kıymet kodu / Sabit Kıymet Aktarımı : -

Kıymet Kodu

kıymet kodu

1- ) Sabit Kıymet İşlemleri Sistem &#;zerinden Mi Takip Edilecek?

Amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin işlemler, 1/1/ tarihinden itibaren zorunlu olarak Sistemde yer alan “Sabit Kıymet Yönetimi” menüsü üzerinden takip edilecektir.

2- ) Sabit Kıymet Y&#;netimine Nasıl Giriş Yapılır?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde yer alan “Sabit Kıymet Yönetimi” başlığı tıklanır ve ilgili başlıklardan sabit kıymet işlemlerine devam edilir.“Sabit Kıymet Yönetimi” nin kullanımına ilişkin bilgilere seafoodplus.info adresinde yer alan Kılavuzdan erişilebilir.

3-) Sabit Kıymet Y&#;netim Mod&#;l&#; Hangi M&#;kelleflerde Bulunmaktadır?

Serbest Meslek Kazanç Defteri, İşletme Defteri ve Çiftçi İşletme defterlerinden en az biri açık olan mükelleflerinde “Amortisman Defteri” bulunmaktadır.

4-) Amortisman Defteri Sistem Tarafından Otomatik A&#;ılıyor Mu?

Serbest Meslek Kazanç Defteri, İşletme Defteri ve Çiftçi İşletme defterlerinden en az biri açık olan mükelleflerin “Amortisman Defteri” sistem tarafından otomatik olarak açılmaktadır. Bu defterler “Sistem Yönetimi” başlığı altında yer alan “Defter İşlemleri” menüsünden kontrol edilebilir.

5-) Amortisman Defterini Kullanmak İ&#;in Ne Yapılmalı?

“Serbest Meslek Kazanç Defteri”, “İşletme Defteri” veya “Çiftçi İşletme Defter” türlerinden en az biri açık olan mükelleflerin “Amortisman Defteri” Sistem tarafından otomatik olarak açılmaktadır.

6-) Aktife İlk Kez Kaydedilecek Sabit Kıymetler Sisteme Nasıl Kaydedilir?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde “Muhasebe Bilgileri" başlığı altında yer alan “Gider Ekle” menüsü tıklanarak “Belge Bilgisi” bölümünde uygun belge seçildikten sonra “Gider Kalemleri” bölümünde sırasıyla “alış türü” “normal alım”, “gider kayıt türü” “sabit kıymet alışı” ve uygun “amortisman gider türü” seçilerek kayıt yapılabilir.

Kayıt sırasında gider kalemlerine ek olarak “Sabit Kıymet Kodu” ve “Sabit Kıymet Adı” alanları belirir ve bu alanlar sabit kıymet kayıt işlemleri için doldurulması zorunlu alanlardır.

Diğer taraftan, değişiklik ve silme işlemleri de bu ekran üzerinden yapılabilir.

7-) Taslak Sabit Kıymet Nasıl Aktifleştirilir?

Sabit Kıymet Yönetimi başlığı altında yer alan Giriş İşlemleri bölümünden  “Aktifleştirme” menüsü kullanmak suretiyle aktifleştirilecek olan taslak sabit kıymet(ler) seçilir. VUK kapsamına uygun olarak, amortisman hesaplama işlemleri için gerekli olan ek bilgiler sisteme girilir ve kaydedilir. Sistem taslak durumundaki sabit kıymeti aktifleştirir ve amortisman gideri ayırılabilir duruma getirilebilmektedir.

8-) Sabit Kıymet Y&#;netim Mod&#;l&#;ne Kaydedilen Sabit Kıymetler Nasıl Aktifleştirilir?

Sisteme “Sabit Kıymet Alışı” gider kalemini içeren bir gider belgesi kaydedildiğinde “Aktifleştirmeye Git” yönlendirmesi ile aktifleştirme süreci başlatılabilir. Aktifleştirme işleminin bu sırada yapılmaması durumunda sonraki bir zamanda da  “aktifleştirme” işlemi yapılabilir.

Kayıt yapıldıktan sonraki bir zamanda “aktifleştirme” yapmak için ise, “Sabit Kıymet Yönetimi” başlığı altında yer alan “Giriş İşlemleri” menüsünde bulunan “Aktifleştirme” seçeneğine girilir. Aktifleştirilmek istenen sabit kıymet seçilerek amortisman hesaplaması için zorunlu olan bilgiler girilerek kayıt süreci tamamlanabilir.

9-) Aktifleştirilmiş Sabit Kıymetlerin Amortisman Gider Kaydı Nasıl Yapılır?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde “Sabit Kıymet Yönetimi” başlığı altında yer alan “Giriş İşlemleri” menüsünde “Amortisman Hesaplama” seçeneğinden, amortisman ayrılmak istenen dönem seçildiğinde, söz konusu döneme ilişkin amortisman gideri Sistem tarafından hesaplanır ve kullanıcıya gösterilir.

Kullanıcının Sistem tarafından yapılan hesaplamayı kaydetmesi ile ayrılacak amortismana ilişkin gider kaydı otomatik olarak oluşur.

Diğer taraftan, değişiklik ve silme işlemleri de bu ekran üzerinden yapılabilir.

) Sabit Kıymet Y&#;netim Mod&#;l&#;ne Yapılan Kayıtlar Nasıl G&#;r&#;nt&#;lenir?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde “Sabit Kıymet Yönetimi” başlığı altında yer alan “Giriş İşlemleri” menüsünde “Amortisman Hesaplama” seçeneğinden, “Tüm Belgeyi Görüntüle”nin işaretlenmesi ile aktifte kayıtlı olan sabit kıymetlere ait amortisman hesaplaması yapılan bilgiler ve giderleştirilmiş tutarlar görüntülenebilir.

Diğer taraftan söz konusu bilgiler “Excel” ve  “pdf” formatları ile bilgisayara kaydedilebileceği gibi “Amortisman Defteri”nden de bu bilgilere ulaşılabilir.

) Aktifleştirilmiş Sabit Kıymetlere İlişkin Amortismanlar Hangi Tarihler İtibariyle Gider Kaydedilir?

Sabit kıymet aktifleştirme işlemi sırasında “normal amortisman hesaplama yöntemi”nde dönemin “aylık” seçilmesi durumunda her ayın sonunda (en erken ayın son takvim günü), dönemin “üç aylık” seçilmesi durumunda üç aylık dönemler sonunda (en erken çeyrek dönemin son takvim günü), dönemin “yıllık” seçilmesi durumda ise yıl sonunda (en erken mali yıl sonunda) amortisman gider kaydı kullanıcılar tarafından oluşturulabilecektir.

Yıl içerisinde aktifleştirilen sabit kıymet için önceki dönemlere isabet eden amortisman giderleri seçilen amortisman yöntemine (normal-kıst) göre giderleştirilir.

) Amortisman Defterinde Hangi Bilgiler Yer Almaktadır?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde “Sabit Kıymet Yönetimi” başlığı altında yer alan “Amortisman Defterinde” kaydedilen (aktifleştirilen) sabit kıymetler ve bu sabit kıymetlere ilişkin ek maliyetler, mali yıl içerisinde ayrılan amortismanlar, önceki yıllarda ayrılan amortisman bilgileri yer almaktadır. Söz konusu bilgiler “Excel” ve “pdf” formatları ile bilgisayara kaydedilebilir.

) Sabit Kıymete İlişkin Ek Maliyet Nasıl Gider Kaydedilir?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde "Muhasebe Bilgileri" başlığı altında yer alan "Gider Ekle" menüsü tıklanarak "Belge Bilgisi" bölümünde uygun belge seçildikten sonra "Gider Kalemleri" bölümünde sırasıyla "alış türü" "normal alım" , "gider kayıt türü" "sabit kıymet ek maliyet" ve uygun gider kayıt alt türü seçilerek kayıt yapılır.

Ek maliyet kaydı yapılırken mutlaka bu maliyetin hangi sabit kıymet ile bağlantılı olduğu gider kalemi içinde belirtilir. Ek maliyet girişleri Sistem tarafından otomatik olarak aktifleştirilir ve amortisman gideri ayrılabilir duruma getirilir.

) Devir Fişi ile Ne Yapılabilir?

Cari yıldan önce alınmış ancak işletmenin aktifine alınmayan sabit kıymetlrer “Devir Fişi” ile Sisteme kaydedilebilir.

) Takvim Yılından &#;nce Aktife Alınmış Sabit Kıymetler Sisteme Nasıl Kaydedilir?

Sistemde “Sabit Kıymet Yönetimi” başlığı altında yer alan “Giriş İşlemleri” menüsündeki “Devir Fişi” seçeneği seçilerek geçmiş dönemlerde alınan ve aktifte yer alan sabit kıymetlerin girişleri yapılabilir.

) Devir Fişi ile &#;nceki D&#;nem Amortisman Giderlerinin Aktarılması Nasıl Ger&#;ekleşir?

Sabit Kıymet Yönetimi başlığı altında yer alan “Giriş İşlemleri” bölümünden  “Devir Fişi” ekranından  sabit kıymet ve bu sabit kıymet için beyan edilmiş olan amortisman gideri bilgileri sisteme giriş yapılır  ve kaydedilir. Sistem sabit kıymeti otomatik olarak aktifleştirir ve amortisman gideri ayırılabilir duruma getirir. Devir Fişi kalemi değişiklik ve silme işlemleri de bu ekrandan yönetilir.

) Takvim Yılından &#;nce Aktife Alınmış Sabit Kıymetler Sisteme Kaydedilirken “Devir Fişi Hatalı Satırlardan Dolayı Kaydedilemedi” Uyarısı Alındığında Ne Yapılmalı?

Böyle bir uyarı ile karşılaşılması durumunda “Devir Fişi” ekranında sağ tarafta “Devir Fişi Kayıtları Listesi” bölümündeki ünlem işaretine tıkanıldığında ekrana gelen uyarı açıklaması doğrultusunda, “Devir Fişi” “Tedarikçi Cari Bilgileri” bölümünde yer alan hatalı satırlar düzetilip “Kayıt Güncelle” butonuna tıklandıktan sonra” Devir Fişi Kayıtları Listesi” bölümünün altındaki “Belgeyi Kaydet” butonuna basılarak kayıt işlemi tamamlanabilir.

) Sabit Kıymet Satış Kayıtları Nasıl Yapılır?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde yer alan “Muhasebe Bilgileri" başlığı altında yer alan “Gelir Ekle” menüsü tıklanarak “Belge Bilgisi” bölümünde uygun belge seçildikten sonra “Gelir Kalemleri” bölümünde sırasıyla “satış türü” “Diğer İşlemler (KDV Beyannamesi)”, “Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler” veya “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” seçilip “gelir kayıt türü” ve gelir kayıt alt türü “Sabit Kıymet Satışı” olarak seçilir ve ardından ekrana açılan “Sabit Kıymet Bilgileri” menüsünden satış işlemi yapılmak istenen sabit kıymet seçilerek sabit kıymet satış kayıt işlemi yapılır.

Sabit kıymet satış işlemi kaydedildikten sonra Sistem tarafından sabit kıymetin “net defter değeri” ve “satış tutarı” referans alınarak, “sabit kıymet satış karı” veya “sabit kıymet satış zararı” otomatik olarak oluşur ve kaydedilir. Söz konusu kar veya zarar için kullanıcılar tarafından yeni bir kayıt yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

) Tam İstisna Kapsamına Giren Sabit Kıymet Satışı Nasıl Kaydedilir?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde yer alan “Muhasebe Bilgileri" başlığı altında yer alan “Gelir Ekle” menüsü tıklanarak “Belge Bilgisi” bölümünde uygun belge seçildikten sonra “Gelir Kalemleri” bölümünde sırasıyla “satış türü” “tam istisna kapsamına giren işlemler” seçilip “gelir kayıt türü” ve gelir kayıt alt türü “Sabit Kıymet Satışı” olarak seçilir ve ardından ekrana açılan “Sabit Kıymet Bilgileri” menüsünden satış işlemi yapılmak istenen sabit kıymet seçilerek sabit kıymet satış kayıt işlemi yapılır.

Sabit kıymet satış işlemi kaydedildikten sonra Sistem tarafından sabit kıymetin “net defter değeri” ve “satış tutarı” referans alınarak, “sabit kıymet satış karı” veya “sabit kıymet satış zararı” otomatik olarak oluşur ve kaydedilir. Söz konusu kar veya zarar için kullanıcılar tarafından yeni bir kayıt yapılmasına gerek yoktur.

) Kısmi İstisna Kapsamına Giren Sabit Kıymet Satışı Nasıl Kaydedilir?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde yer alan “Muhasebe Bilgileri" başlığı altında yer alan “Gelir Ekle” menüsü tıklanarak “Belge Bilgisi” bölümünde uygun belge seçildikten sonra “Gelir Kalemleri” bölümünde sırasıyla “satış türü” “kısmi istisna kapsamına giren işlemler” seçilip “gelir kayıt türü” ve gelir kayıt alt türü “Sabit Kıymet Satışı” olarak seçilir ve ardından ekranda açılan “Sabit Kıymet Bilgileri” menüsünden satış işlemi yapılmak istenen sabit kıymet seçilerek sabit kıymet satış kayıt işlemi yapılır. Sabit kıymet satış işlemi kaydedildikten sonra Sistem tarafından sabit kıymetin “net defter değeri” ve “satış tutarı” referans alınarak, “sabit kıymet satış karı” veya “sabit kıymet satış zararı” otomatik olarak oluşur ve kaydedilir. Söz konusu kar veya zarar için kullanıcılar tarafından yeni bir kayıt yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

) Sabit Kıymet Satışı ile Oluşan Kar veya Zarar Sisteme Nasıl Kaydedilir?

Sabit kıymet satış işlemi kayıt altına alındıktan sonra sistem tarafından sabit kıymetin “net defter değeri” ve “satış tutarı” referans alınarak,  “sabit kıymet satış karı” veya “sabit kıymet satış zararı” otomatik olarak oluşur ve kaydedilir.

Söz konusu kar veya zarar için kullanıcılar tarafından yeni bir kayıt yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

) Sabit Kıymet Satışı ile Oluşan Kar veya Zarara İlişkin Kayıtta Elle (Manuel) Değişiklik Yapılabilir Mi?

Sistem tarafından otomatik oluşturulan sabit kıymet satışına ilişkin kar veya zarar kayıtlarındaki tutarlarda elle (manuel) olarak değişiklik ve silme işlemi yapılması mümkün değildir.

Bununla birlikte söz konusu kar veya zararın doğmasına sebep olan sabit kıymet satış kaydı silinebilir. Bu durumda, silinen kayda ilişkin olarak Sistem tarafından yapılan kayıtlarda silinir.

Diğer taraftan, sabit kıymet satışına ilişkin kayıt üzerinde güncelleme yapılamaz. Bu kayıtta bulunan bilgilerin değiştirilmesi isteniyorsa, kaydın silinmesi ve yeniden oluşturulması gerekir.

) Hesap &#;zetinde Sabit Kıymetlere İlişkin Hangi Bilgiler Yer Almaktadır?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde  “Muhasebe Bilgileri" başlığı altında yer alan “Hesap Özetinde” seçilen döneme uygun olarak; amortisman giderlerine ait toplam tutar, sabit kıymet satışından kaynaklı kar tutarı bilgisi (diğer gelirler), sabit kıymet satışından kaynaklı zarar tutar bilgisi (diğer giderler)  yer almaktadır.

) Sayılı Kanun Kapsamında Binek Ara&#;lara İlişkin Alış İşlemi Sisteme Nasıl Kaydedilir?

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde “Muhasebe Bilgileri" başlığı altında yer alan “Gider Ekle” menüsü tıklanarak “Belge Bilgisi” bölümünde uygun belge seçildikten sonra “Gider Kalemleri” bölümünde sırasıyla “alış türü” “normal alım”, “gider kayıt türü” “sabit kıymet alışı” ve “amortisman gider türüne ise  uygun olarak”  “Binek İkinci El Araçlara, “Binek Sıfır Araçlara (KDV-ÖTV Dâhil)” veya  Binek Sıfır Araçlara (KDV-ÖTV Hariç) ilişkin gider türlerinden biri  seçilerek kayıt yapılabilir.

“Amortismana Tabi iktisadi Tutar” alanına sayılı kanun kapsamında itfa sürecince ayrılacak amortisman tutarı, “Gerçek Değer” alanına ise araç alış tutarı yazılması gerekmektedir.

Elektronik Fon Transfer (EFT) Sistemi

EFT Sistemi Türk lirası üzerinden yapılan ödeme işlemlerinin bankalar arasında elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan ödeme sistemidir. yılında faaliyete geçen EFT Sistemi, yılında gerçekleştirilen yeniden yapılandırmayla yerini ikinci nesil EFT Sistemine bırakmıştır. TCMB, teknik birimleri tarafından geliştirilen üçüncü nesil EFT Sistemi de yılında işletime alınmıştır.

Üçüncü nesil EFT Sistemi iki işlevsel bileşene ayrılmıştır. Müşterilerarası TL Aktarım Sistemi bileşeninde, bankaların müşterileri adına gerçekleştirdikleri ödemeler, Bankalararası TL Aktarım Sistemi bileşeninde ise bankaların birbirleri arasında gerçekleştirdikleri ödemeler ile yurt dışı finansal kuruluşlara sağladıkları muhabirlik hizmetlerine ilişkin bankacılık ödemeleri gerçekleştirilmektedir.

EFT’nin her iki bileşeni de TCMB’nin kendi insan kaynakları ve teknik imkanlarıyla oluşturulan yazılımlarla hizmet vermektedir.

 

Elektronik Menkul Kıymet Transfer (EMKT) Sistemi

Elektronik Menkul Kıymet Transfer (EMKT) Sistemi; menkul kıymetlerin saklanmasını; ayrıca bankalar arası transfer ve mutabakatının elektronik ortamda, gerçek zamanlı ve kaydi olarak yapılmasını sağlar. TCMB Ödeme Sistemlerinin yeniden yapılandırma programı çerçevesinde geliştirilen İkinci Nesil EMKT Sistemi,12 Temmuz tarihinde faaliyete geçmiştir.

Merkez Bankası tarafından yapılan piyasa ihaleleri ile ilgili işlem akışlarının herhangi bir fon veya kıymet transferi içermeyen bilgi mesajları, 30 Eylül ’den itibaren ayrı bir platforma taşınmıştır. İhale Sistemi (IhS) adı verilen bu ortamın amacı, operasyonel riskleri en aza indirmektir.  

EFT Sistemi ile EMKT Sisteminin işleyişi ile ilgili kurallar, “TCMB Ödeme Sistemleri İşletim Kuralları” belgesi ile belirlenmiştir.

 

TCMB Ödeme Sistemleri’nin Özellikleri

Merkez Bankası tarafından geliştirilen TCMB Ödeme Sistemleri’nin sağladığı başlıca avantajlar ve sistemin özellikleri şu şekildedir:

  • Bankalar arasındaki para transfer işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi,
  • Para transferinin daha hızlı, güvenilir ve düşük maliyetle yapılması,
  • Bankaların, fon yönetimlerini daha kolay ve etkin biçimde gerçekleştirmesi,
  • İnsan gücü ve kâğıda dayalı işlemlere olan ihtiyacın azalması,
  • Ödeme hizmetlerinin çeşitlenmesine fırsat verecek bir altyapı sunulması,
  • Fiziksel menkul kıymet basım ve değişiminin azalması,
  • Menkul kıymetlerin ödeme karşılığında teslim edilmesi.

TCMB Ödeme Sistemleri hangi zamanlar çalışır?

TCMB Ödeme Sistemleri; resmî tatiller dışında, hafta içi her gün saatleri arasında çalışır. Yarım iş günlerinde ise saat ’e kadar sistemler açıktır.

Bunun yanında, bankalar tarafından müşteri ödemelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla, Merkez Bankası tarafından farklı çalışma saatleri belirlenebilir.

TCMB Ödeme Sistemleri’nde iptal ve iade

Geri Dönülemezlik İlkesi çerçevesinde, TCMB Ödeme Sistemleri’nde, hesaplara işlenen ödemeleri iptal etmek mümkün değildir.

Hatalı ödemeler ancak alıcı banka tarafından iade edilebildiği için, bu durumlarda müşteriler kendi bankalarına başvurmalıdır.

TCMB Ödeme Sistemleri’nde işlem süresi

Merkez Bankasının yürüttüğü TCMB Ödeme Sistemleri’nde, bankalar arasında yapılan ödemeler 1 saniyeden daha kısa sürede; müşteriler arası perakende ödemeler ise ortalama 30 saniye içerisinde işlenir ve  alıcı bankaların hesaplarına aktarılır.

Sistemden gerçekleştirilen ödemeler, gönderici bankanın hesap bakiyesi yeterli olmak şartıyla, bekletilmeden alıcılarına iletilir. Başka bir deyişle, bu tür durumlarda, işlemler TCMB Ödeme Sistemleri’nde beklemez ve herhangi bir onay  gerektirmez.

Bunun yanında, paranın müşteri hesabına geçme konusunda, gönderici ve alıcı bankaların kendi iç iş akışları nedeniyle süre farklılıkları yaşanabilir.  Bu tür durumlarda, müşterilerin alıcı ve gönderici bankalarla iletişim kurması gerekmektedir.

TCMB Ödeme Sistemleri’ne kimler katılabilir?

TCMB Ödeme Sistemleri’ne Türkiye’de faaliyette bulunan tüm bankalar katılımcı olabilir. Ayrıca Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT) EFT Sisteminin, Merkezî Kayıt Kuruluşu da EMKT Sisteminin bir katılımcısıdır.

TCMB Ödeme Sistemleri’ne katılım şartları
Sisteme katılmak isteyen kuruluşların aşağıdaki katılım şartlarını sağlaması gerekmektedir.
•    TCMB’ye yazılı olarak başvurması, katılımcı adayının “banka” olması halinde ise bankacılık izin ve yetki belgelerini sunması,
•    Katılımlarının TCMB Yönetim Komitesi tarafından onaylanması,
•    TCMB Ödeme Sistemleri Katılımcı Sözleşmesini imzalaması,
•    TCMB nezdinde hesabının bulunması,
•    TBB nezdinde TCMB Ödeme Sistemlerine katılım için gereken işlemlerini tamamlaması,
•    Sisteme bağlantı için gereken yazılımı sağlaması, iletişim ağına ilişkin altyapıyı kurması ve bu hazırlıklarının TCMB tarafından onaylanmış olması,
•    TCMB tarafından belirlenen altyapı hazırlıkları takvimi ile katılım tarihine uyması ve hazırlıklarını aksatmadan tamamlaması,
•    Sisteme kabul testlerinde başarılı olması.

TCMB Ödeme Sistemleri Katılımcıları listesine buradan erişilebilmektedir.

TCMB Ödeme Sistemlerinin Uluslararası Standartlara Uygunluğu

TCMB Ödeme Sistemlerinin Uluslararası Mutabakatlar Bankası (Bank for International Settlements, BIS) bünyesinde yer alan Ödemeler ve Piyasa Altyapıları Komitesi (Committee on Payments and Market Infrastructures, CPMI) ile Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Organizasyonu (International Organization of Securities Commission, IOSCO)  tarafından ödeme sistemleri, menkul kıymet mutabakat sistemleri, merkezi karşı taraflar, merkezi saklama kuruluşları ve veri depolama kuruluşları gibi finansal altyapı kuruluşları için belirlenen Finansal Piyasa Altyapısına İlişkin Prensiplere göre değerlendirildiği belgeye buradan ulaşılabilir.

 

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi, müşterilerin banka sistemleri üzerinden ödeme talimatlarını 7/24 gönderebilecekleri TCMB’nin bünyesinde geliştirilmiş ve TCMB tarafından işletilen EFT’den bağımsız bir sistemdir. Sistemde ödemeler saniyeler içinde sonuçlanmakta olup, fon alıcının hesabında anında kullanılabilir hale gelmektedir. Belirlenen süre aşımı içerisinde tamamlanmayan işlemler ise iptal olmaktadır. Sistem katılımcıları işlemler tamamlandıktan sonra gönderen ve alan müşteriye ödemenin sonucuna dair bildirimde bulunmaktadır.

FAST Sistemi, 18 Aralık tarihinde sadece banka çalışanlarının ödeme gönderebilecekleri bir pilot süreç ile devreye alınmış olup, 8 Ocak tarihinde müşterilerin kullanımına açılmıştır.

FAST Sisteminin işleyişi ile ilgili kurallar, “FAST Sistemleri İşletim Kuralları” belgesi ile belirlenmiştir. Sisteme Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar katılabilir, Haziran ayından sonra banka dışı kuruluşların da katılımı değerlendirilecektir.

FAST Sistemi’ne katılım şartları
FAST Sistemine sayılı  Kanun’un maddesinde belirtilen ödeme hizmeti sağlayıcıları katılabilir.
FAST Sistemine katılmak isteyen kuruluşun aşağıdaki katılım şartlarını sağlaması gerekmektedir:
•    Ticaret Siciline tescil edildiğini gösterir ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınmış belge ile imza sirkülerinin noter tasdikli suretleri ve esas sözleşmesi ile birlikte TCMB’ye yazılı olarak başvurması, Katılımcı adayının “banka” olması halinde bankacılık faaliyet iznini sunması,
•    Katılımının TCMB Yönetim Komitesi tarafından onaylanması,
•    FAST Sistemi Katılımcı Sözleşmesini imzalaması,
•    TCMB nezdinde hesap açması,
•    FAST Sistemi bağlantısı için gereken yazılımı sağlaması, iletişim ağına ilişkin altyapıyı kurması, TCMB tarafından talep edilecek operasyonel ve teknik tedbirleri alması ve bu hazırlıkların TCMB tarafından onaylanmış olması,
•    TCMB tarafından belirlenen altyapı hazırlıkları takvimi ile katılım tarihine uyması ve hazırlıklarını aksatmadan tamamlaması,
•    FAST Sistemine katılmak için gerekli olan testlerde başarılı olması,
•    FAST Sisteminin sürekliliğini tehlikeye atmamak için gerekli risk yönetimi, operasyonel yönetim, iç kontrol ve iç denetim mekanizmalarını oluşturmuş ve işler hale getirmiş olması.
Katılıma ilişkin başvurunun incelenmesi aşamasında gerekli görüldüğünde TCMB tarafından talep edilen başka belgelerin de sunulması gerekir.
Hukuksal, yönetsel, teknik gereklilik veya uluslararası yaptırım ile TCMB'nin karşı karşıya kalabileceği yaptırım riskinin söz konusu olması durumunda veya Sistemin işleyişinin olumsuz etkileneceğinin değerlendirilmesi halinde FAST Sistemine katılmak isteyen kuruluşun katılımı TCMB Yönetim Komitesi tarafından onaylanmayabilir.

FAST Sistemi Katılımcıları listesine buradan erişilebilmektedir.

Sisteme ilişkin daha detaylı bilgiye ve tanıtım içeriğine seafoodplus.info  adresinden erişilebilmektedir.

kaynağı değiştir]

ISIN'ler ilk kez 'de kullanıldı, ancak G30 ülkelerinin kabul edinilmesini önerdiği yılına kadar geniş kabul görmemiştir.[1] ISIN bir yıl sonra ISO tarafından ISO standardı ile onaylanmıştır.

Başlangıçta bilgiler CD-ROM'lar aracılığıyla dağıtıldı ve bu daha sonra internet üzerinden dağıtımla değiştirilmiştir.

yılında Avrupa Birliği, ISIN'i geçerli tanımlayıcılardan biri olarak içeren bazı düzenleyici raporlamalarında araç tanımlayıcılarının kullanılmasını zorunlu kılmıştır.[2]

Tanım[değiştir

KIYMET KODLARI

KCDZAKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZBKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZCKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZDKCHOLPDBL NA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZEKCHOLPDBL NA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZFKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZGKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZHKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZIKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZJKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZKKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZLKCHOLPDBL NA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZMKCHOLPDBL NA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZNKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZOKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZPKCHOLPDBL NA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZRKCHOLPDBL NA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZSKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZTKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZUKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZVKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZYKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCDZZKCHOLPDBLNA DEUTSCHE BANKVARANTKCHOLKO&#; HOLDİNG A.Ş.YERLİ HİSSE SENEDİKCIAAKCHOLCIYMNA İŞ seafoodplus.infoĞ.A.Ş.VARANTKCIABKCHOLCIYMNA İŞ YATIRIMVARANTKCIACKCHOLCIYMNA İŞ YATIRIMVARANTKCIADKCHOLCIYMNA İŞ YATIRIMVARANTKCIAEKCHOLCIYMNA İŞ YATIRIMVARANTKCIAFKCHOLCIYM NA İŞ YATIRIMVARANT

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir