lut balığı / Granyoz (Kaya Levreği) Balığı Nedir? Nerelerde Yaşar Ve Kısaca Özellikleri Nelerdir? - Evcil Hayvan

Lut Balığı

lut balığı

Granyoz (Kaya Levreği) Balığı Nedir? Nerelerde Yaşar Ve Kısaca &#;zellikleri Nelerdir?

Görüntü bakımından levreğe son derece benzer bir özelliği vardır. Bu balık türü göç etmez. Denizlerde kaya diplerinde yaşamını sürdürür. Bu sebeple kaya levreği olarak da adlandırılmaktadır. 

Granyoz (Kaya Levreği) Balığı Nedir?

Granyoz, sciaenidae ailesinden olan bir balıktır. Ağzının iç kısmında sarı lekeler bulunur. Bu nedenle sarı ağız ya da halili isimleri ile de bilinir. Eti beyaz renklidir. Son derece değerli olan bu balık türü derin sularda yaşamayı tercih eder. 

 Etçil bir balıktır. İlkbahardan başlayarak Ağustosa kadar üreme dönemi içerisindedir. Hamsi ve sardalya gibi balıkları avlama özellikleri bulunur. Bunun yanında çeşitli deniz kabuklularını da avlarlar. 

Nerelerde Yaşar ve Kısaca Özellikleri Nelerdir?

 Bu balık türü Marmara, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde yaşamaktadır. Bu balık türünün kafasının üzerinde dengede kalmasını sağlayan iki tane taş vardır. Bunlar otolit olarak isimlendirilir. Bu taşlar değirmen taşlarına benzemesi nedeni ile değirmenci balığı ya da taş balığı ismi ile de bilinir.

 Granyoz balık türü sürüler halinde kaya diplerinde yaşar. Koyu çivit renginde olan bu balıkların karın ve baş kısmı beyazdır. Yüzme keseleri son derece büyük canlılardır. Bu balık türü hızlı hareket etmesi nedeni ile avlaması zordur. 

Ağzı dolu balığı ayırma yöntemleriniz? Herkes gelsin lütfen

Hobici Köşesi

Plaket ve ödüllü Yarışma'ya katılıp canlı veya akvaryumunuzu taçlandırabilir, geçmiş dereceleri ve katılımları görebilirsiniz.

Akvaryum kültürü bölümünde akvaryum hobisi ile ilgili dergilere, belgesellere, kitaplara ve web sitelerine ulaşabilirsiniz.

Sitemizdeki Makaleler ve Üye Bloglarını gezerek istediğiniz konu hakkınca bilgi edinebilir, seafoodplus.info adresine sahip olan kendi bloğunuzu oluşturabilirsiniz.

Canlı Veritabanı'nda bilgi ve canlı edinebilmek için kimde hangi balıkların olduğunu görebilir, kendi canlılarınızı da veritabanına ekleyebilirsiniz..

Üye akvaryumları bölümünden üyelerin akvaryumlarına bakıp yorum bırakabilir, siz de kendi akvaryumlarınızı da görebilirsiniz.

Akvaryumcular bölümünden akvaryumcuların adres telefon ve harita koordinatlarına ulaşabilir, akvaryumcular hakkındaki yorumları okuyup yorum yapabilirsiniz.

Tatlı Su, Bitki, Deniz ve Sürüngenler bölümünden toplam binden fazla türün detaylı bilgilerine, fotoğraflarına ve beseyenlerin yorumlarına ulaşabilir, sizler de yorum bırakabilirsiniz.

Ürünler bölümünde akvaryum piyasasında olan ürünlerin özelliklerine bakıp yorum yapıp, yorumları okuyabilirsiniz.

Akdeniz'i istilacı balıklar sardı

Haberin Devamı

Prof. Dr. Gökoğlu, son dönemde Kızıldeniz'den Akdeniz'e yeni balık türlerinin geldiğini tespit ettiklerini ifade etti. Son tespitlerine göre “kardinal balıkları” diye adlandırılan, denizlerin renkli balıkları apogon fasciatusun Akdeniz'e geldiğini anlatan Gökoğlu, pomadasys stridens adlı balığın da bölgeye göç ettiğini belirlediklerini söyledi.

Akdeniz'i Kızıldeniz'den gelen istilacı balıklar sardı / Foto Galeri

Balıkların Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç etmesinin çeşitli nedenleri olduğuna dikkati çeken Gökoğlu, başlıca nedenin ise küresel ısınma olduğunu öne sürdü. Küresel ısınmanın ardından Akdeniz ile Kızıldeniz arasındaki bariyerin kalkmaya başladığına değinen Mehmet Gökoğlu, “Su parametreleri birbirine paralel olmaya başladı. Bu nedenle Kızıldeniz'den Akdeniz'e sürekli göçler oluşmaya başladı. Yeni gelen türler işgalci türler olarak adlandırılıyor. Bunlar diğer balıkların üzerine de baskı kuruyorlar” diye konuştu.

Besin zincirinde yeni gelen türlerin, yerli türlere yaşam şansı vermediğini vurgulayan Gökoğlu, kılkuyruk mercan balığı olarak adlandırılan Kızıldeniz kökenli balığın gelişiyle Akdeniz'in yerli mercan balıklarının sayısında azalma olduğunu söyledi.

Balıkların göçünde Nil Nehri'nin de etkisine dikkati çeken Doç. Dr. Gökoğlu, Nil Nehri üzerine yapılan Asvan Barajı nedeniyle suyun akışında azalma meydana geldiğini vurguladı. Gökoğlu, “Nil eskisi kadar Akdeniz'e su akıtmıyor. Bundan balıklar da etkilendi” dedi.

Bazı balıklar tehlike altında

Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'e gelen yeni türler kadar, bölgede popülasyonu azalan balıkların da olduğunu bildirdi. Antalya yöresinde Lut balığı, İzmir'de Sarıağız, Mersin ve Adana bölgesinde Halili olarak bilinen argyrosomus regiusun, levrek balığı gibi tatlı su ağızlarına girip çıkan balık türleri olduğunu anlatan Gökoğlu, bu balıkların neslinin giderek azaldığına dikkati çekti.

Gökoğlu, aşırı avcılık, zirai ilaç kullanımı, kıyıların bozulması, kirletilmesi ve ışıklandırılması nedeniyle çok sayıda balığın neslinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir