ozan kuduban / ‪Ozan Kuduban‬ - ‪Google Akademik‬

Ozan Kuduban

ozan kuduban

Bu profil sayfası internete açık olan bilgilerden otomatik olarak oluşturulmuştur.

Açık Adres

Lalapaşa, Lalapaşa Mah. 1, Terminal Cd. No, /

Doktor Bul

Doktor Bilgisi

OP. DR. OZAN KUDUBAN

OP. DR. OZAN KUDUBAN misiniz ?

Profil Düzenle




OP. DR. OZAN KUDUBAN misiniz ?

seafoodplus.info üzerindeki profilinizin kontrolünü devralmak için hemen bir hesap oluşturun.




Yüz Yüze Randevu

Online Görüşme

Klinik Bilgisi

OP. DR. OZAN KUDUBAN

Lalapaşa, Lalapaşa Mah. 1, Terminal Cd. No, /

Bu profilden alacağınız hizmet danışmanlık olarak değerlendirilir. Muayene yerine geçemez

Online Konsültasyon.

Evinden ayrılmadan doktoruna ulaş, görüntülü görüşerek muayene ol.

Online Konsültasyon.

Yüz Yüze Randevu

Online Görüşme

Klinik Bilgisi

OP. DR. OZAN KUDUBAN

Lalapaşa, Lalapaşa Mah. 1, Terminal Cd. No, /

Online Konsültasyon.

Evinden ayrılmadan doktoruna ulaş, görüntülü görüşerek muayene ol.

Online Konsültasyon.

Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Radyoterapi ve piracetam uygulamalarının guinea pig kokleasına histopatolojik etkilerinin, serum ve perilenf sıvısı antioksidan enzim ve lipid peroksidasyon ürünleri düzeylerine etkilerinin araştırılması /
Yazar:OZAN KUDUBAN
Danışman: DOÇ. DR. ENVER ALTAŞ
Yer Bilgisi: Atatürk Üniversitesi / Tıp Fakültesi / Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Konu:Kulak Burun ve Boğaz = Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
Dizin: Onaylandı
Tıpta Uzmanlık
Türkçe

55 s.
IV ÖZET Çeşitli neoplastik hastalıklardan dolayı baş-boyun bölgesine uygulanan radyoterapi (RT) diğer yan etkilerinin yanı sıra ototoksik etkilenmeye de yol açabilir. RT'nin yan etkilerini ve ototoksik etkilenmeyi önlemek amacıyla günümüze kadar çeşitli medikasyonlar kullanılmıştır. Bunlardan birisi de piracetamdır. Çalışmamızda, deney hayvanlarında radyoterapi ile senkronize olarak kullanılan piracetamın ototoksisiteye karşı etkili olup olmadığını araştırdık. Çalışmamızda 45 sağlıklı erkek albino guinea pig kullanıldı. Bunlar; kontrol grubu (K), piracetam grubu (PIR), radyoterapi grubu (RT) ve radyoterapi ile kombine piracetam grubu (RT+PIR) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Radyoterapi verilecek gruplara; baş-boyun bölgesine 10 Gray/gün dozda ve 6 gün süre ile toplam 60 Gray yüksek doz radyasyon uygulandı. Radyoterapi ile kombine piracetam verilecek gruba ve sadece piracetam verilecek gruba ise radyoterapi uygulaması ile beraber başlamak üzere 6 gün süre ile mg/kg/gün dozunda piracetam intraperitoneal (İ.P.) olarak enjekte edildi. Radyoterapinin son dozundan sonraki 4. saatte, 1. günde ve 4.günde planlanan sayıda hayvan usulüne uygun şekilde sakrifıye edilerek intrakardiak kanlan aspire edildi ve temporal kemik bullaları alınarak yuvarlak pencereden perilenf sıvısı aspire edildi. Kanlar alındıktan hemen sonra santrifüj edilerek elde edilen serumlarda ve alınan perilenf sıvı örneklerinde antioksidan enzimlerden süperoksid dismutaz (SOD), katalaz (KAT) ve lipid peroksidasyon ürünlerinden malondialdehit (MDA) düzeyleri ölçüldü. Temporal kemik dokularının dekalsifiye edildikten sonra yapılan değerlendirmelerinde; yüksek doz radyoterapinin kokleada belirgin derecede hasar oluşturduğu ve bu hasarın özellikle dış tüylü hücrelerde, stria vaskülariste ve ganglion hücrelerinde anlamlı olduğu gözlemlendi. Piracetam uygulamasının ise radyoterapinin bu dejeneratif etkisini engellediği ve kokleada radyoterapiye bağlı oluşan hasarın çok daha az düzeyde oluşmasını sağladığı görüldü. Biyokimyasal incelemeler sonunda 3. grup ile karşılaştırıldığında 4. saatte, 1. günde ve 4.günde; 4. grubun ölçülen antioksidan enzim düzeylerinde anlamlı bir yükselme ve MDA düzeylerinde anlamlı bir azalma tespit edildi. Sonuç olarak, piracetamın radyoterapinin kokleaya olan ototoksisitesi üzerine anlamlı koruyucu etkisi olduğu kanaatine varıldı. Anahtar kelimeler: Radyoterapi, piracetam, antioksidan, koklea.
SUMMARY Radiotherapy applied to head and neck region used due to various neoplastic diseases may lead to ototoxic influence besides it's side effects. Various medications have been used so far with aim of preventing side effects of radiotherapy and also ototoxic influence. One of these medications is piracetam. In our study, we examined whether piracetam had any impact against ototoxicity in the test animals by using piracetam synchronically a long with radiotherapy. In our study, 50 healty guinea pigs were used. These were divided into four groups; control, piracetam, radiotherapy and piracetam combined with radiotherapy. For the groups which radiotherapy will be applied, total 60 Gray high-dosed radiation was applied to head and neck region in 10 Gray-day dose for 6 days. For piracetam combined with radiotherapy will be applied, mg/kg/day dosed piracetam was injected intraperitoneally for 6 days on the same day with radiotherapy application. For the group which only piracetam will be applied, mg/kg/day dosed piracetam was injected intraperitoneally for 6 days on the same day with radiotherapy application. At the 4th hour, 1st day and 4th day after the last dose of radiotherapy, planned number of guinea pigs were sacrified properly, and intracardiac bloods were aspirated, and temporal bone bullas were taken. By observing middle ear cavity, perilymphatic liquid was aspirated from round window. Soon after the bloods taken, in the serums obtained by centrifuge and perilymphatic liquid example taken, levels of antioxidant enzymes such as superoxid dismutase, catalase and lipid peroxidation product such as malondialdehit were measured manually. After temporal bone tissues were kept for decalcified, they were evaluated in light microscope. In the light microscopic evaluation, it was observed that high-dose radiotherapy damaged in cochlea in remarkable levely and this damage was significant particularly in outher hairy cells, stria vascularis and ganglion cells. It was seen that piracetam application prevented degenerative effect of radiotherapy and provided to reduce the damage occuring in cochlea depending on radiotherapy. In the result of biochemical investigations, when compared to the radiotherapy group, there was statistically significant increase in antioxidant enzyme levels in the group in which radiotherapy combined with piracetam was applied to, at the 4th hour, 1st day and 4th day, and there was a reduction in malondialdehit levels. Key Words: Radiotherapy, piracetam, antioxidant, cochlea.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir