri teknolojiyi içermektedir. İstihbarat servislerinin ilgili birimleri, bu teknik formu sabote etmek, ele geçirerek bağlı olduğu devletin teknolojisini güçlendirmek ve olası bir savaş durumunda aktif düzeyde kullanılan teknolojiyi pasif düzeye indirgemek için çalışmaktadır. Bu çalışmaların ana mekanizmasını ise “Endüstriyel Espiyonaj” oluşturmaktadır.

FOTOGRAFİK OPERASYON: “ENDÜSTRİYEL ESPİYONAJ”

Endüstriyel Espiyonaj, bir devletin casuslar vasıtasıyla hedef ülkeye ait firmaların ürünlerinden gizli nitelikli tasarım bilgilerini, özel üretim teknolojisini, test altyapılarını, piyasa değerlerini, ürüne yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ele geçirmektir. Bazı durumlarda ele geçirilen bilgiler rakip firmalara satılabilmektedir.

Endüstriyel Espiyonaj, iyi derece fotografik hafıza ve çizim yeteneği gerektiren bir faaliyettir. Buna diğer bir ifade ile “Fuar Uzmanlığı” da denmektedir. Bir ürüne bakıldığında tasarım hatlarının ve mekanik görünümün ne şekilde olduğu ve buna bağlı olarak hangi imalat teknolojileri ile imal edildiği, malzeme bilgileri vb. mühendislik altyapısının akılda tutulması ve analiz edilmesi gerekliliğini kapsamaktadır.

Dünya üzerinde Savunma Sanayii’ nin gelişimiyle birlikte tehdit algısının artması, ülkelerin savunma programlarını yoğunlaştırıcı bir politika izlemesine yol açmaktadır. Böyle bir durumda üretim yapamayan ülkeler, ya da üretim kapasitesi sınırlı olan ülkeler, gelişmiş ülkelerden askeri teknoloji ithalatı yapmaktadır. Bu ticareti geliştirmek için kurulan  Uluslararası Savunma Sanayii Fuarları, Endüstriyel Espiyonaj için son derece elverişli bir konumdadır.

Endüstriyel Espiyonaj, diğer bir ifade ile “Sanayi Casusluğu” birbirinden farklı taktiksel metodlarla uygulanabilmektedir. Örneğin; siber saldırılar, şirketlere doğrudan personel niteliğinde sızan ajanlar, ajanlar tarafından kullanılan üçüncü şahıslar, fuar uzmanları vb. metodlar, kritik bir teknolojinin ana ve alt bileşenlerini öğrenmek, rakip firmalara satmak, ya da bütünsel yaklaşımla ele geçirmek için yeterli olabilmektedir.

STEALTH OPERASYON: “F PROGRAM DOSYASI / GİZLİ FORMLAR”

Endüstriyel Espiyonaj, istihbarat servislerinin ilgisini çeken bir yapı olsa da bu konuda en tehlikeli ve dikkat çekici ülke “Çin Halk Cumhuriyeti” dir. Özellikle Savunma Sanayii alanında iddia edilenlere göre yapılan operasyonlar Çin’i hedef ülkelerin teknolojisini ele geçirmekte başarılı kılmaktadır.

Çin’ in 5. Nesil Çok Amaçlı Savaş Uçağı Projesi, “Shenyang J (FC)” inteknik formda yapılan casusluk operasyonları ile kritik bilgiler ele geçirilerek Çinli mühendisler tarafından tasarlandığı ve üretildiği iddia edilmiştir. İddiaya göre Amerikalı askeri yetkililer, J’in ABD’nin 5. Nesil Çok Uluslu Müşterek Taarruz Uçağı Projesi “F Lightning II (JSF)” in kopyası olduğunu ve F Programında yer alan bir Avrupa ülkesinden F’in teknolojilerinin çalınarak geliştirildiğini öne sürmektedir.

SHENYANG J (FC): Çin’ in 5. Nesil Çok Amaçlı Savaş Uçağı projesidir. m uzunluk, m yükseklik ve m kanat açıklığı değerlerine sahiptir. Çift motorlu olan J, Mach (2, km/h) maksimum hıza ulaşabilmektedir. Ayrıca dış görünüşü itibarı ile F’e benzetilmektedir.

F LIGHTNING II (JSF): ABD ve Lockheed Martin firması ana yükleniciliğinde tasarımı ve üretimi yapılan 5. Nesil Çok Uluslu Müşterek Taarruz Uçağı projesidir. FA, FB ve FC şeklinde üç farklı konfigürasyona sahiptir. FA modeline bakıldığında, m kanat açıklık, m uzunluk değerlerine sahiptir ve Mach ( km/h) maksimum hıza ulaşmaktadır. F’ in gizli bilgilerinin Çin istihbaratı tarafından çalındığı iddia edilmektedir.

NÜKLEER OPERASYON: “İSRAİL &#; MOSSAD & İRAN”

Bilindiği üzere İran, nükleer faaliyetleri dolayısıyla istihbarat servislerinin operasyon listesinden hiç düşmemiştir. Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), ABD ve İran arasındaki anlaşmaya göre İran’ın Uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin maksimum % oranında olması gerektiği kararlaştırılmıştır. Zaman zaman ülkeler arasındaki yaşanan gerilimler nedeniyle İran, anlaşmaya uymayacaklarını dile getirmiştir.

İran’ın Natanz ve Fordo isimli iki nükleer tesisinde Uranyum U adı verilen parçalanabilir izotopu, Uranyum Heksaflorid gazının verilerek ayrıştırıldığı santrifüjleri bulunmaktadır. Dünya üzerinde U izotopunun %3 oranında sıkıştırılmış halini içeren düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum, nükleer reaktör yakıtı üretiminde kullanılırken, %90 oranında zenginleştirilmiş uranyum ise “Nükleer Silah” üretimi için kullanılmaktadır.

yılında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kameralar karşısına geçerek İsrail İstihbarat Servisi Mossad’ın İran’ da büyük bir operasyon icra ettiğini açıklamıştır. Ancak operasyon İran tarafından yalanlanmıştır.

Netanyahu’nun açıklamalarına göre, Mossad bir gece içerisinde İran’daki eski bir depodan bin belge kaçırarak İsrail’e getirmiştir. Söz konusu belgelerin içeriğinin İran’ın gizli nükleer programı olduğu öne sürülmüştür. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Netanyahu’nun açıklamalarını destekleyerek doğru olduğunu ileri sürmüştür. Bunun üzerine İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, açıklamaların gerçek dışı olduğunu dile getirmiştir.

ARAMCO OPERASYONU: “PETROL SABOTAJI”

  • TARİH: [ ]
  • SAAT: [ ]
  • LOKASYON: [ Saudi Aramco Petrol Üretim Tesisleri ]

[ 25° 56&#; &#; N &#; 49° 40&#; &#; E ]                    [ 25° 04&#; 10&#; N &#; 48° 11&#; 42&#; E ]

[ Abqaiq / Suudi Arabistan ]                                   [ Khurais / Suudi Arabistan ]

Suudi Arabistan Devlet Petrol Şirketi Saudi Aramco’ nun başkent Riyad’ ın kuzeydoğusundaki Abqaiq ve Khurais’ te bulunan tesislerine bir saldırı düzenlendi. Saldırının ardından günlük ham petrol üretimi 5,7 milyon varil azaldı.

Bu azalma, Suudi Arabistan’ın günlük petrol üretiminin yaklaşık yarısına, dünya petrol üretiminin ise %5’ine denk gelmektedir. Saldırı sonrası ham petrolün varil fiyatı %20 artarak Irak’ın ’da Kuveyt’i işgalinden bu yana en büyük sıçramayı yaşadı.

TARİH: [ ]

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda saldırıya ilişkin bazı bilgiler ve enkaz parçaları paylaşıldı. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre Abqaiq tesislerini 18 adet İHA, Khurais tesislerini ise 4 adet seyir füzesi vurdu. 3 adet seyir füzesi ise yolda düştü. Saldırıda toplam 18 adet İHA, 7 adet seyir füzesi kullanıldı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki’nin açıklamaları, saldırının faili olarak İran’ı hedef göstermiştir. Ancak net bir bilgi paylaşılmamıştır. Saldırı dünya gündeminde de oldukça geniş yer bulmuş, buna ilişkin Middile East Eye adlı bir internet sitesi, ismi açıklanmayan bir Irak istihbarat yetkilisinin değerlendirmelerine göre saldırının Irak’ın güneyinden, İran bağlantılı milisler tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmiştir.

Enerji tesisleri, doğal olarak stratejik bir hedeftir. Bu nedenle tesislerin korunması, bulunduğu ülkenin hem enerji hem de ekonomi seyrini pozitif yönde etkilemektedir. Suudi Arabistan, petrol tesislerinin korunması yönünde, belirli noktalara hava savunma sistemleri konuşlandırmış fakat Aramco Operasyonu, hava savunma sistemlerine rağmen başarılı olmuştur.

Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri’nin bünyesinde Uzun Menzilli Bölgesel Hava ve Füze Savunma Sistemi “MIMD/F PATRIOT PAC-2 GEM/PAC-3” Orta Menzilli Bölgesel Hava ve Füze Savunma Sistemi “MIMB I-HAWK” Kısa-Orta Menzilli Bölgesel Hava ve Füze Savunma Sistemi “CROTALE/SHAHINE” bulunmaktadır. Bir de bilinenlere göre kısa menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemi “SKYGUARD” bulunmaktadır.

Medyaya yansıyan bilgilere göre Abqaiq tesislerini 1 adet Patriot PAC-2, 3 adet Skyguard ve 1 adet Shahine bataryası korumaktadır. Fakat böyle bir korumaya rağmen saldırı engellenememiştir. Bunun temelinde yatan en önemli sebeplerden birisi “İstihbarat” ve bu alanda gerçekleştirilen “Espiyonaj” faaliyetidir. Aramco Operasyonu, gerçekleştirilmeden önce tesisler etrafında konuşlandırılan hava savunma bataryaları dikkatle incelenmiş, hangi hava savunma sistemleri olduğu ve hangi noktalar üzerinde konuşlandırıldığı tespit edilmiş, bataryaların radar kapsama alanları düşünülerek analiz edilmiş ve saldırı gerçekleştirilmiştir. Operasyonun başarılı olmasında birçok askeri ve teknik düzeyli sebepler bulunmaktadır. Fakat espiyonaj faaliyeti, operasyonun plan, program, tespit, teşhis, takip ve raporlama bölümlerini kapsayarak operasyonun başarısındaki yegane sebep olmuştur.

DAVID’S SLING OPERASYONU: “ELE GEÇİRİLDİ”

yılında medyaya yansıyan bilgilere göre, Temmuz ’de Suriye tarafından İsrail’e Şam yönetimi tarafından bir hava saldırısı düzenlenmiştir. Saldırı esnasında İsrail’in David’s Sling (Davut’un Sapanı) hava savunma sistemi aktive edilmiş ancak fırlatılan 2 adet  füzeden birisinin havada imha edildiği ifade edilmiştir. Diğer füzenin ise havada arıza yaparak Suriye tarafına düştüğü ve Rus Askeri İstihbaratı tarafından teknik düzeyde incelenmek üzere ele geçirildiği iddia edilmiştir.

Bu durum askeri-teknik boyutta bir espiyonaj faaliyetini ifade etmektedir. Füzenin teknik düzeyde incelenmesi, mühendislik formlarının, sayısal verilerinin ortaya çıkarılması ve analiz edilmesi bir savaş durumunda, hava operasyonlarının plan ve programlanmasının değişik stratejilerle ele alınmasına olanak sağlamaktadır. Bu da saldırı pozisyonunda bulunan bir Hava Kuvvetleri için avantaj sağlamaktadır.

DAVID’S SLING: İsrail ve ABD tarafından ortak bir girişimle geliştirilen Orta-Uzun Menzilli Bölgesel Hava ve Füze Savunma Sistemi’ dir.

NORVEÇ TEHDİT ANALİZİ: “FOCUS RAPORU”

Norveç İstihbarat Servisi Etterretningstjenesten (E-Tjenesten), Norveç Savunma Bakanlığı’na bağlı bir askeri istihbarat kuruluşudur. E-Tjenesten tarafından Norveç’in güvenlik tehditlerinin değerlendirildiği “Focus ” isimli bir rapor hazırlanmıştır. Rapora göre Norveç İstihbarat Servisi Şefi Morten Haga Lunde, Rusya ve Çin’in Norveç için büyük bir tehdit olduğunu ve iki ülkenin daha otoriter bir doğrultuda ilerlediğini öne sürmüştür.

Morten Haga Lunde, Rusya’nın “Ocean Shield” gibi askeri tatbikatlar düzenlediğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD’nin savunma sistemlerini etkisiz hale getirme kapasitesine sahip olduğunu söylediği “AVANGARD Hipersonik Kanatlı Planörlü Stratejik Füze Sistemi” gibi gelişmiş silah sistemlerinin Rus uzmanlar tarafından geliştirildiğinin altını çizmiştir.

Ayrıca Morten Haga Lunde, Vladimir Putin’in  yılındaki Federal Meclis konuşmasında dünyanın en büyük nükleer füzesi olarak tanımlanan “RS SARMAT” dahil olmak üzere 6 yeni silah sistemi tanıttığına dikkat çekerek; “Bunların birkaçı, özel niteliklere sahip ve mevcut silah kategorilerinin dışına çıkıyor. Hem silah geliştirme çalışmaları hem de askeri tatbikatlar, Rusya’ nın daha dinamik bir askeri güç geliştirdiğini ortaya koyuyor.” demiştir.

Açıklamalarına devam eden Morten Haga Lunde, bu sistemlerin bazılarının Norveç’i çevreleyen bölgelerde test edildiğini ve mevcut silahsızlanma anlaşmalarının kapsamı dışında kaldığını öne sürerek; “Kinjal balistik füzesinin test uçuşlarını gözlemledik. Hesaplarımıza göre bu füze, Kola Yarımadası üzerinde bir uçaktan fırlatılması halinde 40 dk. içinde Norveç’teki bir hedefi vurabilecek. Norveç dünyadan izole mi? Hayır. Norveç, küresel sistemin ve batı sisteminin bir parçası. Bu silahlar Norveç için tehdit oluşturuyor.” demiştir.

KhM2 KINZHAL: Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen nükleer ve konvansiyonel harp başlığı kapasiteli havadan fırlatılan balistik füzedir. “Air Launched Ballistic Missile (ALBM).” Menzil yeteneğinin km’den daha fazla olduğu ve hızının ise Mach 10 seviyesine ulaştığı iddia edilmiştir. Hız kabiliyetinin yanında manevra yeteneği de oldukça gelişmiştir.

OPERASYON: “KONTR-ESPİYONAJ”

Kontr-espiyonaj, istihbarat stratejilerinin diğer bir parçasını oluşturmaktadır. Kontr-espiyonaj, yabancı istihbarat servislerinin plan ve program dahilinde uygulama safhasına aldığı tüm espiyonaj faaliyetlerine karşı koyma faaliyetidir. Diğer bir ifade ile “Karşı İstihbarat” ya da “İstihbarata Karşı Koyma” anlamına gelmektedir.

İstihbarat alanında kapalı kaynaklardan elde edilen ya da elde edilmesi planlanan; askeri, siyasi, tıbbi, enerji, teknik, biyografik, ulaştırma ve haberleşme niteliği taşıyan her türlü gizli formun korunması için, ele geçirilmesini önlemek ve her türlü sabotajı engellemek için yapılan karşı istihbarat kuramı, ülkemizde de istihbarat çalışmaları bünyesine kazandırılmıştır.

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu jeo-politik, jeo-stratejik ve jeo-dinamik lokasyonlar, bunun yanı sıra Türkiye’ninSavunma Sanayii atılımı, istihbarat servislerini casuslar satrancına çekmekte ve ülkemizi sabote etme planlarını ortaya koymaktadır. Bu noktada ise devreye MİT girmekte ve milli güvenlik mekanizması çalışmaktadır.

Milli İstihbarat Teşkilatı, uzun yıllardır ülkemizin Savunma Sanayii faaliyetlerini izlemekte ve bu alanda yapılması planlanan her türlü espiyonaj faaliyetlerini engellemek için çalışmaktadır. Bunun için MİT bünyesinde karşı istihbarat kuramı üzerinde çalışan “İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı (İKK)” yapılandırılmıştır. Karşı istihbarat, sadece istihbarat servisleri tarafından değil, bir ülkenin vatandaşları tarafından da bilinmesi ve benimsenmesi gerekmektedir. Öyle ki MİT tarafından belirli zamanlarda Savunma Sanayii gibi stratejik kamu, kurum ve kuruluşlarda görev yapan nitelikli personele “İstihbarata Karşı Koyma Brifingi” verilmektedir. Verilen brifingler ile, ülkemiz için stratejik öneme sahip personeller üzerinde farkındalık oluşturmak ve bu doğrultuda milli güvenlik kavramlarının daha iyi kavranması amaçlanmaktadır.

MİT / İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı (İKK):

İKK Başkanlığı, yabancı istihbarat servisleri ile kurum, kuruluş ya da şahısların Türkiye’ye yönelik casusluk faaliyetlerinin tespiti ve engellenmesiyle görevlidir. İKK Başkanlığı, bu amaçla kontr-espiyonaj faaliyetleri yürüterek, espiyonaj faaliyetlerinin hedefi olan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile işbirliği ve koordinasyon faaliyetlerini sürdürmektedir. İKK çalışmalarında öncelik yüksek düzeyli bir önem arz ettiği için Savunma Sanayii alanına verilmiştir.

Sonuç olarak, devletlerin milli güvenlik kavramları ve bunlara yönelik her türlü sabote girişimleri, istihbarat stratejilerinin farklı planlama ve koordinasyon gerektirdiğini, espiyonaj ve kontr-espiyonaj faaliyetlerinin, ülkelerin savunma programları üzerinde pozitif ve negatif yönde bir etki oluşturduğu gözlemlenmektedir.

Savunma Sanayii&#;ndeki gizli tehditler, askeri düzeyli teknik casusluk operasyonları, nükleer atılımlar üzerindeki yabancı devlet ve istihbarat baskıları, dünya enerji dengeleri ve ülkelerin teknolojik girişimlerinin oluşturduğu tehditler, her ülkenin belirli bir seviyede koruma potansiyeli olduğunu ya da olması gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Milli Güvenlik, Milli İstihbarat, Milli Savunma, Milli Teknoloji ve Silahlı Kuvvetler başlıklarını gözden geçirmekte, yeniden yapılandırmakta, tüm bunlara ilişkin savunma programlarını ve istihbarat stratejilerini devlet güvenlik seviyelerini belirleyerek ortaya koymaktadır.

İKK Başkanlığı, yabancı istihbarat servisleri ile kurum, kuruluş ya da şahısların Türkiye’ ye yönelik casusluk faaliyetlerinin tespiti ve engellenmesiyle görevlidir. İKK Başkanlığı, bu amaçla kontr-espiyonaj faaliyetleri yürüterek, espiyonaj faaliyetlerinin hedefi olan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile işbirliği ve koordinasyon faaliyetlerini sürdürmektedir. İKK çalışmalarında öncelik yüksek düzeyli bir önem arz ettiği için Savunma Sanayii alanına verilmiştir.

METEHAN KANBEK

SAVUNMA ve GÜVENLİK ARAŞTIRMACISI

Metehan KANBEK

Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı &#; Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları

Etiketlerespiyonajf35iranisrailistihbaratj31kinzhalmitmossadoperasyonpetrolsabotajstratejitürkiye

Espiyonaj ve kontrespiyonaj istihbaratın temel branşlarıdır. Espiyonaj casusluk ve bilgi toplama operasyonlarının genel adıdır. Kontrespiyonaj ise casusluğa karşı koymaktır; istihbarata karşı koyma ile karıştırılmamalıdır. Her ülke, yatak odasındaki sırlarını korumak ve başka ülkelerin eline geçmesini engellemek için kontrespiyonaj faaliyeti yürütür. Böylelikle dış güçlerin kendi ülkesinde yürüttüğü casusluk faaliyetlerini kontrol altına almaya çalışır. Ancak bilinenin aksine, bu rekabette istihbarat servisleri arasında ilginç bir centilmenlik anlayışı vardır ve karşılıklı profesyonel bir saygı olduğu da söylenebilir. Çünkü her servis kendi ülkesinin çıkarları doğrultusunda, hedef aldıkları ülkenin sırlarını çalmakla vazifelidir. Bu yüzden “karşı casusluk” faaliyetleri oldukça zeka isteyen, nazik ve riski yüksek faaliyetlerdir. Bir espiyonaj personelinin hasım bir ülkede etkin haber ağı kurabilmesi için maskesinin sıkı olması gerekir. Çünkü diplomatik dokunulmazlığı olmayan bir illegal istihbarat görevlisi hata yaptığında ya hapse mahkum olur veyahut canından olur. Bu durum, hedef ülkenin yatak odasına ne kadar girebildiği ile alakalı olarak değişir. Kontrespiyonaj ekipleri ise, bir kuyumcu titizliği ile hedef casusluk ağını inceleyerek rakip servisin haber ağındaki açığını tespit etmeye çalışır. Açık tespit edilene kadar, hedef farklı şekillerde izlenebilir. Bazen tacize varacak şekilde rahatsız edici bir tavır ile izlenirken, bazen de hissettirilmeden, hedefin rahat hareket etmesi sağlanarak izlenir. Burada bütün amaç hedefin hata yapmasını sağlamaktır. Bir nevi zeka savaşı ile rakibi alt etme işidir. Bu mücadelede, rakibi etkisizleştirmek için hedefin iş yapış tarzı ve psikolojik profili göz önünde bulundurularak tuzak hazırlanır. Sonrasında hedefin düşmesi için sabırla beklenir. Çünkü bir avcının en zayıf olduğu an, avına yaklaştığı andır. Burada şu hususu açmak gerekir: Her tuzağın üstü, rakibin aklına gelmeyecek şekilde örtülür ve böylelikle hedeften bütün kontrolün kendisinde olduğunu düşünmesi istenir. ‘Walk In’ (kendi gelen) denilen kaynak türleri, genellikle bu tarz tuzaklarda kullanılır. Ama dikkatli, disiplinli ve ciddi istihbarat örgütleri bu tuzağa düşmezler. Çünkü “kendi gelen” denilen kaynaklar, istihbarat örgütlerinin genellikle çalışmak istemeyeceği türde elamanlardır. Bu konunun daha iyi algılanması için misal vermek yararlı olacaktır.

Çekoslovakya pasaportu ile Fransa’da oturan genç bir Rus istihbarat görevlisi, Fransızcasını geliştirmek için Sorbona Üniversitesi Antropoloji Bölümü’ne kayıt yaptırır. Okulda çevre edinmek ve dilini geliştirmek için arkadaşlıklar kurar ve muhtemel hedefler için araştırmalar yapar. Sınıf arkadaşları içerisinde sosyalist bir dergiyi okuyan genç dikkatini çeker ve yaklaşır. Genç fakirdir ve ailesini geçindirmek, hasta olan annesine bakmak için ek işlerde çalışmaktadır. Birgün ailesinin geçimini sağlamak için okulu bırakması gerektiğini, ondan borç aldığı frangı uygun zamanda ödeyeceğini söyler. Rus, frang daha borç verip üzülmemesini söyler. Fransız genç, okuldan ayrılır ve uzun bir zaman ikili arasındaki iletişim kopar. Birgün Rus istihbaratçı, kullandığı güzergahlardan biri olan bir caddede Fransız genci görür. Kısa bir selamlaşmadan sonra, Fransız genç, Fransız genelkurmayında fotoğrafçılığa başladığını, evlenmek için para biriktirdiğini ve annesine bakabilmesi için kazandığı paranın yeterli olmadığını, ek iş arayışlarında olduğunu belirtti. Ayrılırken, Rus arkadaşını ailesi ve nişanlısı ile tanıştırmak istediğini belirterek, telefon numarasını verdi. Rus istihbarat görevlisi, Fransız genelkurmayının surlarında bir gedik açtığını düşünerek, durumu yöneticisine bildirdi. İstihbarat görevlisi ve yöneticisi, Fransız genç ile nasıl tanışıldığının, kurulan ilişkinin ne şekilde seyrettiğinin detaylı analizini yaptılar. Ve nihayetinde evlenmek ve hayatını idame ettirmek için bir gelire ihtiyacı olan bir Fransız olduğu fikrinde uzlaştılar. Artık motif belli idi, paraya ihtiyacı olan bu gence, hayatını sürdürebileceği parayı verdikleri takdirde, Fransız ordusuna girebileceklerinden emin oldular. Ayrıca gencin üniversite döneminde elinden düşürmediği sosyalist dergiyi de göz önünde bulundurarak, Sovyetlere çalışmak için ideolojik bir engellin de ortada olmadığı kanaatine vardılar. Sovyet istihbarat yetkilileri için her şey yaşamın olağan akışına uygundu ve tuzak kokusu almadılar. Çünkü Fransız genç, ajite edici davranışlarda bulunmadığı gibi Rus’u tuzağa çekmeye yönelik bir girişimde de bulunmamıştı. Bütün bu iletişimde kontrol Rus görevlide görünüyordu. Fransız, “kendi gelen” değildi, üstelik angaje etmeye karar veren de Rus’tu. Nihayetinde Fransız’ın bütün yaşamı didik didik edilmesine rağmen anlattığı hikaye tutuyordu. Maskesi sıkı idi. Raporu Moskova’ya gönderip, operasyon için onay beklediler. Bu süreçte Moskova merkezinin eline Fransız Karşı İstihbarat Bölümü’nde çalışan bir kaynağın raporu ulaşır. Raporda Sorbona Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde okuyan Çekoslovak şahsın, Sovyet Rusya vatandaşı olduğu ve NKVD’ye (KGB’nin eski adı) çalıştığı yazmaktadır. Yine raporda, genç bir Fransız istihbarat memurunun bu iş için görevlendirildiği de belirtiliyordu. Bunun üzerine NKVD, personellerini geri çekti ve bütün haber ağını dondurdu. Bu zekice ve ustaca kurgulanmış tuzak, istihbarat örgütlerinin hedeflerinin atabileceği adımları en ince ayrıntısına kadar nasıl hesapladığını göstermektedir.

Fransız’ın sosyalist dergiyi okuması, maddi durumunun kötü olduğunu göstermesi, kışkırtıcı davranışta bulunmaması ve Rus ile tesadüfen karşılaşması, bütün bunlar avcının iştahını kabartıp hata yapmasını sağlamak içindi. Bu ustaca girişim NKVD tarafından takdirle karşılandı. Ancak bu örnek bize insan zihninin örtülü bir biçimde nasıl manipüle edildiğini de göstermektedir. Kavram dünyamız, sırrı anlamlandırma biçimimiz ve iş yapış tarzımız, bir profesyonel için bir sonraki adımımızın ne olacağını tahmin etmek için kullanılan basamaklardır. Eğer hedefseniz, en güçlü ve rahat hissettiğiniz anda av olmaya hazırsınız demektir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir