mesir nedir / mesir - Nedir Ne Demek

Mesir Nedir

mesir nedir

Mesir macunu faydaları nelerdir? Mesir macunu neye iyi gelir, faydaları ve zararları nedir?

Mesir macunu ülkemizde Manisa şehri ile anlam kazanmıştır. Tarihi yaklaşık olarak 500 yıl öncesine kadar gider. Türk mutfağında da karşımıza çıkan mesir macunu insan sağlığı açısından oldukça yararlı bir besindir.

Bu kadar fazla faydası olduğu söylenen mesir macunu hakkında sosyal medyada araştırılan belli başlı sorular vardır. İşte sorulan Mesir Macunu Faydaları Nelerdir? Mesir Macunu Neye İyi Gelir, Faydaları ve Zararları Nedir? sorularının cevaplarını içeriğimizde tüm detayları ile bulabilirsiniz.

Mesir Macunu Faydaları

  • Mesir macunu neye iyi gelir sorularına yanıt olarak özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketilmesi gerektiği söylenir. Çünkü bağışıklık sistemini destekleyerek soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur.
  • Mesir macunu, egzama ve sedef gibi bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • İdrarını yaparken zorluk yaşayan kişilerin tedavisinde kullanılan bir alternatif tıp yöntemidir.
  • Mesir macunu faydaları İbrahim Saraçoğlu’ na göre içerisinde bulunan baharat karışımları sayesinde öksürüğü kesme özelliğine sahip olan mesir macunu aynı zamanda ciddi bir oranda balgam söktürücü olduğunu söyler.
  • Yüksek kalori oranına sahip olan mesir macunu, bu sayede kişiyi tok tutma özelliğine sahiptir. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Eklem ağrılarına ve romatizmaya iyi geldiği bilinen mesir macunu, ağrı kesici özelliği sayesinde daha konforlu bir gün geçirmenize imkân sağlıyor.
  • Mesir macunu vücutta bulunan iltihapları ve enfeksiyonları giderme özelliğine de sahiptir.
  • Sindirim sisteminin çalışmasına da destek olduğu bilinen mesir macunu, içerisinde bulunan otlar ve baharlar sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasında da etkilidir.
  • Mesir macunu, emziren annelerde süt arttırma özelliğine de sahiptir.
  • Yüksek bir enerji kaynağı olduğu bilinen mesir macunu, yorgunluğun giderilmesinde de etkili bir besindir.

Mesir Macunu Zararları

  • Mide hastalarını rahatsız eder. Özellikle baharatlar mide rahatsızlığı olanlar ve midesi hassas olanlar için olumsuz etki yaratır.
  • Şeker hastalarını rahatsız eder. Mesir macunun bileşiminde şeker temel maddelerden biri olduğu içi şeker hastaları bu macunu yerler ise kandaki şeker oranı yükselir.
  • Oldukça yoğun bir içeriğe sebep olmasından ve iştah açıcı özelliğinden dolayı fazla tüketildiği zaman fazla kilolara sebep olabilir.
  • İçerisindeki fazla baharattan dolayı basura sebep olabilir.

Mesir Macunu Cinsellik

İçerisinde bulunan baharat ve ot çeşitleri sayesinde doğal bir afrodizyak etkisi gösteren mesir macunu hem kadınların hem de erkeklerin cinsel gücünü arttırma özelliğine sahiptir.

Mesir Macunu Nasıl Tüketilir?

Mesir macunu nasıl tüketilir sorularına yanıt olarak uzmanlar yalnızca yiyerek olmayacağını söylemektedir. Kavanozlarda satılan mesir macunu günde 1-2 kaşık yenebilir. Bunun dışında çubuk ile hazırlanan şekli ile de tüketilebilir. İçermiş olduğu baharatların bazılarından karışımı yapılan mesir macunu çayı ya da başka bir adıyla mesir çayı, toz olarak da kullanılabilir.

Mesir Macunu Nasıl Yapılır ve Nasıl Yenir?

Mesir macunu, Manisa Bimarhanesi'nin ilk Başhekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatla hazırlanan ve hastalara şifa olması için verilen şifalı bir macundur. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ı iyileştiren bu macun, grip, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu yüzden genelde kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. 15 Nisan 1539'dan beri Manisa'da Mesir Bayramı kutlaması yapılır ve Sultan Meydanı'nda toplanan halka bu macundan dağıtılır. 

Mesir Macunu Nasıl Yapılır?

Mesir macunu yapımında anason, çivit, çörekotu, çöpçün, hardal tohumu, damla sakızı, dar-ı fülfül, havlıcan, hindistan cevizi, hıyarşembe, hindistan çiçeği, kakule, iksir, karabiber, kalbarda, kebabiye, karanfil, kırım tartar, kişniş, kimyon, ma-i leziz, limon tuzu, portakal kabuğu, meyan balı, revan kökü, safran, rezene, sarı halile, sinameki, şeker, tarçın, şamlı-şaşlı, tarçın çiçeği, tiryak, teke mersini, vanilya, udülkahr, zencefil, yeni bahar, zerde çöp ve zulumba baharatları kullanılır. Yapımı oldukça zahmetlidir ve işlendikten sonra kağıtlara sarılarak satışa sunulur.


Mesir Macunu Nasıl Yenir?

Mesir macunu ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. İçinde farklı baharatlar olduğu için, oldukça güçlü bir karışımdır. Yetişkinler günde 3 öğün 1 tatlı kaşığı, 10-15 yaş arası çocukların ise yemekten önce 1 çay kaşığı tüketmesi önerilir. 

Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren annelerin mesir macunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.

Mesir Macunu, 41 çeşit baharatın karışımı elde edilen macundur. Şifa macunu olarak da adlandırılmaktadır. Manisa Bimarhanesi (akıl hastanesi) ilk başhekimi olan Musa Bin Muslihiddin Bin Kılıç ya da hepimizin bildiği ismi ile Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı karıştırarak bu macunu yapmıştır.

1522 senesinde Kanuni Sultan Süleyman‘ın annesi ve Yavuz Sultan Selim‘in eşi olan Ayşe Hafsa Sultan hastalanır. O zamanların en ünlü hekimi olan Merkez Efendi, 41 çeşit baharattan elde ettiği macunu Ayşe Hafsa Sultan‘a yedirir. Kısa zaman içinde eski sağlığına kavuşan Ayşe Hafsa Sultan, her sene nevruz gününde yediği macunun aynısının halka dağıtılmasını ister. Manisa‘nın en önemli camilerinden biri olan Sultan Camisinin minare ve kubbelerinden halka saçılır. Her sene binlerce insan sultan camisi çevresinde toplanır. Saçım töreninden önce hikayenin canlandırması yapılır.

Yaklaşık 480 senedir süren bu gelenek 2020 senesindekorona virüsü sebebi ile icra edilememiştir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Manisa Mesir Festivali, Manisa çekirdeksiz sultaniye üzümü ile birlikte kentin en büyük marka değerlerinden sadece bir tanesidir.

Mesir Macunu

Mesir Macununun Faydaları Neledir?

Mesir macunu, içerisinde bulunan 41 çeşit baharat ile adete bir sağlık deposudur. 41 çeşit baharatın karışması ile bir kombo etkisi yaratmaktadır. Mesir macununun bilinen bazı faydaları şunlardır;

  • İdrar yollarındaki problemleri gidermesi
  • Kanı temizlemesi
  • Göğüs problemleri
  • Balgam problemleri
  • Romatizma ve eklem ağrıları
  • Basura iyi gelmesi
  • Egzamaları tedavi etmesi
  • Sinir hastalıklarında etkili olması
  • Mide, sindirim ve gaz sorunlarını ortadan kaldırması
  • İçeriğinde yer alan 41 çeşit baharat ve doğal özüt sebebi ile cinsel kuvvet arttırıcı özelliği vardır.

Mesir Macununun Zararları Nelerdir?

Manisa mesir macunu, normal koşullarda zararlı bir ürün değildir. Ancak çok fazla yenmesi durumunda içerisinde yer alan baharatların yan etkilerinden dolayı gastrit, ülser, basur gibi problemlere neden olabilir ya da var olan problemleri çoğaltabilir. Mide, karaciğer, mesane, obezite ve şeker hastalıklarına sahip olan bireyler mesir macununu dikkatli tüketmelidirler.

Mesir Macunu

Mesir Macunu Yapımında Kullanılan 41 Çeşit Baharat

  1. Tarçın
  2. Karabiber
  3. Yenibahar
  4. Karanfil
  5. Çörek Otu
  6. Hardal Tohumu
  7. Anason
  8. Kişniş
  9. Zencefil
  10. Hibiskus
  11. Zerdeçal
  12. Hindistan Cevizi
  13. Rezene
  14. Kebabiye
  15. Sinameki
  16. Sarıhalile
  17. Vanilya
  18. Darı Fülfül
  19. Kakule
  20. Havlıcan
  21. Hıyarşembe
  22. Safran
  23. Kimyon
  24. Çam Sakızı
  25. Mürsafi
  26. Meyan Balı
  27. Zulumba
  28. Limon Kabuğu
  29. Portakal Kabuğu
  30. Deve Dikeni Tohumu
  31. Keten Tohumu
  32. Keçiboynuzu
  33. Udi Hindi
  34. Isırgan Tohumu
  35. Akbiber
  36. Üzüm Çekirdeği
  37. Hayıt Tohumu
  38. Biberiye
  39. Funda Yaprağı
  40. Melisa Otu
  41. Karahalile

Mesir Macunu

Mesir Macunu ile ilgili videolar

🍡 Mesir macunu nedir?

Starbucks Reserve’de kahvenizi almak için beklerken ya da kahvenizi yudumlarken bir şarkı duyup, “keşke o şarkının ne olduğunu bilseydim” diye düşündünüz değil mi? 

Tam da bu noktada, Arçelik ve Starbucks Reserve bir araya gelerek Türk kahvesinin en keyifli eşlikçilerinden müzikle “İyilik Anı” projesinde buluşuyor. Arçelik Telve ile hazırlanan Starbucks Reserve Veranda kahveleri, Türk kahvesi tutkunlarına müzik eşliğinde sunuluyor. 

Nedir? Arçelik’in benimsediği iyiliği aşkla tasarlar söylemiyle Starbucks Reserve’ün anın kahvesi mottosu buluşarak her iki markanın da dünyayı daha iyi bir yer hâline getirmek için yaptıkları girişimler  iyilik teması altında birleşiyor. 

Nasıl? İnsanları kahvenin etrafında bir araya getiren bu projeyle paylaşılan anların hikâyeleri kahve etrafında şekilleniyor. Starbucks Reserve’ün üst düzey kahve deneyimi, profesyonellerin tercihi Arçelik Telve ile buluşarak en kıvamlı Türk kahvelerini fincanlarımıza dolduruyor. 

Çok yakında

Kendiniz için yaratacağınız bu eşsiz “İyilik Anları”na eşlik etmek üzere, Tuncer Tunceli ve Okan Bayülgen tarafından hep severek dinleyeceğiniz şarkılarla hazırlanan iki ayrı çalma listesi çok yakında sizlerle.

  • Sadece kendiniz olarak, kahve içerek, ders çalışarak, okuyarak ya da arkadaşlarınızla sohbet ederek yarattığınız, bir tekrarı daha bulunmayan bu değerli anlara bir hayli yakışacak playlistler arasından; Tuncer Tunceli, kendine özgü dinamik ve temposu yüksek bir playlist hazırlarken Okan Bayülgen, kahve severler için seçtiği müziklerden oluşan bir seçki sunuyor. 

Kendiniz için yaratacağınız tüm “İyilik Anları”na keyifle eşlik edecek İyilik Anı playlistlerini kaçırmamak için gözünüz Arçelik’in Instagram sayfasında olsun, bizden söylemesi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir