muz öksürük / Bebeklerde ve Yetişkinlerde Muz Alerjisi – İstanbul Alerji

Muz Öksürük

muz öksürük

Muz Alerjisi

Muzda bulunan bazı proteinlere bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu muz alerjisi meydana gelir. Muz alerjileri, hafif veya çok şiddetli olabilir; yaşamı tehdit edebilir.  

Muz alerjisi olan kişilerin lateks gibi diğer maddelere alerjisi olma olasılığı daha yüksek olabilir.

Diğer alerjilerde de olduğu gibi muz alerjisinde de bağışıklık sitemi normalde zararsız olan bir şeye aşırı tepki verir. Bu tepkinin sonucunda alerjik reaksiyon ortaya çıkar. 

Farklı alerjilerin belirtileri kişiden kişiye ve alerjenden alerjene değişir. Bazı insanlar sadece hafif cilt tahrişi gösterebilirken, diğerleri anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden reaksiyonu yaşayabilir.

Muz alerjisi olan kişiler, muzların yanı sıra diğer maddelere karşı alerjilere karşı da daha savunmasızdır. Bu durumun iki nedeni vardır:

İlk olarak, alerji, zararsız görünen diğer maddelere de tepki gösterebilen aşırı reaktif bir bağışıklık sisteminin bir işaretidir.

İkincisi, muzdaki proteinler, lateks başta olmak üzere bazı doğal maddelerde bulunan proteinlere de benzer.

Muz alerjileri yaygın alerjilerden değildir ve nadirdir. Dünyanın çoğu bölgesinde, nüfusun yüzde 1’inden azında muz alerjisi vardır. Bununla birlikte, muzdakilere benzer proteinler içeren maddelere alerjisi olan kişiler yüksek risk altındadır.

Muz Alerjisinde Risk Faktörleri Nelerdir?

Bazı etmenler, muz alerjisi riskini artırır. Bu etmenler mutlaka muz alerjisi olacağı anlamına gelmemekle birlikte riski yükseltmektedir. Muz alerjileri ve diğer gıdalara alerjiler için bazı risk faktörleri şunları içerir:

  • Egzama veya atopik dermatit öyküsü,
  • Gıdalar, polen ve bitkiler dahil olmak üzere başka herhangi bir şeye alerji,
  • Oral alerji sendromu öyküsü,
  • Astım,
  • Ailede özellikle muz alerjisi öyküsü.

Muz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Muz alerjilerinin belirtileri, kişinin sahip olduğu alerjinin türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir ve belirtiler zamanla değişebilir. Muz dudak, ağız ve boğaz derisiyle temas ettiğinde, oral alerji sendromu adı verilen nispeten küçük bir alerji oluşur. Oral alerji sendromu, ağız ve boğazda şişme gibi belirtilere neden olabilir. Oral alerji sendromunun tipik belirtileri şunları içerir:

  • Ağızda, dudaklarda veya dilde kızarıklık, 
  • Ağız veya boğaz bölümlerinin şişmesi.

Alerjinizin ciddiyetine bağlı olarak, alerjinin ilk belirtileri muz yedikten veya tattıktan çok kısa bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bazı insanlar ayrıca muz kabuğu da dahil olmak üzere muzla cilt temasından kaynaklanan reaksiyonlara sahiptir.

Muz alerjisinin belirtileri şunları içerir: 

  • Dudakların, dilin ve boğazın kaşınması veya şişmesi,
  • Kurdeşen,
  • Şişmiş, kaşıntılı veya kırmızı gözler,
  • Burun akıntısı veya hapşırma,
  • Nefes darlığı,
  • Karın ağrısı, kusma veya ishal.

Bazı ciddi vakalarda, lateks-muz alerjisi olan kişilerde, yaşamı tehdit edebilen anafilaksi meydana gelebilir. Anafilaksi belirtileri ciddidir ve acil müdahale gerektirir; belirtileri şunları içerir:

  • Kurdeşen ve kaşıntı,
  • Kızarmış cilt,
  • Şişmiş dil,
  • Hırıltılı solunuma veya nefes almada zorluğa neden olan hava yollarının kapanması,
  • Şişmiş boğaz ve boğuk ses,
  • Kan basıncında düşüş,
  • Baş dönmesi veya bayılma.

Muz Alerjisinin Tedavisi 

Hafif bir reaksiyonunuz varsa, kaşıntı, göz ve burun akıntısı ve kurdeşen gibi ani alerji semptomları için alerji uzmanınız antihistaminik ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir. Muz alerjiniz şiddetliyse ve anafilaksi eğilimindeyse, doktorunuz sürekli yanınızda bulundurmanız gerekecek bir adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörün kullanım detayları ile ilgili detaylı bilgiyi alerji uzmanınız size verecektir.

Muz Alerjisi Nedir, Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Muz Alerjisi Belirtileri Ve Tedavisi Hakkında Bilgi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2021 11:05

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Muz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Muz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler içeriğimizde yer alıyor. Siz de muz alerjisi nedir ve tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Muzdaki protein oral alerjiye neden olabilir. Bu sendrom, polene alerjisi olan bazı kişileri etkiler.

Muz Alerjisi Nedir?

Bebeklerde beslenme çeşitliliğinin ilk meyvesi olan muz, erken yaşlardan itibaren alerjiye neden olabilir. Karbonhidratlar, B vitaminleri, potasyum ve magnezyum yönünden zengin olan muzlar kolayca sindirilir ve bu da onları küçük çocukların beslenme çeşitliliği sırasında önerilen ilk meyvelerden biri yapar.

Muz yüksek oranda karbonhidrat içerir. Enerji arzının büyük bölümünü oluştururlar. Tüm bunlara rağmen içeriği bazı insanlarda alerjiye sebep olur.

Muz Alerjisi Neden ve Nasıl Oluşur?

Ana neden, muzun ortak bir proteine ​​sahip olduğu doğal lateks yoluyla edinilen alerjidir. Aslında, latekse alerjisi olan kişiler muza, aynı zamanda avokado, kivi ve kavuna karşı aşırı duyarlılık geliştirir. Buna çapraz alerji denir.

Haberin Devamı

Latekse alerjisi olan kişilerin% 30 ila% 50'si bu meyvelere de alerjiktir. Ancak latekse karşı alerjiyi azaltmak için alınan önleyici tedbirler, muz alerjisinin bu sayede sanal olarak ortadan kalkmasıyla sonuçlandı. Anestezistler, hastaları bu meyvelere karşı olası çapraz alerjiler hakkında sorgulamayı öğrendiler. Bu da latekse karşı bir alerjinin göstergesidir. Polenler ayrıca muz çapraz alerjisinin nedeni olabilir.

Muz Alerjisi Nasıl Anlaşılır? Muz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde muz alerjisi, meyvenin yutulmasından 1 ila 4 saat sonra kusma ile kendini gösterdiğinden tanımlanması oldukça kolaydır. Çok önemli, bebeğin dehidrasyonunu önlemek için bunların gecikmeden halledilmesi gerekir.

Polene (huş ağacı, çimen vb.) karşı çok alerjisi olan kişilerde, muzlara karşı çapraz alerjinin semptomları genellikle ağızla sınırlıdır, özellikle kaşıntı şeklindedir. Kenevire maruz kalmanın neden olduğu bir muz alerjisi durumunda, semptomlar daha şiddetli olabilir. Hastalar dudaklarda ve göz kapaklarında şişme ve hatta nefes almada güçlük yaşarlar. Lateks ile çaprazlanan muz alerjisi, kurdeşen, anjiyoödem ve hatta anafilaktik şoka neden olabileceği için potansiyel olarak en ciddi formdur.

Haberin Devamı

Alerjinizin şiddetine bağlı olarak, bir alerjinin ilk belirtileri muz yedikten veya tattıktan sonra çok hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde muz kabuğu da dahil olmak üzere muzla cilt temasından sonra reaksiyonlar görülür.

Muz Alerjisine Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Tüm gıda alerjilerinde olduğu gibi, tedavi edici tedavinin yokluğunda, muz alerjisinin tedavisi, bu meyvenin diyetinden tamamen çıkarılmasıdır. Sadece oral muz alerjisi sendromundan muzdarip polene alerjisi olan kişilerin pişmiş muzları tolere edebildiğini, çünkü alerjenin pişirilerek yok edildiğini unutmayın. Öte yandan, lateks veya kenevirle çapraz reaksiyona girerek muz alerjisi olanlar, hem çiğ hem de pişmiş muzlardan kaçınmalıdır.

Haberin Devamı

Muz Alerjisi Tedavisi Hakkında Bilgi

Muz alerjisini düşündüren belirtilerin olması durumunda, alerji uzmanına danışılması gerekir. İkincisi, hasta tarafından sunulan belirtilerin Muz Alerjisi belirtileriyle uyumlu olduğundan emin olmak için klinik muayenesine bir görüşme ile başlayacaktır. Sonrasında tedavi süreci başlayacaktır.

Hafif bir reaksiyonunuz varsa, reçetesiz satılan bir antihistamin, kaşıntı, göz ve burun akıntısı ve kurdeşen gibi acil alerjik semptomlara karşı koymak için yeterli olabilir. Genellikle bu semptomlar tedavi edilmeden geçebilir. Bazı insanlar muz yedikten sonra anafilaksi geliştirebilir. Çocuğunuzun muzlara tepki gösterdiğinden şüpheleniyorsanız, bir alerji uzmanına sevk için hemen doktorunuza görünün.

Haberin Devamı

Yiyecekler, ilaçlar veya dudak kremi gibi aromalı ürünler dahil olmak üzere muz içeren her şeyden kaçının. Muz ve latekse duyarlıysanız, balonlar, fitness ekipmanları, eldivenler, prezervatifler ve diş barajları gibi lateks bazlı maddelerle temastan kaçının.

Muz Alerjisi

Muz, sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alan doyurucu bir meyvedir. Çoğu insan, bebekleri katı gıdaya geçince muzu ilk besin olarak kullanır. Muz, A, B, C vitaminleri, lif ve demir açısından zengin bir besindir. Bazı insanlarda muza karşı alerjik reaksiyon gerçekleşir. Muz alerjisi genel olarak yaygın değildir ve çok az kişide olur. Muz alerjisi, genellikle bir lateks alerjisine bağlı olarak gelişir. Bunun nedeni; kauçuk ağaçlarındaki lateks üreten proteinlerin, muzda bulunan proteinlere benzemesidir. Bu sendrom, lateks gıda sendromu ya da lateks meyve alerjisi olarak bilinir. 

Muz Alerjisi ve Çapraz Reaksiyon

Muz alerjisi, başka kaynaklardan gelen alerjenlerle çapraz reaksiyona girer. Muz ağaçları ve kauçuk ağaçları benzer proteinlere sahiptir, bu nedenle latekse alerjisi olan muza da tepki verir. Bu duruma çapraz reaksiyon denir. Lateks alerjisi olan kişilerin muhtemelen muza da alerjisi vardır. Bunun yanı sıra aynı durum, kivi, kestane, avokado için de geçerlidir. Muz alerjisi latekse bağlı olabilirken huş ağacı polenine bağlı da olabilir. Polen alerjisi olan kişiler, genellikle belli yiyeceklere tepki verebilirler. Muz alerjisinin görülebileceği risk grupları vardır.

Bu risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

Muz Alerjisi Belirtileri

Muz alerjisi olan kişilerde belirtiler, genellikle muzu yedikten hemen sonra ya da 1 saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde şiddetli de olabilir. Muz alerjisinin belirtileri şu şekilde detaylandırılabilir:

Ağız Kaşıntısı

Kaşıntı; dudaklarda, dilde ve boğazda başlar ve şiddetli olabilir. Birkaç dakika içinde gözler ve cilt de kaşınmaya başlar. 

Şişme

Kaşıntıyı takiben vücutta şişlik oluşur. Şişlik de kaşıntı gibi yaygındır. Belirtiler sadece ağızda görülüyorsa oral alerji sendromu olarak adlandırılır. Gözler ve yüzde şişlik oluşabilir ve bu da ağrıya neden olabilir. 

Solunum Sorunları

Hava yollarındaki iltihaplanma, hava yollarını daraltır ve şişlik; dil, boğaz ve sinüs bölgelerini etkileyebilir. Bu durum neticesinde yutma ve nefes almada zorluk yaşanabilir. Bu belirtiler, kalp sorunlarına bile yol açabilir. Hırıltılı solunum, hapşırma gibi belirtiler solunum sorunları belirtileri arasında gösterilebilir. 

Karın Ağrısı

Muz alerjilerinde gastrointestinal belirtiler sık görülür. Muz yedikten dakikalar sonra ağrı ve hazımsızlık meydana gelebilir. Çoğu kişide de kusma ve ishal olur. 

Ani Şok

Muz alerjileri, kan basıncında ani düşüşlere sebep olabilir ve bu durum da ani nöbetlere neden olabilir. Solunum sorunları, oksijen seviyelerini düşürerek anafilaksiye (alerjik şok) ve ardından şoka neden olur. Bu, çok ciddi bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. 

Muz Alerjisi Teşhis ve Tedavisi

Muz alerjisi belirtilerinden birini yaşamanız durumunda vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Alerji uzmanı, muz alerjinizin olup olmadığının teşhisi koyabilecek en yetkili kişidir. Muz alerjisinin teşhisinde uzmanınız size tıbbi geçmişinizi aile öykünüzü soracaktır. Bunun akabinde teşhis için birtakım testler yapılabilir. Bu testler arasında deri prick testi veya kan testi olabilir. Testler sonucunda alerji teşhisi konulursa bir alerji yönetimi planı hazırlanması gerekecektir. Muz alerjiler çapraz reaksiyon sebebi ile olduğu için uzak durmanız gereken bazı besinler ve maddeler olacaktır. Alerji uzmanınız sizde alerjik reaksiyona neden olabilecek maddeler ile ilgili size bilgi verecektir. Alerjinin en iyi tedavisi, alerjik reaksiyona neden olan alerjenden uzak durmaktır. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir ve farkında olmadan da alerjene maruz kalabilirsiniz. Alerjik reaksiyonun belirtilerini minimize etmek için alerji uzmanınız size antihistaminik ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar, belirtilerden kaynaklanan rahatsızlıkları azaltacaktır. Şiddetli alerjik reaksiyon geçirme riskiniz varsa alerji uzmanınız sizin için bir epinefrin oto enjektör reçete edecektir. Bu oto enjektörün kullanılması gereken durumlar ve kullanım şekli ile ilgili, uzmanınız size bilgi verecektir. 

Bu yöntemle öksürük ve bronşit tarihe karışacak!

Yayınlanma: 11:45 - 20 Aralık 2017 Güncellenme:

Bu yöntemle öksürük ve bronşit tarihe karışacak!

Öksürük şurupları ve haplar, hasta olduğunuzda işe yarayabiliyor. Ancak evde hazırladığınız karışımla, hasta olmamak mümkün. Hem de tadı acı gelen öksürük şuruplarını içmek zorunda kalmayacaksınız.

Muz ve balın birbirleriyle muhteşem uyumu ve sağlığınıza faydası sayesinde, bronşit ve kuru öksürükten kurtulacaksınız.

En iyisi de karışımın tadının öksürük şurubuna nazaran harika olması. Kış kendini yavaşça hissettirirken, bu karışıma ihtiyacınız olacak.

Malzemeler:
400 ml ılık su
2 adet muz
2 yemek kaşığı bal

Hazırlanışı:
1- Muzları soyun ve plastik kaşıkla ezin (Muzları metal kaşıkla ezmeyin. Metal ile meyve temas ettiğinde, meyve çabuk bozulabiliyor ve sağlığınıza da zararlı).

2- Ezilmiş muzları seramik veya cam bir kâseye koyup üzerine ılık su ilave edin. 30 dakika dinlendirin.

3- Karışım soğuduktan sonra üzerine bal ilave edin. Karışımın iyice soğuduğundan emin olun çünkü bal, sıcak su ile temas etmesi halinde besleyiciliğini yitirecektir.

4- Öksürük ve bronşite karşı doğal karışımımız hazır! Günde dört kez en fazla 100 ml olması şartıyla karışımı için. Unutmayın ki karışımı haftada beş gün içmeniz gerekiyor ve verdiğimiz tarif sadece bir gün için.

bal

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir