mizofoni hastalığı / Misophonia (Mizofoni) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Mizofoni Hastalığı

mizofoni hastalığı

Ataşehir Avicenna Hastanesi Psikiyatri bölümü uzman doktorları, günümüz toplum yapısında giderek artış gösteren misophonia (mizofoni) hastalığı hakkında bilgiler paylaştılar.

Özellikle kulakları hassas olan insanlarda çok daha sık karşılaşılan bu hastalık, dünya genelinde her 10 kişiden 2&#;sinde tespit edilmektedir. Genellikle tek başına yaşanan bu hastalık, hasta tarafından fark edilmez ve hayatı boyunca bunun bir hastalık olduğunu bilmeden geçirebilir. Fakat, zaman zaman obsesif kompulsif bozukluk ya da depresyon sebebiyle psikiyatriye giden hastalarda, misofonya ile karşılaşılmaktadır.

Misophonia (Mizofoni) Nedir?

Seslerden nefret etme hastalığı olarak bilinen misofonya, ilk olarak senesinde Jastreboff adındaki bir bilim insanı tarafından tanımlanmıştır. Öksürme, televizyon sesi, horlama, ıslık, sakız çiğneme, gülme, esneme, yürüme, konuşma, hapşırma, koklama, yemek yeme, nefes alma, tırnak kesme ve diş fırçalama gibi günlük hayattaki normal seslere karşı büyük rahatsızlık duyma hali olarak tanımlanabilir. Bu rahatsızlık öyle yüksektir ki, öfke ve yüksek seviyede kaygı yaşanmaktadır. Sebebi tam olarak bilinmiyor olsa nörolojik ve psikolojik bir hastalık olarak değerlendirilmektedir. Uzmanlar, beynin frontal lobundaki anormalliklerden dolayı bu hastalığın ortaya çıktığını düşünmektedir. Misophonia hastaları çevrelerinden işittikleri seslerden o kadar rahatsızlık yaşarlar ki, bir süre sonra sosyal hayattan kopmaya ve yalnızlığı tercih etmeye başlarlar.

Misophonia (Mizofoni) Belirtileri Nelerdir?

Sıklıkla diş fırçalaması sesi, yemek sesi, nefes sesi ya da düdük sesi gibi kışkırtıcı bir ses ile görülen ve ilk belirtilerini veren misofonya hastalığı, insanoğluı için sosyal hayata engeller getiren bir hastalıktır. Hastaların çevreden gelen bu tetikleyici seslere karşı kontrolünü kaybettiği ve saldırganlaşabildiği görülmüştür.

  • Çekirdek, cips, patlamış mısır gibi yiyeceklerin yendiği esnada sesten nefret etme
  • Sabahları duyulan alarm sesinden nefret etme
  • Gündüzleri çevreden gelen seslere karşı duyarlı olma ve bu seslerden dolayı gerilme
  • Geceleri sessizlik anlarında huzur bulma
  • Bebek seslerine ve ağlamalarına tahammülsüzlük
  • Okulda, iş yerinde veya bir kafede ayaklarını yere vuran veya bir nesneye vuran insanlara sinirlenme
  • Seslere karşı sinirlenmeye bağlı olarak evden dışarı çıkmak istememe

Bu belirtiler kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir ve daha birçok başka belirti de görülebilir. Genel olarak misophonia hastalarının çevreden gelen seslere karşı agresifleşebileceklerini unutmamak gerekir.

Nedenleri Nelerdir?

Peki, misofonya neden olur? Yapılan araştırmalara göre misophonia hastalarında algı ve işitme bozukluğu yaşandığı iddia edilmiştir. Fakat daha sonra yapılan araştırmalar, bu hastalığın tamamen psikolojik bir hastalık olduğunu ortaya koymuştur. Beyin görüntüleme uygulamalarında, hastaların beyinlerinde anterior insular kortekste anormal aktiviteler gözlemlenmiştir. Hastalar, seslere karşı olan duyarlılığını bir hastalık olarak görmezler ve genellikle tedavisini araştırmazlar. Seslere karşı duydukları öfkeyle kendileri baş etmeye çalışırlar. Kimi zaman kendilerini haklı görebilir ve şiddet yoluna başvurabilirler.

Misophonia (Mizofoni) Tedavisi

Peki, misofonia hastalığı tedavisi nedir? Misofonya tedavisi henüz net bir şekilde bulunamamıştır. Fakat araştırmaları sürdürülmektedir. Misofonya psikiyatri destek tedavisi de büyük önem taşımaktadır. Hastaya gereken telkinlerde bulunulması gerekmektedir. Hastanın, bu hastalığı yaşamasına neden olan alt nedenler araştırmalı ve varsa yaşadığı diğer hastalıklar incelenmelidir. Hastanın duyduğu seslerden ziyade, bulunduğu ortama ve yaşadığı olaya odaklanmasını sağlamak önemli bir adım olacaktır. Örneğin toplu bir yerde yemek yerken duyulan ağız şapırdatma seslerine odaklanmak yerine, yemeğin lezzet seviyesine odaklanmak hastaya öğretilebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Misophonia nedir?

Misophonia hastalığı, seslere karşı aşırı duyarlı olan ve yüksek sesten rahatsız olma durumudur. Psikolojik rahatsızlıklardan biri olan mizofoni; televizyon, ıslık sesi çiğneme sesi gibi birçok sesten rahatsızlık duymaktadır.

Misophonia tedavisi var mıdır?

Evet. Bu rahatsızlığa sahip kişiler psikiyatri desteği alarak yaşadıkları sıkıntıların üstesinden gelebilirler. Terapiler ve ilaç desteği ile sorunun üstesinden gelinmesi mümkündür.

Avicenna Hastanesi Psikiyatri Bölümü Doktorları

Psikiyatri bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

kaynağı değiştir]

12 Mayıs tarihinde Uruguay'lı ünlü aktris ve şarkıcı Natalia Oreiro Misophonia hastalığından muzdarip olduğunu açıklamıştır.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir

Misophonia (Mizofoni) Nedir? Misophonia Belirtileri ve Tedavisi

Misophonia belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu sebeple, hastalığa ait spesifik bir belirti ortaya koymak mümkün değildir. Fakat her hastada ortak olan durum, çeşitli seslerden ciddi şekilde rahatsız olmak ve bunun sonucunda sosyal ortamlardan ve insanlardan kaçınmaktır. Hatta kimi hastalarda saldırganlaşma ve şiddete karşı eğilim görülür. Kişi sesin kaynağı olan objeye ya da kişiye karşı büyük bir öfke duyup zarar verme yönünde eylemlerde bulunabilir. En sık karşılaşılan mizofoni belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir: 

●   Yoğun çiğneme gerektiren sebzeler, çekirdek, sakız, patlamış mısır, patates cipsi gibi yeme esnasında fazladan ses çıkartan yiyeceklerden ve bu yiyecekleri yakınında yiyen insanlardan nefret etmek. 

●   Dijital olmayan yelkovan-akrepli saatlerin çıkardığı hafif sese karşı büyük bir takıntı duymak. Kişi bu sesi bir şekilde susturmadan rahat edemez ve uykuya dalmakta büyük güçlük çeker. 

●   Sabah erken saatlerde alarm kurmak zorunda kalan kişilerde alarm sesine karşı aşırı öfke ve kaygı hissetme durumuyla da sık sık karşılaşılır. Sabah erken saatte alarm sesi tarafından uyandırılmak birçok kişiyi rahatsız edecektir. Fakat misophonia hastalarında bu rahatsızlığın seviyesi uç safhadadır ve kişi bir süre boyunca korku ve endişeden kendine gelemez. 

●   Kişinin günlük yaşamda sık sık karşılaşılan inşaat, zil sesi, korna sesi, müzik sesi ve köpek havlaması gibi çeşitli seslerden büyük rahatsızlık duyduğu için sürekli evde yalnız başına ve sessiz bir ortamda kalmak istemesi. Bunun sonucunda da ortaya çıkan sosyal hayattan izole olma durumu. 

●   Bebek ağlamasından, insanların konuşmasından ya da korna sesinden dolayı aşırı öfke hali. 

●   Ritmik seslerden rahatsız olmak (Örneğin, birinin ayağını düzenli bir şekilde yere vurmasıyla çıkan ses) 

●   Kişinin rahatsızlık verici seslere maruz kaldığında göğsünün sıkışması, kalbinin hızlı şekilde atması, nefes almakta güçlük çekmesi ve göz bebeklerinin büyümesi. 

Misophonia (Mizofoni) Nedir?

Misophonia, özellikle kulak hassasiyeti fazla olan kişilerde sık rastlanan ve bazı durumlarda dayanılmaz bir hal alabilen nörolojik ya da psikolojik bir hastalıktır. Sesten nefret etme ya da tekrar eden düşük veya yüksek tonlarda sesin kişiyi zaman zaman şiddet davranışına itebilecek kadar sinirlendiren bir durumdur. Bu sesler hastalığın belirtileri arasında yer alan sesler olarak bilinmektedir. Bunlar; ağız şapırdatma, sakız çiğneme, su damlama sesi ve ıslık gibi seslerdir.

Halk arasında misofonya veya duyma bozukluğu olarak da bilinen bu hastalığın dünya üzerindeki insanlarda yaklaşık yüzde 20 oranında görülme ihtimali bulunmaktadır. Öksürük, televizyon sesi, ıslık, horlama, gülme, sakız çiğneme, nefes alma ve tırnak kesme gibi günlük hayatta karşılaşılabilen normal seslerden rahatsız olma ve öfkelenme durumudur. Bu hastalığa sahip olan kişilerde bu seslerle karşılaştığında öfke kontrolsüzlüğü yaşayabilecekleri için yoğun kaygı ve kaçınma davranışı geliştirebilir. Bu gibi durumlarda yardım alınmaması halinde kişinin toplumdan soyutlanmasına neden olabilir.

Misophonia Belirtileri Nelerdir?

Çoğu zaman tekrar eden ve belirli tonlarda olan seslere karşı öfke duygusunun ortaya çıktığı ve dayanılmaz bir hal aldığı hastalıktır. 
Özellikle diş fırçalama sesi, yemek yerken ağız şapırdatma, ıslık sesi, düdük sesi ve nefes sesi gibi bu hastalıkta tetikleyici olarak görülen durumlarda kişinin duygu ve tepkileri misophonia belirtileri arasında yer alır.
Kişiler bu seslere maruz kaldığında kendilerini kontrol edemeyebilir ve saldırgan olabilirler. Hastalığın belirtilerini ortaya çıkaran sesler ve bu seslere karşı yapılan bazı davranışlar şu şekildedir:

  • Patlamış mısır veya cips gibi yiyeceklerin tüketilmesi sırasında çıkan sesten nefret edilmesi
  • Alarm sesine karşı duyulan aşırı öfkelenme ve tedirginlik hissi
  • Çevresel seslere karşı gerginlik hissi
  • Bebeklerin ağlama seslerinde dayanamama ve tahammül edememe
  • İş ortamında ya da farklı bir yerde ayağını ritmik bir şekilde yere vuran kişilerden rahatsız olma
  • Seslere karşı duyulan aşırı hassasiyet ve dayanılmaz bir hal alınması durumunda dışarı çıkmama ve sosyal ortamlardan uzaklaşma

Bu gibi seslere karşı çoğu kişide rahatsızlık hissi oluşabilir. Ancak hastalığı bulunan kişilerde bu hisler çok şiddetli hissedilirken, öfke ve sinirin kontrol edilmesinde zorlanma yaşanabilir. Hastalık seçici ses hassasiyeti sendromu olarak da ifade edilebilirken, bazı vakalarda obsesif kompulsif kişilik bozukluğu belirtileri de görülmektedir.

Misophonia Nedenleri Nelerdir?

Misophonia nedenleri yönünde yapılan birçok araştırma ve çalışma durumu bulunmaktadır. İşitme ve algı bozukluğu ile ilgili olduğu düşünülen bu hastalığın daha sonra bir psikolojik rahatsızlık ve olduğu bildirilmektedir. 
Hastalığın nedenlerini belirlemek ve hastalığın altında yatan durumları gözlemlemek için hastalara bazı görüntüleme yöntemleri uygulanmaktadır. 
Beynin incelendiği bu uygulamalarda anterior insular kortesks bölümünde normalin dışında bir işleyiş olduğu belirlenmiştir. Hastaların seslere verdiği tepkilerde ve beynin fonksiyonunda farklılık olduğu saptanmıştır. 
Bireyin sosyal aktivite ve ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen bu hastalık, çoğunlukla ergenlik dönemlerinde ortaya çıksa da tanı konulması ve hastalığın teşhis edilmesi ilerleyen yaşlarda olabilir. 
Seslerden rahatsız olan kişiler bu durumu bir hastalık olarak görmez ve tedavi olmak istemezler. Çoğu zaman kendi kendine baş etmeye çalışılan bu durum kişide farklı psikolojik sorunlara da yol açabilir.

Misophonia Testi

Stres, öfke, zorlanma ve endişe gibi davranışların şiddetinin fazla olduğu kişilerde daha fazla görülen bir hastalıktır. Kesin olarak nedeni belirlenmese de bazı uzmanların açıklamasına göre psikolojik nedenlerden kaynaklandığı ve seslerden rahatsız olma seviyesinin ölçülmesi gerektiği söylenmektedir. 
Bu seslerin rahatsız olma derecelerini ölçmek ve hastalığın durumu hakkında bilgi alabilmek için kişilere Misophonia testi yapılmaktadır. Bu test ile hastalığa tanı konulması ve hangi seslere karşı ne kadar rahatsız olunduğu belirlenmektedir. 
Uzman psikiyatr, klinik psikolog ve odyologlar tarafından yapılabilen bu testlerde kişinin hangi düzeydeki seslere karşı tepki verdiği ölçülmektedir. Bazı araştırmalara göre hastalığın farklı psikolojik problemlerle beraber değerlendirilmemesi ve ayrı olarak ele alınması gerektiği düşünülmektedir. 
Ayrıca bu test ile ilgili bazı kriterler de yer almaktadır. Bunlar şu şekildedir: 

  • Kulak çınlaması (tinnitus) olmaması
  • Bireyin verdiği tepkileri normalin dışında ve çok fazla olduğunu kabul etmesi ve farkında olması
  • Sesler, bireyde bazı panik, sinir, öfke, saldırgan ve anksiyete durumlarına neden olması
  • Seslere karşı verilen tepkiler ve kaçma halleri kesin olarak gözlemlenmeli
  • Aile ilişkilerini, sosyal ilişkileri ve iş hayatını etkilemeli

Misophonia Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın kesin olarak kanıtlanmış bir tedavisi bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalar tedaviye yönelik çalışmaların devam ettiğini göstermektedir. 
Misophonia tedavisi, hastalığa neden olan faktörlerin ve bireyin taşıdığı bazı fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkların incelenmesi üzerine yapılabilir. Kişinin seslere karşı hassasiyetinin neden olduğu ve yaşanan algı probleminin ortadan kaldırılması bakımından bazı telkinler yapılabilir.
Bu hastalıkta özellikle psikolojik problemlerin ön plana çıktığı bilinmektedir. Bu nedenle psikiyatrik destek alınması tedavide başarı oranını artırır ve hastalığın altında yatan bazı durumların ortadan kalkmasına fayda sağlar. 
Misofonya tedavisi için psikolojik destek almayan kişilerde sosyal ilişkiler ve aile içi ilişkiler olumsuz yönde etkilenir. Bu durumda psikiyatri uzmanlarından veya uzman psikologlardan destek alınması önemlidir. 
Uzman psikolog veya psikiyatr tarafından hazırlanan ve kişiye özel olarak planlanan tedavi sürecinde, bazı psikolojik sorunların ve bu hastalığa neden olan etkenlerin ortadan kalkması hedeflenir. Ayrıca ses terapisi yapılarak kişiye zarar veren seslerden nasıl korunacağı öğretilir.

Misofonya Kimlerde Görülür?

Genellikle 9 ila 13 yaşları arasında ve ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Özellikle az konuşan kişilerde ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde de sık rastlanan bir hastalıktır.

Misofonya Genetik mi?

Hastalık genetik faktörlerden ortaya çıkmaz ve kalıtsal bir problem değildir. Psikolojik ve nörolojik faktörlerin neden olduğu bir hastalıktır.

Misofonya İlerlerse Ne Olur?

Hastalık tedavi edilmediğinde, kişilerde psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Seslere karşı çok hassas olan kişilerde kontrol edilemeyen öfke ve sinir halleri yaşanabilir. Şiddete başvurabilen bu hastalarda tedavi genellikle altta yatan nedenlere bağlı olarak yapılır. Psikolojik destek almak iyileşme bakımından çok önemlidir.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık

Yayınlama Tarihi: 05 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir